DigiTimes had een interview met Symon Chang, CEO van Tyan, over de plannen van het bedrijf en over wat we van de toekomst mogen verwachten in de hardwarewereld. Tyan is op dit moment zeer actief in de OEM-markt, met als doelstelling een van de grootste producenten te worden die oplossingen voor elk bedrijfsniveau aanbiedt. Hoewel het bedrijf de laatste tijd nogal vaak in het nieuws komt met Opteron-borden blijft de focus echter op Intel-systemen liggen. Volgens Chang maken producten gebaseerd op Intel-chipsets of geschikt voor Intel-processors ongeveer twee derde van het totale aanbod uit. Hij benadrukt echter dat Tyan geen merknaam voor systemen wil worden, in plaats van te concurreren met systeembouwers als IBM en Dell, wil Tyan hun grootste leverancier worden. Wanneer het op clusters aankomt wil Tyan echter wel een actieve rol gaan spelen.
Wat verder in het interview doet Chang een uitspraak over geheugenvereisten en 64-bit systemen. Volgens hem zal de hoeveelheid geheugen die men minimaal nodig heeft steeds meer stijgen (op dit moment vereist Windows XP al 256MB tot 512MB). Wanneer deze minimumgrens twee tot vier gigabyte bedraagt zullen gewone gebruikers massaal overstappen op 64-bit platformen, aldus Chang. Hoewel hij niet zeker is wanneer deze overgang precies zal plaatsvinden, vermoedt hij dat binnen een tweetal jaar 2GB de standaardhoeveelheid RAM-geheugen zal zijn voor desktops en workstations. Voor serversystemen is 64-bit in ieder geval de 'way to go'.
Aangezien dergelijke systemen heel wat geheugen gebruiken is een 64-bits oplossing nodig om dit geheugen efficiënt te gebruiken. Symon Chang stelt overigens dat Linux een belangrijke voorsprong heeft in de 64-bit wereld en 64-bit eigenlijk al de standaard uitmaakt in Linux RISC PC-systemen. Chang's assistent Steve Hsia is ervan overtuigd dat Windows Longhorn bovendien een piek zal veroorzaken in de PCI Express-markt. Tot op dat moment is afwachten echter de boodschap. Wat later gaat het gesprek over hardwareontwikkelingen en meerbepaald de Xeon-processors. Zo is Chang van mening dat het lanceren van de 64-bit Xeon niet noodzakelijk voor een stimulans in de verkoop van Intel-producten gezorgd heeft.
Wel heeft deze processor de penetratie van Opterons in de servermarkt vertraagd door een alternatief te bieden. Over de Xeon Nocona wist Chang te vertellen dat de warmteafvoer wel degelijk een probleem vormt met zijn 130W tegenover de 95W die de Opteron verbruikt. Deze stroomvereisten en de daarmee verbonden warmteproblemen zullen er volgens Chang voor zorgen dat men overstapt naar een volledig nieuwe cpu-architectuur, zoals bijvoorbeeld dual-coreprocessors. Wat betreft de HyperThreading-technologie van Intel en de HyperTransport-bus van AMD denkt Chang dat HyperTransport veel meer gebruikt wordt en zal worden. Hoofdzakelijk omdat HyperThreading vereist dat applicaties aangepast worden om optimaal van de technologie gebruik te maken, iets wat vaak te veel investeringen vergt om rendabel te zijn, terwijl HyperTransport een technologie is waarvan alle producten kunnen profiteren.