NEC Mitsubishi kondigt 22" CRT Adobe RGB-monitor aan

NEC Mitsubishi Diamondtron RDF225WGNEC Mitsubishi komt met een 22 inch CRT-monitor die geoptimaliseerd is voor de weergave van Adobe RGB-kleuren. Dit kleurenspectrum wordt veel gebruikt in de grafische wereld. De Diamondtron RDF225WG zou in staat zijn om 97,6 procent van het RGB-gamma van Adobe weer te geven. De monitor is voorzien van een speciale modus om afbeeldingen in dat kleurenspectrum direct te tonen, zonder dat het fotobewerkingsprogramma eerst een conversie naar sRGB hoeft te doen. NEC zou zich met de monitor vooral richten op de DTP- en designersmarkt. Daarnaast is het een interessant product voor mensen die zich professioneel met digitale fotografie bezighouden. De planning is om in december te beginnen met de levering, maar een prijs is helaas nog niet bekend.

Door Henk-Jan de Boer

09-10-2003 • 00:15

35

Submitter: T.T.

Bron: Dpreview.com

Reacties (35)

35
35
29
8
0
0
Wijzig sortering
CMYK monitor :D

Nee, met goede calibratie kom je een eind... Maar, dat is dus de vertaalslag die je met zo'n NEC monitor overslaat. Althans, een hardwarematige verandering, want in feite kun je met Adobe calibratie software elke "redelijke" monitor zo instellen dat deze AdobeRGB weergeeft.

Neemt niet weg dat er problemen kunnen ontstaan ivm kleurechtheid... want dat hangt echt niet alleen van de monitor af. Verder denk ik dat de DTP markt al re-de-lijk verzadigd is wat voor betreft monitoren, neem bijvoorbeeld LaCie welke een veel groter marktaandeel heeft in dit segment dan NEC Mitsubishi en gezien er de meeste mensen van Appel niet zo snel een PC aanschaffen, denk ik dat dit zichzelf eerst moet bewijzen, wil het verkopen.

Heb er eerlijk gezegd een beetje een hard hoofd in :)
Anoniem: 92320 9 oktober 2003 09:15
Leuk product voor de semi-profesionele markt, zodat deze gebruikers niet met extra kleurprofielen voor hun monitor aan de slag hoeven.

FF reageren op eerdere meningen:

1. "what you see is NEVER what you get!"
Er is nu eenmaal een duidelijk klerverschil tussen elk medium dat je gebruikt (papier, monitor, kunststof, enz.) Je weet pas echt hoe het eruitziet als het daadwerkelijk geproduceerd is.
Als je met een proef kunt bereiken dat je een afwijking van ±15% hebt tov het eindresultaat, dan heb je het goed gedaan.

2. Er wordt hier een aantal keer het vergelijk gemaakt tussen kleurechtheid op het beeld tov het eindresultaat, waarbij alleen over de monitor en de inkten wordt geproken. Buiten deze twee factoren moet er ook nog rekening worden gehouden met het Afdrukapparaat, het te bedrukken materiaal, de inkt waarmee er wordt gedrukt.

Al met al zijn er veel meer factoren waar rekening mee moet worden gehouden.
Op zich is de stap naar sRGB een stap vooruit. In sRGB is meer van het spectrum te vatten dan in RGB, wat ook weer meer kan weergeven dan CMYK. Als je werkt in het CMYK-colorspace, bijv. in Photoshop, en dat wordt weergegeven met sRGB, dan is het bij benadering goed, en beter dan in RGB. De crux zit hem in het weergeven van niet-CMYK-kleuren, zoals de kleuren uit het Pantone-gamma. Die (te zien op stalenwaaiers) zijn niet te benaderen in CMYK (niet mengbaar naar process-inkt) maar wel bij benadering in RGB en nog beter in sRGB. het probleem blijft altijd dat je de kleur in licht moet weergeven, terwijl het product altijd gedrukte inkt is, waarvan de weergave afhankelijk is van het omgevingslicht... vele factoren zijn op de vergelijking van invloed. :z
<<probeer maar eens een felle blauwe kleur te mengen in CMYK, kansloos!!>>

Het is zoals ik al opmerkte, een stap vooruit. :9
Anoniem: 87819 9 oktober 2003 00:26
Slim... Dit zou nog wel eens de redding van CRT kunnen worden, het gebruik maken van de eigenschappen t.o.v. LCD door extra goeie kleurechtheid te bieden, ik zag het namelijk al een langzame dood sterven.
Uit persoonlijke ervaring kan ik jou vertellen dat geen enkel persoon die professioneel met drukwerk bezig is in wat voor gebied dan ook waar het gaat om kleurechtheid, zijn/haar werk doet op een tft/lcd of whatever crappy kleuren scherm dan ook. Als de kleuren gewoon MOETEN kloppen dan heb je een goede CRT monitor staan met kleuren calibratie soft- en hardware. Punt uit.
als je echt wil dat de kleuren kloppen heb je ook aan een crt nix, dan moet je een CMYK scherm hebben want dat gebruiken printers drukkers etc, zo vermijd je kleurverschil en detailverlies dmv het converten, maar naar mijn weten bestaat dat niet

oh en er zijn echt wel goeie tft schermen met goeie kleurweergave hoor. het staat alleen nog in de kinderschoenen tov crt, maar op den duur gaat crt er echt wel uit
Anoniem: 84469 @bolleh9 oktober 2003 09:09
Het probleem is echter dat RGB en CMYK niet dezelfde soorten kleuren kunnen weergeven.

Zo'n 80 tot 90% lukt, maar de uitersten gaan simpelweg niet. Probeer maar eens puur rood af te drukken. Dat kan gewoon niet met CMYK.

In die zin kun je dus het nut af vragen van een super de super RGB monitor, wanneer je weet dat het daarna toch er anders uit komt te zien op CMYK...

Er zitten trouwens wel features in fotoshop e.d. om de onafdrukbare delen van het RGB bereik af te kappen...
oh en er zijn echt wel goeie tft schermen met goeie kleurgave weergave hoor. het staat alleen nog in de kinderschoenen tov crt, maar op den duur gaat crt er echt wel uit
Eén van de grote problemen van tft is de weergave van zwart. Achter een TFT scherm staat altijd een lamp op volle kracht te branden en er komt altijd licht doorheen. Daardoor is de weergave van donkere tinten hopeloos op een TFT en ik zie het niet 123 opgelost worden. OLED displays zouden uitkomst kunnen bieden.

Bij een CRT is hier ook een probleem: de natuurlijke kleur van de beeldbuis. De natuurlijke kleur van de beeldbuis is meestal niet volledig zwart en dat hindert de kleuren. Echter zodra je je werkruimte in het donker zet zie je dat niet meer en schittert een CRT in alle pracht.
Als het echt moet kloppen dan draai je natuurlijk gewoon een paar proofs ;)
CMYK scherm? Bestaan die dan? :?
Ik ben heel erg benieuwd hoe dat zou moeten werken... Overigens is de ene inkt de andere niet. Ze mengen steeds ietsje anders, hebben nét een ander spectrum... Je weet dus pas hoe het eruit gaat zien als je een print of proefdruk gemaakt hebt.
Aangezien papier gebaseerd is op reflectie en beeldschermen op lichtstraling lijkt eem CMYK beeldscherm me ietwat onwaarschijnlijk. Niet onmogelijk maar wel onwaarschijnlijk. Niet voor niets is elk beeldscherm/lcd/tv gebaseerd op RGB en al het drukwerk op CMYK.
De techniek is tegenwoordig dusdanig goed dat wat je op het scherm ziet ook zo uit de printer kan rollen. Maar dan hebben we het niet over een huis-tuin-en-keuken foto Epson/HP printer. :)
Ja, met steunkleuren. Anders kun jij écht geen fluoriscerend geel printen hoor. En daarnaast heb je ook dingen die echt eigenschap zijn van je inkt, en niet van de kleur op zich; dan heb ik het over mat, glanzend, etc. Neem bijvoorbeeld de transparante inkt met hoogglans zoals toegepast door Orange op haar product-verpakkingen: Erg mooi effect, maar niet op een monitor weer te geven.
goedkoop zal zo'n monitor echt wel niet zijn...

het is natuurlijk wel een voordeel voor de dtp'ers dat ze ineens het échte eindresultaat kunnen zien (zonder dat de prints/drukken toch weer een kleine schakering anders hebben)
Hmmm, klopt dat wel? Een drukker werkt niet met RGB maar met CMYK kleuren...
Ja precies, RGB zijn de mengkleuren die gebruikt worden op schermen en CMYK zijn de mengkleuren voor de printers en drukkers van professionele uitgevers.
Even heel primitief schema:
Printer<--[CMYK]-->Photoshop<--[RGB]-->Grafische kaart<--[RGB]-->Monitor.

De betrouwbaarheid van weergave van CMYK kleuren hangt van photoshop af hoe hij dit omzet naar RGB en dus niet van de monitor. Monitor heeft gewoon de taak zo dicht mogelijk de waarde te benaderen die je grafische kaart uitspuugt (in rgb dus) wat indirect dus weer belangrijk is hoe het uiteindelijk wordt afgedrukt gaat worden; ketting is zo sterk als de zwakste schakel :P.
De betrouwbaarheid van de weergave van CMYK kleuren hangt af van jouw plaatje.

Er zijn een heleboel RGB kleuren die je niet kan maken op papier met CMYK.
Dat heeft echter niets met photoshop te maken en daar kan photoshop ook niets aan doen. Het kan je alleen tonen welke kleuren je dus niet gaat krijgen.

Verder gaat de kleurconversie via de kleurprofielen die de verschillende aparaten meeleverd. Dat is niet iets dat photoshop doet. (Je moet alleen photoshop wel vertellen dat ie ze moet gebruiken)

Uiteindelijk zou het de niet professionele markt wel zo handig zijn als we nou eens gewoon afspraken allemaal dezelfde colorspace te gebruiken. Bv sRGB.
Kleureninkjets gebruiken inmiddels toch al RGB als input ipv CMYK. Ben er alleen niet van overtuigd dat ze ook sRGB gebruiken.
Niet vergeten dat ook bezig zijn aan Thin Crt. Maar wanneer hier producten van gaan uitkomen is nog niet bekend.

Misschien is deze RGB modus ook interesant voor andere zaken zoals films?
Die zijn er al google maar eens op thin-crt, dan kom je candela wel tegen.
Ik heb de vorige professionele monitor van NEC, een multisync FP950 en die koste me ook een ruimte 1500 gulden, Hij is echter wel overspoeld met handige features en speciale kleur instel mogenlijkheden, ook zijn de kleur calibratie files voor photoshop aanwezig, deze monitor voegt er dus nog een extra feature aan toe waardoor deze kleur files niet meer nodig zijn.

Lijke mij een erg mooi ding, alleen hopen dat de ghosting problemen dan ook opgelost zijn, want daar heb ik nog wel eens last van.
1500 gulden zou voor dit ding een koopje zijn. Denk eerder aan 1500 euro...
Dit is toch alleen leuk voor webpagina bouwers?

Bij ons wordt door de ontwerper/DTP-ers voornamelijk CMYK gebruikt..

Lacie monitoreb met een oog er bij. Om hem goed af te stellen ivm kleuren.

@Tjark
Dat bedoelde ik dus. Dat deze monitor niets extra's bied.
Ditis toch alleen leuk voor webpagina bouwers?
Wat heeft een webpaginabouwer nou aan zo'n kleurenechte monitor terwijl z'n publiek (wij dus) allemaal simpele crt's & tft's draaien?

Zeer weinig dus...
Hm je moet niet de zaken omdraaien. Heb je het bericht wel gelezen? Daar staat 't namelijk duidelijk genoeg uitgelegd.... Het gaat niet om website bouwers, maar vooral om de mensen die hier met drukwerk te maken hebben.

Zoek voor de gein eens op kleuren theorie binnen drukwerk, color management en Adobe RGB.. misschien wordt het je dan wat duidelijker.
Nee, de meeste WS-bouwers werken ook gewoon met CMYK-kleurenschema dacht ik. Dus wat nu het preciese nut van dit scherm gaat worden..?
interessant product voor mensen die zich professioneel met digitale fotografie bezighouden
Ik vraag me nu echt af waarom dit zo interessant zou zijn, je kunt net zo makkelijk in CMYK werken als in RGB. Het verschil is amper zichtbaar en het uiteindelijke resultaat zie je wel na een printje :Y)
Nee, "webdesigners" werk niet met CMYK kleurenschema's. DTP'ers daarentegen des te meer. En ik zie niet in waarom dit voor (digitale) fotografie interessant zou zijn.

En je bent zo te horen niet echt thuis in de drukkers-wereld gezien je laatste stelling. Weet niet of je een beetje natuurkundig bent aangelegd, maar als we het over CMYK hebben, praten we over inkt, en RGB is licht..

Weet niet hoe het met jou zit, maar, "het resultaat zien we wel na het printje" kan ik niet verkopen aan mijn klanten.
Tja de meeste mensen hebben niet in de gaten dat het kleurbereik van CMYK en RGB niet gelijk zijn.

Ze denken dat je elke RGB waarde even om kan zetten in CMYK en dat het dan op papier en op beeldscherm exact dezelfde tint geeft.
CMYK scherm, nog nooit van gehoord.. hoe mengen ze die kleuren dan? :+

Alle CRT's zijn toch RGB? Alleen is deze wat beter in het benaderen van de 'echte' waarden.. correct me if I'm wrong.
Het lijkt me wel dat je een Matrox (kun je GigaColor gebruiken) of Wildcat nodig hebt om daadwerkelijk die hoge kleurechtheid te behalen. Ik heb ATi en nVidia kaarten keer op keer zien falen bij extreme resoluties op gebied van kleurechtheid. Het signaal is gewoon te brak.

Of deze monitor moet DVI hebben...
dit is toch helemaal niet echt veel toevoeging, als je vanaf het scherm moet zien hoe het er 'echt' uit gaat zien dan klinkt dat tegenstrijdig. Je ontwerpt voor papier en niet voor scherm bij printmateriaal.

En met drukwerk werk ik (en de halve wereld) gewoon met een kleurenwaaier met daarop de Pantone en Spot-kleuren (op papier dus) of welke serie (profiel) je ook gebruikt. Dat is toch echt het veiligste. Vooral als je werkt met kleuren buiten het CMYK spectrum (neon, zilver, goud en nog een heleboel). Je kunt het echt niet maken om telkens een nieuwe kleurproef te laten maken (dat kost nml veel tijd en euro's en dat vinden klanten niet leuk)

bouwen van websites vraag ik me ook af, zolang 99 procent van de wereld zijn monitor toch niet heeft gecalibreert kun je ontwerpen wat je wilt, iedereen ziet de kleuren toch net weer anders.
Ik heb een Philips 109P40, en hier zit een "sRGB" functie op.
Ik weet niet precies wat dit inhoud, maar volgens mij is deze functie óók bedoelt om de RGB kleuren zo veel mogelijk te benaderen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.