Virtuele kloon moet smartphones sneller maken

Intel heeft een dienst ontwikkeld waarmee smartphones veel sneller kunnen worden gemaakt. De computergigant heeft het mogelijk gemaakt dat een smartphone via het internet werk uitbesteedt aan een virtuele kloon van het toestel.

De dienst van Intel heet Clone Cloud en behelst het aanmaken van virtuele klonen van smartphones op servers, desktops of laptops. Het grote voordeel zou zijn dat een kloon niet gebonden is aan de beperkingen van de cpu, de gpu of het werkgeheugen van de smartphone. Daardoor kunnen taken als het bewerken van foto's veel sneller worden uitgevoerd. De virtuele kloon kan het resultaat van een taak vervolgens via het internet naar de telefoon terugsturen.

Bij een demonstratie van de dienst liet Intel zien dat een grafische taak die op een smartphone anderhalve minuut duurde, via de dienst anderhalve seconde in beslag nam. Het terugsturen van de resultaten naar de smartphone was bij die anderhalve seconde inbegrepen, schrijft The Register. De door Intel Labs gemaakte dienst is nog in ontwikkeling. Het is nog onduidelijk wanneer de dienst klaar is en of ervoor betaald moet worden als Clone Cloud eenmaal online is.

Het gekloonde schaap Dolly

Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

19-06-2009 • 12:50

65

Reacties (65)

65
63
46
2
0
1
Wijzig sortering
Woy Moderator PRG/SEA 19 juni 2009 12:57
Op zich is het idee leuk, maar ik denk dat het op het moment te prijzig zal zijn, en vaak gelimiteerd door beperkte bandbreedte.

Een foto bewerken zal immers wel snel gaan op zo'n server, maar het oversturen van de data zal nogal snel een beperking vormen. Ook al heeft UMTS met HSDPA wel een hoge doorvoer snelheid, het heeft nog steeds een vrij hoge latency.

Het zal ook nog wel enkele jaren duren voordat dit door telefoons ondersteund word, en voordat het beschikbaar is voor een normale prijs.

Tegen die tijd zijn telefoons ook al weer een stuk krachtiger. Het is natuurlijk ook de vraag hoe-veel reken intensieve taken je op je telefoon wil doen. Veel meer dan een beetje browsen/mailen/foto's maken/muziek luisteren doe je ook niet zo snel op je telefoon.
In het gegeven voorbeeld is de verzendtijd meegenomen. En toch is men 60 keer zo snel gereed met de taak.

Dat zie ik niet zo snel ingehaald worden door betere hardware van de telefoon. Zeker niet omdat grootte en warmteafgifte beperkende factoren zijn voor een telefoon en dat niet zijn voor een server (cloud).

Hoeveel intensieve taken we op onze telefoon willen hebben ? Geen idee, een telefoon is toch alleen maar om mee te bellen ? :)
Woy Moderator PRG/SEA @Het.Draakje19 juni 2009 14:16
Tuurlijk is het in hun voorbeeld 60 keer zo snel, ze zoeken daar precies de beste toepassing voor hun techniek, en zullen bovendien ook gezorgd hebben dat ze in een goed netwerk zitten, misschien zelfs wel via Wifi ofzo.
Uiteraard zoek je voor je voorbeeld de beste toepassing uit. En al zou het maar in 5 procent van de huidige toepassingen enige versnelling brengen, dan nog is het niet oninteressant.

Ik heb beurstoepassingen gezien die je nauwelijks fatsoenlijk op een flinke server kan draaien. Die kan je op deze manier toch maar even op je smartphone draaien. Daar is binnen de financiele wereld best veel belangstelling voor.

Weet jij wat men verder nog kan verzinnen aan nuttige toepassingen voor een telefoon ?

@himlichs_ dat bedoelde ik met die smiley, een telefoon wordt tegenwoordig meer gebruikt dan alleen maar om mee te bellen.
Woy Moderator PRG/SEA @Het.Draakje19 juni 2009 15:59
Maar voor dat soort beurs-toepassingen die erg zwaar zijn, zou ik niet zo snel mobiele software maken die in een virtuele cloud gedraaid worden. Ik zou dan eerder gewoon een applicatie op een server, of eventueel in een cloud draaien, en dan op de telefoon alleen de presentatie doen.
een telefoon is om te bellen; een smartphone (zie titel) kan meer.
en wordt ook voor meer gebruikt, ik bel niet op mijn smartphone( nee echt niet)
- msn
- internetten
- vnc
- ssh
- kleine prog aanpassingen
- beurs
- weer

etc.
op gewonene telefon; bellen/sms/wekker
Woy Moderator PRG/SEA @himlims_19 juni 2009 14:17
En al die dingen die je noemt zijn precies voorbeelden waar deze techniek geen meerwaarde heeft. Het zijn namenlijk geen reken-intensieve taken.
Gaat natuurlijk alleen lukken als je een stabiele, snelle verbinding hebt.
Inderdaad, de verbinding kan een bottleneck zijn, vooral omdat het draadloos is.
Er zou dus al een goed draadloos netwerk moeten zijn wil je je virtuele kloon kunnen benaderen.

Kom je in een gebied waar geen goede dekking is voor een draadloos netwerk dan heb je een probleem... en dan nog niet gesproken over eventuele problemen met de servers. Tevens moeten de servers waar de klonen opstaan een grote hoeveelheid aan gebruikers tegelijkertijd kunnen verwerken.

Weet niet of dit uiteindelijk wel een goede oplossing zal zijn...
Het beste is gewoon om te kijken naar een manier om de smarthphones zelf te versnellen, misschien door een ander OS te ontwikkelen ervoor.
Anoniem: 16536 @wsLy19 juni 2009 13:39
Ja natuurlijk, want jij weet het beter dan Intel, met haar jarenlange ervaring. Het slaat natuurlijk ook nergens op voor Intel om hier budget voor vrij te maken, ze hadden gewoon zin om ff wat geld weg te gooien daar :P

Natuurlijk zijn er hindernissen die moeten worden genomen bij het ontwikkelen van een dergelijke dienst, maar je zegt nu meteen dat het maar totaal niet moet worden onderzocht.

Een goede 3G dekking is noodzakelijk, maar aangezien telco's steeds meer investeren in 3G omdat ze uiteindelijk ook het callverkeer hierlangs willen laten lopen zal dat zichzelf in de toekomst wel oplossen. Verder zijn er ook plekken zat (cafe's / luchthavens / stations bijvoorbeeld) waar je goede WIFI dekking hebt, en dit zijn vaak juist de plekken waar je een beetje met een smartphone zit te "spelen".

De servers moeten veel gebruikers tegelijk aankunnen is ook waar, maar dat moeten de servers van elke MMOG bijvoorbeeld ook. In het voorbeeld van Intel gaan ze terug van anderhalve minuut naar anderhalve seconde. Al zou dat bij grotere drukte 10 à 20 seconden worden, dan nog steeds is de winst significant. Op het moment dat een server offline is zou er teruggevallen kunnen worden op de CPU van de smartphone, dus je bent er ook niet geheel van afhankelijk.

Ik zie dit wel als een mooie dienst, het zou vooral niet realtime taken een stuk sneller kunnen laten verlopen. Ik denk hierbij bijvoorbeeld aan ingewikkelde formules in excel.
Ja natuurlijk, want jij weet het beter dan Intel, met haar jarenlange ervaring.
Als Intel het echt zo goed wist voor de mobiele markt, had ARM nu niet 98% marktaandeel gehad in mobieltjes. Intels enigste mobiele platform ooit - Hermon - flopte enigzins waarna ze hun ARM-activiteiten van de hand deden (Marvell kocht XScale).

Dus zo'n geweldige naam heeft Intel helemaal niet als het op 'embedded' aankomt.

ed: Daar moet ik even bij vermelden dat ze in zeer rap tempo hun achterstand inlopen en met initiatieven als 'clone cloud' juist voorlopen.

[Reactie gewijzigd door kidde op 22 juli 2024 17:49]

Mijn mening is dat een dienst als deze zeer goed is voor de ontwikkeling van de markt. 'Mijn' provider (Vodafone) bied mij al nagenoeg overal waar ik kom (snel en) stabiel Internet. Als mijn telefoon nu enkel nog maar rendering en Internet communicatie hoeft te doen, en geen inhoudelijk zware berekeningen meer... gaat m'n batterij langer mee, maak ik gebruik van centraal beheerde, zeer snelle servers (die meerdere gebruikers bedienen) en produceert mijn smartphone minder warmte.
Of je telefoon werkelijk langer mee gaat weet ik nog niet. Ik heb een tijdje terug een presentatie over sensor-netwerken gezien. De nodes in dat soort netwerken zijn extreem low power en moeten het een jaar (liefste meerdere jaren) op 2 penlite batterijen doen. De presentatie vergeleek de hoeveelheid energie die nodig is om een byte te versturen met de hoeveelheid energie die nodig is om lokaal een bewerking te doen op diezelfde byte. De conclusie was dat je voor dezelfde energie die je nodig hebt om een byte te versturen, grof weg 100 bewerkingen lokaal kon doen. Het advies wat daarom werd meegegeven was dan ook om een goede afweging te maken over wat je lokaal verwerkt, en wat je remote laat verwerken, en dat lokaal verwerken vaak tot grote energiebesparingen kan leiden.

Het nadeel van lokaal verwerken is uiteraard wel dat de hoeveelheid rekenkracht beperkt is, en het kan daarom sneller zijn om gegevens remote te bewerken en terug te laten sturen (precies wat Intel hier nu heeft gedaan). Volgens die presentatie hoeft dit dus echter niet direct tot een langere batterijduur te leiden, en het kan de batterijduur zelfs verkorten.
Als je even geen goede verbinding hebt, heb je geen probleem. Dan blijft alles gewoon werken, het is immers een cloud constructie. Cloud constructies hebben op ieder ICT vlak de toekomst. Servers zijn per definitie geschikt om grote hoeveelheden gebruikers te bedienen. Dat is de functie van een server...
Als je even geen goede verbinding hebt, heb je geen probleem. Dan blijft alles gewoon werken, het is immers een cloud constructie
Als je geen goede verbinding hebt, heb je (per definitie) geen goege toegang tot een netwerk, dus ook geen goede toegang tot een cloud-netwerk: dus zal alles langzaam werken, want met een cloud-netwerk zal de (grootste) bottleneck waarschijnlijk de dataverbinding zijn (voorlopig nog, verwacht ik)...

Het gaat natuurlijk niet om de kwaliteit van de breedbandverbinding, maar of er uberhaupt een breedbandverbinding is... Zodra je over gsm een foto moet verzenden en de bewerkte versie weer moet ontvangen duurt het ws. langer dan de telefoon de bewerking zelf moet doen.

Essentieel wordt dus om beide functies te integreren. Zodra er een snelle verbinding beschikbaar is 'moet' de telefoon zelf kiezen om cloud-computing in te zetten, maar zodra de verbinding wegvalt of de snelheid vermindert moet de telefoon zelf de handeling verrichten. Lijkt mij de ideale oplossing, want een telefoon zal nooit op kunnen wegen tegen de gecombineerde krachten van een cloud-pc-netwerk...

[Reactie gewijzigd door H004 op 22 juli 2024 17:49]

Gaat natuurlijk alleen lukken als je een stabiele, snelle verbinding hebt.
Psies.
Bij een bewerking op een foto, zoals beschreven, moet de foto ook nog geupload worden, en 3-5 MB per foto uploaden met een upload snelheid van 384 KBit/Sec gaat niet opschieten.

Leuker zou zijn om je mobile een thin client te maken, misschien gaat het daar wel heen :-)

[Reactie gewijzigd door ASS-Ware op 22 juli 2024 17:49]

Hoeft niet altijd. Het algoritme van een zware berekening kan minder dan 1kb innemen, maar de uitkomst (een 2d plot of zo) kan uren in beslag nemen op een ppc. Dan gebeurt er weinig qua dataverkeer, maar heb je toch veel processorkracht nodig.
Nog belangrijker geen datalimiet op je verbinden, anders betaal je je scheel.
uhm welkom bij client/server applicaties? ik snap niet echt wat hier nu echt nieuw aan is. sinds internet gemeengoed aan het worden is op telefoons was dit een te verwachten technologie imo
Een client-server was wel te verwachten. Maar dit is toch anders dan een een verzoek aan de server om dit af te handelen en het antwoord te tonen (voor zover ik begrijp ;) ).

De telefoon kán de taak zelf uitvoeren, maar neemt daar zijn tijd voor. Het kan ook afgevangen worden en door een server uitgevoerd laten worden die dan het resultaat terugstuurd. Als het proces grote bestanden gaat bewerken, zal het wel lastig worden vrees ik. De kloon heeft dan andere bestanden die weer teruggeplaatst moet worden (anders is het geen kloon meer). :/

Maar ik heb liever dat ze die applicaties klein en snel houden. Anders krijg je weer bloatware waar je weinig mee kan :(
Ik denk dat je "kloon" wat minder letterlijk moet nemen. Wat OS en software betreft zal het inderdaad één op één zijn.

Maar de hardware van dergelijke kloon zal veel sneller zijn, wellicht quad core of nog beter, op afroep beschikbaar door een telefoon en even later voor een andere telefoon.

Je bestanden blijven op je eigen telefoon.
Dit heet virtualisatie en is geen simpele front end - back end applicatie.
Anoniem: 283838 19 juni 2009 13:10
Filmbestanden moeten ook wel lukken.
Met de IPhone kan je nu al films huren en bekijken dus dat is eigenlijk ook een vorm van een cloud.
Maar dan is de bitrate/resolutie vrij laag. De hardware van een beetje smartphone heeft er dan ook geen moeite mee. Het ging mij meer over hoge kwaliteit filmpje of een met een zware codec waar telefoons zich in kunnen verslikken .
Anoniem: 46304 @Polster19 juni 2009 16:25
Wat heb je er aan om een film af te spelen op je telefoon in een hogere resolutie dan het scherm? Kun je dan weer downscalen. Dan kun je beter die films er in native resolutie opzetten. Dat doe ik ook en dat werkt perfect, m'n E51 kan 320x240 zonder problemen met eigen hardware afspelen.
Vanuit dat oogpunt heb je er inderdaad niets aan. Maar op dit moment moet je je film gaan transcoden en moet je rekening houden met allerlei settings en codecs om het behapbaar voor je telefoon te maken. Lijkt mij ideaal om een film zonder omkijken op je geheugen kaart te plempen en af te spelen.
Anoniem: 234683 19 juni 2009 12:59
tja..

Ik dacht dat windows daarom de term netbook weg wou hebben. tNetbookjes zijn nu kleine pctjes. Terwijl een echte netbook zijn kracht van het internet zou kunnen halen (dus via applicatieservers, cloud-diensten,..)

Dat google of palm (webos) hier nog niet afgekomen zijn.. Zal zeker niet lang meer op zich laten wachten
eigenlijk heeft google dat al, websites worden voor je mobiel al 'klaar' gemaakt, als je via google zoekt en doorklikt dan...

[Reactie gewijzigd door tinus73 op 22 juli 2024 17:49]

Opera deed toch juist zoiets?
Welke applicaties gaan hier dan voordeel van hebben? Een filmpje kijken op je mobiel kan vrij belastend zijn voor je telefoon maar het lijkt me niet dat je die via je je cloud kan laten renderen en laten streamen naar je tel. aangezien de mobiele bandbreedte daarvoor te laag is.

Een mp3tje afspelen of foto slideshow kan elke telefoon prima zelf afhandelen.

De voorbeelden van fotobewerken en virusscan is een beetje matig gezien vrijwel niemand dit doet of heeft op zijn smartphone.
denk vooral aan office applicaties etc.

misschien een 3d image zoals autocad die je mss niet maakt op je telefoon, maar wel wil bekijken.

het 3d renderen wordt dan extern gedaan. en het platte beeldmateriaal teruggestuurd.

lijkt me prima oplossing.
Ik moet toegeven... dat als GSM providers hiervoor voldoende capaciteit aanleggen .. en dan bedoel ik nu beginnen en niet wachten tot het uitkomt dan kan dit best aanslaan..
Dan kunnen GSM's feitelijk 'minder krachtig' worden.. en daarvoor krijg je inruil langere batterij duur.

Het enigste wat dan nog aangepakt moet worden is het verbruik van wifi/edge/3g.


edit:
daarmee zei ik dus ook... energie verbruik van wifi edge en 3g aanpakken..

[Reactie gewijzigd door Icekiller2k6 op 22 juli 2024 17:49]

batterij zal langer meegaan... maar, véél data over internet versturen zal ook weer het nodige stroom gaan kosten.
Vraag is of het echt rendement gaat opleveren.

Natuurlijk wel wanneer je vrijwel geen intensieve dingen uitvoert op je smartphone, al de onnodige apparatuur die wel altijd mee staat de draaien (lager niveau als wanneer je 't gebruikt natuurlijk) kan missen, dan zal het inderdaad zeker resultaten opleveren.
Doet Opera dit niet al met Opera Mini ?
De 'rendering' van de webpagina wordt door de server gedaan en er wordt voorgekauwde inhoud naat de telefoon browser gestuurd.
Anoniem: 46304 @skatebiker19 juni 2009 17:08
Ja. En het wordt steeds minder nodig met moderne toestellen.
geniaal

ik zie mezelf al call of duty 5 spelen op volle graphics met een iphone:) gewoon de input naar geniale computer sturen en de computer berekent de graphics en stuurt ze als videostream terug:) dat zou vet zijn:P..

moet er wel een netwerk van computers zijn opgebouwd dat je altijd binnen een paar kilometer van zo'n computer zit, anders krijg je irritante latency
Volle graphics op een iPhone? A/w, waarom zou je dat eigenlijk willen? Ik game liever op mijn PC dan op mijn iPhone/iPod Touch.
Anoniem: 199546 19 juni 2009 12:53
Dit lijkt mij een leuke ontwikkeling, echter de huidige technieken zijn snel zat om alles op een stand alone toestel te doen, alleen de software is niet geoptimaliseerd, kijk vooral maar naar Windows mobile toestellen
mooi, dan kan er dus eenlangzamere processor in, en dan gaat je mobieltje langer mee op een acculading.
De hele tijd aan de 3G hangen kost gelukkig ook nauwelijks stroom :)
Probeer maar een nieuw pc spel te spelen op je smartphone dat lukt je niet. Met cloud computing wel.
PC spellen zijn niet echt gemaakt voor zo'n lage resolutie neem ik aan?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.