Zalman introduceert Reserator Plus

De heren van Casejunkies hebben op hun website een artikel over Zalmans nieuwe waterkoelsysteem geplaatst. Het gaat hier om de opvolger van de Reserator1, de welbekende blauwe zuil die tegelijk waterreservoir en radiator is. De nieuwe Reserator1 Plus bevat nog steeds deze zelfde zuil, maar dan uitgevoerd in het zwart. De echte verbeteringen heeft Zalman doorgevoerd in de verschillende koelblokjes die bij de set geleverd worden. Zowel de CPU- als de VGA-koeler hebben een aantal kleine veranderingen ondergaan en dit keer wordt deze laatste ook standaard bij de set geleverd. Naast het koelblokje voor de videokaart wordt ook Zalmans nieuwe eigen anticorrosieoplossing bijgevoegd. Het is nog onbekend wanneer deze verbeterde versie bij ons in de schappen zal komen te liggen en wat deze dan zal gaan kosten.

Zalman Resorator1 Plus

Door Matthijs Abma

11-06-2005 • 22:44

49

Submitter: Darth Punk

Bron: Casejunkies

Reacties (49)

49
46
36
11
1
3
Wijzig sortering
http://gathering.tweakers.net/forum/list_messages/901647/27

Draadje @ got


Dit zit er nog meer bij de Zalman reserator Plus ( iig verkrijgbaar)

http://www.quietpc.com/uk/watercooling.php

Wel gaaf, zo'n watergekoelde voeding.
Die watergekoelde voeding is van Silentmaxx niet van Zalman, en die voeding is al lang verkrijgbaar en ook te gebruiken met de oude reserator set en tal van andere waterkoeling setjes. Maar wel leuk idd ;)
Is dat zwarte nu verf of geanodiseert? Het lijkt me dat verf de warmte stukken minder goed geleid dan geanodiseerd (reserator 1) metaal.

edit: het heeft toch wel een kleine invloed lijkt me gezien ze andere stoffen toevoegen (alhoewel het natuurlijk verwaarloosbaar is.)

"De toegepaste kleursystemen zijn gebaseerd op het inbrengen van metalen, organische of anorganische stoffen in de anodiseerlaag."
Anoniem: 145215 11 juni 2005 23:09
De pomp zit erin gebouwd.
Anoniem: 119949 12 juni 2005 16:28
ik vindt het zwarte wel leuk, maar echt inhoudelijke verbetering kwa pomp etc is er dan jammergenoeg weer niet

waar ik me eigenlijk meer aan stoor is het feit dat het ding lekker zwart is gemaakt en vervolgens de slange richting je case blauw zijn gelaten, eerlijk gezegd vink dit echt foeilelijk.. maak dan alles zwart of laat alles blauw

ben wel benieuwd naar een review (is ff zoeken) of dit ding beter koelt ofzo.....
je hebt van silentmax een behuizing voor je hd. deze kost wel ongeveer 40 euro. en is gewoon passief gekoeld. en het geluid hoor je bijna niet meer
Anoniem: 58690 11 juni 2005 23:52
Hmm, dan moet je deze Reserator in je kamer niet in de zon laten staan, zwart is toch een lekker warmte absorberende kleur ;)
Verbaast me zoiezo dat ze hiervoor hebben gekozen, tuurlijk het staat leuk bij een zwarte kast, maar toch.
Zwart absorbeert inderdaad veel warmte (het is alleen géén kleur ;)), maar staat zijn warmte ook sneller af. Wit (of zilver) absorbeert minder snel warmte, maar staat de opgenomen warmte ook minder snel af.
De emissiviteit van zwart ligt gewoon hoger dan dat van 'blauw', waardat het blauw is door de bepaalde stralen/golven.

off-topic
En zwart geen kleur? De discussie is er al een eeuwigheid, maar ik blijf aan de 'zwart-is-wel-een-kleur'-kant staan. Wij ervaren kleur doordat de stralen (~kleuren) worden geabsorbeerd, en aangezien (ben er niet zeker van) zwart alle kleuren (~golven van ons kleurenspectrum) absorbeerd en zo een andere 'kleur' creëerd, zou ik het wel als een kleur bestempelen.
Ach ja...misschien beetje 'verkeerd', maar als we redeneren 'Wat is kleur voor de mens?' dan is zwart net zoiets als rood en blauw, een 'k-l-e-u-r' die verschilt van de anderen, die we waarnemen. ...en zodoende, is wit dan ook voor ons mensen een kleur. (Witte verf, zwarte verf, ze bestaan daarom ook.)

@Whisper
Dat is EXACT de rede waarom die juist zwart is, deze Zalman Reserator is GEEN verwarming, maar een koelblok, en moet dus zo veel mogelijk warmte zien af te geven -> zwart als kleur. Zolang je ze niet met een witte ernaast in de vlakke zon zet, is het toch beter om voor zwart te kiezen.

Ik denk ook dat de je rekening moet houden met de warmtestraling van een warmte-element in een vuur/kachel/verwarming en de warmte-straling die komt door de fotonen van licht. Want er moet niet per se een zon opschijnen om energie te laten absorberen, die komt er toch op, enkel zwart (lampzwart) zal het minste ervan terug afgeven.

Waarom verwarmingen niet zwart zijn ipv wit...ik ga het eens navragen :-)
Anoniem: 36480 @Mizitras12 juni 2005 11:59
Ik denk dat de kleur een verwaarloosbare invloed heeft op de koelprestaties. De warmte komt van binnenuit.
Ander zou je meer zwarte verwarmingen zien, ipv witte.

Zowel een witte als zwarte zuil zal warm worden, als hij in de volle zon staat.

off-topic
We zien dingen doordat ze licht reflecteren.
Van iets wat echt zwart is, 'zie' je alleen de omtrek, daar er geen licht weerkaatst wordt.
In dit geval zou je bijvoorbeeld de afzonderlijke koelvinnen niet 'zien', alleen de omtrek van het geheel.
Je ziet alle onderdelen van de tower, dus wordt er licht gereflecteerd en is de tower dus eigenlijk een soort heel donkere versie van wit. Of superdonkergrijs ;)
Awel... Dat is mijn persoonlijke mening...
Anoniem: 35863 @Mizitras13 juni 2005 08:09
offtopic:
(Als reactie op Whisper) Je ziet over het algemeen alleen maar witte radiatoren omdat mensen dat als mooi/prettig ervaren. Plaats maar eens een zwarte radiator in je huis, 9 van de 10 zullen dit als bijzonder storend ervaren.
Zwarte radiatoren stralen veel meer warmte (+30%) uit dan witte.


Ontopic: Slimme zet om de toren zwart te maken, alleen jammer dat de rest van de onderdelen nog blauw zijn. Design freaks, bv. mensen met een opengewerkte kast, zullen dit dan weer links laten liggen.
Zwart absorbeert alle kleuren, en zodoende "zien" we dus zwart eigenlijk niet, omdat er op die plek gewoon geen licht valt. Net als in een perfect donkere kamer.
Maar we kunnen wel een waarneming maken en een 'iets' onderscheiden, net zoals wit waar niets werd geabsorbeerd. Dus ja...de schilder zegt dat wit en zwart kleuren zijn terwijl de andere mensen erover discussiëren ahv substractieve of additieve 'kleurmening' (dus, alles absorberen (zwart) of niets (wit)).
Ach ja, we hebben allebij gelijk, goed? ;-)
zwart wordt vaker gebruikt, kijk maar eens naar koelvinnen van mosfets enzo
vraag me nou af, zit hier ook een pomp bij ofzo ??
Ja zeker, de pomp zit netjes verwerkt in de voet van de zuil en is daardoor op de plaatjes niet te zien. Op de website van Zalman is wel een mooie afbeelding van de pomp te zien in de originele Reserator: http://www.zalman.co.kr/product/cooling/reserator102.html
in engeland kost deze zo'n 186 pond wat dus ongeveer 280 euro zou betekenen ;(

ik hoop dat dit mag :o
http://www.quietpc.com/uk/watercooling.php
In Engeland is alles dan ook veel duurder dan in de Benelux.
Anoniem: 62966 12 juni 2005 00:05
Niet echt een verbetering op de juiste plaats volgens mij.

Een goeie verbetering was de optie om één of meerdere 120mm fan koeler(s) te plaatsen op de reserator, alsook een sterkere debietpomp.

Ook al gebruik je een highend GPU en CPU waterkoelblok, indien de prestaties van de pomp en radiator matig zijn kun je er niet echt veel meer van verwachten.

Ik had dan ook gehoopt dat zalman eerder een nieuwe koeltoren ging ontwerpen met mogelijkheid tot 'optionele' actieve koeling en zwaardere debietpomp.
Zeker gezien dit nu juist de zwakke elementen waren van de originele reserator.
Kijk maar eens naar wat reviews als minpunten aangaven tov de originele reserator, nl. een zwakke debietpomp en geen mogelijkheid om fan(s) te plaatsen. (tenzij met modding)
Een verkeken kans naar mijn gevoel, dat de VGA koeler nu standard inbegrepen is zal de aankoopprijs ook wel ten nadele zijn.

Zeker gezien de 'matige' prestaties van de reserator koeling is het aansluiten van je CPU en GPU op hetzelfde systeen trouwens toch niet aan te raden.(eigen ervaring)

Twee warmte bronnen op dit systeem is gewoon teveel om aan Oc'ing te doen.
Enige optie is om voor een zwaardere interne WC te kiezen of een dual reserator (één voor CPU en één voor GPU)
Zalma maakt niet zozeer koeling voor oc'ing maar voor een lagere geluidsproduktie, dit past dus zeker in het plaatje.Niet alle niet standaard koeling heeft dus de bedoeling om te oc'en, kijk maar naar de tnn-300
Wat betreft koeling en kleur: Dacht vroeger ook dat zwart beter was dan wit voor een verwarming cq koelelement. Dit is onderzocht in de praktijk en de uitkomst was verassend: De kleur is verwaarloosbaar! Wel van invloed bleek de struktuur van het oppervlak. Een gepolijst verfloos oppervlak van metaal gaf zeer slecht warmte af. Dit was zeer duidelijk te zien met een warmte-camera. Bij de geverfde oppervlakken was duidelijk meer warmte-afgifte en nagenoeg geen verschil tussen de diverse kleuren. (8>
Dit was een van de vragen in de Nationale Wetenschapsquiz van 2002

http://www.nwo.nl/nwohome.nsf/pages/NWOP_5VGKAZ

Warmte is infrarode straling en is net als licht een vorm van elektromagnetische straling. Alleen heeft infrarode straling een veel grotere golflengte dan zichtbaar licht.
Valt elektromagnetische straling op een materiaal, dan kan de straling worden geabsorbeerd. Daarbij worden de gebonden elektronen in het materiaal naar een hoger energieniveau gebracht. Omgekeerd kunnen gebonden elektronen met een hoog energieniveau terugvallen naar een lager niveau. Daarbij zenden ze straling uit. Een materiaal dat veel straling kan absorberen kan ook veel straling uitzenden.
Pigmentkorrels in verf hebben gebonden elektronen die bepaalde golflengtes absorberen. Zo komt de verf aan zijn kleur. Pigmentkorrels in verf absorberen bijna alle infrarode straling, onafhankelijk van de kleur van de verflaag. Omgekeerd zendt een verflaag, onafhankelijk van de kleur van de verflaag, ook veel infrarode straling uit. Voor de afgegeven hoeveelheid warmtestraling maakt het daarom vrijwel niets uit of je een cv-radiator zwart of wit verft, of groen, geel, rood of welke kleur dan ook. Het is de verflaag die het hem doet. In een ongeverfde metalen radiator zitten vrije elektronen, die niet aan een atoom gebonden zijn. Zij absorberen derhalve vrijwel geen straling. Daardoor zendt een schoon, glad metaaloppervlak ook nauwelijks straling uit. Een glimmend metalen radiator zendt vijf tot tien keer zo weinig warmtestraling uit als een geverfde radiator.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.