Namaakproducten overspoelen Europese markt

BBC News meldt dat het afgelopen jaar het aantal namaakartikelen op de Europese markten met 900 procent is toegenomen. Er vindt daarnaast een verschuiving plaats van namaakkleding en -luchtjes naar elektrische apparaten die illegaal onder bekende merknamen worden verkocht. In Europa wordt naar schatting 1,4 miljard euro omgezet door vervalsers, waardoor er zo'n 200.000 banen minder zouden zijn. Reden voor de Europese Commissie een aantal wetten voor te bereiden die de praktijken moeten bestrijden.

Onlangs werd er nog een partij van 20.000 digitale camera's aangetroffen die werden verkocht als Canon-camera's, maar in feite imitaties waren. Canon heeft zich nu aangesloten bij de Anti-Counterfeiting Group (ACG), een organisatie tegen vervalsingen. Volgens de Brit Bryan Lewin, die zich bezig houdt met de bestrijding van namaakartikelen, zijn er bewezen banden tussen vervalsers en serieuze georganiseerde misdaad. Consumenten zouden door de aankoop van imitaties niet alleen een hogere risico lopen wat betreft kwaliteit en garantie, maar ook fabrikanten benadelen en criminele organisaties financieren.

Door Harold van der Wal

Nieuwsposter

11-08-2003 • 13:03

73

Bron: BBC News

Reacties (73)

73
73
62
13
0
0
Wijzig sortering
zou zon nep camera echt zelf productie zijn van de grond af. of zouden ze bestaande onderdelen gebruiken.
Want het lijkt me dat als je zoiets wilt nabouwen, toch wel geavanceerde apparatuur nodig hebt.
Erg geavanceerd zal hun apparatuur wel niet zijn, want die 20000 camera's waarvan sprake, zijn echt gemaakt volgens het princiepe : "als het er aan de buitenkant maar goed genoeg uitziet om een digibeet op het verkeerde been te zetten".
Er zit zogezegd een zoom op de camera, maar dat is gewoon een plat glaasje dat door een motortje over en weer geschoven werd; zoombereik : 0,0%... Het geluid van dat motortje deed trouwens vermoeden dat heel de camera op sterven na dood was.

@ Boss hieronder : je vergelijking met mp3s vind ik toch niet echt je dat... Als iemand er zou in slagen om de behuizing van bvb een powershot G3 te comprimeren met een factor 10 met slechts een miniem verlies aan beeldkwaliteit, nou dan ben ik verkocht hoor (of beter : dan is die camera verkocht... aan mij)
Vaak is het ook PRECIES hetzelfde: Canon vraagt de fabriek 1.000.000 cameras te maken, de fabriek maakt er 1.100.000, en...KLAAR!! 100.000 illegale cameras......
Idd, en grootschalige cdpiraterij werkt vaak volgens hetzelfde principe.
De crisis in de muzieksector wordt niet veroorzaakt door de kleine man in de straat waar ze zo jacht op maken, maar door bepaalde bedrijven die cds drukken. Ze produceren gewoon meer cds dan besteld. De beveiliging die de platenmaatschappijen nu op hun schijfjes steken, heeft dus ook geen effect bij deze grote piraten, omdat de kopies gewoon van de master gemaakt worden, net als de echte schijfjes.
Dan zijn die illegale camera's niet namaak, maar gewoon echte van dezelfde kwaliteit. Canon wordt dan slechts bestolen maar niet nagemaakt...
Dat valt onder dezelfde noemer. De bedrijven die de producten ontwikkelen worden bestolen en zo zijn er ook heel wat jobs minder. Als canon meer camera's verkoopt, kunnen ze immers uitbreiden en extra personeel aannemen.
Ja natuurlijk |:(
Het lijkt mij dat EMI of dergelijk jongens werken met bedrijven waar ze al een relatie mee hebben. Daarbij lijkt het mij sterk dat een bedrijf in Nederland 10% extra productie gaat draaien om vervolgens deze via China aan de man te brengen. Mocht je relatie daarachter komen dan ben je die direct kwijt. Hypothetisch: Waarom kan het niet zo zijn dat platenmatschappijen zelf de illegale producties laten draaien en deze op de zwarte markt brengen. 2 vliegen in één klap: je krijgt grip op de zwarte markt en je hebt er heel leuke marges aan. Het is inmiddels bewezen dat sigaretten fabrikanten dezelfde trucs uithalen/hebben uitgehaald. (Daarbij roepen dat roken niet schadelijk is en er zijn mensen die dat dan geloven omdat het een genomeerd bedrijf is |:( ). Nee, mensen gaan erg ver om veel te verdienen.
Dan zijn die illegale camera's niet namaak, maar gewoon echte van dezelfde kwaliteit. Canon wordt dan slechts bestolen maar niet nagemaakt... :Y)
Niet helemaal waar: Bestelen is van het miljoen er 100 000 achterhouden. Onder namaakgoederen worden simpelweg ALLE goederen verstaan die een naamplaatje dragen zonder dat er door de eigenaar van die naam opdracht voor is gegeven......

'overproduceren' is dus een ontzettend makkelijke manier van namaken... Alleen iets langer doorgaan met de produktie en een bepaald produkt is LETTERLIJK niet van echt te onderscheiden......
Namaak is ook heel vervelend. Ten eerste is het strafbaar om te bezitten (levert ellende op bij Douane als mensen hun nieuwe spullen het land niet in krijgen) ten tweede heb je een inferieur product met een bekende merknaam erop en ten slotte kun je garantie en support wel vergeten.

Je koopt dus een spreekwoordelijke trabant met mercedes-logo erop.

Verder worden de namaakers er steeds beter in, dus zie je het verschil soms nauwelijks meer.
nauwelijks? soms gewoon niet meer :)
had zelf ook zo'n wel bekend nep microsoft muis....deed het prima en ik had echt niet door dat het een nepper was (ondanks dat ik zelf de echte verkocht!)
(wel netjes omgeruilt hoor)

Maar je hebt gelijk, het is vervelend....claim maar eens garantie als de leverancier/merk dealer ineens zegt, sorry het is geen echte
Netjes omgeruild?

Bedoel je dat je m voor een echte hebt omgeruild uit de voorraad van die die je verkoopt?

mogen we dan ff weten waar je werkt, ..hoeven we daar geen muizen te kopen }>
Ik neem aan dat je een neppe MS muis gewoon bewaard voor de collectie.. "Kijk dit lijkt een MS muis maar is een echte HongKong muis..." Lijkt mij iig wel leuk om te hebben erbij en als noodmuis :)
Dan moeten ze die prijzen maar omlaag doen. Vooral op merkkleding, luchtjes en el. apparatuur wordt belachelijk veel winst gemaakt.

Hetzelfde met muziek en software. Er wordt zoveel gekopieerd omdat het product in de winkel zo duur is. Als een goed spel rond de 20-25 euro zou kosten en een muziek cd rond de 10-15 dan koop ik het orgineel wel in de winkel.
Merkkleding en parfum zijn zo duur omdat het echte luxeproducten zijn. Het feit dat jij je die dingen kan veroorloven zegt iets over je status. Bij merkkleding betaal je voor het merkje, de kwaliteit is meestal hetzelfde als die in de gewone kleerwinkels.

Dit geldt ook voor elektronische apparatuur, al geldt hier imo ook voor dat je inderdaad met hoogtechnologische apparatuur te maken hebt: zo'n digitale videocamera is echt geen kinderspeelgoed, daar zit een hoop dure technologie achter.

CD's en software worden door de consument al lang niet meer als luxe-product beschouwd, maar de prijzen zijn er nog wel naar...
Mogelijkheid 1: het bericht is serieus en we moeten ons grote zorgen maken.

Mogelijkheid 2: Het bericht is opgeklopt (900% klinkt hoog, maar 900% ten opzichte van wat? Of is er 1000% meer gecontroleerd en 900% meer aangetroffen?). En waarom zouden fabrikanten dit bericht de wereld inbrengen? Omdat ze het vervelend vinden dat er "grijze" partijen originele artikelen buiten de officiele importeurs om worden aangeboden! Probaat middel hiertegen is bangmakerij. Winkeliers moeten bang worden om buiten de importeur om te kopen. Wie wordt de dupe? De consument die voor veel te hoge prijzen (per land apart vastgesteld) alleen nog via de officiele import kan kopen.
SlimNewRatSkin, lees eerst de tekst eerst eens grondig in plaats van onmiddellijk een worstcasescenario voor de consument te schrijven... |:(
Het bericht is opgeklopt
->
In Europa wordt naar schatting 1,4 miljard euro omgezet door vervalsers, waardoor er zo'n 200.000 banen minder zouden zijn.
In tijden van economische crisis zijn 200.000 banen echt welkom! Dit gaat dan nog enkel over Europa, de mondiale cijfers zullen waarschijnlijk nog veel onrustwekkender zijn.
En waarom zouden fabrikanten dit bericht de wereld inbrengen?
->
Reden voor de Europese Commissie een aantal wetten voor te bereiden die de praktijken moeten bestrijden.
->
Consumenten zouden door de aankoop van imitaties niet alleen een hogere risico lopen wat betreft kwaliteit en garantie
Het zijn de autoriteiten die de vangsten van valse producten doen en dit bericht de wereld in sturen. Trouwens moest iedereen in alle talen zwijgen van dit onrecht, zouden er ook geen wetten gemaakt kunnen worden om hardhandig op te treden tegen deze praktijken.
Verder zijn sommige namaakproducten heel onveilig, zo zijn er al GSMapparaten aangetroffen waarbij er ontploffingsgevaar was of zoiets (heb ik gelezen in de krant).
dat van die 200.000 banen snap ik toch niet helemaal, die namaakcamera's moeten toch ook gemaakt worden, en zorgen dus toch ook voor tewerkstelling?
En verder zou ik het niet zo vreemd vinden dat mensen nadien alsnog een degelijk product willen en toch in een officiele winkel kopen.
Anoniem: 74500 @Adion11 augustus 2003 21:46
dat van die 200.000 banen snap ik toch niet helemaal, die namaakcamera's moeten toch ook gemaakt worden, en zorgen dus toch ook voor tewerkstelling?
Ok, maar bij deze "vervalsingen" wordt de winst enkel opgestreken door het bedrijf dat de cds drukt, en cds drukken wordt door machines gedaan, wat dus weinig extra jobs oplevert.
Als een deel van de winst echter terug naar canon gaat, kunnen ze daar uitbreiden en meer mensen voor R&D etc. aannemen, terwijl er ook in de "cddrukkerijen" nog winst wordt gemaakt.
En verder zou ik het niet zo vreemd vinden dat mensen nadien alsnog een degelijk product willen en toch in een officiele winkel kopen.
Het probleem is dat je niet kan weten of het om een echt product gaat of niet, tenzij er een duidelijk verschil in kwaliteit is natuurlijk. Ze worden ook allemaal verkocht in gewone winkels. Je zou dus in feite om zeker te zijn dat het een echt product is, je product rechtstreeks aan de fabrikant kopen.
1,4 miljard Euro voor 200.000 banen betekent € 7.000 per baan? Ik stel me niks voor hoor, maar....is dat niet wat aan de lage kant? (ook al is het lopende band werk). Waarschijnlijk zijn dit dus 200.000 banen in Oost- of Zuid Europa, in ieder geval niet in West-Europa lijkt mij.
Anoniem: 27537 @ALone12 augustus 2003 06:50
Daarnaast: de scene die zich met deze nepproducten bezighoudt voorziet ook in werkgelegenheid. Extra opsporingsambtenaren aan de goede kant van de wet, maar velen meer aan de verkeerde kant, in de vorm van de dealers, de trafickers, "het management" et cetera..
Dat hele uitdrukken in banen is een beetje raar IMHO.
Probaat middel hiertegen is bangmakerij. Winkeliers moeten bang worden om buiten de importeur om te kopen. Wie wordt de dupe? De consument die voor veel te hoge prijzen
Dit zijn natuurlijk samenzweringstheorien van het kaliber "Fortuyn werd door de CIA neergeschoten". Natuurlijk kan het waar zijn maar als er Canon camera's worden nagemaakt doet dat eerder schade aan de reputatie van het bedrijf zelf dan Canon erbij gebaat is.
Winkeliers moeten bang worden om buiten de importeur om te kopen.
Mijn bedrijf koopt nooit buiten de importeurs om! Waarom zou een gezond bedrijf nou niet bij officiele importeurs / distrubiteurs kopen?
Volgens de Brit Bryan Lewin, die zich bezig houdt met de bestrijding van namaakartikelen, zijn er bewezen banden tussen vervalsers en serieuze georganiseerde misdaad.
-Camera's met een vals merk verkopen is strafbaar, dus een misdaad.
-Om 20 000 camera's te vervalsen en verkopen heb je best wel een organisatie nodig.

Dus: Het is georganiseerde misdaad.
Soms is het eigenlijk geen namaak maar parallel verkoop. De OEM fabrieken die de machine's later stilzetten dan de opdrachtgever eigenlijk wil. Soms doen fabrieken het ook zelf. Ik heb bijvoorbeeld een Xiro Pendrive/MP3 speler, het merendeel kent hem onder de naam Duex.
Maar ook fabrikanten als Creative doen het. Zoals met hun Muvo spelertje. We gaan even Wie van de Drie doen:
1: http://nl.europe.creative.com/products/product.asp?prod=377
2: http://www.marstkt.com/doce/M896.htm
3: http://www.moveage.net/public/product/englishshow0320/View.asp?CodeNo= 00007519

Wil de echte Muvo opstaan?
Die onderste is hem niet helemaal maar hij is nog 3 keer te vinden bij fabrikanten zonder werkende site.
Ik ben mijn Xiro/Duex spelers ook 6 keer tegen gekomen op www.glolabsources.com. Daar zie je waar de bedrijven shoppen.
Er vindt daarnaast een verschuiving plaats van namaakkleding en -luchtjes naar elektrische apparaten die illegaal onder bekende merknamen worden verkocht.
Dit vind ik wel raar, want elektrische apparatuur is veel geavanceerder en complexer. Bovendien is het ook veel duurder. Als je dan een digicam voor 1/3 van de normale prijs ziet liggen, dan weet je toch dat hij nep is? Je weet dan toch dat je er niet lang mee kan doen? Bij kleding maakt dat niet uit, want mensen geven wel 10 euro uit aan namaakkleding die veel minder lang meegaat dan die van de originele fabrikant. Ik snap niet dat mensen 200 euro gaan uitgeven voor iets waarvan ze weten dat het nep is en dat ze er niet lang mee kunnen doen..... :?
Als je dan een digicam voor 1/3 van de normale prijs ziet liggen, dan weet je toch dat hij nep is?
Dat weet je bij andere dingen ook...2 jaar geleden was ik op Kreta, en daar had je in elke supermarkt een stand met luchtjes van Hugo Boss, Calvin Klein, Jean-Paul Gaultier, etc voor omgerekend 10 euro per flesje....
En idd, er waren ook nog touristen die er in trapten :+
als ik in het buitenland ben zie ik CD's ook voor veel minder geld liggen dan hier. Zijn die dan ook nep? ;)
Ja. Ik heb ooit in Tsjechië een cd van de Pet Shop Boys gekocht. Staat er klein achterop: "performed by the Eastern Boys". Nep Dus :r :+
Ja, vaak wel. Ik was laats in Turkije op vakantie en daar werden gebrande cd's verkocht en DivX films welke door moesten gaan als DVD er stond dan in het klein onder DVD cd format. Maar dan wel in een mooi DVD hoesje met een "echt" geprint kaftje.

Allemaal nep dus, wel goedkoop.
In Turkije heb ik een paar jaar geleden wat van die nep kleding gekocht, eerst model uitzoeken, daarna eens kijken welk merkplaatje je erop wilde hebben want veel kleding bleek te koop onder meerdere merknamen. Wat me achteraf opviel is dat die nepkleding van heel behoorlijke kwaliteit was, deed zeker niet onder voor de kleding die ik hier koop. Maarreh.. voor het geval er iemand op een idee komt: je loopt het risico door de douane op Schiphol gecontroleerd te worden.
Ik was daar een maand geleden ook, volgens mij was het zelfs maar 5 euro voor een flesje maar weet ik niet 100% zeker...
Ik heb het niet uitgeprobeerd, maar het kan twee dingen zijn:
-de mensen daar gebruiken dat soort dingen niet zoals wij 1x een beetje opspuiten en je moet het een hele dag kunnen ruiken. Lokale bevolking daar spuit het liefst ieder uur weer een beetje bij vandaar de veel lagere concentratie geur in zo'n flesje en dus zou het kunnen dat je er veeeeeel minder voor hoeft te betalen. (dit dacht mijn vriendin zo te weten)
-Het is gewoon nep. De geur lijkt wel op de echte, maar het mist iets (ik weet niet meer hoe het heet!) wat het duurste is en het een echte parfum maakt. Geur wordt na een uurtje ipv dat het afzwakt heeeeeel erg onaangenaam. (Dat dacht ik dus, wel eens gezien op tv. Waren mensen die dat op straat verkochten in Londen ofzo)
In dit geval waren het zeker de neppe. De geurtjes kwamen meer overeen met WC eend dan met het origineel ;)
Een deo bij de supermarkt kost je 2 euro en daar doe je ook een jaar mee wou je zeggen? :Y)
Tja, maar als ze er een leuk verhaaltje over "van de vrachtwagen gevallen" bij vertellen dan weet je niet dat het een nep product is.

Dan denk je, ok, dus normaal betaal ik 500 euro, nu betaal ik 200 euro, heb dan wel gene garantie en hij heeft misschien schade opgelopen bij het vand e vrachtwagen vallen :+ maar voor 300 euro verschil neem ik het risico.
.... en ben je dus bezig met heling en dus strafbaar want je wist dat het fout zat !!! |:(
Volgens mij is het een beetje hetzelfde verhaal als met MP3-tjes. De originele leverancier zijn product is te duur (vanwege een enorm hoog marketing budget om zijn product te promoten) en daardoor zal een consument snel in de verleiding komen om een nep-veriant te kopen.
Alleen wel jammer dat je bij die nep-producten toch wel een stuk mindere kwaliteit hebt omdat er gewoon wel goedkope onderdelen/grondstoffen voor gebruikt worden.
De consument denkt juist dat'ie een echte koopt, dat is het probleem. Ik bedoel, mensen kochten vroeger ook bij dubieuze computerwinkels met garantie tot aan de deur. Maar dan weet je dat je geen garantie hebt en dus goedkoper uit bent. Bij vervalsingspraktijken betaal je iets minder dan bij origineel (zodat het wel snel verkoopt maar dat het niet opvalt dat er iets raars aan de hand is) en denk je dus garantie te krijgen en het produkt waarvan je een review hebt gelezen. Niet dus.
Ik heb geen bron, maar dat verhaal van die camera's ging over NEP-camera's. Er werd geshowed met een echte, en een fake verkocht.
Pas thuis gekomen kom je daar achter... :r
Als je er thuis direct achterkomt is er niets aan de hand, dan ga je direct terug naar de winkel met de politie (je beste vriend) aan je zij..... B-)
Er was dus geen winkel...Ze werden via via aangeboden.
Ik verbaasde me 3 dagen terug nog toen ik in san marino aan het shoppen was (belastingvrij staatje in italie). De meest neppe troep was daar te koop, ik heb er zelfs in de winkel nog een copietje van een cd voor mijn zus gekocht! ;)

Dat dat zomaar kan :?
Nee, dat kan dus niet, zodra je het meeneemt naar Nederland, maak je je volgens mij schuldig aan smokkel, tenzij je het aangeeft. Je betaalt dan invoerrechten.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.