Zoals je al aangeeft is de markt gewoon te klein, waardoor de prijzen nog hoog zijn, maar als je het geld hebt, dan kan je gemakkelijk je eigen stille krachtige HTPC bouwen met een Pentium-M (Intel Pentium M 735 1.7 GHz kost $250).
Voor een minder snelle HTPC, kan je met een VIA C3 of AMD Geode toe (een ondergeklokte XP of AMD64 schijnt ook goede prestaties te leveren met passieve koeling).
Aangezien Intel goed bezig is met de Pentium-M en deze ook voor desktops gaat gebruiken, wordt dezelfde processor betaalbaar. Echter zal de desktop Pentium-M vermoedelijk meteen dual-core worden, dus of de zeer lage temperaturen dan nog steeds gelden is onbekend, maar er zal zeker een Celeron editie uitkomen, die dan zeer gretig aftrek zal vinden voor een passief gekoelde HTPC.
Sony/IBM maakt eventueel ook een goede kans om deze markt te betreden met hun Cell-processor, maar die zal dan wel openbaar gemaakt moeten worden kwa specificaties, zodat andere bedrijven deze kunnen gebruiken. Ik denk echter dat Sony wil proberen om deze markt zelf te betreden via de PS3 en dat het een closed-source ontwerp blijft.
@blouweKip
Ik kon eigenlijk niet op een ander woord komen, waar ik op bedoelde is dat net als Windows wat closed-source is en dus alleen Microsoft dit produkt kan aanpassen/verkopen (in tegenstelling tot open-source Linux wat door Red-Hat, Novell/SuSe, etc verkocht en aangepast wordt). Dat Sony dus niet aan Asiaatische moederbord fabrikanten gaat uitleggen (of vooral toestaan) hoe zij een moederbord kunnen maken waar dan een Cell-processor oppast, en dat er dan een Linux versie voor gemaakt kan worden.
IBM is ook van plan om de Cell-processor te gaan gebruiken in blade-servers, dus wie weet, maar ik neem aan dat Sony zijn eigen markt niet laten bedreigen door IBM en dat daar wel contracten over zijn tussen die twee (eigenlijk 3, want Toshiba doet ook mee). Sony heeft namelijk de volle intentie om de PS3 ook in de HTPC markt te plaatsen.