Apple iPhone nu wel Europese smartphone van het jaar

De Eisa heeft de iPhone 3GS gekroond tot Europees smartphone van het jaar 2009. De Europese consumentenorganisatie sloot de Apple-smartphone vorig jaar nog uit van deelname, waarna HTC er met de prijs vandoor ging.

De Eisa roemt de verbeteringen die Apple heeft aangebracht bij de nieuwe versie van de iPhone, die eind juni in de Nederlandse winkels lag. "De veranderingen mogen misschien niet spectaculair ogen, maar ze zijn genoeg voor de iPhone om zich nogmaals van de concurrentie te onderscheiden." Vorig jaar won de HTC Touch Diamond. De iPhone 3G deed niet mee aan die verkiezing, omdat die volgens de Eisa te laat op de markt kwam. De prijs werd in voorgaande jaren gewonnen door Nokia: achtereenvolgens de N90, de N93 en de N95 werden tot winnaar gekroond.

De i8910 HD van Samsung, waar Tweakers.net onlangs een review van publiceerde, schopte het tot cameratelefoon van het jaar. De muziektelefoon van 2009 is volgens de Europese organisatie de Sony Ericsson W995. Met zijn E75 kreeg Nokia een prijs voor zakentelefoon van het jaar. De Eisa geeft elk jaar awards voor de beste consumentenelectronica. De elektronica is ingedeeld in tientallen categorieën, waaronder sinds 2005 ook de mediatelefoon van het jaar.

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Door Arnoud Wokke

Redacteur

17-08-2009 • 16:45

182 Linkedin

Reacties (182)

Wijzig sortering
ik snap serieus niet waarom. ok, toegegeven, met de eerste iphone hebben ze een bijzonder product op de markt gezet, maar dat was eigenlijk ook maar een uitgebouwde ipod. (denk hiertussen even de eindeloze discussie over hoe alles maar een upgrade is, alles voorgangers heeft, en eigenlijk iedere telefoon maar een opgeleukte versie van Bell's eerste bakbeest is) de nieuwe features van de 3gs zijn inderdaad weinig meer dan zaken die de concurentie al 2 jaar had, dus echt hip is hij dan ook weer niet. de zakelijke features zijn volgens mij ook niks nieuws, dus wat blijft er dan over? de zoveelste "hippe" telefoon die toch wel alles kan wat hij moet doen zoals alle anderen dat ook kunnen. maar dan wel een met een cpu die niet bijster snel is. veel geheugen? groot scherm? hoge resolutie? heeft ie ook allemaal niet..

wat mij betreft isde 3gs nauwelijks vernieuwend dus nee, dan snap ik niet waarom hij gewonnen heeft..
Als tweakers focussen we ons wel erg op de hardware.

Wat vernieuwend is aan de iphone is dat het een serieus mobiel ontwikkel platform is geworden voor het gewone publiek. Dus niet alleen de zakelijke markt of de markt van gadget freaks.

Het is nu rendabel voor developers om te investeren in innovatieve mobiele applicaties.
Het is ook niet de verkiezing van meest innovatieve smartphone(hardware) van het jaar. Ik denk dat je gelijk hebt als je zegt dat de iPhone niet een en al innovatie is. De 3GS is inderdaad het uitbouwen (en significant sneller maken) van de 3G, wat weer een voorzetting was van de originele (niet iPhone 2G, maar gewoon iPhone).

Wat hieronder ook al door MisterBlue gemeld is, is evenzeer waar.

Daar komt nog bovenop dat de iPhone gewoon een goed toestel is. Er zitten mankementen aan, maar als consumententoestel is het een erg goed apparaat. Daarom ben ik ook niet heel verbaasd dat de iPhone 3GS nu Europese smartphone van het jaar is.

We moeten ons ook zeker niet blindstaren op de iPhone, er zijn heel veel vergelijkbare, goede toestellen (waarvan veel beter in de hardware zitten met hogere resolutie-schermen, etc) maar waar de iPhone in uitlbinkt is de gebruiksvriendelijkheid en de synchronisatie met de PC/Mac.
blijkbaar nog niet met een iPhone gewerkt!!!!!
ik vind de Nokia 5800 een betere muziek telefoon maargoed..
Vind het zelf raar dat de iPhone 3GS niet ook muziektelefoon van het jaar is geworden. Als ik dat ding ergens veel voor gebruik is het wel om muziek te luisteren.
Misschien dat ze rekening houden met geluidskwaliteit (want daar heeft de iphone en ook de ipods het nazien van voornamelijk sony ericsson en heel veel anderen)
Inderdaad. Ik vind de kwaliteit van de muziek op mijn oude W900i zelfs beter dan die van de iPhone. Ik mis ook echt de zelf in te stellen equalizer. Verder is het een top telefoon hoor al zeg ik het zelf. Een terechte winnaar wat mij betreft.

edit: Ik doel dus met name dan op het gemis van een niet zelf in te stellen EQ als ik het heb over de geluidskwaliteit, want die is immers wat mij betreft niet goed te krijgen voor verschillende soorten muziek. Daarmee vind ik de kwaliteit (wat dus persoonsgebonden is) gewoon tegenvallen. Ben het dus volledig eens met wat "Hoedje" hieronder schrijft.

@Froggle: De SE die ik had is al menig jaren oud en is wat techniek betreft helemaal niet te vergelijken met de iPhone dus dat doe ik dan ook niet, maar het was wat geluid betreft (en ook bediening eigenlijk) toen al bijzonder goed.

[Reactie gewijzigd door Tupel op 17 augustus 2009 18:38]

Met de geluidskwaliteit vind ik niets mis. Ik stel wel veel eisen aan de functies. Je kan makkelijk afspeellijsten aanmaken, en je kan ze ook op muzieksoort door je iPhone laten maken met de Genius functie. Verder de podcasts en cover-flow is toch ook een erg mooie toevoeging. Ik ben verder niet bekend met SE, maar hoe staat het daar buiten de geluidskwaliteit?
De oordopjes van mijn w890 waren beter inderdaad, maar met een fatsoenlijke koptelefoon vind ik de iphone veel natuurlijker klinken.
Dat is gewoon onzin. Geluidskwaliteit is subjectief en daarom kan iedereen daar een mening over hebben. Desondanks is de zogenaamd slechte geluidskwaliteit van de iPhone en de verschillende iPods inmiddels een hardnekkig "misverstand" of misschien zelfs wel vooroordeel.

Als je kijkt naar objectieve testen dan zul je zien dat de meeste telefoons niet eens in de buurt komen van de geluidskwaliteit van de iPhone: http://www.gsmarena.com/latest_features-review-171p2.php. Sommige PMD's hebben wel degelijk een betere geluidskwaliteit. Maar de verschillen zijn echt marginaal.

Overigens zijn ook de experts op head-fi het er over eens dat het wel meevalt met de slechte geluidskwaliteit van de iPhone. Dus neem daar ook gerust eens een kijkje: http://www.head-fi.org/. Dat is volledig subjectief. Dan zul je er ook achter komen, dat je beter meer geld kan uitgeven aan goede oordopjes, omdat dat echt het verschil maakt :)

Als je zegt dat de EQ van de iPhone niet al te best is, dan ben ik het daar helemaal mee eens. Maar de geluidskwaliteit is echt onzin :)
In deze test is de Nokia 5800 niet opgenomen, en dat is toch echt wel 1 van de belangrijkere muziek telefoons, de nokia 5310 wel, en je ziet daar dan ook gelijk bij dat die gewoon betere muziek heeft dan de Iphone 3G
Onzin. De iPhone en iPod zijn volgens experts minstens zo goed als vergelijkbare apparaten. Ik zeg volgens experts omdat het natuurlijk altijd enigszins subjectief is maar de apparaten van Apple op een dergelijke manier afserveren slaat nergens op.

http://www.whathifi.com/Reviews/Portable-Reviews/
Misschien dat ze rekening houden met geluidskwaliteit (want daar heeft de iphone en ook de ipods het nazien van voornamelijk sony ericsson en heel veel anderen)
In het verleden (muv de eerste shuffle) hadden alle iPods een klasse-AB eindtrap, een AB eindtrap (met enkele voeding) heeft een relatief grote condensator nodig tussen de uigang en de oordopjes, vanwege de vormfactor is dat niet altijd mogelijke en werd er een te krap bemeten condensator gebruikt.

Een relatief hoge inwendige weerstand is het gevolg wat op zich weer leidt tot slechte prestaties bij lage frequenties en/of laagohmige belastingen.

De huidige iPods hebben (net zoals de eerste shuffle) een klasse-D eindtrap, maw geen condensator meer nodig.

[Reactie gewijzigd door Carbon op 18 augustus 2009 10:43]

Ja, en daar komt dan nog bovenop dat de iPhone een volwaardige iPod is, en die iPod worden geroemd onder de MP3-spelers... Dus het is zeker vreemd te noemen dat het niet de muziekspeler van het jaar is...
De geluidskwaliteit van iPods (en dus iPhones) is niet zo bijzonder, hoewel in de Shuffle wel een betere chip zit/zat. Ik verlang weer terug naar mijn verkochte iAudio U3 mp3-speler, daar zat pas een goed geluid in, zeker in de middentonen.

Wat de iPods mede zo populair maakt, is de besturing met dat clickwheel. Die mis je op een iPhone natuurlijk, dus een "volwaardige iPod" zou ik het niet noemen.
De iPod Shuffle heeft ook geen clickwheel. Zal wel niet populair genoeg zijn?

Als het geen multi-tasking heeft, dan is het geen echte smartphone.
Als het geen clickwheel heeft, dan is het geen volwaardige iPod.

Wat gaan ze nog uitvinden?

De iPod is populair geworden omdat het een ding fantastisch goed deed in combinatie met een verbluffend design. (Het doet nog altijd pijn dat de tweede gen iPod niet meer die luidspeker look had.) En omdat het een volledig systeem is, incl. de meest uitgebreide muziekwinkel ter wereld.
Ik vind dat de iPhone nog wel wat verbeterpuntjes heeft qua muziektelefoon, al is het een volwaardige ipod.

Ik mis bijvoorbeeld erg om zelf makkelijk een "now playing" lijst aan te maken op mijn telefoon met nummers die ik NU wil horen.. in plaats van een standaard playlist/artist/genius etc.
Bedoel je niet zo iets als On-The-Go? Ik weet niet wat je anders als een "Now Playing" lijst bedoeld.
Het gaat dan ook niet direct om de beste telefoon+media player, maar om de beste smartphone volgens de Eisa.

En de iPhone is toch echt wel een beetje meer dan alleen een GSM+MP3-speler...
Zelf ben ik geen bezitter van een iPhone, maar hoe zijn de zakelijke functionaliteiten van deze telefoon?

En plankhorst had het trouwens helemaal niet over de iPhone ;) maar juist over de Sony Ericson.
Ondersteuning voor Exchange accounts, notities, agenda, e-mail, browser, alles eigenlijk wat op een smartphone hoort. :)

http://www.apple.com/iphone/business/
Ik vond het zelf persoonlijk vrij wonderlijk dat de iPhone als smartphone verkozen is. De volgende rant van Engadget vond ik eerlijk gezegd het vermakelijkste maar illustreerd wel sterk hoe handig de iphone daadwerkelijk is.

Vanuit m'n eigen situatie bekeken (let wel ik heb enkel een paar weken met een iPhone gespeelt nooit ermee gewerkt gezien de beperkte mogelijkheden) is een smartphone om te beginnen multi-tasking. Iets waar de iPhone direct faalt. Wat imo nog wonderlijker is dat Eisa het laat overkomen dat in 1,5 jaar tijd de smartphone wereld geen verbeteringen kent door de 3GS als beste smartphone te selecteren. Zeker het afgelopen jaar zijn de nodige smartphones gelanceerd die de iPhone op z'n minst evenaren.

---edit---
Ter toelichting ja het is mogelijk via een jailbreak een instabiele dumbphone te laten multitasken echter dit is niet relevant. Verder zijn er veel apps voor de iPhone en zijn deze slim gebundelt via de Appstore echter kwantiteit zegt niets over de kwaliteit. Wat nog belangrijker is vanuit het oogpunt van een zakelijke gebruiker is dat je als zakelijke gebruiker je eigen software (iets wat niets ongewoons is voor grote bedrijven) kunt installeren op je mobieltje.
Betreffende de verkoopcijfers (overigens slechts 35 miljoen volgens Apple) zegt dit nagenoeg niets zeker als je de marketshare bekijkt in de smartphone sector waar RIM/Nokia ver boven staat.
Overigens leuk dat Apple features toevoegd echter deze features zijn allemaal standaard bij de meeste telefoons en vaak ook practischer geimplementeerd ipv vervelende pop-ups.

[Reactie gewijzigd door n4m3l355 op 17 augustus 2009 18:29]

Damn je blijft zulke mensen tegenkomen die beweren dat de iPhone geen multitasking bied. Mocht je een iphone met BSD in je hand hebben kun je meteen kijken welke processen er op de achtergrond draaien. Ik heb nu telefoon, safari, mail en ipod op de achtergrond draaien terwijl ik nieuws aan het lezen ben op de app van nu.nl. De iPhone doet multitasking erg goed. Dat apple multitasking niet toestaat voor 3rd party apps is dan weer wat anders maar het is zeker niet zo dat apple op dit punt faalt.
Ik kan goed begrijpen dat ze het als smartphone van het jaar maken. Er zijn 70.000 applicaties die je met 1 druk op het scherm kunt installeren en de functies werken erg simpel en zijn toch uitgebreid.
Je zegt het zelf apple laat de ipho ne beperkt enkele applicaties naast elkaar draaien voor mij dus niet echt multitasking. Als ik een zware toepassing draaien heb en wil eventjes iets anders doen kan moet hj in de meeste gevallen weer alles inmaden. Echt hinderlijk vind ik dat.

Als over de applicaties : dat getal 70 000 zegt niks als je ziet dat er veel hetzelfde tussenzit terwijl zaken zoals een betere browser betere gui beter lock screen,... door apple geweerd worden.

Als over 1 druk: dan kan je net zo goed zeggen dat het 1 keer klikken is om op windows mobile iets te instaleren: compleet onjuist . Eens je de app hebt is het op windows mobile zelfs simpeler 3 keer klikken en staat erop bij iphone is 3 keer waxhtwoord ingeven en nog een keer.
@k995:
Multitasking is multitasking, dat verandert technisch gezien niet. Daarnaast is er een enorme verwarring tussen multitasking en snel switchen tussen apps. Dat laatste heeft echt geen multitasking nodig om te werken en is iets wat 99% van de gebruikers die brullen dat ze multitasking moeten hebben nou eigenlijk bedoelen. Die willen gewoon lekker easy switchen tussen apps. Als ik zie hoe dat op Windows Mobile gaat dan zou volgens die definitie dat systeem ook geen multitasking zijn (het gaat nou niet bepaald gemakkelijk). Zet er een Nokia N95 naast en je ziet al het verschil in makkelijk switchen tussen apps. Als je dan kijkt hoe de Palm Pre zoiets doet dan is het al helemaal af, dat is eigenlijk zoals het zou moeten.

Dat multitasking is wel leuk en aardig maar dan alleen voor een x aantal applicaties, niet voor alles en zeker niet voor iedere gebruiker. Er zitten echter ook de nodige nadelen aan die voornamelijk op het gebied van accuduur liggen en de wijze waarop het geïmplementeerd wordt. Ik denk dat het verleden van Windows Mobile toch wel overduidelijk illustreert dat je een apparaat met multitasking kunt hebben die dusdanig is geïmplementeerd dat een single tasking systeem het weet te evenaren (de Palm pda's waren daar anders heel erg goed in).

Multitasking wordt nog altijd geheel ten onrechte als silver bullet op een apparaat als een smartphone naar voren geschoven. Jammer want meer dan 1 app gebruiken tegelijkertijd doe je niet zo gek vaak en is meestal beperkt tot het luisteren van muziek op de achtergrond en het binnen halen van notificaties (nieuwe mail, sms/mms, etc.). Chatten kun je ook doen maar of dat nou echt zo geweldig gaat op zo'n klein priegel ding in een kort tijdsbestek (wachten op de bus bijv.)...nah, tegenwoordig twittert men dat toch?

Btw, zware toepassingen inladen die er lang over doen zorgen er voor dat je hele device traag wordt waardoor het nut en het kunnen draaien van een 2e app er naast tot het absolute nulpunt is gedaald. Als je een zware app hebt die moeite met inladen heeft moet je bij de programmeur aan de bel trekken omdat die z'n vak niet verstaat ofwel heb je gewoon een sneller apparaat nodig ofwel een combinatie van de 2. Multitasking is er in ieder geval absoluut geen oplossing voor, die maakt het zelfs erger.
Bij mijn iphone is het 1x wachtwoord invoeren in een sessie en daarna niet meer hoor. En dat mag ik ook wel hopen anders kan jan alleman die even een foto maakt met men telefoon meteen allemaal troep kopen in de appstore op mijn kosten...
Feit is wel dat de appstore van apple ongeëvenaard is op dit moment..

Het klopt dat het bij zware toepassingen niet bijzonder handig is dat 3e partijen geen achtergrondprocessen mogen laten draaien, persoonlijk hoop ik ook dat apple dat wel gaat toestaan al is het maar dat ontwikkelaars het wel erg zuinig moeten maken, maar de iPhone heeft wel degelijk multitasking(al vinden velen dat te beperkt).
... is een smartphone om te beginnen multi-tasking. Iets waar de iPhone direct faalt.
Het is uitermate vermakelijk om te zien om nay-sayers krampachtig argumenten blijven zoek om de iPhone onderuit te halen.

Niemand ontkent dat hij in het begin een aantal features miste. Dat hield weinigen tegen om toch met beide voeten erin te springen omdat hij fantastisch was in die dingen die hij wel deed.

Gedurende de laatste twee jaar zijn eigenlijk alle ontbrekende features toegevoegd en opnieuw beter dan de concurrentie. Het is moeilijk om nog echt zwakke punten te vinden en de verkoop is geexplodeerd. Tot nog grotere nijd van zij die het woord 'fanboy' dan maar als excuus gebruiken. (Fijn toch, al je als bedrijf 50 miljoen fanboys voor je product kan vinden, niet?)

En dus komen ze finaal met de zogeheten genadeslag: "Ja, maar, het is geen smartphone, want volgens mijn pigeon hole definition, is multitasking een minimum vereiste."

Men zou kunnen wijzen dat multi-tasking wel aanwezig is, maar dat is even futiel als proberen te bewijzen dat de maanlanding wel heeft plaatsgevonden. Het gaat hem echt niet om die multi-tasking, maar om het vinden van een (alsmaar hopelozer) argument om de iPhone een onding te vinden.

March on!
Ik ben het ermee eens dat er soms wel hele discutabele argumenten worden bedacht om de iPhone (of welke phone dan ook) onderuit te halen. Waarschijnlijk uit jaloezie o.i.d. Overigens vind ik het argument van multitasking nog niet eens zo slecht. Zelf mis ik dat niet, maar als er mensen zijn die dat blijkbaar wel missen, dan is dat voor die groep een goed en valide argument.

Er kunnen wel 50 miljoen iPhone fanboys zijn, maar het het aantal Symbian of WinMo gebruikers zullen dat aantal (makkelijk) overstijgen, maar toch hoort men niet over Symbian fanboy of WinMo fanboy gebruiken (behalve dan van een Apple fanboy :) ). En daar is denk ik wel een goede reden voor.

WinMo en Symbian gebruikers zijn zich bewust van het feit dat 'hun' Symbian of WinMo niet perfect is terwijl Apple aanhangers zo'n beetje alles van Apple als heilig zien. Dit wekt irritaties op bij dit soort discussies. Elk negatief iets of kritiek over Apple of iPhone wordt zo goed als genegeerd met als argument dat de rest wel prachtig werkt of iets in de zin van 'dat hebben wij niet nodig'. Elke keer als het die kant op gaat (en dat gebeurt dus best vaak), dan roept dat ook bij mij de nodige irritaties op. Terwijl ik best open sta voor kirtiek voor de zaken die ik gebruik.

Een simpel en wellicht bekend voorbeeld is het copy % paste verhaal. Lange tijd had iPhone dit niet. Toen werd er ook geroepen door Apple fanboys van ' dit gebruikt toch bijna niemand' om het goed te praten. Toen het er eenmaal wel was, vonden ze het toch wel 'revolutionair'. Dit vind ik dan weer erg hypocriet.

Niet om te flamen, maar juist om een goede discussie op gang te brengen.
Er kunnen wel 50 miljoen iPhone fanboys zijn, maar het het aantal Symbian of WinMo gebruikers zullen dat aantal (makkelijk) overstijgen, maar toch hoort men niet over Symbian fanboy of WinMo fanboy gebruiken (behalve dan van een Apple fanboy :) ). En daar is denk ik wel een goede reden voor.
Dat denk ik ook: die Symbian en WinMo gebruikers hebben gewoon geen reden om rabiaat fan te zijn. }>

Mijn vorige smartphone was een HP WinMo. Een absoluut hatelijk onding. De hardware was in die tijd beter dan de iPhone (GPS etc included), de software was disgusting.

Zie hier een extract van het Gizmodo Palm Pre review: "Opening multiple apps at once really does slow down the phone enough to be noticeable. In fact, if you’re doing something particularly intensive, you’ll actually notice your music stutter, which we’ve never experienced once on the iPhone."

Voor Apple is zoiets totaal onaanvaardbaar. Liever geen multi-tasking tot dat het probleem 100% opgelost is.
Tja, HP WinMo's zijn inderdaad niet om over naar huis te schrijven. Je had in ieder geval (veel) beter kunnen treffen. HP staat bekend als een bedrijf die 0,0 support geeft op hun smartphones, qua updates en upgrades. Had je beter een HTC kunnen nemen, ook niet het summum, maar wel een geweldige community (XDA developers) die tijd steken in het verbeteren van 'hun' toestel.

Het is natuurlijk of iemand het aanvaardbaar vindt dat een feature er niet is omdat het niet onder een iPhone werkt. Voor de een blijkbaar wel en voor een ander misschien niet. Bij de Palm Pre kun je tenminste kiezen om niet te gaan multitasken als performance eronder lijdt (overigens kan ik me niet voorstellen dat dit al gebeurd bij 'normaal' multitasken). Bij de iPhone heb je die keuze niet....
Had je beter een HTC kunnen nemen, ook niet het summum, maar wel een geweldige community (XDA developers) die tijd steken in het verbeteren van 'hun' toestel.
Jaaa, want een nieuwe boot rom flashen, dat is nu echt eens iets waar een leek(*) zich wil mee bezighouden!

(*) wat ik overigens niet ben, maar ik weiger pertinent om aan dat soort zaken mijn tijd te verspelen.

[Reactie gewijzigd door newinca op 18 augustus 2009 01:02]

Zijn we nou tweakers of niet? En zo spannend is een nieuwe ROM laden ook weer niet. Misschien alleen de eerste keer, daarna is het niks anders dan het installeren van een applicatie.
Ja, dubbelklikken op een Exe file is ook zo enorm lastig :D Zo moeitlijk is het tegenwoordig.
En daar zit dus het verschil. Jullie betalen graag te veel om keuzes ontnomen te worden. Anderen betalen liever minder en zelf de keuze te hebben hoe intens ze hun hardware zouden gebruiken.
In een normale markt zou je zelfs meer moeten betalen voor meer keuze maar als Apple er ergens bijkomt heb je steeds het volledig onlogische gevolg dat minder aan een hogere prijs komt.

Aangezien jullie blijkbaar niet meer nuchter kunnen nadenken komt er zoveel reactie op.
Ik heb een iphone en ik vind ook dat die niet (of amper zoals je het wil noemen) multitasking ondersteund en dat ik dit echt hinderlijk vind.

Al deze "beste" verkiezingen zijn trouwens onzin wie heeft ooit meerdere recente smartphones in handen gehad? Juist bijna niemand bijna niemand die dus kan zeggen welke de beste is, tel daarbij dat "beste" heel subjectief is (zo vind ik mijn iphone absoluut niet de beste maar ja gratis van werk en hij is dik in orde op de meeste delen dus hoor je mij amper klagen.


Met je commentaar zet je je trouwens net zo goed te boek als fanboy . Iphone is verre van perfect en sommige van zijn functies worden ergens anders beter gedaan zoals multitasking bijvoorbeeld dat ontkennen is idd zinloos .
Al deze "beste" verkiezingen zijn trouwens onzin wie heeft ooit meerdere recente smartphones in handen gehad?
Mijn punt is dat het absoluut belachelijk is om te zeggen "het is geen smart phone, WANT hij kan geen multi-tasking."

Laat ons even veronderstellen dat Apple voor het volgende model multi-tasking uitbreidt naar 3rd party apps. Ik kan niet wachten wat voor nieuwe reden er dan uitgevonden wordt...

Wat 'fanboy' betreft: hoe definieer je dat precies, "fanboy"? Voor veel niet-Applers hier is het voldoende dat je er een in je bezit hebt om het etiket "mactard" opgeplakt te krijgen. Is het echt zo retarded dat ik net iets meer wil uitgeven voor meer gebruiksvriendelijkheid en beter design? Wat is een paar $100 voor een product waar je jaren meer plezier van hebt?
Kun je ook uitleggen welk aspect van "multitasking" je precies mist? Ik zou echt niet weten welke app ik op een telefoon door wil hebben draaien in de achtergrond. Mail checks e.d. daargelaten, maar dat zijn nu net dingen die WEL doordraaien.

Vergeet niet dat achtergrondprocessen CPU en dus stroom gebruiken.
De reden is simpel. Zij weten niet welke applicaties je allemaal gaat starten, hardware kan het niet meer trekken en plots is hun dierbare experience niet meer even blinkend als ze willen. Dus de oplossing volgens Apple is het blokkeren zodat je het zeker niet kan tegenkomen.
Typisch Apple, zij bepalen wat je met je telefoon mag doen. Hoezo "think different", iedereen moet op een lijn zitten met wat Apple ze voorschrijft.
Typisch Apple? Nou ik zou toch graag wat apps van mijn N95 willen gooien en juist wat apps op mijn 3100 zetten maar dat kan allemaal niet. Waarom niet? Geen idee maar Nokia heeft dat zo weten te maken dat het niet kan.

Moraal van het verhaal: ook een Nokia bepaald wat ik met m'n telefoons mag doen en dat maakt ze niet onbruikbaar, ultraslecht of wat dan ook. Zo gaat het voor alle producten. De fabrikant verzint een product en geeft er een bepaalde feature set aan. In bijna alle gevallen valt er niets aan die feature set te wijzigen. Dat gaat zelfs op voor die open source telefoon die nu eigenlijk geflopt is (de OpenMoko). Men moet eens afleren dat fabrikanten als goden worden gezien en ze alles kunnen maken die iedereen op deze aardkloot en daarbuiten tevreden weet te stellen. Dat is gewoon onmogelijk en dus zit je altijd opgescheept met iets wat de ene groep in staat stelt om van alles en nog wat te doen terwijl de andere groep zich gehandboeit voelt. Dat geldt ook voor licenties zoals de GPL. Wat GPL fanboys als Richard Stallman je niet vertellen is het feit dat ook dit restricties met zich meebrengt en de ene groep vrijheid schenkt die het een andere groep weer afneemt. Geven en nemen principe.

Ik blijf het onvoorstelbaar vinden hoe ongelooflijk naïef mensen wel niet zijn, alsof bepaalde zaken alleen maar bij fabrikant x op gaat en niet bij de rest van de wereld :X

[Reactie gewijzigd door ppl op 18 augustus 2009 11:58]

@Neko Koneka,
En daarom hebben ze keuze uitgevonden. Iemand die multitasking belangrijk vindt neemt gewoon een WM smartphone en iemand die heel veel geld wil betalen voor een telefoon die er volgens sommige mensen wat gelikter uitziet en naar Apple ruikt die kopen de iPhone.

Als iedereen nou eens gewoon lekker zijn ding doet :) Discussie is niet erg, maar iedereen wil altijd maar de andere overtuigen en doen laten veranderen. Dat gaat niet. Je kan een persoon alleen je mening geven en dan is het aan die persoon wat hij of zij er mee doet. Vindt die persoon dat je een punt maakt dan nog maakt die persoon een keuze.

Niemand wordt dus gedwongen tot wat dan ook. Misschien heeft iemand wel een of ander briljant idee voor een telefoon maar zegt een fabrikant naaaah, dat is heel vreemd, nee laten we maar lekker op deze manier verder gaan, ze zijn er nu aan gewend dus lekker verkopen verkopen verkopen!

[Reactie gewijzigd door orange.x op 17 augustus 2009 23:25]

Ja en het is ook typisch Tefal want die bepaalt ook hoe ik mijn broodrooster moet bedienen. Dat Apple dingen wel en niet toestaat is niet iets facistisch wat Apple alleen doet, dat doet iedere software-boer. Sun bepaald wat je kan doen met Solaris, IBM bepaalt wat je wel en niet mag doen met AIX enz. Ja Apple doet dingen net even anders dan de massa dat doet maar ga nou niet het hier voor laten komen alsof Apple de enige is die dit soort praktijken erop na houdt.
let wel ik heb enkel een paar weken met een iPhone gespeelt nooit ermee gewerkt gezien de beperkte mogelijkheden
Gast er zijn 70.000 programma's beschikbaar. Beperkt???

Het mooie aan de iPhone is dat je hem helemaal kan maken zoals je het zelf wil. Installeer een app en je hebt er weer functies bij.

@hieronder

Dat het op andere telefoons ook kan lijkt me duidelijk echter vallen deze in het niet tegenover de iPhone, dit zegt wel iets natuurlijk(gebruikersgemak)

De Apple "politie" zorgt er voor dat (bijna) alle applicaties die er in de store komen de juiste gebruikers ervaring kan leveren wat je van de iPhone gewend ben. Ook controleren ze of de applicatie goed gebouwd is. Had MS dit maar meer bij WM gedaan, hier is echt te veel troep voor te krijgen. Oke er zijn op de 70.000 inzendingen heus wel app's die geweigerd worden... maar dit staat uiteraard in het niet tegenover de 70k apps die goed gekeurd zijn....

[Reactie gewijzigd door OMEGA_ReD op 17 augustus 2009 23:46]

Dus het aantal zegt meteen iets over de variatie, kwaliteit en mogelijkheden?

De iPhone is ongeveer wel het meest gesloten platform onder de 'smartphones', dus ondanks het aanbod van applicaties kun je ook bepaalde niet onder een iPhone wat onder een ander platform wel kan.
Tja, je kunt het ook anders zien. Omdat het moeite kost om software in de app store te krijgen staan er alleen dingen in die echt getest zijn (Apple test de software op bugs voordat het toegelaten wordt).

Ik ben geen voorstander van de manier waarop het Apple Dev program werkt, maar het heeft ook voordelen.
Dat kan met elke smartphone, ook die (niet smart) phone die ik 5 jaar terug had. Dat is toch geen argument, je kunt er iets op installeren.
Ik wil graag skype erop installeren zodat ik via mijn data verbinding kan bellen.
Of ik wil een andere dan door apple toegestane routeplanner erop installeren.

Juist dat "je kunt er alles" op installeren vind ik niet waar, alleen als het door de apple politie komt mag het in de apple store.
Ik wil graag skype erop installeren zodat ik via mijn data verbinding kan bellen.
Skype werkt prima over WiFi, echter kan je niet Skypen via je databundel van je telecom provider. Dit is een beperking die de telecom provider heeft bedongen bij Apple en dus niet een beperking die door Apple bedacht is. Deze mededeling wordt ook netjes getoond als je het toch probeert.
Welke route planner wordt er door Apple niet toegestaan?
Ik heb gewoon Skype op mijn iPhone.
Wat nog belangrijker is vanuit het oogpunt van een zakelijke gebruiker is dat je als zakelijke gebruiker je eigen software (iets wat niets ongewoons is voor grote bedrijven) kunt installeren op je mobieltje.
Op the iphone kun je als bedrijf je eigen bedrijfs software installeren zonder de apps via de app-store teh laten verlopen.

Ries
Kun je me dan vertellen hoe?
Ik wil graag mijn eigen bedrijfs software (als 1 mans bedrijf) installeren,,
Kun je me dan vertellen hoe?
Dan kan met het Enterprise Program, kosten $299 per jaar.
Ik wil graag mijn eigen bedrijfs software (als 1 mans bedrijf) installeren
Dat kan met het standaard developer programma.

Je kunt dan via 'adhoc' distributie op je eigen iPhone(s) je eigen software installeren zonder tussenkomst van de App store en/of Apple.
Werkt dat dan ook met mijn kpn abonnement?
Werkt dat dan ook met mijn kpn abonnement?
Ja!
Ik moet zeggen dat het artikel wel een eye-opener is. Ik multitask voortdurend op mijn G1 (heb irc openstaan, check tussendoor mail, browse, feedreader toont berichten) en dacht echt dat dit vanzelfsprekend was.
"We don't work like this on our computers -- why does Apple think we want to work like this on our phones?"

Well that's the thing -- maybe they don't really care about how we work.

Omdat ik op een zo'n klein scherm helemaal niet allemaal dingen tegelijk wil hebben, maar veel liever goed overzicht en smart inzet van processen zodat ik niet om de haverklap hoef te laden. En je kunt heel veel zeggen over Apple, maar als er toch een softwareontwikkelaar is die wel nadenkt over hoe mensen willen werken is het Apple wel! Ik heb jarenlang in de mobiele markt gewerkt en heel veel telefoons door mijn handen gehad en nog nooit een telefoon gehad waar ik zo lang blij mee ben gebleven. Hoeveel smartphones zijn er die uitbreiden in hun functionaliteit, zoals OS 3.0? Dat geeft je toch weer even het gevoel iets nieuws in handen te hebben en weer bij te zijn en daar is Apple toch de enige in. En dat ze opnieuw nadenken over wat de meeste gebruikers met een smartphone willen en ze niet een op een een pc doortrekken naar een smartphone is juist de kracht. Vind jij dat startmenu handig op Windows Mobile? Wat mij betreft is dat letterlijk gekopieerd en niet handig!
"Engadget" heb je dat artikel zelf uberhaud wel gelezen? Dat is toch een onderzoek van compleet 10x niks? Een randdebiel die niet met een virtuele toetsenbord overweg kan |:(
Zo kan ik echt elk product wel tot een mislukt product verklaren 8)7

En ik weet niet hoe jij erbij komt al die smartphones de iPhone evenaren |:(
Hooguit de nieuwe HTC met Android komt in de buurt. Maar de rest is gewoon nog steeds bagger zooi.
Editor in chief van Engadget lijkt me niet iets voor een randdebiel. Dat hij een Applevolger is, maakt het ook al interessanter dat hij er niet mee kan werken.
Alsof een functienaam tegenwoordig nog uberhaupt gewicht in de weegschaal legt. "Ik ben frontdeskmanager". Klinkt duur he? Weet je wat dat in 99,99% van de gevallen nou eigenlijk is en hoe dat vroeger heette? Baliemedewerkster, receptioniste. Daar heb je niks geen hbo geschoolde manager voor nodig, dat wordt vaak ook als vakantiebaantje voor scholieren gezien.

Afgezien daarvan zegt een functie die iemand heeft ook vrij weinig over de inhoudelijke kennis van iemand. Ik verwacht van de directeur van de KPN niet dat hij me precies kan vertellen hoe ik een ADSL aansluiting bij hun aanvraag en hoe die procedures tot en met het aansluiten aan toe verlopen. Daar is die man ook helemaal niet voor. Zijn taak is om te zorgen dat KPN een draaiende machine is, zowel nu als over 10, 20, 30, etc. jaar. Dat is waar de man voor is aangesteld. Datzelfde geldt dus ook voor die Editor in chief. Zijn taak is om te zorgen dat de stukken die geplaatst worden van goede kwaliteit zijn zoals Engadget dat stelt e.d., dat er bij problemen een oplossing gevonden wordt, etc. Daar heb je dus helemaal geen inhoudelijke kennis van de materie van een artikel voor nodig. Ik snap ook niet hoe je het in je hoofd durft te halen om z'n functie überhaupt aan te halen als graadmeter dat hij inhoudelijk kennis van zaken heeft.

Applevolger, sja, ligt er aan wat je daarmee in hemelsnaam bedoelt. Als je daarmee iemand bedoelt die al het nieuws rondom Apple volgt, daar zijn er meer van en die hebben niet eens 1 Apple product in hun bezit. Zegt dus ook helemaal niets. Je kunt er ook iemand mee bedoelen die trouw alles koopt wat Apple uitbrengt en dan heb je wel een klein punt. Ook hier geldt dat het geen enkele garantie is. Er zijn namelijk ook zat mensen die prima overweg kunnen met Windows en Office maar die de haren uit de kop trekken zodra ze op een Windows Mobile apparaat moeten werken. Gek genoeg komen al deze producten bij Microsoft vandaan. Dat is ook helemaal niet raar want een mobile device is iets heel anders dan een desktop machine of laptop. Microsoft had vroeger bedacht dat die grens er niet was en heeft Windows zo overgeheveld met alle gevolgen van dien. Dit hebben ze later ook erkend als de grootste fout die ze hebben gemaakt en is iets wat ze nu aan het herstellen zijn. Een mobile device is anders door diverse dingen als de grootte, de manier waarop het gebruikt wordt, waar het voor ingezet wordt, etc. en moet je dan ook niet gaan vergelijken met iets anders.
Mooi rond de pot gedraaid in drie nutteloze alinea's.

Editor in chief bestaat al sinds we media kennen, een hoofdredacteur in het Nederlands. De persoon die beslist wat er op de site komt en dus direct beslist hoe een site eruit ziet en ontvangen wordt door het publiek. Zelfs een CEO heeft niet zoveel invloed.
Als de televisie iemand van een krant wil interviewen over een artikel zal je altijd het hoofd van de hoofdredacteur zien, niet de CEO of jouw receptioniste.

Dat hij zelf een iPhone bezit/gebruikt en meermaals per dag over de iPhone en verwanten bericht maakt het een betrouwbare bron. Had je even de moeite gedaan om zijn profiel op te zoeken, moest je het net niet onderspammen.
Er is ondersteuning voor Lotus Notes (Traveler) en de web versie hiervan (iNotes). Er is wel Exchange ondersteuning, maar geen officiële.

Helaas houdt het daar al snel op, vooral het gebrek aan multi-tasking en de daarmee samenhangende beperkingen zorgen dat het toch vooral een mooi uitziende gadget is, prima voor wat bellen of surfen in je eigen tijd, maar zakelijk beperkt tot Lotus Notes gebruikers die het alleen bij mail en agenda houden.
Docstogo, sharepoint, exchange (doet wat het moet doen, behalve prive afspraken). Verder zijn er nog bergen apps voor andere toepassingen.

Wat mis je allemaal nog? Voor een heleboel zakelijke gebruikers volstaat de iphone. Behalve als je heel intensief je mail wil verwerken op je mobiel zijn er inderdaad betere alternatieven. Dat het voor jou misschien niet geschikt is wil niet zeggen dat de iphone niet geschikt is als zakentelefoon.

Waarom is multitasking zo essentieel?
Ga eens op gelijk welk kantoor op gelijk welke PC kijken en je zal zien dat er meerdere applicaties openstaan. We werken gewoon zo dat dit dan plots enkel zeer beperkt mogelijk is stoort veel vind ik.

Voor de rest gaat het typen veel te traag docstogo onvoldoende mail werkt onhandig,scherm te klein,...

Zowat alle smartphones hebben dit dus niet raar dat apple het niet beter doet, alhoewel ik vind dat sommige anders wel toch nog iets beter zijn voor langdurig zakelijk gebruik .
Wat je zoekt is een laptop. Geen smartphone.
+1Anoniem: 131162
@k99517 augustus 2009 20:37
definieer multytasking: je gaat toch echt niet twee schermen naast elkaar tonen it het scherm te klein voor. wat er nu gebeurd is dat een aplicatie in de zelfde staat terugkeert als het laatse bezoek. (mits goed geprogrammeerd) geen verschil voor de gebruiker, maar WEL voor de proccesse en dus batterij duur/snelheid.
Ga eens op gelijk welk kantoor op gelijk welke PC kijken en je zal zien dat er meerdere applicaties openstaan.
Meerdere programma's open hebben staan, ofwel CPU cycles verstoken in de idle task noem ik geen multitasking.

Helaas is dat laatste wel vaak de praktijk en in die situaties is er geen verschil met de iPhone want de meeste iPhone apps doen een volledige context save/restore tijdens het stoppen/starten.
Ga jij maar lekker multitasken dan en veel plezier met je accu |:(
Ik vind het gewoon de grootste onzin om een mobiel te vergelijken met een PC.

Het typen gaat helemaal niet traag op de mobiel. Het scherm is ook helemaal niet te klein. Wat een gezeur is dit?
Ik was zojuist een SMS aan het typen op mijn iPhone toen ik me realiseerde dat ik eerst nog iets moest opzoeken op het internet. Ik sluit mijn SMS app af, en kom en het home scherm en start safari op. Ik zoek mijn informatie op, ga weer terug naar mijn SMS editor en he... die is nog precies waar ik was met het typen toen ik hem afsloot.

Dan zal het technisch gezien wel niet multitasking zijn maar dit is goed genoeg voor mij.
Er is wel Exchange ondersteuning, maar geen officiële.
Hoe kom je daar nu weer bij? Exchange is gewoon supported.
Jazeker, zelfs de iPod Touch heeft dit allemaal
Ik gebruik hem zakelijk en werkt als een trein, heb nokia en blackberry gebruikt en ik wil NOOIT meer terug.
Bovendien heb je de App Store, wat het toestel extra aantrekkelijk maakt.
Wat mij betreft de enige "zakelijk complete" smartphone van dit moment.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 261379 op 17 augustus 2009 17:19]

Als je zonder multitasking kunt leven..., of heb je m soms gejailbreakt? Haha, ja dan is het best een goede zakentelefoon.
Wat is dan de pure definitie van een zakentelefoon? Persoonlijk vind ik die classificatie een beetje achterhaald, omdat tegenwoordig elke telefoon wel voor "zaken" kan worden gebruikt. Was het voorheen zo dat niet elke telefoon een kalender (met evt "afspraakfuntie") had, is het tegenwoordig lastig om een zonder te vinden.

Ik heb persoonlijk geen iPhone, maar een Windows Mobile telefoon (HTC Touch Pro) en een Dell Axim x51v PDA. Nu gebruik ik die niet voor mijn werk, maar de standaard kalender die er in zit werkt prima voor de afspraken die ik er in zet.

Ik kan me dan ook bijna niet voorstellen dat er voor de iPhone niet iets vergelijkbaars is.

Wat betreft multitasking: check de reactie van Denni.
wat noem jij multitasken?
Ik vind de Mail, Internet browsen, Kalender, Notities en Bellen gewoon super werken op de iPhone. Ik haat van die plastic toetsenbordjes op telefoons ook. Het keyboard op het scherm van de iPhone werkt voor mij perfect.
En zo heb ik ook nog wat handige apps gedownload die ik regelmatig gebruik voor zowel zakelijk als prive.

Daarnaast ben ik geen fan van de windows, ik gebruik dus ook zakelijk Apple computers en zelfs Apple servers. De iPhone voelt daarbij goed en net zo intuïtief aan als mijn Mac. De telefoons die ik hiervoor had waren gewoon erg priegelig, alles kon, maar niks werkte echt goed.
Alsof je gaat multitasken op een mobiel? |:(
Dan zeg ik gewoon hou op te zeiken en neem je laptop mee dat is pas multitasken.

De bediening van die WM en dergelijke toestellen zijn al zo verrot je gewoon compleet niks hebt aan mulitasking.
Ik weet niet wat voor een setje oordopjes / koptelefoon / lineout naar speakers (Alhoewel de 5800 geen lineout zal hebben) of naar een koptelefoonversterker en dan wat voor een oordopjes je hebt.

Ik weet wel dat ik Ultimate Ears Ue-11, Audio-Technica W5000, Quadral speakers met een Final sub, en een aantal koptelefoonversterkers heb. De iPhone klinkt geweldig rechtstreeks naar de UE's, met een hogere hoeveelheid laag dan de iPod touch (2G) die ik hiervoor had. Het stereobeeld is veel breder dan de iPod.

En dan te bedenken dat ik de iPod al beter vond dan een Cowon D2 (Qua user-interface), de Zune 80 (Doordat de iPod veel beter klinkt met nadruk op onderliggende ruis, welke de Zune heel veel heeft), en zeker dan een Nokia-telefoon met een UI gemaakt voor een DPAD en een fabrikant die nog nooit iets gemaakt heeft met geludiskwaliteit op de eerste plaats.

Oh, en ik ben absoluut geen groot Apple-fan.
Als je de D2 slechter vindt als een iPod omdat de interface je niet beviel (die je overigens gewoon kan aanpassen met skins), dan ben je in ieder geval ook geen geluidsfan. Ding heeft eens geen standaard ondersteuning voor flac of ogg :/
FLAC en OGG zijn leuk, maar met een hogere bitrate klinkt MP3 beter dan OGG (Dat wil zeggen: Als OGG niet dezelfde bitrate gebruikt), dus dat iets OGG is zegt weinig over de geluidskwaliteit. Daarnaast is FLAC precies even goed als Apple Lossless, dus dat de iPhone geen FLAC ondersteunt zegt weinig over of ik wel of niet om dit soort zaken geef.

Qua geluid is de D2 behoorlijk goed, maar ik ben niet alleen in dat ik de iPhone geweldig vind. Op head-fi is er een flink aantal mensen zeer onder de indruk van de 3GS.
Het begript Smartphone wordt steeds moeilijker goed te onderscheiden.

Naar mijn mening zijn de andere telefoons ook Smartphones. Het is raar dat de iPhone niet de music phone van het jaar is geworden aangezien dit een iPod touch met bel functionaliteiten is (of vice versa).

Ik blijf mij verbazen over het feit dat Apple maar 1 telefoon heeft en deze zo goed verkoopt in tegenstelling tot Nokia, Sony ericons, Samsung etc. Willen mensen nou tegenwoordig minder keuze of worden wij gek van het aantal keuze mogelijkheden die er zijn?
definitie smartphone is zeeeeer discutabel.
zo was 't 'vroeger' ten telefoon die meerdere toepassingen kan uitvoeren, PIM, wirelesse etc. Maar de iphone kan geen meerdere toepassingen uitvoeren [..] dus is het een gewone telefoon :? dat ook niet; want je kunt toepassingen installeren. Dat kan ook een ene S40 nokia (jar/sis) ... het blijf een gigantisch grijs gebied.
De iPhone kan volgens mij perfect meerdere toepassingen uitvoeren - toegegeven, dat kunnen ze in gelijktijdig (of in elk geval dat mogen ze niet van Apple), maar als gebruiker kun je dat ook niet...

Maar als je een agenda+contacts bij wil houden, beetje browsen en natuurlijk ook bellen dan is dat allemaal mogelijk op de iPhone...
Een mens wil vooral veel mogelijkheden en vlot werkende menu's als-ie wat te besteden heeft.
:)
Zelf denk ik dat men tegenwoordig juist een iPhone koopt vanwege de image en status die erbij komt. Ik hoor steeds vaker dat men een image koopt en niet meer echt het product.

Wat vlotwerkende menu's heb ik ook op mijn huidige telefoons en deze heeft zat mogelijk heden (Blackberry Bold).

@klubnikka hierbeneden.
Apple heeft inderdaad ge mobiele telefoon wereld verandert met hun 'nieuwe' touchscreen. Een schaap over de dam he, de rest volgt nu ;). Zelf heb ik niets met het touchscreen werken op een telefoon maar smaken verschillen he.
Bij de iPhone lijkt alles sneller te gaan. Dit komt voornamelijk door die shiny animatietjes.
uit metingen (en vergelijkingen met andere telefoons) IS dat ook zo
Vind je het gek zonder multitasking.
Het lijkt me dat animatie er juist voor zorgt dat alles langzamer lijkt. Alhoewel het wel vloeiender overkomt voor de gebruiker.

Maar goed, de iPhone 3GS is wel degelijk een van de snelste smartphone die je op dit moment in Nederland kan kopen qua hardware en in praktijk waarschijnlijk de snelste. Kijk bijv. maar eens naar de tests van de browser: http://www.anandtech.com/gadgets/showdoc.aspx?i=3587. Daarbij gebruikt het een op Cortex A8 gebaseerde processor, waar vele andere concurrenten nog de ARM11 ontwerpen gebruiken. En ja, dat is een groot snelheidsverschil: http://www.anandtech.com/gadgets/showdoc.aspx?i=3579 ;).
Wow dus ik heb al een jaar aanzien en status omdat ik een iphone heb:).
En dat omdat ik gewoon een handige mp3 speler wilde waarmee ik kan bellen en internetten en die mijn laptops vervangt behakve bij flashsites.
Leuk, alleen ben ik nog steeds geen applefan op computergebied.
Zelf denk ik dat men tegenwoordig juist een iPhone koopt vanwege de image en status die erbij komt. Ik hoor steeds vaker dat men een image koopt en niet meer echt het product.
Wat een onzin zeg, ik ken ondertussen redelijk wat iphone gebruikers en de primaire reden is toch echt de software en gebruikservaring, omdat er weinig echte concurrenten zijn voor de iphone (blackberry/palm pre en de meeste android telefoons, daarvan is android nog redelijk nieuw en de pre ook) is het daarom ook logisch dat deze redelijk goed verkoopt.
De Blackbarry's zijn leuke telefoons. Maar toen ik een nieuwe telefoon zocht (het is uiteindelijk de SE G900 geworden) had je voor Blackbarry's een speciaal abbonoment nodig omdat het anders haast niet leuk werkend te krijgen was. Dat abbo was weer een stukje duurder dan het abbo wat ik al had, en dat was me eigenlijk al duur genoeg.

Dus nee, zonder een speciaal, duurder, abbo werkt een Blackbarry echt niet zo fijn.
Dat komt omdat ze visie hebben. Het totaal product deugt gewoon.
Ik denk dat mensen een beetje door de bomen het bos niet meer zien. Sommige merken brengen zo ontzettend veel telefoons uit, die allemaal naast elkaar bestaan met oudere modellen dat er haast geen verschil tussen zit. Ga een telefoonwinkel in en je ziet dat veel telefoons slechts van uiterlijk verschillen maar hetzelfde innerlijk hebben. Soms zijn precies dezelfde telefoons anders gemerkt, de een als cybershot, de ander als walkman. Maar beide kunnen precies hetzelfde.

Daarnaast zijn er veel mensen die een telefoon kiezen op kleur of formaat.

Wat meer duidelijkheid in de telefoonmarkt zal niet verkeerd zijn. Als telefoonfabrikanten nou eens beginnen met een model of 5 op de markt te brengen en de oudere modellen uit de markt laten gaan. Dat zou al veel schelen.
is de batterij dan nu verwisselbaar in de bekroonde editie?
Nee, maar dat komt er misschien wel in iPhone 4 :)
En misschien een flitser in iPhone 5 ;)
En hopelijk syncen via Wifi in versie 6. (ik heb trouwens een iPhone singds de eerste generatie).
0.001% van de bevolking wil zijn batterij verwisselen, voor mijn huidige telefoon waar het niet mee kan, heb ik een lading aan telefoons gehad welke het wel konden, en weet je wat? Ik heb het NOOIT gedaan, sterker nog, ik ken maar 1 iemand in mijn gehele omgeving, die wel eens zijn batterij verwisseld op zijn telefoon.

En mocht je dan toch persee die batterij kunnen verwisselen, dan haal je toch een andere telefoon? Dan haal ik wel de telefoon welke dat niet kan, en zit ik niet met een lelijke naad opgescheept of een klepje wat lam raakt.
Maar door de vaste batterij mag hij toch eigenlijk helemaal niet in europa verkocht worden?
De batterij is niet zozeer vast, maar alleen door Apple (of met geweld/het juiste gereedschap) te vervangen. Dat maakt de iPhone toch toegestaan, als ik het goed heb. Zal een designkwestie zijn, maar gebruikersvriendelijk vind ik het allerminst.

[Reactie gewijzigd door Piggen op 17 augustus 2009 17:16]

Jawel hoor, en daar hebben de gebruikers het op Tweakers ook pas een keer of 100 over gehad.
Vreemd dat de Europese consumentenorganisatie een telefoon bekroont die bekritiseerd wordt vanwege verregaande vendor-lock-in. Ik zou het mooier vinden moesten ze producten eren die er juist voor zorgen dat de consument terug meer macht in handen krijgt tegenover de producenten.
Jij vindt het vreemd dat een consumentenorganisaite een telefoon bekroont die schijnt te doen wat consumenten het meest willen?

De doorsnee consument is niet geinteresseerd in politieke of filosofische argumenten.
Een doorsnee consument heeft niks te zoeken op tweakers :)
Het lijkt me wel terecht maar als je de prijs van een los toestel mee weegt kan ik me niet voorstellen dat de iPhone op de 1e plaats eindigt.
0Anoniem: 126717
@et36s17 augustus 2009 20:21
Een stuk duurder dan een echte smartphone inderdaad.
Ik ben Nokia Communicator gek, dus laat de flames maar komen, maar allerlei standaard dingen als copy & paste, multitasking, MMS, etc zitten daar al jaren in. Daarnaast hebben ze
- een echt toetsenbord
- hardware knoppen voor de meest gebruikte applicaties (programmeerbaar)
- meer dan zat applicaties die je kan installeren
- office aan boord
- een redelijke camera
- goede ontvangst (!)

Als ik de laatste tijd hier zit te lezen is het alsof er niets anders meer bestaat dan die i-dingessen, terwijl ze niet vernieuwend zijn.
Icoontjes? Oh! Wauw! Windows 2 had dat al, om over Xerox maar te zwijgen.
Touchscreen (weet je wel, die dingen die zo snel vies worden, en waar je vaak mis drukt?) Ik geloof dat er al duizenden waren.
Internet toegang? Gaap... Dat had ik met mijn Nokia 9000 al (vraag maar aan de KPN, ik kan me nog wat rekeningen herinneren).

Maar dit zal wel tot -100 gemoderate worden....
Dat verdient het wel in elk geval, alleen al vanwege het woord 'i-dingessen', dat is gewoon flamen.

De iPhone doet niet noodzakelijk dingen die nooit vertoond zijn, maar het is een compleet package dat al die dingen wel extreem goed bruikbaar maakt door een zeer goede user interface. Het is niet allemaal state-of-the-art maar het werkt wel allemaal perfect en zeer intuïtief. Dat zijn de kwaliteiten waarom de iPhone geroemd wordt en niet een stapel losse features.

Ik begrijp best dat er mensen zijn die gewend zijn aan een eerdere smart phone en daarom het punt niet zien van overstappen naar een nieuw systeem. Als ik al jaren een Communicator gebruikte zou ik waarschijnlijk hetzelfde reageren omdat ik een gewoontedier ben. Dat betekent echter niet dat ik dan geen respect zou hebben voor mensen die nieuw op deze markt zijn en zich erg goed thuisvoelen bij een zeer gebruiksvriendelijke concurrent. Ieder zijn ding.
Nokia Communicator is gericht op een heel andere doelgroep, meer de technische elite. De iphone is er voor het brede publiek.
de technische elite... je bedoelt dus dat het niet het werkt tenzij je er een opleiding voor hebt gehad. Heeft de consument dus echt helemaal niks aan....
het is maar wie de meeste pegels overheeft voor die zogenaamde 'flut'awards zodat je ze kan gebruiken voor promotie-doeleinden. verder zegt zo'n award geen donder want kan zo tien andere telefoons opnoemen die beter zijn dan degene die de eerste plaats hebben gewonnen.

Bijv. HTC diamond is ook wat nu blijkt een flut ding en werd vorige jaar nummer 1 (ook met heel veel poehaaa)
Ik heb zelf meerdere merken telefoons gehad waaronder Nokia, Samsung, Siemens, HTC en Apple. Ik moet zeggen dat ik de iPhone nog steeds het beste vindt, qua menu en hoe het touchscreen werkt. Bij HTC werken ze met een twee lagen touch screen wat veel irritanter, bij een iPhone voelt het veel directer en lijkt ie wel iets snel te reargeren op opdrachten die je aan de telefoon geeft. De prijs is inderdaad wel hoog, maar volgens mij is dat ook de werking van vraag en aanbod, de vraag naar de iPhone is nu eenmaal hoog, daardoor zal de prijs ook automatisch stijgen. Het is ook handig dat zelf applicaties kunt downloaden uit de Apple Store en die op je telefoon kunt gebruiken, dan kunnen ook niet veel telefoons volgens mij. Ook het design van de telefoon is mooi te noemen, dat is waar je bij Apple ook voor betaalt, ook als je naar de MacBook o.id kijkt, die hebben ook "mooi" design.

[offtopic
* Shadowman Dat was mijn eerste reactie op de Tweakers frontpage, vaker actief in het forum
[/offtopic]
0Anoniem: 285004
@Turdie17 augustus 2009 23:10
De prijs is hoog? Ik vind hem juist laag. Bij al die andere toestellen werkt het nl uiters moeizaam en dat gekloot kost werkelijk een vermogen.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 285004 op 18 augustus 2009 00:25]

Inderdaad. Ik vind de kwaliteit van de muziek op mijn oude W900i zelfs beter dan die van de iPhone. Ik mis ook echt de zelf in te stellen equalizer
Ik geloof best dat die w900i beter klinkt maar, voor beter geluid kan je beter een goede hoofdtelefoon aanschaffen. Een equalizer is een nutteloze functie.

[Reactie gewijzigd door et36s op 17 augustus 2009 22:04]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee