Motorola stelt Linux-gsm voor

Motorola heeft zijn nieuwste mobiele telefoons voorgesteld. De Rizr Z6 is het eerste toestel van Motorola dat met Windows Media overweg kan en de MotoMing is een volwaardige Linux-gsm.

De Motorola Rizr Z6 lijkt de opvolger van de Razr te gaan worden en is de eerste mobiele telefoon van deze fabrikant die met Windows Media-bestanden overweg kan, waarbij bovendien ook Windows Media-drm niet uit de weg gegaan wordt. Voor de ontwikkeling van het toestel werkte Motorola naar eigen zeggen nauw samen met Microsoft en daarbij werd vooral aandacht besteed aan het downloaden van muziek via 3G-netwerken. Ed Zander, ceo van Motorola, is er namelijk van overtuigd dat het downloaden van een muziekbestand binnen twee jaar nog slechts een tiental seconden zal duren en daar wil Motorola graag een graantje van meepikken. De Rizr Z6 zal dan ook voorzien in de mogelijkheid om muziek aan te schaffen bij zowat tweehonderd online shops. Hoeveel deze mobiele telefoon zal kosten, is nog niet duidelijk, maar het apparaat moet niet in de eerste helft van 2007 in de winkels verwacht worden.

Motorola Rizr Z6Naast de Rizr Z6 werd ook de MotoMing aangekondigd. Deze handset maakt verbinding met Edge-netwerken en is volledig op Linux-gebaseerd. Ook bij dit toestel werd aandacht besteed aan de multimediafuncties, getuige daarvan de aanwezigheid van de RealPlayer-mediaspeler. Ook van deze telefoon ontbreken concrete prijs- en lanceringsgegevens. Wel wist het bedrijf nog te melden dat het een samenwerking met Warner Music Group en Microsoft is aangegaan om 'muziek af te leveren op mobiele telefoons'. Behalve dat de dienst MotoMusic gedoopt werd, is er verder niets bekend.

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Door Yoeri Lauwers

Eindredacteur

09-01-2007 • 16:15

55 Linkedin

Bron: Motorola

Reacties (55)

Wijzig sortering
Dit zijn de specs:
* 64MB of user file storage onboard
* MicroSD slot for cards up to 2GB
* Dedicated "music" key launches library and file sorter
* Glistening, mirror-like metallic finish with "soft-touch feel" glass and metal
* 2-megapixel video-capable camera
o "Holds like a camera"
o Shoots landscape or portrait with slider open or shut
o "Snaps like a camera," with dedicated shutter button
* Airplane mode
* Messaging via MMS, SMS, IM, email/POP3
* Mobile Phone Tools for PC sync of phonebook, contacts, and media
* 180-420 minutes talktime, or 200-400 hours standby time


bron: http://www.linuxdevices.com/news/NS8033931935.html
Op de Motorola site stond ook nog de unieke “play while closed” mogelijkheid voor de MotoMing. Ik er zal verder maar geen woorden vuil aan maken.
Motorola maakt al een paar jaar Linux-telefoons. Een aantal was alleen in Azie verkrijgbaar, maar bijv. de A780 is ook een poos in Europa (en Nederland) verkrijgbaar geweest. Ook de nieuwe Rokr E2 is een Linux-telefoon, met een iets andere interface dan het smartphone-platform. De MotoMing is al een half jaar verkrijgbaar als A1200 in Azie. Verder is in China net de E6 aangekondigd, de opvolger voor de E680 en E680i. Ik heb zelf nu zo'n 2 jaar een E680, gebaseerd op hetzelfde platform.
De nieuwswaarde hier is de Amerikaanse/internationale release, maar de Linux-telefoons bestaan dus al een tijdje (en het valt me tegen dat ze een relatief oud model gebruiken, de A1200 maakt geen schijn van kans tegen een Qtec, al is het alleen al door het ontbreken van Wifi).
Volgens mij was het ook al mogelijk Windows Media af te spelen op de MPx-serie. Aangezien dit toch Windows Mobile devices zijn, waar dus ook support voor Windows Media inzit en waar je ook - waar nodig - extra programma's makkelijk kunt installen die wel ondersteuning bieden voor Windows Media.
Ik denk dat het met name betrekking heeft op windows media bestanden met DRM beveiliging, geen idee of dat onder huidige Linux PC distributies draait, maar vermoed dat het daar dus om gaat.
Huidige Linux distros spelen uberhaupt geen DRM bestanden af (tenzij je dvd's met css ook onder DRM rekent). Niet dat dat een groot probleem is, want de gemiddelde Linux gebruiker heb toch een schurfthekel aan alles waar DRM op zit, dus ik denk niet dat je Linux gebruikers in zo'n online wma-winkel vind.
0Anoniem: 197965
@alex33059 januari 2007 16:37
het zal best dat een Qtek er gehakt van maakt maar voor mij nooit meer zo'n ding. Wel eens een backup gemaakt en geprobeerd op een ander merk/model terug te halen ?

Een grote vendor lock-in dat Qtek
Wel eens geprobeerd om backups van welke pda dan ook op een ander model terug te zetten? Of for that matter telefoons? Dat werkt nooit.
Wil niet vervelend zijn, maar heb je wel eens een volledige backup gemaakt van de ene PC en die op de andere PC teruggezet? Dat werkt namelijk ook niet, ook al zijn het twee HP's of Dell's.

(Ik heb het dan uiteraard niet over twee identieke PC's, maar daar heb jij het ook niet over).
Moet ik wel aan toevoegen dat het met Windows niet goed werkt, maar met de meeste linux distros kun je een schijf met boot/root/usr/home zonder problemen clonen en in een min of meer willekeurige PC terughangen, vermits: je een kernel hebt die of standaard distro is (en dus vrijwel alle hw support heeft) of je de goede modules meegecompileerd hebt, en je zorgt dat de HD op dezelfde device terechtkomt, meestal dus /dev/hda. Ik heb dat meerdere malen gedaan bij stukke servers.
Ze denken dat het over 2 jaar nog maar 10 sec duurd om een nummer te downloaden. Daarom brengen ze nu al een telefoon uit? Dus je betaalt dus eigenlijk voor opties waar je 2 jaar niets aan hebt?
ik dacht dat de opvolger van de razr de krazr was, dit is een slide-phone, de razr en krazr shell.
draait die dan KDE? En komt er dan ook een gnazr :+

FF serieus. Dit lijkt me een van de eerste linux telefoon die een beetje serieus te nemen is. Motorola had er eerder ook al een aantal, maar dat was het allemaal net niet eigenlijk.

Top!
De Apple iPhone al gezien? Draait OS X, en demoot in elk geval errug lekker:

http://www.engadget.com/2...-2007-steve-jobs-keynote/

en natuurlijk:

http://www.apple.com/

Helaas pas in Q4 in Europa.

[edit: link naar Apple toegevoegd]
Ik vind persoonlijk deze (Trolltech's Greenphone) ook wel serieus hier leveren ze er een SDK bij. Maar waarschijnlijk zal de Motorola Rizr Z6 sneller in de winkel te vinden zijn want de Greenphone is nog is nog steeds in een test fase en is niet gemaakt door een grote naam als Motorola. Toch ziet het het allemaal wel aardig compleet uit, nou maar hopen dat deze uitkomt in Europa.
Dan vind ik deze telefoon persoonlijk toch net ff interessanter.
Hoewel de greenphone uiteraard ook een heel eind
in de goede richting is :)
De dunne razr was een succes en Motorola probeert nu van dat succes te profiteren door in de verschillende form factors soortgelijke producten uit te brengen. Tegelijkertijd komen de concurrenten (bv Nokia met de N76) met soortgelijke toestellen uit.
0Anoniem: 100384
9 januari 2007 17:10
Jammer van de naam voor de Linux telefoon. "Ming" betekend hier in de UK niet echt iets goeds :(
en wat houdt ming in dan?
Een "minger" is een mongool...ik vind het zelf nog wel een leuke naam voor een telefoon :)
Krijg flashback naar al die "grappemakers" die het over een debiele telefoon hebben. M'n maag!
misschien geven ze hem daar een andere naam.

wordt wel eens vaker gedaan met zelfde produkt in verschillende landen.

vb. Vauxhall --> Opel
Waarschijnlijk wil motorola een goedkoper kostenplaatje tonen de windows variant is nu eenmaal duurder in aanschaf. Wellicht dat ze met goedkopere software een betere concurrentie posistie krijgen t.o.v. Nokia.
Linux is niet per definitie goedkoper. Ik verwacht dat er wel wat extra uurtjes development in hebben gezeten, die moet je afwegen tegen de kosten van een Windows licentie.

Ik vind het alleen wel apart dat ze het beide doen. Als je dan toch een linux versie zo ver aanpast voor telefoons, waarom zet je deze dan niet op al je telefoons, dan haal je je ontwikkel kosten er nog een beetje uit.
Vergeet niet dat een licentie bij elke telefoon wordt verkocht, dus elke keer moet je betalen aan Microsoft. En dit soort toestellen worden in oplage's gemaakt die gauw in de miljoenen lopen. (>800 miljoen in totaal in 2005)
Als je dan voor elk toestel een dollar moet afdragen aan Microsoft loopt dat fors in de papieren, en je onderscheidend vermogen is zeer beperkt. Je eigen linux versie is veel interessanter, is veel verder aan te passen om je eigen look-and-feel te creeeren.
En als je dan een dollar per toestel extra verdient, dan heb je "die paar uurtjes" er zo uit.
Ja, tuurlijk, een dollar per phone besparen is goedkoper als zelf gaan devven...sinds wanneer?
mjah.. vind het maar nix waar motorola heen gaat met zijn linux telefoons.

de A1200 is een bijna exacte kopie van de oude A780 maar dan ZONDER GPS navigatie en nu komen ze met dit uitgekauwde ding dat verdacht veel op de oude razr lijkt met zelfs niet eens een touchscreen.

enige extra is dus een iets betere cam en het kunnen afspelen van windows media files maar dat doet mijn bejaarde A780 ook nog wel met bv ezxplayer.

en tja drm.. ik zit er niet op te wachten.
Softwarematig gezien zitten er wel grote verschillen in, veelal "polishing" maar wel polishing die hard nodig was.
Ik begrijp eerlijk gezegd ook geen snars van het beleid van Motorolla. Eerst linux telefoons, toen Symbian, toen Windows Mobile en nu weer linux.
Maar toevallig weet ik ook dat Motorola hard aan het zoeken is naar Symbian ontwikkelaars......

Motorola lijkt geen keuze te kunnen maken qua Operating Systeem. Tuurlijk Symbian is voornamelijk een Europees ding en je ziel verkopen aan Microsoft is ook niet aan te raden. Iets wat men bij Motorola beter weet dan wie dan ook.

Dus misschien is Linux wel de beste keuze. Maar voorlopig heb ik nog geen echt bruikbare implementatie op een telefoon gezien. Wat niet is, kan echter nog komen.
Een Linux telefoon die in samenwerking met Microsoft is ontwikkeld. Het moet niet gekker worden!

Het apparaat werkt dan wel op Linux, op deze Linux draait zo veel gesloten software dat je niet eens normaal Linux software kan draaien op dat ding! In ieder geval: Als dezelfde software als bij de A780 wordt gebruikt.
Op http://tuxmobil.org/phones_survey_motorola.html staan een aantal surveys van de telefoons die al onder Linux zijn uitgebracht.

Ik heb dus een A780 en vind het irritant dat een LINUX telefoon alleen normaal werkt onder Windows. Er is geen Linux software voor de PC beschikbaar. Om de LINUX telefoon met een LINUX PC te laten kletsen moet je Linloader op de telefoon installeren en vervolgens vanaf je PC met telnet een verbinding maken met de telefoon. Beetje jammer.
Een Linux telefoon die in samenwerking met Microsoft is ontwikkeld. Het moet niet gekker worden!
Waar, als ik zo vrij mag zijn, haal jij vandaan dat de MotoMing in samenwerking met Microsoft is ontwikkeld?
En waar kunnen we de source downloaden ??
En waar kunnen we de source downloaden ??
Waarschijnlijk niet, of alleen het zeer minimale beetje wat ze hebben aangepast.

Als ze de hele aansturing en hardware support van het ding via kernel modules doen hoeven ze de source niet openbaar te maken. (zie wat Nvidia met haar Linux en FreeBSD drivers doet).

Vmware doet dat ook, je kan de aangepaste sources downloaden, maar daar heb je nog weinig aan, aangezien je de source van de kernel modules niet hebt.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee