Investeren in ICT betekent meer winst

Uit onderzoek in opdracht van BT Ignite, uitgevoerd door Gartner, is gebleken dat bedrijven die bovengemiddeld veel investeren in informatietechnologie een hogere winstmarge hebben dan bedrijven in een soortgelijke sector met IT-vrees, zo meldt ZDNet. Volgens de onderzoekers die voor het onderzoek bijna 1000 Europese bedrijven raadpleegden is het verschil in winst tussen bedrijven met een groot IT-budget en bedrijven die benedengemiddeld investeren in IT 2,4 procent. Bedrijven met grote IT-budgetten maken gemiddeld 9,1 procent winst, ongeveer een kwart van deze bedrijven maakt tussen de tien en twintig procent winst.

Zak geld - met witte achtergrond!Toch was voor veel ondervraagden niet de toegenomen winst, maar reducering van productiekosten de belangrijkste factor om veel te investeren in IT. Zoals verwacht kan worden telt natuurlijk niet de grootte van het IT-budget, maar andere factoren zoals de bedrijfscultuur voor het grootste gedeelte in de winst. Daarbij waarschuwen analysten van Gartner dat het investeringen op één deelgebied binnen de IT weinig nut heeft, een analyse van de te gebruiken technieken is een voorwaarde voor succes.

Door Mark Oosterveen

Nieuwsposter / reviewer

12-10-2002 • 13:00

30

Submitter: Soar

Bron: ZDNet

Reacties (30)

30
30
26
9
3
0
Wijzig sortering
Beetje onduidelijk verhaal.

Zijn het nou bedrijven die doordat ze meer investeren in de ICT meer winst maken, of zijn het bedrijven die boven gemiddeld winst maken, daardoor meer inversteren in de ICT!
Precies...

Als een bedrijf minder winst maakt, dan zal het minder snel veel investeren in ICT, maar liever willen bezuinigen.


Dit onderzoek ruikt nogal naar cognitieve dissonantie.
Anoniem: 23081 @bierdop12 oktober 2002 20:13
Een rare stelling, meer investeren in ICT => meer winst?

Ik heb 3 computers en een netwerk, maar ik heb niet meer winst dan toen ik vroeger maar 1 computer heb...

Maar je kan wel zeggen, als een bedrijf meer winst heeft, dan kan men meer computers en netwerken kopen/installeren.
ICT is meer dan alleen computers en netwerken. ICT is het analyseren van je bedrijfsprocessen en die d.m.v. automatisering optimaliseren.
Het is gewooon als ict als een normaal geheel binnen een bedrijf zet het goed helpt.

en dat je dat dus door het hele bedrijf moeten doen en niet alleen de kantoren.

en dan ook nog eens zonder te krenterig te doen.
Toch was voor veel ondervraagden niet de toegenomen winst, maar reducering van productiekosten de belangrijkste factor om veel te investeren in IT
Hier staat dus 2x hetzelfde. Het terugbrengen van de produktiekosten doe je natuurlijk om meer met minder te doen, en dus meer winst te maken.

Daarnaast kan een IT investering op veel meer gebieden in een bedrijf van gunstige invloed zijn. Heel veel mensen werken het grootste deel van hun tijd met software programma's, het is dus niet onlogisch dat de kwaliteit daarvan van invloed is op het plezier dat iemand in zijn werk heeft. Dus investeren in bv goede (dure) maatwerksoftware kan in een aantal gevallen een enorme besparing in de kosten en een produktiviteitsstijging tot gevolg hebben.

Overigens is de opmerking van Gartner over het breed implementeren van (nieuwe) it-oplossingen zeer terecht. Te vaak wordt geprobeert met een losstaande investering snel besparingen te krijgen, wat uiteindelijk een duurkoop blijkt te zijn.
Anoniem: 56708 12 oktober 2002 13:30
De markt voor ict is op het moment erg laag. En kan eiglijk alleen nog maar omhoog dus dat is voor belegers interessant wanneer deze weer omhoog gaat.
Toch was voor veel ondervraagden niet de toegenomen winst, maar reducering van productiekosten de belangrijkste factor om veel te investeren in IT
Het gaat hier om een investering in ICT produkten niet om ICT aandelen.

En het lijkt mij duidelijk dat je met lagere produktiekosten natuurlijk vanzelf meer winst gaat maken.
Ja, dan komen misschien de inderhaast vertrokken beleggers weer terug om de nieuwe gouden bergen binnen te halen. ;)
Investeren in I(C)T betekent meer winst... dat hoorden we in 1997/1998 ook al tijdens de Internet hype. Maar op zich klopt het volgens mij wel. Ik denk alleen dat in 1997/1998 men wat té positief en optimistisch was en de aandelen ver boven de eigenlijke waarde kwamen (iedereen wou ook die gouden bergen wel ;)). Maar feit is dat I(C)T de toekomst heeft, dus na de koersdalingen zou het wel weer op de 'echte' waarde komen en dan bovengemiddeld stijgen aangezien het een leuke en uitbreidende markt is. :)
In het bedrijf investeren .... om productiekosten & doorlooptijd te verlagen

Niet in een bedrijf investeren ....zoals de gouden internet-bergen omdat alles waar internet bij staat geld op zou leveren.
Gartner is ook wel een bedrijf dat gebaat is bij een goede ICT markt. Zou dit onderzoek ietwat gekleurd kunnen zijn ?
AuteurAnoniem: 15443 @cablepokerface12 oktober 2002 13:23
Daarbij zou een bedrijf zoals Gartner zichzelf qua neutraliteit ontzettend in de vingers snijden. Ik denk dus van niet. Wel een interessante gedachtengang trouwens.
natuurlijk is gartner niet objectief maar desalnietemin, is de koers tegenwoording gebasseerd op vee gedrag :z

* 786562 gekkesok
Anoniem: 31444 12 oktober 2002 13:01
Is te verwachten, meer automatisering, minder personeel, minder uitbetalingen, dus op langere termijn logischerwijs meer winst :)
Is te verwachten, meer automatisering, minder personeel, minder uitbetalingen, dus op langere termijn logischerwijs meer winst
heb je wel gelijk in maar.....

De termijn is altijd vrij lang, en zonder een goede investering (goede plaats, goede materiaal) blijft hij helemaal uit.
Bij weinig opbrengsten zoals tegenwoordig de dag is er weinig geld voor investeringen, en zoals algemeen bekend wordt er ook weinig geinvesteerd, daardoor dus ook op termijn weinig winst, waardoor we nog lang aan deze grote dip zullen denken / eraan herrinnerd zullen worden.

Sommige bedrijven komen zo in een neerwaardse spiraal, en zullen zelfs na de dip nog over de kop gaan!!
Inderdaad, de termijn is lang en men verwacht meteen resultaat. Hierdoor krijg je in steeds meer bedrijven de situatie dat alleen investeringen die direct of op korte termijn iets opleveren, worden uitgevoerd. Da's allemaal leuk voor de aandeelhouders die daar meteen van profiteren, maar op deze manier wordt een onderneming wel structureel zwakker.

Strategische (lange termijn) beslissingen worden uitgesteld, omdat ze geen direct resultaat hebben. Dus voor de implementatie van een ERP-systeem wordt geen groen licht gegeven. In eerste instatie lijkt 't of je hiermee een gigantische berg geld bespaard, maar na 5 jaar zie je dat je hopeloos in productiviteit gaat achterlopen op je concurrent die wel heeft geinvesteerd.

De oorzaak hierachter zijn onder andere de aandeelhouders. Beleggers verwachtten goede resultaten en wel meteen. Geen incentive voor lange termijn investeringen dus. Maar hier kan 't niet alleen aan liggen. In de Verenigde Staten zijn de ICT investeringen lang niet zo teruggelopen als in Europa. Mede daardoor stijgt de arbeidsproductiviteit daar nog maandelijks, terwijl Europa steeds verder gaat achterlopen. Managers zien in de VS klaarblijkelijk wel de voordelen. Misschien cultureel bepaald?
Anoniem: 47550 12 oktober 2002 13:04
Dit kan ik mooi bij mijn klanten aanvoeren om meer in IT te investeren :) yes!!
Dat is toch algemeen al bekend, de investeringen zaten alleen een beetje in een dip... :o
Dit kan ik mooi bij mijn klanten aanvoeren om meer in IT te investeren yes!!
Meer investeren is wel ok. Maar dan hoort er ook nog een andere term bij: efficiënt.
Wanneer je lukraak spullen aanschaft en dan vervolgens denkt dat "het vanaf nu allemaal beter en sneller gaat" (zoals menig soft- en hardware fabrikant wil doen geloven (nee, doel hier niet _alleen_ maar op Microsoft)), dan kun je nog mooi van een koude kermis thuiskomen.

Mijn werkgever bijvoorbeeld heeft een product dat "Werkplekbeheer" wordt genoemd. Hierbij wordt zeer kritisch naar de aanwezige hard- en software gekeken alsook naar de ICT uitgaven. Het geheel kan namelijk altijd veel efficíënter geregeld worden.
Dus: hogere uitgaven, ok. Maar doe het dan ook met een gedegen ICT beleidsplan in de achterzak.

Voor meer informatie: zie website:
[url="http://www.&lt"]http://www.&lt[/url];CENSUUR>.nl
(oftewel, stuur me effe een e-mailtje)
Anoniem: 66587 12 oktober 2002 13:06
Dus het geteisterde I(C)T klimt weer uit het dal ? :*)
Langzaam bij beetje wel ja, viel te verwachten. Het was niet de vraag óf, maar wanéér. :)
op ze vroegst halverwege volgend jaar, wanneer asml weer orders in de portefeuille krijgt... ... duurt nog even

Voorlopig zijn er nog steeds te veel bedrijven die strakke nul lijnen hanteren en reorganiseren. Die kunnen pas weer echt investeren als dat voorbij is... En dan zal er een belangrijk deel in I(C)T geinvesteerd worden.
Anoniem: 42831 12 oktober 2002 13:48
Er zit ook gemiddeld meer risico in het investeren in de ICT.
De risicos zijn hoog, maar de winsten zijn snel en groot.
Anoniem: 14038 12 oktober 2002 13:58
Beetje een eenzijdig verhaal.

Het gaat er helemaal niet hoeveel je investeerd maar waar je in investeerd. En je wordt toch ook helemaal doodgegooid met het 'slim' investeren in de ICT branche. Vandaar dat tegenwoordig ook niks meer gratis is en je voor alles moet gaan dokken.
En het hoort gewoon bij het volwassen worden van de ICT sector. Als starter moet je verdraaide goed in je schoenen staan anders hoef je er niet eens meer aan te beginnen. En dan pas kun je aan je investeringen komen. Geen wonder dat die dan meer rendement opleveren omdat er minder 'gebakken lucht' tussenzit.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.