Swiftech H20-8500 WaterCooling Kit review

Allereest: een ontzettend gelukkig en tweakvol 2003 aan jullie allen . Mocht je goede voornemen voor dit jaar het aanleggen van waterkoeling zijn, dan is het misschien een idee om de Swiftech H20-8500 WaterCooling Kit te overwegen. De mannen van OverClock Intelligence Agency bekeken de complete waterkoelset eens van dichtbij. De kit is ontworpen voor gebruik in een kleine kast. De waterpomp en het vulsysteem zijn zo gemaakt dat het geheel in een enkele 5,25"-bay past. De two-pass-radiator kan met z'n grootte van 80mm achterin bijna elke kast geschroefd worden.

Naast een radiator en een pomp vinden we in de set alle benodigdheden voor waterkoeling, behalve het water zelf: een MCW50 GPU-blok met bevestigingsmechanismen voor zowel GeForce-als Radeon-gebaseerde videokaarten. Het CPU-blok is een oude bekende: de Swiftech MCW5000, die zowel op Intel's socket 478-processors als op AMD's socket A-modellen bevestigd kan worden. In de kit vinden we verder nog schroeven, vier meter PVC-slang, een relais om de pomp automatisch uit te laten schakelen, een flesje anti-alg HydrX-koelvloeistof en het nodige hang- en sluitwerk:

 Swiftech H20-8500 WaterCooling KitEverything you will need for installation is included in the kit. Instructions are clear and pictures help to get the various points across clearly. [...] Installation was a breeze. This was my first time installing a watercooling kit and things couldn't have been easier. The fill and bleed process was simple as well. The first evening after installation, I noticed a few tiny air bubbles here and there in the system. These have since disappeared and the system is running flawlessly. Swiftech claims that this kit should run maintenance free.

De prestaties van de kit zijn wat minder dan je misschien van waterkoeling gewent bent. De temperatuur van de zwaar overgeklokte Athlon XP 1600+ schommelt tussen de 40 en de 50 graden. Toch is dit niet slecht voor een kant-en-klare kit met zulke afmetingen. Waar ook rekening mee gehouden moet worden is dat de GPU in het zelfde watercircuit zit, en dus voor extra opwarming zorgt. De prijs is zoals we gewend zijn van Swiftech niet erg laag. Al met al is de reviewer erg te spreken over de 257 dollar kostende waterkoelingset. De prijs voor stilte is hoog, zullen we maar zeggen

Door David Menting

Nieuwsposter

01-01-2003 • 13:04

49

Bron: OCIA

Reacties (49)

49
48
38
8
0
1
Wijzig sortering
probleem is dat je de radiator koelt met warme lucht die uit de case komt ,

een zwaardere pomp gaat alleen maar meer warmtegeven ....
Elke normale kast heeft een 80 mm intake. Dat is ook de meest logische plek om hem te plaatsen. Puur omdat je aan de achterkant van je kast vrij weinig plek hebt. Dat ding komt nl wel een 7cm naar binnen zetten. Dat kan irritant zijn.

Dit is nou ook niet echt een setje wat je koopt voor performance, maar meer voor de heb.

Die 80mm radiator heeft niet veel meer oppervlak dan een flinke luchtkoeler (alpja, swiftech). Hij zal dus ook niet veel beter presteren. Waterkoeling word pas interessant bij een 120mm radiator of zelfs groter.

Maw, echt voor de mensen die perse "waterkoeling" in hun pc willen. Het voegt nauwelijks iets toe aan de koelprestatie. Je moet nl toch kiezen of dat je die radiator met warme lucht uit je kast koelt. OF met koude lucht uit van buiten je kast, maar met als gevolg dat de warmte alsnog in de kast komt.

Het is maar net waar je voor gaat.
Je vergeet een ding.
De kast wordt bijna niet warm!! :)
namelijk de warmte van GPU en CPU (wat toch 98% van de wartme is) komt niet in de kast maar gaat naar de radiator en wordt daar naar buiten geblazen.
Dus die kast blijft wel lekker koel hoor!!
Anoniem: 74500 @ronny2 januari 2003 11:10
Al eens je hand tegen je HDDs gehouden nadat je pc een paar uurtjes gedraaid heeft? Als je dan nog 2 van die dingen zitten hebt, krijgt je kast toch nog warm.
Anoniem: 74500 @Petzl1 januari 2003 14:36
Ik ken iemand die gewoon zijn radiator buiten zijn kast heeft gezet zodat dat vermeden wordt. Is dit niet mogelijk met deze set? Anders gewoon zorgen voor een ruime kast!
Anoniem: 32049 1 januari 2003 14:01
Wat de koelprestatie ook niet erg bevordert is de beperkte capaciteit van de radiator, in de review valt ook te lezen dat de temperaturen richting 35 graden gaan als de radiator-fan wordt vervangen door een Delta-fan. Zou je de radiator vervangen door een DangerDen CoolingCube, dan zouden de prestaties heel anders zijn, maar daar heb je wel ruimte in je kast voor nodig.

Wat verder ongebruikelijk is, is de plaatsing van de pomp, normaal gesproken zit die onderin het systeem met als voordeel dat hij nooit droog komt te staan, hier zit hij bovenin zodat je toch steeds zeker moet weten dat er vloeistof in het systeem zit.

Ik heb al waterkoeling, maar als ik deze zou kiezen zou ik toch een extra € 60,-- spenderen voor een heel wat betere radiator want dat is dus in deze kit het onderdeel dat tekort schiet.
Kun je zo'n set niet vullen met koelvloeistof van de auto??
Puur water koelt het beste.
Punt!

Koelvloeistof voor de auto is een toevoeging voor het koelwater, dat 'oxidatie' en bevriezing tegengaat, maar de warmteoverdracht juist iets vermindert.
Alleen peperdure middeltjes als WaterWetter zouden óók de warmteoverdracht verbeteren.
Het is bij waterkoeling voor de PC alleen nodig (een scheutje) als je koperen en aluminium onderdelen combineert.
Alleen peperdure middeltjes als WaterWetter zouden óók de warmteoverdracht verbeteren.
WaterWetter doet meer:

Van het etiket:

-Reduces rust, corrosion and electrolysis
-Cleans and lubricate water pump seals
-Improves the ability of coolant to wet heat transfer surfaces by 50 %.

Het middel wordt overigens vooral in de racerij toegepast als additief aan de koelvloeistof van een motor om de warmteoverdracht te verbeteren. Dit wordt onder andere bereikt door de oppervlakte-spanning van het water te verlagen, waardoor het water beter contact maakt met de oppervlakken van het systeem.

Als je bijvoorbeeld op een glazen plaat een druppel water doet blijft dat in principe een druppel, doordat water zeer sterke cohesie vertoont. Je wilt in een koelsysteem nu juist adhesie. Als je aan die druppel water op de glasplaat een heel klein beetje zeep toevoegt zie je hem meteen uitvloeien. Dat is nu precies de werking van WaterWetter. Inderdaad, het spul is knap duur, maar het werkt wel.
Water koelt het beste omdat het van alle stoffen die in de natuur voorkomen de grootste soortelijke warmtecapaciteit (=c) heeft, nl. 4186 J/(K*kg). Bij water kan er dus meest warmte-energie opgeslagen worden zonder dat de temperatuur van het water veel stijgt.
Ik zie dat verschillende mensen er van uit gaan dat dit setje stil is. Ik lees in het artikel het volgende over de fans:
and give off 32 dBA
(dat zijn decibellen toch ?). Is dit setje dan wel zo stil. Ik zou eigenlijk willen dat me watergekoelde setje 0 decibellen zou produceren, of is dat niet te krijgen ?
32 dBA is toch behoorlijk van den stille hoor. Volgens een vergelijkingstabel is dat bibliotheekniveau.

Eerste stukje uit tabel:
dB(A) Voorbeelden
0 Hoordrempel
10 Normale ademhaling, vallend blad
20 Radiostudio
30 Bibliotheek, opnamestudio
40 Huiskamer, slaapkamer, rustig kantoor, rustige woonbuurt, vogels bij zonsopkomst, zacht geroezemoes in een klas
50 Rustig Licht autoverkeer op 30 m, eigen kantoorkamer, regen, koelkast, in het bos
55 Koffiezetapparaat, elektrische tandenborstel (50-60 dB)
Let wel, de bel is een logaritmische schaal!

En dus geldt ook dat die 0 decibel niet haalbaar is dus.

:)
Anoniem: 8789 @KeX1 januari 2003 18:08
0dB Halen voor beginners:

1. Men neme een tandenstoker of ander scherp ding.
2. Men steke die door beide trommelvliezen.
3. Men geniet (min of meer) van totale stilte.

nuja 32dB is niet zo ver van 40 wat dan vogels moet zijn en ik vind die k*tvogels toch wel knap irritant als je probeert je kater te verwerken en die beesten beginnen daar te piepen alsof hun leven er van af hangt.
nuja 32dB is niet zo ver van 40 wat dan vogels moet zijn...
Niet vergeten: logaritmische schaal. Vrij vertaald: iedere 3dB is een verdubbeling van de herrie.

32dB is dus pakweg een kwart vogel. Komt vast redelijk overeen met wat je zo'n vogel tijdens het verwerken van je kater aan zou willen doen. :+
Volgens mij is 32 dB niet zo schrikbarend veel. Volgens Binas:

0 dB - gehoordrempel; absolute stilte
10 dB - vallend blad; vrijwel volledige stilte
20 dB - ruisende bladeren - zacht gefluister
30 dB - leeszaal bilbliotheek; tikkend horloge

damn! I wish dat m'n pc het geluid van een tikkend horloge maakte.

edit:

bleh, begin nooit een telefoongesprek TIJDENS het tikken van een bericht. Voor je het weet heeft iemand je punt gestolen voordat je op submit drukt ;)
Sinds wanneer is 30dB een tikkend horloge? Dat zou betekenen dat het geluid van 100 tikkende horloges even sterk zou zijn als een gesprek (50dB). Het is prima hoorbaar hoor, en zijn onder andere papst fans die maar 20dB geluid maken.
damn! I wish dat m'n pc het geluid van een tikkend horloge maakte.

Mijn eerste pc maakte ineens het geluid van een tikkend horloge.
Tik..tik..tik..tik..no boot device found. :'(
Anoniem: 74500 @pling1 januari 2003 14:31
Je kan natuurlijk wel de fan die de radiator koelt vervangen door een 80mm fan en die laten draaien aan 2000rpm of zo. Dan heb je nog grote luchtverplaatsing maar je hoort hem dan amper draaien.
bv op pricewatch:
http://www.tweakers.net/pricewatch/32411
Ik zit ook over waterkoeling na te denken en dan zeker over een dergelijk setje.
Ziet er mooi uit en helemaal kant en klaar.
Wat ik zelf jammer vindt is dat hij nu al wat moeite heeft met snellere processoren dus vraag me af wat de levensuur zou zijn.
Over een half jaar is het vrij normaal een 3.06Ghz te kopen, en dan moet die ook die goed koelen.
Dat is meer een kwestie van een betere radiator of een sterkere pomp en kan altijd opgelost worden.
Niet zozeer van een sterkere pomp. Daar raak je de warmte uit je systeem niet mee kwijt. Je kunt dan hooguit de vloeistof met een hogere snelheid door je circuit pompen. En aangezien je met de 1/2" bijgeleverde slang al een optimale flowrate hebt win je daar niets en verlies je slechts door extra pompwarmte.

Als je meer warmte kwijt moet uit je vloeistof zul je meer oppervlak op je radiator moeten hebben (lees: idd andere radiator) om opwarming van je systeem te voorkomen en dus de warmteoverdracht aan de proc. kant te verminderen.

Wat ik daarom juist interessant zou vinden zijn de koelvloeistoftemperaturen (scrable iemand? ;) ) in dit systeem, maar die kan ik in de review zo snel niet vinden.

/edit ALT+171 vervangen door 1/2 & pompwarmte.
Bovendien heeft de reviewer er dus ook de gpu koeler achterhangen. Ik weet niet in welke opstelling, maar het scheelt een hele hoop als je die erachter weghaalt en een andere stille cooler monteert (zalman hp-80 ofzo) dan zullen de koelprestaties ook toenemen :)........
Als je een retail Intel processor koopt dan mag ik aannemen dat de retail Intel cooler voldoende koeling geeft en je dan geen waterkoeling nodig hebt :)
Ja dat hopen we allemaal, maar het tegenovergestelde blijkt soms waar te zijn. Een vriend van mij heeft een retail Celeron 1.8ghz gekocht en die koeler die erbij zit houdt hem netjes op maaaar 67C stressed....

Ontopic: Het lijkt me wel een mooi setje, maar helaas is het weer zo kostbaar. Zelf verzamelen is voor mij nog de enige oplossing, dus ik wacht nog gedwongen af. :'(
Om even offtopic verder te gaan..

Als je alles goed hebt gedaan is dat on-mo-ge-lijk. Geen / te veel / te weinig koelpasta, slechte fan, whatever, maar geen 67° als je het goed gedaan hebt.
offtopic:
Voor een kennis van me een Intel Celeron 1.8Ghz in elkaar gezet temp rond de 40 +/- 2 graden stressed en fluisterstil. dus maybe een mislukte koeler erbij?


waterkoeling is leuk alleen het is nog steeds niet volledig stil qua geluid en dat zou voor mij de overstap na waterkoeling betekenen. Verschil in geluid...

dat me cpu koeler is boeit me niet veel...

geluid... en daar moeten ze is goed naar kijken vind ik
Steeds meer fabrikanten brengen kant en klare waterkoeling setjes uit.. Begint steeds meer van die-hard naar mainstream te schuiven. Dit is op zich wel logisch, omdat de vraag naar stille en snelle systemen erg groot is.

Nu nog de prijs onder de 150 euro en iedereen kan een goed gekoeld en vooral stil systeem hebben :)
Begint steeds meer van die-hard naar mainstream te schuiven. Dit is op zich wel logisch, omdat de vraag naar stille en snelle systemen erg groot is.
van waterkoeling wordt een systeem niet echt sneller door.. :Y)
mainstream weet ik zo nog niet, ik denk dat de gewone jan niet een waterkoelingsetje aanschaft als ie al niet een beetje een freakje was, het wordt alleen makkelijker en kleiner gemaakt om de drempel iets lager te leggen.
van waterkoeling wordt een systeem niet echt sneller door.. :Y)
Nee, maar een snellere CPU brengt meestal een grotere warmteontwikkeling met zich mee ;)
Anoniem: 74500 @B1tchwax1 januari 2003 14:24
Waterkoeling is dan ook de toekomst. Als ze de tempertatuur niet gauw naar beneden krijgen door architectuurverbetering dan zal het binnen enkele jaren een must worden om een systeem te hebben dat watergekoeld is. Hopelijk worden de setjes dan ook goedkoper :P.
257dollar is vrijwel gelijk aan 257 euro. Dat wil dus zeggen dat hij ongeveer even duru is als een high-end AMD-processor, niet de snelste maar toch één van de snellere.
Het si dus ene stukje overwegen, in een budget systeem plaats je het soweiso niet, een normale desktop idem maar misschien in wel were in die high-end game-pc of die pc die naats je bed staat. Je wordt op dit moment dood gegooit met watercooling maar volgens mij is het veel bealngrijker dat je kijtk naar de functie als naar iets anders want bijv. in een desktopje waarmee je designed is het weggegooid geld...
Anoniem: 74500 @Alex1 januari 2003 13:37
Door invoertaxen zal die hier waarschijnlijk nog 100$ meer kosten oftewel 357 euro, waarmee je toch al een 2600+ kunt aanschaffen... :(. Je koopt dan beter een ruime kast zodat daardoor de temperatuur lager blijft.
Anoniem: 72405 1 januari 2003 13:29
Je kunt zeggen wat je wilt, zo'n 275 euro is niet duur voor zo'n kitje mét gpu cooling. Als je hem zelf samen moet stellen ben je waarschijnlijk net zo duur uit en voor een goede set ga je al gauw richting 350 euro. En voor een diehard OC freon cooling kit ben je nog eh.. veel meer geld kwijt (1000 euro?). Het is dat mijn proc en gpu vrij koel blijven en m'n mobo geen OC toelaat, maar voor de overclockende AMD gebruiker zou het best iets kunnen zijn. (voor Intel natuurlijk ook)
Voor mijn homestudio zou het ook wat zijn, want ik hoor nu m'n PC-fans loeien als ik akoestische gitaar opneem...
Allereerst: Gewend. }>

**********
Ik vind dit véél te veel geld.
Een beetje rondzoeken en wat handarbeid, en je kunt voor 25 euro waterkoelen. Zie GoT.
Al die (peperdure!) kraantjes bijvoorbeeld zijn overbodig: gebruik een T-stuk met een vulslang en een trechter, of een reservoir (=diepvries-bakje).
****************
Hier een uitgebreide Duitse test met alternatieven vanaf 170 euro: PCprofessionell. Als de link niet werkt even zoeken op "wasser".

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.