Toshiba's 1GHz-smartphone komt nog niet naar Nederland

Toshiba's TG01, een smartphone met een 4,1"-scherm en een 1GHz-cpu, komt voorlopig nog niet naar Nederland. Dat zegt de fabrikant tegen Tweakers.net. De telefoon is in Duitsland al uit en verschijnt volgende week in het Verenigd Koninkrijk.

Toshiba wil de Windows Mobile-smartphone alleen verkopen in samenwerking met telecomproviders. In Duitsland is dat O2 geworden. De eerste smartphone met de rappe Snapdragon-processor is daar sinds deze week te koop, zegt een woordvoerster van Toshiba. "Maar we hebben nog geen releasedatum voor Nederland." In het Verenigd Koninkrijk is het toestel vanaf volgende week te koop.

Het mobieltje is het eerste toestel met de Snapdragon-chipset van Qualcomm, die op 1GHz geklokt wordt. Daarmee is het in theorie de snelste smartphone op de markt. Het toestel ondersteunt alle voor smartphones gebruikelijke draadloze netwerken: gsm, gprs, umts, hsdpa, wifi en bluetooth. Daarnaast heeft Toshiba gps en een accelerometer ingebouwd.

Het display van de TG01, die Toshiba in februari aankondigde, heeft een resistief touchscreen met een beelddiameter van 4,1" en een resolutie van 800x480 pixels. Toshiba heeft zijn eigen interface over Windows Mobile heengelegd, die doet denken aan een raam met lamellen. De TG01 is voorlopig ook nog eens de dunste Windows Mobile-smartphone: het toestel is 9,9mm dik.

Door Arnoud Wokke

Redacteur

02-07-2009 • 10:26

57 Linkedin

Reacties (57)

57
56
36
2
0
5
Wijzig sortering
resistief touchscreen:

is dat nu multitouch, of gewoon drukgevoelig?

Jammer genoeg blijft de native interface van Windows Mobile niet echt geschikt voor bediening met de vingers, dus heb je altijd op een zeker moment een stylus nodig. Ook al legt de fabrikant er zijn eigen schil omheen, die schil gaat altijd maar tot een beperkte diepte.
Als ze dat nou eens op zouden lossen (hopelijk in de nieuwe WM7), zou je met deze telefoon een vet mooie, en goed bruikbare WM telefoon hebben.

edit:
ik heb een HTC Touch Diamond, wat een drama is om met je vingers te bedienen, ZODRA je 1 stap verder gaat dan de schil die HTC om WM heeft gebouwd. En die schil gaat dus maar 1 tot 2 lagen. Als ik ooit weer een WM telefoon ga nemen - wat niet waarschijnlijk is - ga ik zeker eerst er op letten hoe diep de schil geïmplementeerd is. Ik denk dat hoe dieper de schil geïmplementeerd is, hoe beter de telefoon kan concurreren met de iPhone.

[Reactie gewijzigd door badflower op 2 juli 2009 11:16]

Houd ook ff in de gaten dat het scherm veel groter is dan gemiddeld. de touch hd zou namelijk al heel goed met de vinger te bedienen zijn. die heeft dacht ik iets van 3,8inch en deze is dus nog iets groter.
Momenteel in bezit van de Touch HD en het werkt prima zonder stylus, al moet je in 1 op de 20 gevallen dat ding er toch nog uittrekken. Heerlijk met dat grote scherm, smsen is heaven.
Een capacitief scherm 'voelt' de elektrische lading op de vinger, en hoeft daarom - anders dan een resistief touchscreen - niet ingedrukt te worden om de aanraking te registreren.

Bron:
nieuws: 'Windows Mobile 6.5 ondersteunt capacitieve schermen'

En daarbij is Multitouch een door Apple gepatenteerde technologie. :)

[Reactie gewijzigd door r-vos op 2 juli 2009 13:14]

Ben je wel zeker van dat Apple daar alleen een geldig patent op heeft? Multitouch techniek bestaat al lang eigenlijk, Apple is gewoon de eerste/meest bekende die het praktisch toegepast heeft. Waarschijnlijk heeft Apple een patent/licentie hierop gekocht. Ik zou het raar vinden dat niemand deze techniek gepatenteerd heeft na het maken van demo toepassingen in de jaren 90...

Moet eens zoeken naar die demo video van een resistief touchscreen met multitouch, is ook zeer gevoelig en werkt minstens evengoed als het capacitief model in de iPhone... Ik denk eerder dat firma's als HTC gewoon geen geld aan onderzoek spenderen om het te implementeren of het nut er niet in zien (toch de laatste paar jaar).
Ja, daar ben ik zeker van. :)
Niet dat ik een fanboy ben, maar toch heb ik het meerdere malen voorbij zien komen.

Bron:
http://www.iphoneclub.nl/...touch-patent-voor-iphone/
Ik heb zelf een HTC touch gehad dat was eingelijk de eerst touch telefoon van HTC waarbij je niet alleen je stylus hoefde te gebruiken. Ik vond het een drama, als je verder kwam dan de HTC GUI dan was het gewoonweg priegel werk. Vooral die belachelijk kleine interface van de WM 6.1 en 6.5 windows verkenner.

Zo ging het ook met het sms'en gewoon *** vooral als je in een discotheek staat en je wilt even snel iemand toevoegen aan je contacten of even reageren op een smsje, dan mag je daarvoor standaard een kwartier uit trekken. En als je het dus goed wilde doen dan pakte je dus je stylus erbij en dat komt heel erg dom over als je bij een mooi vrouwtje staat. Maar dat terzijde.

Er zat wel één voordeel aan, want de batterij ging wel lang mee. Dit omdat ik hem dus weinig gebruikte door dat priegel werk.

[Reactie gewijzigd door Fjerpje op 2 juli 2009 13:53]

Anoniem: 261542
@badflower2 juli 2009 11:27
"resistief touchscreen" staat gelijk aan "met stylus meegeleverd". een stylus pennetje zit dus inbegrepen in de prijs van het toestel. toch niet onbelangrijk voor de specifaties georienteerde tweaker! :)
Zeer mooie telefoon.

Ik hoop dat hij toch redelijk snel verkrijgbaar is :D

edit: wel jammer dat hij op windows mobile draait (de core)... nooit zulke goede ervaringen mee gehad.

[Reactie gewijzigd door Clementine op 2 juli 2009 10:28]

Als je Microsoft moet geloven gaat dat helemaal veranderen dus wie weet komt het nog goed ;) nu leggen zowat alle fabrikanten er een schil overheen voor de meest gebruikte taken.

Ik hoop toch ook wel dat 'ie naar NL komt, liefste bij KPN Hi, dan kan 'ie voor m'n abboverlenging :P
Anoniem: 50893
@JapyDooge2 juli 2009 11:18
Als je Microsoft moet geloven gaat dat helemaal veranderen dus wie weet komt het nog goed ;) nu leggen zowat alle fabrikanten er een schil overheen voor de meest gebruikte taken.
Het is toch wel jammer dat MS de laatste jaren senl een produkt de deur uit rushed om het daarna pas te verbeteren zoals het moet zijn, zoals de Xbox360, Vista, WHS, Zune etc etc.

Ik begrijp dan ook niet waarom MS aan zoveel projekten tegelijk werkt en vrijwel alles een half fabrikaat word. Neem dan meer mensen aan en zorg dat je begin af een goed werkend produkt afleverd.

Toshiba vind ik verder een toonaangevend merk maar komt hier moeilijk van de grond vanwege de wat duurdere prijzen, zoals hun LCD schermen, terwijl ze vaak voorlopen op andere en de prijzen dus min of meer gerechtvaardigd zijn :)
Zie ook de online markt waar ms niet echt lijkt te lukken, behalve myspace facebook en hotmail. Nu is het natuurlijk de vraag in hoeverre dat succes aan ms is toe te wijten. Van facebook zijn ze gewoon aandeelhouder geworden, hotmail was een gigantisch succes, maar nadat ms het over heeft genomen is het project sti komen te staan, totdat google en yahoo te veel gebruikers overnam. (remember de 2mb postbus limit!!, en geen pop3 NADAT ms hotmail over had genomen)) myspace is populair, maar ook daar hapert er weer enkele dingen aan.

Nu ik ben ervan overtuigd dat bij MS meer dan genoeg (teveel) mensen aan de slag zijn waarvan er voldoende het talent om een degelijke gebruikers ervaring te bieden. Waar het mis loopt is overduidelijk het management. Die ontbreken een visie. Zoals ooit gezegd - er ontbreekt cultuur in hun producten.
Wat wilt MS nu eigenlijk. World domination, alles property van MS, Alles via internet explorer? Genoeg mensen die dat zullen tegenspreken, maar wat willen ze dan? Welke richting willen ze op met hun producten.
De interface van Windows mobile (vroeger CE) was vroeger identiek aan windows 95. Daarna zijn ze van alles aan beginnen passen om het gebruiksvriendelijker te maken, en alles gebaseerd op stylus. Nu wordt de interface weer aangepast om met vingers te besturen. Ondertussen komt er dus ook nog een hoop code bij, en oude code blijft liggen, gebruikt processen in de achtergrond, ...
De volgende stap van windows mobile is het uitontwikkelen tot een gameplatform, dus DirectX zal worden ingebouwd, net als de iPhone nu bijvoorbeeld OpenGL heeft.

Als de managers van MS van het begin af aan een heel precies doel van een PDA goed hadden uitgedacht, dan hadden we al deze tussen stappen niet nodig gehad, dan was er veel meer overzicht in de code, en waren we al jaren vooruit.

Ik wou nu eigenlijk hier stoppen met schrijven, maar ik ga nu toch de koe met de horens pakken:
Vergelijk de marketing van OS X en Windows:
Op het WWDC zal Apple van bijna iedere meegeleverde app een demo houden de nieuwe features bespreken en een algemeen doel geven van de app, en natuurlijk vertllen hoe gemakkelijk, snel, en superieur de app wel niet is.
Zet dat nu een tegenover de marketing van MS over Vista..?
Het enige wat ik nog een beetje heb onthouden is vooral flip 3D, maar inderdaad ook ergens iets over een nieuwe manier van foto's beheren, en...? Sorry ik denk dat ik verder iets gemist moet hebben.

De vraag die luid: Met welk doel wilt ms jouw een pc verkopen?
Dat gaan we afleiden
Koop je vandaag een PC, welke programma's heeft MS dan voor je klaarliggen, ik ga heel ruim zijn: Office, Outlook, Internet Explorer, wmv, paint, notepad
Jup, een pak programma's. Je kunt er wat administratie mee doen, en online dingen,..
Wat muziek afspelen (die je hebt geript)

Koop je een pc dan krijg je de ilife suite erbij, iWork moet je erbij kopen.
De iLife suite wordt steeds heel ruim in de kijker gezet.
Zo weet je hoe je je foto-collectie moet beheren volgens apple, hoe je volgens apple muziek moet kopen, hoe je volgens apple je leven moet beheren met de combi van ical, mail, en adresboek. Je hebt zelfs garageband en imovie voor de creativelingen . (Nu ontbreekt wel een paint, dat vind ik oprecht schande!)
En dan volg natuurlijk de combi met de iphone en en de ipod. Apple heeft het allemaal uitgedacht hoe je je computer moet gebruiken in je dagelijks leven, en de dingen die je ermee samen moet gebruiken, en dat is uiteindelijk de mysterieuze kracht achter apple.

Als apple nu niet echt ergens sterke troeven had, dan was het toch al lang failliet?
behalve myspace facebook en hotmail.
Alledrie niet zelf gestart, maar overgenomen... (overigens zijn facebook en dus myspace maar gedeeltelijk eigendom van Microsoft)
Het doel van de PDA is verschoven.. net als het doel van het OS eronder en daarmee ook alle vorken ervan...

Windows CE had eerst als doel om als embedded OS te draaien in machines. Daarna kwam de PDA erbij. Zakelijke markt, raadplegen van agenda, contacten en later ook van email.
Daarna kwam het bellen erbij. De PDA's kregen een belfunctie.. Het OS pastte zichzelf weer aan aan de nieuwe functies...

Nu zijn we weer wat verder. PDA's zijn er eigenlijk niet meer. Het zijn nu telefoons met PDA functies en meer. Van zakelijke markt naar consumenten markt. Van styles bediening naar vingers. Hogere resoluties, kleinere schermpjes..

Vergeet niet dat Apple van de grond of aan kon beginnen en direct in het consumenten gedrag kwam. Dat is aan de iPhone af te zien, omdat een aantal zakelijke functies ervoor erg lang op zich hebben laten wachten.. (tot 3 revisies toe).

Microsoft moet hun zakelijke systeem ombouwen naar het hier en nu. Dat kost tijd. Ze zijn er al mee bezig sinds Windows Mobile brandname werd gebruikt. En langzaam aan schuiven zij ook naar die kant om de consumenten te bedienen ipv de zakelijke markt.

Het streelt het platform dat het de mogelijkheden biedt voor aanbieders die het gaan gebruiken, om de interface te verbouwen. Hierdoor krijg je meer variatie, meer concurrentie, lagere prijzen voor de WM Phones. Daarom zie je zo'n groot bereik kwa prijzen, terwijl er op gebied van iPhone OS eigenlijk maar 1 prijs gebruikt kan worden en je er niets op kan zetten zonder goedkeuring van de eigenaar van het OS (wat je dan dus niet zelf bent....)
gelukkig doen andere fabrikanten dat niet.. zowel op software als hardware gebied gaat er bij anderen nooit iets mis :P

ps3 games krijgen patches, games op pc's krijgen patches, OS X krijgt patches, fabrikanten trekken producten terug ivm problemen, nieuwe revisies van hardware in laptops, telefoons, etc....
nee inderdaad.. microsoft is de enige die snel zaken op de markt brengt en daarna komt met oplossingen...
Dat belooft microsoft al tijden, we zitten hier met een zelfde verhaal als IE. Daar hebben ze ook jaren mee op hun kont gelegen en nu de concurrent ineens met enorme innovaties komt...
Voor mij de eerste jaren geen WM smartphone meer, tenzij er het één en het ander volledig omgebouwd word en 100% geschikt word gemaakt om alleen je vinger te kunnen gebruiken inplaats van een stylus.

Vraag me trouwens ook af hoelang je met een batterij kunt met de hardware van de G01.

[Reactie gewijzigd door Fjerpje op 2 juli 2009 10:45]

Heb jij ff geluk, daar is WM6.5 al veel meer op gericht en WM7 moet 100% met de vinger bedienbaar zijn. Daarbij met een 4,1 inch scherm en WM6.1 zullen alle knoppen wel groot genoeg zijn om goed aan te raken hoor... Ik had er op me Touch pro/diamond met 2.8inch al geen moeite mee.
Kijk hier, en vind uit dat je niet de enige bent met de vraag over batterijtijden.

De andere specificaties (ook onder de link te vinden) zijn best netjes.10.2Mbit dataverbinding, maximaal 32 GB opslaggeheugen, klinkt niet verkeerd. Nu inderdaad hopen dat windows mobile wat vlotter is geworden, en dit is dikke pret!
Het ziet er wel fancy uit, al die kleurtjes :+

Het toestel zelf vind ik wel interessant, ziet er mooi uit (ja, is persoonlijk) en 9.9mm is niet veel. Ik wacht even af met welke provider deze telefoon in Nederland wordt uitgebracht. Persoonlijk vind ik al die gekoppelde verkopen maar niks. Ik ben blije klant van Vodafone, maar zou ook graag een iPhone bezitten, of een Android toestel (nu alleen nog bij T-Mobile te verkrijgen).
Je zegt dat je graag een android toestel wilt, maar dit niet kan omdat je vodafone hebt. De htc magic is een android telefoon en exclusief leverbaar bij vodafone :)
Nu niet meer: Klik

Toegegeven, dat is een paar Km verderop.

Ik snap je punt, maar je mist het mijne een beetje vermoed ik;) Ik zou graag zien dat ik, ongeacht mijn aanbieder, de telefoon kan kiezen die ik wil. Dus een iPhone met Vodafone, of een (ik leer wel;)) HTC Magic met Tele 2 ;)
Anoniem: 144052
2 juli 2009 10:36
Alsof de snelheid tegenwoordig nog veel betekent met de verschillende varianten/merken die het uitleveren, lijkt mij hetzelfde verhaal als vroeger rond het P4 tijdperk waarbij de snelheid van je PC puur werd aangegeven door het aantal Hertz, terwijl nu het type processor veel meer zegt.

Kan ik uit het verhaal opmaken dat er nog geen telecom bedrijf is dat de telefoon (unaniem) wilt uitgeven? Lijkt mij toch een mooi toestel..
ARM = ARM

Als je het tenminste over dezelfde ARM versie hebt en een gelijk aantal cores. Dan maakt het weinig of de chip nou van Qualcomm, TI, Samsung of wie dan ook komt.

De Samsung chip in de iPhone 3GS heeft bijvoorbeeld een ARM Cortex A8 cpu aanboord, deze is een stuk sneller als een gelijkgeklokte ARM11 (momenteel de meest gebruikte ARM versie), maar zal op gelijke kloksnelheid zo goed als even snel zijn als de Snapdragon CPU in deze toshiba, die ook gebaseerd is op de Cortex A8. Echter is de Snapdragon in deze Toshiba 2/3e hoger geklokt, deze zal dus merkbaar sneller zijn.

[Reactie gewijzigd door knirfie244 op 3 juli 2009 08:47]

Ik hoop dat deze telefoon wel goede driver ondersteuning en batterijduur heeft, aangezien mijn vorige Toshiba Smartphone het bij die dingen liet afweten
Laat ik nu toevallig in Duitsland wonen en toe zijn aan een nieuwe telefoon ;)

maar ik denk toch dat ik voor een normale telefoon ga MET toetsen. Dat (multi) touch gedoe hoeft van mij nog niet. Heb de 1e iPhone gehad en vond het helemaal niets (persoonlijke mening) miste teveel dat ik mijn telefoon niet blind met 1 hand kon bedienen.
Je mag ook niet bellen tijdens het autorijden! ;)
*mompelt iets over gesprekstijd en standby time en over vraagtekens...*

en de opvolgers staan alweer klaar en zijn ook nog eens waterdicht :)

nieuws: Waterdichte Toshiba-smartphones met 4,1"-scherm duiken op
De interface is gemaakt door PointUI zo te zien...
(Is trouwens voor alle WM gebruikers ook te downloaden en te gebruiken)

http://www.pointui.com
Op eBay italie is hij te koop voor 539,90 Eur, ex verzendkosten. Geen rare prijs voor zo'n toestel, maar het zou mooier zjin om deze met een abo in NL te krijgen.
heb je dan geen simlock?
Anoniem: 46304
@Cheetah_7772 juli 2009 12:52
Of alleen een Italiaanse taalversie?
lijkt me niet, de meeste telefoons hebben een interface in meerdere talen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee