Magneten als alternatief voor Bluetooth

Afgelopen week bracht Fonegear draadloze headsets op de markt welke gebaseerd zijn op het principe van magnetische inductie. Magneten zijn een alternatief aan het worden voor Bluetooth en andere draadloze technieken die op korte afstanden werken. Binnenkort zullen er routers op de markt verschijnen die tv's en stereo's met een pc kunnen verbinden en hiervoor gebruikmaken van het elektro-magnetisch spectrum. Voorheen was het gebruik van magneten voor communicatie niet erg interessant vanwege de grote spoelen die je nodig had voor het opwekken van een groot genoeg veld. Aura is er echter in geslaagd om deze enorme spoelen terug te brengen tot een enkele chip.

Magnetische inductie kent een aantal voordelen ten opzichte van Bluetooth en andere technieken die vaak gebruik maken van RF-signalen (radio-frequentie). Magnetische velden vormen een soort bubbel, welke een beperkt bereik heeft, waardoor de informatie die doorgegeven wordt minder snel kan worden afgeluisterd. Daarnaast claimt Aura ook dat de magnetische benadering minder energie verbruikt dan de RF-technieken. Een headset zou tot drie maanden op een enkele AA-batterij kunnen draaien (een Bluetooth apparaat houdt het slechts een paar uur vol). Een ander argument dat het bedrijf gebruikt is dat magnetische apparaten minder zullen interfereren dan RF-apparaten, omdat er op dit moment nog maar weinig apparaten zijn die de techniek gebruiken:

Magnetisch veldAside from Fonegear and the Department of Defense, NASA plans to use Aura's chips on future space suits, so a wearer's vital statistics can be monitored from afar.

An Ericsson representative had no immediate comment on the implications for Bluetooth. A member of the Bluetooth Special Interest Group, which publishes the Bluetooth standard, was unavailable for comment Friday.

Door Robin van Rootseler

Developer

20-09-2003 • 21:01

68

Submitter: T.T.

Bron: C|Net

Reacties (68)

68
68
57
21
1
0
Wijzig sortering
Een headset zou tot drie maanden op een enkele AA-batterij kunnen draaien (een Bluetooth apparaat houdt het slechts een paar uur vol).
Da's echt crap. Een headset bevat niet alleen de zendtechniek maar ook nog een weergave unit (speakertje) want anders is het een beetje doelloze headset. En bij een beetje praktisch volume kun je echt geen dagen op 1 AA batterijtje geluid weergeven.
Geluids vermogen van een headset : 10mw (gemiddeld :)) Vermogen AA batt : 2AH x1.2 = 2.4 Watt. Dan kan hij 240 uur actief zijn (electronica nu niet meegerekend) 240 uur / 24 uu per dag is 10 dagen continu geluid. 3 weken is overdreven maar met 4mw kom je in de buurt (als de electronica niets verbruikt ;))
3 weken is overdreven
Er wordt 3 _maanden_ beweerd.
eeh, da's niet continu ;) Zo kan ik het ook wel.... die van mij gaat jaren mee :) Niet meer dan 1 min per week aanzetten dan he...
Een ander argument dat het bedrijf gebruikt is dat magnetische apparaten minder zullen interfereren dan RF-apparaten, omdat er op dit moment nog maar weinig apparaten zijn die de techniek gebruiken:
Lekker is dat:
hoe beter het nu werkt, hoe populairder het kan worden. Als het populairder wordt gaat het dus slechter werken omdat er te veel apparaten zijn die hier mee werken...

Kip en ei verhaal :)
Aan de andere kant, als het een beetje aan banden wordt gelegd, kan de ene soort als RF functioneren, en de andere soort als magnetische (welk woord moet hier?). Dan is een grotere spreiding van frequenties mogelijk, en heb je uiteindelijk voor beide technieken minder interferentie.
Ieder signaal dat door de ether gaat heeft een elektrische en een magnetische component.
Waar ze bij deze "nieuwe" (?) techniek waarschijnlijk op doelen is het gebruik van een lage draaggoflfrq in combinatie met magnetische antennes ipv de elektrische (staaf-) antennes zoals die voor o.a. bluetooth gebruikt worden.
Bij gebruik van magnetische antennes (spoelen, in de praktijk) heb je inderdaad minder last van (de vooral elektrische-) storing. Het redement van de overdracht is hoger, en daarmee de signaal/ ruisverhouding. (of het energiegebruik voor eenzelfde stn lager).
Nadeel lijkt mij dat het nogal traag is, maar voor dit soort toepassingen is dat geen bezwaar. Het zal sterk afhangen van de uitvoering of je echte voordelen haalt.
Met die traagheid valt het best wel mee. Dit hangt onder andere af van hoe groot de spoel is. Omdat de spoeltjes die nu gebruikt zijn erg klein zijn, is het vrij makkelijk om hoge frequenties te behalen. En is het dus mogelijk om een hoge bandbreedte te halen.
Na het lezen van bovenstaande heb ik maar 1 advies: ga voor het doen van uitspraken over dit artikel eerst eens een aantal jaartjes naar een technische hoge school of universiteit.

Want bovenstaande is 99,9999999999% flauwekul. (de reacties dus!!!) welterusten!
Vergeet je mobieltje niet af te zetten, dat geeft nogal wat straling zo dicht bij je hoofd op je nachtkastje :D Het zou je super intelligent universietair brain kunnen aantasten. :*)
Om te beginnen gaat het hier niet over sterke magnetische velden maar over zeer zwakke velden.
De maximale afstand is ongeveer 1,25 meter.
Dit is in verhouding tot Blu tooth dus een zeer kleine afstand.
En dat is meteen het eerste voordeel van deze techniek.
Feitelijk kun je tegenover elkaar zitten zonder elkaar in de weg te zitten of af te luisteren met deze techniek.
Wat het verhaaltje eigenlijk al zegt is dat je in een bel komt te zitten met een doorsnede van 1,25 meter.
Binnen deze 1,25 meter heb je signaal daarbuiten houd het zeer abrupt op.
En dat is bij bluetooth ook niet het geval hier is de reikwijdte tussen de 10 en de 12 meter.

Het tweede voordeel is dat dit magnetisch veld vrijwel overal doorheen gaat.
Bij een RF signaal is dit niet zo.
Als ik tussen een RF zender en ontvanger in ga staan kan ik het signaal al verzwakken.
Het zwakke magnetische veld gaat echter dwars door mij heen en zo kan het kontakt behouden blijven.
Het enige probleem kan mischien een magneet zijn anderzijds zou je daar het signaal mischien wel mee kunnen richten en versterken.
Dus dan wordt dat nadeel in sommige gevallen wel weer een voordeel.

De werking van het systeem is vrij simpel.
Je maakt een elektromachnetisch veld dat steeds van polariteit verandert.
Om een voorbeeld te geven Noor Zuid is een 1 en Zuid Noord is een 0
De ontvanger vangt dit steeds wisselende veld weer op.
En maakt er weer bruikbare data van.

Het derde voordeel is mischien wel zijn belangrijkste voordeel hij is energie zuinig.

Het vierde voordeel heeft alles te maken met onze gezondheid.
Omdat dit een zwak magnetisch signaal is zie ik dit systeem heel wat minder effect hebben als bijvoorbeeld een mobiel telefoontje waarvan het signaal soms heel erg sterk is.
Hoewel ik hiervan weer moet toegeven dat er al jarenlang onderzoek naar gedaan word en er niet echt duidelijk gemaakt kan worden of dit schadelijk is.

En als laatste lijkt mij door de geringe sterkte van het magnetisch veld dat er geen schadelijk effecten zullen optreden voor videobanden e.d.

Hier is een PDF filtje wat iets meer uitleg geeft:
http://www.auracomm.com/Downloads/webwireless.pdf
In het verre veld is er geen verschil tussen een EM-golf van een elektrische of magnetische antenne. De magnetische component veroorzaakt als propagerende gof namelijk altijd een elektrische component en vice-versa.
Het is juist het nabije veld waarin je het verschil van een magnetische antenne kunt merken.

Je zit in het nabije veld als je veel dichter bij de bron zit dan de grootte van 1 golflengte. Bij de mobiele frequenies (Gigahertzen) is de golflengte geloof ik iets van 20 cm. Dan zit je dus altijd in het verre veld en maakt het niet uit of het een magnetische of elektrische antenne is.
Elektrische golven in het verre veld hebben last van reflecties, maar als je langere golven neemt heb je weer last van elektrische apparaten onder spanning en geaarde metalen voorwerpen e.d.
Een nabij magnetische veld heeft geen enkele last van spanningen van andere apparaten en ook niet van grote metalen voorwerpen. Daardoor kun je de energie van de antenne vele malen lager houden. Enige probleem is alleen dat dat magnetische veld op grotere afstand weer overgaat in een EM golf (dus ook elektrische compenent) wat het toch al zwakke elektromagnetische signaal dus al zijn energie laat verliezen in de elektrische component.

De enige reden dat ze dit volgens mij nog niet eerder hebben gedaan is omdat de verre-veld EM golf technologie veel verder ontwikkeld is omdat er in het verleden weinig behoefte is geweest om draadjes van 1 meter te vervangen door een antenne en ontvanger (dat is alleen nu pas met de technologische decadentie van deze tijd)
<snip>
3 maanden op 1 AA batterij. Dat lijkt me heel weinig energie. Dus hoe kan zoiets nu schade aanrichten. Een GSM-zender op het dak van een flatgebouw levert meer dan 1000.000 keer zoveel energie en zelfs daar is nog geen spoor van bewijs dat het schadelijk is
<unsnip>

Even wat feiten :
GSM is 6 watt piek (voor een zender).
Met GSM 1800 is het maar 3 watt.
Effectief is het nog niet eens de helft.
Een GSM zender met antenne op het dak is beter dan eentje op het dak tegenover je.
Dit heeft namelijk te maken met het stralingspatroon van de gebruikte antenne's.
De plek met het minste signaal is toevallig wel onder het dak.
Ik heb al diverse malen mogen meemaken dat m'n GSM het niet deed omdat de zender erboven op het dak stond.
Men werkt met GSM tegenwoordig voornamelijk met paneel antenne's.
Alle antenne's bij elkaar creëren een donut vormig patrooon.
Dus onder en boven de antenne's heb je het minste signaal.
Ook vergeten mensen altijd dat het vermogen waarmee radio- en tv zenders werken minstens 200 tot 1000 keer zwaarder is dan wat men met GSM gebruikt.
Volgens mij worden hier toch een hoop begrippen door elkaar gebruikt :

je hebt Electrische velden , je hebt Magnetische velden , en je hebt Electro-magnetische golven .

en dat zijn 3 verschillende zaken .

een in de tijd varierend electrisch veld produceert een magnetisch veld (wet van Ampère-maxwell), en anderzijds produceert een in de tijd varierend magnetisch veld een electrisch veld (wet van faraday) .

maxwell heeft dan ook electromagnetische golven voorspeld die zich met de snelheid van het licht propageren doorheen vacuum . En dat is dan door Heinrich Hertz geconfirmeerd .

een electomagnetische golf wordt opgewekt door electrische ladingen te oscileren (ladingen die versnellen) , en de golven zelf bestaan uit oscilerende magnetische en electrishe velden die in een juiste hoek tov. elkaar staan en de propagatierichting van de golf . (dus electromagnetisch golven zijn tranversale golven )

en ge hebt veel verschillende soorten van die golven :
lineair gepolariseerde golven ( electrische en magnetische velden staan loodrecht op een paar loodrechte assen ) , elliptisch gepolariseerde golven (kotm het meeste voordacht ik ) , circulair gepolariseerde govlen etc.

anyhow elctromagnetische golven zijn opgedeeld in het electromagnetisch spectrum :

radiogolven (10^4m -> 0.1m golflengte)
microgolven (0.3 -> 10^-4)
infrarood golven (10^-3->7x10^-7 = rood licht)
zichtbaar licht (rood licht -> violet licht 4x10^-7)
(BTW de gevoeligheid van het menselijk oog voor lciht is in functie met de golflengte van het licht die functie bereikt een maximum aan 5.5x10^-7 vandaar de kleu van die veiligheidsjassen , en waarom tennisballen meestal groen-geel zijn )
Ultraviolet (violet licht -> 6x10^-7)
X-stralen
Gamma-stralen

anyhow met al dat gezever hier van mij ben ik men punt vergeten ...

misschien kom ik er straks terug op :)
Prima! Ik sluit m`n tv via deze techniek aan op m`n video, doe m`n videoband erin, magnetisch veld, videoband leeg! Of alle videobanden in het kastje leeg!
hoewel je wel een punt hebt (grijns) is het niet verre van ondenkbaar dat dat gedeelte van je video magnetisch afgescherm wordt.

daarnaast is het denkbaar dat de magnetische tranceivers als 'pukkeltjes' op de achterkant zitten van de apperaten, en de bubbel niet door de kast heen kan komen.

sowieso een noodzaak want een standaard beeldbuis zoals een TV en een CRT monitor (toch nog het meeste gebruikt nu TFT's en Plasma schermen nog steeds veel te duur zijn *)) vinden magnetische velden ook niet echt leuk. (zie gedrag beeldbuis op aanwezigheid van een magneet die je uit een speaker sloopt of hoe je CRT monitor van je computer flikkert en uit z'n bol gaat van je mobiel die signaal krijgt van een SMSje of gesprek)


*) ik ben me bewust van het feit dat een hoop tweakers wel dergelijke apperatuur in huis hebben, maar je moet hier uitgaan van het gemiddelde huishouden die voor dergelijke dingen simpelweg geen geld (over) hebben.
Nieuw product!!!!
______________________
| Anit-Bankpas Zone Bord | nu 2 voor de prijs !

(voor gebruik in de buurt van onze magnetische netwerken)
Leuk voorbeeld een TV. Wel eens gezien wat een magneet met je beeldbuis doet. Of wat je degauss van je monitor straks met je draadloze communicatie doet.
A. Het heeft extreem weinig vermogen (1 AA batterij) dus het zal je TV-beeld niet beïnvloeden.
B. Er wordt gesproken over het electromagnetisch spectrum. Dat biedt heel veel ruimte, net zoals er bij radiostraling heel veel frequenties zijn die elkaar niet beïnvloeden.
Inderdaad heel leuk dat er gepraat wordt over electromagnetisch spectrum. Daarmee wordt i.h.a namelijk een electromagnetisch golf bedoeld...
Daar vallen dus juist wel radio golven onder, (En zonlicht, X-rays, etc etc) maar wordt i.h.a. NIET aangeduid voor een alleen wisselend magneet veld, omdat je daar geen electrische component hebt.

Ik denk dus dat ze iets anders bedoelen.....

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.