Gigabyte toont X870 Aorus X3D-moederborden met extra koele M.2-slots

Gigabyte heeft moederborden uitgebracht voor AMD's Ryzen X3D-processors met 3D V-Cache. De De X870 Aorus X3D's hebben extra gekoelde M.2-slots en komen zowel in het zwart als het wit beschikbaar. De borden maken het mogelijk de X3D Turbo Mode in de bios in te schakelen.

Gigabyte toonde drie moederborden in zijn X3D-serie, die voor het topsegment AMD-processors bedoeld zijn. De borden hebben de X870E-chipset aan boord en zijn voorzien van enkele extra's die specifiek op gamers zijn gericht. De voornaamste extra functie is dat je in het bios eenvoudig de X3D Turbo Mode kunt inschakelen, waarbij direct allerlei optimalisaties voor de X3D-cpu's worden toegepast. Oudere borden hebben deze functie inmiddels overigens ook gekregen met bios-updates.

Een andere extra feature is dat Gigabyte de driver voor de onboard wifi-chipset heeft ingebakken in de bios. Zo is het mogelijk Windows te installeren zonder afzonderlijk eerst een driver voor de netwerkverbinding te moeten installeren, waarvoor in de praktijk vaak een andere pc nodig is. De driver is opgeslagen in de bios-flash, die daarvoor twee keer zo groot gemaakt is.

Ook nieuw is de M.2 EZ-Flex, een methode om ssd's onder de heatsink van het moederbord te monteren. Daarbij maken de heatpads beter contact met de onderkant van de ssd's om ze beter te koelen. Foam voetjes onder de heatpad voor de onderkant van de ssd drukken de pads harder tegen de drive, waardoor het verbeterde contact volgens Gigabyte voor tot twaalf graden koelere ssd's kan zorgen. De heatsinks zitten met een quick release clip vast. Dankzij magneetjes worden de heatsinks bovendien gemakkelijk op hun plaats geklikt: Gigabyte noemt dat M.2 EZ-Match.

Gigabyte kondigde de borden aan als Ice-versie, dus als geheel witte moederborden. In de previewruimte toonde het bedrijf echter naast witte Ice-borden echter ook zwarte varianten.

De drie X3D-moederborden zijn de X870E Aorus Elite X3D (Ice), de Aorus Pro X3D (Ice) en de X870 Aorus Master X3D (Ice). Het gaat om AM5-borden in atx-formaat met voorgeïnstalleerde i/o-shields, quick-releaseknoppen voor de videokaart en in het geval van het Master-bord een ingebouwd scherm in de i/o-heatsink. In tegenstelling tot de recent aangekondigde Stealth Ice-borden zitten de powerconnectors van de X3D-borden gewoon aan de voorkant.

De Gigabyte X870E Aorus Elite X3D, Aorus Pro X3D Ice en Aorus Master X3D.

Door Willem de Moor

Redacteur

19-05-2025 • 14:39

31

Reacties (31)

31
31
14
1
0
12
Wijzig sortering
Zo is het mogelijk Windows te installeren zonder afzonderlijk eerst een driver voor de netwerkverbinding te moeten installeren, waarvoor in de praktijk vaak een andere pc nodig is.
Het is met recentere builds van Windows 11 zelfs zo dat de installatie/OOBE compleet blokkeert zonder een normale mogelijkheid te bieden verder te gaan als je heen internetverbinding hebt. Waarom Microsoft daar in al zijn wijsheid voor gekozen heeft is me een raadsel (al hebben ik wel mijn vermoeden :+ ), maar fijn dat de moederbord fabrikanten dan maar een uitkomst bieden.
Als iemand hier een simpele oplossing voor heeft hoor ik het graag :) . Ik moet voor werk af en toe iets als standalone installeren en zal toch ooit mijn image moeten bijwerken.
Kijk vooral hier eens

https://github.com/memstechtips/UnattendedWinstall

Download officiele windows en volg de stappen. Geen internet nodig en geen troep op je pc.
gewoon via rufus een usb maken en dan bij instellingen lokaal account aanklikken. (je kan er eventueel ook tpm en secure boot uitzetten)
Wat ik vaak gebruik tijdens de setup is het volgende in CMD: start ms-cxh:localonly
Tijdens die stap shift+F10 in drukken, en in de command prompt die verschijnt: devmgmt.msc starten. USB stick met de drivers uitgepakt er in aansluiten, en de drivers via de "have driver" > verwijs naar INF-file installeren. Ezpz, kun je gewoon een MS account gebruiken.
Bijzonder hoe men alles maar pikt van microsoft.
Voor persoonlijk gebruik heb je helemaal hun OS niet nodig in mijn mening.
In elk geval geen online account.
Je zet een iPhone op, en niemand klaagt over het Apple account dat je nodig hebt om apps te kunnen installeren.

Je zet een Android telefoon op, en niemand klaagt over het Google account dat je nodig hebt om apps te kunnen installeren

Je zet een Windows computer op en iedereen loopt te klagen over het feit dat je een Microsoft account nodig hebt.

Ik begrijp die logica niet. Maak desnoods een nieuw account aan dat je nergens anders voor gebruikt. Maar ik raad je wel aan het wachtwoord te onthouden, want de dag dat Bitlocker je om een recovery key vraagt ga je net in dat account die recovery key vinden.
Je zet een Android telefoon op, en niemand klaagt over het Google account dat je nodig hebt om apps te kunnen installeren
Lacht in LineAgeOS met sideloading / auroramarket.

Maar ja, daar ben ik ook niet voor hoor, al die dingen die je opnoemt. Maar ik snap dat je doet alsof ik dat geen probleem vindt, dan komt je argument beter uit.

[Reactie gewijzigd door Die_ene_gast op 20 mei 2025 08:00]

De Linux-garde heeft nou eenmaal een triggerpunt, namelijk het woord Windows. Ze worden geprikkeld, móeten reageren, móeten aangeven dat Linux beter is!
Soms zou je bijna denken dat hun heilige taak is: ze artikelen afstruinen naar het woord Windows en/of Microsoft, de voet tussen de deur steken en Linux "evangeleren" en verkondigen! The holy mission. Net Jahweh's getuigen!

[Reactie gewijzigd door Obfzk8R op 20 mei 2025 08:12]

Ben bijzonder blij met Microsoft. Werk al sinds 1983 met hun producten en die voldoen nog steeds prima. Online account of niet laat mij volkomen koud, snap die heisa eromheen niet. Linux is qua gebruikersvriendelijkheid (nog) steeds de mindere naar mij idee en Apple heeft een probleem met de prijs/kwaliteit verhouding.
Meh een beetje gamen is niet echt out of the box met Linux. Verder heb ik nog geen gui in een Linux distro gezien die niet minimaal 10 jaar oud oogt. Het enige dat enigszins modern overkomt imo is Steam OS. Blijkbaar zijn nerds slecht in grafisch design. Window managers op Arch gaan ook wel trouwens. Linux gebruik ik vooral op de cli, servers dus.

Macos is voor digibeten, daar begin ik niet aan. Wellicht voor een specifiek doel met b.v. Logic pro in gedachten. Maar verder nope, Windows is de basis.
Bij Bazzite Linux kun je gamen out of the box.
Bij mij werkte het meteen zonder allerlei instellingen te moeten doen. Met Heroic voeg je alle games toe vanuit bijvoorbeeld GoG.
Niks moeilijks aan.
Was wel blij dat ze uiteindelijk een knopje ingebouwd hebben om een driver te selecteren tijdens de installatie. :P
"Het is met recentere builds van Windows 11 zelfs zo dat de installatie/OOBE compleet blokkeert zonder een normale mogelijkheid te bieden verder te gaan als je heen internetverbinding hebt"

Dat krijg je als er (te) weinig ingebakken netwerkdrivers bij zitten :/ . Vorig jaar nieuwe pc gekocht met 3 onboard netwerkkaarten (2.5Gb, 10Gb en wifi) en denk je dat de Windows 11 installer in staat was een verbinding op te zetten? Nope.... Voor 2 van de 3 geen driver aanwezig, voor 1 wel maar die bleek niet te werken (I225-V code 10, bekend issue, recentere driver werkt). Gelukkig deed het OOBE bypass commando het :)
Tijdens mijn installatie m.b.v. een USB disk, een week of twee geleden aangemaakt met de laatste versie van de tool, kon ik nog steeds SHIFT F10 intoetsen en naar de OOBE directory gaan. Daarnaast kan je ervoor kiezen om de computer lid te maken van een domein. Dan hoef je geen microsoft-account op te geven.
Zal wel nodig zijn om PCIe5.0 M.2 SSD's deftig te kunnen koelen, de meeste standaard mobo koeling die momenteel op de markt is voldoet hier helemaal niet aan. Maar of dit dan voldoende zal zijn, geen idee.
Ligt er ook aan hoe zwaar je de SSD belast. Maar inderdaad als je een supersnelle dure SSD hebt gekocht wil je niet dat die gaat throtlen.
Hmm :X .. meestal zit die PCIe5.0 M.2 aansluitng dicht tegen de CPU aan of in de buurt van de PCIe5.0 x16 waar je je GPU mag plaatsen. Wil je dan een PCIe5.0 M.2 SSD plaatsen met een deftige koeling kom je telkens verschillende obstakels tegen of je mag een hele lijst met mobo's gaan afzoeken waar de PCIe5.0 M.2 aansluiting ergens anders is ondergebracht. Dit resulteert telkens in het verwijderen van de mooie koelplaat die moederbordfabrikanten erop plaatsen, zodat jij een deftige koeling kan installeren. Zoiets als deze : uitvoering: MSI Spatium M570 Pro FROZR 4TB

Voor sommige builds kom je dan ook al snel tot de conclusie dat het gewoon het best is om gewoon een PCIe4.0 M.2 SSD te plaatsen om verdere problemen (warm, heet worden/ vertragen hierdoor) te voorkomen .. op deze manier kan de NVMe SSD wel gewoon mooi onder de mobo koelplaat worden weggewerkt .. :Y)
Zo is het mogelijk Windows te installeren zonder afzonderlijk eerst een driver voor de netwerkverbinding te moeten installeren, waarvoor in de praktijk vaak een andere pc nodig is.
Dat begrijp ik niet. Die netwerkdriver komt gewoon mee met de Windows-installatie. Als een specifieke driver ontbreekt kun je die via een USB-stick toevoegen.
Bij splinternieuwe hardware duurt het even voordat die drivers in je installatiemedia zitten.
En hoe download je die als je geen computer hebt?
Vraag me of dit echt een degelijke performance boost gaat geven
Performance boost, nee. Voorkomen dat je luxe PCIe 5.0 SSD gaat throttlen, ja. Dat wel. Die 5.0 dingen kunnen aardig heet worden.
nm

[Reactie gewijzigd door spokje op 19 mei 2025 14:41]

Ben wel benieuwd naar de verdere specs en hoe ze presteren t.o.v standaard E borden.
Die x3D turbo mode is lang niet altijd sneller. Zo worden de helft van de threads uitgeschakeld bij mijn 9800x3d en in sommige games verlies je zelfs fps.
Bij mij ook hierdoor voorlopig de X3D turbo mode maar uitgeschakeld.
Tot 12 graden koeler voor SSD's, dat juich ik op zich wel toe bij bijvoorbeeld PCI-E 5.0 SSD's die aardig wat hitte weten te produceren.
Nu moet ik ook zeggen dat de ene fabrikant dat sowieso al beter doet dan de ander. Ik heb zelf een ASROCK Steel Legend X670E en de Samsung 9100 Pro 2TB wordt keurig gekoeld door het koelblok.
Hopelijk net zo betaalbaar (of niet veel meer) dan de huidige borden. Zeker die witte X3D Pro ziet er smakelijk uit voor een witte build. De normale Pro was al eigenlijk het enige mooie en bijpassende moederbord voor echt witte builds. Hoop stiekem dat er qua RGB ook meer van is bij deze X3D borden, beide als LED zones en extra headers.


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn