Acer gaat netbook van zowel Android als Windows voorzien

Acer gaat de Android-netbook die in het derde kwartaal van het jaar moet uitkomen ook van Windows voorzien. De fabrikant doet dit uit voorzichtigheid, maar sluit niet uit dat er toch mini-notebooks met uitsluitend Android uit gaan komen.

Android-logoDe netbook krijgt een dual-boot-optie omdat nog onduidelijk is hoe Android door consumenten ontvangen gaat worden, vertelt JT Wang, voorzitter van Acer. De fabrikant gaat het model in samenwerking met telecombedrijven leveren. Wang wilde niet uitsluiten dat er netbooks met alleen Android uitkomen, maar dit is afhankelijk van de vraag van telecombedrijven naar zo'n model.

Het besturingssysteem wordt daarmee mogelijk een soort variant van het op Linux gebaseerde Splashtop-platform, dat snel opstart en dan enkele basiscomputerfuncties zoals internetten en e-mailen biedt. De beslissing leidt er in ieder geval niet toe dat de netbook goedkoper gaat worden dan de huidige modellen die Windows draaien. Ook is de kans kleiner geworden dat de Android-netbook voor een doorbraak van Linux op de mini-notebooks gaat leiden, zoals sommigen hoopten.

Met de beslissing voorkomt Acer in ieder geval dat het Microsoft tegen zich in het harnas jaagt. Asus liet op de Computex een Eee PC zien die Android draaide, al was dat op de stand van Qualcomm, en deze fabrikant lijkt te zijn teruggefloten door Microsoft. Jonney Shih, voorzitter van Asus, bood namelijk bij een persbijeenkomst in samenwerking met Microsoft zijn verontschuldigingen aan voor het tentoonstellen van het model. De vice-voorzitter van het bedrijf, Jonathan Tsang, haastte zich tevens om te zeggen dat het Android-project geen prioriteit heeft bij het bedrijf omdat de ontwikkel-resources beperkt zijn.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

05-06-2009 • 12:17

58

Reacties (58)

58
55
9
5
0
0
Wijzig sortering
Als mensen een dualboot krijgen zullen ze waarschijnlijk snel bij Windows blijven hangen, dat is vertrouwd en daarop kunnen ze alle programma's draaien die ze gewend zijn. Ze zullen misschien een keer kijken naar Android, maar ik verwacht niet dat het op deze manier een doorbraak gaat brengen, want mensen hoeven niet per se Android te gaan gebruiken op hun netbookje.
Als Android genoeg voordelen (snelheid en gemak) oplevert en te weinig nadelen (incompatibiliteit) zullen mensen die het proberen de voorkeur geven aan Android.
Zeker als een bijlage ook opgeslagen kan worden in een voor beide OSsen toegankelijke partitie.

Ideaal zou zijn als de Windows-apps ook gedraaid kunnen worden via Wine of via Virtualisatie. Als Android consequent 200% sneller is behalve bij de gevirtualiseerde apps, dan zal iemand die die apps slechts incidenteel gebruikt al gauw de voorkeur geven aan Android, tenzij deze persoon een echte oerhollandse noob is die per definitie niet verder kijkt als Windows. Maar zo'n persoon zouden ze moeten verplichten enkel mobiel te werken op een Desktop met UPS samen op een karretje.

Trouwens wat is er mis met Ubuntu netbook-remix, Easy-Peasy en zo. Dat Linplus en andere initieel geïnstalleerde linux-versies te beperkt waren betekent toch niet dat genoemde distributies niet goed genoeg zijn. Bij mij zou ik Android vervangen door een van deze twee, of deze er naast zetten.

[Reactie gewijzigd door BeosBeing op 23 juli 2024 08:17]

Anoniem: 80466 @BeosBeing5 juni 2009 13:25
Ideaal zou zijn als de Windows-apps ook gedraaid kunnen worden via Wine of via Virtualisatie
Kent Andriod dan uberhaupt Wine of virtualisatie software waaronder je en ander OS zou kunnen draaien?

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 80466 op 23 juli 2024 08:17]

Het verschil is dat de naam Ubuntu of Easy-Peasy voor de gemiddelde gebruiker helemaal niets betekend. Daar komt nog bij dat Linux voor 'nerds' en dus eng is.
Neem daarentegen Android en een goede marketing afdeling die zo vaak mogelijk de naam google laat terugkomen en je hebt volgens mij al veel meer kans om wat marktaandeel te winnen.
Anoniem: 120539 @TERW_DAN5 juni 2009 13:07
Tenzij Android beter blijkt te zijn, in welk opzicht dan ook.
Je mag er van uit gaan dat een gebruiker het OS kiest dat hem het meeste voordeel biedt.
Als dat Windows is omdat hij/zij daar de meeste ervaring mee heeft is dat de keus van de gebruiker, en dus zijn goed recht.
Als dat Android is omdat dat toch lekkerder blijkt te werken dan is dat ook goed.
Als dat een ander OS is, wat nog beter is volgens de desbetreffende gebruiker, en wel zo veel beter dat deze de moeite neemt om dit andere OS te installeren is dat dus ook ok.
Dat is het voordeel van een platform waarop je zelf je OS kunt kiezen.

Het enige nadeel van het meeleveren van standaard software is dat de leverancier van het product hier kosten voor heeft moeten maken. Windows kost geld, het plaatsen van Android kost ook geld, het aanbieden van beide os-en icm multi-boot kost nog meer geld, maar kan uiteindelijk wel leiden tot acceptatie van het desbetreffende 2e OS.
Ik denk dat de consument kiest voor Andriod wanneer de leer curve lekker laag is... zolang dat niet het geval is zullen ze het miss wel ff proberen maar verder niet
Anoniem: 256386 5 juni 2009 12:33
nette oplossing.
zo kunnen mensen kennis maken met android. Laten we helder zijn dat
op dit moment nog lang niet zoveel programma's zijn voor android. Indien dat wel komt
is het heel goed mogelijk dat mensen android steeds vaker gebruiken.
Helemaal geen nette oplossing. Nu laten ze de consument betalen voor een windows licentie die ze wellicht niet zullen gebruiken. Ze hadden beter die machines standaard alleen met android uit kunnen rusten. Degenen die windows willen gebruiken kopen dan gewoon een ander model, en als iemand achteraf toch van android af wil kan die altijd nog een losse windows kopen en installeren.

Er zullen genoeg programma's voor android zijn. Als het een linux-versie is zou het ook mogelijk moeten zijn om er standaard linux apps op te draaien, en daarin heb je keuze genoeg.

Ik denk eigenlijk dat het meer onder druk van MS is gebeurt. Die ziet non-windows netbooks en begint te dreigen met het stoppen van kortingen op, het duurder maken van, of misschien zelf stoppen met leveren van windows licenties. Op zo'n manier kom je natuurlijk nooit van dat MS monopolie af. Als MS het zo wil spelen hebben fabrikanten maar 2 opties: of alles windows, of helemaal geen windows meer. Op dit moment is de 2de optie helaas nog gelijk aan meteen jezelf failliet verklaren. Ik hoop eigenlijk dat kleinere fabrikanten voor die 2de optie zullen gaan, en alleen nog maar linux/android netbooks gaan bouwen, want dit soort praktijken vind ik eigenlijk niet kunnen.
Anoniem: 80466 @kozue5 juni 2009 13:19
Als het een linux-versie is zou het ook mogelijk moeten zijn om er standaard linux apps op te draaien, en daarin heb je keuze genoeg.
Het is weliswaar gebaseerd op linux maar je kunt er niet standaard linux applicaties op draaien.
Het is een soort afgesloten linux afgeleide.

Het wordt dus gewoon shoppen in Googles applicatie store...
Dit is niet helemaal waar.
Op de consumenten telefoons is ervoor gezorgd dat je geen root hebt. En je hebt geen build tools die op de telefoon draaien.
Maar het is wel degelijk mogelijk om andere programma's voor Android (de juiste kernel bv) te compilen. Maar waarschijnlijk heb je root nodig om ze geinstalleerd te krijgen. Zo is er een versie van busybox naar android geport, zodat je meer unix commando's op je telefoon hebt.

Maar op de telefoons wordt root meestal ontzegd, omdat providers dat prettiger vinden.
Anoniem: 157137 5 juni 2009 12:46
mensen als een bedrijf ondertekend heeft moet het zich daaraan houden. waarschijnlijk heeft acer een contract afgesloten waarin dus dit niet mag.
Beetje kort door de bocht. Of eigenlijk het grootste deel van die bocht afgesneden... je mist namelijk de point.
Dat soort afspraken zijn wetten tegen. Concurrentievervalsing is verboden, en dat is dus precies wat hier gebeurt. Blijkbaar heeft MS Acer een contract door hun neus geboord die niet door de beugel kan, maar wellicht hadden ze geen optie omdat ze toch Windows licenties nodig hadden.

@hieronder: lezen is ook een kunst he... "welke concurrentie"? Het hier genoemde Android bv, of Canonical (Ubuntu), Redhat, Novell, etc, dat is allemaal concurrentie die ook een plekje willen op consumenten computers. MS is lang niet de enige aanbieder. Overigens is Windows sowieso geen aanbieder, maar een product.
En nee, dit soort exclusiviteitsdeals mogen dus niet. Dat komt neer op afpersing. "Verkoop alleen Windows of je krijgt geen Windows licenties meer". Moet je je eens voorstellen dat bv een KPN ofzo zou zeggen "neem bij ons een internet abonnement of we sluiten je telefoon af".
* kozue is er nog niet over uit of je nou een mislukte poging deed tot sarcasme, het gewoon echt niet snapt of te weinig IQ hebt om je op het internet te bevinden...

[Reactie gewijzigd door kozue op 23 juli 2024 08:17]

Anoniem: 157137 @kozue5 juni 2009 14:21
Waarom is dit concurrentievervalsing? Over welke concurrentie heb je het? Windows is op het pc-gebied zowat de enige aanbieder. Als Acer een exclusiviteitsdeal met Micrsosoft sluit dan mag dat toch?
[...] al was dat op de stand van Qualcomm, en deze fabrikant lijkt te zijn teruggefloten door Microsoft. Jonney Shih, voorzitter van Asus, bood namelijk bij een persbijeenkomst in samenwerking met Microsoft zijn verontschuldigingen aan voor het tentoonstellen van het model.
Dit is echt niet gezond imho. Hoe meer anti-trust maatregelen tegen MS, hoe beter. Ze zitten de hele industrie op te houden.
Inderdaad, linux is momenteel al geen optie meer omdat er niet genoeg vraag naar is, maar met dergelijke praktijken ontdekken de mensen niet dat er iets anders is dan Windows.
Er is genoeg vraag naar Linux maar MS zorgt er via omwegen voor dat bedrijven de productie daar van staken of hele winkel-ketens alleen de MS versie verkopen.
Niet gezond? Asus kan zelf bepalen of ze daar mee akkoord gaan. Asus is groot genoeg om dat te doen. Ze kunnen ook zeggen dat ze hem wel gewoon uitbrengen. Als Microsoft DAN wat doet waardoor Asus niets meer van hun geleverd krijgt, is het nog maar de vraag of er anti-trust maatregelen nodig zijn. Want Asus kiest daar dan zelf voor, en Microsoft is niet verplicht met alle bedrijven samen te werken als ze dat zelf niet willen...Dus wat je bedoeld?
Ow maar Microsoft zal niet stoppen met leveren van Windows licenties, maar wellicht dat de prijs van elke licentie wel iets omhoog zal gaan, ook al is het maar een paar centen. En dus verdient ASUS dan minder. Ze zeggen weleens dat Linux duurder is dan Windows en jah... dat klopt voor ASUS in dit geval in ieder geval wel jah. Daar zorgt Microsoft wel voor.

[Reactie gewijzigd door Nickname55 op 23 juli 2024 08:17]

Dat heeft toch helemaal niets te maken met anti-trust maatregelen of wel??
Het gaat er m.i. om dat als een bedrijf zo machtig is geworden dat het invloed kan uitoefenen die veel verder rijkt dan in een gezonde markt mogelijk zou zijn je ze van die positie af moet trappen. Desnoods met nieuwe wetten of oude wetten afschaffen. Anti-trust hiervoor gebruiken lijkt het meest voor de hand te liggen in dit geval.

Een dergelijke machtspositie zorgt namelijk gegarandeerd voor stagnatie en is op den duur voor niemand goed (behalve voor het bedrijf zelf natuurlijk). Dit terugfluiten is een perfect voorbeeld hiervan.

Dit gaat niet meer over wat eerlijk is. Dit gaat over hoe je het fundament onder de samenleving wil leggen.
Dit vind ik inderdaad ook niet echt gezond. Om zomaar anti-trust maatregelen te nemen vind ik een beetje ver gaan. Ze moeten wel echt iets gedaan hebben dat niet door de beugel kan.

Overigens vind ik dat Microsoft wel een beetje de vrije markt ondermijnt op die manier. Alleen overheden mogen de markt dicteren, geen bedrijven. Die mogen slechts participeren op de markt.

Asus had imho dan ook helemaal geen excuses hoeven maken. Ze moeten gewoon pakken wat de beste prijs / kwaliteit verhouding heeft. Niet omdat Microsoft dan dreigt "maatregelen" te nemen (los van wat de beste prijs / kwaliteit verhouding is, voordat we een discussie krijgen 8)7 ).

Het is overigens verboden om "maatregelen" tegen klanten te ondernemen als ze iets met de concurrent willen. Dat noemt men concurrentie vervalsing en ik vraag me af of dit dan ook het geval is.

*disclaimer*
Het lastige is dat ze slechts een excuses aanbieden. En dat mag gewoon, mijn aanname is dan ook dat ze dat doen omdat ze bang zijn voor de gevolgen. Wat imho niet nodig zou moeten zijn.

[Reactie gewijzigd door tuXzero op 23 juli 2024 08:17]

Ik ben het er mee eens, dit is niet zoals het hoort te gaan...

Asus zou inderdaad de voor hen meest aantrekkelijke optie moeten kunnen aanbieden.

Als MS vervolgens de prijs voor het bedrijf gaat opdrijven, zou je normaal gesproken juist naar andere alternatieven gaan kijken.

Maar het probleem is dat je niet alle bedrijven zo ver krijgt MS te weigeren. Als iedereen behalve Asus zou stoppen met MS software leveren, zouden de verkopen van Asus waarschijnlijk omhoog schieten. Alleen dat gegeven al geeft aan hoe sterk de monopolie positie van MS is.

Normaal zou het aanwezig zijn van alternatieven goed moeten zijn voor de prijs voor een leverancier. In dit geval, zorgt het er alleen maar voor dat het hoofdproduct duurder is als er bijproducten gevoerd gaan worden. Een soort omgekeerde concurentie: Niet gezond dus.
Zelf was ik nogal anti-Android: 'WTF Android, Google, ga weg'
Maar na reviews gezien te hebben van Android op de HTC Magic en consorten,
vind ik het toch wel een zeer mooi besturingssysteempje zeg. Ikzelf zou er best
voor gaan mocht dat op een netbookje geleverd worden, maar zoals TERW_DAN zegt,
waarschijnlijk zullen de meeste mensen dan bij hun vertrouwde Windows blijven hangen.
Ik vrees dat Android wat te beperkt is voor een netbook hoor.
Ik vrees hebben we niet zoveel aan..
Paar concrete ideeen / oorzaken waarom heb te beperkt zou zijn?

Het is veel uitgebreider als de standaard Linux distributies die werden meegeleverd met de eerste EEE's, maar wel even goed werkzaam, en daar hoorde je ook niemand over.
Android lijkt me iets ' beter' dan b.v. de Asus Express Gate, maar de toegevoegde waarde is wat mij betreft hetzelfde.
En waarom dan wel?
Persoonlijk vind ik de toegevoegde waarde van windows op een android netbook nihil. Android is een prima platform en juist precies geschreven voor dat soort kleine machines.
Het is het verschil tussen onze persoonlijke voorkeur denk ik.

'k Gebruik zelf de Express Gate af en toe als ik b.v. de pc allen aanzetten om even snel iets te inter-checken/bankieren. Gewoon in 5sec gebruiksklaar...
Maar voor het andere werk laat ik toch een volledig besturingssysteem opstarten.

Voor zover ik Android ken, zou ik het NU niet DE vervanging van een besturingssysteem (voor netbook of laptop) noemen.
ik denk dat we eerst veel meer moeten weten over android dan dat we nu weten ten minste ik wel. het is nog een onvolwassen o.s. niet dat het niet goed is. maar wat word er bv. meegeleverd hoe is de compabiliteit met applicaties naar andere o.sén. kunnen we ons word documentje openen? cammen met andere msn of ichat gebruikers? dat soort dingen wil ik weten.
Ja dat kan, er is niet bij alle netbooks een webcam ingebouwd, maar die valt aan te sluiten. Dát is het probleem niet. Het probleem is dat de mensen het niet kennen.
En mischien komen er op de windows versie toch stiekem andere programma's als waarvoor een netbook volgens de meesten bedoeld is. Age of Empires, Civilisation II kun je er denk ik ook wel op draaiend krijgen als je de Windows versie hebt.
Jonney Shih, voorzitter van Asus, bood namelijk bij een persbijeenkomst in samenwerking met Microsoft zijn verontschuldigingen aan voor het tentoonstellen van het model. De vice-voorzitter van het bedrijf, Jonathan Tsang, haastte zich tevens om te zeggen dat het Android-project geen prioriteit heeft bij het bedrijf omdat de ontwikkel-resources beperkt zijn.
Hij deed wat?

Dit is toch niet gezond? Microsoft is geen eigenaar van de term netbook, dus volgens mij hebben ze er niet zoveel over te zeggen. In dat geval is het misbruik van machtpositie, imho.
Waar zegt Microsoft dat ze er eigenaar van zijn? En hoe kom je er bij dat er sprake is van machtsmisbruik? Je zou even naar vandale.nl kunnen gaan en opzoeken wat de definitie inhoudt. Dat is hier dus niet het geval.
Anoniem: 63628 5 juni 2009 13:16
Ik ben benieuwd of alle Android limitaties dan ook op netbooks van toepassing zijn, zoals bijvoorbeeld het alléén kunnen programmeren in een java-achtige taal en incompitabiliteit zoals android 1.0 naar 1.5 (onscreen keyboard). Zouden alle applicaties wéér aangepast moeten worden is toch wel een belangrijke vraag lijkt mij zo.

Dat zou Android voor de poweruser eigenlijk nutteloos maken en de vraag is of de 'simpele' gebruiker dit uberhaubt gaat accepteren, want het is geen windows, maar wel een computertje, dus moeten ze 't niet, net als andere linux netbooks. Op telefoons accepteren ze het wel, maar dat is een platform waar men niet windows gewend is, maar sowieso een eigenwijze werking van de toestellen. Dat een paar IT'ers snappen wat Android is, dat doen de normale consumenten niet. De paar IT'ers die hiermee weglopen zijn er waarschijnlijk ook niet genoeg om dit product winstgevend te maken, dus we hebben weer een flop in handen. Leuk dat Acer dat nu aan probeert te pakken door er windows naast te zetten, maar om nou de toevoeging van Android als extra benefit te zien, dat doen de gemiddelde gebruikers ook niet.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 63628 op 23 juli 2024 08:17]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.