Truckers bellen via eigen netwerk uit onvrede gsm-tarieven

De Verenigde Eigen Rijders Nederland heeft via een slimme constructie een manier gevonden om de belkosten voor de bij de belangenvereniging aangesloten internationale transportbedrijven drastisch te verlagen.

Volgens Sandy ten Hoopen, secretaris van de Vern, zijn rekeningen van 750 euro per maand voor een internationale chauffeur geen uitzondering. Transportbedrijven zouden deze kosten dus graag terugdringen. De Vern heeft hiervoor aansluiting gezocht bij een groot internationaal bedrijf met een eigen Europees netwerk. Via een slimme belconstructie kunnen deelnemende transportbedrijven hierdoor vanuit het buitenland tegen lokaal tarief bellen.

"We zijn vorig jaar gestart en hebben de afgelopen maanden als testperiode gebruikt", aldus Ten Hoopen. "We hebben momenteel nog geen honderdduizend aansluitingen van zo'n driehonderd deelnemende bedrijven uit de transportwereld en binnenvaart. Vooralsnog werkt ons systeem alleen vanuit Duitsland, maar we kijken naar uitbreiding in België en Frankrijk."

Deelnemende bedrijven sluiten voor 25 euro per maand een abonnement af bij O2 in Duitsland. Door een speciaal prefix voor een nummer te plaatsen, kan een gebruiker zijn telefoongesprek via een in Frankfurt geplaatste computer laten lopen. Het gesprek wordt dan via een glasvezelverbinding gerouteerd naar Rotterdam, alwaar het gesprek weer via het normale netwerk wordt doorgesluisd. "Op deze manier belt een chauffeur altijd tegen lokaal tarief. Dit is vooral interessant voor veelbellers. We zien rekeningen van 750 euro per maand teruglopen naar 150 euro per maand", aldus de secretaris.

Door Wilbert de Vries

07-07-2008 • 10:09

66

Reacties (66)

66
63
12
7
0
0
Wijzig sortering
Nou ja wat stom, ik ben geen trucker en gebruik deze techniek al jaren.
Via VoipBuster krijg je in bijna elk Europees land een lokaal inbelnummer. Als ik dan op vakantie ga naar Spanje, dan neem ik daar een prepaidkaart waarmee ik naar een nummer in Madrid bel. In Madrid zit dan een PC die met het Internet verbonden is en het verbinding via het Internet doorstuurt naar Rotterdam om daarna omgezet te worden naar lokaal telefoonverkeer en vice versa. Bellen kost me dan 5 cent (naar Madrid) + 0 cent naar vast in NL.
Anoniem: 139225 @Rex7 juli 2008 11:14
wat voor'n prepaid gebruik je om voor 5 ct naar een nummer in madrid te bellen?

geen mobiele prepaid kaart waarschijnlijk, maar een callingcard voor in een telefooncel ??
Waarschijnlijk wordt hij teruggebeld door die PC in Madrid. Dan hoef je maar 1seconde te betalen en dat zou wel kunnen voor 5cent.
Anoniem: 22438 7 juli 2008 10:47
Ik zie niet in wat hier nou zo geweldig aan is. Mensen die in Duitsland zijn kunnen nu een lokaal nummer bellen en daarmee bellen naar het buitenland. Ik deed dit in 1999 al met mijn mobiel als ik naar amerika wilde bellen, niks nieuws dus. Als je dus in Nederland een abonnement neemt waarbij je goedkoop of zelfs gratis naar vaste lijnen kunt bellen kan dit eenvoudig via bedrijven als voipbuster of callsdiscount en zo.

Het probleem is nu nog niet opgelost want zodra je in België gaat bellen met het O2 abonnement uit Duitsland, zijn de kosten nog torenhoog. Het zou dus willen zeggen dat steeds als je naar een ander land gaat, dat je daar weer een ander abonnement moet nemen. Als jij binnen 5 landen je ritten doet, heb je dus 5 abonnementen lopen.

Ik denk niet dat dit een handige oplossing is en dus zeker niets nieuws of unieks.
als de abonnementen allemaal 25 euro per stuk zijn dan ben je idd veel geld kwijt. maar waarom ze nou zoveel geld vragen voor een abonnement is me een beetje een raadsel. mobiele abonnementen hoeven echt geen 25 euro te kosten. zelfs met een beetje slimme prepaid kaart kan je dit verhaal oplossen.
Wat ik niet snap, is waarom al die internationale kosten voor bellen zo hoog liggen. Tegenwoordig is dataverkeer zo goedkoop geworden, dat het me realistischer lijkt om de bel- en sms-kosten ook lager te houden. Naar mijn weten is ook dat gewoon dataverkeer namelijk.

Dat men meer betaald voor bellen in of naar het buitenland vind ik best te begrijpen, maar de (bijvoorbeeld) 1,25 euro per minuut voor bellen in en naar Amerika met een gewone landlijn of mobiel vind ik echt behoorlijk hoog.

Hopelijk komt er ook een dergelijk "abonnement" voor de gewone vaste lijn :) Bellen via VoiP is al gratis, maar bellen naar het buitenland of bellen naar het buitenland met je mobiel zou best wat goedkoper kunnen... denk ik :)
Dat is heel simpel te snappen, dit is typisch een geval van "Waarom? Omdat het kan." Ze kunnen hoge prijzen vragen omdat er geen alternatief is en mensen toch wel blijven bellen. Ze kunnen de prijzen wel halveren, maar dan moet je wel het telefoonverkeer zien verdubbelen voor je dezelfde omzet draait en dat gaat niet zo makkelijk. Die bedrijven willen ook gewoon verdienen en winsten draaien.
het kan makkelijk vele euro's goedkoper, naar Amerika bellen hoeft echt geen 1,25 te kosten, dat kan zo een kwart van de kosten zijn. Echter gaan mensen dan 4x zoveel bellen? Waarschijnlijk niet. Dus je winst stijgt ook niet. Die 750 per maand voor truckers is voor telecombedrijven een goudmijntje, zeker omdat ze wel moeten bellen en de kosten wel moeten betalen.
Anoniem: 22438 @Kapotlood7 juli 2008 11:00
Voor een deel is dit ook de schuld van de overheden. Begin deze eeuw hebben de overheden belachelijk hoge bedragen gevraagd voor vergunningen om een UMTS netwerk op te bouwen. Het ging hier om miljarden. Deze kosten moeten terugverdiend worden door de telefoonmaatschappijen.

Het is dus eigenlijk best wel hypocriet dat de overheid eerst gigantische bedragen vangt voor licenties, en dan aan de andere kant via europese wetgeving gaat afdwingen om die kosten niet te verhalen op de consument. Ik heb die gierigheden van de overheden dan ook nooit gesnapt.

Voor vaste telefonie kun je via verschillende voip-aanbieders (zoals voipbuster) vaak GRATIS naar het buitenland bellen en anders voor 2 hooguit 3 cent per minuut. Maar vanaf het begin van deze eeuw kon het via carrier select vaak al voor vergelijkbaare bedragen (ik belde amerika voor 1 cent per minuut), hoeveel goedkoper wil je het hebben?
Het is dus eigenlijk best wel hypocriet dat de overheid eerst gigantische bedragen vangt voor licenties, en dan aan de andere kant via europese wetgeving gaat afdwingen om die kosten niet te verhalen op de consument. Ik heb die gierigheden van de overheden dan ook nooit gesnapt.
Dit heeft geen relatie met umts, de prijs is hoger dan in een gezonde markt zou moeten
Voor de umts veiling waren er (ja, je hoort het goed) nog extermere roaming tarieven.

En het feit dat men voor de umts licenties zoveel betaald heeft geeft wel aan dat men er genoeg op denk te verdienen (of het was gewoon een stomme zet, en dan kost het je bedrijf geld, volkomen terecht natuurlijk)

Nu haalt de overheid eens geld binnen op een andere wijze dan via belastingen en dan is het nog niet goed :P (overheidje bashen is popi tegenwoordig, hoe lager het iq, des te meer wordt er gezeken op de overheid of de eu)

[Reactie gewijzigd door blouweKip op 4 augustus 2024 18:51]

Anoniem: 22438 @blouweKip8 juli 2008 01:09
Hm ik ben het hier niet helemaal mee eens. UMTS is / was schreeuwend duur, maar het is wel het zelfde bedrijf dat geld heeft geïnvesteerd in die licenties.

UMTS was een hype destijds en is niet geworden wat men ervan hoopte. Je maakt mij niet wijs dat een bedrijf dan niet probeert om op een andere wijze zijn geld terug te halen.

Of het een stomme zet was? Tjah ik vond het destijds gekkenwerk, maar als je als bedrijf de boot mist, dan verlies je op den duur marktaandeel.

Het is niet zo dat ik tegen de regulering en dus de gedwongen verlaging van prijzen ben hoor... Ik ben allang blij en van mij mag het veel goedkoper nog. Maar dat de exorbitante bedragen die de overheden destijds vroegen uiteindelijk door de burger zouden worden betaald kon ik destijds al verzinnen, laat staan de overheid. Dus ondanks dat ik blij ben met de verlaagde tarieven, vind ik het ergens hypocriet.
Anoniem: 50893 @Kapotlood7 juli 2008 11:08
Vroeger stapte een chauffeur uit, stapte een cel in of wegrestaurant en belde. Nu "kan" dat allemaal niet meer, puur vanwege het feit omdat de commercie is gaan opspelen, je bent afhankelijk gemaakt ;)

Een volle vrachtwagen afleveren van A naar B, op B even bellen waar je een nieuwe opdracht kreeg en klaar. Is een mobieltje wel zo nodig ? Hoe vaak komt het niet voor dat jongeren rekeningen krijgen van ommenabij de 1000euro ? Vooral bij de beginnende gebruikers. Je kan er eindeloos mee bellen en SMS'en alleen ze ebtalen zelf de rekening nog niet, vandaar ook lekker al die Jamba commercials op TV etc, dingen die leuk zijn maar niet nodig.

Afijn, de industrie kan gewoon zonder, kon het vroeger ook, waarom nu niet dan ? En dat het goedkoper kan weten we allemaal, maar de investeerders zien jou liever groen en scheel betalen en de EC, ach, die maken zich in de laatste plaats druk om de werkende man, want die missen anders weer een hoop btw.
Een volle vrachtwagen afleveren van A naar B, op B even bellen waar je een nieuwe opdracht kreeg en klaar. Is een mobieltje wel zo nodig ?
Als je als bedrijf wel je vloot in de gaten wilt houden - hoe lang het nog duurt voordat de truck bij punt B is, en of hij dan direct de spoedlading bij C kan op pakken - of dit nog lukt voor 6 uur, etc. etc. etc. Ook voor de trucker natuurlijk, dat hij gelijk door kan geven dat hij pas een uurtje later aankomt vanwege file of wat dan ook.
Net de strakke deadlines is communicatie een zeer belangrijk punt.
Ik gok dat het een kwestie van tijd is totdat Europa ingrijpt in dit gebeuren. Waarschijnlijk wordt het als valse concurrentie gezien. :S
Denk niet dat Europa snel zal ingrijpen aangezien dit juist voor hun een steun is aangezien Europa ook al constant druk zet op telecom maatschappijen om die grote kosten in het buitenland te verlagen. Voor Europa is dit juist ideaal, de markt dwingt de telecom maatschappijen als het ware hun kosten te verlagen.
polthemol Moderator General Chat @pven7 juli 2008 10:19
voip dan, meer specifiek: de vele sipproviders. Precies hetzelfde idee ;) Ik bel (via internet) in, wordt met packets naar ergens anders in de wereld gestuurd, daar komt het weer lokaal op de lijn, ik bel dus altijd lokaal \o/

Is iig. niets oneerlijks aan, gewoon gebruiken van de mogelijkheden die je hebt (en eerlijk gezegd: als ik mijn rekeningkosten zie van gsm is het belachelijk wat je ervoor moet dokken, hoe kan het dat ik bv. 20 euro beltegoed over heb op een maand maar wel 15 euro moet bijlappen vanwege bellen naar buitenland / smsjes naar duitsland ? Zoiets maakt aan die kolder een einde).
Anoniem: 134975 @polthemol7 juli 2008 10:34
hoe kan het dat ik bv. 20 euro beltegoed over heb op een maand maar wel 15 euro moet bijlappen vanwege bellen naar buitenland / smsjes naar duitsland ?
Jouw telco moet uit die 20 euro de subsidie terug verdienen die ze op je telefoontoestel hebben gegeven. Dat gaat dus niet als ze een groot deel van die 20 euro moeten afstaan aan de buitenlandse telco.

Daarentegen heb je wel een punt als het (zoals in mijn geval) over sim-only gaat. Of wanneer je bijv. via het eigen netwerk van de telco in het buitenland belt.
Volgens mij wil iedereen wel goedkoper bellen... dus waarom alleen voor truckers?
Omdat het 25 euro per maand kost. Voor bellen tijdens je vakantie ben je dus niet echt goedkoper uit. Bel je vaak naar vrienden/familie in het buitenland zijn er ook goedkopere opties (via internet), het hoeft dan meestal niet mobiel.
Anoniem: 134963 @Cheezus7 juli 2008 11:32
Erzijn blijkbaar altijd mensen die werkelijk overal wat over te zeuren hebben dit is duidelijk bedoeld voor het goederenvervoer.

en ga dit nu niet vergelijken met voip of iets dergelijks want internet is er niet in een vrachtwagen of op een schip
Omdat de meeste Nederlandsers niet iedere maand voor minstens dan 25 euro van Duitsland naar Nederland bellen waardoor het dus niet interessant is.
Denk voor mensen die dicht bij de grens wonen wel erg handig is.
Soms ben je nog in nederland en heb je een buitenlands provider.
Kwestie van je GSM instellen op een voorkeursnetwerk. Zo gaat hij ook niet automatisch 'roamen'.
Tele2 heeft hier wel een geniale truc voor: een 1 voor je PIN intypen om in het buitenland te kunnen bellen. Is even uitzoeken als je in het buitenland zit, maar voor grensbewoners een hele handige optie. Zouden meer providers moeten doen.
Het begint bij commerciele instellingen en ondernemers. Zij hebben het zelf -als vereniging- opgezet. De telco's zien dit liever niet natuurlijk.
Maar nu "de eerste schaap over de sloot" is, zal de consumentenmarkt wel snel volgen.
Kijk, blijkbaar kan het dus wel :D, goedkoper bellen. Dit zou meer gemeengoed moeten worden, bijvoorbeeld om abbonementen af te sluiten zodat je tegen lokaal tarief kan bellen naar een ander land. Zo kun je bijvorbeeld je familie in het buitenland wat vaker spreken.
er zijn al mogelijkheden genoeg die door heel europa werken. dit is een oplossing alleen voor duitsland en nar bellen heb je ook nog ontvangen van gesprekken. Een trucker moet dan voor ieder land toch weer een andere kaart hebben.

Ik werk bijv met www.united-mobile.com kaart waarmee je roaming vrij (ontvangen gesprek kost geen geld) gesprekken kan ontvangen in heel europa.

Bij deze kaart zit een engels nummer. Bellen naar dat engels nummer kan als voor 8 cent per minuut via voipbuster of andere betamax kloon.

Daarnaast heb ik een abbo van 11 euro per maand bij www.pbxes.com een vitruele telefooncentrale op asterisk basis via internet. Op deze centrale kun je sip telefoonnummer laten overgaan en het heeft een callback mogelijkheid.

Zo kan ik op een nederlands nummer gebelt worden en dat wordt doorgeschakeld naar mijn mobiel. Vooruit ik betaal de doorschakelkosten 8 cent per minuut maar verder geen kosten. Dit is altijd nog voordeliger dan de 24 cent roaming kosten voor het ontvangen van gesprekken. Daarnaast kan de beller naar een goedkoop vast nummer bellen.

Wil ik nu vanuit griekenland goedkoop bellen, dan bel ik 1 van mijn sip nummer. Krijg de ingesprektoon en wordt op mijn united-mobile nummer teruggebelt voor 8 cent. Dan heb ik een kiestoon en kan goedkoop verder bellen. Op die manier kosten bellen naar vast nummers mij bijv maar 10 eurocent per minuut vanuit heel europa. Naar mobiele nummer afhankelijk van het land kost dit tussen de 20 en 25 eurocent.

Voordeel het werkt in heel europa.
VoiP bestaat toch al een hele tijd, daarmee kun je ook heel goedkoop internationaal bellen.
Voipbuster bijvoorbeeld, als je 10 euro beltegoed koopt kun je 120 dagen gratis naar vaste nummers in nederland (en veel andere landen) bellen. zijn de 120 dagen en je beltegoed op, koop je nieuw beltegoed en je kunt weer verder.
Om het in het buitenland te kunnen gebruiken kun je een lokaal inbelnummer bellen, die je daarna kosteloos doorschakelt naar de vaste lijn in nederland. Je kunt ook mobiele nummers bellen, maar die zijn met 25ct/min nog redelijk duur bij voipbuster. Er zijn echter genoeg alternatieven hiervoor.

Het enige vernieuwende aan wat in dit bericht staat, is dat je niet naar een nummer moet bellen om je daarna door te verbinden, maar alleen maar een prefix nodig hebt.
En nu graag de post nog een keer doorlezen. Het gaat om internationaal MOBIEL bellen. VOIP is _op dit moment_ geen optie gezien de internationale roaming tarieven die voor data nog schrikbarender zijn dan voor GSM.

Met dit systeem gaat het wel zoals de VOIP providers het aanpakken, echter nu wordt er via GSM gebeld en niet via VOIP. Door in het land van bellen het signaal via glas te verplaatsen naar het bestemmingsland ontloop je de dure roaming tarieven.

Nu wordt er op een cratieve manier geregeld wat de EU via regelgeving probeert af te dwingen. En hopelijk houd EINDELIJK de dieverij van internationaal bel/datakosten op die de telecom operatoren er al veel te lang op na houden.
VOIP is _op dit moment_ geen optie gezien de internationale roaming tarieven die voor data nog schrikbarender zijn dan voor GSM.
Daarom schreef defusion:
Om het in het buitenland te kunnen gebruiken kun je een lokaal inbelnummer bellen,
Gaat alleen niet helemaal werken omdat je dan de kosten voor Buitenland -> Nederland én terug Nederland -> Buitenland betaalt, tenzij de mobiele operator daar een speciale constructie voor biedt.

Overigens wordt in de nieuwspost de term VOIP niet genoemd. Ze kunnen net zo goed SS7 over glasvezel gebruikt hebben.

[Reactie gewijzigd door hellfire_ultd op 4 augustus 2024 18:51]

Overigens wordt in de nieuwspost de term VOIP niet genoemd. Ze kunnen net zo goed SS7 over glasvezel gebruikt hebben.
SS7 is alleen signalering, geen spraak.
Ik wist niet dat als je in duitsland bent met je mobiel, en je een duits nummer belt, dat je dan een hoger-dan-lokaal tarief betaald.
Volgensmij betaal je dan gewoon met de minuten uit je bundel.

Maar dit moet iedereen natuurlijk zelf even kortsluiten met zijn/haar provider.
Op het moment dat je in het buitenland bent en belt of gebeld word betaal je de roaming tarieven ongeacht de provider.
Als je dat niet wil zal je een duits nummer moeten nemen. :)
dr staat toch dat je een O2 abbo afsluit in duitsland? kan je daar toch ook een data abbo bij nemen? :)
Als mensen dit doen word in theorie de prijs voor de consument (waarschijnlijk) verhoogd, omdat er minder inkomsten zijn. Dus ik ben hier niet zo blij mee.

Dat het goedkoper is, klopt denk ik ook niet helemaal. Ik ben het er wel mee eens dat de telco's de kosten kunnen verlagen, maar een netwerk met gigantisch veel gebruikers kost ook meer werk.
De prijzen zullen ze niet snel verhogen omdat ze al onder enorme druk van Europa staan. Ze zullen juist eerder prijzen verlagen omdat ze kostbare veelgebruikers zien overstappen en daar halen ze juist hun grote winsten vandaan.
Ik wacht nog steeds dat elk mobieltje ook een zendermast is, soort van open netwerk. Dan belt iedereen gratis.
Maar ja wie gaat dat ontwikkelen, er zit geen geld in.
Ook kom je dan wel langs heel erg veel hubs als je van Amsterdam naar Maastricht (of Rome..) wil bellen, wat de verbindingskwaliteit niet verbeterd..
Bovendien werkt dat niet in dunbevolkte gebieden aangezien mensen dan hun telefoon aan moeten hebben staan omdat het netwerk anders wegvalt. En wie gaat zo'n netwerk onderhouden? Wie gaat helpdesk spelen? Zulke netwerken moeten juist onder controle zijn van grote multinationals omdat het voor kleine bedrijven gewoon niet rendabel is en je zo'n netwerk niet onbeheerd kan laten.
En nu zijn er al zoveel discussies over de schadelijkheid van straling en/of veel bellen :+

Nee, ik wil dat niet... want hoeveel bandbreedte is er nodig als ik zelf wil bellen? Wordt mijn gesprek niet kwalitatief slechter als ik al als hub fungeer voor iemand anders.

+ daarbij... denk eens aan de aanslag op je accu!
Anoniem: 19339 @dfr0st7 juli 2008 11:13
Je zit met de handoff. Het is nu al een probleem om met wifi-phones te roamen tussen accesspoints op een manier zodat er geen hickup in je gesprek zit.

Als de zenders dan ook nog eens gaan roamen... :(
Anoniem: 45450 @dfr0st7 juli 2008 11:27
Ik wacht nog steeds dat elk mobieltje ook een zendermast is, soort van open netwerk
Dan kun je iedere twee uur je telefoon opladen ;)
Volgens mij bestaat dit deels al, maar houden ze dat hier o.a. tegen omdat je dan niet 'gegarandeerd veilig' kunt bellen. Je bericht zou door een aangesloten telefoon afgeluisterd kunnen worden.

Volgens mij hadden de amerikanen voor de Irak oorlog zoiets wel opgezet, zodat je toch nog mobiel kon bellen in de woestijn. ;)
Anoniem: 158917 7 juli 2008 10:16
Bestaat ook ik Engeland, bij telco "3". Voor 15 pond per maand heb je 3000 (!!) gratis minuten naar het buitenland. werkt ook met zo'n prefix.
http://www.three.co.uk/pe..._/international_saver.omp
Anoniem: 160471 7 juli 2008 10:20
Nu doen de telecom maatschapijen het toch al een tijdje zo. Ze stellen het nu enkel open en tegen een lager tarief omdat ze markt willen winnen.

Vindt het totaal niet abnormaal.Dat deze techniek bestaat. Gemeen goed in telecom sector. Zo werk skype out toch ook.

Laten we hopen dat het voor iedereen op termijn de kosten van international bellen via Mobiel omlaag brengt.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.