Online-routeplanners kennen Westerscheldetunnel nog niet

Ondanks de koninklijke opening van de Westerscheldetunnel afgelopen vrijdag, is dit nieuws nog niet helemaal doorgedrongen naar de online routeplanners. Wanneer een tochtje Terneuzen-Goes gepland wordt op vier routeplanners, maakt geen van allen een verbinding via de tunnel. De routeplanners die gebruikt werden zijn gezocht via Google: ANWB Routeplanner, Routenet.nl, Auto Lease Holland en de BP Routeplanner.

Routenet.nl en de ANWB weten nog niets van de 31 kilometer lange route via de tunnel, en sturen ons 43 kilometer op pad langs de veerpont van Perkpolder/Kruiningen. Verbazend, omdat deze pont uit de vaart is genomen na de opening van de Westerscheldetunnel. De BP Routeplanner is al op de hoogte van het verdwijnen van de ponten, en stuurt ons 105 kilometer weg op een route langs Antwerpen. Auto Lease Holland maakte het helemaal bont en berekende een route van 109 kilometer, ook via Antwerpen. Het is vooral apart om te zien dat zowel de tunnel als de veerponten wel op de kaart staan aangegeven, maar niet gebruikt worden:

Je zou kunnen zeggen dat ze de veerdiensten negeren vanwege de nieuwe tunnel, maar deze wordt ook niet gebruikt, dus die vlieger gaat niet op. Het valt verder op dat de gegevens van geen enkele routeplanner kloppen. De tunnelopening was ruim van te voren bekend gemaakt. Het is niet alsof er van de ene op de andere dag een nieuwe weg is ontstaan.
Westerschelde tunnel

Door Tamara van Hal

Nieuwsposter

17-03-2003 • 09:51

64

Submitter: liberque

Bron: ANWB Routeplanner

Reacties (64)

64
64
54
10
0
0
Wijzig sortering
Dit is een beetje een voor de hand liggende hele flauwe constatering, namelijk:
Gezien de complexiteit die het in elkaar draaien van een database voor een routeplanner met zich meebrengt, zullen deze altijd achterlopen op de werkelijke situatie. De tijd die het duurt om zo'n database te maken, is de tijd dat je achterloopt.
Het argument dat je dan maar eerder moet beginnen met die update is onbegonnen werk, omdat je dan voor elke verandering op een snelweg in europa een nieuwe update kan gaan maken.
Ik kan er gezien mijn positie niet al teveel over zeggen, maar wel: Nog even geduld om de westerscheldetunnel binnenkort in de online-routeplanner van de ANWB te kunnen vinden. Zij zullen de eersten zijn die hem opnemen. 8-)
Zo'n database is dus ongeveer alles behalve complex. De berekningen (route plannen) die je ermee doet zijn lastig.

Die database bestaat uit allemaal stukjes weg, opgegeven met een begin en eindpunt (coordinaten), of het 1-richtingsverkeer is of niet, max snelheid, gemiddelde snelheid, etc. etc.
Het toevoegen van die tunnel is dus niet meer dan een paar coordinaten, snelheid en nog wat toevoegen. Het programma dat de routes gaat bepalen komt dan dat stukje weg tegen in de database en zal het gewoon gebruiken.
Ook het berekenen van de route is niet complex, een versimpelde versie (route door een doolhof) kom je als practicumopdracht al tegen in de betere IT-opleidingen.
De berekening kun je binnen een dag geprogrammeerd hebben.
[blaat mode]
Ik kan er gezien mijn positie niet al teveel over zeggen
[/blaat mode]

waar zit je dan op het moment? Vast in de westerscheldetunnel? Boss heeft gelijk: het toevoegen van een weggetje in het systeem is in essentie niet meer dan een paar coordinaten + gegevens (zoals gemiddelde reistijd, afstand etc.) toevoegen. Het zou wat zijn als het zo ingewikkeld was zoals jij suggereert. Dan wordt het tijd dat ze hun systeem opnieuw ontwerpen :Z Overigens ontken ik zeker niet dat het bijhouden van al die gegevens een ander verhaal is. Het wegennet is aan behoorlijk wat veranderingen onderhevig. Maar het punt is dat dit een belangrijke verandering is in de verkeerssituatie daar en zulke dingen moeten gewoon gewoon actueel zijn in een database. (dingen die je, al dan niet in de database zelf, gewoon kunt plannen)
Inderdaad wel een beetje stom maarja.. Ik neem aan dat er geen centrale database is waarin dit wordt bijgehouden en dat iedere routeplanner zijn eigen systeem heeft. Een centrale database met veranderingen in het wegennet zou misschien wel handig zijn in dit geval :)
Er zijn meerdere centrale databases, alleen de verschillende routeplanners kopen deze data. Als je simpel gezegd geen nieuwe informatie koopt, blijf je verouderde data weergeven.

/edit: met meerdere centrale databases bedoel ik de verschillende dataproviders.

Bijvoorbeeld: ANWB neemt voorzover ik weet zijn data van TeleAtlas en/of ESRI af. (Die hebben ieder een eigen database.
Meerdere centrale database's :?

Dat is beetje tegenstrijdig. Centraal geregeld betekent dat je het op 1 locatie regeld. 1 middelpunt.
cen·Žtraal (bn.)

1 in het midden gelegen
2 het middelpunt vormend van bepaalde werkingen
3 van één punt uitgaande
www.vandale.nl
Er kunnen toch meerdere instanties zijn die die dingen centraal bijhouden? Of had je daar nog niet aan gedacht?

Net zoals Albert Heijn meerdere centrale dustributie centra heeft.

Centraal != maar 1 op de wereld.....
Dus AH heeft meerdere Centrale magazijnen,,.


En nu terug naar de databases,, Wat was ook alweer tegenstrijdig? :)
De Ah heeft een centraal magazijn, Aldi ook weer en zo hebben we al 2 centrale magazijnen.. moeilijk he!
In reactie op Boss:
Nope dat kan dus niet.

AH heeft ook maar 1 centraal magazijn. Daar naast hebben ze wel andere magazijnen. En die noemen ze dan bv.
Centraal magazijn <REGIO>, dat is dan het centrale magazijn voor die regio.
Kassa (van de Vara) heeft hier een keer onderzoek naar gedaan. Daaruit bleek dat de online routeplanners vrijwel even veel achter lopen als routeplanners op CD. Wellicht komt dit doordat de achteliggende organisaties nog niet ingesteld zijn op online databases. Helemaal onlogisch is dat helaas niet als je bedenkt dat ze aan de CDs meer zullen verdienen dan aan de online routeplanners.
Dat komt misschien ook wel omdat ze dezelfde bronnen gebruiken? Mappoint koopt informatie van onder andere navtech, deze hebben ook weer cd's voor in je navigatie systeem etc.
De online route-planners zijn gratis en laten daarom denk ik ook de gratis routes zien! :D
Dus geen tol routes.
Is niet helemaal waar. Als je bij Locatienet van Bergen op Zoom naar Terneuzen wilt, wordt je door de Liekenshoektunnel gestuurd. Hier kun je lezen dat dat ook geld kost....
Ik gebruik altijd http://www.locatienet.nl/ en die heeft het niet over een veer o.i.d. dus neem aan dat ze de tunnel dan wel kennen.
--Edit: sorry zie dat deze toch ook gebruik maakt van het veer.
Anoniem: 36603 @easydisk17 maart 2003 10:16
Op MapQuest werkt het prima: http://www.mapquest.com/

Goes -> Terneuzen: 35km door de tunnel...
Als ik Terneuzen - Goes plan, sturen ze me daar toch met de boot (perkpolder - kruiningen). Kan ik lang wachten denk ik :)

Edit: ah, je hebt het ook al gezien :)
Routenet.nl is het zelfde als locatienet.nl
dus neem aan dat ze de tunnel dan wel kennen.
Lijkt me niet een juiste conclusie, aangezien de meeste van de genoemde routeplanners ook wel "weten" dat de veerponten niet meer varen. Dat betekent (blijkbaar) niet automatisch dat ze de tunnel wel gebruiken.
Als je daat goed kijkt zie je dat:
* De rit 43 km is,
* Er een stukje over water is, zowel in de kaart als in de beschrijving (blauwe stukje),
* Er een verscpringing is van de reistijd, wat een wachttijd voor de veer/pont indiceert (totale reistijd 1 uur 29 m ;))

Kortom, wel een veer/pont.

Ik dacht ook dat locatienet en route net dezelfde engine hebben, maar dat weet ik niet zeker.
leuk T.net nieuws, gelukkig wordt er ook nog een beetje uitgelegd waarom dit technisch lastig is en waarmee ze rekening moeten houden etc...
cSp
je snapt mijn bedoeling niet, ik bedoelde goed dat ze erop in gaan (lees: niet) anders was het geen t.net nieuws ;). diegene die off-topic mod snapt het ook niet, ik vind dit artikel off-topic
Dit is technisch gezien helemaal niet lastig. De Westerscheldetunnel is niet de eerste tunnel van een dergelijk soort, de meeste (zoniet alle) routeplanners kennen een dergelijk verbindingstype.
Het is alleen een illustratie dat het argument actualiteit niet altijd opgaat voor het gebruik van een internetrouteplanner i.p.v. een offline variant.
Het probleem zit hem er waarschijnlijk gewoon in dat de mapgegevens worden gekocht van bedrijven en daarbij een bepaald update-contract wordt afgesloten wat voor sommige websites inhoud dat dit soort wijzigingen pas na zoveel tijd in hun database zit. Ik verwacht dat over enkele weken er opeens een stuk meer routeplanners op de hoogte zullen zijn van de tunnel.
Wil ik toch wel even op jouw reactie reageren.
Dit is zeker wel tweakers.net waardig nieuws.
Ten eerste is tweakers.net meer dan alleen techniek. Berichten over extra subsidie voor de IT worden ook neergezet, omdat deze ook relevant zijn.
Ook dit bericht heeft zeker wel nieuwswaarde voor de tweakers community. Er zullen zat mensen zijn die zich hiervoor interesseren, zie maar het aantal reacties.
Omdat jij het geen nieuws vindt, kan het nog wel nieuws zijn voor een ander.

En klagen hoort eigenlijk natuurlijk hier:
Tweakers.net Frontpage Feedback
even een reactie op NooN & Boss:

Ik zit op het moment bij het bedrijf wat dit soort databases maakt. Het is jammer dat jullie beeld over dit onderwerp zo bekrompen is, want het is zeer zeker niet eenvoudig om van een land (ook als is het zo klein) de database 100% actueel te houden. Daar kun je alleen naar streven.

Een database moet, na een actualisatieslag, nog omgezet worden naar een 'online' variant, geoptimaliseerd op snelheid en met alleen de essentiele data die nodig is voor het berekenen van de routes. Daarna kan er getest gaan worden en als alles goed is wordt deze vrijgegeven voor publicatie. Pas dan wordt deze database online geplaatst.

Wat in jullie ogen een kwestie van een druk op de knop en een klik met de muis lijkt, is dus wel degelijk een goed doordacht en complex proces. Elke stap die men hierin weglaat, zou de kwaliteit van deze database niet ten goede komen.

Enneuh TeeDee: ANWB neemt, zoals je in de copytight onder in de kaartjes kan zien, data af van Andes & NavTech.
En toch is het laakbaar dat 'jullie' die update nog niet klaar hebben. Die tunnel is niet spontaan uit de lucht komen vallen, dus hoe complex het proces ook is, je hebt tijd genoeg gehad om de aanpassing te maken.

Een beetje intelligent opgezet systeem is ook voorzien van mogelijkheden om routes tijdelijk te blokkeren ivm werkzaamheden (of omdat de route nog niet bestaan), ik kan mij voorstellen dat dat in de online-variant achterwege is gelaten vanwege performance-issues, maar het systseem dat de data voor de online planner genereert zal die functionaliteit toch hopelijk wel hebben.
hahahha.... als die online planner inderdaad het enige was wat 'wij' zo heel het jaar te doen hadden, dan had je inderdaad gelijk gehad.
Er spelen zowiezo veel meer dingen mee dan alleen de technische kant van dit verhaal.

over de functionaliteit van onze systemen kan ik me helaas niet uitlaten
Ben benieuwd hoe het staat met de navigatie systemen in de auto's. Ze zullen binnenkort wel een nieuw cdtje krijgen denk ik?
:D De GPRS-dingen die een kennis van mij heeft (Navman oid) sturen ons over de fietsersbrug, die dus echt al 12 jaar ofzo alleen voor fietsers is. Of ze kennen de rondweg niet, die al 5 jaar gepland is en er zeker 1,5 jaar ligt. :)

Ik snap gewoon niet dat die mensen niet een optie maken van "rondweg, gepland jan 2003". Ik bedoel, die planning is ook al jaren klaar of niet dan? Eventueel een "onder voorbehoud" tekstje erbij... Mja.
Het is GPS (Global Positioning System) en niet GPRS (General Packet Radio Service). De laatste is een verbinding via je mobiele telefoon, de eerste een methode om je plaats op onze aardkloot te bepalen.
Ben benieuwd hoe het staat met de navigatie systemen in de auto's. Ze zullen binnenkort wel een nieuw cdtje krijgen denk ik?
Dat valt nogal tegen. De meeste merken hebben maar 1 keer per jaar een nieuwe CD en dan is het nog maar afwachten of deze tunnel er op de volgende versie "al" op staat.
Niet 'krijgen' maar 'kopen'....
Anoniem: 14038 17 maart 2003 13:02
Kunnen ze gewoon niet net zo'n systeem als pricewatch bij dat soort routeplanners introduceren? Maw laat de gebruikers zelf er de foutjes uit halen.
Dat noem ik nog eens intelligente software. ;)
Dat lijkt me niet echt handig, moet je nl bij iedere fout met 'de hand' gaan controleren. Dus er moet iemand naar toe rijden. Bij de pricewatch is de controle of de info juist is iets makelijker :)
Ze zouden de navigatiesystemen in auto's terug kunnen laten melden waar ze zijn (of periodiek waar ze zijn geweest), dan zie je vanzelf waar veel auto's komen terwijl dat volgens de kaart niet zou kunnen.
Moet je alleen nog zorgen dat je sluiproutes kunt weren en op wegen waar stelselmatig te hard wordt gereden het systeem niet denkt dat de max-snelheid daar 150km/u is :)
(aan de andere kant krijg je een planner die denkt dat de max-snelheid 30km/u is op plaatsen waar altijd file staat, toch beter dan dat ze voorspellen dat je daar met 120 overheen zou kunnen)
't was weekend :) ze zullen het vanmorgen / begin deze week wel fixen :P
Volgens mij is het niet zo dat de bouw van de tunnel een groot staatsgeheim was.. Dus ze hadden wel een klein beetje erop kunnen anticiperen :P

(ook niet dat het echt boeit.. dit soort dingen staan alleen zo knullig)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.