Signal verhoogt limiet groepsgesprekken met video tot 40 gebruikers

Signal laat voortaan tot veertig gebruikers tegelijk een videogesprek voeren via zijn app. Daarvoor heeft het een eigen protocol ontwikkeld, in plaats van het opensource-protocol dat de app tot nu toe gebruikte.

Signal gebruikt daarvoor selective forwarding, waarbij iedere deelnemer zijn video naar een server stuurt en die dat vervolgens doorstuurt naar elke andere deelnemer aan het gesprek. Omdat de server het beeld en de audio niet kan waarnemen, is het compatibel met end-to-end encryptie en is het mogelijk om met veertig mensen tegelijk te videobellen, schrijft het bedrijf.

De uitdaging is daarbij dat bij deelnemers de staat van de verbinding kan wijzigen en dus ook de resolutie die de server moet doorsturen naar andere deelnemers. Als die resolutie te hoog is, dan kan het beeld gaan haperen of stilstaan. Daarom stuurt elke deelnemer verschillende resoluties naar de server; die kan immers zelf geen wijzigingen aanbrengen en kan dus alleen de juiste resolutie kiezen.

Met de stap ondersteunt Signal nu meer deelnemers in een videogesprek dan concurrent WhatsApp. Bij die chatapp is het mogelijk om met tot acht deelnemers een videogesprek te voeren. Het is onbekend of en wanneer Meta zal reageren op de stap van Signal met het opvoeren van het aantal deelnemers per videogesprek.

Door Arnoud Wokke

Redacteur

16-12-2021 • 11:34

87 Linkedin

Reacties (87)

Wijzig sortering
Ik wil zo graag overstappen op signal. Zo graag dat het pijn doet. Ik heb al jaren signal per default op mijn telefoon staan maar het lukt mij niet om mensen die kant op te krijgen. Mensen die het niet hebben, willen het niet downloaden en ik krijg zo'n eye roll als ik er over beginnen. Mensen die het op eigen houtje installeren spreek ik meestal aan om ze aan te moedigen maar paar berichten later gaan ze meestal toch over op Signal.

Wie kan helpen?

OT: Mooie oplossing voor het video probleem van signal. Isd eze oplossing is nu closed source of open gemaakt door Signal?
Het antwoord is gewoon overstappen.

Mensen zullen nog steeds contact met je willen hebben en jij biedt de 3 prachtige tekstuele oplossingen:
Signal, SMS, e-mail.

Of anders beginnen met WhatsApp geen toegang geven tot je foto's/contacten/camera etc. Excuus is dan "sorry, als je foto's wilt zien moet je even Signal installeren."
Het zal vreselijk hard weggemod worden dit bericht, maar succes hiermee maar dit zal leiden tot mensen die je enkel nog proberen bereiken als het echt moet (of enkel je meest close vrienden die de moeite willen doen).
Als ik zie in welke Whatsapp groepen ik zit en de dingen die ik zou missen, heb ik dan wel schrik dat ik over veel dingen niet snel zal kunnen meepraten met collega's of vrienden. Zeker in thuiswerk tijden wordt Whatsapp juist meer gebruikt om over "whatever" te praten.

Je kan het ook andersom zeggen: jij verplicht iedereen om een chatapp te gebruiken dat zij niet willen gebruiken. Als jij geen Whatsapp wil gebruiken moet je niet verbaast zijn als niemand de chat app van jouw voorkeur wil gebruiken.

Ik heb ook een Facebook account louter en alleen omdat er een paar mensen op zitten die enkel daarop bereikbaar zijn. Messenger zal ik weliswaar niet installeren op mijn smartphone (voordeel hier is dat Facebook messenger ook prima werkt via een gewone browser).

[Reactie gewijzigd door SMGGM op 16 december 2021 12:26]

dit zal leiden tot mensen die je enkel nog proberen bereiken als het echt moet
Is dit nou een voordeel of een nadeel? ik zeg het eerste ;)
jij verplicht iedereen om een chatapp te gebruiken dat zij niet willen gebruiken
Dat is inderdaad wat alle whatsapp gebruikers denken, dat iedereen whatsapp heeft, dus jij maar ook. Bovendien zeg je iets verderop
Ik heb ook een Facebook account louter en alleen omdat er een paar mensen op zitten die enkel daarop bereikbaar zijn
Dus jij laat je je ook verplichten om iets te gebruiken wat jij zelf niet wilt? En toch doe je het...wat is dan het probleem?

Ik heb al een tijdje geen whatsapp meer. Heerlijk, mensen benaderen mij als het echt nodig is. Wat wil je nog meer? Familie en vrienden hebben whatsapp én signal (ja, je moet ze wel over krijgen, maar ik ben de "techneut" die ze helpt als ze problemen hebben, dus als ze mij hulp willen... :*) )

Met collega's heb ik geen whatsapp contact, ook niet via signal, daar zijn andere communicatie middelen voor. Bovendien wordt het bij ons actief afgeraden om "gratis social media" tools te gebruiken om werk gerelateerde zaken te bespreken....en terecht.
Wees ook eerlijk. Whatsapp is gewoon heel effectief programma. Mensen hebben geen zin om bijna hetzelfde te installeren voor iets dat (lijkt) hetzelfde te doen
De enige reden dat mensen liever Whatsapp blijven gebruiken is omdat de meeste mensen al erop zitten. Dat is DE enige reden.

Dat mensen de privacy problemen en schendingen van Whatsapp, Facebook of Meta blijven slikken blijft mij verbazen, maar het is niet anders. Mensen zijn nou eenmaal kudde dieren en volgen wat de meerderheid doet. De quote van Bernard Shaw die hier in deze thread al genoemd is blijft van toepassing. We zullen geduld moeten hebben en wachten tot het volgende schandaal bij Meta.

De richting waarin Whatsapp gaat is in ieder geval niet een waar ik naar iets mee te maken wil hebben. Dat vond ik al direct na de overname door FB, maar goed...
- Niet Perse een reactie op jou @david-v - maar dacht dat tweakers meer was dan minnen op meningen waar je niet mee eens bent.
Dat mensen de privacy problemen en schendingen van Whatsapp, Facebook of Meta blijven slikken blijft mij verbazen, maar het is niet anders. Mensen zijn nou eenmaal kudde dieren en volgen wat de meerderheid doet.
Dit is wel de realiteit en dat wordt dus ook ondersteund door precies jou quote. Whatsapp is kennelijk dus wel een effect programma, anders was men wel geswitched
Maar wie verplicht wie dan? Ik heb deze 'discussie' ook wel eens met anderen, maar wie zegt hier dat Whatsapp DE app is om mee te communiceren?

Het is door de jaren heen steeds verder gegroeid en daardoor populair. Dat wil echter nog niet zeggen dat het een verstandige keuze is. Sterker nog, ik kan gewoon niet begrijpen (ondanks ik het zelf ook heb gebruikt) dat mensen Whatsapp nog gebruiken.

Als jij kan kiezen uit 2 telefoons die exact hetzelfde kunnen, maar de één maakt een profiel van jou en de ander niet. Welke kies jij dan? (En dan even loslaten of anderen er wel of geen gebruik van maken).

Ik zat overigens ook in allerlei chat groepen e.d. de belangrijkste hiervan zijn gewoon over naar Signal. En het is nog steeds groeiende hier..

Maar even terugkomend op jouw verhaal. Wie verplicht wie nu eigenlijk? Signal is een alternatief het is niet dat je compleet niet meer bereikbaar bent o.i.d.

[Reactie gewijzigd door Wachten... op 16 december 2021 12:57]

Dit is natuurlijk een filosofische discussie.
Wat is de standaard onder de tekstverwerkers? Een dikke 5 jaar geleden had bijna iedereen MS Office gezegd. Gebruik jij iets anders, prima voor jou maar als je dan gaat vragen om iets in ODF te sturen zal je vreemde blikken krijgen.

Het is dan een ideologische keuze en het is moeilijk mensen die er geen interesse in hebben er alsnog geïnteresseerd in te krijgen.
Er moet ook effectief een meerwaarde zijn waar de markt echt om vraagt voordat mensen beginnen te switchen. Als ik terugkom op Office, daar is nu een trendbreuk aan het komen dat Office niet meer "de standaard is" en waarom? De nood van met meerdere samen te werken, online opslag en eenvoud in beheer (allemaal onderdelen waar Google zeer veel heeft geïnvesteerd).
Kijk ik naar Signal, dan lost dit 1 probleem op waar de overgrote meerderheid van de mensen geen interesse in heeft (of toch niet genoeg om mensen te switchen te zetten). Dat jij meer succes hebt met mensen te switchen, dan is dit prima voor jou (misschien zijn je contactpersonen eenvoudiger te overtuigen) maar ik heb duidelijk minder succes (en eigenlijk boeit het mij ook wat minder).
Ik zou ook weigeren om een andere chat app te installeren als 1 persoon Signal wil gebruiken.
Maar je bent hier appels met peren aan het vergelijken Signal is een volwaardig alternatief voor Whatsapp die exact hetzelfde doet. Jij hebt het over office en andere oplossingen die NIET Hetzelfde kunnen.

Ik heb hetzelfde met Illustrator InDesign e.d. ik gebruik hiervoor een alternatief namelijk affinity. Daarmee maak ik dan inderdaad bewust de keuze dat ik bepaalde dingen niet kan. Maar voor mij verder veel meer voordelen bied. Hiervan snap ik oprecht dat mensen mij niet volgen omdat zij wel andere functies gebruiken in de Adobe pakketten.

Ondanks ik je snap, gaat dit niet helemaal op met Signal VS Whatsapp.
Signal is een volwaardig alternatief voor Whatsapp die exact hetzelfde doet.
En Whatsapp dus voor Signal die hetzelfde doet als Signal. Waarom de moeite nemen om twee apps te gebruiken als een ook volstaat denken velen. Waarom Whatsapp wegdoen als ik ook Facebook en/of Instagram gebruik denken velen. Heb je daar volwaardige alternatieven voor?
Niemand hoeft WhatsApp weg te doen, ze moeten er enkel een extra app naast zetten. Zoveel moeite is ‘t niet. :) Hier is de hele familie en vriendengroepen over, veel collega’s hebben ook Signal. WhatsApp is eigenlijk niet meer nodig, enkel nog interessant voor de buurtgroep; maar die kan op een burnertje.

Mensen gewoon vragen of ze voor jou Signal er naast willen zetten is makkelijk zat en velen doen dat graag voor je. Ze hebben al duizend apps, eentje meer of minder: boeie.
Dan heb je niks meegekregen van de discussie denk ik, of was het een oprechte vraag?

De werking is exact hetzelfde, maar op de achtergrond (qua privacy) gebeuren er totaal verschillende dingen en zijn ze dus weldegelijk totaal verschillend. Instagram en FB zijn op zichzelf niet zo heel erg. Het is JUIST NIET de foto die jij post, en het is JUIST NIET het stukje tekst wat jij een keer post dat je 'een leuke dag had bij de Efteling' De apps op zichzelf trekken zo gigantisch veel metadata uit je telefoon (shadow profiling) en dat is hetgene waar het om gaat.

Maar wat ik al eerder zij, het is best complex en je moet er best een Jip en Janneke uitleg aan geven om het voor de meeste mensen duidelijk te maken, dus ik snap soms best wel dat mensen de "Signal generatie" niet snappen ;)

En voor Instagram en FB zijn er prima alternatieven, namelijk het in de webbrowser draaien. Dus gewoon op je telefoon inloggen via de browser en niet via de app.

[Reactie gewijzigd door Wachten... op 16 december 2021 16:25]

exact. Ik heb het geprobeerd met de familie app. Een aantal hebben Signal app geinstalleerd en hebben zich aangemeld in de Signal fam app. Wat gebeurd er... Aantal doen het niet, en dus blijven de dingen in whatsapp gepost wordt en als er iets met mij gedeeld wilt worden, komt het in signal. Die kans is zo klein, dat het effect dus is dat ik maar de Signal groep verwijderd heb. Ik mis nu informatie of foto's van mijn kinderen die wel in Whatsapp terecht komen. Ik krijg het niet rechtgelult.

Mijn belang is niet hun belang.

[Reactie gewijzigd door mgizmo op 16 december 2021 12:30]

Het enige wat ik kan zeggen is volhouden.

En ik weet niet of je Whatsapp er nog naast hebt? Want dit werkt niet kan ik je vertellen.
Je moet echt Whastapp eraf gooien voordat mensen over gaan op Signal.

Geef het de tijd. Iets wat zo ingeburgerd is, is niet in een paar weken veranderd.

Zelfs mijn ouders, schoonouders etc zijn over. Ze maken heel soms nog wel eens de 'fout' om iets in de Whatsapp groep te gooien. Maar het komt bijna niet meer voor. Ook dit heeft maanden gekost, maar nu weten ze niet beter en is Signal voor hun net als Whatsapp. Ze benaderen nu zelf ook mensen via Signal i.p.v. Whatsapp. Het werpt dus weldegelijk zijn vruchten af. Heb alleen niet de illusie dat je het een 'weekje' gaat proberen.
Bij mij ging er maanden overheen, voordat een aantal meegingen in de installatie. Maar ik zeg al, een aantal vonden het niet nodig / mijn argumenten vonden zij overtrokken, en dan blijft er gewoon in die whatsapp groep gecommuniceerd worden, terwijl ik er natuurlijk gewoon uit was en ben.
Het gaat nu over een app, maar het gaat natuurlijk over de discussie raakt het mij in privacy en andere redenen om af te stappen van producten als whatsapp. Ze zitten ook allemaal op facebook, insta, e.d.

Zolang de bulk niet over stapt, wat volgens mij alleen gebeurd bij grote nieuwsberichten, is het trekken aan iets wat verder gaat dan deze app. Eigen overtuiging overbrengen op anderen. Daar zit het hem in. En ik had gehoopt dat de familie, met mijn terughoudendheid foto's online te plaatsen e.d., het voor mij zou doen om die groep over te zetten. Maar niet dus ;-)
Ik snap je volkomen.

Ik snap het sowieso heel erg goed dat mensen het lastig vinden om te wisselen van iets wat zo bekend is.

Maar blijkbaar is het dan voor jou niet belangrijk genoeg toch? (wat niet erg is). Dit bedoel ik overigens helemaal niet verkeerd. Ik ben (mede voor mijn kinderen) heel erg bewust bezig met privacy. De afweging privacy overheerst zo gigantisch veel meer, dan iedereen maar een foto kunnen sturen, dat ik voorlief heb genomen als ik geen foto's meer kan sturen naar anderen (want dat is het grootste verschil met SMS)

Zijn voor jou de contacten en groepsapps te belangrijk en overheerst dat t.o.v. privacy, dan is dat jouw keuze toch? Je zou dan alsnog wel met zo veel mogelijk mensen Signal kunnen gebruiken die dat willen. Iedere chat in Signal is er één, dat is mijn insteek.
De mensen die op Signal zitten, benader ik via Signal. Maar ik krijg niet de whatsapp groepen over. Die van de familie had ik echt verwacht, maar klassenapps ed ja dat is niet te doen.
Je zegt content te missen die anderen produceren. Maar hoe zit het met de content die jij produceert? Heb je die niet? Of zijn anderen daar niet in geinteresseerd? Of zet je die gemakshalve steeds op WhatsApp?
content is bij mij foto's en video's van mijn gezin. Die staan bij mij op de NAS. Ik deel die niet, alleen via Signal. Maar ik mis daardoor wel informatie van de rest van de familie of foto's die de rest van mijn familie maken waar mijn gezinsleden ook op staan.
Het is jammer, maar ook wel begrijpelijk als de rest niet mijn zorgen heeft. Functionaliteit en gemak winnen.

Het is zelfs zo gek dat een van de familieleden 's nachts zo stom is geweest om haar code van whatsapp door te geven (die scam om accounts over te nemen). Familie had dat snel door. Uit de groep gegooid, dan weer wachten op die grace period en account weer terug claimen en hup weer verder. Ik dacht dat het moment voor hen om over te stappen naar Signal... (het deed immers pijn) maar nee ;-)

En ik geef mijn familie als voorbeeld. Ik werk in de security hoek, dus ben niet fan van al die big data gebeuren. Maar als mij het al niet lukt om te overtuigen (met mijn achtergrond)...

[Reactie gewijzigd door mgizmo op 16 december 2021 21:29]

Je kan het ook andersom zeggen: jij verplicht iedereen om een chatapp te gebruiken dat zij niet willen gebruiken. Als jij geen Whatsapp wil gebruiken moet je niet verbaast zijn als niemand de chat app van jouw voorkeur wil gebruiken.
Dit is denk ik de crux. In jouw ogen zetten we hier een Mercedes af tegen een BMW, maar ik, en vele/enkele anderen, zien een splinternieuw pantservoertuig afgezet tegen een fiets met lekke banden en gebroken remkabels.

Je bezwaren vallen of staan met je eigen overtuiging. Waarbij ik moet toegeven dat het best kan dat jouw overtuiging realistischer is dan de mijne. Dat zal de tijd moeten uitwijzen. Maar zoals ik het nu zie kan ik mensen niet zomaar op die gevaarlijke fiets laten stappen als dat pantservoertuig klaar staat voor vertrek.
dit zal leiden tot mensen die je enkel nog proberen bereiken als het echt moet
Misschien. Maar "voor de gezelligheid appen" is sowieso iets wat mij onbekend is. Dan bel ik liever. Ik snap dat dat voor veel mensen anders kan zijn en dat de drempel hoger maakt.
Als jij geen Whatsapp wilt gebruiken moet je niet verbaast zijn als niemand de chat app van jouw voorkeur wil gebruiken.
Ben ik ook niet. Iedereen moet lekker de app gebruiken die die zelf wilt.
Ook zojuist Whatsapp verlaten, account en app verwijderd.
ben benieuwd, liep er al maanden mee.
Ik heb de nieuwe voorwaarden ook nooit geaccepteerd, maar dagelijks weggeklikt.
Mijn plan van aanpak zou zijn om Whatsapp te houden, alle meldingen uit te zetten en als onderschrift te plaatsen "Signal, no Whatsapp".
Informeer de mensen met wie je regulier contact hebt dat je geen meldingen van je berichten krijgt op Whatsapp en dat je ze misschien eens per week leest. Of niet. Als ze je (direct) willen bereiken, kan dat via Signal.

Als mensen je willen bereiken, dan zullen ze vanzelf wel Signal moeten gebruiken. Maar je bent niet helemaal onbereikbaar via Whatsapp. Voor wie/wanneer bepaal jij dan, en niet anderen meer.

En de uitleg: Facebook/Meta steelt steeds meer en meer onze privacy. Het is een kwestie van tijd totdat Whatsapp er ook aan onderdoor gaat.
Heb het ook gedaan. 50% van de contacten die ik vaak een bericht stuur zijn ook gelijk overgestapt (omdat ze het ook al wilden). Daarna is nog zo'n 30-40% van de contacten waar ik vaak een bericht heen stuurde na verloop van tijd ook overgestapt. Verandering gaat langzaam zeggen ze altijd. Maar eigenlijk komt het gewoon neer op keuzes maken. Wil je iets gebruiken, doe dat dan gewoon. Faalt dat, want dat kan natuurlijk gewoon, dan kan je altijd weer terug naar hybride. Maar geef het wel een goede kans van enkele maanden. Ik hoef nu echt niet meer terug naar Whatsapp. Ondertussen merk ik wel steeds meer bedrijven die alles via Whatsapp doen, dat is alleen maar een teken dat we dit als community veel te laat die knoop doorgehakt hebben. Straks kan je er helemaal niet meer omheen, dat zou een ware nachtmerrie zijn dat je Whatsapp echt nodig hebt.
Hoi @Limbeckx

Hier was de oplossing simpel. Ik heb alles wat FB gerelateerd is weg gedaan. Vrienden en familie willen mij sowieso blijven spreken en foto's kunnen sturen. Dus zij installeren Signal dan wel.

Je moet vooral in Jip en Janneke uit kunnen leggen waarom je geen Whatsapp meer gebruikt. Ik heb door de jaren heen wel wat Jip en Janneke uitleg gefinetuned, waardoor de meeste zonder moeilijk doen over stappen naar Signal (of het in ieder geval naast Whatsapp installeren).

Het is vrij simpel. Whatsapp en Signal doen exact hetzelfde. Het grote verschil is alleen dat Signal (naast je telefoonnummer) helemaal niks van je verzameld. Waarom zou je dan Whatsapp nog gebruiken? Je kunt hetzelfde alleen wordt er geen profiel van je gemaakt.

Dit is even extreem kort uitgelegd, maar hoofdzakelijk komt daar mijn uitleg op neer voor Whatsapp vs Signal.

Ik heb nu 50+ mensen op Signal en ben een jaar geleden begonnen. Hoe meer mensen dit 'gewoon doen' hoe sneller mensen over gaan.

Daarnaast merk je er niks van als je smst met iemand, want ook dit komt bij Signal binnen. Ik merk er dus niks van of ik sms met iemand. Je kunt dan alleen geen foto's sturen.
Ik vind het altijd wel lastig, je ziet dat veel Tweakers deze 'Ze doen het maar als ze me willen spreken' filter toepassen, maar die is wel heel erg individualistisch ingesteld. Ikke ikke en anders zijn het mijn vrienden niet kan een manier zijn, maar of het de manier is om een maatschappij overeind te houden is natuurlijk de vraag.

Feit is dat we met heel veel mensen zijn en dat je niet alle even leuk kan vinden, zo hard je eigen belang er doorheen drukken kan misschien werken maar dan moet je soms ook accepteren dat jij je aan moet passen aan anderen. Ik geloof best dat die mensen het installeren omdat ze je moeten hebben, maar eigenlijk zadel je mensen op met een app die zij misschien weer niet willen.

Blijft een lastige discussie, maar je zo hard opstellen kan nu eenmaal niet altijd en je zult wel moeten accepteren dat jouw mening niet altijd de overwinnaar is. We leven nu eenmaal niet in een individueel iets, we zijn een maatschappij waarbij jouw belang niet zwaarder weegt dan dat van iemand anders (en waarin iedereen zijn privacy veel te hoog heeft staan, je bent met 7 miljard anderen dus nee je kunt niet 100% anoniem leven maar wel alle luxe hebben).

Maar de Tweakers community laat al jaren zien totaal niet te snappen dat ze niet alleen zijn en dat 'ik wil privacy' niet het enige belang is wat er is. Maar goed dat het veel developers zijn, daar hebben we geen last van als ze lekker vanuit hun huis code tikken en soms wat familieleden lastig vallen over hoe slecht WhatsApp is en dat Signal de nieuwe jezus is :+
Ik vind het altijd wel lastig, je ziet dat veel Tweakers deze 'Ze doen het maar als ze me willen spreken' filter toepassen, maar die is wel heel erg individualistisch ingesteld.
“The reasonable man adapts himself to the world; the unreasonable one persists in trying to adapt the world to himself. Therefore all progress depends on the unreasonable man.”

-- George Bernard Shaw
Ze doen het maar als ze me willen spreken' filter toepassen, maar die is wel heel erg individualistisch ingesteld. Ikke ikke en anders zijn het mijn vrienden niet kan een manier zijn, maar of het de manier is om een maatschappij overeind te houden is natuurlijk de vraag.
Vind best bijzonder dat je dit hierboven schrijven en hieronder weer het volgende:
Blijft een lastige discussie, maar je zo hard opstellen kan nu eenmaal niet altijd en je zult wel moeten accepteren dat jouw mening niet altijd de overwinnaar is. We leven nu eenmaal niet in een individueel iets, we zijn een maatschappij waarbij jouw belang niet zwaarder weegt dan dat van iemand anders (en waarin iedereen zijn privacy veel te hoog heeft staan, je bent met 7 miljard anderen dus nee je kunt niet 100% anoniem leven maar wel alle luxe hebben).
Wie zegt dat je iedereen moet pleasen? Vind best bijzonder dat je maar moet "accepteren" dat je zonder whatsapp niemand kan spreken. Ik zie gelukkig steeds meer mensen van de producten van Facebook afstappen en dat ze op privacy gebied veel blunders maken kan eventueel geholpen hebben. Verder is whatsapp nu de winner maar dat zal ook niet altijd blijven (net zoals dat bij de voorgangers ging zoals skype, msn en vele andere chat programma's)
Maar de Tweakers community laat al jaren zien totaal niet te snappen dat ze niet alleen zijn en dat 'ik wil privacy' niet het enige belang is wat er is.
Denk dat men als eerste moet beginnen door niet iedereen op 1 hoop te gooien. Zijn vele redenen te bedenken waarom iemand een product niet wilt gebruiken. Privacy is daar 1 van maar voor mij zijn er nog veel meer redenen waarom ik ver weg van Facebook blijf.

[Reactie gewijzigd door vali op 16 december 2021 17:23]

Dank je voor het verder onderbouwen. Zoals ik ook al aangaf lijkt het erop dat je jezelf steeds meer moet verdedigen als je "iets goeds" probeert te doen voor jezelf.

@Limbeckx vraagt netjes dat hij naar tips zoekt, en er vindt ineens een hele discussie plaats. Wil je Whatsapp gebruiken, prima! Mensen zullen enkel argumenten geven om het niet te gebruiken. Dit doen ze ter bescherming van iedereen, omdat FB nou niet bepaald het beste met je voor heeft als het op privacy aan komt. Een feit blijft dat er minder mensen op Signal zitten. Daar kun je zelf wat aan doen door de stap te maken. Dit heeft niks maar dan ook niks met egoïsme te maken.
Dank je voor het verder onderbouwen. Zoals ik ook al aangaf lijkt het erop dat je jezelf steeds meer moet verdedigen als je "iets goeds" probeert te doen voor jezelf.
Bijna op elk vlak zie je dit jammer genoeg een trend zijn. Mensen kunnen, vele redenen te bedenken, niet meer iemand anders verplaatsen. Met elkaar praten (en een ander laten uitspraten) wordt als eng gevaren lijkt het wel en als je bepaalde mening hebt wordt de conclusie snel getrokken van 'ow dan vind je ook xyz'.

Geen dank hoor en deel verder volledig je mening hoor!

[Reactie gewijzigd door vali op 17 december 2021 13:14]

Ik zie het anders, als de "techneut" tussen mijn familie en vrienden heb ik mezelf wel de "plicht" gesteld om ze te wijzen op de gevaren van Meta en de betere alternatieven die er bestaan (voor je privacy). Ik ben allang blij als ze naast whatsapp ook een alternatief installeren. Dan is mijn doel bereikt.
Ik vind het altijd wel lastig, je ziet dat veel Tweakers deze 'Ze doen het maar als ze me willen spreken' filter toepassen, maar die is wel heel erg individualistisch ingesteld. Ikke ikke en anders zijn het mijn vrienden niet kan een manier zijn, maar of het de manier is om een maatschappij overeind te houden is natuurlijk de vraag.
Die snap ik maar aan de andere kant: je hoeft je toch ook niet te laten dwingen Whatsapp (met alle neveneffecten als gevolg) op je telefoon te installeren omdat je vrienden je anders niet zouden kunnen of willen bereiken? Het is tenslotte al erg genoeg dat je hoe dan ook in de databerg van Meta terecht komt omdat zij als Whatsapp gebruiker toevallig je nummer in hun telefoonboek hebben staan..
Het is vaak ontwetendheid over privacy waardoor mensen niet overstappen.

Je doet nu alsof iedere Signal gebruiker als een soort Jehova getuige mensen wilt overtuigen om over te stappen. Ik heb echt puur voor mezelf gezegd dat ik niks meer van FB wilde hebben. Ik heb anderen nooit iets opgelegd maar uiteraard vraagt iedereen "waarom gebruik je geen Whatsapp meer?"

Ik heb dit vervolgens aan iedereen uitgelegd in mijn Jip en Janneke versie (zodat het goed te begrijpen is) en gelukkig geven veel vrienden en familie daar gehoor aan.

Het voelt hier steeds vaker alsof mensen die om hun privacy geven zich moeten verdedigen tegenover mensen die daar minder mee bezig zijn. Waarom kunnen mensen niet respecteren dat er mensen zijn die deze moeite nemen en de wereld en zichzelf een klein beetje willen beschermen voor dingen. Het is echt een ding waar ik me (helaas) steeds vaker aan stoor. En uiteraard proberen mensen (en ik dus ook) argumenten te geven om over te stappen en zullen we zeggen vanuit privacy redenen dat we niet snappen dat mensen nog Whatsapp gebruiken i.p.v. bijvoorbeeld Signal. Dit heeft echter niks met overtuigen te maken.

Er zijn goede gegronde redenen om in ieder geval Signal zo veel mogelijk te gebruiken i.p.v. Whatsapp. Veel vrienden van mij gebruiken toch ook nog steeds Whatsapp naast Signal? Ik ben echt niet bezig om ze van Whatsapp te halen ofzo. Dat is hun leven en beslissing. Ik heb mijn zegje gedaan, en ben heel blij dat ze in ieder geval Signal ook gebruiken.

Er zijn ook een klein handjevol mensen waar ik mee SMS. Dat is ook prima en doe daar ook niet moeilijk over.
Ik vind het altijd wel lastig, je ziet dat veel Tweakers deze 'Ze doen het maar als ze me willen spreken' filter toepassen, maar die is wel heel erg individualistisch ingesteld. Ikke ikke en anders zijn het mijn vrienden niet kan een manier zijn, maar of het de manier is om een maatschappij overeind te houden is natuurlijk de vraag.
Signal is objectief de betere keuze. Het kan zijn dat mensen dat niet begrijpen, maar dat beperkt zich niet tot typische Tweakers-onderwerpen. Iemand die automonteur, dokter, loodgieter of iets anders van beroep is zal ook familie of vrienden hebben die naar zijn idee soms 'domme' keuzes maken.

Uiteindelijk moet iedereen natuurlijk zelf weten hoe je een kraan aansluit, maar zodra je je loodgieter-oom daar in betrekt dan mag je verwachten dat die zijn kennis daarover niet onder stoelen of banken steekt. Hij ziet immers dat de juiste methode decennia lang goed blijft werken, en jouw gepruts na 6 maanden gaat lekken.

In mijn optiek is zoiets alles behalve egoistisch. Dat mensen de gevaren van bepaalde apps niet zien betekend niet dat die gevaren er niet zijn. Als jij ze wel ziet lijkt hij mij jouw morele plicht om ze voor die gevaren te behoeden. Ook als ze dat zelf nog niet willen zien.
Er zijn voldoende manieren om me te bereiken. Los van via Signal kun je me bellen, SMS, email, zelfs discord, steam en slack, en voor mijn werk via Teams, maar expliciet niet via whatsapp. Het is niet zo dat ik bovenop een berg in een hutje zit zonder enige vorm van tech en zeg "klim maar als je me wil bereiken".

Daarnaast vind ik het interessant dat je het hebt over het omhoog houden van een maatschappij in een discussie over het gebruiken van Facebook producten. Ik dacht dat er inmiddels wel genoeg bewijs was dat ze geen ene moer geven om de maatschappij en puur uit zijn op winst en juist een negatief effect hebben op diezelfde maatschappij.

De enige context die ik zo snel kan bedenken waarin ik in je verhaal mee zou kunnen gaan is het betalen van belasting. Maar als voor het deelnemen aan de maatschappij een Facebook account vereist is dan haak ik inderdaad af :)
Ik vind het altijd wel lastig, je ziet dat veel Tweakers deze 'Ze doen het maar als ze me willen spreken' filter toepassen, maar die is wel heel erg individualistisch ingesteld.
Je kunt exact hetzelfde zeggen van de Whatsapp gebruikers die niet over willen stappen om wat voor reden dan ook.
Voor mij persoonlijk is dat puntje van sms komt ook binnen op signal, juist iets wat mij tegenhoud om het te willen gebruiken. Waarom moet dat in signal? Laat mijn telefoon lekker smsjes afhandelen.

Zeker met oog op E2E. Ik wil weten dat iets via signal loopt en niet onverhoopt via sms

[Reactie gewijzigd door jaenster op 16 december 2021 13:48]

Je bent helemaal niet verplicht om SMS te laten lopen via Signal. Misschien eerst even goed inlezen?

Signal heeft de OPTIE om het te doen. Maar je hoeft het niet te doen als je het niet wilt.

Het heeft overigens ook niks met Signal te maken of dat hun iets beheren o.i.d. ze geven enkel een andere schil om de SMSjes heen.
Je kunt prima Signal zo gebruiken dat het NIET je smsjes ontvangt/verwerkt :) Ik heb dat in ieder geval ook zo ingesteld en dat werkt goed
SMS via signal is optioneel

en er word het in het type/tekstvak aangegeven dat iets via SMS verloopt
Ga van Whatsapp af. Zie verder hier: Privacyvriendelijk appen: je omgeving helpen overstappen

...en lees even heen over de oeverloze discussies met decentralisatieadvocaten die er telkens tussendoor fietsen :/ .
Ik kwam erachter dat het 'helpt' om in je whatsapp naam te zetten: "[naam] is overgestapt op Signal!" Op die manier wordt elke keer wanneer je naam genoemd wordt deze hele zin in een groepsapp gegooid😬
Zolang dat in je Whatsapp-naam staat heb jij dusnog gewoon Whatsapp en zullen mensen je niet via een andere weg gaan benaderen. Het heeft hier in elk geval niet geholpen.
Je kunt Whatsapp dan toch gewoon verwijderen? Door je naam te veranderen zien anderen dus direct waarom ze geen reactie meer van je krijgen ;)

Dat iets voor jou niet werkt, hoeft niet te betekenen dat het voor anderen niet werkt. Het lijkt (mede door je andere reactie) er een beetje op dat je er maar tegenaan wilt schoppen. Misschien heb ik het verkeerd, maar zo komt het een beetje over ;)
Signal heeft prachtige veiligheid gerelateerde functies, maar zijn daarmee ook verdomde irritant voor mensen die geen interesse daarin hebben. Neem bijvoorbeeld een backup van je data, de meeste mensen willen niet moeilijk doen met encryptie, die willen gewoon dat het automatisch werkt op hun oude en op hun nieuwe telefoon, en dat gaat niet.
Willen ze serieus een alternatief vormen voor een Whatsapp moet die gebruiksvriendelijkheid echt wel omhoog.
Zolang je niet van OS wisselt is er tegenwoordig een mooie migratiewizard voor je oude naar je nieuwe telefoon, hoor. Dit bezwaar is intussen achterhaald :) .
Migratiewizard werkt alleen als je het oude toestel nog hebt, niet als die van een brug gevallen is en verdronken is, of gejat, of gewoon stomweg verloren.

Als ik een backup wil hebben moet ik dat aanzetten in de instellingen, een locatie kiezen op het toestel zelf, en een wachtwoord instellen waarmee de backup versleuteld is. Ik kan er niet voor kiezen om dat op iCloud, Google Drive of andere offline opslag te doen, buiten te gaan truken met een lokale backup en dan via andere applicatie dat naar de cloud zetten dat je er wat aan hebt mocht er iets kapot gaan aan je toestel..
En nogmaals, dat is heel veilig voor je data, maar dat interesseert de meeste mensen in de basis helemaal niet, die willen dat het gewoon werkt, zonder moeilijk te doen, en dat is dus niet het geval. En dat diskwalificeert deze oplossing voor een grote groep mensen.
Meestal zul je dat oude toestel echt nog wel hebben.

Ik vind back-ups overigens wel overrated. Ik heb ingesteld dat berichten ouder dan 6 maanden automatisch worden opgeruimd, dat scheelt een hoop opslagruimte :Y .
In mijn omgeving zijn er mensen die jaren geschiedenis meeslepen, inclusief media, die kopen dus telefoons met honderden gigabytes geheugen voor hun Whatsapp geschiedenis. Voor mij is het ook onzin, maar voor hun is het belangrijk.
Dat komt omdat ze waarschijnlijk niet beter weten. Er zijn betere manieren om hiermee omte gaan. Bovendien, die mensen zijn vaak niet al te technisch en uiteindelijk komen ze wel naar je toe met de vraag of je ze aub wil helpen om 150GB aan whatsapp data over te zetten op hun nieuwe telefoon. Nou, dan is dat een mooi moment om ze echt goed te helpen, toch?
Recentelijk heb ik een grote stap gezet hierin. We hebben een groep gecombineerd van mijn eigen kinderen met de kinderen van schoonzus en een paar anderen. Daarin hadden ze ook geen zin om over te gaan. Argumenten als Facebook doet geen slechte dingen in Europa, ze weten alles al, het is moeilijk, mijn andere contacten zitten ook op WA, etc.
Toch zelf de stap gezet en uit de groep gegaan. Met mijn kinderen wel op Signal, dus een aantal personen hebben de stap gezet. Het zal stapje voor stapje gaan, totdat er een kritische massa is en het makkelijker wordt om makkelijk te kunnen kiezen tussen de 2.
Heb zelf WA nog even nodig (contacten met installatie bedrijven), maar over enkele maanden gaat hij bij mij weg. Blijft over: Signal, mail, SMS, telefoon, een brief of niet!
Gewoon overstappen, notificaties voor WhatsApp uitzetten en in je WhatsApp status zetten "Op Signal bereikbaar."

Wederom, ondanks alle social media, als er "moord en brand is" bellen ze wel.
Ik wil zo graag overstappen op signal. Zo graag dat het pijn doet.
Nog even doorbijten, er komt wel iets beters om de hoek kijken. Signal is beter dan de meeste alternatieven, maar het blijft een gecentraliseerde oplossing. Signal heeft het protocool openbaar gemaakt, maar verbiedt anderen om clients te maken die hun server gebruiken; op die manier zitten we nog steeds vast aan de grillen van één bedrijf. Steek er vooral niet teveel moeite in, als er over een paar jaar een goed echt open (lees, gedecentraliseerde) oplossing is kun je daar je energie in steken. Tot die tijd is het beste alternatief eigenlijk e-mail met encryptie :)

[Reactie gewijzigd door 84hannes op 16 december 2021 12:58]

Ik zou email met encryptie afraden als je beveiliging wilt. De manier waarop je pgp zou toepassen in email is veel te zwak. Pgp gebruikt dezelfde key voor ieder bericht, als iemand een keer je pgp key krijgt, dan kan je meteen de complete historie en toekomst ontsleutelen.

Moderne oplossingen gebruiken crypto systemen met perfect forward secrecy, waardoor ieder bericht met een unieke key word versleuteld.


Een ander probleen is dat je jip en janke nooit niet techwise genoeg krijgt om pgp te laten gebruiken.
Over je OT: deze oplosing is open source gemaakt:

https://github.com/signalapp/Signal-Calling-Service

Aldus hun bronartkel:
There is no off the shelf software that would allow us to support calls of that size while ensuring that all communication is end-to-end encrypted, so we built our own open source Signal Calling Service to do the job.
Snap de vraag wel. @arnoudwokke heeft het ietwat ongelukkig verwoord in ‘t artikel met “Daarvoor heeft het een eigen protocol ontwikkeld, in plaats van het opensource-protocol dat de app tot nu toe gebruikte.” Dat kan de indruk geven dat het eigen protocol niet opensource is, afhankelijk van hoe je ‘t leest. :P
Het leest inderdaad als een closedsource protocol, wat het niet is. Ik ben het met je eens dat de verwoording niet helemaal correct is en verkeerd geïnterpreteerd kan worden.
Maandje Whatsapp verwijderen (en dat ff in je status zetten dat je geen whatsapp meer hebt ofzo).

Ik heb mn ouders op Signal en zo langzamerhand enkele kleine groepjes. Eigenlijk de belangrijkste mensen waar ik meeste mee app (dat zijn er dus niet veel).
Enkelen waar ik ook veel mee app zitten alleen op Whatsapp. En dan heb je een grote groep mensen waar ik minder vaak mee app op Whatsapp.

Dus niet veel mensen op Signal, maar wel de mensen waar ik meeste mee app. Daardoor gebruik ik Signal nu best veel. Minstens net zoveel als Whatsapp.
Ik heb in m’n whatsapp about field staan dat ik signal prefereer. Dat werkt, soms :)
of instaleer whatsapp voor business en stel een autoreply in die aangeeft dat je je WA berichten amper leest en dat je via Signal/sms beter te bereiken bent....werkt ook heel goed ;)

[Reactie gewijzigd door david-v op 16 december 2021 20:02]

Installeer Whatomatic. Deze app laat je een standaard reply configureren die maximaal een keer per dag aan iedereen wordt gestuurd die jou een WhatsApp bericht stuurt. "Ik heb privacy hoog in het vaandel staan, daarom ben ik vanaf x datum alleen nog bereikbaar op signal of per sms (link naar signal app). Graag zie ik je daar!"

Zo kan je WhatsApp voorlopig gewoon op je telefoon houden maar wijs je mensen er wel op dat er een goed alternatief is.
Het is niet te doen. Voor veel mensen is de overstap enorm moeilijk 'een vreemde app installeren' is kennelijk een dingetje. Angst het niet te snappen, of dat er gedoe van komt omdat het moeilijk is. Daarbij houden ze whatsapp ernaast, want ja, 90% van je contactenlijst zit daar óók nog op. Het vraagt nogal wat toewijding om er vanaf te kicken.

Dus wanneer stapt men over naar signal? Als er een voor hen populaire persoon of groep alléén daar te vinden is. Maar dat is niet altijd even makkelijk te organiseren.
Het is niet te doen. Voor veel mensen is de overstap enorm moeilijk 'een vreemde app installeren' is kennelijk een dingetje. Angst het niet te snappen, of dat er gedoe van komt omdat het moeilijk is. Daarbij houden ze whatsapp ernaast, want ja, 90% van je contactenlijst zit daar óók nog op. Het vraagt nogal wat toewijding om er vanaf te kicken.
Afkicken van een contactlijst of contact hebben als je dat bedoelt is nogal een vreeemde opmerking als je wel een adere app gebruikt waarmee je contact hebt en waarvan de contactlijst ook gevuld zal staan.
Je hoeft de overstap niet te nemen als je dat niet wil. Je kan het ernaast installeren. Dat is de eerste stap. Mijn moeder van bijna 80 heeft er totaal geen moeite mee. De enige vraag die ze had is hoe ze foto's van WA naar Signal kon doorsturen en andersom. Na uitleg was het prima. Geen enkel probleem.

Maar dat mensen angstig zijn om iets nieuws te proberen is een feit, daarom is het handig als iemand ze daarbij helpt. Ik help graag vrienden en familie om Signal te installeren en uitleg te geven wat de verschillen zijn ;)
De truc is om langzaam, maar zonder twijfel, de overstap te maken. Bijvoorbeeld:

1. Zelf Signal installeren en mensen die beide hebben alleen maar spreken op Signal.
2. Andere mensen die je vaak spreekt vertellen dat je liever Signal gebruikt en dat het hetzelfde werkt als WhatsApp (en gratis is), maar dat het je privacy beter beschermt.
3. Zelf actie ondernemen om groepen te starten op Signal waar nodig (Zelfs al zit niet meteen iedereen in die groep omdat ze Signal nog niet hebben geïnstalleerd).
4. WhatsApp profiel plaatje aanpassen naar een "Ik heb liever dat je me via Signal aanspreekt" (of iets dergelijks).
5. Deadline stellen waarop je niet meer via WhatsApp bereikbaar bent en dat communiceren (ook in Whatsapp profiel plaatje), met daarbij waar je wel bereikbaar bent (Signal, SMS, email, bellen, iets anders).
6. Voor mensen die écht Signal niet willen een andere oplossing vinden (iMessage, Telegram, iets anders wat ze al hebben/minder problematisch vinden wat jij dan misschien moet downloaden).

Het helpt om te benadrukken dat die ander Whatsapp niet hoeft te verwijderen, maar alleen een extra app nodig heeft om met jou te kletsen, en dat je ook zonder Signal bereikbaar bent, maar dan niet via WhatsApp. Bij mij werkte dit erg goed. De meeste vrienden hebben Signal geïnstalleerd en de groepen zijn overgegaan naar Signal of iets anders wat geen WhatsApp is. De mensen die dat niet hebben gedaan spreek ik via een andere app die zij fijn vinden en dat werkt eigenlijk heel soepel.

Natuurlijk waren er ook vrienden die er in het begin geen zin in hadden, maar op een gegeven moment hebben ze door dat je écht geen WhatsApp meer installeert en dan vinden ze wel een oplossing, ook als dat niet perse Signal is maar een van de andere opties.
Mooi aangepakt!
Zo heb ik het ook gedaan. Maar voor punt 6 is sms het beste alternatief. Mensen lachen er wel om als ik zeg dat ze mij via sms kunnen bereiken. Ik vertel er dan ook vaak bij dat op Android Signal ook je smsjes kan afhandelen, en dan zijn ze vaak wel geneigd om het erbij te installeren, omdat je dan twee in één hebt.
De simpelste oplossing is Whatsapp wegdoen. Als jij de eerste bent betekent dat dat je eerst af en toe iets zal missen, dat moet je dan voor lief nemen. Echter, hoe meer mensen dat doen, hoe makkelijker het voor anderen wordt het ook te doen.

Als je trouwens een echt open berichtendienst wilt, kan je beter XMPP of Matrix gebruiken in plaats van Signal. Bij Signal is het immers niet mogelijk een alternatieve server op te zetten binnen het bestaande netwerk en is het niet toegestaan met alternatieve clients verbinding te maken met Signals servers. De volledige controle over de berichtendienst ligt dus bij het bedrijf Signal, net zoals de volledige controle over Whatsapp bij Facebook/Meta ligt.
Bekend onderwerp :)

Je gaat over je eigen eigen leven en daar maakt de zogenaamde 'smart'phone (dat is tegenwoordig veel meer dan een communicatiemiddel al dan niet opgedrongen) een steeds groter onderdeel van uit.
Daarnaast heb ik persoonlijk een hekel aan spyware, of dat nu uit de VS of China komt maakt voor mij niet uit (kwam facebook/whatsapp maar uit China want dan was het nu verboden geweest). whatsapp is onderdeel van facebook (schuilnaam meta)

Ik ben ongeveer 2 jaar geleden overgestapt en heb toen al mijn whatsapp contacten een bericht gestuurd dat ik alleen nog bereikbaar ben via Signal, mail, SMS en natuurlijk gewoon bellen.

Sommige van mijn vooral Nederlandse collega's zagen dit als asociaal - dit alleen al geeft iets engs aan.
Heeft mijn keuze geholpen om meer collega's en kennissen over te halen Signal te gebruiken? Niet zo heel veel, alleen die waar ik het meeste contact mee heb. De grote facebook storing afgelopen October hielp veel meer, toen waren er opeens veel meer bereid om het te gebruiken, alleen helaas niet om facebook (whatsapp) er nu af te gooien.
Ik heb mijn direct familie over gekregen naar Signal in 2 stappen: 1) uitnodiging sturen naar familieleden die enige interesse hadden + enthousiast toelichten. 2) de rest over gekregen toen Facebook weer eens een schandaal had
Ik ben op de harde manier overgestapt en heb Whatsapp verwijderd. Het was de eerste week heel stil en ik heb me afgevraagd of het wel een goede stap was. Toen begonnen enkele familieleden en wat vrienden over te stappen. Je blijft gewoon bereikbaar, via SMS en bellen. Echter, na verloop van tijd geef je nog eens een hint dat je ook via app te bereiken bent. Inmiddels, bijna een jaar verder, zit meer dan 70% van mijn contacten op Signal. De enige die ik nog echt mis zijn de hobby groepen. Tja, dat is dan maar zo, buiten dat heb ik niet het idee dat ik in een sociaal isolement ben gekomen.

[Reactie gewijzigd door Floor op 16 december 2021 20:11]

Sinds ik whatsapp eraf heb gegooid zie ik dagelijks meer en meer mensen overstappen naar Signal. Niet iedereen zal mee gaan, maar die mensen kunnen me bereiken via SMS.
Ik hou van Signal maar als ik al zie hoe 1 op 1 videogesprekken gaan vergeleken met FaceTime dan ben ik toch wel huiverig voor een gesprek met zijn 40en…
Persoonlijk geen problemen mee op iOS. Wat gaat er mis dan?
Het hapert, soms hoor ik niet of hij nou overgaat, de audio zit bij een videogesprek op de “houd hem tegen je oor”-stand. Eigenlijk is de kwaliteit meestal gewoon matig. Zeker vergeleken met FT.
Dat haperen zou ik geen oplossing voor weten.
Bij een videogesprek krijg je 'm uit de "houd hem tegen je oor"-stand door op het speakertje te drukken :+
(ik weet het. heel gek dat 'ie standaard niet op speaker staat bij een videogesprek)
Weet iemand of groepsgesprekken met video via Signal ook werkt op de client voor Windows en OSX? En werkt dat vergelijkbaar met Zoom en Teams, of werkt het anders of minder goed? Dan denk ik bijv. aan verstaanbaarheid, stabiliteit en features zoals jezelf kunnen muten, als 'host' iemand anders kunnen muten, breakout rooms...

[Reactie gewijzigd door pmeter op 16 december 2021 12:00]

Werkt vrij vergelijkbaar. Natuurlijk nogal minimalistisch tov alle extra Teams features, maar alle basics zitten er in zoals iedereen in kleine vensters zien of juist de spreker in een groot venster, en scherm of applicatie delen.
Wij zijn ook met een paar groepen over op Signal, maar helaas ook met de rest nog niet. En Signal's desktop client heeft ook nog wel wat liefde nodig. Het werkt, maar daar dan is ook alles mee gezegd. Die kan nog wel iets van polish gebruiken. Misschien dat electron hiervoor niet de beste keuze was.
Ik vind de Signal desktop client echt een genot ten opzichte van Whatsapp. Een eigen venster en het is niet afhankelijk van je telefoon volgens mij. Je kan ook reacties op berichten toevoegen waardoor je niet overal smileys en hahaha hoeft te spammen.
WhatsApp is intussen ook niet meer afhankelijk van de telefoon. Althans, het toestel hoeft niet constant online te zijn; wel eens in de x weken.
encryptie op meer naar meer verbindingen is teams nog niet gelukt
Dit is ook open source dan? Is het mogelijk deze backend zelf ergens te hosten en dan binnen een eigen club/bedrijf te gebruiken?
De implementatie is opensource en geschreven in Rust.
Zie: https://github.com/signalapp/Signal-Calling-Service

Het is wel zelf te hosten denk ik maar de standaard Signal app heeft geen mogelijkheid om daar gebruik van te maken omdat dit niet instelbaar is.
Met een eigen gecompileerde app zou het wel lukken.

Tevens op Reddit is er ook een AMA over deze lib: https://old.reddit.com/r/...up_calls_up_to_40_people/

[Reactie gewijzigd door vDorst op 16 december 2021 15:07]

wat mij verbaasd is dat signal nog steeds afhankelijk is van 06 nr's.
Deze vraag is wereldwijd al jaren lang enorm groot maar lijkt maar niet te gebeuren terwijl alle andere onzinnige updates zoals deze wel maar komen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers is samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer onderdeel van DPG Media B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee