Belgische politie rolt groep internetpiraten op

De Computer Crime Unit van de federale politie in Brussel heeft een releasegroup opgedoekt die naast Amerikaans auteursrechtelijk beschermd materiaal voornamelijk Belgische films en muziek online zette.

De Belgian Anti-piracy Federation onderzocht naar eigen zeggen al sinds begin dit jaar de interne werking van de groep, waarbij de voornaamste leden in de gaten gehouden werden. Op de site van de groep vond de organisatie niet alleen Amerikaanse auteursrechtelijk beschermde content, maar vooral ook Belgisch materiaal, zoals albums van Zornik en Deus. Een tweede site bevatte links naar muziekalbums.

PiratenvlagOok beheerde de groep een server met videomateriaal van Belgische films en series. Volgens de Belgische evenknie van Brein konden de bestanden vaak worden gedownload voor ze op tv waren uitgezonden en waren ze afkomstig van 'video on demand'-diensten van de Belgische televisiezenders. Via de leden zouden de bestanden vervolgens zijn uitgelekt naar nieuwsgroepen, p2p-netwerken, websites en internetfora.

Bij de voornaamste leden van de releasegroup en de meest actieve uploaders is huiszoeking verricht. "Momenteel waren de leden nog enkel op lokaal vlak actief, maar uit het onderzoek bleek duidelijk dat ze toenadering zochten tot de grotere, internationale groepen", beweert Didier Bailly, voorzitter van de BAF.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

09-07-2008 • 19:40

72

Submitter: TimBee

Reacties (72)

72
61
16
7
0
0
Wijzig sortering
Laat me raden:
de naam van de groep is zeker: "De Bokkerijders". Welke al plunderend, moordend en uploadend hun verwoestend spoor in kempen achter liet.
Waarom krijg toch steeds een onbehaagelijk gevoel als ik dit soort berichten lees?
Niet dat ik meer of minder download (ik download geen auteursrechtelijk werk) maar ik voel geen enkele sympathie voor de Anti-piracy Federation, Brein of RIAA. Niet dat ik er problemen mee heb wanneer bedrijven hun producten op redelijke manier beschermen (zoals designmerken namaak aanpakken) maar bij dit soort organisatie ontkom ik maar niet aan het idee dat ze het niet verdienen omdat de bedrijven waarvan zij de belangen behartigen niet competent genoeg zijn om in te springen op trends. Onderstaande quote zegt toch meer dan genoeg:
vaak worden gedownload voor ze op tv waren uitgezonden en werden 'video on demand'-diensten van de Belgische televisiezenders

[Reactie gewijzigd door Floor op 24 juli 2024 14:33]

Anoniem: 154505 @Floor9 juli 2008 23:43
(ik download geen auteursrechtelijk werk)
Dat is merkwaardig aangezien zo'n beetje elk werk auteursrechtelijk beschermd is.
Ligt eraan wat je onder auteursrechtelijk (beschermd) opvat natuurlijk. Floor bedoelde natuurlijk te zeggen, werken die je gewoon mag downloaden vanwege de licentie of het feit dat het werk zich in het Publieke Domein bevindt.
ze hebben wel prive dedectives gebruikt mag dit wel?

bron :http://zdnet.be/news.cfm?id=87932&mxp=101
Anoniem: 253620 @bimbabo10 juli 2008 00:31
Ik ben dan wel geen advocaat (of Belg), maar in Nederland is zulk bewijs onrechtmatig verkregen, tenzij het publiek beschikbaar is. Op internet is dat, zoals nogal grote stukken van het wetboek, een beetje wazig.

Je mag wel zeggen "Kijk, daar ligt het bewijs", maar je mag niet zeggen "alsjeblieft, hier heb je het bewijs".
Ik, persoonlijk, verschiet er niet van. De grote game-ontwikkelaars vragen toch wel aardig hoge prijzen voor alle soort software. (Ik bedoel daarmee ook de topgames van 30-40€ [op zen minst]) Denk daarbij aan de hardware dat die al die software vraagt, kost heel wat geld. Waarom zou de jeugd (waar ikzelf ook bijhoor) nog games gaan kopen. De meeste (ik dus niet :P) maakt het niet of uit of een spel nu echt legaal is of niet. Ik ga nou ook niet de heilige boon uithangen, ik heb ook wel wat muziek staan... . Ik kwam over 't laatst nog iets grappig tegen op een senioren-site, hoe muziek te downloaden.

Is dit niet gewoon normaal vraag ik me af, als je bekijkt wat dag van vandaag "leven" kost. Toch niet verwonderlijk dat mensen zoveel mogelijk gratis proberen aan te geraken.
Vind je het vreemd dat PC games 40 euro kosten? Ik niet. Er zijn niet voor niets uitgevers die serieus overwegen om te kappen met het releasen van games op de PC omdat daar zoveel op gekopieerd wordt. Afgezien van de bekende EA sportgames die over het algemeen gewoon $gameversion++ met wat opgepoetste naampjes, geluidjes en graphics doen elk jaar, kost het maken van een game enorm veel geld. Als vervolgens je publiek massaal die games gaat kopieren ipv kopen stort je markt gewoon in.
Je moest eens weten hoeveel tijd en geld er in een game als GTA4 gaat zitten. Het is heel normaal om 300 euro voor een videokaart neer te tellen, maar een game van 40 euro kopen is blijkbaar te duur.

Overigens vraag ik me af hoeveel lol je hebt aan een gekopieerd spel. Een collega van me kwam gisteren met de opmerking over zijn Nintendo DS met daarin een geleende copycard vol gedownloade spellen: "Tis best wel raar, normaal koop je zo'n spel voor flink wat geld en speel je het tot je erbij neervalt, want het spel heeft je geld gekost. Nu ben je in een halfuur uitgespeeld en pak je het volgende gedownloade spel".
Als vervolgens je publiek massaal die games gaat kopieren ipv kopen stort je markt gewoon in.
En momenteel heeft de game-industrie de filmindustrie voorbijgestoken. Beide blijven miljardenwinsten draaien, ondanks alle gekopieer en gedownload. Is het daarom dat een groepje 'piraten' die de stemgerechtigde leeftijd waarschijnlijk nog niet eens behaald hebben hun leven moet verwoest worden? Het is illegaal wat ze deden ja, maar zeg nu eens: wie hebben ze pijn gedaan, welke bedrijven zijn er in het rood gegaan, welke werknemers zijn er ontslagen wegens besparingen?
Diefstal blijft diefstal, hoe je het ook wendt of keert. Die topgames van 30-40€ zijn niet uit het niets ontstaan, daar hebben tientallen, zo niet honderden mensen aan gewerkt. Er worden miljoenen in geïnvesteerd om zo'n spel te ontwikkelen. Gamesontwikkelaars kunnen alleen blijven doorgaan met het maken van nieuwe games als er voldoende exemplaren worden verkocht om uit de kosten te komen en liefst nog meer zodat er geïnvesteerd kan worden in een nieuwe titel.

Jij bent dus een dief die meelift op het gegeven dat er ook nog eerlijke mensen in de wereld zijn. Want dankzij ons kunnen losers als jij hun software, games, films en muziek jatten. Wees er maar trots op ... :/
Anoniem: 223418 @ymmv10 juli 2008 00:00
dit is kopieren, geen diefstal. Bij diefstal raakt iemand iets kwijt, bij kopieren niet.
Jij eigent je iets toe of je maakt gebruik van diensten zonder ervoor te betalen. Of je het nou diefstal, broodroof, piraterij, whatever noemt, het blijft illegaal.
Anoniem: 93545 @ymmv10 juli 2008 02:26
Jij eigent je iets toe of je maakt gebruik van diensten zonder ervoor te betalen. Of je het nou diefstal, broodroof, piraterij, whatever noemt, het blijft illegaal.
In Nederland is het nog altijd zo dat je van muziek en films een kopie voor eigen gebruik mag hebben, ongeacht de bron.

Dus het blijft niet illegaal, dat was het ook niet. En dat nu een of andere rechter in Den Haag in een zaak heeft bepaald dat het wel illegaal is betekent nog steeds niet dat het dat is, een hogere rechter en de minister van justitie hebben gezegd dat enkel downloaden legaal is.

En als we het over trots hebben: wees er maar trots op dat je dit mede mogelijk hebt gemaakt: http://www.firstochomes.com/_luxhomepics/celeb_willsmith.jpg

Om maar een voorbeeld te noemen.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 93545 op 24 juli 2024 14:33]

Het is heel erg makkelijk om te wijzen naar Hollywoodsterren die schathemeltjerijk zijn, maar jouw redenatie wordt ook gebruikt om te stelen van mensen die net als iedereen moeten sabbelen voor hun brood. Denk je dat de 3d-progammeurs, leveldesigners, testers, graphic artists, etc die aan PC- en consolegames werken ook stuk voor stuk multimiljonair zijn? Hun broodwinning hangt af van de verkoop van de game waar ze twee tot drie jaar van hun leven hebben gespendeerd. Wat voor gevoel zouden die mensen hebben als dat spel dan de week voor de officiele release al via Torrents, Rapidshare en Usenet gratis te downloaden is terwijl ze weten dat de verkoop in de eerste paar weken crucuaal is voor de toekomst van hun studio?

Mensen zoals jij stelen indirect van hun. Hoe denk je dat het team achter Titan Quest zich voelde toen ze hoorden dat hun team ontbonden werd en iedereen ontslagen omdat nieuwe games niet financieel haalbaar waren? Zou je face to face tegen die ontslagen mensen ook nog durven volhouden dat je vindt dat je gewoon RECHT hebt op gratis kopieën van alles wat ze ooit maken? Dat is de arrogantie van de downloader.

[Reactie gewijzigd door ymmv op 24 juli 2024 14:33]

Het is niet omdat iets onwettig is dat het ook per sé fout is op zich. De wet is een hulpmiddel dat we in het leven hebben geroepen om rechtsspraak minder grillig te maken.

Een voorbeeldje : het is verboden om 'snachts met bepaalde gereedschappen (zo van die dingen die je als mechanieker wel in je koffer liggen hebt) over straat te gaan. Dat is bedoeld om mensen te kunnen oppakken die "vermoedelijk" gaan inbreken, niet omdat het moreel verderfelijk is om met een hamer in het donker te lopen.

Zo ook is stelen verboden omdat anders de verkoper snel verlies maakt en zal sterven van de honger. Echter als er niks verdwijnt uit je stock ben je ook niks kwijt. Als jij geen verschil ziet tussen een mes tussen iemands ribben planten om er met z'n juwelen van door te gaan of een kosteloze identieke kopie waar woekerwinsten (die bling bling hummer V2 is waar jij voor aan het betalen bent, niet voor de choco boterham want die kunnen ze met rentenieren zich ook veroorloven) op gemaakt worden...

Verder is elektronisch entertainment verre van levensnoodzakelijk dus vind ik het heel erg vreemd dat hier zo'n massa geld in om gaat maar dat is puur een observatie van de menselijke aard.
Zoals ik in mijn reactie al zei, ik hecht er wel belang aan dat een spel al dan niet legaal is. Volgens mij heb je me even verkeerd begrepen. Alleen geef ik toe dat ik wat muziek heb staan waarvoor ik niet betaald heb.

Uiteraard is het zo dat de ontwikkeling van topgames pakken geld kosten. Waarom denk je dat er steeds meer aandacht komt aan de consoles... Daar staat he kraken van games bijlange nog niet zo ver... Voordeliger dus voor de makers.
Ik vraag me af hoe die BAF ( Belgian Anti-piracy Federation) deze zaak onderzocht heeft. Ze kunnen wel het vermoeden van illegale activiteiten hebben maar het bewijzen hiervan is wat anders. De privacy van burger kan in het geding komen.

Opsporing is namelijk voorbehouden aan de politie en zal in principe alleen gebeuren als men aangifte doet en er een (aantoonbaar) strafbaar feit is gepleegd. Pas dan zal het OM en de politie in actie komen.

Als je meent dat je onrecht is aangedaan (zoals BAF denkt), moeten ze gewoon een civiele zaak beginnen en de rechter ervan zien te overtuigen dat de auteurrechten geschonden zijn. De BAF (en Brein) mag niet voor "internet politie" gaan spelen.

Daar hebben we ook helemaal geen behoefte aan!!!
Anoniem: 126805 @HoppyF9 juli 2008 21:07
En waar haal je vandaan dat BAF zich niet aan de wet heeft gehouden? Bronnen?

Zij hebben deze mensen niet opgepakt, de politie heeft dat gedaan. Als dat niet terecht is zal de rechter daar uitspraak over doen. Maar als jij bij mij iets steelt doe ik aangifte met alle informatie die ik kan geven zodat jij opgepakt kan worden. Ik mag daarvoor alles doen wat de wet mij toestaat. Er is geen enkele aanwijzing dat dat hier niet het geval is.

Mocht je die aanwijzingen wel hebben krijg je waarschijnlijk de meeste + scores in maanden!!! Kom op, geef je bronnen vrij! Ik wacht wel op de rechter.
Zij hebben deze mensen niet opgepakt, de politie heeft dat gedaan. Als dat niet terecht is zal de rechter daar uitspraak over doen. Maar als jij bij mij iets steelt doe ik aangifte met alle informatie die ik kan geven zodat jij opgepakt kan worden. Ik mag daarvoor alles doen wat de wet mij toestaat. Er is geen enkele aanwijzing dat dat hier niet het geval is.
Of het wettelijk gezien allemaal dicht te timmeren valt weet ik niet, waarschijnlijk wel aangezien die instanties geld zat hebben.
Of het deugt dat een door de entertainment industrie gesponserd (en dus verre van objectief) bedrijf zomaar aan jouw gegevens kan komen, en eea. over jouw downloadgedrag mag verzamelen? Nee.

Nogmaals, wettelijk gezien wel, maar als er in de wet staat dat het volkomen legaal is als ik zomaar door jouw internet history mag spitten om te kijken of je niet teveel onbetaalde porno kijkt ben je het daar waarschijnlijk ook niet mee eens.
Ik beweer niet dat de BAF zich niet aan de wet heeft gehouden maar ik zet er WEL mijn vraagtekens bij. Hoe moet je er namelijk achterkomen dat iemand "fout" bezig is ? Daarvoor heb je opsporingsmethodes nodig die normaal gesproken niet voor iedere burger toegankelijk zijn. Denk maar eens aan aftappen, afluisteren e.d.
Dat ligt nogal gevoeligd zoals je begrijpt.
En dat is maar gelukkig ook. Ik wil niet dat iedereen mijn gangen volgt zeker niet als het een "gewone" stichting is die voor de belangen van een beroepsgroep opkomt.

Als er iets niet in de haak is (volgens BAF of ieder ander) kunnen ze gewoon aangifte doen bij de politie als het een strafbaar feit betreft, of een civiele zaak beginnen. (tegen een x-bedrag, want hiervoor moet je flinke kosten maken).

Als "jij" dus aangifte tegen mij doet zal de politie proces verbaal opmaken als het een misdrijf betreft, en hangt het daarna van het OM af of ik vervolgd zal worden. Dat maakt degene die aangifte doet niet uit.
Gaat het echter niet om een misdrijf maar om een overtreding van bijvoorbeeld de auteurswet dan is het echt een ander geval. Dat wil ik er maar mee zeggen.
Maar wat ze gedaan hebben is stout, en als je stout bent komt er iemand achter je aan; als jij de regels gebroken hebt, mogen zij dat ook. Privacy en anonimiteit bestaan niet meer.
Niet waar, als iemand de wet overtreed, zelfs in u nadeel wilt dat niet zeggen dat jij dat ook mag. De kans is reëel dat men ergens een server had draaien met een website. Om een website online te krijgen heb je toch meestal iets van server nodig in een data center waar vaak wel een vorm van facturatie van toepassing is. Enkele huiszoekingen later en hopla, ze hebben je. Schending van de auteursrechten is trouwens strafrechtelijk verboden.
De kans is reëel dat men ergens een server had draaien met een website. Om een website online te krijgen heb je toch meestal iets van server nodig in een data center waar vaak wel een vorm van facturatie van toepassing is. Enkele huiszoekingen later en hopla, ze hebben je.
Oplossing: dedicated server nemen in een land dat niet meewerkt aan opsporingsverzoeken/informatieverstrekking, de facturen alleen digitaal laten verstrekken (en versturen naar die server per mail, zodat alles in hetzelfde land blijft) en alleen contact opzoeken met die server via een beveiligde verbinding. Betaling kan je laten verrichten via automatische afschrijving van een rekening uit het betreffende land (dat, zoals ik al eerder zei, niet meewerkt aan opsporingsverzoeken/informatieverstrekking), waar jij met niet-reguliere tussenstappen niet-overeenkomende geldbedragen naar overmaakt via je eigen rekening. Ja, dit kunnen ze zien. Nee, dit kunnen ze niet koppelen aan je dedicated server doordat ze niet zien wat er met het geld gebeurd nadat het overgeschreven is.

Voor extra bonuspunten encrypt je je eigen computer volledig met Truecrypt (wachtwoord + meerdere keyfiles uit een folder met 50.000 bestanden) en maak je alleen verbinding met die server via OpenVPN (PKI + wachtwoord voor het certificaat).

Maar och, dit zou iedereen weten die echt in 'the scene' zou zijn. En als 'the scene' inderdaad zou bestaan, dan zouden ze hier wel hun mond over dicht houden. Althans, dat zou het verstandigst zijn. :+

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 24 juli 2024 14:33]

Je kan steed proberen, als het je kukt, bravo. :-)
Ik denk wel dat het iets minder makkelijk zal gaan als dat jij voorsteld. Er zijn verschillende verdragen in verband met auteursrechten en vaak wel ondersteund door alle landen van de WTO.

Maar goed alles hangt af van hoeveel je verdeeld.
Anoniem: 253620 @The Zep Man10 juli 2008 00:29
Jah, het enige probleempje wat er in dat plan zit is dat de meeste landed die geen uitleverings/informatieverstrekkings verdragen met Nederland hebben, ook niet echt prettige landen zijn, met grote, ruime serverparken.

Dit idee wordt trouwens wel vaker toegepast, er zijn zelfs wat servers op off-shore locaties, zodat de wet helemaal genegeerd kan worden.
Anoniem: 126805 @DutX9 juli 2008 21:11
Ja het is echt een schandaal. Als je de wet overtreed (zoals jij het zegt 'stout bent') proberen mensen betaald door de staat je daarvoor aan te pakken. Ze proberen zelfs te weten te komen hoe je heet en waar je verblijft! Waar moet dat heen met onze samenleving?

Zag trouwens geen namen etc van de betrokkenen dus met die privacy zit het op dit moment wel goed.
Ja het is echt een schandaal. Als je de wet overtreed (zoals jij het zegt 'stout bent') proberen mensen betaald door de staat bedrijven je daarvoor aan te pakken. Ze proberen zelfs te weten te komen hoe je heet en waar je verblijft! Ze dwingen zelfs hun eigen regels af bij ISP's terwijl daar wettelijk geen grond voor is maar de ISP uit angst voor lange procedures wel meegaan. Waar moet dat heen met onze samenleving?
Zag trouwens geen namen etc van de betrokkenen dus met die privacy zit het op dit moment wel goed.
Tuurlijk zit het allemaal goed met de privacy als een bedrijf of particuliere stichting zomaar je NAW gegevens krijgt van een ISP.
Wat jij beschrijft is puur vigilante gedrag. En als privacy en anonimiteit niet meer bestaan wordt het dringend tijd om ze eens terug in het leven te roepen/heroveren.

Iemand die de regels niet kan volgen mag ze ook niet opleggen.
Materiaal van Deus, levenslang achter slot en grendel met die piraten :p
"Momenteel waren de leden nog enkel op lokaal vlak actief, maar uit het onderzoek bleek duidelijk dat ze toenadering zochten tot de grotere, internationale groepen", beweert Didier Bailly, voorzitter van de BAF.
En dit betekent vertaald
BAF: "Ja we dachten dat we een grotere groep hadden, maar dit was gewoon een vriendenkring die wat bestandjes uitdeelden, maar om niet op ons bek te gaan zeggen we dat ze toenadering zochten tot internationale groepen want dan lijkt het tenminste nog wat."

(EDIT typo)

[Reactie gewijzigd door Goldwing1973 op 24 juli 2024 14:33]

Anoniem: 135698 @Goldwing19739 juli 2008 22:04
Haha, volledig correct! Volgens mij is er ook geen één groep die Deus & Zornik heeft gereleased. Dus ze hebben gewoon een stelletje verzamelaars/FXP'ers. Achja.
Anoniem: 93798 9 juli 2008 19:42
Beetje off-topic ... maar hoe hebben ze dat klaargespeeld in een land van limieten :9
Het gaat steeds meer en meer de juist kant op.
Kijk maar naar Dommel.

Nu, tot daar aan toe, je moet wel kijken, het is een release group, dus het verdelen deden ze niet zo fel, ze zorgen gewoon voor de warez... Je ziet duidelijk in het artikel dat ze naar nieuwsgroepen, P2P en websites/fora gingen. Voor mij ook niet moeilijk om met mijn belgenlijn albums van rond de 100MB of DVD-rips van ~700MB te uploaden met BitTorrent of naar een Warez BB.
De juiste kant? DIt is niet de oplossing hoor. Hier creeer je alleen maar meer groups mee. Denk je nu echt dat t oppakken van deze "verspreiders" de oplossing is?

Trouwens newsgroups kan je bijna niet aanpakken. Als je t goed aanpakt lukt t justitie niet om dit soort zaken te ontdekken. Want die werken een stuk ingewikkelder dan p2p.
HyperBart doelt volgens mij op het feit dat het de goede kant op gaat met datalimieten ;)
Anoniem: 126805 @Nokian95dude9 juli 2008 21:00
Denk je nu echt dat t oppakken van deze "verspreiders" de oplossing is?

Mmmm, ja eigenlijk wel. Als het duidelijk is dat het actief verspreiden gepaard gaat met serious risico zal er minder aanbod komen. En omdat er hier geen sprake is van een mark economie (laag aanbod, hoge prijzen) zal er wellicht weinig animo zijn om de plaats van deze groep in te nemen.
Ooit gehoord van iTunes?
Ja, rotzooisoftware, wil ik niet op m'n systeem hebben. En boven dien kost dat geld. En nieuwe series in een fatsoenlijk formaat of ingescande strips vind je er ook niet.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 46304 op 24 juli 2024 14:33]

De winkel? Ik vind het nbiet meer dan normaal dat dit soort mensen wordt opgepakt.
Anoniem: 46304 @Teun_210 juli 2008 10:34
In de winkel vind ik die series ook niet, of pas jaaaaaren later.
Over welke group gaat het dan wel?

Kwam o.a. Zornik-The_Backseat_(Live_At_Lokerse_Feesten_08-08-2007 op een public mp3 dupe tegen.

't zal een beste group zijn die zelfs onder sceners waarschijnlijk niet eens bekend is :P

[Reactie gewijzigd door et36s op 24 juli 2024 14:33]

Bwa, bootlegs worden toch nog meestal getolereerd dacht ik. Behalve als je in een groep speelt die Metallica noemt, om bootlegs tegen te gaan releasen ze al hun live optredens op hun website (of hebben dat vroeger toch gedaan) in de hoop dat niemand een bootleg koopt (of illegaal download).
Belgische releasegroepen:
MND KTMP3 LIR HB DOC INBEV

MND heeft de CD van Deus gereleased
DOC is van oorsprong Nederlands maar dat terzijde

Zal wel clubje zijn geweest die als topsites torrents en newsgroepen hadden :+
ROFLOL! :+

Er is nog nooit in de geschiedenis een gehele rls groep opgerold, en dat is technisch ook onmogelijk.

Het gegeven dat ze uploaden naar p2p, websites e.d bevestigd het feit dat het dus niet om een release groep gaat.

My best gues : " Groepje 16 jarige wannab sceners met puisten betrapt "
Dat zie je steeds meer. Een stel amateurs dat graag groot in de kijker speelt en waarschijnlijk opschept op het schoolplein. Niet "if you need to contact us you can find us", maar " wanna join? mail us at vette.releases.4u@hotmail.com".

Ik denk inderdaad dat BAF het lekker dik aanzet, maar goed, als dit kluppie er een sport van maakte om vooral belgische items te releasen dan vraag je er ook wel om.

Volgens mij zie ik dat ook steeds meer, van die redelijk amateuristische websites waar ondertitelaars en uploaders gevraagd worden enzo. Ik denk dat dat de generatie is die nu rond de 15 jaar is en is opgegroeid met torrents en mp3's en dergelijke. Dit gaat vaker voorkomen, mark my words, ook in Nederland.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.