Fabrikanten verplaatsen notebookproductie naar Taiwan

Volgens een artikel op de site van X-bit labs verplaatsen notebookfabrikanten hun productiefaciliteiten steeds meer naar Aziatische landen, met name Taiwan. Dat land is samen met regio's als China, Hong-Kong, Singapore, De Filippijnen en Zuid-Korea al vooraanstaand wat betreft productie van computeronderdelen in het algemeen. In 2001 werd 58% van de laptops geproduceerd in Taiwain, in 2002 was dat al 65%; 's werelds grootste notebookfabrikanten, Quanta en Compal Electronics, verkochten toen respectievelijk 5,1 en 4,1 miljoen laptops. Als deze trend zich doorzet, prijkt het opschrift Made in Taiwan op meer dan 70% van de nieuwe notebooks dit jaar. De verwachting is dat dat percentage volgend jaar zelfs tot ver in de 80% zal stijgen. Ook Toshiba, Dell en Apple verwachten een forse toename van het aantal in Taiwan geproduceerde laptops.

Fujitsu notebookSeveral Taiwan-based mobile computer makers are projected to ship 700 to 800 thousands of notebooks during the first half of 2004. In the second half of 2005 and in the first half of 2005 HP will outsource an even more substantial part of its mobile computer production to four partners from Taiwan, DigiTimes reported. Inventec will produce two mainstream business models with monthly shipments of 100 to 150 thousands units. Quanta will be ordered 17” and 15.4” wide-screen notebooks, a slim 12.1” notebook and a standard 14.1”/15” model. Wistron is expected to manufacture a 15” SOHO mobile PC. Compal has landed orders on a 12.1” Tablet PC. Monthly shipments from all these companies in 2H 2004 and 1H 2005 are projected to reach 200 – 250 thousands of units.

Door Steve Lersberghe

Nieuwsposter

23-11-2003 • 11:48

13

Bron: X-bit labs

Reacties (13)

13
11
9
6
0
0
Wijzig sortering
Reden dat ze voor deze regio kiezen is oa omdat die nog een enorme markt heeft... China anyone? en vooral politiek stabiel is. Dit itt Afrika, zoals je nu bv weer ziet met Zimbabwe, wat van een veelbelovend land in een corrupte, failliete bende verandert. China heeft enorme kansen..... *als* het goed blijft gaan daar. Niet alle ontwikkelingen kun je voorspellen, zoals je nu wel ziet met Rusland. D'r zijn nog steeds mensen die hun papieren aandelen van westerse bedrijven hebben, spoorwegen en zo, die de Russen in de jaren ' 20 hebben genationaliseerd. Weg is je geld. Dat kan eventueel ook weer gebeuren in China over 10-15 jaar. Maar ja, als het goed is spreiden ze hun risico's......
Veel standaard software (ik geloof 25%) wordt tegenwoordig in India geprogrameerd. Ik denk dat dit de opvolger van Taiwan wordt.
Dit land heeft veel voordelen:
- 25 miljoen academisch opgeleiden en ongeveer hetzelfde aantal mensen met een opleiding gelijk aan nederlandse HBO'ers
- hiervan is 70 % technisch opgeleid (tegen 5% in Nederland)
- communicatie gaat vooral in het engels ( toch de voorkeurstaal voor de handel)
- loonniveau voor technici is 50 % van dat in Taiwan

China is een goede tweede, maar daar gelden argumenten 2 en 3 niet.
Politiek stabiel? Tawain is een afgescheurde provincie van China en de Chinezen willen dat nog altijd graag binnen halen. Daar zijn al verschillende incidenten over geweest.
Het is er politiek /matig/ stabiel en geografisch onstabiel. (aardbevingen, anyone?), dus zo enthousiast ben ik er niet over dat alles naar Tawain verhuist...
In Taiwan heb je nog steeds relatief lage lonen. De opleidingsniveau voor die lage lonen is dan weer extreem hoog vergeleken met andere landen.
Dus dat zorgt voor een grote aantrekkingskracht, plus de "overheidssteun" enz...

Plus het feit dat het gewoon hoort, om als technologybedrijf een filiaal of tak te hebben in Taiwan. Hetzelfde zie je nu gebeuren in Shanghai.

Wat Afrika betreft, het is een systeem dat corrupt word gehouden door de multinationals die daar goedkoop kunnen exploiteren. De plaatselijke culturen worden daarbij nog eens lekker in de hand gewerkt (Tutsi vs. Hutu enz...)
Dus de nieuwe generatie multinationals doen waarschijnlijk hetzelfde met Afrika.
tja en na 100.000.000 geproduceerde laptops is ook taiwan te duur geworden en switchen ze naar een nieuw goedkoper land.. (afrika?)
En vroeger dachten ze dat dat erg was. Mijn vader zei in de jaren 70 dat Europa ten onder zou gaan door de Japanners met hun lage lonen. Maar zo werkt het dus niet. We hebben het hier nog steeds goed en Japan is opgeklommen van lage lonen land naar een ontwikkeld land. Dus als Afrika ook aan de beurt komt, is dat zo gek nog niet.
Dit zal dan wel in Zuid-Afrika of zo moeten gebeuren, aangezien in de rest van Afrika de politieke situatie te onstabiel is om een dure fabriek te bouwen. Verder is in het gros van de Afrikaanse landen geen deftige transportmogelijkheid aanwezig en is soms zelfs geen elektriciteit aanwezig!

Het verschil met Taiwan en Japan ligt erin dat dit daar wel aanwezig was, de overheden investeerden daar in de economie, en regeerden erg kapitalistisch gezind (denk maar aan de economische boom in Japan voor de 2de wereldoorlog: het bewind onder de Meji).

Als dit er ooit komt, zal dit toch wel voor de verre toekomst zijn!

edit:
@poisonouz:
idd, Zuid-Afrika rekende ik er vooral bij omdat daar tenminste al wat industrie aanwezig is, en er dus ook elektriciteit geproduceerd wordt.
Ook zuid-afrika is zo onstabiel als wat, meisjes worden er nog steeds verkracht omdat ze denken dat je dan van je aids af komt etc.

Tis enkel dat de presidentjes er al ff niet weg zijn geschopt dat men denkt dat het "stabiel" is
Europa verdiend meer, en betaald ook meer voor de producten.

De fabrikanten betalen lekkere lage lonen daar, en de mensen in oosterse landen zijn al blij dat ze werk hebben.
Echter hierdoor zal de standaard toch ook daar gaan steigen. Het is dus een kwestie van tijd voordat ze daar ook hogere lonen gaan eisen denk ik. De productie zal dan of weer verplaatst moeten worden, of Europa gaat weer meer betalen.

De fabrikanten zullen toch zoveel mogelijk winst proberen te krijgen... misschien lukt dat niet meer omdat mensen in oosterse landen hoger lonen eisen, fabrikanten kunnen het niet meer aan en gaan falliet: veel mensen verliezen hun baan. En gaan weer werken voor lage lonen.

Ik hoop dus dat het in de oosterse landen beter geregeld gaat worden met wetten, en uitkeringen anders zie ik het bovenstaande nog best wel gaan gebeuren.

Owhja.. als er iets niet klopt :) ik ben geen economicus ofzo :Y) ik studeer informatica ;)
We hebben het hier nog steeds goed en Japan is opgeklommen van lage lonen land naar een ontwikkeld land.
Dus lage lonen landen zijn onderontwikkelde landen? Haha...een nieuwe kijk op de wereldeconomie! Japan een onderontwikkeld land |:(
verplaatsen van productie naar lage loonlanden is een oplossing om de kosten te verlagen, immers zijn lonen een van de grootste kostenposten, maar de werkeloosheid stijgt wel in eigen land, kijk maar naar onze economie. Philips ontloeg pas nog werknemers, kosten besparing en voor de aandelen heet dat

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.