ASUS ProArt RTX 5080 heeft houtfinish en plek voor Gen5-ssd

ASUS heeft een RTX 5080-gpu gemaakt die een deels houten afwerking heeft en waarin plek is voor een M.2-ssd. Ook zit er een USB-C-aansluiting op de kaart om bijvoorbeeld een mobiele monitor direct op de kaart aan te sluiten.

De ASUS ProArt GeForce RTX 5080 SSD Edition is, zoals de naam al zegt, een RTX 5080-videokaart met een opvallend ontwerp dat Tweakers op de Computex-beurs spotte. De zwarte kaart heeft goudkleurige accenten op bijvoorbeeld de fans, maar vooral de gebogen zijkant met een houten afwerking valt op.

Naast die afwerking valt ook op dat de gpu in twee varianten verkrijgbaar is. Er is een 'normale', maar ook een versie met een ingebouwd M.2-slot waarin gebruikers een PCIe 5.0-ssd kunnen plaatsen. De gpu draait op PCIe 5.0 x8 in plaats van x16, omdat er vier 5.0-lanes nodig zijn voor de ssd. Het concept is volgens ASUS vooral interessant vanwege de koelprestaties, waarbij de gpu de hitte van de ssd kan afvoeren.

Ook opvallend aan de kaart is dat hij een ingebouwde USB-C-aansluiting heeft. Daarmee kunnen gebruikers de kaart direct aansluiten op bijvoorbeeld een mobiele monitor, dus zonder dat er een moederbord tussen hoeft te zitten.

ASUS ProArt GeForce RTX 5080 SSD EditionASUS ProArt GeForce RTX 5080 SSD EditionASUS ProArt SSDASUS ProArt GeForce RTX 5080 SSD Edition

Door Tijs Hofmans

Nieuwscoördinator

21-05-2025 • 11:56

36

Reacties (36)

36
36
14
0
0
21
Wijzig sortering
Doet me beetje denken aan de jaren 70 waar zo'n beetje alles dat soort fineer was.
Ik had precies hetzelfde. Die trend liep nog wel even door in de jaren '80 v.w.b. beeldbuistelevisies. Wij hadden toentertijd zo'n enorme logge Thomson bijvoorbeeld. Toen moest je nog heen en weer lopen naar de televisie om van zender te wisselen. Hetzelfde zie je nog steeds wel vaak in luxere auto's natuurlijk, eerder vaak Mercedes, maar nog steeds wel in Jaguars en Bentleys. Het is maar wat je mooi vindt, natuurlijk. Ik vind 't in elk geval vreselijk. Maar zo'n kaart als deze koop je waarschijnlijk omdat je het mooi vindt en je het wil showen, gok ik.
Atari "heavy sixer" 2600 natuurlijk...

Maar ik zie ook alweer een tijdje woodgrain finish systeemkasten, en daar zou die dan prima op aansluiten(hoewel het leuker lijkt om dit soort mods zelf te doen).
Hout is wel een gedurfde keuze voor de nVidia kaarten.

Mijns inziens kunnen ze, als men toch voor de jaren '70 stijl wil gaan, beter asbest gebruiken.
Ik dacht dat Asus Pro-Art stond voor hun lijn met wat betere compnenten, beetje meer in de hoek van de content creation. Minder OC maar wat stabieler en wat minder herrie under full load.
Maar dit is toch wel erg kermis.
Om een GEN5 SSD op zo'n warme plek te stoppen lijkt me ook geen ideale plek.
Mogelijk komt de duurdere versie in eikenhout, de gewone in dennenhout en de goedkoopste in canadahout prefab .. :D
Wel een mooie GPU met houtafwerking in die stijl .. :)
USB-C out is wel heel cool. Dat mis ik erg op desktop zodat je 1 kabel hebt naar je monitor incl alle randapparatuur. Terwijl t met mn macbook en gewone laptop zonder problemen kan.
Dat mis ik erg op desktop zodat je 1 kabel hebt naar je monitor incl alle randapparatuur.
Als je die aan wil sluiten icm met USB3 devices ben je wel redelijk beperkt in resolutie/frames (combinatie), als je enkel USB2 gebruikt kan je nog mee komen met DP1.4 qua resolutie/frames (combinatie).

https://www.usb.org/sites...20over%20USB%20Type-C.pdf

Ik merk het op mijn macbook iig, kan niet het aantal Hz/frames van mijn scherm aansturen, waar mijn PC met een DP1.4 kabel dat wel prima kan.

Ik gebruik voor beide wel hetzelfde toetsenbord dmv een usb-switch (je hebt dit ook in bepaalde schermen ingebouwd dan schakelt ie mee met de input). Dus alsnog het voordeel van 1 kabel aansluiten op mijn laptop maar de rest van de kabels hoef ik nooit aan te zitten.
Ah ok, ik heb een USB-C/Thunderbolt display, dus misschien kan ik beter op zoek naar een thunderbolt kaart of adapter. Op mijn Mac nog geen problemen ondervonden op 120Hz 4K. Eerder had ik een 60Hz 4K monitor, en dan heb je in feite geen probleem want wel USB 3 dan ook.
Of voor je vr headset.
Het is inderdaad vele malen gemakkelijker om via USB-C op een gpu gebruik te maken van een switch of dock.

Nu heb je van die USB-C PCI-E-kaarten nodig waar je dan een displayport-signaal via een fysieke kabel instopt om daarna via USB-C naar de switch of dock te sturen.
Gelukkig kunnen steeds meer moederborden het videosignaal van de gpu over de onboard USB-C poorten sturen.
Heb je over die moederborden wat info? Zijn er AMD Zen 5 mobo's die dat kunnen? Of kan t alleen met de GPU van de processor en niet een PCIE videokaart?
https://www.asus.com/nl/m...oart/proart-b650-creator/

https://www.asus.com/nl/m...roart-x670e-creator-wifi/
Die zijn met een DP-in op het moederbord.

Schijnbaar heeft de ASUS ROG STRIX B650E-I GAMING WIFI een hybride modus die kan schakelingen tussen igpu en dgpu, zonder dat daar een DP-in voor nodig is.

Qua pci-express kaarten werden vaak dit soort kaarten gebruikt:

https://www.amazon.com/SU...ode-UPD2018/dp/B01MY4WRBU

Ook Startech had ze, maar ik zie ze nergens meer te koop.
Ze bestaan gewoon, hier wordt de RTX4080 via USB-C op moederbord aangestuurd, geen performance verlies, werkt goed, 1440p met 360hz.

Mijn desktop OLED scherm wordt via USB-C aangestuurd, wat is het voordeel?
Nou 1 kabel ipv 4 kabels naar mijn pc(toetsenbord/muis loopt via scherm net als audio).

De betere moederborden met thunderbolt 4 support hebben het er vaak wel op zitten.
Zelfde prencipe als laptops, als je naar Windows desktop gaat switched die naar iGPU bijvoorbeeld om "energie te besparen"

[Reactie gewijzigd door mr_evil08 op 21 mei 2025 21:55]

Bijzonder keuze om hier dan maar één M.2 slot erop te zetten in plaats van gelijk 2. Nu gooi je voor mijn gevoel toch een beetje 4 Gen5 lanes weg zo. Je knijpt namelijk de kaart tot x8 en van de 8 overgebleven lanes worden er slechts 4 gebruikt.
Dan moet je slot 8x4x4 bifurcation ondersteunen. 8x8 ondersteuning is een veilige keuze.
Is er een verschil in performance, in gaming toepassingen, wanneer de kaart met USB-C is aangesloten op een monitor?

Ik heb het dan niet specifiek over de limitaties van USB-C (ALT-DP). Maar meer over de prestaties van de GPU zelf.
gezien dan zover ik weet automatisch het displayport protocol gebruikt word lijkt me van niet immers vanuit de GPU is dit gewoon een DP aansluiting


ik kan het echter mis hebben

[Reactie gewijzigd door atthias op 21 mei 2025 12:44]

Dat klopt in de meeste gevallen, maar er zijn wel modussen (als je USB3 wilt gebruiken) waar je dan inlevert op bandbreedte voor video en dus lager uitkomt dan DP1.4. Weet niet of dat wel/niet ondersteund wordt bij deze videokaart.

Toevallig net in een andere reactie het linkje gepost over de USB specificaties (en de beperkingen):
https://www.usb.org/sites...20over%20USB%20Type-C.pdf
dank voor het verbreden van mijn kennis dit wist ik niet
Deze Kaart matched wel een Fractal North!
zou samen wel een sick build maken.
Ik zat hetzelfde te denken. Nu nog een reden waarom ik een upgrade nodig heb van een 4070.
Precies, mijn Fractal North met ProArt moederbord zou hier oprecht compleet mee zijn 8-).

Ben alleen wel bang voor de prijs... ;(
"Zonder dat er een moederbord hoeft tussen te zitten"

Wat wordt hiermee bedoeld ? Zonder dat er een convertor hoeft tussen te zitten ? Of kan deze kaart zonder moederbord gebruikt worden ...hoe moet ik me dat voorstellen ?
Meestal moet om het videosignaal over USB-C te krijgen, het videosignaal via de dgpu naar het moederbord gestuurd worden, waarbij het dan via een USB-c-uitgang van het moederbord uitgestuurd wordt.

Maar die moederborden zijn zeldzaam en er zijn wel pci-e-kaarten die datzelfde kunnen, maar die zijn nauwelijks meer te krijgen en vaak duur.
Ik had nog nooit van zo'n constructie gehoord.
Mijn oude Radeon 6800XT heeft gewoon een USB-C out op de videokaart. (zonder meerprijs) Ik wist niet dat er ook andere methodes waren, dus ik snapte dan ook niks van die regel in het artikel. En zeker omdat ze het ook nog een keer over een mobiel beeldscherm hadden ipv beeldschermen in het algemeen werd het helemaal vaag. Het leek wel alsof ze bedoelden dat je de kaart met een laptop kon gebruiken of zo.
Het rare is dus dat ze maar 1 of 2 generaties die USB-C-poorten gehad hebben en daarna weer zijn teruggegaan naar reguliere Displaypoorten.

Heel jammer, je hebt opeens veel meer mogelijkheden om monitoren en docks/switches aan te sluiten.

Je hebt immers Displayport en USB over 1 kabel.
Het probleem was volgens mij dat usb-c niet voldoende bandbreedte had voor de nieuwe schermen met hoge resolutie en framerate.
Het waren dan ook geen reguliere Displaypoorten, maar de allernieuws variant met hogere bandbreedtes.
Misschien wel idd.

USB4 was er nog niet (waar Displayport 2.1 in gebruikt kan worden) en Displayport 2.1 was er al wel. Dan zouden de fabrikanten dus Displayport 1.4 moeten gebruiken over hun USB-aansluiting en dat kan natuurlijk een beperking voor de gebruiker zijn.

Ik hoop dat ze de volgende generatie gewoon weer USB-C gaan gebruiken.

(Na inlezen op Wiki):
Maar aangezien USB4 versie 1.0 maar tot DP 1.4a-tunneling ondersteunt en versie 2.0 maar tot Displayport UBR20-tunneling gaat (terwijl DisplayPort tot UBR80 gaat, 4 keer zo snel) is de kans daarop erg klein.

[Reactie gewijzigd door White Feather op 22 mei 2025 13:20]

Mooie design, wel jammer dat ze eigenlijk dezelfde ASUS Prime model hebben gekopieerd voor de ProArt versie. Zal wel productie kostenlaag houden.
Slim. Het M2 slot bij veel moederborden onder de GPU is nauwelijks te koelen met een heatsink, die zijn vaak net te dik.
Zeker met een PCIe 5.0 x4 M.2 SSD die enorm warm worden voldoen de meeste standaard mobo koelplaten niet en moet je inderdaad voor een betere heatsink zorgen die vervolgens niet te plaatsen zijn.
Wat een mooie kaart. Is er bekend of deze ook in een 5070Ti variant komt net als bij de 40 serie?
Jaren 70 wordt weer helemaal hot volgens mij
Heeft deze GPU met zijn PCIe 5.0 x8 dan dezelfde snelheid als je deze in een PCIe 4.0 x16 slot steekt ?

Dat komt dan voor beiden toch op 64 GB/s bandbreedte

Een PCIe 5.0 M.2 SSD gebruikt momenteel maximaal 15GB/s
Er is een 'normale', maar ook een versie met een ingebouwd M.2-slot waarin gebruikers een PCIe 5.0-ssd kunnen plaatsen. De gpu draait op PCIe 5.0 x8 in plaats van x16, omdat er vier 5.0-lanes nodig zijn voor de ssd. Het concept is volgens ASUS vooral interessant vanwege de koelprestaties, waarbij de gpu de hitte van de ssd kan afvoeren.


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn