België stimuleert gebruik van open source op scholen

Het Vlaamse Ministerie van Onderwijs en Vorming gaat onderzoeken of open source software meer toegepast kan worden scholen. Alle scholen van het basis- en middelbaar ontvangen volgende week een handleiding met een beschrijving van zestien veelgebruikte applicaties die in klasverband toegepast zouden kunnen worden. Het gaat hierbij zowel om specifiek educatieve programma's, als om tekstverwerking, spread sheets en tekenprogramma's. Verder is een leermiddelendatabase opgezet met applicaties en aanvullende informatie daarover, wordt in oktober een vrijesoftwareconferentie georganiseerd, en ontvangen scholen eind dit jaar een cd-rom met open software. De applicaties hierop worden momenteel geëvalueerd door een dertigtal scholen.

Open source, code, internetHet Ministerie noemt onder meer de relatief lage kosten, compatibiliteit, stabiliteit en het feit dat een product niet zomaar van de markt gehaald kan worden als potentiële voordelen van open source. Desalniettemin zegt het zich ook bewust te zijn van de nadelen, zoals het versnipperde aanbod en beperkte ondersteuning.

Door Arthur Scheffer

Tweakers nieuwsposter

10-06-2005 • 12:15

53

Bron: Vlaams Ministerie Onderwijs

Reacties (53)

53
50
37
12
4
6
Wijzig sortering
In Nederland, zijn er al een aantal scholen die veel met open source werken.
Dan bedoel ik niet gelijk met Linux, maar gwoon bijv. met OpenOffice.org ipv Microsoft Office bijv.
Anoniem: 56887 10 juni 2005 12:24
Dit noem ik nu een goede actie om tegen het (bijna) monopolie van microsoft in te gaan.
Heel Europa zou dit beter doen dan nodeloos geld pompen in een klucht over mediaplayer.

Blijkbaar is er toch nog een reden om er fier op te zijn dat ik Belg ben }>
en blijkbaar een westvlaming :+

Voordat iedereen gaat denken dat Linux marktaandeel gaat winnen, laat de scholen eerst maar eens wennen aan opensource programma's. Ik denk dan aan Firefox etc...
ja maar internet explorer zit al in windows, waarom zou je wisselen? (Ik omdat flash niet goed wou werken onder IE en wel onder FireFox, maar op de andere pc's met dezelfde windows versie met dezelfde IE werkt het wel, dus mijn pc is gewoon vaag)
Office moet je nog los bij kopen, of je gebruikt Openoffice.org. Kijk dat maakt tenminste verschil!
En zoals je ziet aan de windows N versie wordt het niet echt goedkoper zonder een onderdeel als mediaplayer en waarschijnlijk zonder IE dus ook niet... Dus zolang IE werkt zal het niet vervangen worden zomaar... Lijkt mij dan.
Op de basisschool waar ik werk staat op iedere internet pc Firefox. Het wende snel en we hebben nu geen pc's meer met irritante spyware. Scheelt me weer een image terugzetten.
Kris vertegenwoordigt enkel zichzelf, niet de West-Vlamingen!!
mja, is tegenstrijdig, want hoe werkt ons nieuw paspoort, dat was toch in samenwerking met ms :)
Onze eID is een JavaCard :/

Zitten veel java samples bij, en amper iets voor .NET

Hoe jammer ik dat ook vind :(
Het is niet een principiele anti-monopolische actie, maar meer een gevolg van budgetering dunkt me.
Anoniem: 93692 10 juni 2005 12:23
Ik wens ze veel succes. Mij zou het niet lukken om een hele meuk kinderen de principes van relatief "moeilijkere" software bij te brengen
Het is juist makkelijk. Kinderen leren snel en hebben nog geen gewoontes aangenomen wat betreft software.
Voor hen is het juist makkelijker om over te schakelen. Mits goede begeleiding van de docenten natuurlijk.
Wat betekent dat kinderen die een (hoewel dat niet noodzakelijk is) Windows-omgeving gewend zijn, of gesloten source-programma's wél een omschakeling moeten, of moeten kunnen maken. Bovendien moeten leerkrachten diezelfde omschakeling ook maken, willen ze er les in kunnen geven. Al bij al is het best te doen, dat ontken ik niet. Zeker niet met programma's als OpenOffice.org.

Wel een tof initiatief. Ik vraag me af hoeveel er van terecht komt.

Veel jongeren-centra maken ook gebruik van open source software/OS'en, in verband met beperkte subsidies. De stap ernaar is wel heel logisch.
Vroeger ging het ook goed onder DOS, het is een kwestie van gewenning.
En door kinderen een beetje te stimuleren om wat meer na te denken i.p.v. dat alles automatisch gaat is misschien nog wel goed voor hun ontwikkeling
Uit ervaring kan ik je vertellen dat dat dus erg mee valt. Allereerst door de goede GUI die er voor de programmaś bestaat, ten tweede omdat kinderen een blanco houding hebben t.o.v. nieuwe dingen en dus veel sneller ontdekken hoe iets werkt, zonder direkt te vergelijken met andere dingen.

Nee, op de commandline moet je niet verwachten dat ze snel uit de voeten kunnen, maar die kun je voor de reguliere user gewoon "uitzetten".

Overigens betekend Open Source natuurlijk VEEL meer dan Linux. Kijk maar eens op The Open CD (en er is er nog één), vol met Open Source software voor Windows.
Anoniem: 145792 10 juni 2005 12:27
Een goed plan.

Ze zouden gelijk open source moeten uitdelen aan de ouders van kinderen zodat ze het thuis ook gewent raken (natuurlijk wel met documentatie, kinderen leren sneller dan ouders) zodat er meer computers zonder windows komen. Een positief gevolg kan zijn dat games-developers meer games gaan maken voor niet windows systemen
Zo makkelijk gaat dat niet, want welke open-source variant van programma x neem je dan? Bovendien is het een vorm van reclame van een instituut (school) dat onafhankelijk hoort te zijn. Dat ze nu opensource gaan promoten in hun eigen omgeving, heeft ook praktische redenen (zie einde artikel. Praktische redenen die voor gemiddelde school-thuisgebruikers bovendien minder gelden). Dit project buiten de schoolmuren uitbreiden gaat echter niet zomaar.

edit @ILUsion:
Ik doelde op het uitdelen van software onder de leerlingen zoals door BleuOcean geopperd, dat vind ik ontoelaatbaar (heb er op school ervaring mee: uitdelen folders goedkoop internetabbo:contract-school-isp: 12.50/maand...) Voor op school zelf ben ik het volkomen met je eens, daar is reclame moeilijk uit te sluiten... Open Source inmenging zou dan beter zijn: ik zie ook liever niet voortdurend de windows-2000 witte rechthoekjes-screensaver :r in de mediatheek :(
Publiciteit in scholen is niet zo fair, ik begrijp je. Het verschil is dat men door Microsoft Windows + Microsoft Office te gebruiken, iedereen in dat straatje duwt. Dat is ook niet fair. Met open-source is het verschil dat je nog steeds niets hoeft te betalen, dus ben je brij te kiezen.

Mag ik je ook zeggen dat hjier op school reclame omhooghangt, dus in geen geval vrijheid. Tegenwoordig is het opmogelijk om geen invloed meer uit te oefenen: als je op school een tv van Philips hebt of een van Sony is dat op zich ook een invloed.

Het grote verschil is dat gratis organisaties, volgens mij, wel invloed mogen hebben omdat je zelf toch kunt kiezen: krijg ik gratis iets. Met betalende diensten, heb je die keuze al amper meer: je wordt verwacht dat geld neer te leggen om Word-documenten te kunnen openen. Als je bijvoorbeeld OpenOffice zou als standaard gebruiken op school, dan moet niemand geld neerleggen om een document te openen, een heus verschil.
Linux zal hierdoor echt wel niet veel aandeel winnen tov windows. Het gaat hem vooral over de software.
Iedereen heeft nu thuis een pc met Windows. En men zal die studentjes echt niet aanraden er linux over te schrijven, of naast te plaatsen. De papa zou dat niet leuk vinden. En de mama zou de pc al helemaal niet meer aanraken.
Wat men wel kan doen: in plaats van ze te leren werken met photoshop, ze cursus geven in The Gimp. En in plaats van lessen word en excell van MS te gebruiken, open office gebruiken. Dit kan naast de bestaande word komen op de pc, zodat papa er nog mee kan leven. En de kinderen zullen alles blijven doen in Open Office, want daar krijgen ze les van...
Anoniem: 114477 @telenut10 juni 2005 12:59
Je moet leerlingen leren om bijvoorbeeld met "spreadsheets" in het algemeen om te gaan in plaats van 1 specifiek merk spreadsheet. Daar hebben ze veel meer aan.
Wat men wel kan doen: in plaats van ze te leren werken met photoshop, ze cursus geven in The Gimp.
Leerlingen die in hun opleiding Photoshop krijgen, doen een opleiding in een grafische richting. In een professioneel grafisch bedrijf wordt The Gimp (nog) niet gebruikt. De opleiding sluit hierdoor minder aan bij de praktijk.
blijkbaar zien velen van jullie enkele dingen over het hoofd:
Het Vlaamse Ministerie van Onderwijs en Vorming gaat onderzoeken of open source software meer toegepast kan worden scholen.
dit is en blijft Belgisch :|

daarenboven moet je er rekening mee houden dat in de meeste scholen het aantal computers per leerling (en zelfs per klas) niet echt veel bedraagt.
misschien dat dit wat licentie kost kan drukken ,maar dat brengt bijna gelijk minder support mee. en de leraars staan zeker niet te popelen om NOG extra te werken in hun vrije tijd om alles weer in orde te krijgen
Anoniem: 87541 10 juni 2005 12:19
Dus de kinderen leren eindelijk met linux omgaan :*)?
opensource is niet alleen linux... ze kunnen gewoon windows draaien, maar dan met OSS-alternatieven voor al het gebruikelijke.
Was het maar waar... maar ik vrees ervoor.

Even schetsen:

Ik volg nu Boehouden-Informatica (5de jaar, 16-17 jarigen). Denkt je dat ik dit jaar meer heb gezien dan een kleine rondleiding door WinXP, hardware en MS Office? Echt zielig vind ik dat...

We hielden daarstrax een 'spelletje' in de klas, galgje met computertermen... Ik wil het woord "Linux" laten raden, dacht je dat ÉÉN IEMAND het heeft geraden? Eén jongen kende het nog bij naam, maar wist niet 100% wat het is. GREAT! Doe ik daarom een Informatica-richting? Ik verwachtte een beetje interessantere & uitgebreidere dingen. Dit noem ik in ieder geval geen goede voorbereiding op hogeschool/universiteit.

Aanpassen die rot-leerplannen AUB en doe er maar open-source bij ook!

Danku :(

Sorry, moest mijn ergenissen van het afgelopen jaar kwijt.
Dat is ongeveer overal zo in Vlaanderen. In het zesde jaar ziet men meer zaken zoals Access dacht ik, en ook Visual Basic for Applications.

Uiteindelijk is het meer informatica in functie van boekhouden (meestal Windows).

Btw, voor informatica op hogescholen of universiteiten is geen voorkennis vereist (althans in Belgie).
Onder MS office bedoel ik Access, Excel, Word en zéér beperkt VBA (macros ed.)
Ik heb 2 jaar 'Industriële Informatica' gedaan, en nadien hoger onderwijs een richting die er ook sterk tegenaan leunde.

Drie tips voor je:
1) Ga iets doen om bij te leren
2) Weet dat hogesqcholen/univs ook niet 'alles' zijn of bieden
3) Laat je niet ophouden door derden, zo heb ik ook de grootste progressie gemaakt,..door mezelf.

off-topic: welke school zit je?
Anoniem: 77558 @Mizitras11 juni 2005 13:05
Op vlak van informatica heb ik tot nu toe zowat alles uit mezelf geleerd...

http://www.stella-matutina.be/
Dat zou ik niet zeggen want hier is het nog allemaal Microsoft vanwege contracten e.d. Direct hoop voor overal Linux op de computers is er dus niet. Maar ik zie dat ook niet meteen gebeuren, een mens is nog steeds veel beter af met een cursus Windows dan Linux, tenzij je voor een ICT-job gaat.
Anoniem: 114477 10 juni 2005 12:56
Ik denk dat DRM een groot omslagpunt zal zijn voor de populariteit van open-source.

Als mijn buurman ineens zijn "dingen" niet meer mag doen van zijn commercieele software, en ik wel, dan komt ie bij mij de CD's met opensource software lenen. =D
Omgekeerd: Als jij opeens allerlei media niet meer mag afspelen omdat je geen DRM ondersteuning hebt, dan kom jij gauw bij je buurman een wat minder legaal kopietje van Windows halen.
En hoe gaat dat wat minder legale kopietje werken zonder online authenticatie? Let wel, ik heb het niet over nu. Ik heb het over de echte hardware ondersteunde DRM, die moeilijker te kraken is.
@DOT

Dat heb je nu toch al met spellen, die speel ik al niet als er geen client-binaries voor zijn, laat staan dat ik ze koop...

Het gaat om jouw portemonne, daar beslis jij in grote mate zelf over waar jij jouw geld voor vrijetijdsbesteding aan uit wil geven.

Wanneer het zover is dat ik bepaalde dingen die ik niet meer kan, zoals connecten met een ISP omdat ik aan bepaalde DRM voorwaarden moet voldoen om naar het DRM enabled Internet (wat mij een zware verschraling kan zijn), dan koop ik een hengel (hopelijk niet met DRM) en ga lekker vissen, biertje erbij, lekker naar de ondergaande zon kijken.
Datalimietloos internet in België, dun think so. Ik mag al blij zijn met de 15Gig limiet van UPC Belgium Chello Classic, met een 6Mbit down :)

Om terug te komen op OSS en Linux. Linux gaat zeker nog niet worden gebruikt op educatief niveau omdat het te ingewikkeld is voor de beginnende pc-gebruiker, vooral omdat je vaak in Console moet gaan werken om dingen aan de praat te krijgen of iets bij te installeren. Daarom denk ik niet dat zoiets zal profiteren aan de populariteit van Linux als Desktop OS. Probeer maar eens ATi dirvers te installeren :r
Linux wordt echter wel meer en meer in scholen gebruikt door network admins, vooral samba is erg populair, het feit dat het ook gratis is helpt ook mee.
OSS merk je toch meer en meer in de scholen, bij ons op school staat naast MS Office ook StarOffice en OpenOffice.org geïnstalleerd en ook Firefox is beschikbaar en TuxPaint.
Wat de hippe interfaces van OSS betreft vind ik ze heel goed. Onder Linux vind ik de interfaces wat minder maar onder Windows heb ik niet te klagen, kvind ze beter dan die van MS en de meeste commerciële software, 't is simpel, de zitten niet overal van die overbodige toeters en bellen aan, zoals het huidige MSN Messenger 7, om maar een voorbeeld te geven.
Het initiatief van de Belgische Overheid vind ik een hele goede, alleen zal ik er niet zo van profiteren, de Europese Scholen houden er hun eigen, zeer progressieve, beleid op na als het om pc's en OSS gaat.

Dat neemt niet weg dat ik dit initiatief volledig steun en ik hoop ook dat de scholen dit initiatief met open armen ontvangen.
De installatie is maar één stapje, voor het alledaagse gebruik heb je volgens mij de console minder nodig (ik zeg niet dat de console niet handig is: voor powerusen is de console een vereiste vind ik, maar 95% van de kindertjes kan amper de de DOS prompt werken, en veel verder dan tekstverwerken / browsen gaat het niet).

Die eerste stap configuratie zal wel iets langer duren dan voor een Windows-systeem, alleen denk ik dat de meeste scholen toch verschillende computers met identieke hardware hebben, daar zorg je dan gewoon voor één image van je partitie en dan kun je die overzetten.

ATi-drivers op Linux heb ik wel eens van gehoord dat ze lastig te installeren zijn. Als Linux-newbie (met wat algemene pc-kennis en heel wat ervaring met Windows) moet ik je echter zeggen dat ik het installeren van ATi-drivers op mijn slackware-installatie een fluitje van een cent was. Het kan misschie wel zijn dat ze niet helemaal geïnstalleerd zijn ofzo maar in mijn xorg.conf heb ik ze toch kunnen aangeven om gebruikt te worden zonder daarmee problemen te krijgen. Hoe? Eventjes zoeken met Google en je komt op genoeg resultaten van fora waar het kort uitgelegd wordt en het werkt (SlackWare 10.1, laatste ATi drivers; gebruikte tijd: maximaal 20 minuten met zoeken inbegrepen en dat met een Medion-kaartje (9600TX (niet XT!), dus zeker geen alledaagse kaart).

Voor het alledaagse gebruik, lijkt me het niet zo'n probleem om over te stappen van Windows naar Linux. Met desktopmanagers als KDE en Gnome valt alles heel goed mee, voor minder zware computers is xfce wel Gnome-achtig vind ik (maar nog steeds niet zo handig als de andere twee). Fvwm(-95) zou ook wel goed zijn naar het schijnt, maar zelf niet zo lang mee gewerkt, en dat lijkt wel sterk op Windows 95. Maar alles went uiteindelijk toch wel, zeker voor het beperkte gebruik dat in het Algemeen Secundair Onderwijs nodig is (wat internet, wat office, eventueel wat wiskundesoftware maar die werkt waarschijnlijk wel met Wine).
Begrijp me goed, ik vind het een interessant gebeuren, maar ik val over de argumentatie heen:
Het Ministerie noemt onder meer de relatief lage kosten, compatibiliteit, stabiliteit en het feit dat een product niet zomaar van de markt gehaald kan worden als potentiële voordelen van open source. Desalniettemin zegt het zich ook bewust te zijn van de nadelen, zoals het versnipperde aanbod en beperkte ondersteuning.
- Lage kosten? Aanschaf wel. Maar in combinatie met beperkte ondersteuning (zoals genoemd bij de nadelen) en slechte kennis gaat dit ook geld kosten.

- Compatabiliteit? Open source is daar geen garantie voor.Er worden alleen meer open standaarden gebruikt. Boeiend als je in een Microsoft-only omgeving zit. Ik kan alles uitwisselen wat ik wil.

- Stabiliteit? Klopt, totdat je met hardware zit die niet ondersteund wordt.

- Product dat niet van de markt wordt gehaald? Klopt, er is geen commerciele aanbieder. Maareh, de doorloopsnelheid van open source ligt vele malen hoger. Oudere versies worden bij het uitkomen van nieuwe versies algauw niet meer ondersteund. Met problemen moet je vaak eerst naar een nieuwe versie, of zelf programmeren. En om een voorbeeld te noemen: je kan nog steeds gebruik maken van Office 97. Alleen met problemen heb je geen ondersteuning. Geen verschil dus.

Kijk als de argumentatie het volgende was:
"Mensen hebben al kennis genoeg van Microsoftproducten en we willen dat de opgroeiende jeugd meer bekend wordt met andere aanbieders op de markt"
Dan ben ik het er mee eens :)
Anoniem: 143909 @Motrax10 juni 2005 15:49

Begrijp me goed, ik vind het een interessant gebeuren, maar ik val over de argumentatie heen:
Het Ministerie noemt onder meer de relatief lage kosten, compatibiliteit, stabiliteit en het feit dat een product niet zomaar van de markt gehaald kan worden als potentiële voordelen van open source. Desalniettemin zegt het zich ook bewust te zijn van de nadelen, zoals het versnipperde aanbod en beperkte ondersteuning.

- Lage kosten? Aanschaf wel. Maar in combinatie met beperkte ondersteuning (zoals genoemd bij de nadelen) en slechte kennis gaat dit ook geld kosten.
Moet jij je toch eens wat meer gaan verdiepen in 'Cost of Ownership', Onderhoud van jaarlijkse licenties, en betaalde aan-huis support :) Ik weet uit eigen werkomstandigheden dat M$ licenties absoluut geen kattepis zijn, en dan heb ik het alleen nog maar over de licenties voor de werkstations, tel daar nog eens 5 server licenties met bijbehorende client licenties bij op, en office licenties voor alle stations, en dan dat eventjes goed onthouden als je gaat kijken bij bijv. Mandriva Linux voor servers en middelgrote tot grote netwerken. Kost toch wel wat minder als je één overkoepelende deal sluit ipv. een deal die je iedere keer weer moet vernieuwen :P

- Compatabiliteit? Open source is daar geen garantie voor.Er worden alleen meer open standaarden gebruikt. Boeiend als je in een Microsoft-only omgeving zit. Ik kan alles uitwisselen wat ik wil.
Ook boeiend als je zelf ook gewoon de standaarden gebruikt :) OpenOffice is prima in staat om met documenten te werken die gegenereerd zijn door MS Office, Gimp is prima in staat om met alle gangbare (lees meest gebruikte) afbeeldingsbestanden te werken, Evolution weer met corporate mail, etc. Bedrijven zoals Red Hat en Mandriva zijn zeer goed in staat om je te vertellen wat er nog meer mogelijk is.

- Stabiliteit? Klopt, totdat je met hardware zit die niet ondersteund wordt.
Alleen het nieuwste van het nieuwste werkt niet (volledig) naar behoren als je volledig op open source draait, wat overigens logisch is, zelfs voor Microsoft, en al helemaal voor de hardwareboeren die hun drivertjes nog niet klaar hebben. En zelfs met hardware die krakkemikkig ondersteund wordt (of helemaal niet) heb je nog een goede kans dat je er eventueel normaal mee zou kunnen werken, ook al kan je niet gebruik maken van alle functies (Zoals bijv. een 3D Accelerator, die je absoluut niet nodig hebt voor 'normale' toepassingen zoals OpenOffice en dergelijke, dat werkt zonder acceleratie ook wel.)
Dus wat hardware betreft kan je met open source zelfs langer doorwerken dan met bijv. Microsoft, want je kan nog steeds wat oudere hardware gebruiken, waardoor je weer kosten kan besparen, etc.
Bijv. voor een school; telkens hele klaslokalen vol pc's moeten vervangen elke 2 tot 4 jaar omdat Microsoft een besturingssysteem uitrolt dat meer geheugen en processor eisen stelt en als een tornado door je budget heen raast. "Tsja, sorry heer docent informatica, dit jaar moet u het stellen met 25 'brakke' pc's en 5 nieuwe, want uw budget is op. Volgend jaar gaan we kijken of we de volgende 5 kunnen vervangen!" :7

- Product dat niet van de markt wordt gehaald? Klopt, er is geen commerciele aanbieder. Maareh, de doorloopsnelheid van open source ligt vele malen hoger. Oudere versies worden bij het uitkomen van nieuwe versies algauw niet meer ondersteund. Met problemen moet je vaak eerst naar een nieuwe versie, of zelf programmeren. En om een voorbeeld te noemen: je kan nog steeds gebruik maken van Office 97. Alleen met problemen heb je geen ondersteuning. Geen verschil dus.
Er zijn wel commerciele aanbieders van open source software. Zoals eerder, kijk eens naar bedrijven zoals Mandriva, Red Hat, Novell, etc.. en over oudere versies, ik zou daar ook maar even oppassen. want als jij je zaakjes goed regelt met bijv. Mandriva, kan jij gewoon nog een support incident aanvragen en de boel laten oplappen, mocht het mis gaan. En in mijn mening heeft open source software een betere houdbaarheid dan closed source software, juist omdat er letterlijk en figuurlijk honderden mensen op het web te vinden zijn die precies dezelfde software gebruiken als jij, en wellicht ook de oplossing voor een eventueel probleem zouden kunnen hebben.

Kijk als de argumentatie het volgende was:
"Mensen hebben al kennis genoeg van Microsoftproducten en we willen dat de opgroeiende jeugd meer bekend wordt met andere aanbieders op de markt"
Dan ben ik het er mee eens
Je kan pas bekendheid kweken als je ermee begint in een vroeg stadium, als je al kennis genoeg hebt van een bepaald iets voorkom je juist dat je later andere keuzes maakt, omdat je al kennis bezit over een vorige ervaring, en er daardoor mee weet om te gaan. Een mens is een gewoontedier, en dat is precies waar de marktstrategie van Microsoft op doelt :)

/Rant en toedeloe prettig weekend allen ;)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.