Recyclen van cd's wordt steeds populairder

Op Canadacomputes.com staat beschreven hoe in Canada het recyclen van cd'tjes aan het opkomen is. Hoewel cd-branders met de jaren steeds betrouwbaarder zijn geworden, komt het helaas nog regelmatig voor dat er een mislukking wordt geproduceerd, die dan vrij snel op de vuilnisbelt belandt. Door de groeiende populariteit van cd-burners kunnen al deze coasters bij elkaar voor een serieus afvalprobleem gaan zorgen.

Bedrijven als GreenDisk hebben deze ontwikkeling onderkend, en springen in het gat in de markt van cd-recycling. Omdat het hier nog een jonge bedrijfstak betreft, is de infrastructuur voor het verzamelen van de weggegooide cd-tjes nog niet aanwezig, en kunnen consumenten en bedrijven hun media alleen nog direct naar het bedrijf opsturen. Vervolgens worden de schijfjes verwerkt, en omgezet in produkten als koplampen en achterlichten. Doordat de cd-industrie hoge standaarden heeft neergezet voor cd-media, is het helaas nog niet mogelijk om de verzamelde schijfjes een nieuw leven te geven als cd:

cd-romSony uses ultrasonic waves and solvents to remove and recover the gold and dyes that make CD-R discs recordable, for reuse. The polycarbonate that the actual disc is made of is also reclaimed, but the process is apparently only used in the Japanese plant in the event of a quality issue.

Dave Kundapur, continuous improvement manager with Sony Music Canada says that if a CD on the line is flawed, it is sent out for secure disposal and recycling. Kundapur says once the aluminum present in pressed CDs is removed, the polycarbonate "can be reused in headlights, taillights and other applications where colour is not important." However, because of the high optical quality standards for CD manufacturing, the recovered materials aren't reused by Sony Music to make CDs.

RawPeanut gooide de link in onze nieuwsbak.

Door Bram Kouwenberg

Nieuwsposter

12-04-2002 • 12:36

44

Bron: Canada computes

Reacties (44)

44
44
35
12
1
2
Wijzig sortering
Misschien is het goed om in computerzaken verzamelbakken te plaatsen, net zoals battarijen die je meestal wel via de supermarkt kan inleveren
Anoniem: 51027 @mvt12 april 2002 12:59
en bij de tijdschriftenrekken of nog beter meteen bij aol }>
ik gebruik een balsem houtenstok om de cd's te stappelen .. geeft leuk effect als je er doorheen kijkt ..door de stappen that is...
maar goed een bak of een stok .. komt op het zelfde neer .. :)

maar alle "cd" die gelden als "afval" kunnen zo verwerkt worden

leuk idee van die gasten
"can be reused in headlights, taillights and other applications where colour is not important."
Koplamp: verplicht wit of geel licht.
Achterlicht: verplicht rood licht.
Richtingaanwijzers voor: verplicht oranje of geel licht.
Richtingaanwijzers achter: verplicht oranje of rood licht.
Kleur is dus wel belangrijk.

Waar al dit plastic dus wel gebruikt kan worden, is in de reflectors van al die verlichting: meestal kunststof met een opgedampte reflectielaag. Net als een CD, maar dan niet rond. ;)
Anoniem: 42934 @MetalStef12 april 2002 13:06
is wel te hopen dat men dan de logo's en bedrukking d'r af haalt, anders schijn je continue 'SHAREWARE' op de weg, of nog erger 'TWILIGHT', wordt het wel errug gemakkelijk voor de BSA.
Bij hergebruik blijft die metaallaag echt niet behouden hoor. Die wordt apart teruggewonnen. We hebben het alleen over het plastic van de CD's. Ik weet eigenlijk niet eens wat voor type dat is? PC (polycarbonaat) ofzo?
Dat is polycarbonaat, idd.
Bayer is ook al lang met recycling bezig. Zij leveren de meeste grondstof voor de optisch zuivere toepassingen (Makrolon).
Moet je wel eerst de cd onleesbaar maken, ander heb je vanuit een beveiligings oogpunt toch een informatie lek. (voor particulieren minder belangrijk ?)

TIP: Verzamel de CD's en leg ze op elkaar totdat je een grote stapel hebt. Maak er een lamp onder of in zodat het ligt aan de zijkant er ook weer uit komt. Zo krijg je een heel leuk licht effect.....
Moet je wel eerst de cd onleesbaar maken, ander heb je vanuit een beveiligings oogpunt toch een informatie lek. (voor particulieren minder belangrijk ?)
Het grappige is dat het bedrijf greendisk begonnen is als service voor bedrijven die van hun overbodige data en software af wilden. Uit dat oogpunt leverden zij de service dat ze diskettes degaussen en de CD's verzamelden en naar een bedrijf brachten waar ze van hun metaal ontdaan werden en waar het polycarbonaat afgescheiden werd. Lijkt mij een behoorlijk effectiev manier van data vernietiging. Nu is de recycling belangrijker geworden, het middel is in feite het doel geworden. Over de informatieveiligheid zou je je gezien het initiële bedrijfsdoel eigenlijk geen zorgen moeten maken.
Wat is er mis met een paar krassen met een schaar en/of even de recycle prospect over een straatklinker schuren?
Er zijn zelfs 'krasrondjes' is de handel, een zware, met heel grof schuurpapier bekleed blok, wat na enkele draaien over de cd een 'scratchdisc' achterlaat (alhoewel die mogelijk nog bruikbaar is door sommige DJ's ;) ).
Onleesbaar maken: 2 seconden in de magnetron! Altijd zeer leuk effect en niet schadelijk voor de magnetron zodra je bij de eerste knetters hem uit zet (de beam kan tot dan nog zijn energie gewoon kwijt).
Anoniem: 2090 12 april 2002 12:38
haha kunnen we die tonnen aan compuserve cdeetjes aan hun sturen.
Misschien kan compuserve ze dan beter direkt naar hun sturen :)
HAHAHA LOL :D
NOOOOOIT weggooien die CD's

als je er een hele zooi hebt kun je er bijvoorbeeld een douchegordijn mee maken, of je doet er een dunne TL buis doorheen en gebruikt het als tafelpoot.
idd. En wat is er mis met onderzettertjes? :P Sind mijn eerste brander in huis kwam heb ik nóóit meer kringen op tafel :+
Die hebben 1 serieus probleem: er zit een gat in het midden. Maar desondanks gebruik ik die ook.

Nou zul je zeggen: stop er een dubbeltje in, maar die klemmen niet (in 99 van de 100 gevallen)

CD's zijn meestal gelukkig vaatwas bestendig, en compuserv / gratiz.nl stuurt ze in allerlei leuke kleurtjes.
Wat is een dubbeltje?

zo'n muntje even groot als het gaatje van een cd.
Anoniem: 29366 @leuk_he12 april 2002 14:36
Nou zul je zeggen: stop er een dubbeltje in
Wat is een dubbeltje? :P
Waar haal jij nu nog zoveel duppies vandaan?
Ik heb ze iig niet meer en de kleinste €-munt, 1c past, al niet eens. :7
Anoniem: 51027 @RRRobert12 april 2002 13:11
Onderzetters is leuk maar niet functioneel, ze nemen alleen geen vocht op en zijn te glad. Daarom pleit ik voor dat ISO de standaard van de cd's aanpast op onderzetter niveau.
Goed plan. Voortaan de bovenkant van cdr's van kurk maken, dan glijden ze niet van m'n tafel.

Beter nog: verkoop ronde stukken kurk met aan 1 kant een lijmlaag om aan de bovenkant van je cd te plakken, net als labels. :+ En lever er meteen 2 of zo bij een doosje cdr's.
Ik heb ooit vierkante whisky glazen gekocht.
Sindsdien ook geen kringen meer op tafel :)
offtopic:
Maak verdomme nooit meer zo'n goeie grappen ik pis hier zowat in me broek :D


Ennuh, je kan je cd's ook nog als frisbee gebruiken, is best lachen! Is ook wel leuk als al die mensen op 't strand je dan heel vreemd aankijken }>
Dat was op de HCC altijd leuk inderdaad > :)
Een dunne TL-buis, en dan als tafelpoot gebruiken?!?!?!?

Wel eens gezien wat een TL-buis doet als ie breekt?

Ik hoop dat er op zo'n tafel nooit eens een lekker potje ge-toept wordt! }>

Maar effe serieus, als je er een stok of een metalen buis doorheen steekt, heb je inderdaad wel een erg coole poot voor onder het bijzettafeltje bij de PC, waar je dan natuurlijk weer een rek met CD's opzet :+ :+
Helaas zul je dan altijd zien dat de milieubelasting van het vervoeren van dat soort goederen groter is dan de milieuwinst die je behaalt door te recyclen. En dus wordt dit soort spul dus altijd verbrand/gestort, wat natuurlijk eeuwig zonde is, vooral omdat polycarbonaat zo goed te recyclen is. Je gebruikt het dan een stap lager, en maakt er bijvoorbeeld tuinbankjes/ paaltjes langs de weg /stoeltjes e.d. van, of voegt nieuw materiaal toe en gebruikt het in dezelfde applicatie (Polycarbonaat in CD's is slechts een drager...).
Het polycarbonaat wordt gebruikt voor lage kwaliteits plastic toepassingen zoals de al genoemde lampen. Onderzoekers zijn overigens nog wel bezig om een methode te vinden om hoge kwaliteit polycarbonaat terug te winnen voor optische media toepassingen. De kwalieteitseis aan muziek CD's is nog iets lager dan die van CD-roms of DVD's dus mogelijk kan daar al op redelijk korte termijn een toepassing voor gevonden worden.
waarom zijn er geen projecten dat bedrijven hun verouderede software + licentie weg geven aan consumenten? die hoeven neit persee nieuwste versie te hebben en zo is het mooi mogelijk licenties te her gebruiken :)

dood zonde al die coreldraw 9 enz door de schredder
Anoniem: 46371 @1001112 april 2002 14:27
omdat die bedrijven (het mijne bijvoorbeeld) upgrades kopen als ze overgaan op een nieuwe versie.
Ik heb hier dus Office '97 full-version liggen en de 2000 upgrade. Als ik die '97 weggeef, heb ik geen recht meer op de upgrade...

Maar dit is allemaal volledig off-topic... sorry!
Anoniem: 19339 @1001112 april 2002 16:17
offtopic:
Omdat een bedrijf bij volume licence (van microsoft) betaalt per stuk software wat geinstalleerd wordt. Als oude software wegggegeven wordt, wordt er dus meer geinstalleerd dan er voor betaald is.
Goed initiatief!

Maar ze mogen ook wel eens iets gaan doen aan de afvalbulten in Azie, waar het westen al haar oude hardware dumpt en zorgt voor grote vervuiling wegens giftige stoffen.
<quote>
Omdat het hier nog een jonge bedrijfstak betreft, is de infrastructuur voor het verzamelen van de weggegooide cd-tjes nog niet aanwezig, en kunnen consumenten en bedrijven hun media alleen nog direct naar het bedrijf opsturen.
</quote>

Eindelijk...

Ik zal meteen bij AOL mijn adres weiziging doorgeven!

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.