Acer start terugroepactie voor Aspire Timeline-laptops

Acer is een terugroepactie gestart voor enkele laptopmodellen uit de Aspire Timeline-serie. Volgens de computerfabrikant kan de microfoonkabel in de laptop onder bepaalde omstandigheden oververhit raken en de behuizing beschadigen.

De schade aan de microfoonkabel zou ontstaan als er volgens Acer 'herhaaldelijk extreme druk wordt uitgeoefend op de linker palmsteun'. Door de warmte kan de behuizing van de laptop gaan vervormen en er kunnen andere problemen met het apparaat ontstaan, aldus Acer.

Voor de terugroepactie komen de modellen AS3410, AS3810T, AS3810TG, AS3810TZ en AS3810TZG die voor 15 september 2009 zijn geproduceerd in aanmerking. Via een controle van het serienummer op de website van Acer kan gekeken worden of de kosteloze reparatie noodzakelijk is. Bij de reparatie zal de gehele microfoonkabel worden vervangen.

Door Dimitri Reijerman

Redacteur

11-10-2009 • 14:57

90 Linkedin

Submitter: Simon Verhoeven

Reacties (90)

90
83
35
3
0
1
Wijzig sortering
Anoniem: 266454
11 oktober 2009 15:57
dit zijn speciale microfoonkabels die enkele ampéres stroom vervoeren...?

Verder moet er toch wel iets bijzonders zijn aan het probleem dat ze er notebooks voor terugroepen...
Normaal trekt een electretmicrofoon minder dan 1 milliampere. Als er sprake is van een 3-aderige kabel (dus geen fantoomvoeding), kan het gebeuren dat de voedingsdraad contact maakt met massa en er een "onbegrensde" stroom gaat lopen.

Overigens is dat een vrij ongebruikelijke constructie; vrijwel elke electretmicrofoon maakt gebruik van een 2-aderige kabel met fantoomvoeding waarbij een weerstand op het moederbord de stroom begrenst tot waarden waarbij er onmogelijk iets kan gebeuren.

Het eerste deel van de ongelukkige samenloop is dat er kennelijk een 3-aderige kabel gebruikt is. Bovendien moet zo'n 3-aderige kabel wel behoorlijk klem zitten wil er sluiting in ontstaan, dat is dan het tweede deel van de ongelukkige samenloop. Opzich heb ik niet zo'n hoge pet op van de bouwkwaliteit van Acer, en lijkt dit verhaal het te bevestigen.

Het bijzondere is dus dat de boel kan gaan smelten. Dat is (bovenstaande punten in acht genomen) op zich niet zo verbazingwekkend, en duidelijk aanleiding voor een terugroepactie.

[Reactie gewijzigd door mae-t.net op 11 oktober 2009 16:20]

Opzich heb ik niet zo'n hoge pet op van de bouwkwaliteit van Acer, en lijkt dit verhaal het te bevestigen.
Dan heb je dat ook niet van Compaq, HP, Dell, Fujitsu en Toshiba. Die laten namelijk ook allemaal, net als Acer, hun laptops bij Compal en Quanta bouwen.

Er zijn maar twee grote laptopfabrieken en dat zijn Compal en Quanta. Asus doet ook een beetje mee. Ooit bij stil gestaan?
Dat zegt natuurlijk helemaal niks. De laptopfabrikant produceert wat Compaq, HP, Dell, Fujitsu etc wil. Als je die fabriek de opdracht geeft crap te produceren dan doen ze dat. Geef je ze de opdracht om iets fatsoenlijks te produceren, dan doen ze dat ook. 't is maar net wat voor pakket eisen ze krijgen.
@real_FireFly
Natuurlijk speelt een ontwerp van de kast mee en zal die door Compaq, Dell, Fujitsu en dergelijke worden bedacht en ontworpen. De laptopfabriek plaatst de apparaten volgens vereiste specificaties in de behuizing.

Misschien is er een ontwerpfout gemaakt door Acer, maar ze eisen net zo goed als alle andere fabrikanten om iets fatsoenlijks te produceren als iedere andere fabrikant. Alleen de gebruikte materialen/ onderdelen zijn misschien niet van een "bekend label" waardoor de prijs veel goedkoper wordt.

Het is bij zo'n productiefout niet meer dan normaal dit terug te roepen en op te lossen. Anders gaat de naam van je merk zwaar besmeurd worden en dat is nooit gunstig. Beter zo kosten maken, dan een slechtere naam. Overigens: Een fabriek zal nooit crap willen produceren, dat is ook slecht voor de naam van de fabriek. En óók dat is schadelijk voor de namen van andere merken die de laptops in dezelfde fabriek laten produceren. Dus al zou de fabriek daar in meewillen, dan zijn er nog de andere laptopmerken die daar behoorlijk moeilijk over zouden doen.

Daarnaast: Jij beweert dus dat alle Acer producten crap zijn en dat ze er zelf nog om vragen ook? Heb je hier een bron voor, anders vind ik het nogal kort door de bocht en een heerlijke ondoordachte uitspraak.
Een simpele microfoonkabel die een hele behuizing kan doen vervormen?
Dit komt wel een beetje vreemd over voor mij hoor..
Vreemd voor jou, gelukkig voor Acer voldoende om een total recal in de roepen!

Wat dat betreft zijn ze bij Acer druk bezig om de service te verbeteren.

[Reactie gewijzigd door skaars op 11 oktober 2009 16:03]

Vreemd voor jou
Niet vreemd voor hem, dit kan wel eens een excuus zijn voor een compleet ander probleem. Typisch heeft een PC microfoon geen versterker. Dus het 'signaal' wat er uit dit draadje komt is niets meer dan een variabele weerstand. Dit wordt niet zomaar warm.

Het zou best kunnen dat het draadje zo dun en fragiel is dat het bij extreme druk haar mantel verliest en kortsluiting kan veroorzaken op andere componenten, omdat het draadje zelf niet goed is weggewerkt.
Met andere woorden: Het microfoondraadje hebben ze waarschijnlijk net op de verkeerde plaats gemonteerd,het zit waarschijnlijk al klem tussen wat elektrische componenten en de behuizing.

Bij de extra druk die door de handpalm wordt uitgeoefend onstaat er een breuk in de isolatie van de microfoonkabel, de blootliggende kern van die kabel veroorzaakt kortsluiting in de andere componenten .Die Kabel is dus de veroorzaker van het echte probleem.

In die zin is jouw theorie over 'een compleet ander probleem' wel juist.
Er is gewoon niet goed genoeg over de ligging van de kabel nagedacht, maar het euvel lijkt me wel simpel op te lossen :)

edit: typo.

[Reactie gewijzigd door pcgek op 11 oktober 2009 20:19]

Ik ga er vanuit dat DonPr0n met vreemd doelt op het feit dat een microfoonkabel warm kan worden, en vervolgens ook nog eens zo warm kan worden dat de behuizing smelt. Waar ik het geheel mee eens ben, hoeveel ampères moet je wel niet door zo'n kabel sturen om hem warm te laten worden? Ik denk toch meer dan uit de microfoon zelf kan komen. En het is niet eens dat alleen de kabel warm word, maar de kabel word ook nog eens zo warm dat de behuizing smelt, dan moet de kabel toch wel heel warm worden, of de behuizing heel snel smelten, en dat is toch echt vreemd. Dat Acer alle laptops met deze manco terugroepen is alleen maar netjes.
Een electet microfoon zoals bijna alle microfoons tegenwoordig werken dmv een bias spanning van meestal 5V.
Dat betekend dat er een 5V kabel naar de microfoon gaat en er een signaaldraad terugkomt.

Als door veelvuldig op de palmsteun drukken de isolatie van het kabeltje afschaapt op een metalen randje van 'iets' wat geaard is en dan contact maakt heb je in principe een kortsluiting.

Als er dan geen zekering zit en het een dunne draad is kan dat heel snel heel heet worden, plastic smelten is geen enkel probleem.
Ik vraag me alleen af hoelang het gaat duren zo een repair.... Als het door een lokaal service center gedaan wordt en het wordt binnen een werkweek opgehaald en afgeleverd is het netjes... maar als je laptop weer 4 weken weg is zou ik het zwaar kut vinden...

Gelukkig heeft dell of Hp Next Business day onsite :) (ook al lost dat nog niet de problemen op :+)
Daar ben ik ook benieuwd na, en is het nou de bedoeling dat iedere eigenaar met een van deze serie nummers de notebook rechtstreeks naar Acer stuurt of is er ook een weg via de winkel waar je hem gekocht hebt?

In iedergeval een goede zaak dat ze het netjes proberen op te lossen.
Mijn 3810TG is ook gemarked voor de recall. Ik heb eigenlijk weinig zin om deze terug
te sturen maar ik vraag me af wat er gebeurt als je laptop dan toch vervormd als je niet
meedoet aan deze *vrijwillige* actie.

Morger Acer maar is even bellen of ze het binnen 1 week kunnen fixen.
Ik zou hem wel terugsturen, je hebt dan minder problemen en waarschijnlijk ook een kortere tijdspanne waarin je je laptop kwijt bent. Je weet namelijk niet of je wanneer de behuizing vervormt is alles nieuw krijgt of alleen de behuizing. En de kans is dan ook aanwezig dat er weer wat nieuws mis gaat als gevolg van de eerdere grote warmte in de laptop.

Stuur 'm nu terug en je bent van het probleem af, dan loop je ook geen risico. Je wilt toch niet het risico lopen dat er meer kapot gaat en je evt. allerlei data kwijt bent geraakt?
Jammer dat dit soort acties nog nodig zijn, maar gelukkig lost Acer het zo op in plaats van eerst alles ontkennen
ze ontkennen bij mij en mijn lekker warme nvidia 8600gt anders wel dat het een "probleemchip" is... voor mij betekend het dat ik tijdens het gamen ver van de linkerkant van mijn laptop afblijf, de chip wordt (via temperatuursoftware) vaak meer dan 90 graden...
Deze is ook teruggestuurd naar Acer, waar ze een 12 uur test aan hebben onderworpen waaruit bleek dat er geen "abnormale" temperaturen gemeten waren... Blijkbaar is het ook niet abnormaal dat je je aan een op tafel liggende laptop met genoeg ventilatieruimte (dus niet op je schoot of iets dergelijks) kunt verbranden...

hoe dan ook ben blij dat ze voor een microfoondraadje wel een terugroepactie uitvoeren, kost waarschijnlijk minder dan videochips (of moederborden) vervangen ;)

[Reactie gewijzigd door TIGER79 op 12 oktober 2009 09:24]

Anoniem: 117981
@TIGER7912 oktober 2009 10:21
Een videochip mag heel heet worden, boven de 100 graden moet je je zorgen gaan maken maar die 90 graden voor een 8600GT zou geen problemen mogen geven. Wel netjes van Acer dat ze het toch nog zo uitgebreidt voor je gecontroleerd hebben, maar op basis van de temperaturen had je zelf ook kunnen opzoeken dat dat voor die chip geen probleem is.
tot dusver was dat ook wel bekend, wat ik niet normaal vindt (en daar gaat dus ook eht tweede stukje van me tekst over) is dat de hele rechterkant van de laptop heet wordt... niet warm, maar heet... zo heet dat ik en mijn vriendin ons eraan hebben verbrand... die 90 graden was tijdens film kijken en zit waarschijnlijk hoger wanneer er games gespeeld worden... trowuens de speling die jij noemt (10 graden) is marginaal, dat kan afwijkend zijn door de software die het uitleest, omgevingstemperatuur en dergelijke... wat jij nu zegt : bij 100 graden moet je je zorgen gaan maken is eigenlijk : je loopt langzamerhand al tegen de 100 aan (zoals ik aangaf boven de 90 graden) dus je mag je best al zorgen maken...
Acer kennende, zullen ze bij de eerste 100 klachten de gebruiker de schuld hebben gegeven.
En jij weet een merk wat dat niet doet?
Weet niet of je persoonlijk ervaring hebt met de klantenservice, maar ze zijn net zo slecht (zo niet slechter) als elke andere, iig hier in Nederland
Ik snap deze ophemeling van Lenovo ook echt helemaal niet. Als je googled op Lenovo en problems vind je zo honderden sites die steen en been klagen over de support. Bijvoorbeeld deze poll waarin maar bij de helft van de mensen hun probleem goed werd opgelost: http://forum.notebookreview.com/showthread.php?t=158351

Support leveren op computers is gewoon een lastige zaak. Heel vaak liggen de problemen bij de eindgebruiker die er een zootje van maakt. In dit geval is het een productie-probleem (te dunne kabel vermoed ik) en Acer lost het keurig op. Er zijn genoeg voorbeelden waarbij er eerst een consumentenorganisatie aan te pas moet komen (Xbox 360 met de DVD problemen bijvoorbeeld, Sony met z'n PSP pixelproblemen).

Overigens ook complimenten aan Acer voor het ontwerp van de timeline series, wat een geweldige notebooks! _/-\o_
bull... bij de eerste meldingen is er geen enkele fabrikant ter wereld die dan direct aan het productieprocess zal twijfelen en een terugroep-actie zal doen... overigens ook heel erg logisch omdat het in 9 van de 10 gevallen een toevallig defect is of door de gebruiker zelf veroorzaakt.

Ik wil nog wel eens zien dat Lenovo alle laptops uit een bepaalde productieserie terugroept omdat er een handjevol laptops met hetzelfde defect zijn, dat zal de eerste keer zijn. Neemt niet weg dat Lenovo het allemaal netjes zal afhandelen, want je hebt ook nog zoiets als garantie welke bij Lenovo meer dan uitstekend is... misschien haal je die 2 dingen door elkaar?
wat Altheistus waarschijnlijk bedoelt is dat Lenovo de gebruiker niet zomaar de schuld zal geven, en misschien eerder door heeft dat het een fout in het productieproces is.
Nee, waarom zou bij de eerste paar foutjes direct een productiefout bedacht worden?
Lenovo levert ook geen godsmiddelen hoor, die dingen gaan ook kaduuk en vaker door de klant dan door een productieproces ;)

Het feit blijft gewoon dat je bij 1 of 2 kapotte stuks eerder de gebruiker aankijkt dan je productieproces, hiervoor moeten er gewoon meer binnenkomen voor je zekerheid kan hebben.
Er zit natuurlijk wel een verschil tussen een éénmalige productiefout enerzijds of een fout in het gehele of gedeeltelijke productieproces anderzijds. In beide gevallen ligt de fout niet bij de klant. Als het onduidelijk is of de klant zélf schuldig is aan een eenmalig of een tot dan toe onbekend defect, is het wel zo netjes als de fabrikant de schuld niet automatisch bij de klant legt...

En dat is wellicht het verschil tussen Lenovo en andere fabrikanten. Ik heb er persoonlijk weinig ervaring mee, maar ik denk dat dat is wat hij bedoelt?
Het gaat niet op een paar kapotte. Het gaat om een hele partij. Lenovo zou misschien dus de eerste 100 personen direct een nieuw product sturen zonder of met weinig vragen te stellen.
Ik zal je vertellen waarom. Apple maakt (op de goedkoopste Macbooks na) al hun laptops met een aluminium behuizing. Als er iets oververhit raakt zal er niks vervorrmen, smelten, of zulks.
Als er dan iets oververhit raakt smelten er net zo goed dingen binnenin. Je ziet het alleen niet aan de buitenkant. Dat hele aluminium-gedoe zegt helemaal niets over kwaliteit, alleen iets over de kwaliteitsindruk.
Kennelijk heb je het echt niet begrepen, een Apple biedt zoveel meer dan een laptop van bijvoorbeeld Acer. Niet alleen functionaliteit, maar ook kwaliteit en uitstraling. En ja, daar betaal je nu eenmaal voor, en in het geval van Apple soms 3 keer zoveel.
Mja, 'uitstraling'. Mooi woord voor 'gebakken lucht'. Ik wil een laptop, geen uitstraling. Ik heb 1,5 jaar geleden een HP laptop gekocht voor €400. Zakelijk model, niet zo strak als een Vaio, MacBook of wat dan ook, maar het werkt perfect en daar gaat het voor mij om.

Iedereen moet voor zichzelf bepalen wat hij wil betalen voor een laptop, maar dit is gewoon gelul. Je verheven voelen boven anderen omdat je een duurdere laptop hebt.

Verder kan zo'n terugroepactie elke fabrikant gebeuren, alleen zijn er hier een hoop mensen die een stok zoeken om de hond Acer mee te slaan.

[Reactie gewijzigd door Piggen op 11 oktober 2009 17:26]

Ach het probleem is simpel, we willen kwaliteit maar zijn niet bereid om hier voor te betalen of om er op te wachten. En nee Appel telt niet, daar betaal je voor het logo net zoals bij die Armani telefoon.

Om iets goed en solide te maken kost geld en tijd, je moet goed nadenken over alle elementen van je ontwerp en hoe het daadwerkelijk gebruikt gaat worden. Dat kun je niet doen als je de CPU van vandaag gisteren al in de winkel moet hebben en als je concureert met andere met marges van centen.

Het is niet voor niets dat alle laptops eigenlijk in dezelfde fabrieken worden gemaakt, in China. Het maakt dat laptops eigenlijk niets meer kosten (doe maar eens een optel som van de prijs van de componenten) maar dat QA een beetje vergeten wordt en service niet meer betaald kan worden uit de prijs van de laptop.

Eigenlijk is dit ook wel weer goed. Waarom zou ik voor JOUW service betalen? Als jij je laptop kapot maakt dan betaal je maar extra is het idee.

Acer is een van die bedrijven die dit gesnopen heeft. Je koopt bij hun een wegwerp product waarbij je van te voren weten dat het niet al te lang zal werken en een vermogen kost om te repareren. Maar ja, je kan natuurlijk ook gewoon een nieuwe zeer goedkope kopen.

Laptops zijn de stofzuigers van vandaag.
Aluminium heeft als materiaal een hogere kwaliteit dan goedkoop plastic.

Of je uitstraling nu gebakken lucht vind of niet, het is voor veel mensen wel een reden om tot aanschaf over te gaan, of in elk geval het product te kunnen waarderen. En dat is geen gelul, in tegendeel. Die kwaliteitsindruk waar je het over had is een deel van die uitstraling.

Vergelijk het maar met een mooie vrouw die je op straat tegenkomt. Je voelt je eerder aangetrokken tot zo'n iemand dan iemand die er afstotelijk uitziet. Waarom? Precies, dat komt door de uitstraling. Sommige mooie vrouwen zijn inhoudsloos, maar dat is bij Apple niet het geval. Een reden waarom het de laptops zo populair zijn, ondanks de hoge aanschafprijs (die dus relatief gezien laag ligt).
Je hebt gelijk dat aluminium een mooier materiaal is dan plastic. Echter, een laptop die goed geconstrueerd is van goede kunststof (want daar zijn uiteraard gradaties in) doet weinig onder voor aluminium. En als je ze flink laat vallen, ligt jouw MacBook evengoed in tweeën.

Je vergelijking tussen een vrouwen en laptops raakt kant noch wal (tenzij jij aan een vrouw dezelfde eisen stelt als aan een laptop, maar dat kan ik me niet voorstellen). Om aan een laptop 'inhoud' toe te schrijven gaat mij veel te ver en ik heb nog wel meer redenen waarom Macs zo populair zijn.
En de reden dat alleen Apple aluminium gebruikt is is dat het ook zo leuk deukt!
Wil jij een vrouw met zero flex op het toetsenbord?
Ik geloof dat mensen hierdoor dit soort bedrijven meer gaan waarderen en vertrouwen, het zou best zo kunnen zijn dat dit op lange termijn goed is voor de merknaam.
ik kan met niet voorstellen dat een simpel microfoonkabeltje een laptop kan laten vervormen, maar Acer zal hier vast klachten over hebben gehad, of zelf over na hebben gedacht!
ik zeg: prima actie van Acer, beter 100 laptops teruggeroepen dan 1 vervormd ;)

offtopic:
@mcdronkz
Ik zal je vertellen waarom. Apple maakt (op de goedkoopste Macbooks na) al hun laptops met een aluminium behuizing. Als er iets oververhit raakt zal er niks vervorrmen, smelten, of zulks.
nou, apple had beter ook veel Iphones terug kunnen roepen, want die batterijen worden ook verschrikkelijk heet!
ik kan met niet voorstellen dat een simpel microfoonkabeltje een laptop kan laten vervormen,
Ik heb wel eens een pc van 10 jaar oud in een nieuwe kast gedaan. En per ongeluk de HD audio kabel op de oudere aansluiting aangesloten. (welke erg op elkaar lijken).

Toen hij aan ging, begon het te roken en was de hele audio kabel aan elkaar gesmolten. Zou je zeggen dat hij dan ook heel heet wordt...
Hmmm, beter zo dan de eeuwige ontken-truuk! Natuurlijk wel lullig voor mensen met zo'n laptop, die toch wel even met wat ongemakken zitten...
Mijn laptop zojuist ook geregistreerd voor de recall. Vraag me overigens af of er niet meer mis is met de aansluitingen op de laptop. Mijn VGA poort werkt namelijk ook niet goed, geeft de kleur rood namelijk helemaal niet door... (echt irritant overigens)

Ben alleen bang de VGA niet wordt gefikst tijdens deze recall procedure dus kan hij daarna weer terug |:(
Ook al VGA problemen, mijne is al 2 keer terug geweest en gaat nu weer vanwege recall |:(
Heb die van mij nu twee weken, kan ik overwegen hem weer weg te sturen |:(

Wel netjes van Acer dat ze de optie geven though. En gelukkig nog geen vga problemen hier.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee