De enigszins omstreden wetenschapper Rupert Sheldrake claimt met onderzoek via e-mail en telefonie het bestaan van telepathie te hebben aangetoond. Hij richtte zich daarbij specifiek op het fenomeen dat mensen vaak het idee hebben een bericht te krijgen van iemand waar ze juist aan dachten. Om te kijken of die gedachte daadwerkelijk een verband houdt met de activiteit van de ander, zette Sheldrake een experiment op. Proefpersonen moesten de onderzoekers telefoonnummers of e-mailadressen geven van vier vrienden of familieleden. Met een van hen werd vervolgens door de experimentleiders contact opgenomen, waarna die kennis gevraagd werd de proefpersoon te bellen of te e-mailen. Deze proefpersoon moest net voordat dit gebeurde aangeven wie van deze vier contact met hem zou opnemen.
Als cijfers nooit zouden liegen, dan zou Sheldrake een sterk argument in handen hebben voor het bestaan van telepathie. In plaats van de theoretische 25 procent juiste voorspellingen, bereikten zijn proefpersonen een gemiddeld percentage correcte voorspellingen van 45 procent. Voor het telefonie- en e-mailexperiment werden niettemin slechts respectievelijk 63 en 50 proefpersonen gebruikt. Het is daardoor niet onaannemelijk dat het hier gaat om weinig meer dan een toevallige uitkomst die bij herhaling compleet anders zou kunnen uitvallen. Ook lijkt Rupert Sheldrake flink bezuinigd te hebben op de registratie van het experiment. Slechts vier bellende en vijf e-mailende proefpersonen zijn namelijk gefilmd tijdens de uitvoering, terwijl de overige resultaten zonder opname aangeleverd zijn.
Ondanks het sceptische onthaal van zijn resultaten lijkt de gepromoveerde biochemicus en bioloog op zijn website van geen twijfel te kennen. Bezoekers worden uitgenodigd deel te nemen aan diverse experimenten om soortgelijke fenomenen zelf te onderzoeken. Zo kan er onder meer getest worden of dit type telepathie ook werkt voor sms-berichten. Daarnaast is hij al lange tijd bezig met onderzoek naar de capaciteit van mensen om te voelen of er naar hen gestaard wordt. Ook hiervoor biedt hij een omgeving aan om dit zelf online te testen, inclusief de vraag eventuele data met hem te delen voor verdere analyse. Sheldrake is niet de enige die moderne technologieën aanwendt in de zoektocht naar het bestaan van telepathie. Afgelopen juli werden rond de honderd proefpersonen via een virtual reality-omgeving getest op hun capaciteit om de keuzes van een tweede persoon te voorspellen.
