Nachtbeeldmodule voor camerafoon schiet door kleren heen

Het Japanse bedrijf Yamada Denshi heeft een toevoeging voor mobiele telefoons ontwikkeld die het mogelijk maakt om door kleren heen te fotograferen, zo meldt de Daily Record. Het betreft een cameramodule voor bepaalde gsm's, die beschikt over een speciale warmtegevoelige nachtfilter. Hoewel oorspronkelijk bedoeld om in het donker foto's te maken, zorgt het verschil in warmte tussen het menselijk lichaam en de gedragen kleding ervoor dat er in feite foto's gemaakt kunnen worden van het lichaam zonder kleren. Met name donkere bikini's zouden zo vrij effectief 'weggefilterd' kunnen worden. De €150-kostende module is naar verluidt dan ook erg populair onder Japanse gluurders.

Vodafone V602-SHDe add-on wordt voornamelijk toegepast in combinatie met een hier nog niet verkrijgbare gsm van Vodafone, de V602-SH. Het telecombedrijf is bijzonder ongelukkig met de introductie van de camera, maar zegt er weinig aan te kunnen doen. Een woordvoerder van Yamada benadrukt op zijn beurt dat de gadget niet bedoeld was voor voyeuristische kiekjes: "We dachten dat de nachtfunctie gebruikt zou worden om foto's te maken van bijvoorbeeld een slapende baby of de fijne details van een boomblad".

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Door Arthur Scheffer

Tweakers nieuwsposter

25-10-2004 • 23:41

84 Linkedin

Submitter: Anoniem: 58827

Bron: Daily Record

Reacties (84)

Wijzig sortering
Kijk hier anders voor meer info,
en vergeet niet de 'sample images' onderaan te bekijken :P

http://www.advanced-intelligence.com/xraycam.html
+2Anoniem: 126290
@dyna1826 oktober 2004 00:08
Een emmer water heeft meer effect bij strakke truitjes dan zo'n cameraatje :D
+1Anoniem: 113064
@dyna1826 oktober 2004 07:57
Heb je gezien wat die X-Ray bril kost?! $2400,00 introductieprijs. Hallo. Voor die prijs kun je drie weken prammen kijken ergens in centraal Afrika. Ben je gelijk over je obsessie heen!


PS "je" is bedoeld in het algemeen.
Okej, de bril is erg duur, maar de gewone camera valt wel mee: $390 maar ik vind het in ieder geval zonde voor je geld voor zulke lage resultaten.
Tja, en die camera heb ik toch al, zelfs de 40e versie ipv de 20 dus nu nog even zo'n lens in dan :Y) .

Ach laat maar, heb toch al een vriendin, nietwaar ? :)
Een echte tweaker bouwt zoiets natuurlijk zelf, voor een fractie van de prijs!
nou zo speciaal is het ook weer niet wat streepjes en vlekjes :?
0Anoniem: 92797
@dyna1826 oktober 2004 00:16
offtopic:
daar zouden ze wel eens iemand mogen inhuren om hun site te doen, wat een zooitje
Ik vind anders die see-through foto's niet zo spectaculair - leuk dat het kan maar echt schokkend nee, tis niet eens in kleur! :+

Verder kun je idd beter een emmer water er over gooien, issut effect ook nog beter :P
Maw, het klonk leuk maar ik ga nog niet van gsm wisselen :P
Dit is geen broodje aap, nou ja, misschien met deze telefoon wel, maar niet met die Sony camera. Ik heb ooit zo'n oude nightshot Sony camera gekocht, zonder display en heb er mee ge-experimenteerd: door er zo'n 'zonne-filter' voor te plaatsen (het folie dat je gebruikt om een zonsverduistering te bekijken), filter je het zichtbare licht effectief weg waardoor alleen de warmte nog overblijft. Die komt prima door de folie heen.

Het effect? Nou... als je hieraan als voyeur voldoende hebt, dan ben je geen veeleisend voyeur. Het is alsof iemand strakke badkleding aan heeft. Je ziet geen echte details. De voorbeelden die door dyna18 worden aangedragen, komen aardig overeen.

Hmm... ik heb ook een actieve dubbele-nachtkijker, uit russische leger. Daarmee wordt nacht gewoon dag. Zou het daar ook mee werken? Is zelfde principe... ok, binnenkort een experimentje... (eerst die folie terugvinden in de puinhoop).
Zo'n nachtkijker uit het russische leger zal niet werken want het is niet hetzelfde principe: het is nl een zg. restlichtversterker. Dit principe maakt gebruik van het altijd aanwezige omgevingslicht (van sterren, de maan, wolkenreflecties etc.) om een helderder beeld te krijgen.
Hebben we dit verhaal al niet eerder gehad met dat nightvision van Sony?
Dus misschien ligt het aan mij maar die mense van Yamada hadden het imho wel aan kunnen zien komen :+
Is een beetje fantaseren tegenwoordig niet meer voldoende dan? Da's toch veel leuker? Meestal valt het in het echt toch alleen maar tegen... :P
Meestal valt het in het echt toch alleen maar tegen
Dan moet je toch echt beter opletten in 't vervolg :) Jij moet juist zo'n camera kopen om vergissingen in de toekomst te voorkomen :7
Bovendien wil je niet dat je plots 'naakt' op één of andere website verschijnt ;)
Foto's verspreiden en publiceren van mensen die er geen toestemming voor hebben gegeven mag sowieso niet.
Dus als een journalist een foto maakt van een menigte mensen dan moet hij eerst aan iedereen die op de foto staat toestemming vragen voordat de foto gepubliceerd mag worden in een krant of op een website?
Stelen mag ook niet, maar het gebeurt toch, dus het kan heus wel gebeuren.
Een bekend voorbeeld is een foto die in de Nieuwe Revu verscheen, van een vrouw tijdens een fetish party die bepaalde handelingen deed, en waarvan een fotograaf een foto had gemaakt, waarop zij te herkennen was.

De Nieuwe Revu werd inderdaad veroordeeld tot het betalen van een schadevergoeding aan de vrouw aangezien zijn schade geleden had door de publicatie van die foto waarop zij herkenbaar was afgebeeld..

Een ander geval is van een zoenend paartje in het Vondelpark, toen dit gepubliceerd werd, klaagden zij de fotograaf aan, een van die personen was getrouwd en het vreemdgaan bleek door publicatie van die foto.
In dat geval wees de rechter geen schadevergoeding toe, immers zij bevonden zich in een publieke situatie en er was geen reden voor de fotograaf om aan te nemen dat deze foto hun privacy kon schenden (wat dus ook enkel kwam omdat zij hier vreemdgingen)

Bij het portretrecht, waar we het hier over hebben, gaat het erover in hoeverre mensen zelf instemmen met het eventueel gefotografeerd kunnen worden (als je je in het publiek ophoudt kan je gefotografeerd worden, zolang de fotograaf je geen direkte overlast bezorgd, mag hij je fotograferen).
Maar ook moet de fotograaf afwegen in hoeverre een persoon normalerwijze zou instemmen met publicatie, oftewel als de situatie compromiterend is of een mogelijke privacy-schending is, moet daarvoor een redelijke nieuwsgrond zijn om toch tot publicatie over te gaan...

overigens is er recent een interessante zaak geweest voor het Europees Hof, waar een prominente celebrity (naar ik meen prinses Caroline van Monaco) een aanklacht tegen een roddelblad had ingediend wegens privacy-schending, op basis van het gelijkheidsprincipe; zij was van mening dat voor bekendheden dezelfde rechten golden als voor 'normale' europese burgers..
De nieuwsgrond voor eventuele foto's of verhalen zou veel vaster moeten worden gesteld, zij kreeg toen grotendeels gelijk van de europese rechter, als die uitspraak wordt doorgezet, kan het grote gevolgen hebben voor de 'papparazzi-pers'.
nee, jij wilt niet dat ik naakt verschijn... :+
Ja of zelf uitkleden. Nah als er van die triestelingen zijn die door mijn kleding heen moeten kijken, dan doen ze dat toch lekker.
Kèkuh, kèkuh en de rest bèdenkuh!
Iets soortgelijks valt voor minder dan 20€ te maken.

Koop zo'n cheapo digitaal cameraatje van 800k pixels (blokker ofzo). Pruts deze open, en je zal zien dat je de lens van de ccd chip kunt losmaken. Achter deze lens zit een klein ir-filtertje. Haal deze weg, en maak eens een paar foto's van je eigen als het stikdonker is. Je hebt wel een foto met serieus wat ruis,maar je kan soms toch nog dingen herkennen.

btw: ik heb ooit eens op een helicopterbeurs voor een FLIR (forward looking infrared) gestaan. Dat ding laat dus de meest warmteafgevende dingen zien. Ik kan jullie persoonlijk vertellen dat 1 bepaald lichaamsdeel van de man nogal veel bloed kan bevatten in een bepaalde toestand. Ik ben met een rooie kop weggewandeld :o
Ach ik kan me voorstellen dat je van stoere FLIR-systemen een stijve kunt krijgen. ;)
Bedankt ey,
Mijn Canon 300D naar de knoppen :'(

Bovendien vermeldt je dus niet dat je alles wel héél nauwkeurig terug op de plaats terug moet bevestigen.

Ontopic: Ik vind dit nu niet iets om paniek over te zaaien, men weet wat de kwaliteit is van de foto's van telefoons, en met deze module neemt dat alleen maar af.
Voor datzelfde geld: ga gewoon een paar dagen naar de sauna of zo, nog goed voor de huid ook.
Krijg je een inrectie van een Helicopterbeurs dan ?!!
+1Anoniem: 124561
@Lunoah26 oktober 2004 21:53
wist niet dat onze geslachtsdelen ook naar binnen konden kruipen. :P
Of bedoel je dat niet?
"We dachten dat de nachtfunctie gebruikt zou worden om foto's te maken van bijvoorbeeld een slapende baby of de fijne details van een boomblad".
Hoe naief ;)
Tja, nu zoomen ze in op vijgebladen ;)
zie je die baby ook meteen bloot :+
Wat een sensatie verhaal zeg. Het is gewoon een infrarood gevoelige fotocamera. Die bestonden 40 jaar geleden ook al, zei het niet digitaal. En ja, daarmee kan je door kleren heen 'kijken'.
Inderdaad. Zo kan ik me nog wel herinneren dat er een aantal jaar geleden een Sony videocamera was die zo'n goede IR functie had, dat je ook door kleren "heen kon kijken". Is toen een rel om geweest, en volgens mij zelfs van de markt afgehaald.

Ach, waar maakt iedereen zich druk om :P
+2Anoniem: 126290
26 oktober 2004 00:02
Nou goed laten we het dan maar eens hebben over de mogelijke foto's die hier uit zouden kunnen ontstaan:

Foto's (of iig beelden) gemaakt met een infrarood camera zijn zwart wit, dat kan dmv een kleurenperspectief die naast een zwart-wit perspectief worden gehouden zodat je in theorie je foto's kleur kunt geven. (Netzoals ze die oude WOII beelden op Discovery channel hebben ingekleurd)

Stel we maken een feauteau van een liefelijke jonge dame met een flinke voorgevel, wat zou dan het eindresultaat zijn? Ik denk dat er niet meer te zien is dan een vaag ingekleurde (geel/rood/oranje) beeld waar je misschien een vrouwelijk silouet in zou kunnen herkennen.. dit komt dan door de kwaliteit van de foto die die 'gadget' voor die telefoon kan maken.

Heeft er iemand tjid/zin om een artistieke inpressie te maken van een mogelijk eindresultaat?
Met een beetje Nightshot camera kun je zelfs door inkt heen kijken. Als je in het bezit van een Sony camera(ook de nieuwere modellen) bent, dan zijn er een aantal truukjes om een dergelijk "see-through effect" op te roepen dmv de camera. Best wel maf. Was nog een heel gedoe toen uitkwam dat de oude modellen gedeeltelijk door bepaalde kleren heen konden kijken en nu ze "gemaakt" zijn is het door een simpel truukje nog steeds mogelijk. (Werkt ook bij sommige Panasonic camera's, zie site)

Nu wordt het dus tijd dat het vrouwelijk schoon niet infarood-doorschijnende kledij aan doet :)
Mag ik de door-de-kleren-heenkijk module naar broodje Aap verwijzen?

Die grap bestaat al 30(?) jaar :+
En of dat dergelijke (video) camera's bestaan zoek met bv. eMule maar eens op X-Ray video's dan zul je zien dat het bij bepaalde soorten kleding best goed werkt.... :9
Zoek me rot, maar ben blijkbaar een slechte zoeker. Zie wel wat plaatje maar ik denk dat die netjes bewerkt zijn.... Heb je een hash voor me?

Allees voor de wetenschap natuurlijk he :+
plaatjes???
Ik heb de films gepakt 8-)
Type xray in voila ;)
Heb er een stuk of 3 bekeken, maar je ziet geen moer. (en deze drie waren allen door badkleding heen) Het lijkt me een storm in een glas water, of een plubiciteitsstunt.

jammer :)
<div class="b4" style="position: relative; color: black; border: #C6C1B4 1px solid; width: 80%; padding: 5px; font-size: 12px;"><span style="color: C00042;">FP Admin-edit:</span>
Het plaatsen van links naar nieuwsgroepen waar porno wordt verspreid is niet toegestaan. Evenals het verwijderen van een edit van de crew niet is toegestaan. Check je mail!</div>
Het lijkt me een storm in een glas water
Maar in Japan zijn ze ontzettend preuts, met dat publiekelijk vertoon van bloot niet echt toegelaten wordt. Tel daarbij op dat als je ook maar kijkt naar een vrouw, je gelijk al hentai (betekent "viezerik") bent. En als derde op de stapel komt nog dat de meeste Japanse kerels erg verlegen zijn.
Links naar nieuwsgroepen waar porno wordt aangeboden is niet toegestaan.
Mozes, give him a break. Het was geen link en ook geen pr0n. Bovendien staat er niets over in de AV.
0Anoniem: 113409
@digital826 oktober 2004 00:50
Ja gevonden, even aangeklikt alleen om te kijken of je wel gelijk hebt :+
Het is helaas geen broodje aap.
Het is misschien niet precies aangegeven in de naam wat er gebeurd maar je kan echt wel zien wat diegene "aan boord heeft" zeg maar.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee