Panasonic neemt Sanyo over voor 6,4 miljard dollar

Panasonic heeft voor 6,4 miljard dollar een meerderheidsbelang van 70 procent in Sanyo Electric verworven. Het bedrijf kocht drie grootaandeelhouders uit, waarvan Goldman Sachs als laatste overstag ging.

Panasonic Sanyo logo'sDe combinatie van Panasonic, 's werelds grootste fabrikant van plasma-tv's, en Sanyo Electric, marktleider op het gebied van oplaadbare batterijen, is met een gezamenlijke jaaromzet van 120 miljard dollar de op een na grootste Japanse elektronicafabrikant. Alleen Hitachi is nog wat groter.

Volgens Reuters, dat zich baseert op welingelichte bronnen, zou Panasonic 131 yen, omgerekend 1,02 euro, per Sanyo-aandeel hebben geboden, een yen meer dan een eerder bod. Het aandeel Sanyo noteert op de beurs van Tokyo op het moment van schrijven een koers van 141 yen of 1,09 euro. Volgens Reuters vond Goldman Sachs het eerdere bod te laag, maar besloot het alsnog zijn aandeel van 29 procent in Sanyo Electric te verkopen vanwege de slechte vooruitzichten voor Japanse makers van consumentenelektronica.

Naast Goldman Sachs hebben ook Daiwa Securities Smbc en Sumitomo Misui Banking, goed voor een aandeel in Sanyo van respectievelijk 29 en 12 procent, besloten op het bod van Panasonic in te gaan. Op basis van de prijs per aandeel van 131 yen zou het totale overnamebedrag ongeveer 4,4 miljard euro bedragen.

Vorige maand kondigde Panasonic aan dat de verwachte nettowinst van het concern met negentig procent naar beneden wordt bijgesteld en dat het bedrijf gaat reorganiseren vanwege de wereldwijde financiële crisis.

Door Pieter Molenaar

18-12-2008 • 15:14

24

Reacties (24)

24
24
7
4
0
2
Wijzig sortering
De andere drie aandeelhouders konden natuurlijk ook wel wat harde cash gebruiken. Het lijkt er op dat deze drie allemaal bankinstellingen zijn.
Toch zijn de Japanse banken niet zo hard door de (Amerikaanse) kredietcrisis getroffen als hun Amerikaanse/Europeese conculega's.

En aangezien de namen van 2 van die instellingen me erg Japans overkomen, vraag ik me af of dat de reden is - aan de andere kant kan het best zo zijn dat deze instellingen Sanyo voor een lager bedrag per aandeel ingekocht hadden en nu de boel met winst verkopen...
Je zou eerder denken in moeilijke tijden van 'schoenmaker blijf bij je leest'
1. Panasonic maakt ook zelf al batterijen, maar niet zoveel als Sanyo.
2. Sanyo maakt ook (consumenten)elektronica, maar niet zoveel als Panasonic.

Dus Panasonic blijft wel degelijk bij zijn leest. Met de overname is het bedrijf nu ook marktleider in batterijen.
Panasonic maakt zoveel meer accu's en batterijen dan welke ander bedrijf.
Denk aan accu's voor UPS, auto's, boormachines, heftrucks etc.... en ook batterijen zoals die platte litium-ion batterijen die op alle merken moederborden gebruikt worden en nog zoveel meer.

Ik zou concrete voorbeelden kunnen laten zien maar dat zou waarschijnlijk mijn geheimhouding plicht verbreken.

Met het overname van Sanyo zijn ze nu de grootste in consumenten batterijen

Het enige echte concurrent die panasonic heeft is siemens en zelfs met hun hebben ze contracten lopen. (siemens heeft nog de overhand)
Lekker interresant doen over je geheimhoudingsplicht... Zeg gewoon dat je voorbeelden uit de branche kent, en eventueel voorzichtig wat merknamen. Dan ben je er ook en word je net zo goed geloofd.

Ik geloof je trouwens zonder meer dat Panasonic groot is in batterijen, en bovendien dat ze een goede naam hebben. Ik bestel nog wel eens generieke sealed loodaccu's voor gebruik in UPS'sen en ga dan ondanks de iets hogere prijs wel voor Panasonic inplaats van naamloos spul. Het moet gewoon werken, en geen gezeik geven. De NiMH cellen voor Toyota zijn ook een bekend voorbeeld gezien de garantie die Toyota erop geeft (ook een kwestie van goede fabricagetoleranties en het gebruik goed op de datasheets afstemmen; de beschikbaarheid van gedetailleerde datasheets en eventueel overleg is dan ook een pluspunt), enz. enz.
Een bedrijf overnemen vind ik toch wel een hele vreemde manier van reorganisatie. Je ziet nu met de kredietcrisis juist dat de bedrijven die het goed blijven doen, de zwakkere bedrijven overnemen.

Blijkbaar hadden ze dan toch nog genoeg reserves...
Tsja, crisis of niet, het lijkt wel een koopje. Ze kopen Sanyo voor een prijs nog *onder* de beurskoers (1.02 versus 1.09 euro). En dat terwijl de meeste beurskoersen de afgelopen weken toch al een aardig eindje naar beneden zijn gestort.

Het is toch gebruikelijker dat bij dit soort overnames een prijs ver *boven* de beurskoers betaald wordt.

Blijft natuurlijk nog wel de vraag wat Panasonic met batterijen moet. Een PDP op batterijen zie ik persoonlijk nog niet zo zitten..... Alhoewel Panasonic wel meer doet dan alleen PDPs natuurlijk.
Anoniem: 116213 @BartS1218 december 2008 22:12
Als je naar http://finance.google.com/finance?q=OTC:SANYY gaat en de linker slider verplaatst naar de 2008 start lijn (en dus het hele jaar overzicht van de koers kan bekijken), dan kan je duidelijk zien dat vanaf Mei 2008 met een koers hoogtepunt van $14, dat het een zeer dalende trend aan het inzetten was.

24 Oktober stond het op $7, en dan ineens zie je een piek, met een "I" vermelding, en als je daar op klikt, ohh jeetje, het volgende bericht:
Panasonic Corporation In Talks With The Goldman Sachs Group, Inc., Sumitomo Mitsui Financial Group Inc. And Daiwa Securities Group Inc. To Acquire SANYO Electric Co., Ltd.-DJ

Reuters Key Development - Oct 31, 2008
Grappig hoe dat gaat he?

Goldman Sachs is natuurlijk slim genoeg kijkend naar alle andere industrie spelers, dat zonder de overname intentie van Panasonic de koers nu op $5 of lager had gestaan. Kijk maar naar het Microsoft en Yahoo gebeuren, nadat dat afketste daalde de koers ook weer sterk naar een niveau vergelijkbaar met wat was gebeurt als Microsoft nooit iets had gedaan (al blijfen er "rumors" gaande die de prijs beïnvloeden momenteel).

Goldman Sachs zelf kan het geld echter goed gebuiken door de malaise in de financiële sector en dat zal vermoedelijk zwaar hebben meegespeelt.
Sanyo, vroeger bekend van enkel maar troep.
Hebben een jaar of 10 geleden een omslag gemaakt naar kwaliteits spullen en staat nu volgens mij erg goed bekend in Japan.
Dat Panasonic voor een zacht prijs ze wil overnemen verbaasd mij dan ook niks.

En Sanyo doet niet enkel en alleen batterijen ...
10 of zelfs 20 jaar geleden maakten ze ook prima spullen. Op het gebied van consumentenelectronica zijn ze hier nooit echt heel groot geweest, maar hun videorecorders zijn (ook onder veel andere namen zoals Siemens) hier redelijk verkocht en er mankeerde meestal vrij weinig aan. Zo nu en dan een snaartje vervangen en een bepaalde serie waar na 5 a 10 jaar spelen een nieuw capstanlager in moest. De meeste (budget)merken waren veel slechter. Ook hun audioapparatuur en televisies stonden als redelijk tot goed bekend (merknaam onder andere Fisher).

Een ander interessante productreeks van Sanyo is ook de hybride vermogens-schakeling (de welbekende STK-serie) die door vrijwel elke (versterker)fabrikant de laatste 30 jaar wel in 1 of meer modellen is toegepast. Dan doen ze toch iets goed.

De batterij-know-how lijkt me overigens voor Panasonic het interessantste. Ze doen weliswaar zelf ook wel veel aan batterijen, maar Sanyo heeft op sommige punten een leuke voorsprong, en bovendien veel patenten in huis waar Panasonic nu zomaar over kan beschikken.
Op het moment van schrijven van t artikel op tweakers was t aandeel 1,09 euro. t Aandeel is waarschijnlijk gestegen nadat de overname bekend was gemaakt.

Los hiervan, waarschijnlijk gaat t ook met sanyo niet zo goed en is men daarom toch voor een laag bedrag overstag gegaan. Voor de rest lijkt mij dat Panasonic meer aan risico verspreiding wilt gaan doen. Ook is er nu een groter R&D budget over.

Zeker als je nu kijkt naar t huidige klimaat en al dat hybride autos gebeuren (batterijen/accu's????) dan lijkt t mij niet een hele slechte investering. Zeker op de lange termijn ligger er nu een stuk meer kansen voor zowen Panasonic en Sanyo.
Bij elke TV Radio en anders huis huishoudelijke elektronica zitten 2 batterijen bij :P

Kijk ff hoe freaking veel producten ze verkopen met die dingen erbij geleverd :P

Los van jou punten neemt dit ook nog eens een kleine besparing met zich mee hehe
Panasonic zit nu ook al veel in batterijen en accu's.
Reservers hoeven ze niet te hebben hoor. Er zijn zoveel manieren om bedrijven te kopen.

- met geld van de bank.
- met aandelen (van jezelf dus)
en zo zijn er nog wel meer. Er zijn maar heel weinig overnames die met eigen middelen gedaan worden, vandaar ook het grote probleem voor bedrijven als banken ineens iets niet meer willen financieren ;).
Of nog erger, met geld van de overnameprooi zelf. Kan niet direct het artikel terugvinden maar het ging over extreme vormen van kapitalisme die meer en meer voorkomen.

Het gaat als volgt: bedrijf A is financiëel gezond, heeft een mooie reserve opzij staan, en is beursgenoteerd. Bedrijf B wil A overnemen. B doet dan een vijandig overnamebod op A, hoger dan de aandelenkoers op dat moment, om aandeelhouders tevreden te stellen. A wordt overgenomen en afbetaald door B gebruik makende van de reserves van A! Klinkt absurd maar het zou wel degelijk gebeuren.
Waarmee een zeer krachtige leverancier is ontstaan voor de aanstaande hybride/elektrische revolutie. Toyota bezit al 70% van de Panasonic batterijen fabriek, dus die zit 1e rang!
toyota heeft wel andere problemen aan hun hoofd nu. Als GM effectief overkop zou gaan (wat nog steeds niet vermeden is) dan zit Toyota met een gigantisch probleem. Veel van hun toeleveranciers zijn namelijk grotendeels leveranciers aan GM, en daarvan wordt verwacht dat vrij veel van hen ook overkop gaan, dus dan moet Toyota ineens zijn onderdelen elders beginnen zoeken, wat toch tot een prijsstijging van de auto's kan leiden (combineer dat met de verminderde kwaliteit van hun laatste model, de Auris, en je kan inschatten hoe groot hun potentieel probleem is...)
Anoniem: 168448 18 december 2008 16:27
Dit is natuurlijk HET moment om bedrijven te kopen, meestal goedkoper dan in de goude tijden ;-)
Sanyo timmert de laatste jaren hard aan de weg als camcorder fabrikant, laat dat nu net ook een belangrijke tak van sport zijn voor Panasonic.
http://www.camcorderinfo....amcorder-Review-35660.htm
Nou, niet alleen de laatste jaren. Ook in de jaren '90 waren ze al vrij groot als OEM op camcordergebied.
Shit, ik hoop wel dat Sanyo´s projectors gehandhaaft blijven , die van de PLV series zijn de bom....

Als ik weer ff centjes heb ga ik de PLV-Z3000 kopen..
Zou ik me niet echt druk om maken. Als er naast Sanyo een steengoed projectormerk te noemen valt zegt iedereen Panasonic. Die winnen de laatste jaren ook de ene award na de andere...
Zoals mijn bovenbuur reeds aangeeft zijn de nieuwe full HD 1080p Panasonic beamers super

Zoek maar eens naar testen van de Panasonic AE3000e vs de Sanyo Z3000. Beide komen gelijk uit de testen... :9

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.