Luchtkastelen bouwen met nieuwe beeldprojectietechnieken

In Finland is een apparaat ontwikkeld dat beelden afspeelt in de schijnbaar lege lucht, zo schrijft Reuters. Het apparaat is FogScreen gedoopt en projecteert de beelden op een onzichtbare laag van waterdeeltjes. Het is uitgevonden door twee Finnen, Ismo Rakkolainen en Karri Palovouri. Op dit moment is het apparaat verkrijgbaar voor een prijsje van honderdduizend dollar, maar de prijs zou kunnen zakken als het apparaat in commerciële productie wordt genomen. Chad Dyner, een student uit Hermosa Beach in Californië, heeft eenzelfde soort beeldapparaat gemaakt. De Heliodisplay creëert een 27" scherm dat praktisch elk soort beeld kan laten zien.

Het geprojecteerde plaatje is tweedimensionaal, touchscreen en heeft een kijkhoek van honderdvijftig graden wijd. De beeldmachine hapt lucht in en spuugt de aangepaste lucht weer uit. Het beeld wordt geprojecteerd door fotons en lucht. Op dit moment zweeft het beeld boven de Heliodisplay, in de toekomst kan het ook aan de zijkant afgebeeld worden. De beeldprojectie is nog niet helemaal bugvrij: zo zien mensen een fel licht wanneer ze te dicht bij de machine staan. Met de komst van een aantal investeerders en aandacht van het Amerikaanse leger ziet het er echter rooskleurig uit voor de Heliodisplay:

Heliodisplay demonstratieDyner has hired two former investment bankers to find businesses that could use a Heliodisplay, and he has already received inquiries from a large Japanese display company and the U.S. military, not to mention 250,000 hits on his Web site (http:/www.io2technology.com).

Door Tamara van Hal

Nieuwsposter

22-09-2003 • 09:25

65

Submitter: Longbeard

Bron: Reuters

Reacties (65)

65
65
48
13
1
0
Wijzig sortering
Een erg vet iets. Dus als ik het goed begrijp gebeurt er precies wat er in de tekst staat. Lucht wordt ergens uitgespoten en icm fotonen wordt het een plaatje. Het klinkt als een techniek die zomaar 'ff' bedacht is?

Kan zo gauw niet vinden of er meer technische informatie is te vinden over dit apparaat ergens en hoe het precies werkt. Maar ik vraag me af hoe de lucht wordt aangepast zodat je er vervolgens een beeld op kunt projecteren? Update, linkjes gevonden:

Meer info over FogScreen: www.cs.tut.fi/~ira/wave.html en nooface.com/articles/02/06/21/1811256.shtml (techniek)

Filmpje van FogScreen:

pinkpanther.dmi.tut.fi:3000/files/sumu/demo1/sumudemo.mpg (mpeg1 / 3.5 mb)

pinkpanther.dmi.tut.fi:3000/files/sumu/sumu1003/sumu1003v2_720.wmv (windows / 21 mb)

Het ziet er iig bizar uit en lijkt net een waterval of een gordijn wat in de wind waait. Even met m'n baas zitten redeneren; volgens ons is het niet eens zo bijzonder. Het lijkt net of van boven een beamer schuin op de luchtnevel projecteert, meer niet? Dat lijkt me toch niet zo erg ingewikkeld. (behalve er voor zorgen dat het beeld - juist als je het schuin projecteert van boven, wat hier gebeurt volgens mij? - netjes overal in verhouding wordt gebeamd.
Het schuin van boven projecteren, en dit 'recht' laten zien is nou net het makkelijkste gedeelte. Kwestie van door een lens heen beamen die de juiste maten heeft...

Die waterdeeltjes op de goede plek terecht laten komen lijkt me bv al wat moeilijker...
Maar als dit met allemaal "nevel" achtig vocht word gewerkt.. Hoeveel water/condense/vochtigheids graad moet het apparaat zich in bevinden om optimaal te werken? Bedoel als je het in een droge ruimte laat werken, dat je troebel beeld ofwel onscherp beeld zult krijgen? :?
Toch leuk deze vooruit gang :) nu nog op de commerciele markt wachten en de verdere aanpassingen op deze techniek.

[ edit]
Baritee -> je kunt straks uit meerdere hoeken projecteren op dat stukje mist zodat je dus een 3D object kunt projecteren. Althans dat zie ik er zo in, dus deze techniek is best wel spectaculair. Het is alvast een vooruit gang naar 3D holografische projectie.
[/edit]
Het probleem is dat het licht dat gereflecteerd wordt op de mist, in alle richtingen gedifuseerd wordt en op zijn beurt nabije mistpartikels zal belichten. Indien het om een dikke laag (of een bol) mist gaat blijft er niet meer over dan een wazige vlekken (of een bol licht). Voor een dun 2D scherm is dit fenomeen niet erg belangrijk omdat het grootste deel van het gerefecteerde licht niet buiten het mistvlak verdwijnt en dat het gereflecteerde licht de nabije partikels afkomstig van de beamer veel sterker is dan van het licht van de verlichte buren.
Ik hoop dat ik me duidelijk heb gemaakt, ik kom niet meer uit mijn woorden.
Iedereen wil met deze techniek zo graag 3D-beelden/ hologrammen creëren, door een aantal projectiehoeken in te nemen.
Als je dat doet dan ga je dus een beld opbouwen als een kubus en krijg je een "vlakkerig" 3D (?) beeld.

Het is wel een te gekke manier ter promotie op beurzen en evenementen, Al heb je daar ook lasers voor die een beeld in de lucht kunnen creëren.
Hmmm, een stuk of 10 van dat soort apparaten in een circel plaatsen, en je hebt een nieuw alternatief voor een 3D hologram. Zo wordt het nog eens leuk gamen ;)

Maar ik vraag me af of dit overal goed kan werken, zo lijkt het me dat luchtvochtigheid en ventilatie (tocht of airco) storende factoren kunnen zijn.
zit het apparaat niet in een dichte afgeslote ruimte? [glazen behuising ofzo?]

zie het al: http://www.io2technology.com/large8.jpg gewoon open.
Dat doet me denken aan een Holodek. (startrek enzo)
Het geprojecteerde plaatje is tweedimensionaal, touchscreen en heeft een kijkhoek van honderdvijftig graden wijd.
projecteert de beelden op een onzichtbare laag van waterdeeltjes.
Snap ik het nou niet maar hoe kan zoiets nou een touchscreen zijn? Krijg je dan natte vingers ofzow als je op een menutje drukt ofzow, en dan nog iets met het drukken creeer je toch een gigantische turbulentie in de lucht, zou je beeld daar niet van gaan trillen.....

Wel heel gaaf id overigens, dan game je strax idd in een 3d wereld. Al moet er dan nog wel wat van de prijs af :+
Waarschijnlijk met een latje infrarood zenders/ontvangers langs de zij en boven kanten om zo een matrix te creeren...
@ NESTOR, Het is inderdaad een soort van fogscreen. De website had geeen filmpjes meer dus leuk dat jij er een paar hebt gevonden.

Nu maar hopen dat het geen hoax is :D :*) Als het geen hoax is dan is het een leuke uitvinding.
Ik lees net (op http://www.fogscreen.com/technology.html) dat het dus werkt met ultasoon geluid dat interactie met watermoleculen heeft.

Ook zag ik al op een foto dat er een normale projector van de achterkant gebruikt wordt. Lelijk en kost dus veel ruimte.
Het gaat hier toch om 2 dingen ? Die heliodisplay lijkt me 100 keren beter als dat fogScreen; Das overigens al redelijk uit dat fogscreen en is niet veel meer als een hoop lucht die naar beneden gespoten wordt en waarop iets geprojecteert wordt. Deze technologie lijkt me overigens helemaal niet aanpasbaar aan volledige 3Dbeelden. Dat ander ding "HelioDisplay" ziet er me veel beter uit.
De Heliodsiplay en de FOG display zijn echt 2 verschillende dingen. De laatste werkt met een mist van waterdruppeltjes die vanuit een laminaire ventilator in het plafond naar beneden zakt. Door speciale aerodynamica technieken vallen de druppeltjes als in een gordijn naar beneden. Hierop wordt inderdaad gewoon geprojecteerd mbv een beamer.
De Heliodisplay lijkt anders te werken, maar op de site wordt er weinig prijs gegeven. Op de foto's lijkt het alsof het scherm vanuit een module op tafel omhoog wordt geblazen (het scherm wordt gemaakt dmv lucht uit de omgeving), daarbij komt nog dat de fotonen ook vanuit diezelfde module lijken te komen en dus niet door een beamer erop worden geprojecteerd. Maar of er toch sprake is van projectie onder een extreme hoek wordt niet echt gezegd.
Zou je willen vermelden waar je dat dan vendaan hebt? Want de informatie die ik poste heb ik van de website van fogdisplay en die schrijven dus echt wat anders dan jij nu beweert!
Wow, leuk! Heeft iemand al een zelfbouw versie gevonden op 't net? Ben wel benieuwd of je dit zelf met wat knutselen ook voor elkaar kunt krijgen.
Moet kunnen (na wat verder lezen... Maar dat kon jij nog niet ;) )...
Ehhm, een rook of mistmachine en een beamer? Lijkt er iig best wel op... Dan nog effe touchscreen maken... IR-Detectortje? en van die dingetjes op je handen plakken... hmm.. Net zoiets als die pen die de gegevens ook gelijk naar je pc kopieert als je wat schrijft/tekent... jeweetwel... :9

iig... Kewl :o
Misschien kan je proberen een "draft"-versie te ontwikkelen...maar dan voor tocht zeg maar. Anders waait je beeld weg... :P
Ga eens naar Sentosa Island naast Singapore... daar heb je 's nachts een fontein en lichtshow - was een pijnlijk kinderachtig show, maar ik was wel onder indruk van de techniek...

Zo heb je bijvoorbeeld een zeer groot, maar zeer dun fan-effect fontein waarop een laser-show wordt geprojecteerd. De host stapt richting een van de karakters... en verschijnt ineens zelf op de fontein, dmv. een video-beamer. Was wel leuk gedaan.
Wat is hier nu bijzonder aan? Het betreft hier gewoon een projector die op een minder conventioneel schem projecteert. Deze technologie zal zeker geen aanleiding geven tot 3D hologrammen.
De fotonen (gewoon licht van de projector) worden gewoon weergegeven op een dunne laag mist.
Het betreft niet meer dan een simpele techniek die wel spectaculaire beelden oplevert.
het is anders wel het type scherm waarop eventueel hologrammen kunnen worden afgebeeld
(namelijk een scherm dat onzichtbaar is en van variabele dikte)
het 'enige' dat ze nu nog moeten doen is ervoor zorgen dat er verschillende lagen komen

edit: ik bedoeld ook helemaal niet dat deze techniek kant en klaar is (daarom staat enige tussen ''). Ik bedoel dat ik het mogelijk acht dat met deze techniek + wat spelen met hoeken, lichtgolven en- sterkte en juist richten hologrammen kunnen gemaakt worden. Hoe weet ik natuurlijk niet (anders zou ik het verkopen) maar ik zie een basis voor de techniek.
Maar deze techniek laat niet toe om het beeld door de andere lagen heen te projecteren zonder dat de andere lagen belicht worden. :? Er zal toch een ECHT revolutionaire techniek moeten uitgewerkt worden om dat klaar te spelen.

Edit: misschien een ideetje: Als het mogelijk zou zijn de afstand van de laag aan een hoge snelheid te variëren en bij de gepaste afstand een gepast beeld projecteren (een beetje zoals de refresh rate van een TV) zou er wellicht wel een hologram kunnen gemaakt worden. Misschien moet ik dit laten patenteren. 8-)
Die 'Damp' lucht is geen 'Fog'. Hert is kleurloos en je kan er gewoon doorheen kijken.
En de 'Fotonen' die ze bedoelen zijn de lichtdeeltje die op je ogen komen. De water deeltjes, lees damp, kunnen 2 dingen doen. Of het licht weerkaatsen. Dus een grote spiegel. Of fotonen afgeven. De vraag is dan wel hoe ze andere problemen oplossen die daar bij ontstaan.
En de projector zit in het apparaat zelf, niet ergens aan de wand.

Bovendien zijn de resoluties acceptabel (testmodel tot 1024x786) en kunnen ze 32 bit (16 miljoen) kleuren weergeven.
Een plus ten opzichte van LCD/TFT schermen die het met een magere 18 bit moeten doen en lage refreshrates.

Lijkt me een leuk alternatief, iig voor plasma/tft schermen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.