Virtueel besturingssysteem OpenVMS is breed beschikbaar voor x86-systemen

VMS Software heeft een officiële versie van OpenVMS 9.2 beschikbaar gemaakt voor x86-hardware. OpenVMS is een virtueel besturingssysteem dat volledig in ram kan draaien en vroeger als een goed beveiligd OS bekendstond.

OpenVMS is inmiddels voor alle gebruikers te downloaden vanaf de portal, nadat het besturingssysteem een jaar geleden al als bèta werd uitgebracht. Het gaat om versie 9.2, die geschikt is voor x86-systemen. Voorheen moesten downloaders eerst nog een licentie hebben door zich te registreren, maar die vereiste is er nu niet meer.

OpenVMS is een besturingssysteem dat al in de jaren 70 van de vorige eeuw werd ontwikkeld. Het OS, waarvan de naam voor Virtual Memory System staat, valt vooral op omdat het gebruikmaakt van virtueel geheugenbeheer. Dat maakt het OS interessant voor virtual machines. Het OS stond er ook om bekend met die reden veilig te zijn voor aanvallen, waardoor het vaak door banken en in de gezondheidssector werd ingezet.

Vorig jaar begon VMS Software met een port die het OS beschikbaar moest maken voor de x86-64-architectuur. Dat zou aanvankelijk voor HPE- en Dell-servers bedoeld zijn, maar later werd er ook ondersteuning toegevoegd voor vm's van KVM, VirtualBox en VMware. In de toekomst moest de software ook op Hyper-V-vm's werken.

Of het OS nog populair zal zijn voor doorsneegebruikers, is maar de vraag. Professionele gebruikers konden de software al na registratie porten naar moderne hardware, maar hobbyisten of knutselaars hadden nog geen toegang tot het besturingssysteem. OpenVMS wordt standaard geleverd met enkele opensourcetools en talen zoals curl, PHP en Python en met Kerberos en OpenSSH.

Door Tijs Hofmans

Nieuwscoördinator

11-04-2023 • 12:56

113

Submitter: spnw

Reacties (113)

113
112
41
1
0
58
Wijzig sortering
Hmmm VMS ?

Heel lang geleden bij de NAM best veel geprogrammeerd op o.a. Digital VAX 6400 e.d. Was dat de voorloper van deze OpenVMS?
VAX6400 was een BI-bus machine, die draaide bij mijn weten VAX/VMS 5.x en hoger. Het is pas OpenVMS gaan heten toe het op Alpha processors kon draaien. VAX en Alpha waren beide processors van Digital Equipment (DEC). In die tijd kon je op een Alpha ook Windows/NT 4.0 draaien, een "open" systeem dus.

Voor de geriatrisch geïnteresseerden, voor de VAX had DEC de PDP systeem lijn. VAX is daarmee instructie-compatible. VAX stond voor Virtual Address eXtention.
Het is pas OpenVMS gaan heten toe het op Alpha processors kon draaien
Ik meen me te herinneren dat het 'open' gedeelte, sloeg op de Posix compatibiliteitslaag die ze toegevoegd hadden. Konden ze bij overheidsaanbestedingen aanvinken dat ze Posix-compatible waren (vermoedelijk). Volgens mij had Windows NT ook zo'n vinkje (en dan bedoel ik niet WSL):

DEC renamed VAX/VMS to OpenVMS as an indication for its support of open systems industry standards such as POSIX and Unix compatibility
Ja, Windows NT had een POSIX en een OS/2 subsysteem naaste het primaire Win32 subsysteem.
Vandaar dat de eerste VAX dan ook de VAX 11/780, het was een Virtual Address Extention op de PDP11 van diezelfde DEC. Het OS heette toen dan op VAX/VMS en je zag de nodig trekken van RSX11, een van de OS-sen van die PDP11, in terug. Sterker, je kon de meeste RSC11 programma's gewoon draaien, bv pip (Periphiral Interchange Program) voor file beheer (listen, copieeren e.d.).
Jawel, opa spreekt :)
VMS! Het beste besturingssysteem van computers die minimaal 4 meter lang zijn!
Nee, dan kun je beter tandem himalaya of stratus ftx gebruiken. vms is eerder voor het mid range spul geweest ,,,
Yup, volgens mij gewoon hetzelfde OS. Maar in de praktijk wordt openVMS vaak simpelweg VMS genoemd.

Ik had van jaren geleden nog deze website in mijn bookmarks staan :D https://saf.bio.caltech.edu/vms_beginners_faq.html#FAQ01
First there was VMS, then Digital added POSIX, and renamed the
operating system OpenVMS. OpenVMS currently runs on both VAX and
AXP (ALPHA) CPUs.

[Reactie gewijzigd door Creesch op 23 juli 2024 10:27]

Ha, ik heb nog een opleiding gevolgd op de VAX 11/780, de 4400. Kan mij er nog weinig van herinneren anders dan de opstart schijven (DUA0: ...) de operator terminal OPA0: en SET DEF <directory>, verder is alles verdwenen in de grijze brij. Oh en SYS$SYSTEM, was volgens mij het systeem volume ...

[Reactie gewijzigd door Martijn-V4 op 23 juli 2024 10:27]

@PsiTweaker : Digital VAXen waren hardware systemen en VMS/OpenVMS is een Operating System wat daarop draaide.
Met de komst van de eerste 64-bit procesoren van Digital, de Alpha, werd VMS renamed naar OpenVMS.

Het bevatte 'open' software zoals de netwerkprotocollen X25, en de TCP/IP stack, maar bv. ook Pathworks waarmee het SMB-protocol kan worden geemuleerd, handig voor de integratie met de Windowswereld.

Een van de krachtigste features was de standaard ingebouwde real-clustering software waarbij mixed-clusters kunnen worden gemaakt, mixed in de zin van VAX en Alpha, maar ook machines met verschillende rekenkracht en vooral disks en datastructuren die door alle clustermembers simultaan konden worden benaderd, wat werd bereikt met de LockManager.
Op ie manier konden zeer krachtige Oracle-clusters worden gebouwd, jammer alleen dat die licenties peperduur waren.

Altijd leuk was de veel voorkomende fout dat men een oud VAXje had staan die als quorumnode diende, dit VAXje was na een power-outage (ja, dat kwam voor in die dagen) als eerste geboot, de krachtiger machines kwamen wat later, maar dit VAXje werd dan ook de LockManager van het cluster, wat bij heftig IO-verkeer dan een bottleneck was. Ik heb veel beheerders zien worstelen en tunen om die traagheid eruit te halen.
Later werd de quorumnode vervangen door een quorumdisk.

Tja, dat waren nog eens tijden.
Dat vroeg ik me ook af. Ook ooit te maken gehad met VAX/VMS (niet als beheerder, ik liep toen net een jaartje stage... iets van 25 jaar geleden of zo).
Rond 1986 als beheerder op een VAX11/750 gewerkt met VMS v4.5. Zou dus kunnen.
Login nodig voor het service portaal. Inschrijven lijkt niet mogelijk!
https://vmssoftware.com/about/openvmsx86/
hier lijkt het wel te kunnen (inschrijvingsformulier)
OpenVMS V9.2

OpenVMS V9.2 on x86 now available!

" Get OpenVMS V9.2 "
In het opvolgende formulier:
Please be advised that community (hobbyist) licenses are not currently available, but will be very shortly.
Dus nog even wachten totdat die 'breed' beschikbaar zijn.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 23 juli 2024 10:27]

Wellicht is dit het startpunt? Ik gok ook maar. :P
Please be advised that community (hobbyist) licenses are not currently available, but will be very shortly.
De x86-release is dan ook greyed out in de bovenstaande link, maar komt eraan. Als je nog een Alpha hebt staan (wie niet? :+), dan kan je er nu al mee aan de slag.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 23 juli 2024 10:27]

als je al een hobbyisten/community licentie voor Alpha en/of Itanium hebt kan het zijn dat je al toegang hebt (dit was bij mij het geval)
Even Qemu opstarten ?
ik heb het al in QEMU (in de vorm van UTM op MacOS op een M1Pro) draaiend
[OpenVMS] valt vooral op omdat het gebruikmaakt van virtueel geheugenbeheer. Dat maakt het OS interessant voor virtual machines.
Hoe dan? Wat is virtueel geheugenbeheer en wat maakt het nou zo geschikt voor VMs? En ondersteunen niet zo'n beetje alle moderne OS'en virtueel geheugenbeheer, of haal ik nu termen door elkaar?

Kom op, we mogen toch wel iets meer inhoudelijke informatie en verduidelijking verwachten van Tweakers?
Heeft niks met VMs te maken die we nu kennen, Tweakers roept maar wat ;).
VMS was/is meer van toepassing in HA, cluster en partitioning situaties.
Mainframe concurrent, geen VMWare concurrent,
De term "VM" is helemaal verbasterd sinds VMWare ten tonele kwam. In het verleden had "virtual machine" een hele andere lading. Kijk bijv. naar de Java virtual machine (JVM) of nog verder terug, de Apollo Guidance Computer in de jaren '60 die "VM's" draaide op core-rope memory!
In een goed geconfigureerd cluster kon je domweg de stekker van een systeem er uit trekken en draaide alles verder zonder problemen door.
Dat was toen bijna magisch.
https://en.wikipedia.org/wiki/Virtual_memory

En nee, voor zover ik weet is dat wat elk modern OS heeft.
Mooi, snel en stabiel OS, jaren beheer ervan gedaan. Maar niet echt interessant voor de thuisgebruiker. Windows NT bevat onder de motorkap trouwens veel functionaliteit van VMS. Het is dan ook gemaakt door ex-VMS ontwikkelaars ;)
VMS+1 = WNT met name Dave Cutler was hierbij betrokken. Zelfs betrokken geweest bij de ontwikkeling van Azure & Xbox.
https://gal.patheticcockroach.com/picture.php?/37

Die hadden we vroeger aan de muur hangen.

V + 1 = W
M + 1 = N
S + 1 = T

En een creatieveling wist het standaard startscreen te vervangen door het plaatje van de link.

Men, ik word oud...
Verder, de HAL (hardware abstraction layer):

H + 1 = I
A + 1 = B
L + 1 = M
Toch eens aan de ai-systemen van tegenwoordig vragen wat het antwoord is op de ultime vraag van het leven, het universum en alles... :-)
Onjuist. Het was een grap uit 2001: a space oddesey. Daar heette de computer HAL, om precies te zijn was het type HAL 9001. Om problemen te voorkomen werd er 1 opgeteld bij IBM. ;)

Die film (1968) van Stanley Kubrick is veel ouder dan Winnt.

Ik ben pas echt oud. :P

[Reactie gewijzigd door daemonix op 23 juli 2024 10:27]

Ik wist zelf niet meer of het het een Windows of '2001' ding was,
maar "1 opgeteld bij IBM" wordt dan JCN. :+ ;)

[Reactie gewijzigd door twilex op 23 juli 2024 10:27]

VMS was eerder bekend vanwege zijn clustering mogelijkheden en het bijbehorende filesystem.
Filesystem ODS-2, later vervangen door ODS-5.
Filesystems die in staat waren om geclusterde machines gelijktijdig van de disk en data gebruik te laten maken.
Ik heb ook heel wat jaren OpenVMS en VMS onder mijn beheer gehad. Een fantastisch operating system. Zeer stabiel en goede batch mogelijkheden. Ook DCL was erg sterk.
Bij Windows NT zei men 1 step ahead, want VMS > WNT alles 1 letter verder. Dit omdat zoals hiervoor ook al gezegd werd is het WNT ontwikkeld door oud VMS mensen van Digital.
Dit verhaal kwam in de wereld omdat de ontwikkelaar van Windows NT, David Cutler, bij Digital vandaan kwam waar hij aan VMS werkte. Zie ook hier https://www.itprotoday.co...ows-nt-and-vms-rest-story
Het was ook in de tijd van 2001 A space Odyssey, daar was de naam van de computer, HAL een vergelijkbare woordspeling (telkens 1 letter terug in dit geval) op IBM
Grappig weetje dat van HAL.
Ik meen mij nog een interview van Dave Cutler te herinneren waar hij verklapte dat het 5 lagen security model in windows NT gelijk gedesigned was aan dat van VMS maar dat het qua tijdsdruk (nog) niet gelukt was om dat in windows NT te implementeren. Hij schaamde zich dat dat bericht de afdeling marketing voor de release datum niet bereikt had ....
@TijsZonderH
Het OS, waarvan de naam voor Virtual Memory System staat, valt vooral op omdat het gebruikmaakt van virtueel geheugenbeheer. Dat maakt het OS interessant voor virtual machines.
Motiveer dat eens?
Zou het te maken hebben met het feit dat je gemakkelijk geheugen kan uitbreiden / verkleinen zonder daadwerkelijk met fysieke RAM modules in de weer te gaan?
Zou het te maken hebben met het feit dat je gemakkelijk geheugen kan uitbreiden / verkleinen zonder daadwerkelijk met fysieke RAM modules in de weer te gaan?
Ik denk dat het eerder te maken heeft met het feit dat iemand iets niet goed begrepen heeft, of dat er een verkeerde conclusie getrokken is uit het feit dat de term 'virtual' zowel in 'virtual memory' als in 'virtual machine' voorkomt.

Waarschijnlijk is deze versie van VMS in het bijzonder interessant voor virtuele machines, voornamelijk omdat het nu op x86 draait, en dat nu dus eindelijk mogelijk is, en ook nog op 'standaard' (dwz x86) hardware.

Het virtuele geheugen gedeelte was ook bijzonder interessant, en redelijk innovatief... Toen VMS ontwikkeld werd, vele decennia geleden dus. Tegenwoordig gebruikt elk regulier OS virtueel geheugenbeheer, en is het eerder bijzonder als een OS dat niet ondersteunt...
Dat kan je toch ook met virtuele machines met Linux of Windows.
Dus dat lijkt me niet de reden.
Hier kan men een Test License aanvragen (niet voor hobbyisten staat er bij):
https://share.hsforms.com/1NP60rFe2TTWC1l0ki7CvAgd5vsf
Er waren al enige jaren soort " emulators " beschikbaar, erg complex op te zetten en heel duur, vervanging fysiek systeem door één emulator ging zo over 100K. En dan alleen FC ombakken naar block storage.. 0 failover en veel gedoe, maar soms was er geen andere optie, als de vervangende of nagemaakte onderdelen van ebay moesten komen....
Ok, dit is een OS, maar wat voor software kan je er dan op draaien?

Komt het met een (moderne, up-to-date) browser, file Explorer en media speler?
Ga er voor het gemak van uit dat vms geen desktop operatingsysteem is maar meer iets voor servers of services.
Mosaic (webbrowser voor de jongeren onder ons) was destijds gewoon beschikbaar voor vms, net als WordPerfect (5.1 meen ik)
Zeker weten, in die tijd was veel 'standaard software' betrekkelijk eenvoudig beschikbaar te maken op de workstations van die tijd. WP4.x was zeker beschikbaar op de vax, zowel onder ultrix als onder vms en zowel via de terminal (vt320 bijvoorbeeld) als op de grafische (X11) console.

Van mosaic weet ik dat die ook echt als source binnen kwam. Daarvoor had ik toen voor de unix varianten de gnu software set gebouwd zodat bouwen van tools zoals mosaic ook eenvoudig (en eenduidig) ging. Voor de jongeren: De gnu software set toen is heel goed te vergelijken met wat cygwin op de pc doet.
WP5.1 was de laatste versie die ook op VMS draaide. De hele RAI kantooromgeving draaide daarop.
In die tijd draaide men daar ook Lotus 123 op VMS.
Dat waren nog eens tijden...
Komt het met een (moderne, up-to-date) browser, file Explorer en media speler?
Dat soort speel/consumenten gimmicks zijn geen vereisten voor een OS.
Ok, dit is een OS, maar wat voor software kan je er dan op draaien?
Allerlei soorten zakelijke software. Redelijk specialistisch. Ik kan ook niet zo snel een lijstje geven, maar die software is beslist niet onbelangrijk. Als je het moet vragen, dan is dit OS niets voor jou (*), en dan is de software die je er op zou kunnen draaien ook niet van belang voor jou.

Voor mij is het overigens ook niet echt van belang. Heb vroeger wel eens met/op VMS gewerkt, maar nooit echt veel expertise in gekregen.

(*) Tenzij je hobbyist bent, met een bezondere belangstelling voor historische operating systems, of tenzij je interesse hebt om voor jezelf een uniek kennisgebied te ontsluiten, waar relatief weinig mensen in gespecialiseerd zijn.
Het is een text base OS. Dus nee, gaat niet werken.
Je kunt een leuk clustertje bouwen. Of via de scsi interface meerdere systemen aan 1 storage cabinet hangen met y kabels.
En op dit cluster kun je vervolgens een database draaien. Of een fileserver.
Het is een text base OS. Dus nee, gaat niet werken
Als ik mij goed herinner kon je pas vrij laat ook lowercase commando's gebruiken. Those were the days when SHOUTING was normal ...
Op vaxstations draaide alle (toen) moderne grafische software. Inclusief webbrowsers (mosaic) en WordPerfect.
(Open)VMS was zeker niet beperkt tot command line en Server toepassingen.
Tja, wat draaide er op:
In ieder geval een database als RDB.
Verder veel in-house ontwikkelde software.
De geautomatiseerde container terminal op de Maasvlakte werd vanuit VMS systemen aangestuurd.
Prorail gebruikte het ook volop.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.