MSI geeft zijn aanbod van Wind-netbooks een update

MSI heeft een kleinere en goedkopere versie van zijn Wind-netbook geïntroduceerd. Daarnaast heeft de Taiwanese fabrikant de oorspronkelijke variant meer opslagcapaciteit gegeven.

De nieuwe loot aan de Wind-stam is de U90. Dit model beschikt over een 8,9"-scherm met een resolutie van 1024x600 beeldpunten, terwijl de U100-netbook die in april het levenslicht zag een 10"-scherm heeft. De overige specificaties zijn vergelijkbaar: ook de 8,9"-variant beschikt over de N270-Atom die op 1,6GHz loopt, 1GB geheugen, 802.11b/g-wifi, bluetooth en een 1,3-megapixelcamera. Beide machines bevatten verder drie usb-poorten, een ethernet-aansluiting, een vga-output en een sdhc-geheugenkaartlezer.

Verschil is er op het gebied van opslag: de U90 heeft een harde schijf met 80GB aan boord, terwijl de U100 een upgrade heeft gekregen en nu 120GB in plaats van 80GB opslagcapaciteit biedt. De nieuwe Wind wordt overigens alleen met Suse Linux voorgeïnstalleerd geleverd; voor Windows XP kan niet worden gekozen. De adviesprijs van de 8,9"-Wind bedraagt 332 euro, terwijl die van zijn grote broer 406 euro is. Wie geen hogere opslagcapaciteit wil maar de voorkeur geeft aan de 10"-netbook, kan voor een gereduceerde prijs de grotere variant met 80GB aanschaffen. Diegene zal dan wel met een roze Wind genoegen moeten nemen, want alleen in deze kleur brengt MSI de 80GB-U100 nog uit, en wel voor een prijs van 393 euro.

Update 2 september: MSI laat weten dat de roze 80GB-Wind niet in Nederland geleverd gaat worden. Wel komt hier de Wind 'Love Edition' beschikbaar die voorzien is van een print op de achterkant van het scherm en een 160GB-schijf.

MSI Wind U100 roze MSI Wind U90

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

01-09-2008 • 19:05

41 Linkedin

Reacties (41)

41
38
7
1
0
0
Wijzig sortering
het valt me tegen dat de 3 cells niet vervangen zijn door 6.
Dit ding is juist bedoelt om draagbaar te zijn en mijn eerste eee pc deed het precies 1,5 uur met zijn 4400 mha prutsaccu.
Accuduur vind ik nog steeds veel belangrijker dan opslag, ik zou liever daar het verschil zien.
Er zijn al sommige klones die met 6 cells accu gemaakt worden :
http://en.wikipedia.org/wiki/MSI_Wind_PC#OEM_versions

ik vind dat ze dat tenminste als kleine meerprijs optie moeten aanbieden.
Mijn Nokia E90 kan ook een dag mee met Wlan aan, die laptops moeten nu onderhand toch eens in de richting gaan komen.
Ik dacht ook dat de Via C7 inderdaad zuiniger was, hoop dat die er flink meer gaan komen en men gaat focussen op powermanagement.

En nog liever 1 met een zonnecel in de klep om op te laden op het strand :)

edit:

de keuze voor Suse vind ik overigens prima, een stuk beter dan Xandros.
Daarbij vind ik eigenlijk Ubuntu ook erg goed, omdat het kwa interface wat beter aansluit bij mijn wensen.
Ik had dan ook eee-ubuntu op de asus, erg fijn en stukken sneller dan XP.

[Reactie gewijzigd door OpenMinded op 1 september 2008 20:39]

Ik vind dit anders wel degelijk een mooie vooruitgang. Dat 10" scherm vind ik niet zo nodig omdat de 8,9" variant gewoon dezelfde resolutie heeft. Zo'n apparaat is geen data tank dus 80GB is genoeg voor een subnotebook. Daarbij is de prijs wel veel lager dan de U100 versie en dit spreekt mij juist erg aan. Acer heeft een prijsverlaging aangekondigd en zowieso worden subnotebooks steeds goedkoper. Dit komt allemaal door het grote aanbod wat er inmiddels is.
Meer keuze is altijd een verbetering... Persoonlijk denk ik dat 120 gb en zelfs 80 gb ruim voldoende is als je ziet waar deze notebook voor bedoelt is. Deze notebook neem je mee naar je werk of naar je college, je hebt dan behoefte aan snelle opstarttijden, een licht gewicht en voldoende ruimte voor tekstdocumenten, internet, misschien fotobewerking en voor in een tussenuur of pauze even een muziekje/youtube oid. je gaat mij niet vertellen dat je 75 gb aan muziek/games/video nodig hebt voor dat soort toepassingen. Ook op vakantie blijft het nut van zoveel data beperkt.
Waarom waarom waarom geen TV-out?! :)

Stuur het tv-out signaal desnoods via de vga-poort, dan kan je voor paar euro een kabel kopen die het omzet naar s-video... Maar een gewoon vga-signaal omzetten naar s-video heb je een (dure) converter voor nodig :( De chipset ondersteunt het zenden van tv-out via vga wel, implementeer het dan ook :) Ja, het kost een paar euro meer. Ja, elke euro moet bespaard worden voor dit soort pc's. Maar tv-out maakt het zo veel meer waard voor mij... En ik neem aan dat ik niet de enige ben.
Ach, heeft niet elke moderne TV een VGA-port? In ieder geval de TV's op de plekken waar mensen ook echt hun notebook _moeten_ aansluiten. Maar ik ben wel met je eens dat het stom is dat als het weinig tot niks extra kost, ze het toch niet doen.
Ik zit nou juist te wachten op de 6 cells uitvoeringen.
Wil namelijk toch graag een uurtje of 5 á 6 minimaal kunnen werken op zo'n apparaatje.

Maar zeker weten dat er binnenkort een netbook hier op het bureau ligt, lijkt me erg relaxt om gewoon s'avonds op de bank of op het terras een beetje te kunnen surfen.
En op school is het ook altijd makkelijk voor in de tussenuren. (zit op een ICT opleiding, maar we mogen geen laptops in de klas 8)7)

Edit: Betekend dit dat de 10" versie alleen nog maar in het roze word uitgebracht?
Dus wit en zwart is straks niet meer verkrijgbaar? :/

[Reactie gewijzigd door Vinze op 1 september 2008 19:52]

Nee, zwart en wit krijg je alleen nog maar met 120 GB en Linux!

--edit--

Denk ik, er wordt gerept over "de nieuwe wind" maar hoort deze geupdate versie van de 10 inch daar ook bij?

[Reactie gewijzigd door ikkuhqhp op 1 september 2008 20:19]

Anoniem: 125126
@Vinze2 september 2008 10:26
I raad de acer aspire one aan, de versie met 120GB dick, 1 GB ram en winXP home. Mijne heeft de 6cell die gaat idd 5+ uur mee met wifi aan. Heeft helaas geen bluetooth built-in, maar dat is afaik het enige nadeel van deze netbook. Het keyb is prima, groot genoeg voor gemiddelde en zelfs bovengemiddelde vingers.
Anoniem: 167272
1 september 2008 22:18
Ik heb sinds half juli een witte Wind en het ding werkt echt perfect. Start snel op. Heeft een lekker toetsenbord - groter dan de concurrentie - en is voorzien van alle draadloze gemakken. Maar de Wind is inderdaad wel erg snel opgebrand, na zeven kwartier heeft 'ie het wel gehad. Een grotere accu zou beter zijn, maar dan is het ding wel weer wat zwaarder natuurlijk.
dit is dan ook de enige reden dat ik voor een asus eee 1000h kies, omdat hier wel een 6-cell batterij in zit. Vergeleken met de 901 zit in de 1000h tenminste ook een wat grotere hdd, want 20gb is toch wat weinig wanneer je er Windows op zet.
Anoniem: 134818
1 september 2008 19:09
We worden wel dood gegooid met al die netbooks en als je het mij vraagt, zit er allemaal weinig verschil in. Allemaal zit er die zelfde N270 in(*uitzondering van HP en de cellerons in de EEE's), een SSD van een paar GB of een hd van 80GB tot 120GB, een 7", 8.9" of 10" scherm. Waarblijven de verschillen? Waar blijven de dualcore atoms? Waar blijven de Via Nano's? Waar blijft AMD? Waar blijven de verschillende chipsets? Ik vind het allemaal een opstapeling van het zelfde worden.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 134818 op 1 september 2008 19:10]

Tja het voordeel van de chipsets van Intel is dat ze NU verkrijgbaar zijn de Via Nano is niet te koop nog voor systeem bouwers en de AMD is ook alleen nog maar op papier aanwezig.

En in een hypemarkt als de UMPCmarkt is het NU cashen of anders ben je verloren als merk.

Ik heb een Wind rebrand/kloon (medion akoya e1210) en ik gebruik het nu als main PC snel fijn en goed keyboard snel opstarten, snel online heerlijk...

Ik zit er zelfs aan te denken er nog een 9" bij te kopen voor naar mijn studie...
Via Nano niet te koop :? Mijn servertje draait prima op die Nano, en gebruikt met 2 sata 1TB schijven niet meer dan 45 watt piek en 30 idle.
Welk mobo zit erin? Ik heb alleen nog maar C7 boards gezien en geen Nano boards (ook niet van VIA zelf).
Mooi toch? Concurrentie betekent meestal lagere prijzen, zoek jij nog maar es op wat je voor een Toshiba Libretto U100 moest betalen (een voorloper van deze hype). Nu kun je gewoon selecteren op extra's, uiterlijk etc. Alleen maar voordelig voor ons joh ;)
Waar blijft de VIA Nano? Jij kent de Cloudbook zeker niet? AMD komt bij mijn weten met de Athlon 64 2000+.
1: Ik zeg nano's als in meerdere :P. 2: in jouw linkje staat dat er een via c-7 inzit.
Ik kan me herrinneren dat de Dualcore Atom tot nog toe alleen is aangekondigd, die komt binnenkort echt wel ;)
Het is wel leuk dat MSI nu een extra versie heeft, maar ze hadden beter voor een grotere productiecapaciteit kunnen zijn, want de normale versie is nog niet heel erg super te leveren.
Ik betwijfel of die nog dit jaar uit komt...

Hoe lang hebben we gewacht op de originele? Te lang, te laat, etc, waar de Eee900 al lekker verkoopt krijgt MSI zijn zaken niet in orde.

[Reactie gewijzigd door ExNomenDei op 1 september 2008 19:10]

De wind100 is dacht ik gewoon verkrijgbaar in diverse webshops.
"Verkrijgbaar" is een ruim begrip.
Ze staan wel overal op de lijst, maar ik heb alleen de roze nog maar IRL gezien en dan ook nog de 3-cel-versie.
Ik heb net eentje kunnen kopen, maar het aanbod is niet breed te noemen! Eigenlijk bijna nergens meer!
Mag ik vragen waar je hem gekocht hebt? Ik zoek namelijk al een week _/-\o_
Volgens mij is de eeepc900 een 900 Mhz sukkeltje met slechts 20 GB schijf, 512 MB en Linusje, Beduidend minder dan de MSI dus met 1.6 Atom, 1 GB, WinXP license en grote schijf. Verschilt nogal per land denk ik; ik heb een sinds een week Acer Zg5 met 120GB schijf, 1GB RAM, WinXP. Zeer comfortabel hoor. Alleen geen Bluetooth binnenin BTW.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 125126 op 1 september 2008 21:40]

De EEE 900 heeft ook 1GB ram, en de 20GB is SSD wat sneller zou zijn voor iets als een OS dan een kleine hdd, die de MSI Wind heeft. De vlieger gaat dus niet op. Ook is de 900 een pak goedkoper, eerder €300 dan de €400 die de Wind kost.

[Reactie gewijzigd door RuddyMysterious op 1 september 2008 22:37]

En dan vergeet je nog te vertellen dat de 900 met zijn 900mhz zeker geen sukkeltje is tegenover de 1.6ghz atom aangezien ze qua prestaties praktisch gelijk zijn.

Verder lijkt de Acer het sukkeltje te zijn op gebied van batterij life :)
Ik schrok me kapot toen ik dit las, ik heb net een paar uur geleden de "originele" besteld. Maar het valt allemaal mee. De nieuwe is duurder en zonder XP. Ik ben blij dat ik toch XP erbij krijg, voor die opslag heb ik toch een externe HDD. Want waarom heb je zo'n ding? Om mobiel te zijn. En dan heb je die opslag niet echt nodig. En als je het dan doet, doe het dan goed. Dan moet je er meteen 320 GB inzetten voor €90. Dus al met al: geen verbetering!
Mag ik vragen waar je hem hebt besteld, ik zoek namelijk al dagen naar een website waar hij nog leverbaar is.

Mijn dank is groot _/-\o_
Bij Informatique hebben ze ze op voorraad voor 399 euro, momenteel alleen de zwarte op voorraad, de witte en roze zijn uitverkocht!

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee