Sony Ericsson kondigt eerste Android-toestel op 3 november aan

Sony Ericsson gaat zijn eerste Android-toestel volgende week dinsdag aankondigen. Dat blijkt uit een actiesite die sinds maandagavond te bezoeken is. Volgens geruchten heeft de Rachael een 4"-toucshcreen en een 1GHz-chipset aan boord.

Op de teasersite geeft Sony Ericssson geen concrete informatie weg, anders dan de datum 3 november. In de html-broncode van de site komt echter twee keer de naam Rachael voor, zo ontdekte SE Blog. Rachael is al maanden bekend als de codenaam voor Sony Ericssons eerste Android-toestel, die onder de Xperia-vlag uitgebracht zal worden.

De Rachael heeft geen uitschuifbaar toetsenbord, zoals de Xperia X1 en X2, maar wel een 4"-touchscreen van het capacitieve soort, zoals op de HTC Hero en iPhone. Het toestel wordt aangedreven door een Qualcomm QSD8250-chipset met een kloksnelheid van 1GHz. Deze chipset uit de Snapdragon-lijn heeft een ARMv7-core en is daardoor in theorie drie keer sneller dan de MSM7xxx-chipsets uit eerdere Android-toestellen. De schermresolutie zou 854x480 pixels zijn.

Het toestel zal naar verwachting begin 2010 in de winkel liggen. De officiële naam is nog altijd onbekend. Lang werd het toestel X3 genoemd, al zou een tweaker van medewerkers hebben gehoord dat het toestel de naam X10 krijgt.

Door Arnoud Wokke

Redacteur

27-10-2009 • 14:28

46 Linkedin

Reacties (46)

46
46
15
1
0
22
Wijzig sortering
Niks toetsenbord, dit is voor mij de ultieme telefoon!

En toch ga ik voor een iPhone volgende maand, want de samenwerking met mijn Mac en de AppStore zijn toch belangrijker dan 4" OLED scherm en 8mpx camera.
Je legt nu dus heel duidelijk de zogenaamde vendor-lock van Apple uit, eigenlijk te triest voor woorden, je wil deze telefoon als ik het goed begrijp maar bent bang dat er 'iets' (zoals?) niet gaat werken...

Nu snap ik het zowiezo niet, een android telefoontje hoeft theoretisch nooit aan een PC/MAC gehangen te worden alleen als je muziek/films ofso er op wilt zetten, de appstore van android zit gewoon op de telefoon (logisch toch?) en maakt dus geen hol uit wat je thuis allemaal hebt draaien aan windows os x of linux of van mij part dos (kan je altijd nog adb/fastboot gebruiken :P)...

Daarbij zal Android echt als een zonnetje draaien want dat doet het al op een 386Mhz Qualcom crapcpu meer dan vlot genoeg :)

PS ik wil je er niet van weerhouden lekker bij apple te blijven hoor, probeer alleen maar te zeggen dat de wereld groter is dan dat jij je nu voorstelt ;)

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 27 oktober 2009 15:45]

De appstore van Apple is ook gewoon op de iPhone beschikbaar, apps kunnen hiermee direct op het apparaat worden geïnstalleerd en bij de volgende sync zet hij ze ook in iTunes op je Mac of PC.
Dussssssss? Ik zeg toch niet dat het niet zo is, ik zeg alleen maar dat die hier dus op de telefoon zit en dat de samenwerking met een apple/pc helemaal niet boeit, aangezien je ze niet hoeft te koppelen ofso :)
Is dit dan nu een aankondiging van de aankondiging? :+

Maar goed om te zien dat Android steeds vaker wordt gebruikt als OS op een telefoon. De mogelijkheden zijn er ook wel naar. Het is een relatief nieuw en goed aanpasbaar OS. Ik zeg; bring it on:)

Het 4" touchscreen en een snelle processor liegen er ook niet om trouwens. Toch heb ik zelf graag een fysiek qwerty toetsenbord.

[Reactie gewijzigd door Pixeltje op 27 oktober 2009 14:33]

SE laat wel vaker hun info op straat liggen gezien de eerdere leaks, dus zie het maar als een onofficiële aankondiging :)

Overigens zijn er genoeg alternatieven met een fysiek toetsenbord, en de markt voor full touchscreen telefoons wordt alleen maar groter nu steeds meer fabrikanten kiezen voor een capacitief scherm. Denk dat dit alleen maar meer gaat worden als het gebruikersgemak ervan steeds beter wordt (iPhone heeft al de trend gezet, maar op een HTC Hero gaat het tegenwoordig net zo makkelijk).
Bijna alle leaks worden georchestreerd door de marketingafdeling... Dus inderdaad een aankondiging van een aankondiging :)
Een snelle processor is ook wel nodig voor Android, veelgehoorde kritiek op de HTC Android telefoon is dat ze tergend traag zijn.

Voor mij is het geen probleem om geen fysiek toetsenbord te hebben, ik heb 1 telefoon gehad met een fysiek qwerty toetsenbord en betrapte mezelf er op dat ik alsnog continue naar het toetsenbord moest kijken om zeker te weten dat ik de juiste knoppen aan het indrukken was.
vast niet trager dan de windows mobile 6.1 varianten...
Tergend traag? Misschien de low-ends, maar de Hero rent letterlijk rondjes om de Diamond (welke over ongeveer dezelfde hardware beschikken). State-of-the-art hardware kan je dat al niet meer noemen. Windows Mobile (6.1) is hier de "tergend-traag"-factor, niet Android.

Naar mijn ervaring draaid Android ongeveer net zo soepel als iPhone OS. (Met beide ervaring)

De snellere proc gaat nuttig zijn bij echt intensieve apps (google sky, layar, etc), maar noodzakelijk voor normaal gebruik is het echt niet.

Dit toestel ziet er goed uit. Maar zoals het er nu naar uit ziet zullen de echte "next-gen" Android toestellen pas in de lente van volgend jaar verschijnen. En dan krijg je nog het beschikbaarheid verhaal....

[Reactie gewijzigd door BramT op 28 oktober 2009 00:50]

Nu nog een toetsenbordje, en dan ben ik ook weer tevreden.
Op de originele HTC Dream na, en de toekomstige Motorola's, zijn er geen Android telefoons waar je op fysieke knopjes je emails en tekstberichten kan tikken.

Ik begrijp niet eens hoe mensen dat vol kunnen houden op die touchscreen tobo's. Maarja die zullen wel geen zakelijke emails versturen met hun mobiel, wat ik wel met enkele regelmaat doe.
begrijp niet eens hoe mensen dat vol kunnen houden op die touchscreen tobo's. Maarja die zullen wel geen zakelijke emails versturen met hun mobiel
hoezo volhouden? of je nu typt met een GOED touchscreen of een toetsenbord, neem van mij aan dat dat beiden goed vol te houden is.

al kan er niets tippen aan een volwaardig toetsenbord voor echt lange mails/brieven.

*vind je opmerking trouwens een beetje uit de hoogte overkomen*
Anoniem: 123349
@SirNobax27 oktober 2009 14:46
Naar mijn idee niets mis met onscreen toetsenborden. Mischien even een weekje wennen maar als het er eenmaal in zit gaat het ook als een speer!
Beetje het zelfde als "ik snap niet hoe mensen op zo'n klein toetsenbordje kunnen typen".

Verder toffe telefoon! 4inch is lekker groot en net niet te groot voor een telefoon.
Sony gaat weer de goede kant op. Na de satio weer een mooie touchscreen telefoon met een mooi design + goede specs!
Ik begrijp niet eens hoe mensen dat vol kunnen houden op die touchscreen tobo's. Maarja die zullen wel geen zakelijke emails versturen met hun mobiel, wat ik wel met enkele regelmaat doe.
Geen enkel probleem mee. Is gewoon een kwestie van wennen.
Anoniem: 322801
@k7of927 oktober 2009 20:44
ik zelf stuur ook dagelijks mails met mijn mobiel Htc touch pro2,..
soms met toetsen bordje en soms zonder,..
maar allebij even makkelijk

touch vraagt enige ervaring,.. die je opdoet met oefenen,.. :)

maar QWeRty gaat er mee strijken dat wel:)
Anoniem: 147846
27 oktober 2009 14:34
Dat is toch wel erg snel. Vraag me af wanneer hij dan in Nederland uit komt.

Blijft toch erg jammer dat er geen fysiek toetsenbord op zit hoor. Omdat Android een touchscreen toetsenbord heeft betekend toch niet dat het een eis is voor een Android telefoon?
het zal waarschijnlijk een kostenafweging én designafweging zijn:
het toevoegen van en fysiek toetsenbord is een behoorlijke kostenpost, het is namelijk een stuk techniek dat én redelijk robuust moet worden uitgevoerd om niet te snel kapot te gaan en waarvan de gebruiksvriendelijkheid érg belangrijk is (en ook makkelijk als 'negatief' punt genoemd kan gaan worden als het niet goed ontwikkeld wordt).

Bovendien maakt het het toetsel zwaarder en dikker, wat meestal ook negatief gewaardeerd wordt.
toestellen zonder fysiek toetsenbord kunnen dus goedkoper gemaakt worden, zijn minder vatbaar voor eventuele defecten aan dat toetsenbord, zijn lichter én dunner.
(zeker toestellen met een zeer groot touchscreen hebben het probleem dat de ruimte voor het toetsenbord ook 'concurreert' met de plek die velal voorzien is voor het scherm)


natuurlijk kan het wel zo zijn dat juist een bepaalde groep gebruikers absoluut niet _wil_ overstappen, maar ik denk dat die misschien wel luidkeels zich laten merken, maar uiteindelijk niet daarvoor meer willen betalen en ook makkelijk overtuigd kunnen raken door bv de dunnere en lichtere toestellen en dan ook snel wennen ('gewenning' is meestal de belangrijkste horde).
Zelfs bv Blackberry die wel veelvuldig gebruikt maakt van de aversie van veel gebruikers heeft met de Storm een touchscreen-only toestel uitgebracht (maar ik heb de indruk dat juist dat een grotere anti-reclame voor touchscreen tiepen is omdat uit berichten lijkt te blijken dat juist op het punt van hoe het tiepen daar functioneert er problemen zijn... met een goed cpacitief scherm lijkt me echter dat probleem een stuk minder)

[Reactie gewijzigd door RM-rf op 27 oktober 2009 15:08]

Kwa kosten verhaal heb je zeker gelijk, maar ik zit nu op een htc hero en kom vanaf een g1 en zoek nu een nieuw toestel MET toetsenbord, heeft niks met gewennig te maken want zo snel als dat je typt op een toetsenbord is niet te evenaren door een (multi)touchscreen... dat kan simpelweg niet, dus dat valt ook niet goed te praten. Je voelt gewoon niet waar je vingers zitten dus daar kijk je naar, echter kijk je dan niet wat je typt oftewel een typefout moet je achteraf gaan verbeteren (iig ik heb dat heel vaak). Met een toetsenbordje kan ik makkelijk blind typen en gelijk iemand anders aankijken en met hem praten (als ik weet wat ik ga typen :P want 2 dingen tegelijk verzinnen ben ik nou weer geen held in :P)


Ik wil best extra betalen voor het toetsenbordje hoor geen 200 euro meer maar bijv deze uitvoering met tobo dan 50 euro duurder zijn ofso ben ik al blij en dan 1 jaar garantie ipv 2 op deze bijv.
en blackberry is ook echt heel hard bezig met innoveren op het touchscreen gebied om zo veel mogelijk feedback te krijgen. ze wouden oorspronkelijk een piezo elektrisch scherm op de storm 2 zetten. een scherm met een soort doorzichtig sponslaagje erop wat je dus echt in moet drukken.
ik weet alleen niet of dit nog steeds doorgaat, maar ik denk dat we het binnen de komende 2 jaar nog op ten minste 1 van hun telefoons gaan zien...
Tja maar komen er daar randjes omhoog zodat je ook weet zonder te kijken of je vinger wel op 1 toets ipv 3 /4 tegelijk zit?
Blijft toch erg jammer dat er geen fysiek toetsenbord op zit hoor. Omdat Android een touchscreen toetsenbord heeft betekend toch niet dat het een eis is voor een Android telefoon?
Nee. Maar dat wil toch niet zeggen dat het dan ook altijd maar moet? Toegegeven er zijn meer toestellen zonder fysiek toetsenbord dan met, maar de G1, Motorola Cliq en de Droid hebben er een. Zal een kwestie van vraag en aanbod zijn. En gezien het grote aantal toestellen dat nog gaat komen zal daar vast nog wel een paar van bij zitten.
Volgens mij heeft dit toestel een knop te weinig voor android :P bellen | menu | home(screen) | ophangen, het ontbreken van 1 van die knoppen is volgens mij behoorlijk lastig...
Jammer dat er weer een toetsenbord onder zit :(:( worden die apparaten altijd zo dik van...
Er zit geen toetsenbord onder hoor :P Hij is zo te zien ook niet dik...
De Rachael heeft geen uitschuifbaar toetsenbord

[Reactie gewijzigd door BasZer op 27 oktober 2009 14:54]

Lees het bericht nu nog eens...
Ik zie er juist graag een toetsenbord onder als op de Xperia X2. Maar deze lijkt daarvan niet voorzien te zijn. Misschien is het wel mogelijk om vrij te kiezen voor het besturingssysteem opdat je meekunt als er iets beters verschijnt?
Zolang het geen capacitief scherm krijgt is het oninteressant voor mij.
Ehm,
maar wel een 4"-touchscreen van het capacitieve soort
Het heeft wel een capacitief scherm, maar geen tobo. Volgens mij heb je het verkeerd gelezen.
De Rachael heeft geen uitschuifbaar toetsenbord, zoals de Xperia X1 en X2, maar wel een 4"-touchscreen van het capacitieve soort, zoals op de HTC Hero en iPhone.
Dat krijgt deze wel.
Ik ben benieuwd, mag tegen die tijd een nieuw toestel uitkiezen, zit nog te twijfelen tussen een iPhone/al het andere behalve WinMo.
typefoutje "toestek" ipv van toestel. (in het artikel)

Zelf begrijp ik niet waarom ze het toestel misschien X10 gaan noemen :s

[Reactie gewijzigd door YaniSuN op 27 oktober 2009 14:36]

Misschien wordt de Android serie van de Xperia lijn wel de X1x serie?
(gokje hoor, we zien het wel binnenkort)
Kan.
Ik had gelezen dat de Xperia lijn exclusief voor Windows Mobile OS zou zijn.
Voor Android gebaseerde toestellen zouden ze Aperia gebruiken (oid).
Geen idee of dat het geval is. Anders kan het wel eens zijn dat het de Aperia X1 wordt. :)
Anoniem: 274462
27 oktober 2009 15:16
Komen er ook nog telefoons met de Nvidia Tegra chipset?
Anoniem: 285604
27 oktober 2009 16:00
Benieuwd of ze er even lang over doen als HTC om de relevante GPL-code vrij te geven.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee