Sony Ericsson kondigt Xperia X10 met Android aan

Sony Ericsson heeft dinsdagochtend in alle vroegte zijn eerste Android-smartphone gepresenteerd. De Xperia X10 draait Android 1.6 met daaroverheen Sony Ericssons eigen interface, die bekend zal moeten worden onder de naam UX.

De Xperia X10 is de eerste Android-telefoon van Sony Ericsson, maar moet het vlaggenschip worden van een serie telefoons van Sony Ericsson. De eigen interface van de fabrikant heet UX en bestaat onder meer uit de applicaties Timescape en Mediascape. Timescape is een interface om informatie over contactpersonen vanuit sociale netwerken als Facebook en Twitter naar de telefoon te brengen. Mediascape is een interface voor het afspelen van muziek en video die enigszins doet denken aan de interface van Microsofts muziekspeler Zune HD.

Sony Ericsson Xperia X10 De X10 heeft een 1GHz-chipset aan boord, in de vorm van de Qualcomm QSD8250, een cpu uit de Snapdragon-lijn. Daarmee is het de snelst geklokte Android-smartphone tot nog toe: Acer heeft met de Liquid ook een Snapdragon-smartphone met Android, maar heeft de chip teruggeklokt tot 768MHz.

In tegenstelling tot de Xperia X1 en X2 heeft de X10 geen fysiek qwerty-toetsenbord. Tekstinvoer geschiedt via het onscreen toetsenbord van het 4"-capacitieve touchscreen, dat een resolutie ondersteunt van 480x854 pixels. De telefoon meet volgens de specificaties 119x63x13mm en weegt 135g.

De Xperia X10 dook deze zomer al op in het geruchtencircuit onder de codenaam Rachael. De naam X10 kwam naar buiten, nadat een tweaker van twee medewerkers van Sony Ericsson had opgevangen dat het toestel zo ging heten. Het toestel komt, zoals verwacht, in het eerste kwartaal van 2010 op de markt. De prijs is nog onbekend.

Helaas!
De video die je probeert te bekijken is niet langer beschikbaar op Tweakers.net.

Door Arnoud Wokke

Redacteur

03-11-2009 • 09:01

70 Linkedin

Reacties (70)

70
67
52
3
0
0
Wijzig sortering
Nou, ik vond de "presentatie" wat tegen vallen...

Ben wel blij dat de X10 nou door SE zelf bevestigd is. Nu nog afwachten wat de prijs wordt, maar ik geloof dat ik mijn volgende telefoon gevonden heb
Als je bedoeld de video die bijgeleverd wordt: die is niet alleen "wat tegen vallen' ... IMO is die volkomen niets zeggend. Wat ook misschien wel verklaart waarom SE zo veel problemen heeft met verkopen de laatste jaren: hun marketing is ver beneden de maat.

Als je verder wat objectiever kijkt naar de X10 is het qua specs wel degelijk (een van) de beste op de markt. Nu nog afwachten of het gemis van een fysiek toetsenbord niet gaat opbreken.

De totale afmetingen lijken wat aan de grote kant maar dat geeft ook mogelijkheden. Zeker voor al die personen die naast bellen ook meer doen met de telefoon en er tevens een mediacenter, pda, internetstation etc... van maken.

De keuze voor Android lijkt ook een logische. Het OS lijkt zeer goed te werken als smartphone OS. Hoe zit het met de Android phone home (naar Google)? Is dat al uit te schakelen of al helemaal door Google verwijderd? Het zou voor mij toch een reden zijn om nog eens 3 keer na te denken om voor een bepaalde telefoon te kiezen.
De reclame is inderdaad 'weinig zeggend'. Hij wordt een beetje gepresenteerd als een 'dure telefoon' voor de goed verdienende vrouw. Er wordt niet veel in gegaan op de specificaties of interface, maar daar is het mogelijk nog wat te vroeg voor.

Een overstap naar Android is iets wat ik tot op heden nog nooit overwogen heb, mede doordat de toestellen het voor mij altijd 'net' niet waren. Ik lees steeds meer positieve dingen over het Android OS en dit vind ik zo op het eerste gezicht een zeer mooi toestel. (ook één van de weinige welke ik er in het wit veel beter uit vind zien dan in het zwart)

De specificaties liegen er ook niet om, hij heeft zover bekent alles aan boord om het een leuke smartphone te laten zijn. Het 4inch scherm lijkt me zeer prettig als je hem ook voor andere toepassingen gebruikt dan enkel bellen, echter is hij hierdoor ook flink groot. Ik heb vorige week de HTC HD2 in mijn handen gehad en dat was echt een (lelijk) bakbeest.

Al met al een telefoon welke voor mij als mooie vervanger overkomt. Ik ga het desbetreffende topic op Tweakers zeker in de gaten houden.
Het Sony Ericsson Xperia X10 (Rachael) topic - Deel 1

Aan de hand van dit nieuwsartikel ben ik wat gaan zoeken naar dit prachtige toestel en kwam het volgende filmpje tegen: Sony Ericsson XPERIA X10 hands-on video. Is er amper een uur geleden op gekomen en laat behoorlijk wat van de interface zien! Ik moet zeggen dat hij heel erg 'traag' overkomt, best een teleurstelling. Ik hoop dat dat veranderd is tegen de tijd van de officiële release.

[Reactie gewijzigd door xp7amrkr op 3 november 2009 12:54]

De reclame is inderdaad 'weinig zeggend'. Hij wordt een beetje gepresenteerd als een 'dure telefoon' voor de goed verdienende vrouw. Er wordt niet veel in gegaan op de specificaties of interface, maar daar is het mogelijk nog wat te vroeg voor.
Die mensen in het filmpje moeten de primaire doelgroep voorstellen.
Anoniem: 174991
@andyy3 november 2009 19:45
De oplettende kijker ziet op sommige momenten een telefoon in beeld...
Ja, dan is het dus een girly phone.

On-topic: als ik zou mogen kiezen zou ik voor het blondje gaan. :9
Anoniem: 49292
3 november 2009 12:31
Ik heb op het moment de X1 met windows mobile. Helaas heeft SE deze versie dusdanig verbouwd dat veel Win Mobile apps niet draaien. Ik hoop dat ze de android versie wel in takt houden maar de UX layer belooft weinig goeds.
De architectuur van Android OS is een stuk opener dan ieder ander, en geschikt voor dit soort layers. Android blijft dus intakt en je kan rustig customizen. Terug naar standaard UI moet zowiezo geen probleem zijn
Het geruchtencircuit heeft goed z'n werk gedaan: geen verassingen, maar wel een toestel om naar uit te kijken.
Wat me wel verbaasd is dat deze op de 1.6 versie wordt uitgebracht. Tegen die tijd is 2.0 toch allang gemeengoed?
Anoniem: 146871
@styxz3 november 2009 09:11
Voor zover ik weet gingen de geruchten eerst ook dat er android 2.0 op zou komen. Met 1.6 hoef ik hem niet tenzij het makkelijk te updaten is.
Wat zijn voor jou de specifieke zaken die je in 2.0 wel hebt en op deze telefoon niet?
Uhm alles is geoptimaliseerd... nieuwe apps zullen van nieuwe api's gebruik maken want 2.0 bied weer wat extra api ten opzichte van oudere versies... Daarbij heb ik graag de nieuwste software op me telefoon, en niet een oude versie, ongeacht of er zichbare/nuttige verbeteringen in zitten. Waarschijnlijk wordt het allemaal weer ff sneller/responsiever (hoe je het ook noemt).

Verder multitouch met typen is een super toevoeging, kan nu niet zo snel typen.

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 3 november 2009 10:41]

ja dat zijn ze, gewoon automatisch.
Mooie telefoon alleen jammer dat er geen querty toetsenbord bij zit.
Ooit een keer een telefoon gehad met alleen touch toetsenbord en aangezien ik mijn telefoon voor namelijk gebruik om mee te smsen is dat niet echt heel fijn.

Hopen dat er ook nog een editie met toetsenbord komt!
Maar hoe groot was je scherm toen? bijv in portrait mode op mijn hero typed het ronduit kut (te klein) maar zodra me telefoon op ze kant ligt en hij overschakeld op landscape is het al een heel stuk beter... En dit scherm is bijna een inch groter dan dat! Maargoed ben het met je eens dat een tobo heerlijk is en daar kan je veel beter blind mee typen (je voelt welke toets je zit)... Doe mij maar de motorola droid :)
Ik had toen een htc touch pro
Nu heb ik een xpria X1 dus zonder toetsenbord heeft deze telefoon helaas geen echte meerwaarde voor mij :(
Zoals ik hierboven ook al zei, probeer het gewoon eens. Ik was in no-time over m'n 'verlatingsangst' heen toen ik eenmaal de Hero had. En aan de hand van wat ik gezien heb wijkt de toetsenbord-layout van de X10 niet veel af van de Hero...

Het voordeel van (in elk geval de Hero) t.o.v. de X1 is dat je een veel lichtere toetsaanslag hebt en relatief grote knoppen.
Met mijn Hero in landscape toets ik net zo snel als vroeger op mijn HTC met fysiek keyboard..
ohhh en ik was zo zeker van mijn keuze voor de HD2.... damn
Android ging al steeds cooler lijken (google navigation/ layer's) maar vond de handsets niet zo mooi..

[Reactie gewijzigd door Lordsauron op 3 november 2009 09:03]

navigation zit toch pas in android 2.0? dit is nog steeds 1.6
Ik denk dat je er wel vanuit kunt gaan dat tegen de tijd dat dit toestel gereleased wordt ze de software wel hebben geupdate naar 2.0. Het toestel komt immers pas in 2010 op de markt en het zou dom zijn van Sony om zich op zo'n 'makkelijke' manier al op achterstand te zetten ten opzichte van de concurrentie.

Bij Engadget hadden ze een hands on met dit toestel, en ze vonden alles nog pre-productie aanvoelen qua software (lees: Het was aan de trage kant). Sony zal dus sowieso nog flink moeten gaan optimaliseren en de update naar 2.0 zal daar ook wel in meehelpen.
Dat is speculeren, het toestel wordt nu aangekondigd voor q1 2010, en op dit moment is ook al bekend dat android 2.0 beschikbaar is.
Droid aka Milestone komt ook al met 2.0 uit. Dus ik vraag me af of het hun intentie wel is om bij release de x10 al op android 2.0 te laten lopen.
Het Android OS is in ieder geval wel wat vloeiender dan Windows Phone OS, dat moet ik ze nageven. Dit is zeker een concurrent voor de HD2, aangezien het ook een capacitief scherm heeft. Ik vond de 4,3" net iets te groot, en 4" is dan net weer ff handzamer... Dit zou een goeie opvolger kunnen zijn voor mijn Touch HD.
X10: 4.0" -> 119x63x13mm en weegt 135g.
HD2: 4.3" -> 120x67x11mm en weegt 157g.

Zodus, u was aan het zeggen dat de 4" x10 beter handelbaar is? Dit terwijl de HD2 1mm langer is, 4mm breder, en 2mm dunner is. Niet echt een wereld van verschil zou ik zeggen op de handelbaarheid.

Daartegen is de HD2 2mm dunner.

Ps: ik zou de youtube reviews controleren van de HD2, en je zal merken dat de Windows Os, best wel enorm "vloeiender" is op de HD2.

Je baseerde je ervaring op de heel wat tragere Touch HD. Natuurlijk lijkt Android heel wat sneller met zo een vergelijking ;)
Net even het filmpje gekeken zonder geluid, man wat is dat ding spastisch.

OT: Ziet er verder erg mooi uit, hopen dat ie ook een beetje snel is met het bekijken van webpaginas en dergelijke. Hoorde dat android daar nog wel wat moeite mee had.
Ongeveer wat ik dacht. Dankzij de telefoon die ik nu even niet bij naam zal noemen (ik zou de eerste in dit topic zijn) is het "hip" om venstertjes en afbeeldingen te laten bewegen, zweven, misschien zelfs vervormen of als een stapel losse bladeren te laten verwaaien. Ziet er leuk uit, maar op termijn wordt je daar toch niet gelukkig van?
Veel wijzer wordt ik niet van dit filmpje. Ziet er flitsend uit, maar zegt in het geheel niets.

[Reactie gewijzigd door 84hannes op 3 november 2009 09:28]

Anoniem: 322276
3 november 2009 09:10
Mooi toestel en bijna een serieuze concurrent voor mijn 3GS. Alleen vind ik de keuze van Android 1.6 onbegrijpelijk nu 2.0 al is aangekondigd.
hoezo bijna?. ik vind deze telefoon serieus netjes(betere specs dan iphone) , ik heb nu de Magic en ik ga voorlopig niet meer van Android af.. en je kan heel makkelijker van 1.6 naar 2.0 updaten hoor.. gaat automatisch in de achtergrond.
Ik wil 2.0 wel op mijn magic, kan dat? Ik heb nog niks gezien..
1) Mac Software
2) App Store
3) Design

(Meeste is persoonlijk natuurlijk)

Bovendien heb ik het geduld niet om nog een kwartaal op de X10 te wachten, wacht ik liever een half jaar op de nieuwe iPhone.
Sjezus, in de handen van dat vrouwtje lijkt ie huge...

Maar volgens de afmetingen valt het allemaal wel mee. Toch zeker een om in de gaten te houden.
Sjezus, in de handen van dat vrouwtje lijkt ie huge...
that's what she said...sorry kon het niet laten

Verder vind ik het qua uiterlijk echt een mooi ding, alleen die interface.. ziet er mooi uit en al maar of het ook handig is, dunno.
Als ik zo het filmpje bekijk lijkt de telefoon erg groot, dat vind ik altijd een groot minpunt want als je zo'n grote telefoon in je broekzak heb is ook niet erg handig. Tenminste zo denk ik erover want mijn mobiel hoeft niet zo groot te zijn!
De afmetingen en het gewicht zijn zo goed als hetzelfde als die van de iPhone. Doordat hij zo plat is past ie volgens mij nog wel goed in je broekzak.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee