Netbook krijgt dvd-brander dankzij dock

De Japanse fabrikant van computeraccessoires Century heeft een docking station voor netbooks op de markt gebracht dat een dvd-brander aan de kleine laptops toevoegt. Ook zorgt de standaard voor extra koeling en opslag.

De Japanse fabrikant van computeraccessoires ontwikkelde de NetBookStand om netbookbezitters meer gebruiksmogelijkheden voor hun mini-laptops te bieden. Aangezien een netbook niet over een optische drive beschikt, heeft Century een dvd-brander geschikt voor duallayer-dvd's in het uitbreidingsstation gebouwd. Vanzelfsprekend kunnen ook cd's met de multidrive worden gebrand of gelezen. Tevens biedt de NetBookStand ruimte voor een enkele 2,5"-disk met sata-aansluiting. Op die manier kan de opslagcapaciteit van een netbook moeiteloos worden uitgebreid met circa 500GB.

De netbook wordt niet alleen uitgebreid met de beide drives maar ook met twee usb-poorten, maar aangezien de NetBookStand via usb verbonden wordt, levert dit netto slechts één extra poort op. Om te helpen met het koelen van de netbook beschikt de dock over een enkele 4cm-ventilator die op 5000rpm draait. De netbook-accessoire kan zijn voeding van de netbook via usb betrekken, maar voor meer energie-intensieve taken, of teneinde de netbook-accu te sparen, wordt een netadapter meegeleverd. De dock is 260mm breed, 190mm diep, heeft een dikte van 19mm en weegt net iets meer dan een halve kilo. De NetBookStand moet ongeveer vijfenzeventig euro kosten.

Door Willem de Moor

Redacteur

03-05-2009 • 14:21

41 Linkedin

Reacties (41)

41
41
14
6
0
3
Wijzig sortering
Dit vind ik eerlijk gezegd een vreemde ontwikkeling. De hele bestaansreden voor netbooks was dat ze een licht en klein computertje moesten zijn waarmee je altijd en overal op internet kunt gaan, net zoals je altijd en overal iedereen kan opbellen met je GSM. Dit dockingstation maakt die netbook net weer zwaarder en verlaagt de accuduur.

Er bestaan reeds twee andere (en logischere) opties:
1. Koop een 'volwaardige' laptop, waarbij reeds een grotere HDD en DVD-brander wordt bijgeleverd. Kleine laptops zijn doorgaans niet zo veel zwaarder als een netbook + dit ding, hun batterijduur zal niet zoveel schelen (aangezien dit ding wel wat extra stroom zal slurpen van je netbook) en prijs wordt ook een non-issue aangezien je met dit ding alweer €100-€150 moet bijtellen op de prijs van je netbook. Die kleine laptop zal voor dezelfde prijs daarenboven nog een pak sneller zijn (geen Atom meer!)

2. Koop een normale netbook en daarnaast een externe DVD-brander en compacte externe HDD. Ik heb een Asus N10 gekocht omdat daar al een DVD-brander bijzat (en niet te vergeten, de GeForce 9300M & HDMI-out!), en heb daarnaast ook nog een WD Passport van 320Gb gekocht. Resultaat: voor €100 heb ik twee aparte apparaten die ik at-will kan aansluiten, en die bovendien slechts 450g SAMEN wegen.

Zoals ik al zei zit ik in situatie 2. Ik kan mij echt niet voorstellen wie dit dock-station zou willen kopen, aangezien bovenstaande twee situaties allebei voordeliger zijn...

[Reactie gewijzigd door darkjeric op 3 mei 2009 16:15]

Een dock is, zoals de naam ook suggereert, iets wat je op je buro laat staan, zei het thuis, of op je werkplek. De dock van mijn allereerste laptop (Digital HiNote VP met een Pentium 120MHz, 8mb RAM), had een netwerkkabel (COAX), VGA kabel, stroomsnoer, PS/2 muis & toetsenbord ten aller tijden aangesloten. Als ik thuis kwam, hoefde ik alleen maar de laptop in de dock te schuiven, en ik had netwerk, externe monitor (DSTN schermpjes waren namelijk niet leuk), een toetsenbord, en een muis. Tevens werd de accu gelijk opgeladen. Deze dock was echt een stuk non-plug&play hardware, maar docks van tegenwoordig zijn met de komst van USB een stuk simpeler; hoewel de kernfunctionaliteit hetzelfde is:

Je hebt een werkplek waar je je netbook in kan schuiven waardoor er gelijk een heel stuk functionaliteit extra is waarvoor je vroeger 10 kabels aan moest sluiten. Immers, de monitor-, muis-, toetsenbord- en netwerk kabel laat je gewoon zitten als je weggaat. Je trekt slechts de laptop uit de dock. Helaas zie je tegenwoordig niet zoveel laptops met een dedicated dock poort, waardoor veel docks tegenwoordig niet veel meer zijn dan dit apparaat; een USB-HUB in een doosje. Maar goed, echte docks zijn vrij merk/model-specifiek; ik ken eigenlijk geen twee laptops die zowel de monitor als voedingsaansluiting op de zelfde plek heeft.
Ja, maar dat is duidelijk niet de bedoeling van dit dock, aangezien je er slechts 1/2 USB-poorten voor krijgt en een extra HDD. Mijn punt is dat je diezelfde functionaliteit voor nagenoeg dezelfde prijs en heel wat draagbaarder kunt krijgen, zodat je de functionaliteit van dat dockingstation ook overal kan meenemen.

Het feit dat je dat dockingstation thuis moet laten vind ik dan ook eerder een nadeel dan een voordeel :P Akkoord, mocht het een compleet dockingstations zijn die bv. 10 verschillende aansluitingen extra mogelijk maakt...Maar daar is niet echt sprake van bij dit product lijkt me :?
Anoniem: 247804
@darkjeric3 mei 2009 20:39
waarom zou je überhaupt een docking station meezeulen?
Tsja, zie het nut er niet zo van eerlijk gezegd. Je krijgt relatief gezien een halve kg en 19mm dikte erbij, en voor wat? Een harddisk en dvd brander. Plus als je geen aparte adapter er voor mee neemt zal je accu duur ook wel redelijk inzakken.

Qua gewicht draag je dan alsnog weer zo'n 2kg met je mee, qua prijs zit je er minimaal 75 euro bovenop waarbij je schijf er nog bij aan zal moeten schaffen lijkt me wil je daar gebruik van maken dus tel maar 150~175. Plus netbook prijs van ongeveer 300~350 en zit je al gauw rond de 500.

Kan je wat betreft gewicht, accu duur en functionaliteit beter een alles-in-1 pakket nemen onder het nom laptop lijkt mij. Hoef je tenminste ook niet weer 2 losse apparaten en mogelijk zelfs 2 adapters mee te zeulen.
Een docking station is ook niet bedoeld om overal mee naartoe te zeulen maar om de laptop op aan te sluiten als je de functionaliteiten nodig hebt.

De rest van de tijd heb je een mooie compacte netbook bij je, wat ik toch prettiger vind dan zo'n "grote" laptop.
Ik zie hier ook weinig nut van in... De data die op de hardeschijf staat kun je niet mee nemen onderweg tenzij je die data naar usb-stick kopieert... erg onhandig. Nee geef mij maar een 2,5 inch externe hardeschijf. Ook het afspelen van cd's kan eenvoudiger via een externe dvd-speler / brander...

Dan heb je mooi toch weer 19mm boven op de dikte van je netbook bespaard. Daarnaast kun je een externe dvd-speler / brander of externe hardeschijf ook eenvoudig opruimen zodat deze niet onder de voet blijven liggen indien je deze niet nodig hebt...
Om te helpen met het koelen van de netbook beschikt de dock over een enkele 4cm-ventilator die op 5000rpm draait.
Nou, dat zal dan een ongelofelijke herrie maken. Lijkt me niet erg ideaal om dit in je (woon)kamer of kantoor te hebben staan, in ieder geval niet voor langere tijd.

Heeft een netbook zelf geen USB-poort? Anders lijkt me dat je beter af bent met een USB-brander. Ook harddisks kan je via USB gebruiken lijkt me.

Zie eerlijk gezegd de toegevoegde waarde niet. Zeker niet voor 75 euro, dat is al een fors deel van de kostprijs van een gemiddelde netbook...
Ik ken ook geen netbook met een gat aan de onderkant op die plek.
Bij mijn acer aspire one anders wel hoor. En de MSI wind (Medion akoya) heeft dat ook. Zoals Lightmanone1984 al zegt zit daar de "uitlaat" van de warme lucht, waardoor die makkelijker weg kan. Over het nut hiervan twijfel ik overigens, want de warme lucht stijgt op en word niet zomaar weer opgezogen door de nettop, omdat de inlaat de hele voorzijde beslaat. Ik denk ook niet dat het een significante hoeveelheid lucht aan kan zuigen om er voor te zorgen dat de ventilator van de nettop langzamer gaat draaien.
Zoals Hier te lezen is, wordt de fan opgeklapt zodat die helpt warme lucht uit de netbook te trekken. Bij de meeste netbooks zit de outtake op die plek, dus wat dat betreft lijkt me deze locatie wel efficient.

Verder zit er een DVD brander in het apparaat, wat voor veel mensen toch wel een gemis is bij hun nettop. Velen kopen er geen omdat een optische drive ontbreekt.

En zeker voor de modellen met SSD en dus weinig geheugenruimte kan deze dock juist mooi de basis zijn van extra geheugen. Anderzijds gebruiken de meeste mensen een nettop als extra systeem naast een gewone desktop voor internet of tekstverwerking. Dan is een grote hoeveelheid geheugen niet noodzakelijk. De harde schijf die erin moet, lijkt alleen niet inbegrepen. Dan kost alles bij elkaar het hele apparaat toch al snel een euro of 100. Voor €100,- en, zeg €350,- voor een netbook, ben je dan al snel meer kwijt dan voor een eenvoudige laptop.

Overigens ben ik bang dat het apparaat al snel behoefte heeft aan extra voeding vanaf het stopcontact. Als je bijvoorbeeld vanaf de ingebouwde schijf iets wilt branden naar DVD vraag ik me af of een USB poort voldoende voeding levert.

Kortom, het principe lijkt leuk, maar ik denk dat de functionaliteit in praktijk tegenvalt.
Hoe denk je dat de koeling van een netbook werkt.. Dat "gat" is bedoeld voor de extra afvoer van warmte.. want daar zit de koeler onder.. met andere woorden: de hitte die van de netbook afkomt wordt gelijk weggezogen en weggeblaasd via een secundaire koeler..
Wat hij bedoelt is dat een netbook daar geen gat aan de onderkant heeft, het dock zit dus aan een stuk plastic te zuigen wat niet heel effectief gaat zijn.
als je goed kijkt kun je zien dat de koeler kan worden uitgeklapt zodat hij wel zuigt door de opening van je netbook ;)
mijn netbook heeeft op die plek zijn warmteafvoer zitten...

dit lijkt me wel een leuk dingetje, maar volgens mij is een usb dvdbrander een hub en een externe schijf goedkoper...
Dat kleine USB-poortje komt me bekend voor van telefoons, mp3-spelers en mini-harddisks... Is deze dock soms ook USB-slave voor als je geen netbook hebt wat je hier native op aan kunt sluiten?
Dit kastje is niet veel meer dan een USBhub met wat apparatuur erin. Die kleine USB is waarschijnlijk bedoeld om aan te sluiten op de laptop, waarmee de USB-host (maar 2 stuks lijkt het) voor externe apparaten is. Op de USBhub zit dan ook de 2.5" hdd-usb converter aangesloten en de DVDdrive.

Dat alles in een leuk kastje, en voor 75E is het een aardige prijs. Al hoewel je wel ook echt al deze functionaliteiten moet willen om het het bedrag waard te maken :)
Aha, dus eigenlijk heb je dan een hele trag harddisk erbij. Een dockingstation hoor je nml native op een laptop aan te sluiten, waarmee de volledige harddisk-snelheid behaald kan worden (of de volledige snelheid van iets anders).

Nou snap ik ook waarom er niet een DVI/DP/HDMI-poort op zit, wat voor dockingstations heel gebruikelijk is.
Atom is door regelgeving van Intel zowiezo niet te combineren met DVI/HDMI, puur om hun eigen Core2/i5/i7-CPU's te beschermen, D-SUB is het hoogst toegestane, qua output.

En over de traagheid van de HDD heb ik zo mijn twijfels, hoewel het inderdaad geen (e)SATA is, we hebben het hier wel over een 2,5" laptop disk. Tenzij je er een SSD of serverschijf instopt, zijn die zelden tot nooit zo snel als hun 3.5" kamaraden. Maar goed, dan nog trek je USB2.0 wel vol, ware het niet dat je de dock aansluit op een Atom, met bijbehorende chipsets. Dat zijn niet dusdanige snelheidsmonsters dat je gaat merken dat het 'slechts' USB2.0 is.
"Atom is door regelgeving van Intel zowiezo niet te combineren met DVI/HDMI, puur om hun eigen Core2/i5/i7-CPU's te beschermen, D-SUB is het hoogst toegestane, qua output."

Ook niet in combinatie met nVidia's Ion-platform?

EDIT: Van ons eigen T.net:

"Acer heeft daarnaast de AspireRevo onthuld: een nettop met een op 1,6GHz geklokte Atom 230, maximaal 4GB geheugen en een hdd van 250GB. De nettop is op Nvidia's Ion-platform gebaseerd en de GeForce 9400M-igp zou dan ook geen problemen moeten ondervinden bij het afspelen van hd-beelden, die via vga of hdmi worden afgeleverd. Verder zijn er zes usb 2.0-interfaces en een esata-poort aanwezig."

nieuws: Acer brengt nieuwe notebooks en Nvidia Ion-nettop op de markt

Inderdaad ondersteuning voor HDMI.

[Reactie gewijzigd door Beelzebassie op 3 mei 2009 15:43]

Om heel eerlijk te zijn, geen idee. Aan de ene kant zie ik wel redenen waarom hij NIET met een current-gen video out kan worden geleverd, van Intel's kant om de normale CPU's te beschermen (immers, waarom een 200 euro CPU kopen als je voor die 200 euro een vol apparaat kan hebben), en van nVidia's kant zie ik ze dergelijke beperking inbouwen om Intel happy te houden, NV zou niet willen dat Intel de prijs van een losse Atom dusdanig omhoog schroeft dat het niet meer aantrekkelijk is voor OEM's om een nVidia chipset in plaats van een Intel chipset te nemen. Intel kan erg... dirty zijn met betrekking daartoe.

Aan de andere kant zou het een goed argument zijn om een Ion te kopen in plaats van een 945.
Intel geeft geen korting meer als je niet voldoet aan de regeltjes die ze opstelt, ze verbied het niet, maar dan betaal je de volle pond, dus kan je niet concurenen met de fabrikanten die wel volle korting krijgen omdat ze wel de regels na leven die intel daarvoor heeft opgesteld.

AMD neo platform komt eraan, eerste netbooks zijn al klaar of bijna, maar ze komen eraan, daar zit alles op en aan, zoals HDMI en heeft ook genoeg kracht om Full HD content het af te spelen. ;) Geen regeltjes die amd oplegt aan de fabrikanten zodat je helf kreupel product heb zoals het atom platform van NU die eigenlijk veel beter zou kunnen/moeten.
Volgens mij wordt dit dock gewoon via die miniusb-poort aangesloten op de netbook en houd je dus ''netto'' wel 2 usb-poorten over :/

@ fusion_ghost; ik zou dit ding niet willen hebben aangezien ik gewoon een losse dvd-brander aanschaf, en die extra HD is voor mij gewoon overkill (net als de extra usb-poorten) :)

[Reactie gewijzigd door Lau26 op 3 mei 2009 14:33]

+ 2 (extra op docking) - 1 (gebruik van netbook) = 1 extra.

Ik denk dat dit zeker wel de toekomst is, mits beter uitgewerkt. Daarvoor is onder meer nodig
- netbook krijgt stroom via docking
- docking heeft monitor aansluiting
- docking heeft netwerk aansluiting (ok, veel gaat draadloos, maar voor de mensen die nog een bedraad netwerk hebben)
- docking heeft aansluiting voor audio
- iets meer usb poorten mag (met een printer en een muis zit het nu al vol)

Dergelijke docking stations zie je in de zakelijke markt wel voor laptops, en het werkt ideaal. Het mooiste is als je zowel thuis als op het werk een docking hebst staat. Dan werkt je overal met het gemak van een computer zonder de beperkingen van een laptop.
Anoniem: 224933
@pietje633 mei 2009 20:50
Jij wil der weer een complete pc van maken, of een nettop zonder scherm dat lijkt me niet de bedoeling

Weet iemand waarvoor die schakelaar is? De fan?
Misschien voop de voeding van het dockingstation zelf? Zoals het lijkt heeft dat ding een extra adapter nodig, van daar. Waarschijnlijk biedt 1 usb poort niet genoeg energie om oa de fan te poweren ;).
Neen, want je verliest er eentje van je feitelijke netbook om aan te sluiten met je docking station.

Je verliest er dus eentje op je netbook om aan te sluiten op de mini-usb. Vervolgens krijg je er twee bij door het docking station. -1 + 2 = 1, volgens de wiskunde.
je netbook moet toch 1 USB poort afstaan om dit apparaat aan te sluiten

3-1=2+2=4

dus netto 1 meer op mijn MSI Wind...
Anoniem: 108806
3 mei 2009 14:25
Aardig idee, maar ik vind dit apparaat redelijk goedkoop overkomen. Een grote stille fan en een betere afwerking zou een mooi begin zijn :)

Ik vraag me wel af hoeveel behoefte hier naar is vanuit de netbook gebruikers. Vaak zijn het 'extra' systemen.
ik mis beetje de meerwaarde van dit systeem.
als het een 'echte' toevoeging dient te zijn als universeel dock systeempje, mag het best wel wat plus punten brengen voor de low range series. denk aan wifi/bluetooth/cardreader dat zijn vaak de dingen die kunnen ontbreken, toch?
Ik kan me tegenwoordig toch geen laptop bedenken die geen Wifi heeft. Bluetooth zijn er idd een aantal, maar dat is natuurlijk ook veel minder gebruikt dan Wifi. Meeste netbooks bevatten minimaal een SD slot, veel meer heb je toch niet nodig tegenwoordig als je een aantal USB sloten hebt.

Maar we kopen juist een netbook om makkelijk mee te kunnen nemen en niet al die fratsen van Bluetooth, cardreaders, grote schermen te hebben. Daarom heet het een netbook, op vakantie even snel je mail checken en T.net nieuws kijken. Als je wilt wat dit stukje techniek allemaal kan, moet je een gewone laptop nemen. Is ook meteen minder gedoe, heb je maar één apparaat ipv twee losse.
Het lijkt mij nu ook niet echt een handig ding. Het is volgens mij makkeler om hd en dvd/cd apart te houden.

Als het ding dan ook nog eens 19mm dik is vraag ik mij af of het nog fijn werken is op een netbook. In dat opzicht heeft die koeling weinig nut.
Die koeling heeft waarschijnlijk toch niet erg veel nut: Ik neem aan dat deze fan zijn koele lucht via de onderkant van de netbook naar de zijkant blaast: daar heb je er niets aan.

Ik heb net zelf een coolpad voor mijn notebook gemaakt. Nu blijkt dat het al tien graden (op mijn GPU gemeten) scheelt als ik mijn notebook op een verhoging zet (dus op de cooler, met de fans uit) na enig tweaken van de airflow krijg ik de temp nog 5 graden lager als ik de fans aanzet.

Ik vraag me ook af hoeveel vraag hiernaar is.
Het is wel handig meer schijfruimte en een brandertje te hebben, maar waarom zou je dan nog een netbook kopen? Het lijkt me dat mensen zo,n netbook vooral als extra pc'tje kopen. Handig, klein, licht, maar imho minder geschikt voor continu gebruik.
Leuk en redelijk geprijsd, maar heb zelf Acer Aspire One, en als je wat mounting tools onder XP hebt staan, valt er met die 160GB genoeg te doen. Voor overzetten is schijfje branden of lezen veel te traag, en USB 16GB van Sandisk had ik pas voor 19 euro gekocht. Misschien voor op flexplekken handig, voor de doorsnee bezitter niet.
Heeft zo'n dock wel genoeg stroom dan?
-Ventilator
-HDD
-DVD Brander

Als je de dock aansluit, gebruikt je extra HDD ook meteen stroom. Lijkt me niet zo handig.
Op de dock is duidelijk te zien dat er een dc-in op zit, dus blijkbaar geeft één usb poort niet genoeg stroom om alles te voeden ;).

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee