VU-studenten sms'en antwoord naar docent tijdens college

De Vrije Universiteit is maandag, naar eigen zeggen als eerste in Nederland, gestart met colleges waarin studenten niet langer hun hand op hoeven steken als ze het antwoord op een vraag menen te weten, maar dit per sms kunnen versturen.

De technologie, SMS2vote, is afkomstig van het Nederlandse bedrijf Sendsteps, en knoopt sms-functionaliteit aan Powerpoint-presentaties. Ingezonden antwoorden worden direct opgenomen in staafdiagrammen die op het scherm getoond worden. Volgens de universiteit biedt het docenten een handige manier om de kennis van studenten te peilen, bijvoorbeeld voorafgaand aan een tentamen. Bij veel verkeerde antwoorden kan er meer uitleg worden gegeven. Het sms'en geschiedt anoniem, en de VU stelt dat hiermee een einde wordt gemaakt aan angst bij studenten om een verkeerd antwoord te geven.

SMS2vote De uitrol gebeurt na een pilotproject van vier maanden, waarin bleek dat studenten zeer positief waren over het nieuwe collegehulpmiddel. Volgens docenten is het systeem niet alleen handig om kennis te peilen maar ook om discussies op gang te brengen. Andere universiteiten zouden hebben aangegeven SMS2vote ook in te willen gaan zetten.

Door Mick de Neeve

10-02-2009 • 08:53

89 Linkedin

Reacties (89)

Wijzig sortering
Anoniem: 144867
10 februari 2009 09:50
Ha, aan de TU/e deden we dat in 2001 al bij het vak Telecommunicatie. Precies van die powerpoint slides, ja/nee a/b/c/d etc. Dat ging met een mobiele telefoon die vanwege een of ander pilotproject aan alle deelnemende studenten werd uitgereikt. Uit mijn hoofd werkte dat met GPRS, maar dat weet ik niet zeker meer.

Na de stemming werd dan een grafiekje getoond met hoeveel mensen welk antwoord gegeven hadden. Mijn conclusie: je hebt er helemaal niks aan. Elke keer dat je iets wil vragen aan de studenten: nu stemmen (gokken), dan weer 2 minuten wachten tot iedereen dat gedaan heeft en dan zo'n suf grafiekje. De enige meerwaarde die het biedt boven stemmen met handopsteken is anonimiteit. Dat is in mijn opinie van geen belang bij colleges op een universiteit, en zeker niet al die verloren tijd waard.

Dat we dit nu niet meer doen komt heus niet omdat het technisch zo moeilijk is. Maar goed, kennelijk zijn de studenten aan de VU nog veel apatischer dan die aan de TU/e, en erg bang dat iemand ziet dat ze het antwoord niet weten. :) Anders zou de VU hier toch zeker geen euro aan besteden..
Aan de Universiteit Twente wordt dit ook al lang gebruikt in de colleges van Elektromagnetische Veldtheorie.
Het is alleen zo jammer dat de studenten moeten betalen voor het versturen van sms-berichten. Dit zou je toch ook met stemkastjes of iets dergelijks kunnen oplossen?
Sterker nog, dat bestaat al. Hier op de TU in Delft zijn er een aantal college zalen uitgerust met zulke kastjes. In m'n eerste jaar heb ik een vak gehad waar we ze ook gebruikten. Leuk... maar of het nou zo veel toegevoegde waarde had is een andere vraag.
Hier op de TU in Delft zijn er een aantal college zalen uitgerust met zulke kastjes. In m'n eerste jaar heb ik een vak gehad waar we ze ook gebruikten. Leuk... maar of het nou zo veel toegevoegde waarde had is een andere vraag.
Het is in elk geval robuuster dan die stemkastjes in de collegezalen in de Aula. Kauwgom, uitgeprikte knopjes of andere smerigheid is meer regel dan uitzondering. Daarnaast kost dat bedrade stemsysteem ook gewoon geld (wat belachelijk is) voor de persoon die de zaal huurt.
Bij het stemmen je hand opsteken voor ja / nee lijkt me anders nog veel robuuster...
Maar dan zit je dus met het feit dat sommige mensen niet willen dat anderen zien wat ze stemmen.
Ook bij mijn opleiding geneeskunde in Leiden maken we al enige tijd gebruik van draadloze stemkastjes die aan het begin van een college kunnen worden uitgedeeld.

En dat werkt zeker goed, want nu stemmen er ongeveer 160 man, waar er eerst misschien 20 man hun hand op staken.

Ik vind het dan ook weer een beetje jammer dat het via een mobiele provider moet, lijkt me sowieso ook wat minder snel reageren, dan gewone stemkastjes.
Waarom kan zoiets niet in Java worden geschreven? De meeste toestellen ondersteunen java, en de meeste toestellen die java ondersteunen hebben vaak ook Bluetooth..

En als er iets makkelijk programmeren is (voor de gemiddelde informatica student), is 't wel Bluetooth communicatie met Java.. betere antenne d'r bij, en voila.. de hele zaal kan voten met hun eigen 'stemkastjes'...

(Mensen die alleen een laptop (bij zich) hebben (met bluetooth, of bluetooth dongle (a €12,95)) kunnen ook gewoon meestemmen met hun laptops)
Ik denk dat jij de gemiddelde telefoon iets te hoog inschat. En de bekendheid met het installeren van applicaties. En dan bluetooth? 100 man die tegelijk browsen en contact zoeken kon nog wel eens een half college duren.
Ik zie niet helemaal waarom dit goed werkt, stemmen? Is dit om de presentaties spannender te maken?

Zelf ben ik altijd passief aanwezig bij een college en als ik een vraag heb steek ik mijn hand wel op... Of moet de docent zeker weten door een dergelijk systeem dat ik oplet? Mocht ik nou verlegen zijn, dan kan ik altijd de docent nog een mailtje sturen.

Ik weet het niet, naar mijn oren klinkt dit als 'nieuw dus daarom goed'.
Het voordeel van dergelijke kastjes is dat de docent een beter beeld krijgt of de informatie die hij verstrekt is ook daadwerkelijk is overgekomen. En daarop kan hij het dan nog eens uitleggen, met een ander voorbeeld komen, etc etc.

Die terugkoppeling is essentieel voor goede informatie overdracht, maar ontbreekt in vrijwel alle onderwijsvormen. Dan moet de docent het doen met kijken hoeveel mensen slapen, e.d.


Jouw reactie klinkt als "nieuw, dus daarom niet goed"
En waarom zouden de mensen die nu hun hand niet opsteken met dit systeem de GSM uit de broekzak halen, door het menu navigeren, SMS schrijven, telefoonnummer intypen en versturen?
Omdat ze dan niet publiek hoeven toe te geven dat ze het niet begrepen hebben, of omdat ze überhaupt niet op willen vallen.

Tenminste, dat zijn redenen die ik zo gauw kan bedenken, maar er is vast wel een of ander onderzoek naar gedaan.
Dit kan makkelijk zijn wanneer er meer dan 100 mensen in de zaal zitten. Onder de 100 kunnen mensen toch prima even hun hand opsteken wanneer ze iets niet snappen of ergens meer uitleg over nodig hebben.

En zoals de rest al zegt; Hoe zit het met de kosten? Want als studenten per SMS moeten betalen is het lekker stimulerend om nog vaker je mond te houden 8)7
De kosten.. Als je op de link in het artikel klikt dan staat daar dat er geen extra kosten gemaakt worden. Wat ik daaruit begrijp is dat het de normale prijs van een SMS heeft.

Jammer dat dit soort methodes er komen zodat "de angst om een antwoord te geven zo niet meer bestaat". Het lijkt mij dat mensen die angst hebben iets verkeerd te doen of "plankenkoorts" totaal niet geschikt zijn te functioneren in het bedrijfsleven...

Dus als studenten op school al niet meer hoeven leren hoe het is voor een groep te spreken (een antwoord geven.. jaja 1 hele zin zeggen) hoe gebeurd dat dan op hun toekomstige baan, want die baan is toch het doel van de studie neem ik aan.
Vooral als je bekijkt dat zowel in het VO als in het MBO er steeds meer nadruk wordt gelegd op presentaties e.d. dan moet je toch gaan afvragen of die schroom er nog wel in zo hoge mate is op het moment dat een student op het HBO/Uni komt.

Dat je methodes bedenkt om mensen over hun angst om te spreken in of voor een gezelschap heen te krijgen is niet verkeerd maar dan ben je op het HBO en de Uni toch een beetje te laat imho!
Dit is wel een antwoord wat hout snijdt. Het risico is zeker aanwezig dat je op deze manier verleert om in het openbaar te spreken.
niet 'verleert'.... maar 'niet leert' lijkt me eerder van toepassing
Het lijkt mij dat mensen die angst hebben iets verkeerd te doen of "plankenkoorts" totaal niet geschikt zijn te functioneren in het bedrijfsleven...
Niet iedereen wil na z'n studie het bedrijfsleven in. Er bestaat ook n og de overheid en de rest van de non-profit sector.
Een klein stukje verder in mijn post staat het ook nog eens wat breder genomen:
Dus als studenten op school al niet meer hoeven leren hoe het is voor een groep te spreken (een antwoord geven.. jaja 1 hele zin zeggen) hoe gebeurd dat dan op hun toekomstige baan, want die baan is toch het doel van de studie neem ik aan.
Daarnaast lijkt het mij ook buiten het bedrijfsleven handig te weten hoe je je zegje moet doen.
Blijkbaar snap je er niet zo heel veel van Ero/Sensei, dit systeem is niet voor studenten die een vraag willen stellen maar voor docenten die het kennisniveau van de studenten willen meten. En dat laatste werkt het best op anonieme / persoonlijke basis.
Publiek spreken is belangrijk, als je een HBO of uni opleiding doet mag je verwachten dat je vergaderingen etc moet bijwonen. Toch belangrijk dat je dan wat durf te zeggen, want ik denk dat sms daar niet gaat doorbreken.
Je hebt helemaal gelijk, ik vind het ook maar een slecht idee. Als ze al zo schrik hebben om te spreken voor een publiek (waar ook normaal gezien toch een deel vrienden zit), dan moet je het niet aanmoedigen om het minder te doen... juist het tegenovergestelde!
Je begrijpt het voordeel van het systeem niet... Ookal steken mensen hun hand op, dannog kun je maar bij 1 student testen of het antwoord ook correct was.

Terwijl bij deze methode je kan zien of de rest van de studenten ook het goede antwoord gaf. Dat is dus een veel betere indicatie van of de informatie goed is overgekomen.
Dat gaat ook met handen opsteken. En dan kun je als docent aan meerdere studenten met een ander antwoord vragen om hun antwoord te beargumenteren.

Lijkt me beter werken dan anoniem allemaal stemmen en vervolgens moeten gissen waarom het grootste deel het fout had.
Ik begrijp het genoemde voordeel wel, ik zie het alleen niet als een voordeel. Om te kijken of informatie goed overkomt daar heb je toetsen voor. Ook een toets hoeft niet officieel te zijn.

Studenten moeten ook naar elkaar leren luisteren, en van elkaar leren. Ieder is sterk in een vak en het is nu net een voordeel naar mensen te luisteren die ergens goed in zijn.

Als je een SMs met het foute antwoord stuurt en je bent de enige die het fout heeft wordt je veel onzekerder dan wanneer je iemand anders zijn hand op laat steken bij een vraag.
En wie gaat al die sms'jes dan betalen van de studenten ?
Jij bent zeker recent niet meer op een HBO of universiteit geweest. Tijdens colleges is zeker 50% van de studenten al met hun mobiel bezig. Het verzenden van een sms is dan een kleine moeite.

Daarnaast heb je weleens gezien hoeveel scholieren en/of studenten continue (dure) sms-en versturen richting TMF, Idols, of een video want in de discotheek? Jongeren tussen 12 en 25 jaar versturen meer dan 75% van al het sms verkeer (verstuurd vanaf een GSM en waarvan de eigenaar bekend is bij telecom provider, bron: Nielsen Netrating).

Omdat de school er niet aan hoeft te verdienen, kan een shortcode (sms 'a' naar 1234) tegen kostprijs worden aangeboden. Een vooral op HBO scholen zou dit ervoor kunnen zorgen dat studenten misschien weer wat gaan opletten tijdens colleges.
Dat is dan stap 1: mobieltjes in de collegezaal staan uit. Als je dat belangrijker vind ga dan lekker SMS'en in de aula...
Niet iedereen zit de hele dag dure sms'jes naar tmf te versturen hoor. Ik heb er zelf nog *nooit* een verzonden, vond het altijd maar zonde van het geld, en vond dat je wel echt een dombo moet zijn om daar je geld aan uit te willen geven. Maarja, er waren genoeg mensen die er in trapten... Ook dat verzoekjes aanvragen op muziekstations... blijf maar even een paar minuten aan de lijn hangen voor een euro per minuut in een verzonnen queue (een beetje het crapidshare idee, waar je altijd dezelfde tijd moet wachten, ook in de rustige uurtjes).
Dus omdat 50% een SMS bundel heeft van 200+ per maand moet 100% van de studenten het oké vinden om SMSjes te versturen? Wat als die mensen nou pre-paid hebben omdat ze hun mobiel bijna nooit gebruiken? In het slechtste geval moeten ze dan 23 cent per SMS(t-mobile) neertellen.

2 Colleges per week met ieder 50 vragen maal 42 weken maal 23 cent is €966 per jaar! Oftewel mensen worden dus verplicht om een duur abonnement(vergeleken met hun vorige verbruik met pre-paid) met SMS-bundel te nemen, belachelijk! En dan is er natuurlijk ook nog een klein percentage dat helemaal geen mobiel heeft en dus enkel hiervoor een abonnement van €20 per maand moet nemen terwijl ze waarschijnlijk die mobiel juist niet hadden omdat het zo duur is.

Begrijp me niet verkeerd, ik vind het anonimiseren van antwoorden een heel goed plan dat zeker een flinke verbetering is voor de leerlingen die het moeilijk hebben(Wat vaak een merendeel is.), maar om het te doen op een manier die studenten nog meer geld gaat kosten... dan liever een systeem met stemkastjes. Je kan nou eenmaal niet alleen rekening houden met de "gemiddelde" student, de mensen die niet aan dat profiel voldoen moeten namelijk ook met je systeem werken.
2 colleges per week met ieder 50 vragen maal 42 weken maal 23 cent
Dat gaat dan wel erg hard. Het lijkt mij realistischer als je 5 vragen per college doet. Je hoeft ze bovendien niet (allemaal) te beantwoorden. Met 5 vragen kan de kennis ook prima gepeild worden, en kost het nog maar ~ 100 euro op jaarbasis. Overigens kun je ook met prepaid (Hi5 http://www.hi.nl/web/show/id=213032) voor 5 cent SMS'en. Dan gaat jouw sommetje opeens naar 20 euro per jaar. En dat zijn 10 biertjes. Die kunnen de studenten wel missen.
Jouw antwoord is dus feitelijk: "De studenten zelf". Kan, maar een student betaalt al genoeg collegegeld voor de onderwijsfaciliteiten. Wat is er mis met een systeem dat daar gewoon binnen valt?

[Reactie gewijzigd door mae-t.net op 15 februari 2009 20:18]

Volgens mij hadden ze in de collegezalen in Delft toen ik daar zat (nu 10 jaar terug) al a-b-c-d knoppen bij elk zitplaats in de zaal ingebouwd zitten. Uiteraard alleen geschikt voor meerkeuze maar dat is toch het belangrijkste gebruik hiervan (zoals uit het artikel ook al blijkt: toepassing in grafieken e.d.)
Een dergelijk systeem, maar dan met kastjes met drukknoppen, werd eind jaren '80 al in Eindhoven gebruikt door de faculteit natuurkunde. Alleen door leden van de vakgroep didactiek, en dat waren de slechtste colleges die ik ooit heb gehad. Je kreeg dan wel te zien hoeveel studenten voor welke optie gekozen hadden, maar ze vertelden vervolgens niet wat de juiste optie was zodat je alsnog met onzekerheid zat: de meerderheid hoeft niet altijd gelijk te hebben en soms was er niet eens een duidelijke meerderheid.

De vakgroep didactiek is daar inmiddels opgeheven voor zover ik weet. Ook al omdat de speciale lerarenopleiding geen studenten trok, (vrijwel) niemand die natuurkunde studeert heeft als eerste ambitie om leraar te worden maar dat hadden ze niet door toen ze de paar colleges die je daarvoor moest volgen om je onderwijsbevoegdheid te halen (toen werden die gewoonlijk gevolgd onder het motto "altijd handig, je weet nooit") vervingen door een extra jaar studie.
Anoniem: 290405
10 februari 2009 10:57
Ik ben net naar die website geweest (http://www.sendsteps.com/products/SMS2vote). Ik heb daar vervolgens de SMS2vote plugin gedownload. Wat is dat gaaf!

Ik kan in mijn eigen presentatie vragen toevoegen. Vervolgens hebben ze een 'start gratis sessie' knop gemaakt om de sessie te activeren zodat je kan testen. Je kan dan stemmen op de vraag die je zelf hebt toegevoegd, je ziet het resultaat binnen 1 seconde binnenkomen!

Ik was al een tijdje op zoek naar iets wat mijn presentatie interactief kon maken. Ik denk dat ik het gevonden heb.

Complimenten aan de jongens die dit ontworpen hebben!
Waarom komt NL altijd met dit soort "vooruitstrevende" flauwekul? Ik zie het hier al jaren gebeuren dat goedwerkende systemen compleet overboord gesmeten worden voor prestigeprojecten van wat politici die trots op een feestje in New York kunnen pochen dat alles hier digitaal gebeurd. Nu gaan we zitten SMS'en in een collegezaal, op mijn middelbare school hadden we regelmatig een les van een vak als pakweg Engels in de mediatheek. Leuk joh, een of ander flashprogseltje waar je alleen tussen 4 antwoorden kunt klikken en bij twee vragen een half woord in moest vullen. Had net zo goed een multiple choice testje op papier kunnen zijn wat we in de helft van de tijd af hadden. Maar nee, we moesten en zouden die computers gebruiken, zooooo vooruitstrevend. En uiteraard de laatste tien minuten internetten, woohoo...

Jarenlang zijn dit soort colleges goed gegaan, als je ballen had durfde je gewoon een vraag te stellen. En guess what mensen, als je later je hoge pief baan bij een bedrijf hebt, denk je dat je nog veel board-meetings gaat meemaken als je nooit een vraag durft te stellen temidden van enkele tientallen mensen? Laat staan dat je er zelf een presenteert. Oude systemen zijn in de regel zo gek nog niet, vanmorgen nog een verhaal gelezen in de krant over C2000 bij de brandweer die er niets dan ellende mee hebben, OV-chipmeuk is hier al genoeg over gezeurd en we blijven maar het wiel opnieuw uitvinden met betalen via SMS, chip in mobiel, vingerafdruk en weet ik wat nog meer terwijl cash geld ALTIJD gewerkt heb. Waarom worden er hier constant dingen gefixt die niet kapot zijn? Kan iemand mij dat uitleggen?
Dat is het basis principe van de huidige economie. In de VS doen ze het met oorlogje spelen wij doen het met OV Chipmeuk en andere <insertothershitwedontneed> projecten.

Dit zal nooit stoppen, enkel in het huidige economische klimaat zijn mensen sceptischer over dit soort bevindingen en ziet men de toegevoegde waarde er niet van, terwijl dit soort stapjes voorwaarts juist de zonneschijn weer tevoorschijn kunnen halen; zoals al sceptisch opgemerkt werd, inderdaad ook de politici kunnen het in hun zak steken en in NY gaan pochen hoe digitaal we hier zijn, goed voor de relaties en wellicht zaken.

Voor de duidelijkheid het gaat niet om het vervangen van je vocale stem of het lef hebben een vraag te stellen, maar het gaat om snel informatie verzamelen en daar conclusies uit trekken om daar vervolgens op te kunnen reageren zonder teveel moeite te doen gezien je met zoals ik hierboven las met 800 mensen in een zaal kan zitten, en aangezien de jeugd van tegenwoordig toch alleen maar zit te kloten met telefoon waar ze ook zijn begrijp ik het kostenaspect niet echt, bedoel, er bestaan incassobureaus enkel voor telecom providers, maw, verstand van geld is al ver te zoeken, en mocht het dan een keer positief zijn en een klein beetje kosten dan is het weer duur.... je kan inderdaad beter een ringtone downloaden ipv 250 smsjes besteden aan interactie met je studie. Het idee is meedoen en meedenken, als die mobiel toch al niet uit je klauwen te beuken is kan het nagenoeg niet beter dan deze manier....

En just for your information, er bestaan genoeg CEO's die niet lang in een schoolbank gezeten hebben, studie is geen garantie voor succes enkel een stap in de juiste richting van...
En just for your information, er bestaan genoeg CEO's die niet lang in een schoolbank gezeten hebben, studie is geen garantie voor succes enkel een stap in de juiste richting van...
Dat soort mensen wordt wel eens directeur van een selfmade bedrijf, maar loopt dan gewoonlijk niet zo langs z'n schoenen dat ze zich "CEO" gaan noemen. In beursgenoteerde bedrijven zie je dat soort mensen niet veel.
Niet akkoord.

Persoonlijk vind ik het uitermate handig dat ik m'n gsm kan opladen door simpelweg een smsje te sturen ipv fysiek een kaart te moeten kopen etc.
En hoeveel cash geld dat "ALTIJD" werkt wordt er nog gebruikt? Sinds de Middeleeuwen probeert men het probleem van zware munten en besteelbaar cash geld te verminderen. En nu, anno 2009, wanneer ik bijna zeker ben dat ook jouw loon op je rekening gestort wordt en je niet als geld in je handen krijgt, durf je beweren dat cash geld altijd gewerkt heeft?

Het is nu eenmaal eigen aan de mens om alles steeds makkelijker te proberen maken. Hell, waarom hebben we het wiel uitgevonden als lopen ook altijd gewerkt heeft? En met welke technologie zit je nu te communiceren? Dat er af en toe iets fout loopt bij dat streven naar gemak is nu eenmaal niet te vermijden, maar daarom moet je toch niet alle initiatieven meteen de grond in boren? Blijkbaar is het ook eigen aan de mens om enkel te kijken naar wat er mislukt, en niet wat er wel lukt...
"Waarom komt NL altijd met dit soort "vooruitstrevende" flauwekul?"

Omdat het nederlandse subsidiesysteem nou eenmaal werkt zoals het werkt.

Als een school niet genoeg 'onzin' uitgaves doet dan denken de verstrekkers van de subsidie : 'Goh, dat kan dus ook met minder geld'.

En minder subsidie krijgen is natuurlijk geen optie.
Dus vooral geld blijven uitgeven, hoe onzinnig ook.
Gewoon stug doorgaan, als het geld maar blijft rollen.

Werkt wel vaker zo bij ambtenarij..
Waarom hebben scholen dan zoveel geld opgepot zitten?
Stel je voor je hand op steken! Zelf bij colleges gezeten met 800man, en je hand opsteken en dan 1 van de 2 leraren die naar je toe loopt met een microfoon om het antwoord te geven werkt prima.

Moet er niet aan denken om al die smsjes te moeten versturen:
A.T. was de uitvinder van de Tur.Mach., Studnr:000001
:/
het gebeurt dus anoniem dus Studnr:000001 kun je wel weglaten
het is natuurlijk maar de vraag hoe anoniem het is... volgens mij is het nog steeds niet mogelijk om via een telefoon een sms te sturen zonder je nummer mee te zenden (of je moet via een internet sms provider gaan werken).
ze hoever er alleen maar een lijstje met mobiele nummers en namen aan te hangen en je kan aan het eind van het college de slimste en domste naam in je ppt zetten ;)
Dat kan gewoon, aangezien dit nergens gecontrolleerd wordt. Schrijf maar eens een C# sms applicatie voor een windows mobile telefoon, hier kan je gewoon een andere telefoon nummer meegeven.
En je gaat er vanuit dat een leraar dat doet? Het is anoniem tegen over andere leerlingen, je hoeft je dus niet te schamen om je hand op te steken en de angst te hebben verkeerd te antwoorden.
Als leraren echter terugzien welke antwoorden je fout had doet dat er vrij weinig toe, toch? Loop je in het ergste geval de kans dat je begeleiding krijgt.
Helemaal met je eens, maar het is opvallend hoe weinig VU informatica studenten überhaupt hun hand op steken en een antwoord geven. Echt een wereld van verschil met wat ik op het HBO gezien heb. (Nu ligt dat waarschijnlijk ook voor een groot deel aan de studenten, je kan niet alles over een kam scheren.)

Maar dan zou een anoniem systeem best handig zijn, misschien dat er dan meer input komt. Zou niet gek zijn om zo makkelijk te kunnen peilen of de collegezaal ook echt iets van het onderwerp snapt. :)

Overigens vermoed ik dat de vragen vrijwel allemaal multiple-choice zullen zijn, dus stuur je gewoon een SMS met "A" naar 4443 oid. Dat is een stuk minder moeite, of a la testen op TV een reeks antwoorden SMSen; "ABDCABC".

Als dit alles uit mijn bundel kan kom ik ook nog eens door mijn SMSjes heen. Leuk initiatief.
Maar ja, als je vervolgens "50 cent per ontvangen bericht" betaald en voor iedere SMS een bevestiging krijgt dan is het zo afgelopen.....
zal wel via een interne GSM mast zijn waar er geen kosten aan verbonden zijn.
Hoop ik toch. moet je wel 1000€ meer inschrijvingsgeld betalen om het systeem te onderhouden O-)

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee