Upgradeware XP-TMC unlockt Socket A-processors

Nagenoeg alle Socket A-processors die AMD op de markt heeft gebracht bieden goede mogelijkheden tot overklokken, uiteraard via het verhogen van de FSB-snelheid, maar ook door het aanpassen van de multiplier. De manier waarop dit laatste kan gebeuren verschilt echter per model. Sommige Thoroughbred-cores zijn standaard al multiplier-unlocked, in andere gevallen dient men één van de L-bruggen van de CPU te verbinden. In het geval van de Barton kan men alleen de multiplier verhogen door in de socket op het moederbord enkele pinnetjes met een stukje metaal te verbinden, een werkje waarbij uiterste precisie vereist is. Een kleine afwijking hierin en de processor kan rechtstreeks de prullebak in.

Voor 'tweakers' met twee linkerhanden die bovenstaande activiteiten schuwen, maar toch graag het uiterste uit hun processor willen halen, heeft het bedrijfje Upgradeware nu een welkom product ontwikkeld. Met de XP-TMC Adapter Socket kan van elke willekeurige socket A-processor de multiplier aangepast worden zonder hierbij moeilijke toeren uit te halen. De XP-TMC wordt tussen de CPU en de socket geplaatst, waarna men via het bios of via dipswitches op het apparaatje zelf de multiplier kan veranderen. Een nadeel kan wel zijn dat het aanbrengen van processor in de XP-TMC enigszins moeizaam kan verlopen, en dat het plaatsen van een koeler ook minder eenvoudig gaat, aangezien de processor iets verhoogd in de socket ligt. Tom's Hardware Guide kreeg de kans te spelen met de XP-TMC, en publiceerde er een review over. De conclusie:

Basically, the multiplier on all Athlon models can be unlocked using other methods, whether this is done by connecting two pins on the underside of the CPU or by closing various bridges on the top of the CPU. These tricks require a certain measure of patience, but with the XP-TMC from Upgradeware, this can now be done with greater comfort. However, if you're typically not clumsy with mechanics, then you also have good chances when using the conventional methods described above, and the XP-TMC would be an unnecessary expenditure.

It's a different picture if you want to be that much safer, or if you want to pep up an older existing Athlon system with a fast Athlon XP without running into problems. In this case it makes sense to go for the XP-TMC bundled with an appropriate CPU cooler. The difference in cost between a usable standard cooler and a bundle is about $10 to $30, but you end up saving money when you compare this to buying the components individually. And you also get the XP-TMC, which allows you to set the multiplier via the hardware - this feature lets you use one of the current Athlon XPs on an old board with a slow FSB clock (100 or 133 MHz), and with a correspondingly high multiplier.
XP-TMC Adapter Socket Verhoogd processor door XP-TMC Adapter Socket

Door Bram Kouwenberg

Nieuwsposter

04-07-2003 • 01:13

37

Bron: Tom's Hardware Guide

Reacties (37)

37
37
23
5
0
8
Wijzig sortering
Het vervelende met die dingen is dat ze speciaal voor overclocken zijn, en de meeste overclock-koelingen (vooral waterkoeling) passen meestal niet meer. zeker niet als je er ook nog een peltier element tussen hebt zitten, iets wat bij multiplier-overclocken van AMD cpu's meestal wel nodig is....
De meeste heatsinks zet je vast met een clipje.
Je kan toch ook gewoon het clipje wat verbuigen zodat hij minder strak erop staat?
Als je het clipje verbruigt dan loop je ook het risico dat het drukpunt niet meer in het midden van de core zit (schuin verbogen). Hierdoor kun je zelfs het risico lopen dat de core hierdoor kapot gaat.

Ook blijft je met het euvel zitten dat er extra trekspanning op de plastic haakjes van de socket komt waardoor de socket kapot an gaan. Bij een koeler die gebruik maakt van alle haakjes is dat probleem niet zo groot maar bij koelers die gebruik maken van één haakje per kant is het gevaar groot dat de socket kapot gaat.

Deze oplossing is alleen voor mensen die geen gebruik maken van clips maar van bouten. :)
Je dient bij een normale cooler zeker gebruik te maken van een spacer IMHO. De druk op de core word best wel groot met zo'n unlock socket lijkt me.

Zelf gebruik ik een DangerDen2 CPU block die je met (plastic) staafjes en moertjes vastzet, dat blijft gewoon werken met zo'n unlock socket.
Ik denk dat juist waterkoelingen blijven passen.
Ik heb de maze 3, en je krijgt daar zulke lange schroefdraden bij dat je een speling hebt van zeker een centimeter of 4. Dus dat past wel.
Ik verwacht eerder dat klemkoelers niet gaan passen.
uhmmm dat kan je toch gewoon met van die schroeven in het moederbord doen? dan draai je toch gewoon die schroefjes wat minder ver?
Als je het artikel op THG leest zal je daar lezen dat deze adapter ook niet echt handig is voor overklokkers of andere "hobbyisten" (die verbinden net zo makkelijk een paar bruggetjes) maar veelmeer om een oud systeem met 100 of 133 FSB te kunnen upgraden met de nieuwste processoren door hoge multipliers te kiezen (die de lage FSB "compenseert" en zo toch de CPU op een gelijkwaardige frequentie laat draaien) die standaard niet aanwezig zijn in een oud moederbord bios of als jumpertjes op het mammaplankje.
Net zoals die socket 370 converters waardoor je op je BX slot1 bordje toch mooi een 2GHz socket370 celleron kon draaien.
Een core kan best veel kracht (in dezelfde zin, dus horizontaal op de core) verdragen, maar op deze manier wordt er wel érg veel kracht op gezet. En ik vrees dat de CPU gelijk gemold zal zijn als de koeler er ook maar een beetje schuin op gezet wordt.

Ook even vermelden dat de multiplier meestal niet verhoogd, maar wel verlaagd wordt. Dit om een hogere FSB te kunnen behalen, wat veel meer uitmaakt voor de prestaties dan enkel een hoger geklokte CPU.
een voordeel wat nog niet is opgemerkt:

geen zilverstreepjes o.i.d dus oon onzichtbaar dat ie unlocked was als ie kapot gaat.
Kleine typo volgens mij :)
...maar ook door het aanpassen van de multiplyer...
Volgens mij staat multiplier wat beter :)
Opzich een goed alternatief hoor, maar je kunt voor heel weinig geld al een nforce2 bord kopen en daarmee zijn alle multipliers unlockt, dus ik zie de toegevoegde waarde niet zo.

Ik ben van mening als mensen niet het lef hebben om eens iets te proberen en die risico's te nemen, dan helpt dit natuurlijk ook niet, bovendien als je koeling er moeilijk oppast, dan heb je natuurlijk kans dat warmte een probleem gaat worden, en dat brengt (zoals wij tweakers weten) natuurlijk de nodige problemen met zich mee...
hmmja, je bent student of hebt niet veel geld tot je beschikking... je wil upgraden en je heb geld genoeg voor een leuke overklokbare t-bred... en dan moet je kiezen... nieuw mobo = minstens 100euro of dit printje (i.c.m. je al in het bezit zijnde mobo) voor 10euro ... hmm... moeilijke keuze als je buget beperkt is...
Da's waar, maar als je een moederbord hebt als arme student (meestal koop je dan niet het duurste) is het maar hopen dat je dan wel kunt ocen met je huidige bord, of althans genoeg opties hebt...

Dus in die zin bied het weinig toevoeging
Met de XP-TMC Adapter Socket kan van elke willekeurige socket A-processor de multiplyer aangepast worden zonder hierbij moeilijke toeren uit te halen. De XP-TMC wordt tussen de CPU en de socket geplaatst, waarna men via het bios of via dipswitches op het apparaatje zelf de multipyer kan veranderen.
Die optie(s) krijg je er dus (gedeeltelijk) bij met dit printje...
Wordt de nu core niet te gemakkelijk gecrushed doordat de proc nu een aantal mm verder van de socket afligt waar koelers niet op berekent zijn? (!= handig voor de 'tweaker')
Nee, want de meeste koelers hebben een dermate grote schroef, pin, oid. dat deze best 2~5 mm minder ver aangedraaid mag worden. Je moet het zien als een lange schroef die je in de muur doet. Vervolgens plaats je er iets tussen van 2~5 mm, en dan past de schroef nog steeds in de muur, alleen het aantal mm/cm schroefdraad in de muur is kleiner geworden. In dit voorbeeld is de muur natuurlijk het mobo en de schroef is de schroef/pin van de koeler. Het maakt dus niks uit. Tenzij je met klemmetjes werkt, dan zal je deze moeten verbuigen om ze losser te laten zitten.
goed punt! mijn eerste gedachte toen ik dit geval zag. de coolers van tegenwoordig, (met klemmen) moet je met een behoorlijke kracht monteren,
met dit apparaatje erop zal het er niet makkelijker op worden. Trouwens, mijn Barton 2800+ is standaard al geunlocked, voor welke modellen heb je deze gadget dan nog nodig??
Anoniem: 52488 4 juli 2003 08:32
Als deze "unlocker" enkel een beetje aan de pinnetjes van de processor prutst, waarom doet een moederbord dat dan niet? Mijns inziens is hier dus geen sprake van unlocken want dan moet je toch echt wel die brugjes aan de bovenzijde dichtverven.

Naar mijn inzicht kan dit ding alleen gebruikt worden op moederborden die niet de mogelijkheid geven de multiplier in te stellen, MITS je zelf ook nog even aan de bovenkant van de processor wat brugjes verft!
Mijns inziens is hier dus geen sprake van unlocken...
Wat ik uit het artikel haal is dat de unlocker de bruggen connect, en dus de CPU unlocked via de pinnetjes onder op de CPU. Dus dat scheelt weer zilversmeren e.d.

Waarom je mobo dat niet doet? Overclocken maakt de CPU minder stabiel (indien je niet beter koelt) en dus zal een mobo maker dit niet standaard aanbieden... wellicht dat AMD heeft aangegeven dat ze het liever niet hebben... En de vraag is ook niet zo groot....
[quote]
[b]Gepost door victorv8 vrijdag 4 juli 2003 - 08:32 - [/b[
Als deze "unlocker" enkel een beetje aan de pinnetjes van de processor prutst, waarom doet een moederbord dat dan niet? Mijns inziens is hier dus geen sprake van unlocken want dan moet je toch echt wel die brugjes aan de bovenzijde dichtverven.

Naar mijn inzicht kan dit ding alleen gebruikt worden op moederborden die niet de mogelijkheid geven de multiplier in te stellen, MITS je zelf ook nog even aan de bovenkant van de processor wat brugjes verft!
[/quote]

Je kunt Xp's ook unlocken door aan de onderzijde pinnetjes met elkaar te verbinden, en da's psies wat dit apparaat doet :)


1 nadeel, get gevalletje hangt wel over je temp-sensor, dus je zult een nieuwe tussen je Hs & proc moeten plakken ergens nabij de core....
idd . hoe zit het dan met je Temp Sensor die zit toch echt tegen dat plaatje aan ipv je procc..
Verders ziet het er leuk uit en het lijkt me veiliger dan met een ijzerdraatje te gaan kutten :)
als jij nog een temp sensor in je mobo hebt dan loop je echt achter.

sinds de palomino zit die al in de core :z

zelfs m'n k7t pro had geen temp sensor meer .. kan je nagaan... :z
Anoniem: 33358 4 juli 2003 11:38
op de Nforce2 Asus bordjes en ik geloof ook andere Nforce2 plankjes kunnen de T'bred procs via de BIOS unlocked worden. Daar zit dit mechanisme al ingebouwd.

edit: het schijnt ook mogelijk te zijn bij de Barton's
Dat wist ik niet...
Ik ben dus eerst ff gaan kijken of ik er misschien een speciale bios voor nodig had, kon niks vinden...

Toen maar gewoon de multiplier veranderd op m'n A7N8X non deluxe rev 1.06 met 2200+ en 166 Mhz DDR, aangezien ik geen OC-er ben heb ik m nu op 11x 163 mhz staan, was 13,5x 133... Gratis extra stabiele snelheid, joepie!
In het geval van de Barton kan men alleen de multiplyer verhogen door in de socket op het moederbord enkele pinnetjes met een stukje metaal te verbinden, een werkje waarbij uiterste precisie vereist is.
Als ik me niet vergis, lopen er op GoT al een aantal threads over Barton OC, waarbij voor bepaalde combinaties van moederbord en bios ook de Barton standaard alle multipliers (want zo wordt dat geschreven 8-)) al beschikbaar zijn. In dat geval zou dit hebbedingetje overbodig zijn, lijkt me.

/edit: dubbelpost? Ik zie geen enkele post die hier over gaat, hoor....
Sterker nog zover ik uit de ervaringen van mensen op Toms Hardware Guide Community (mijn standaard forum :P) en wat onderzoek heb kunnen opmaken is de Barton precies hetzelfde als de T-bredA/B. Oftewel ze komen unlocked voor een bepaalde multiplier range (12.5x en lager of 13x en hoger) en kunnen vrij in die range veranderd worden. Je kan van range veranderen door de vijfde L3 bridge te verbinden/doorbreken.

Deze pagina's bij OC-Inside bevestigen dit verhaal min of meer:
http://www.ocinside.de/html/workshop/pinmod/amd_pinmod.html
http://www.ocinside.de/html/workshop/socketa/tbred_painting.html

Zoals valt te zien in de eerste link kan dezelfde truuk met het draadje bij de pinnen om van range te switchen bij zowel de T-bred als Barton op dezlefde pinnen gedaan worden. En uit de tweede link blijkt dat de L3 pin settings voor de multipliers bij de T-bred en Barton exact hetzelfde zijn.

Edit: foutje in link verbetert.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.