'Trackpad van de nieuwe Macbook heeft kuren'

De glazen trackpad van de nieuwe Macbook lijkt voor wat problemen te zorgen. Veel gebruikers hebben geklaagd over het niet registreren van muisklikken. Ook zou de cursor blijven 'hangen'.

De trackpad van de nieuwe Macbook en Macbook Pro, die Apple op 14 oktober heeft aangekondigd, heeft geen afzonderlijke muisknop meegekregen. Daarentegen kan het gehele oppervlak van de Multitouch-trackpad een muisklik van de vingers registeren. Dit werkt echter niet vlekkeloos, getuige het relaas van gebruikers op fora.

Zowel onder Mac OS X als onder Windows blijkt het indrukken van de glazen trackpad dikwijls niet te worden geregistreerd, ondanks dat er een duidelijke klik is te horen. Bij sommigen worden grofweg een op de tien klikken op de trackpad niet waargenomen, terwijl bij anderen het probleem zich zelfs meerdere klikken achter elkaar manifesteert. Het probleem is te omzeilen door gebruik te maken van de ‘tap to click’-functionaliteit in de drivers.

Ook blijkt de cursor soms enkele seconden te ‘bevriezen’ bij gebruik van de trackpad. Het lijkt er daarbij op dat de drivers niet goed onderscheid kunnen maken tussen het geval waarbij de gebruiker per ongeluk een vinger op de trackpad legt en het geval waarbij de gebruiker een bewuste handeling met de trackpad wil verrichten. Onder meer het selecteren en slepen van tekst in een tekstverwerker is door dit probleem lastig. Apple heeft nog geen commentaar op de problemen gegeven.

Apple trackpad irratic

Door Pieter Molenaar

03-11-2008 • 09:14

61 Linkedin

Reacties (61)

61
51
19
1
0
2
Wijzig sortering
Ik heb er ook een beetje "last" van op m'n Macbook pro, waarbij die "paar seconden" overigens eerder een halve seconde is. Maar het lijkt dus te maken te hebben met een ietwat scherpe afstelling van een daadwerkelijke feature. :) Het trackpad hoort niet te reageren als je er bijv. met je palmen op rust tijdens het typen, wat uiteraard handig is. Maar het lijkt erop dat wanneer ik met een vlakke vinger over het trackpad glijdt dit ook soms gebeurt. Met de toppen van mijn vingers ervaar ik geen enkel probleem, ook niet met het klikken. Hopelijk dus puur een software-matige aanpassing, verder is het nu ook weer niet het einde van de wereld aangezien het trackpad echt de meest prettige is die ik ooit heb gebruikt.

[Reactie gewijzigd door vgroenewold op 3 november 2008 09:40]

In je systeemvoorkeuren zit een muisoptie om "per ongeluk raken" te negeren. Zet die eens uit?
Kijk, dit is de soort reactie waar ik op zit te wachten: het beschreven probleem wordt netjes in perspectief gezet. Toch zal ik, voordat ik mijn huidige MBP omwissel voor een nieuwe, eerst maar eens gaan spelen in de winkel. Ben benieuwd.
volgens mij werkt vgroenewold bij apple want overal, bij elke nieuwspost over apple-gerelateerde producten hoor je hem met niks dan lof... :)

In deze topic alleen al zijn er meer dan 8 vgroenewolds, allemaal even positief. Een man die van zijn mac houdt, daar heb ik niks op tegen want hij onderbouwt het ook altijd wel goed.

persoonlijk geef ik toe dat ik de nieuwe macbooks ook wel fantastische apparaatjes vind, maar die trackpad ergerde me ook wel vanaf de eerste seconde... mocht ik er 1 hebben zou het meteen "tap 2 click" zoals op een gewone trackpad instellen... want die diepe klik vind ik zo'n foute keuze :s maar mss went het wel... heb er nu mss 3 uurtjes ervaring mee da's ook niet zo objectief dan

[Reactie gewijzigd door 108886 op 3 november 2008 14:43]

Helemaal niet musback, ik heb positieve ervaringen met producten van Apple ja, jij niet bij die van andere fabrikanten? Oftewel, door daadwerkelijk ervaring ermee te hebben probeer ik aan te geven hoe ik het een en ander ervaar en of het nieuwsbericht weergeeft wat ik ervaar. Veel mensen blazen hier alles meteen weer op, daar reageer ik dan op natuurlijk. Ik probeer zaken in perspectief te zetten, ook geef ik aan dat ik ook "last" heb van dit probleem, maar dat maakt het uit ervaring het niet plots erg of onwerkbaar. Dat ik veel reageer is natuurlijk mij niet aan te rekenen als slecht oid. Ik type graag. ;) En zoals je zegt, ik probeer het te onderbouwen.

[Reactie gewijzigd door vgroenewold op 3 november 2008 14:55]

Mijn ervaring met mijn nieuwe macbook is dat het probleem bij mij zich vooral in mijn bootcamp Windhoos installatie laat zien. Het werken onder Windows met de Trackpad is bijna niet te doen en zorgt voor veel ergernis..
Ik denk dat dit met goede bootcampdrivers is op te lossen omdat de pad het onder het native OSX goed doet..

De problemen die ik ervaar in windows is vooral met het "nauwkeurig" werken. Bijvoorbeeld een icoon selecteren en hiervan de properties opvragen, of klikken in een menu waarbij tijdens het klikken vaak de cursor verplaatst (doordat het stuurvlak en de button 1 zijn..)

Nogmaals, onder OSX ben ik zwaar tevreden over de pad.. het vergde in het begin even wennen aan de touchclick (die er ook op de vorige macbook al was) maar dat was een kwestie van tijd.. Verder prima laptopje..lekker snel..
Heb 10 GB voor m'n Windows xp erop gezet, maar nog niet gebruikt. Maar ik geef je gelijk dat Apple Bootcamp een beetje slecht heeft geimplementeerd. Logisch dat men er weinig ondersteuning voor biedt, maar de installatie van Windows vanuit OSX had toch wat makkelijker mogen zijn, ook het feit dat daarna Windows standaard opstart vond ik al zo apart. Moest even opzoeken hoe ik ook alweer moest switchen naar OSX en dat weer als standaard instel. Maar goed, het feit dat ik XP nog niet eens heb geupdate zegt al genoeg over hoe zeer ik (en dat in een jaar tijd) OSX als main-systeem ben gaan gebruiken, wel grappig dat dat zo snel is gegaan.
Ik moet Apple hier toch even wat credit geven... Het installeren van XP via bootcamp works like a charm.. Kan me wel indenken dat als je dit nooit doet of geen ervaren gebruiker bent het misschien wat mottig over zal komen en dat het wel vreemd is dat je daarna "fixed" in Windows opstart... Maar goed, de kenner zal al snel gaan overstappen naar OSX! :)
Ik neem aan dat je een "switcher" bent? Goede keuze, dat OSX!!
Ik ben een zeer langzame switcher ja, ik heb eerst heel rustig via osx86 osx getest en gebruikt. Duurde een maandje of 2, maar daarna begon ik het als main-systeem te gebruiken, wat het probleem gaf dat ik ook belangrijke zaken begon te doen en dus maar beter een echte Mac kon kopen, zo ontzettend stabiel was m'n hackintosh niet altijd. ;) Anyway, ik moest er wel even voor sparen, maar heb er nu geen enkele spijt van. De nieuwe Macbooks zijn echt heerlijk, super-solide en dat vind ik belangrijk in een laptop.
Het is wel vaker geweest dat er bij de introductie van een nieuw model enorme problemen leken te zijn. Bij de witte plastic MacBook waren er bijvoorbeeld problemen met verkleuring en een te bros plastic wat te snel brak. Dit soort dingen krijgt (terecht) altijd veel aandacht op fora e.d. maar het is heel moeilijk de werkelijke omvang van het probleem goed in te schatten. Het kan best gaan om 1 'maandagmorgen' productierun. Enkele tientallen/honderden mensen die online klagen is voldoende om de indruk te wekken van 'grote problemen'. Natuurlijk, elke klacht is er 1 teveel. Maar als ik het voorbeeld van de MacBook bekijk, daar is na pakweg de eerste twee maanden nooit wat serieus meer mee geweest. Een klein aantal op de miljoenen gebruikers.

De iPhone is trouwens nog zo'n voorbeeld. In het begin waren er een paar gebruikers die last hadden van slecht werkend touchscreen. Dat leverde berichten op als 'touchscreen iPhone slijt ontzettend snel', 'scherm iPhone totaal waardeloos', dat soort dingen. Ook daarvan is nooit meer wat vernomen na de eerste maand dat hij in de handel was. Storm in een glas water dus.

Ik wacht dus gewoon even rustig af wat de werkelijke impact is.

[Reactie gewijzigd door mddd op 3 november 2008 09:35]

De iPhone is trouwens nog zo'n voorbeeld. In het begin waren er een paar gebruikers die last hadden van slecht werkend touchscreen. Dat leverde berichten op als 'touchscreen iPhone slijt ontzettend snel', 'scherm iPhone totaal waardeloos', dat soort dingen. Ook daarvan is nooit meer wat vernomen na de eerste maand dat hij in de handel was. Storm in een glas water dus.
De genoemde koppen zijn m.i. wat overtrokken. Het zal inderdaad geroepen zijn en zo verschrikkelijk is het allemaal echt niet, eens. Echter, in het artikel staat het volgende:
Het lijkt er daarbij op dat de drivers niet goed onderscheid kunnen maken tussen het geval waarbij de gebruiker per ongeluk een vinger op de trackpad legt en het geval waarbij de gebruiker een bewuste handeling met de trackpad wil verrichten.
Dit herken ik wel bij gebruik van de iPhone. Een enkele keer komt het voor dat er iets gebeurt wat ik niet voor ogen had. Toevallig gisteren perongeluk een e-mail verwijderd die ik graag had willen houden. Ik ben van mening dat het gebruik ervan redelijk te krijgen is, maar het probleem nooit helemaal is op te lossen. Een onbedoelde tik op het scherm (de glazen plaat) zou je als gebruiker niet geregistreerd willen zien, maar het systeem kan daarin geen onderscheid maken, tenzij het gedachten kan lezen.
Anoniem: 128823
@JaFFoG3 november 2008 12:15
Hoe verwijder je in godsnaam per ongeluk een email van de iPhone???

Je moet dan 2 x een verkeerde handeling doen, omdat er reeds een beveiliging is zodat je het niet in 1 maal kan doen.
Uhm nee, als het emailtje openstaat hoef je allene maar op het prullenbakje te klikken en hij is weg.
MAAR dan staat hij in de prullenbak en kan je hem nog wel terug halen.. :)
Je hebt wel een punt maar het is ook heel vaak dat mensen tegenwoordig niet eens meer er wat van zeggen als iets slecht of matig werkt. Dus dan zijn tien mensen die klagen misschien niet veel maar ondertussen zijn er honderden al dan niet duizenden met het probleem.

Ook zijn lang niet alle mensen actief op forums of dergelijke om hun beklaag te doen.
Ik heb 'm nu bijna een week die nieuwe MacBook en ik moest ook even wennen aan deze trackpad maar ik vind 'm heerlijk werken hoor. Ik zou niet meer terug willen. Overigens heb ik bijna geen problemen er mee en wat er hierboven wordt geschetst in dit artikel eigenlijk ook niet. Je moet gewoon er voor zorgen dat je niet twee vingers tegelijk op het trackpad hebt liggen als je gewoon wil klikken, want daardoor komt het volgens mij. Verder heb ik het unresponsiveness helemaal nog niet gehad.
Ik heb sinds kort deze MacBook ook. Geen problemen met klikken eigenlijk in OS X. Alleen onder bootcamp werkt het iets minder fijn imho.
Normaal rechts klikken kan niet, maar je moet nu met 2 vingers op trackpad + klikken.

Ik heb eik niet meer dan lof voor deze (mijn eerste) MacBook
Nou het is dus niet helemaal een tap-only touchpad, het werkt iets anders. Het is een grote knop met het scharnier aan de kant van het toetsenbord en twee klikpunten aan de linker en rechter onderkant van het touchpad. Als je dus gewoon klikt op de plek waar je normaal de knop zou verwachten (daar zit nu dus wat extra trackpad) heb je wel gewoon een echte klik en kun je gewoon slepen enzo zoals je dat normaal zou doen. In principe zou de software de twee vingers apart moeten kunnen volgen maar blijkbaar gaat daar dus wat mis.
Toch apart. Toen ik voor het eerst hoorde over dit design dacht ik juist dat je gewoon kon klikken waar je wilde wijzen, wat ik juist extreem handig vond. Dan hoef je niet twee vingers te gebruiken bij het draggen, maar moet je gewoon wat meer druk op je vinger houden terwijl je je vinger verplaatst. Goed, op die manier kun je natuurlijk maar 1 muisknop gebruiken maar dat doen Macs traditioneel gezien sowieso al.

Als ik dit zo hoor snap ik niet wat het voordeel van dit design is tov gewoon een losse knop onder je pad, behalve dat het er wellicht iets slicker uitziet (wat voor Apple meestal genoeg reden is overigens ;))
Dat klopt ook, je kan gewoon klikken waar je wilt (behalve in de bovenste 1/4 gedeelte en je vinger gebruiken om te draggen. Of 1 vinger die de button ingedrukt houdt en de ander om te draggen, heel wat gemakkelijker (vind ik) dan een aparte button zonder multitouch. Volgens mij maakt sijmen een kleine fout door te stellen dat het fout gaat met meerdere vingers, dat is zeker niet het geval. Ik heb bij dit touchpad al weer minder het gevoel dat ik een aparte muis nodig heb, altijd nog handiger, maar dit nieuwe design doet veel goeds.

[Reactie gewijzigd door vgroenewold op 3 november 2008 14:25]

Neeee met meerdere vingers gaat goed. Ik heb ook geen problemen gehad in de winkel.
Anoniem: 276013
3 november 2008 09:44
Hoe zit het met de rechtermuis klik dan nu ze maar 1 pad hebben... zullen ze wel iets voor hebben denk ik. was wel eens benieuwd
Lees de website er anders eens op na.
Het trackpad kijkt waar je drukt. Als je rechts drukt is het een rechtermuisklik, als je links drukt is het geen linker. Dit is instelbaar natuurlijk, je kunt ook de 'ouderwetse' 1-knop stand nemen als je daaraan gewend bent.

(edit) Wat Verbal_Kint zegt klopt ook; er zijn meerdere manieren om het te doen.

[Reactie gewijzigd door mddd op 3 november 2008 09:52]

En je kunt ook met 2 vingers klikken voor rechts, en met enkele vinger voor links.
*op mijn oude macbook althans
Apple kent niet een rechtermuisklik per see op zijn (vorige generatie) notebooks. Er zit maar 1 button op. Standaard instellingen staan dat je de 'rechtermuisklik' of 'context menu' activeerd door 'control' of CTRL in te houden en dan de muisbutton te klikken. Onhandig als je vanaf windows afkomt, maar alles went hoor! Nieuwe externe extreme muizen van Apple hebben allemaal een rechtermuistoets tegenwoordig en voor trackpads kun je instellen dat wanneer je met 2 vingers naast elkaar tikt op je muispad je de 'rechtermuisklik' simuleerd. Dat werkt overigens erg goed. Zo zijn 2 vingers naast elkaar op het muispad ook gelijk aan horizontaal en verticaal scrollen. (dus niet aan de zijkant zoals bij vele andere laptops.)
Net zoals met de oude, klikken met twee vingers. Je kan er ook voor kiezen rechtsklik te activeren voor een hoek van je touchpad.
Het is een mac en die werken naar mijn weten over het algemeen standaard alleen met de linkermuisknop (je kan wel een meerknoppige muis gebruiken maar het hoeft niet, logisch dus dat hun laptops ook maar eventueel een knop ondersteunen, of loop ik nu achter hou me nooit zoveel bezig met macs).
Als je een twee-knops muis hebt dan doet die het gewoon onder OSX.
Het is alleen dat Steve denkt dat gebruikers in de war raken van meer dan een knop op een muis, onderwijl vergetend dat het toetsenbord er wel 100 heeft.
Ik merkte het ook toen ik in een Apple winkel die trackpad eens aan het uitproberen was, de cursor lijkt te bevriezen wanneer je klikt op de trackpad. Waarschijnlijk is dat omdat er anders allemaal ongewenste bewegingen gaan plaatsvinden, maar irritant is het wel.

Ik ging er vanuit dat je daar vanzelf wel aan zou wennen, maar dat valt blijkbaar tegen. Jammer.
Gerco, je weet toch niet of het zal wennen?
Ik heb er nog niet bewust last van gehad en voor het klikken gebruik ik tap-to-click i.c.m. het klikken van het trackpad; meestal met m'n linkhand als ik rechts de 'muis' gebruik.
Anoniem: 257403
3 november 2008 09:46
Het is eigenlijk hetzelfde verhaal als altijd: de eerste producten die de fabriek uitrollen, hebben kinderziektes.

Ik snap niet dat iedereen dat zo vreemd vindt, want de meeste ingewikkelde elektronische producten hebben hier last van. Óók die van Apple: de iPhone 3g heeft een te korte batterijduur, de eerste generatie MacBook Pro werd veel te heet, OS X 10.0 was veel te log, etcetera etcetera...

Beste dames en heren: als je een gloednieuw product koopt, is het altijd mogelijk dat er ergens in de productielijn nog fouten worden gemaakt. Die is namelijk nog niet geperfectioneerd. Deze problemen worden vanzelf verholpen, komen niet standaard voor (mijn unibody MacBook heeft bijvoorbeeld geen probleem) en worden altijd vergoed. Het is alleen heel vervelend als het je overkomt.

Het is een risico dat je neemt om iets als een van de eersten te hebben. Daar kan je de diva over gaan uithangen, maar daar schiet je niks mee op: als je geen kinderziektes in je laptop wil, moet je wachten tot de productielijn geperfectioneerd is (denk ongeveer een half jaar).
En nogmaals: dit geldt voor bijna alle geavanceerde elektronische apparaten! (Hoor ik daar iemand de Playstation 3 en de Xbox 360 zeggen?)

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 257403 op 3 november 2008 09:50]

Aha dus jij verwacht dat een doorsnee consument die even een laptop wilt kopen gaat uitzoeken of het een net nieuw model is en daarom zijn aankoop gaat uitstellen of veranderen?

Echt veel consumenten denken daar niet eens bij na maar hebben zoiets iets van ik wil ongeveer dit voor zoveel euro dus laat ik dat maar kopen want dat ziet er wel mooi uit.

En ook los daarvan, je hebt testen! Een nieuw product uitbrengen is naar mijn mening geen excuses om een defect/matig functionerend product te leveren.

Vooral met dit probleem als het inderdaad consequent voorkomt bij die laptops dan is het gewoon een ernstige test fout dat ze het nog niet gemerkt hebben!
Het is dus ook overtrokken om dit probleem als zo'n groot defect neer te zetten, mensen hebben er zo nu en dan last van en het ligt er maar net aan hoe irritant je het kan vinden, ik neem aan dat het software-matig is op te lossen, dus die mensen moeten gewoon even wachten. Het ligt ook aan je verwachtingen van een product, zo klaag ik al minder snel als ik een 1000-in-1-dozijn laptop heb van het werk waar het scherm wat van verkleurt als ik het indruk, bij een product van Apple wordt dat dan meteen een headline, niet altijd slecht aangezien ik nu wel met een laptop thuis werk wat qua design ontzettend degelijk in elkaar zit.
Echter zullen de mensen die problemen hebben en niet weten dat het een nieuw product is, gewoon naar de winkel stappen en Apple doet er in het algemeen niet zo moeilijk over mocht het probleem er daadwerkelijk zijn.
Het zou uberhaupt erg zijn als apple er wel moeilijk over zou doen.
Maar een gemiddeld iemand die een prijzige laptop heeft, heeft ook een baan, en dus ook niet altijd te tijd om even zo'n laptop op te sturen, en te gaan wachten totdat de postbode hem weer terug brengt. Dan zit je nog met het feit dat je hem een tijd kwijt bent, al is dat niet het aller ergste. Ook al is het een klein iets, het is dus toch niet goed genoeg getest, waardoor vele mensen nu weer een hoop tijd kwijt zijn aan het afhandelen van een reparatie order. En dan wil ik nog niet weten wat voor papierwerk erbij van pas komt als je iets moet opsturen. Ik had laatst een defect ram-reepje van 20 euro. Het is het me tegenwoordig niet meer waar om zoiets retour te sturen, omdat het meer ellende mee brengt, dan het 20 euro verlies.
Ik heb een keer iets naar Apple terug moeten sturen, en daar stuurden ze netjes een chauffeur van UPS voor. Die had zelf de papieren bij zich, en een retourdoos die specifiek voor het betreffende product gemaakt was. Geen centje pijn en 0,0 kosten dus.

O ja, het ging om een iBook met moederboard defect, wat ruimschoots buiten de garantie verholpen werd.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee