Afgelopen week bracht Fonegear draadloze headsets op de markt welke gebaseerd zijn op het principe van magnetische inductie. Magneten zijn een alternatief aan het worden voor Bluetooth en andere draadloze technieken die op korte afstanden werken. Binnenkort zullen er routers op de markt verschijnen die tv's en stereo's met een pc kunnen verbinden en hiervoor gebruikmaken van het elektro-magnetisch spectrum. Voorheen was het gebruik van magneten voor communicatie niet erg interessant vanwege de grote spoelen die je nodig had voor het opwekken van een groot genoeg veld. Aura is er echter in geslaagd om deze enorme spoelen terug te brengen tot een enkele chip.
Magnetische inductie kent een aantal voordelen ten opzichte van Bluetooth en andere technieken die vaak gebruik maken van RF-signalen (radio-frequentie). Magnetische velden vormen een soort bubbel, welke een beperkt bereik heeft, waardoor de informatie die doorgegeven wordt minder snel kan worden afgeluisterd. Daarnaast claimt Aura ook dat de magnetische benadering minder energie verbruikt dan de RF-technieken. Een headset zou tot drie maanden op een enkele AA-batterij kunnen draaien (een Bluetooth apparaat houdt het slechts een paar uur vol). Een ander argument dat het bedrijf gebruikt is dat magnetische apparaten minder zullen interfereren dan RF-apparaten, omdat er op dit moment nog maar weinig apparaten zijn die de techniek gebruiken:
Aside from Fonegear and the Department of Defense, NASA plans to use Aura's chips on future space suits, so a wearer's vital statistics can be monitored from afar.
An Ericsson representative had no immediate comment on the implications for Bluetooth. A member of the Bluetooth Special Interest Group, which publishes the Bluetooth standard, was unavailable for comment Friday.