Lekkende condensators vaak nekslag voor moederbord

Op de site van het IEEE (Institute of Electrical and Electronics Engineers) is een bericht verschenen dat de grootste uitval van moederborden zou kunnen verklaren. Volgens het nieuwsbericht heeft een wetenschapper een formule voor elektrolyte (een stof die voor geleiding in vloeistof zorgt) in condensators gestolen en heeft hij die doorverkocht aan een Taiwanees bedrijf, dat nu condensators levert aan een groot aantal moederbordfabrikanten. Later bleek echter dat de gestolen formule incompleet was en dat dat ervoor zorgde dat de geproduceerde condensators instabiel waren en konden gaan lekken. Een paar bedrijven hebben al toegegeven dat ze de gewraakte condensators gebruikt hebben, maar volgens IEEE zijn er nog veel meer bedrijven die getroffen zijn.

Lien Yan, het bedrijf dat de gestolen formule gekocht zou hebben, ontkent iedere betrokkenheid. De beschuldigingen hebben een erg slechte uitwerking gehad; volgens manager C.H. Lee zijn er dertig procent minder orders geplaatst sinds de geruchten begonnen. De Taiwanezen menen dat de beschuldigingen slechts pogingen van Japanse condensator-fabrikanten zijn, die het niet gelukt is om op prijs te concurreren met Taiwanese producenten.

Lekkende condensatorAbit heeft beloofd dat klanten de moederborden die door slechte condesators defect zijn geraakt kunnen omruilen. Andere fabrikanten zijn minder toeschietelijk en daarom besloot hobbyist Gary Headlee (die in zijn vrije tijd condensators vervangt op kapotte moederborden) op zijn site een lijst te publiceren van alle moederborden die last van het euvel hadden. Helaas kreeg hij meteen een aantal brieven van advocaten in de bus en was daardoor gedwongen de lijst weer te verwijderen.

Door Dries Arnolds

Frontpage Admin

08-02-2003 • 12:16

110

Submitter: Acmosa

Bron: IEEE Spectrum Online

Reacties (110)

110
110
80
14
0
0
Wijzig sortering
Helaas kreeg hij meteen een aantal brieven van advocaten in de bus en was daardoor gedwongen de lijst weer te verwijderen.
damn, hebben ze dan een poot om op te staan? er is bekend dat er met een aantal series moederborden van verschillende fabrikanten iets goed mis is.. dit zet je op een site, en dan krijg je gelijk advocaten over je heen?

ik zou het gewoon hebben laten staan, kom maar op met die rechtzaak, het is vrije informatie dus mag het er staan...

het geeft ook wel gelijk aan wat voor ***lijers grote bedrijven zijn, als er ook maar 1 negatieve klank is, gelijk de advocaten erop afsturen, en hopen dat diegenen er zo van schrikt dat het weggehaalt word.. :(
Anoniem: 42934 @Bezulba8 februari 2003 13:04
Makkelijke redenatie 'gewoon laten staan'... stoer hoor..

zo'n rechtzaak wil je echt niet ... kost veel tijd, energie en as je pech heb, kost het je nog geld ook.. en dat voor een MoBo'tje van zo'n 100 euro..
1 uur 'lawsuit' kost je al meer...

Zou je dat er voor over hebben? Geloof ik nie .....
Zelf heb ik ook al mijn ervaring gehad met advokaten die sterk provocerende brieven sturen om hun zin erdoor te krijgen. Ik redeneer dan ook als volgdt: *****-off en ga iets nuttig gaan doen. Meestal komt het toch niet tot een zaak. ALhoewel hier in dit geval het wel om een tegenpartij gaat die echt wel veel centen heeft. En zij gaan dan ook niets uit de weg gaan om bv met volgend senario voor de dag te komen:
Stel op de site staat "MB-typeABC123 is een slecht model omwille van slechte condensatoren".
Weet je wat ze gaan doen dan?
Heel simpel, ze produceren gewoon een paar duizend van die borden met echt goede condensatoren op en gaan dan beweren dat uw stelling vals is. En nog meer, dat uw stelling ervoor zorgd dat er niets meer verkocht word. Dus dat jij voor het verlies mag opdraaien wegens het verstrekken van valse informatie. Jij zal toch nooit (ik zeg maar) meer dan 10 of misschien wel 100 borden vinden van dat type. Zij stellen er 5000 goeie tegen.
Zo simpel als dat. DAT is het leven van de industry.
en zeg eens dat het niet waar is.

Aan de andere kant vind ik het nodig dat mensen dergelijke ervaringen kunnen delen. Er is zeer veel taiwanese en koreanse rommel op de markt maar er is ook goed spul. en ik vind dat de mensen het recht hebben dit te weten. Er zou aan een alternatieve oplossing moeten gewerkt worden om dergelijke informatie te kunnen verspreiden zonder dat er ook maar iemand iets kan aan doen. MAAR!!! en dan hebben we het heh, stel dat die informatie nu eens echt onjuist was, wat doen we dan?
Een bedrijf onterecht in de grond boren? :(

eenvoudig is het allemaal niet
Nee zeker niet.. maar ik zou wel gezorgt hebben dat enkele grotere sites en wat nieuwsgroepen die lijst wel kregen. Dan kunnen de advocaatjes een paar 1000 brieven gaan sturen en dat is zelfs voor hun niet bij te houden.
Dan moet je zo'n site ook hosten bij xs4all... die hebben principiele bezwaren tegen het verwijderen van content O+, tenzij ze door rechters (dus niet advocaten) gedwongen worden

(en nee, ik werk niet bij xs4all ;))
Dan kan XS4All wel een principieel bezwaar hebben, maar ze klagen niet de hosting provider aan, maar degene die de site heeft gemaakt. En diens bezwaar wordt dan al snel minder prnicipieel als ze gaan dreigen met een claim of een tijd- en geldverslindende rechtzaak.
zo'n rechtzaak wil je echt niet ... kost veel tijd, energie en as je pech heb, kost het je nog geld ook.. en dat voor een MoBo'tje van zo'n 100 euro..
Tenzij je een advocaat pro deo kunt krijgen kost het bijna *altijd* geld. De kosten zijn slechts voor een fractie op de wederpartij te verhalen.

Maar ze hebben wel gelijk je mag deze informatie gewoon laten staan. Dat weten zij ook. Daarom zullen ze het ook niet tot een rechtzaak laten aankomen. Toch heb wel een advokaten (kantoor) nodig om je te vertegenwoordigen. En dat kost wel wat.

Van uit princiepe overwegingen zou ik toch zeggen laten staan. Meschien zit er ook nog een schade vergoeding in
Ok, in 3 jaar twee mobo's kapot hier, beide precies na de garantie |:(
De eerste was de beruchte Abit KA7 (zo'n verrot dure ja) waarvan de helft van de condensators lekte. Twee weken geleden is een AOpen mobo kapot gegaan. Baal hier echt enorm van :'(

Abit mobo hier

[edit]
AOpen mobo is dus dezelfde dood gestorven: pic
Anoniem: 73850 @Drogo8 februari 2003 13:01
Dat Abit bordje ziet er verder niet erg beschadigd uit. Is er niet een mogelijkheid om die condensators te vervangen? Zou natuurlijk flink schelen als je dan geen nieuwe hoeft te kopen. Beetje electro-techniek student zal dat wel kunnen toch?
Als ik het mag geloven wordt er al genoeg gesoldeerd op vidkaartjes en processortjes, op mobo's kan het dan ook wel
Je zou het iig kunnen proberen, gewoon nieuwe erop solderen, op je oude kapotte condensator kun je vinden wat voor een het was, nah bij de plaatselijke elektroboer hebben ze wel nieuwe, en ze kosten toch geen ene fuck
Helaas kun je de condensatoren niet vervangen voor gewone condensatoren van plaatselijke elektroboer.
De condensatoren op het moederbord maken onderdeel uit van de schakelende voeding die de 5 volt van de (ATX) voeding omzet naar bv 1,6volt 30amp voor de processor.
Deze schakelende voeding werk op veel hogere frequenties als wat gewone elco's aan kunnen.
Een gewone goedkope elektroboer elco zal zeer snel warm worden en gaan lekken of knappen. Deze zijn simpelweg niet geschikt om 50.000 keer per seconde of vaker samen 30amp te leveren en weer op te laden.
Elco's voor schakelende voedingen die dat wel kunnen zijn veel duurder en dat is juist de markt waar deze fabrikanten met de gestolen formule in wilden springen.


De kwaliteit van de voeding staat hier helemaal los van. Er staan een paar elco's direct over de voedings spanning om pieken op te vangen maar deze elco's gaan vrijwel nooit lekken. Ze worden lang niet zo zwaar belast.
Deze schakelende voeding werk op veel hogere frequenties als wat gewone elco's aan kunnen.
Een gewone goedkope elektroboer elco zal zeer snel warm worden en gaan lekken of knappen. Deze zijn simpelweg niet geschikt om 50.000 keer per seconde of vaker samen 30amp te leveren en weer op te laden.
Dit is echt de grootst mogelijke onzin die ik ooit gehoord heb !!! Sorry hoor, maar sommige mensen krijgen het voor elkaar om gewoon onzin uit hun duim te zuigen en dat vervolgens hier verkondigen. Als je t dan echt niet weet, zeg dan liever niets..

De toegepaste regulatoren zijn geheel zelfsupporting en de Elco zorgt puur en uitsluitend voor het afvlakken van een eventuele rimpel over de uitgangsspanning die veroorzaakt kan worden door het eventuele schakelgedrag. Hoge frequenties ? Pfft, schakelregulatoren draaien nooit op frequenties boven de 100 kHz, en het doel van de Elko heeft helemaal niets te maken met resonantiekringen van de regulator.

Rustig vervangen die Elko's, liefst voor een type met een flink hoge spanning, hoger dan op de elko staat die in t bord zit en minimaal de zelfde capaciteit...
Dit is echt de grootst mogelijke onzin die ik ooit gehoord heb !!! Sorry hoor, maar sommige mensen krijgen het voor elkaar om gewoon onzin uit hun duim te zuigen en dat vervolgens hier verkondigen. Als je t dan echt niet weet, zeg dan liever niets..
Je moet dit maar eens lezen.
http://www.national.com/ds/LM/LM2637.pdf

Dat gaat over de LM2637 die op veel moederborden is gebruikt.
Deze werkt vanaf 50Khz (50.000 maal per sec) tot 1mhz.

De fabrikant kan zelf kiezen welke frequentie hij gebruiken wil.
Bij lagere frequenties heeft hij grotere elco's nodig en dat is duurder.
1Mhz is met elco's niet haalbaar. Een fabrikant zal daarom kiezen voor de hoogst haalbare frequentie met een bepaalt type elco.
De toegepaste regulatoren zijn geheel zelfsupporting en de Elco zorgt puur en uitsluitend voor het afvlakken van een eventuele rimpel over de uitgangsspanning die veroorzaakt kan worden door het eventuele schakelgedrag.
De toegepaste regulatoren zijn zeker niet zelfsupporting. Het zijn schakelende voedingen die niet anders kunnen doen als aan of uitschakelen op 50Khz of sneller.
Zonder elco heb je dan een blokgolf van 5 volt. Niet echt tof voor een processor.
Pfft, schakelregulatoren draaien nooit op frequenties boven de 100 kHz, en het doel van de Elko heeft helemaal niets te maken met resonantiekringen van de regulator.
Ik gaf zelf 50Khz aan, minder als 100Khz dus.
En nee, de elco heeft niets te maken met de resonantie kring. Ik vraag me ook af waar je dit nu weer vandaan haalt.
Rustig vervangen die Elko's, liefst voor een type met een flink hoge spanning, hoger dan op de elko staat die in t bord zit en minimaal de zelfde capaciteit
Hogere spanning heeft geen voordeel. Het kan ook geen kwaad (zolang ze maar passen) maar ze gaan echt niet langer of korter mee.

Elco's vervang door type die niet gemaakt zijn om zoveel stroom op 50Khz te leveren, tja moet je vooral doen.

Nb in de sheet van de LM2637 geven ze expliciet aan welke type geschikt zijn. Gary Headlee (die de elco's vervangd) geeft aan welke type geschikt zijn en welke hij gebruikt, fabrikanten geven aan tot welke spec's hun elco's weken. Maar die zullen er wel naast zitten. Gelukkig weten we wel beter. :z

Edit:

Voor mensen die niet genoeg van condensatoren kunnen krijgen: :9~
http://www.12vhifi.nl/condensator2.html
En zoek even op deze zin.
"Voor schakelende voedingen bestaan er speciale low-ESR elko's."
Voorzover ik kan zien zitten deze elco's niet in de voeding, dus dat hele idee over schakelende spanningen is bullshit. Er komt gewoon DC uit die voeding en die condensatoren vlakken het verder af.

Misschien dat er van die spciale elco's in een voeding zitten, maar eerlijk gezegd zie ik het nut er niet van om de spanning in het midden van de transformatie te gaan afvlakken.
Er komt natuurlijk gewoon DC (gelijkspanning) uit de voeding. Alleen komt er niet precies het juiste voltage voor de processor uit deze (AT of ATX) voeding.
De processor heeft meestal 1,x volt nodig. De spanning regelaar op het moederbord die hier voor zorgt is van het type schakelend of wel Switching en krijgt zijn voeding weer van de 5 volt uit de AT of ATX voeding.
Bij oude socket 5 moederborden zat er nog wel eens een lineaire spanning regelaar op. Alleen als je een lineaire spanning regelaar voor een P4 wil gebruiken dan verstookt de regelaar ongeveer 3 maal het vermogen van de P4 op (+-150watt) met alle bijkomende problemen van warmte, gigantische koelblokken en een ATX voeding die dus ook minimaal 150 watt meer moet leveren. Een schakelend regelaar (voeding) haalt meestal 85% efficiëntie dus verbruikt zelf in het zelfde geval ongeveer 7 watt. ;)
Hogere spanning heeft geen voordeel. Het kan ook geen kwaad (zolang ze maar passen) maar ze gaan echt niet langer of korter mee.
Dat hangt er dan van af wat de capaciteit van je condensator is... Als je condensatoren gebruikt met een grote capaciteit, heb je namelijk het nadeel van een lagere maximale spanning en als je er dus een te grote spanning overzet, kan je wel met een probleempje zitten...
reactie op Part:
nou is mij wel eens verteld dat lezen ook een kunst is... in die manual wordt toch echt gesproken over een minimale freq van 5KHz en max 300KHz...

hier ff het belangrijkste stukje (pag 13) van de manual:

The selection of capacitors is an extremely important step when designing a converter for a load such as the MPU core. Since the typical slew rate of the load current during a large load transient is around 20 A/µs to 30 A/µs

het verbaasd mij wel dat de condensatoren niet eerst getest/gekeurd worden voordat ze gebruikt worden :?
reactie op Pandora:

Lezen een kunst? Wel nee.
Blz 1. bij de Features
Switching frequentie 50Khz to 1Mhz :z
Voorzover ik kan zien zitten deze elco's niet in de voeding, dus dat hele idee over schakelende spanningen is bullshit. Er komt gewoon DC uit die voeding en die condensatoren vlakken het verder af.

Misschien dat er van die spciale elco's in een voeding zitten, maar eerlijk gezegd zie ik het nut er niet van om de spanning in het midden van de transformatie te gaan afvlakken.
Heb ooit es een keer bij het vervoeren van mijn mobo naar een LAN een condensator omgebogen waarna hij er zomaar ineens af viel, alleen de pootjes stonden nog op het moederbord. Gelukkig maakte het helemaal niets uit dus kon lekker doorlannen... thuis vond ik in een elektronica pakket van school nog zo'n zelfde condensator. Condensators met hogere spanningswaardes zou je ook gewoon kunnen gebruiken. Is ook nog best simpel ook om die dingen op je mobo te solderen. Heb later nog wel eens allemaal condensators op me mobo vervangen door dikkere met de hoop dat het stabieler zou worden. Slechter werd ie in elk geval niet :) of hij beter is geworden zou ik ook niet kunnen vertellen.

Ondertussen ooit ook nog eens door een voltmod een chip op me mobo gesloopt, deed gelijk nix meer... aangezien de condersator-leaks al algemeen bekend waren hoefde ik alleen maar wat condensators op te blazen en het mobo ruilen :D :P

Heb zelf dit probleem gelukkig nog nooit meegemaakt, Heb mijn hele leven al Abit moederborden, mazzeltje waarschijnlijk... daarbij moet ik wel zeggen dat ik een mobo echt geen jaar lang in mijn pc heb zitten.
De meeste condensators dienen enkel om de pieken van het voltage wat weg te vlakken.
Als je dus een kwalitatief goede voeding hebt, dan kan je best zonder werken. Ook staan er vaak een hele reeks parallel naast elkaar als oplossing om niet 1 hele grote te moeten gebruiken.

Je kan condensators gewoon vervangen, mits de capaciteit (uF) even groot is. Het voltage (V) mag altijd groter zijn.
Als je een ontplofte condensator hebt dan kan je het beste de boel even goed schoonmaken met wat alcohol.
Dat Abit bordje ziet er verder niet erg beschadigd uit
Daar komt zeker weten verandering in zodra ik met een soldeerbout in de buurt kom :) Had al moeite een kubus in elkaar te solderen tijdens m'n TI opleiding :)
Mijn KA7 is aan dezelfde dood gestorven inderdaad :( En toen ik vandeweek m'n KT7 uit een kast haalde om 'm ergens anders te gaan gebruiken, zag ik tot m'n stomme verbazing dat daar ook al condensators bol op staan en er ook al een beetje vuiligheid uit komt. Ik ben benieuwd hoe lang die het nog vol gaat houden :?
Heb ik ook gehad met mijn KA7. Van Abit gratis nieuwe condensatoren gekregen die wat maten van me er op gesoldeerd hebben (ik heb zelf geen vaste hand voor fijn soldeerwerk). Het bord is nu nog in gebruik.
Zie voor een verslagje hiervan mijn post wat verder naar beneden :)
Zoiets zou men nog gewoon onder garantie moeten laten vallen, ook al is die verlopen. Een moederbord hoort gewoon niet na 3 jaar al kapot te gaan.

Dus als je geen rare dingen ermee hebt gedaan (extreem overklokken ofzo) zou de fabrikant volgens mij wel (een deel van) de schade moeten vergoeden.
Anoniem: 43420 @Drogo10 februari 2003 01:27
Je condensatoren op die ka7 staan trouwens allemaal bol. Geen goede zaak vind ik maar helaas gebeurt het maar al te vaak
dan heb jij nog geluk gehad, ik zat binnen 1 jaar al aan mijn derde mobo :(
Abit heeft beloofd dat klanten de moederborden die door slechte condesators defect zijn geraakt kunnen omruilen
rma-tje dussss
Anoniem: 69322 8 februari 2003 12:25
Als het waar is dat advocaten ondertussen zoveel macht hebben, dan is er toch echt iets mis. Ze kunnen blijkbaar ieder individu aanpakken en hem zijn rechten m.b.t. vrijheid van spreken te ontnemen, uitsluitend omdat zij ervoor betaald worden (en veel te veel ook) en het slachtoffer geen geld/tijd heeft om zich te verdedigen.

Ik zou dus wel willen weten wie er op dat lijstje van MB fabrikanten staan, die krijgen bij mijn volgende aankoop toch wel een extra minnetje te verwerken op mijn wensen lijst. Ik ben namelijk niet van plan deze advocaten indirect van geld te voorzien.

Ben overigens niet zo naief om te denken dat dit veel uitmaakt, maar het voelt toch beter :). En er is keus genoeg, dus ik zal er rekening mee houden!
Waarom deze fabrikanten afrekenen op dingen die buiten hun macht vallen? Zij kunnen vooraf niet de kwaliteit en levensduur van de condensatoren testen. Daarbij worden alle mainboards die dit euvel vertonen netjes van nieuwe (Japanse) condensatoren voorzien waardoor alles weer perfect werkt.
Het gaat mij er niet om dat ze per ongeluk slechte componenten gebruikt hebben, daar kunnen ze niets aan doen.

Waar het mij juist om gaat is dat ze iemands recht tot publikatie proberen te frustreren. Ze kunnen natuurlijk ook gewoon toegeven en een goede regeling treffen in geval van defecten.

Ook haden ze kunnen vragen een vermelding van deze regeling dan bij de publikatie op te nemen in een addendum of zo. Maar zomaar advocaten sturen om negatieve publiciteit te smoren is natuurlijk van de zotte. Met zulke mensen wil jij toch ook geen zaken doen?
Kan zijn, maar het is in dit geval geheel nutteloos werk. Niet productief, constructief en zeker niet fair ten opzichte van de schrijver van het artikel.

Dat advocaten bestaan is goed, maar ga mij nou niet vertellen hoe fantastisch werk het is, het is eigenlijk niet meer dan een noodzakelijk kwaad. En voor noodzakelijk kwaad krijgen deze 'offensieve' advokaten wat mij betreft te veel betaald.

Weetje:

In Nederland kun je zelfs spreken van een wettelijk kartel van advokaten!
Hoezo? Lijkt mij gewoon het werk van advocaten die hun werk goed doen?
toch even beter lezen, alleen abit doet dat, de rest van de maatschappijen ontkent het gewoon... dus het is geen garantie. dus mag je fijn een nieuw mobo kopen
Toen ik hier abit ongeveer een jaar geleden over heb aangeschreven heb ik niets meer gehoord, ik denk dat ik het nog eens een keer ga proberen.

Je bebruikt overigens niet geloofwaardig dat je een paar jaar lang slechte componenten gebruikt, als je veel klachten krijgt over lekkende condensatoren (en die krijgt abit al langere tijd) dan stap je toch van condensatorboer over of niet soms?
Anoniem: 44568 9 februari 2003 14:25
Wel lullig dat die lijst weggehaald moest worden....

Ik heb zelf ook al verscheidene condensators vervangen en ik kom persoonlijk op de volgende lijst:

Mobo merken:
- Abit
- Aopen
- Asus
- Biostar
- ECS
- Epox
- GigaByte
- JetWay
- MSI
- Soltek
- Soyo

Systembuilders/OEM:
- Packard Bell
- Compaq
- Medion
- IBM

Condensator merken:
- Choyo
- Jackcon
- Jpcon
- Sanyo
- Tayeh

Kortom, een wijdverbreid probleem, wat niet alleen bij moderne, maar ook oudere PC's voordoet (laagste was een Asus mobo voor een K6-2 333 MHz uit 1998).
Hmm ik ga zo eens een oud mobo goed bekijken. Volgens mij begrijp ik nu, na 2 jaar ofzo, eindelijk waar deze aan is gestorven. Exact de symptonen die op die site stonden!! Systembuilder/OEM was Gateway. Maar goed ik heb de plank hier fysiek niet op gechecked.

Is een KT7A-RAID ook vulnerable???
Yes sir... Mijn KT7 ook :'( Ik ga hem opsturen :)
Anoniem: 78138 8 februari 2003 12:36
Ik kijk al een tijdje bij een instabiel systeem eerst naar de condensatoren. Ze hoeven niet per se te lekken, bolle condensatoren doen het ook niet meer goed.

Soltek heeft ook last van deze condensatoren.
Soltek heeft ook last van deze condensatoren
Had dat nou niet gezegd... nou verwacht ik opeens elk moment een "plof" uit mijn PC... :)
U kunt binnenkort een mailtje ontvangen van het gerenommeerde advocatenkantoor Doowy, Robbem & How...
;)
:'( Ik heb een Abit VP6 die ook onstabiel is. Strak meteen even men caps checken.

edit:

:Y) caps zijn nog perfect
Jammer dat zo'n lijst met slechte condensators op type/merk moederbord niet mag.
Zelf heb ik al meen MSI K7T pro2A met opengebarste condensators in handen gehad. Deze werd echter wel keurig door MSI vervangen. Op de foto zie je condensators die aan de onderzijde lekken, wat echter vaker voorkomt is dat de bovenzijde bol gaat staan en openbarst (dat kruisje boven op de condensator).
Wij hadden 2 identieke dual processor moederborden van MSI (of was het AOpen, weet niet meer zeker) die het frappant genoeg binnen de zelfde week begaven. Op allebei de moederborden hadden we van die opengebarsten condensators.

Was een echte systeembeheernachtmerrie. Eerst werd onze webserver super onstabiel, vlak voordat hij de geest gaf ging hij zo'n beetje elk uur spontaan rebooten. Dus op dinsdag snel een nieuwe server gekocht en ingericht, kom ik op vrijdagmorgen als eerste op de zaak: weg database server, website weer plat :(

Echt niet leuk dat die taiwanesen een paar dubbeltjes op de componenten willen bezuinigen en hun klanten op de blaren laten zitten.
Ik zie MSI en AOpen staan. Stel: ASUS gebruikt goeie condensators, en is daardoor €50 duurder (weet de verhoudingen in serverland niet, is voor een desktop p4 ongeveer die prijs). Ga je dan een ASUS of MSI kopen? Ik weet het niet, ik denk dat ik ga gokken op MSI. Prijs/prestatie is wat telt, toch? daarom moeten ze dubbeltjes per condensator besparen. Reken maar uit: 0,10 * aantal elco's: hé, toch best wel veel.
Ik heb het niet speciaal over die twee merken, maar over de aziatische mentaliteit in het algemeen.

Ik typ dit bijvoorbeeld op een Athlon 1200 machine, met een ASUS-bordje waar ik erg tevreden over ben, maar waarvan wel het lullige plastic chipset ventilatortje binnen een dag stuk was. Gelukkig kon ik er zelf een ventilator van een oude Pentium II koeler op monteren die het sindsdien al een jaar of 2 naar tevredenheid doet.

Nog een voorbeeld: ik had ooit een abit dual moederbord, dat van begin af aan onstabiel was. Na enige tijd kwam ik er achter dat abit in mijn serie 'compatibele' voltage stabilisers had gebruikt die in het geheel niet aan de originele specs voldeden.

Op kantoor kiezen we vaak voor MSI in server-systemen omdat dat merk goede monitoring-mogelijkheden biedt (in die tijd zeker beter dan Asus) voor een redelijke prijs.
Misschien zijn dit ook onderdelen die ze in de El-Cheapo voedingen steken .... die vlammen ook "vanzelf" door en met 'n beetje pech is dan je gehele systeem kapot.
De meeste moederbord fabrikanten geven toch een goede support bij zo'n slechte condensatoren. Laatst een gratis hersteld mobo teruggekregen van een klant van ons (was een Abit bordje dat lang buiten de officiele garantie viel).
Anoniem: 75364 @FireFly8 februari 2003 12:40
Hoe heeft-ie dat voor elkaar gekregen? Ik heb namelijk zo'n mooie KA7 met lekkende condensatoren, was net twee jaar en 3 maanden geleden gekocht. Ze beweren daar bij Abit dat ik niet moet zeuren, want volgens hun gaat het gemiddelde moederbord niet langer dan twee jaar mee! :(
Onze klant was gewoon blijven doorzeuren bij Abit veronderstel ik :)
Was ook iemand die een bedrijf(je) had, misschien doet Abit wat meer voor zelfstandigen dan particulieren.
Inderdaad heb ik ook een MSI KT7Pro2A met kapotte condensators. MSI wilde deze echter niet vervangen, aangezien toen de 3 jaar garantie nog niet gold.
klets, mSI geeft die garantie al lang.
Het zal je leverancier wel zijn die dwarslag.
Das het mooie van de EU. Leveranciers zijn verplicht 2 jaar garantie te geven doen ze dit niet dan zijn ze strafbaar. Ik heb het ook een keer gehad met me videokaart 1 jaar en 3 maanden toen kapot en die wilden me geen garantie geven totdat ik me rechtsbijstand verzekering in schakelde en die een brief stuurde kon gelijk een andere komen halen.
Anoniem: 14038 @cool08 februari 2003 17:22
Dit heeft niets met garantie te maken hoor. Als ze ondeugdelijke onderdelen erin stoppen.

Een apparaat moet gewoon gedurende z'n levenscyclus normaal functioneren. En als er dan rotte elco's in zitten die lekken en in extreme gevallen voor gevaar kunnen zorgen (een ploffende elco kan behoorlijk hard knallen) dan moeten de fabrikanten passende maatregelen treffen.
En dan zijn ze zelfs volgens mij wettelijk aansprakelijk als bijv die computer uitfikt.

Ik heb ook een Abit A7 mobo dus ook de kans dattie ploft en daar ben ik niet blij mee. Ik ga in ieder geval informeren bij de winkel waar ik hem gekocht heb. Dan valt het nog binnen de garantiedatum en als ze dan de condensatoren vervangen zou ik wel het liefste hebben. (zie het nog niet gebeuren helaas)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.