Samsung toont Galaxy A03-smartphone uit goedkoopste klasse

Samsung heeft zijn budgettoestel de Galaxy A03 vrijgegeven. Het toestel is verwant aan de A03s, A02S en A02. Dat zijn Samsungs goedkoopste toestellen. Onderling verschillen ze op het gebied van de soc, onder andere.

Volgens de bekendmaking krijgt de A03 een niet bij naam genoemde octacoreprocessor op 1,6GHz, gepaard met 3 of 4GB aan werkgeheugen en 32, 64 of 128GB opslagruimte. Het 60Hz-display heeft een diagonaal van 6,5 inch en een hd+-resolutie, oftewel 900 bij 1600 pixels. Het geheel wordt van energie voorzien door een 5000mAh-accu. De camera-set-up aan de achterkant bestaat uit een 48-megapixelcamera en een 2-megapixeldieptesensor. De frontcamera heeft 5 megapixels. Prijzen van de A03 worden niet bekendgemaakt.

Of het toestel ook naar Europa komt, vermeldt Samsung niet. Zijn directe voorganger, de A02, deed dat in ieder geval niet. De A02S is wel in de Pricewatch te vinden, alsmede de nieuwe A03s. Die kost 150 tot 175 euro.

De A03s is bij deze nieuwe generatie overgegaan op een MediaTek-soc in plaats van een Snapdragon en hij heeft een vingerafdrukscanner gekregen, in de power-knop. Onduidelijk is of de A03 die krijgt. Verder is de resolutie van de A03s wel lager dan die van de A03: 720x1600 pixels. Verder bestaat er ook nog een A03 Core, maar die lijkt nog niet beschikbaar.

Door Mark Hendrikman

Redacteur

27-11-2021 • 13:35

37 Linkedin

Reacties (37)

37
37
17
0
0
13
Wijzig sortering
Ik zou ‘t enorm waarderen als fabrikanten de batterijcapaciteit volledig opgeven want 5000mAh zegt helemaal niks als we het voltage niet kennen, je kan t niet echt vergelijken dus waarom adverteren ze er mee?
In Wh zou idd logischer zijn,
maar omdat vrijwel alle -mij bekende- telefoonaccu's 3,85 V leveren kun je wel redelijk vergelijken o.b.v. de opgegeven mAh waarde (deze dus ~19,25 Wh).

[Reactie gewijzigd door emmerx op 27 november 2021 14:15]

Hoewel Wh en kWh ingeburgerde termen zijn. Is het een totaal ridicule eenheid. Je wil een energie hoeveelheid weergeven. Daar is de eenheid Joules voor. Vervolgens verbruiken apparaten een vermogen, dat zijn de Watts. En een Watt is natuurlijk gewoon een energiehoeveelheid die per tijdseenheid verbruikt wordt. Dus 1 Watt is 1 Joules per seconde.
Op 1 of andere manier negeert de hele industrie deze normale basis natuurkundige logica, en gebruikt Wh,, dat het vermogen vermenigvuldigd met de tijd is, om de energie in een absurd ridicule manier weer te geven. Waarom niet gewoon Joules? Zoals het hoort?
In marketing (en bv afrekening van een energiebedrijf) gaat het er om dat de doelgroep het begrijpt (zie reactie ZeroMinded), natuurlijk niet om het verdedigen van een natuurkundig correct proefschrift ...
Heb jij een modificatie in je auto zodat je snelheidsmeter in m/s aangeeft i.p.v. km/u :)
Gewoon, omdat het kan/hoort.

[Reactie gewijzigd door emmerx op 27 november 2021 16:12]

Als het kon, deed ik het. Doelgroepen begrijpen eenheden die ze gewend zijn. Het is een drogredenering dat een doelgroep kWh beter zou begrijpen dan MJ KJ of J. We zijn het gewoon nog niet gewend!

Anders zouden we in Nederland ook meters enzo niet begrijpen. Het is immers in USA nog steeds de drogredenering waarom ze het metrische systeem niet gebruiken. Overal is aan te wennen, door iedereen. En als je opgevoed bent met logische eenheden, dan weet je niet anders.

En ja, waar ik kan, zal ik logische eenheden gebruiken. Als het aan mij lag, zeggen we vandaag het is verdomd koud omdat het 278 graden buiten is, gelukkig heb ik binnen de verwarming aan en is het 294 graden binnen. Ik doceer zelf in brandveiligheid, waarin een groot component natuurkunde zit, en in de boeken die ik hierover schrijf, streef ik naar zo logisch mogelijk gebruik van eenheden. En wij geven binnen de brandveiligheid loopsnelheid van personen gelukkig ook in m/s aan!
Voor brandveiligheid is een snelheid in meters per seconde natuurlijk helemaal logisch. Je wil weten hoeveel seconden je er over doet om de x-aantal meters naar buiten af te leggen.

In de auto juist daarom niet. Als ik weet dat ik ergens heen wil rijden wat met een afstand van 250 km is, zegt mij een snelheid van km/h veel meer dan m/s. Als ik gemiddeld dan 80km/h kan rijden weet ik dat ik ruim 3 uur onderweg ben. Bij meters per seconde moet ik dan weer om gaan rekenen.

Wat betreft accu's, als die in joules worden uitgedrukt zou je hetzelfde moeten doen bij je elektriciteitsrekening. En de gasrekening. En de benzine aan de pomp. Ik denk dat mensen wel eens verbaad konden zijn hoe goedkoop benzine of gas per joule is tegenover elektriciteit per joule.
Dit, als we alvast beginnen met het omrekenen van alle brandstoffen en electriciteitsverbruik naar Joules, dan hebben we een veel eerlijker vergelijk met vele zaken.
Dan weten we dat ook echt teveel betalen voor electriciteit en dat een EV erg zuinig is.
Nu ga je bij je temperatuurvoorbeeld toch een beetje de mist in; bij de Kelvin eenheid wordt het woord 'graden' niet gebruikt. Dus 20 graden (Celsius) = 293 Kelvin.
Als je het dan over temperatuur hebt, moet je het wel correct schrijven/zeggen natuurlijk.
De schaal van Kelvin heeft geen graden, zoals Celsius en Fahrenheit.
Het is dus 278 Kelvin buiten, in jouw eerste voorbeeld.
Maar goed die offset van 273,15 met de graden Celsius zal niet zo snel worden geadopteerd vrees ik.

Overigens bij de kJ wel een kleine k voor de kilo.

Met die J voor energie worden dingen ineens wel onderling vergelijkbaar.
Om de een of andere reden willen marketeers daar nog niet aan, lijkt het.

Hoewel in bijvoorbeeld de wielrennerij de renners tegenwoordig wel weten hoeveel Watt ze leveren.
Als je dan je voedsel in kJ (en dus niet kcal) inneemt kan je daar wel wat mee. Zeker op dat niveau.

Gelukkig wordt het vermogen bij elektrische auto's vaker in kW vermeld. Dan worden we toch nog een keer verlost van de pk.
En in Nederland geeft met de afmeting van een beeldscherm aan als de diagonaal. In inches, ook nog.
Bij welke andere dingen gebruiken we de diagonaal? Bij welke inches? En in combinatie?
(Moet je het helemaal niet gaan hebben over een 3/4 inch schroefdraad. Of over autobanden met de mix van inches en mm. Of fietsbanden, waar 1,75 en 1 3/4 verschillende maten zijn.)
Let wel dat een 1/2 of 3/4 duims schroefdraad die veelal voor water- en gasleidingen gebruikt wordt in Nederlandse duimen (zo'n 30mm per duim) wordt gemeten en niet in inches zoals in de VS gebruikt 8)7
Ja, ik vind dat ook altijd wat apart. Wij hebben vaak kritiek op het imperiale systeem van de VS, maar ondertussen gebruiken wij het metrisch systeem ook niet voor de volle 100%, zoals jouw voorbeeld al aantoont.
Dus 1 Watt is 1 Joules per seconde.
Op 1 of andere manier negeert de hele industrie deze normale basis natuurkundige logica, en gebruikt Wh,, dat het vermogen vermenigvuldigd met de tijd is, om de energie in een absurd ridicule manier weer te geven. Waarom niet gewoon Joules? Zoals het hoort?
Dan is 1 Ws dus 1 Joule.
Kan je die hele Joule vergeten en het houden bij vermogen Watt en tijd in secondes of uren. :)
Of je die Joule deelt met de tijd of die Watt vermenigvuldigt met de tijd is dus lood om oud ijzer.
Het draait simpelweg om het wiskundige gegeven dat Vermogen x Tijd = Energie en dientengevolge Energie / Tijd = Vermogen.

Wie met energie en vermogen rekent (eigenlijk met alles in techniek en natuurkunde) moet exact op de hoogte zijn van de dimensies L (lengte), M (massa) en T (tijd) in de verschillende grootheden.
Als ik iets nieuws/onbekends bestudeer zoek ik die het eerste uit.
Het is een perfecte check of je formules kloppen. Het is ook zeer geschikt om vreemde/verschillende processen met elkaar in verband te brengen.

[Reactie gewijzigd door Bruin Poeper op 28 november 2021 11:53]

Om dezelfde reden dat je tegen kabelbinders: Tie wraps zegt, tegen een berichtje: whatsapp en tegen een wandcontactdoos: stopcontact. Ja je hebt gelijk maar gelijk hebben is nog geen gelijk krijgen....😃
Ik weet het...

Het is een tik van me, om dingen logisch te willen maken/hebben.
Volgens mij werken bijna alle telefoons met een lithium batterij van 3,7V(sommige high-end telefoons met snellaadtechnieken hebben meerdere cellen, maar als nog de som van mAh van de cellen bij elkaar getelt). Dus vergelijken is niet zo'n punt lijkt mij.
Ja precies, bij die telefoons met snellaadtechniek worden de cellen parallel gezet, niet in serie, vandaar dat de spanning niet oploopt.
Meer is meer beter als het om marketing gaat
Dan noemen ze het in mWh, dan heb je ook een groot getal.
Dan nog zegt het niets!
Want sommige toestellen zijn zo onzinnig in hun verbruik, dat je hem snel leeg trekt.
Andere hebben een mindere capaciteit, maar gaan daar zuiniger mee om ;)
In andere woorden. Elke budget telefoon is zo, die budget socs zijn zo langzaam dat ze altijd op de pieken van hun kunnen moeten draaien voor achtergrond taken
Alle mobiele telefoons gebruiken maar 1 cel momenteel. Of als ze er meerdere hebben dan doen ze ze in parallel zoals de OnePlus 8T en hoger, niet in serie dus de spanning blijft gelijk.

Dus de spanning is altijd 3.7-4.2 volt en is vergelijkbaar met alle andere toestellen. Op zich niet echt een gekke metric als je je puur houdt binnen de smartphone scope.

Maar Wh is technisch veel beter ja. Dan kan je ook vergelijken met apparaten die wel meerdere cellen in serie gebruiken zoals laptops. Maar daar zie je ook eigenlijk altijd wel het Wh verhaal.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 27 november 2021 16:17]

Ik koop pas weer een Samsung telefoon als dat bedrijf eens ophoud met het volgooien met programma's waar ik niet mee doet en ook niets mee heb. Je bent niet eens baas over je eigen telefoon. Verschrikkelijk al die nutteloze bloodware.
Op zich valt het wel mee, net vorige week na de Android 12 upgrade op mijn S21 een factory reset gedaan, en tijdens instellen krijg ik wel de vraag voorgeschoteld een partij bloatware te installeren, maar kon het gewoon overslaan.
De overige applicaties zijn systeemapplicaties. Nu kun je er over discussieren of een mail, agenda en browser applicatie meegeleverd hoeven te worden op een telefoon, maar ik ken geen enkele telefoonmaker die dat niet doet.
Na het afronden vond ik nog Facebook en Netflix, en Facebook kon ik gelijk verwijderen (zonder uitschakelen). En Netflix moet meegeleverd zijn voor bepaalde DRM voor betere kwaliteit beeld, dus kan ik mee leven, ook omdat ik het gebruik.
Bleef over de Galaxy Store naast de Play Store op het apparaat, is een beetje dubbel.
Uiteraard kun je met ADB op besturingssysteem nog verder gaan met componenten verwijderen.

Pak je een Xiaomi, Oppo of een ander Chinees merk heb je minimaal dezelfde zo niet meer troep. Mijn vorige Oneplus zat Facebook framework op als systeemapp, niet te verwijderen op een normale manier.

je kunt naar een Pixel gaan, maar die zit vol Google meuk, of een iphone maar die zit vol Apple meuk, of een Motorola, die is waarschijnlijk nog het minst vervuild.
Ik zat zelf te denken aan de Nokia XR20, alleen een os en de rest mag je er zelf op zetten wat je denkt nodig te hebben, zo hoort het eigenlijk te zijn. Mijn dochter heeft inderdaad een Xiaomi en zit nu al half vol, vol met de meest onzinnige troep waar je niets mee kan en eenmaal geïnstalleerd, krijg je die troep er nooit meer af. De telefoon van mijn vrouw, uiteraard een Samsung, staat vol troep en je krijgt het er nooit meer af. Vreselijk
Baas ben je nergens. Een iPhone zit ook vol voor geïnstalleerde rommel wat je opslag vol gooit. Hoeveel Androids heb ik in huis gehad ? Zo goed als iedereen doet het. Van Motorola tot Sony. Van Nokia tot htc. Van honor tot xiaomi. Idem voor de Samsungs van deze wereld. Bloatware en reclame zit overal. Ga je bij eender welk toestel. Ik denk dat switchen gewoon ijdele hoop is. Koop gewoon wat je graag hebt want je kan voorgeïnstalleerde apps nergens meer ontlopen.
Bloatware, niet bloodware. Ik dacht even dat ik een nieuwe, heftige term had gemist ;)
Waarom probeer dan niet eens een Pixel? Persoonlijk vind ik het een goed balans tussen bloat (bijna geen behalve dat google al zijn stock apps heeft geïnstalleerd) en keuze. :)
Een diameter van 6,5 inch. Ik zie geen rond scherm.

[Reactie gewijzigd door Dancing_Animal op 27 november 2021 16:34]

Nee, plat, ronde schermen zijn duurder te maken.
Klopt. Moet natuurlijk diagonaal zijn.
Ik vind Samsung's goedkope lineup best goede toestellen over het algemeen. Op het werk zie ik ze veel want we geven altijd flut telefoons aan onze gebruikers (niet mijn keuze). Daarom stoppen de meesten van ons de sim gewoon in hun prive toestel (BYOD)

Maar op zich valt het erg mee, we hadden eerst Huawei (totdat Trump gebeurde) en dat was echt flutzooi als je naar de goedkope toestellen kijkt. Die van Samsung zijn daadwerkelijk bruikbaar, helaas wel best traag met een complete "Work Profile" erop.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 27 november 2021 16:23]

Waarom zeggen ze tegenwoordig "5000mAh Typical" en dan is batterij toch rated 4855mAh.


Dit is toch gewoon misleiding?
Typische capaciteit, maar dan niet in huis tuin en keuken omgeving maar in een laboratorium.

Klinkt alsof de marketing BS de specs moeten opleuken, ze geven wel aan dat het onder laboratorium omstandigheden getest is (maar d8ie disclaimer zullen ze vast wel verplicht moeten vermelden als de werkelijkheid willen oprekken)
Samsung en productnamen…
Dat de A03s nu een Mediatek soc heeft, ipv een Snapdragon, zoals zijn voorgangers; gaat dat het lastiger maken om custom roms te ontwikkelen? Of zijn de low-end snapdragons net zo'n drama als mediatek's?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee