n het begin krijgen een hoop mensen problemen ja. Klopt. Maar daar zal je even doorheen moeten.
Ja, net als bij de overgang van 9x naar NT, en dingen als SP2 zeker?
Dat gaat echt niet lukken. Mensen gaan dan gewoon niet over op nieuwe Windows versies... of gaan naar een ander OS. Ze ontwijken die problemen nu ook al.
Want zijn het niet dezelfde mensen die constant zeuren over alle popups, spyware en virii die maar vrijelijk hun computer binnen stormen?
Denk ik niet. Ik werk zelf ook altijd als admin, mede vanwege de problemen met beperkte accounts, maar ik heb nooit last van popups, spyware en virii. En ik ben vast niet de enige.
Kennelijk zijn er dus ook mensen die als admin werken, en de zaak wel redelijk onder controle hebben.
Alleen al door niet als admin maar als gewone gebruiker in te loggen maakt al bijna dat je geen eens een virusscanner/spyware scanner meer nodig hebt, omdat ze simpelweg de rechten niet hebben om zichzelf uit te zaaien over het systeem(daarmee zeg ik niet dat ze dan helemaal overbodig zijn maar het scheelt wel in 90% van de gevallen).
Dat valt ook wel mee hoor. De meeste mailvirussen bv gebruiken gewoon de MAPI, en volgens mij werkt dat net zo goed via een beperkte account... zolang de gebruiker maar kan emailen. De tijd dat virussen bestanden infecteerden en partities onbruikbaar maakten, ligt al een tijd achter ons, eigenlijk. Ik denk dat voor de meeste hedendaagse virussen een goede firewall en een goed ingestelde browser en email-client veel meer effect hebben dan een beperkte account.
En het 'Run As' systeem zoals dat op dit moment in Windows XP zit werkt vrij aardig maar nog lang niet perfect, in een aantal gevallen laat het zeker steken vallen, en bijvoorbeeld een file-manager starten met admin-rechten(explorer dus) gaat helemaal niet lukken, omdat als je explorer uitvoert hij gewoon een nieuw venster spawned als de lokale gebruiker.
Dat zou ook opzet kunnen zijn. Het is zeer onveilig om windows met admin-rechten op je desktop te hebben. Er bestaan exploits voor om via zo'n window het systeem over te nemen. In principe moet je nooit iets met een GUI draaien met admin-rechten.
Verder zijn de die-hard Linux-gebruikers inderdaad dat soort dingen gewend, maar er komen ook steeds meer "n00bies"(sorry voor het woord) die voorgeïnstalleerde systemen gebruiken en ook daar hoeft dat geen enkel probleem op te leveren, en dat doet het vaak ook niet.
Toch heeft bv Lindows/Linspire ervoor gekozen om alles maar als root te doen, om het gebruikersvriendelijker te maken.
Dat is een voorbeeld van een goede implementatie.
Mede mogelijk gemaakt door het gebrek aan legacy software, en de gemiddeld betere kennis van de gebruikers. De Windows-situatie is anders, uniek, zou ik zeggen.
En programmeurs weten vast wel dat voor de dingen die ze programmeren bepaalde rechten nodig zijn, maar ze gaan er vanuit dat elke gebruiker die rechten ook heeft, en helaas klopt dat meestal ook. En daar gaat het fout.
Ik mag hopen van niet... Als die programmeurs ook nog moedwillig de zaak slecht implementeren, kun je het MS natuurlijk helemaal niet meer aanrekenen.
Bij de overgang van 9x naar NT had je ook al zoveel problemen. Er waren een hoop dingen die in 9x 'toevallig' werkten, maar niet volgens de specificatie waren (verkeerde return-waarde uit een dialogproc bijvoorbeeld). Er ging toen een hoop software stuk, en MS kreeg daar de schuld van... Dat zal vast ook wel mee hebben gewerkt in de trage overgang van 9x naar NT (oorspronkelijk zou alleen 95 naast NT4 bestaan, en zouden daarna beiden opgaan in 2000... Maar er zijn eerst nog een 98 en ME voor nodig geweest).
Maar goed, de geschiedenis leert dat iedere verandering in Windows altijd met erg veel tegenwerking gepaard gaat... En hier lijkt het me, net als bij 9x, beter dat eerst de programmeurs eens leren hoe het moet, zodat je daarna de overstap kunt maken... We zijn er trouwens al redelijk dichtbij. In bedrijven werkt men al jaren met NT4, 2k en XP en beperkte accounts. De meeste commerciele software heeft tegenwoordig goede installers. Maar er blijven altijd uitzonderingen, vooral bij shareware/freeware/opensource.