De Amerikaanse overheid heeft een vergunning afgegeven aan de firma Hyperion voor de verkoop van compacte nucleaire reactors. De 'mini-kerncentrales' zouden twintigduizend huishoudens van energie kunnen voorzien.
De 25MW-reactors verschijnen volgens inschattingen van het Los Alamos National Laboratory binnen vijf jaar op de markt, zo schrijft The Guardian. De in beton verpakte elektriciteitscentrales worden met een vrachtwagen afgeleverd, onder de grond geplaatst en zouden kleiner zijn dan een schuur. Hyperion stelt dat de 25 miljoen dollar kostende miniatuur-centrales aan twintigduizend huishoudens stroom kunnen leveren voor 10 dollarcent per kilowattuur.
Het ontwerp is volgens het bedrijf gebaseerd op een beproefd en vijftig jaar oud concept, waardoor de firma weinig afzetproblemen verwacht. Ook zou door de relatief geringe hoeveelheid aan nucleaire brandstof een meltdown geheel onmogelijk zijn. Om de veiligheid verder te kunnen garanderen en de minicentrales te mogen exporteren, worden er geen radioactieve grondstoffen gebruikt die bij de productie van atoomwapens worden gebruikt. Ook moet het ingraven voorkomen dat de reactors kunnen worden gestolen. De centrales, die geen bewegende onderdelen hebben, krijgen om de zeven tot tien jaar een 'servicebeurt', waarbij de nucleaire brandstof wordt aangevuld.
Hyperion zou inmiddels al honderd orders binnen hebben, voornamelijk uit de energiesector, maar het bedrijf wil zijn product ook slijten aan ontwikkelingslanden en afgelegen gebieden. De eerste reactor zal worden geleverd aan Roemenië. Tussen 2013 en 2023 zullen er volgens verwachting in drie nog te bouwen fabrieken vierduizend compacte nucleaire reactors worden gebouwd.
Niet alleen Hyperion ziet kansen op de markt voor compacte nucleaire reactors. Ook het Japanse Toshiba is met een ontwerp bezig voor een 200kW-centrale van zes bij twee meter. Deze compacte kernreactor kan een groot gebouw veertig jaar lang van voldoende stroom voorzien.
