Nederlands bedrijf Somnox brengt tweede versie van slaaprobot uit voor 549 euro

Somnox brengt de Somnox 2 uit, een apparaat dat gebruikers moet helpen bij het in slaap vallen. De slaaprobot dient gebruikt te worden als een knuffel en meet de ademhaling van de gebruiker. De robot beweegt vervolgens om de ademhaling te vertragen.

De Somnox 2 heeft vergelijkbare functionaliteit als het eerste model dat in 2019 verscheen, maar heeft diverse verbeteringen. Zo heeft de nieuwe versie wifi en bluetooth en volgens de makers is het algoritme voor het meten van de ademhaling verbeterd, zodat de robot in 'bijna alle' slaapposities werkt. Ook is de bijbehorende app volledig vernieuwd en de slaaprobot is kleiner, lichter en zachter dan zijn voorganger. Verder is de ingebouwde speaker verbeterd.

Met ingebouwde sensoren meet de Somnox 2 de ademhaling van gebruikers als zij in slaap proberen te vallen. De robot maakt vervolgens bewegingen die erop gericht zijn om de ademhaling van de gebruiker te vertragen. Volgens de ontwikkelaars brengt dat rust en kunnen gebruikers daardoor sneller in slaap vallen, dieper slapen en langer doorslapen.

Met wifi- en bluetooth-ondersteuning kan de slaaprobot ook gebruikt worden voor het afspelen van geluiden, podcasts en meditatieoefeningen. Volgens de makers is de slaaprobot ook geschikt om overdag ademhalingsoefeningen uit te voeren.

Somnox is in 2015 opgericht door oud-studenten van TU Delft en werkt samen met slaapwetenschappers. In 2017 haalde de start-up geld op via Kickstarter om het eerste model van de Somnox-slaaprobot te maken. Die is sinds 2019 te koop en kostte aanvankelijk 599 euro. Het nieuwe model Somnox 2 is nu verkrijgbaar voor 549 euro.

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

03-11-2021 • 10:38

90 Linkedin

Reacties (90)

Wijzig sortering
Voor mensen die benieuwd zijn naar de use-case van dit product, moet je even naar het Tweakers artikel van 2017: WouterKvG in 'nieuws: Nederlandse start-up behaalt crowdfundingdoel voor slaa...
Ik moet zeggen dat ik ook met die achtergrond erbij nog niet echt de use-case zie. Mensen die slaapproblemen hebben en al verschillende dingen hebben geprobeerd hebben hoogstwaarschijnlijk ook zelf ademhalingsoefeningen geprobeerd, dus hiermee is het dan niet ineens opgelost lijkt mij.

Ik heb zelf ook vaak moeite met in slaap vallen, ik merk dat mijn hartslag (zoals gemeten door mijn fitbit) onder de 57 moet komen met bijbehorende rustige en consequente ademhaling, wat redelijk te forceren is door echt even op ademhaling te focussen. Mijn Fitbit heeft daarvoor dan weer een app die goed helpt, maar inmiddels kan ik het zelf ook.

Toch zijn er nachten dat ik gewoon om 11 uur naar bed ga en pas rond een uur of 4 inslaap, waar al die dingen niet werken. Ik kan me niet voorstellen dat het vasthouden van een robot hier iets aan zou veranderen.
Veel mensen hebben vaak al verschillende dingen geprobeerd. Wat ik wel heb gemerkt in de afgelopen 5 jaar is dat slaapproblemen zeer persoonlijk zijn en dat er helaas niet 1 oplossing is die voor iedereen alle problemen oplost.

Ademhalingsoefeningen zijn inderdaad een bewezen manier om tot rust te komen, alleen niet iedereen heeft de rust om dat goed te doen. Daar kan Somnox bij helpen, juist omdat je niet actief bezig hoeft te zijn met je ademhaling. Door het principe van mimicking is je lichaam automatisch geneigd om de ademhaling over te nemen waardoor je makkelijker ontspant.

Maar het blijft allemaal heel persoonlijk! We hebben een 30 dagen probeerperiode, dus als je het een keer wilt proberen.. :) Stuur me anders een PM als je meer info wilt, ik help je graag.
Jammer genoeg nog altijd wel duur.
Verwachten jullie een toekomstige generatie aan hogere getalen te kunnen produceren en de kosten te drukken?

30 dagen is best kort eigenlijk en met die probeer periodes heb ik zelf ook altijd schrik dat je nog eindigt ervoor te betalen vanwege niet te voldoen aan de resem voorwaarden die meestal erbij horen.
Uiteraard proberen we altijd zo kosteneffectie mogelijk ontwerp te maken en het helpt zeker als we grotere aantallen kunnen produceren. Dan zit je nog wel met de assemblage die we in Nederland laten doen. Ook hiervoor is het ontwerp geoptimaliseerd, maar de assemblage bepaald een groot gedeelte van de kostprijs. Naast de kostprijs zelf moet natuurlijk ook het team en ontwikkelkosten betaald worden, maar met hoe grotere aantallen hoe schaalbaarder dit wordt.
30 dagen is best kort eigenlijk en met die probeer periodes heb ik zelf ook altijd schrik dat je nog eindigt ervoor te betalen vanwege niet te voldoen aan de resem voorwaarden die meestal erbij horen.
De meeste mensen merken na ongeveer 2 tot 3 weken effect. Maar mocht je meer tijd nodig hebben dan is dat altijd te bespreken. Verder moet je bij ons wel echt heel erg onbehoorlijk met het product om zijn gesprongen om niet het volledige bedrag terug te ontvangen. In de afgelopen 3 jaar hebben we nog maar een paar gevallen gehad waarbij het product dusdanig beschadigd was dat we mindering moesten aanbrengen.
Buiten Trustpilot vind ik wel geen reviews terug eigenlijk.
Wat toch wel wat jammer is.

Mogelijks dat de Tweakers redactie er eentje een tijdje wilt testen?
Moet je wel iemand hebben die slaapproblemen heeft, hoe wil je anders een goede review geven:p
Daar heb ik ook even bij stilgestaan en ik besef dat je verwijst naar een eerdere opmerking van mij :p
Maar op zijn minst is het dan onafhankelijk al.
De werking ervan analyseren vereist een grotere groep van mensen, liefst placebo controlled en bij mensen met een historie van slaapproblemen.
Maar de tweakers redactie zou naar zaken zoals kwaliteit, functionaliteit kunnen kijken.
Zoals iemand dat er één had vermelde, dat het geluid dat het ding maakte storend was.
Precies dat, alle goed bedoelde tips die dan altijd volgen over hoe je het wel even oplost als je...
Het is zeer persoonlijk en wat voor 1000 mensen werkt kan voor de andere totaal niet werken.
Persoonlijk ga ik pas slapen als mijn vrouw in diepe slaap is, en waarschijnlijk om precies het effect wat dit ding nabootst. Ik snap hem wel.
Gelukkig niet nodig mits ik er maar voor zorg dat ik later dan haar ga slapen. Alleen of eerder is funest, dan kan ik de nacht wel vergeten. Als ze wakker is geworden omdat 1 van de kinderen spookt, kan ik het ook vergeten.
Ik denk dan vooral: neem je dit dan ook mee op reis? Of als je overnacht bij vrienden of op kampeervakantie gaat met het gezin?

Natuurlijk heb ik gemakkelijk praten als niet slecht slaper, maar uiteindelijk komt het gewoon neer op je hoofd leegmaken. Trucjes om in slaap te vallen zijn maar trucjes. Ja slapeloosheid kan een ziekte op zich zijn maar ik ben er echt van overtuigd dat een grote groep gewoon zijn/haar brein overstelpt met prikkels voor het slapen gaan en dat ze alles in hun leven willen kunnen controleren. Dat gaat gewoon niet, en dat niet kunnen accepteren maakt het alleen maar erger.

Maar ik ben dan ook de persoon die het nut niet inziet van dingen zoals sleep tracking. Wat heb ik eraan als mijn Fitbit zegt dat ik goed, slecht, kort, lang geslapen heb?

Als ik dacht dat ik goed sliep en mijn Fitbit zegt van niet: paniek, dus ik ga slechter slapen.
Als ik dacht dat ik slecht sliep en mijn Fitbit zegt van niet: er zal wel iets met dat ding schelen

Maar als de Somnox voor sommigen werkt: mooi zo. Maar ik zou niet samen kunnen zijn met iemand die met zo'n ding slaapt.
Hoe goed en leuk het bedoeld is allemaal, blijf je ergens toch je hersenen op een bepaalde manier prikkelen tijdens de slaap en het in slaap vallen..
(Niet dat het niet voor sommigen kan werken)

Maar voor velen; Als je een uurtje voor t slapen gaan gewoon niet meer zelf actief bezig gaat met je telefoon/ipad/laptop etc (en al helemaal niet in bed mee bezig zijn) ben je al een stuk beter bezig :)

Zelfs “dom” tv kijken is eigenlijk nog beter omdat je niet zelf actief bezig bent :/

[Reactie gewijzigd door poor Leno op 3 november 2021 10:46]

Goed om te weten: het ligt veel genuanceerder dan enkel 'schermgebruik'. Het gaat bij schermgebruik en omgevingslicht om intensiteit en de kleur (blauw licht is niet bevorderend voor de twee ritmes die slaap/wakker bepalen). En dat is nog los van de vele andere factoren om die slaap kunnen beïnvloeden.

[Reactie gewijzigd door Gody op 3 november 2021 11:30]

Dat weet ik, maar er wordt juist vaak enkel 'het licht' als voorbeeld gebruikt, wat jij nu aanhaalt, terwijl juist de activiteit zelf over t hoofd wordt gezien..

Door continu bezig te zijn, te bewegen, actief kijken, nadenken over t volgende ding, opzoeken, aanklikken etc. etc, komen de hersenen niet goed tot rust.

Daarom is passief tv kijken of een boek lezen gewoon altijd nog beter.
En dan zijn er de miljoenen mensen waar dat dus niet bij werkt, zoals ik. Al doe ik 2 uur niets voor het slapen gaan, ik kan dan soms volledige nachten wakker liggen en soms maar een uur, maar het is niet zo simpel als jij en anderen hier omschrijven...
Zelf ook lang last van gehad maar wat Poor Leno zegt is wel deels waar. Sinds ik niet meer op m'n scherm kijk in bed slaap ik een stuk beter. Icm met meer sporten slaap ik tegenwoordig als een roosje :z
Dat werkt dus bij jou wel en bij miljoenen anderen niet, precies wat ik al zei...
Het gaat niet om “simpel” en is ook zeker niet zo bedoeld.

Waar jij t over hebt, is (waarsch) een heel ander slaap probleem. En bestaat de kans dat zo’n kussen bij jou wel werkt.

Waar ik t over heb is een structureel en exponentieel probleem dat is ontstaan met de komst en gebruik van “de schermen”, en zal alleen maar erger worden.
Dan helpt zo’n kussen niet..
Hier hetzelfde. Het probleem is dat mijn zintuigen enorm gevoelig worden als ik wil slapen dus als het niet echt 100% stil en donker is, dat ik niet in slaap kom.

Daar gaat zo'n robot niets aan veranderen, daar wordt mijn prikkelgevoeligheid niet minder van.
Voor veel mensen is 'te stil' inderdaad een issue, ik heb daar zelf ook last van. Zelf heb ik altijd een ventilator naast m’n hoofd, maar feitelijk is het de witte ruis die helpt. Daarbij wil, zoals @poor Leno al zei "dom tv kijken" ook nog wel eens helpen. Ik heb een iPad naast m’n bed staan waar ik easy TV op kijk zoals Rail Away, Wheeler Dealers... dat soort pulp tv ;-)
Bij mij is het juist andersom: Bij elk beetje omgevingslicht of achtergrondgeluid kan ik niet in slaap vallen of word ik wakker.
Ik zei ook niet dat het voor iedereen opgaat ;-)

Licht in de slaapkamer is voor mij ook een zeer negatieve factor trouwens.
sta gewoon iedere dag 90 min vroeger op en ga 60 minuten intensief sporten voor je begint aan je dag.
Goed sporten, licht ontbijt met een kopje koffie en je bent een hele dag helder en actief.
Ik kan bijna garanderen dat de slaapproblemen minstens drastisch zullen minderen.
Ook dit is per situatie verschillend. Ik doe normaal gesproken niet veel dus is me lichaam niet veel gewend. Maar verschillen keren dat ik zelfs na drukke dagen zoals bij verschillende klussen (verhuizen, laminaat leggen, helpen met keuken bouwen) dat het bij mij verschillend uit pakt.

Ik heb klussen gehad van 4 of 5 dagen waar ik de hele klus gewoon met moeite in slaap te komen omdat me lichaam gewoon niet slaap moe was terwijl ik eigenlijk gewoon bijna te moe was om naar de wc te lopen.

Ik heb klussen gehad waar me lichaam aan gaf dat ik moest slapen maar me gedachte overactief waren en ook niet kon slapen.

Andere tijden dat ik erg moe was en wel gewoon kon slapen. Soms zelfs direct toen ik thuis kwam dat ik gelijk naar bed ging.
Om half 4 er al uit ja?
Iemand die op 03h30 opstaat gaat niet om 23h slapen hé. Je past je levensritme toch aan naargelang de activiteiten?

Tot voor kort moest ik aanwezig zijn bij de vroege shift in een bedrijf, moest om 04h45 vertrekken om er tegen kwart voor 6 aanwezig te zijn. En ja ik stond effectief 90 minuten vroeger op om eerst 45 minuten te kunnen trainen in de locale fitness. Moet er wel bij zeggen dat ik rond 20h - 21h al aan het slapen was én vaak nadat ik thuiskwam rond 15h zeker een uurtje sliep

[Reactie gewijzigd door killerbie op 3 november 2021 23:16]

Vandaag.
Morgen om twee uur.
Ik zweer bij een e-reader. Kwartiertje lezen en ik ben zo weg. Een boek lezen duurt een eeuwigheid, maar daar lig ik niet van wakker.
Kwartiertje lezen lukt helaas niet. Als ik eenmaal begin te lezen wil ik mijn ereader niet meer wegleggen. 8)7
maar daar lig ik niet van wakker.
Weet niet of dit bewust was maar bedankt voor de lach :)

Zelf kijk ik een serie, aflevering van 20 min haal ik de helft niet eens, dus ondanks dat dat niet zo moeten werken (door het blauwe licht en hersenactiviteit) werkt het bij mij als een tierelier!
Ik zet altijd de Tweakers Podcast aan en dan ben ik zo weg.
Zegt niets over de kwaliteit van de podcast, die is best OK. Maar gewoon het luisteren ernaar maakt mijn hoofd leeg genoeg om zo in slaap te vallen. Enige nadeel is dat ik er ongeveer 5 avonden over doe om de hele podcast te beluisteren :)
Enige nadeel is dat ik er ongeveer 5 avonden over doe om de hele podcast te beluisteren
Dat is inderdaad een nadeel als je daardoor 2 dagen per week wakker ligt.
Met nerds om tafel is ook een hele goeie.
En plots wakker schrikt als er ineens een schreeuw reclame oppopt tussendoor? :+
Nee, podcast stopt vanzelf als de aflevering voorbij is en heb er op spotify nog geen reclame doorheen gehoord :)
Lezen, zelfs op een e-reader met so min mogelijk blauw licht, helpt ook erg goed om in slaap te vallen.

De use case is echter ook om dieper te slapen en langer door te slapen. Die heb je met beter inslapen niet te pakken. Ben nu benieuwd naar ervaringen van echte gebruikers.
Bob Ross of Rail Away op TV kijken werkt het best :O
Hoe goed en leuk het bedoeld is allemaal, blijf je ergens toch je hersenen op een bepaalde manier prikkelen tijdens de slaap en het in slaap vallen..
(Niet dat het niet voor sommigen kan werken)

Maar voor velen; Als je een uurtje voor t slapen gaan gewoon niet meer zelf actief bezig gaat met je telefoon/ipad/laptop etc (en al helemaal niet in bed mee bezig zijn) ben je al een stuk beter bezig :)

Zelfs “dom” tv kijken is eigenlijk nog beter omdat je niet zelf actief bezig bent :/
Klopt, uit veel testen is gebleken dat veel mensen die niet goed kunnen slapen, het vaak komt door hun smartphone/tablet, en is het beste een uur of meer van tevoren te stopen met kijken naar je smartphone/tablet, en ja dan zou dat me eerste ding zijn om mensen aan te raden dat eerst te doen, maar het is gebleken dat Social Media erg verslavend is, en dan kiezen mensen veel sneller voor deze "oplossing".
Ben benieuwd of iemand hier er een heeft en wat de ervaringen zijn?
Op Trustpilot verzamelen we onze reviews. Deze lopen uiteen van 'het doet helemaal niets voor mij' tot 'door Somnox heb ik mijn slaapmedicatie kunnen afbouwen en stoppen' Uit onze eigen onderzoeken blijkt dat ongeveer 70 tot 80% van de gebruikers baat heeft bij Somnox. Uit eigen ervaring kan ik zeggen dat het een bijzondere ervaring is maar dat je er zeker de eerste paar dagen echt voor open moet staan.

Persoonlijk heb ik gelukkig geen slaapproblemen en lees ik ook graag voor het slapen gaan. Zelf gebruik ik hem wel af en toe als ik een drukke dag heb gehad om even tot echte rust te kunnen komen zonder actief ademhalingsoefeningen oid te hoeven doen.
Uit onze eigen onderzoeken blijkt dat ongeveer 70 tot 80% van de gebruikers baat heeft bij Somnox.
Zijn dat klinische onderzoeken? Met andere woorden, kan een product als deze onderscheiden worden van een placebo? ik kan me voorstellen dat de oorzaak van slaapproblemen vaak tussen de oren zit, en zelfs als dat niet het geval is de oplossing evengoed tussen de oren kan zitten. Deze robot lijkt me daar op inspelen; als je er van overtuigd bent dat je goed kunt slapen, is goed slapen een stuk makkelijker. Ik denk dat ik jullie uitvinding voorbij heb horen komen in een Audible book en een expert was bijzonder sceptisch of meer apparaten wel bevorderlijk voor de nachtrust is. Anderzijds, als je met deze robot iemand beter kunt laten slapen maakt het eigenlijk niet uit of dat puur tussen de oren zit of een wetenschappelijke oorzaak heeft, een goede nachtrust is een goede nachtrust.
Goede vraag @84hannes . Het belangrijkste onderzoek betreft een studie waarbij de participanten gedurende een aantal weken op basis van een gevalideerde vragenlijst aangaven hoe ze hun slaap ervaren. Dus zeker niet volledig klinisch en geen dubbel blind onderzoek dus placebo zou zeker nog het geval kunnen zijn.

We zijn overigens wel bezig om een diepgaander onderzoek op te zetten waarbij dit wellicht uitgesloten kan worden. Zoals je zelf ook al aangeeft, persoonlijk zou ik het niet eens zo erg vinden als het wel placebo blijkt te zijn als het wel helpt om een slaapprobleem op te lossen.

Slaap experts zijn over het algemeen inderdaad terughoudend met apparaten die niet volledig klinisch getest zijn. Ze onderschrijven wel vaak de onderliggende principes waarop de Somnox gebaseerd is overigens.
Ik begrijp dat deze persoon verbonden is aan het product, maar vanwaar de +3?
Zo spotlight vind ik het niet. Maarja, meningen verschillen.

Iemand die geen slaapproblemen heeft lijkt mij niet de meest geschikte voor hierover te oordelen en uit eigen onderzoek leunt wel wat aan bij 'wij van wc eend'.

Ik heb het zien voorbij komen op IG en mijn initiële reactie was dat het redelijke onzin was.
Omdat ik iemand ben met enorme slaapproblemen en al lang slaapmedicatie neem en alles dat zou kunnen helpen verwelkom, heb ik er eens verder naar gekeken.
Na verder te kijken ga ik het niet meer zomaar afdoen als onzin. Maar je moet wel een aardig bedrag geld hebben liggen dat stof vergaard om het te kopen.
Ik heb al aardig wat stuff bekeken voor te slapen en ik ga voornamelijk wel akkoord met wat ik al las, dat zelf op je ademhaling letten en goede slaaphygiëne het belangrijkste zijn en best een eindje goedkoper.
Ik ga niet zeggen dat ik niet nieuwsgierig ben, maar daarvoor is het wel een eind te duur.

De mimicking waar WouterKvG over spreekt verder naar beneden is inderdaad wel een oude beproefde methode.
Tijdens één van de slaaptherapiëen die ik gevolgd heb bij een kinesist, was een advies inderdaad om je hand op de buik (of op je partner gwn) te leggen zodat je de ademhaling voelt en die dan kan overnemen.
Mijn ademhaling zit slecht standaard en dat zou helpen.
Ook btw een reden waarom het wel eens wordt gezegd waarom dieren in bed helpen, je neemt hun ademhaling en rust dan wat over.

Edit: thx voor de off topic.
Is dit een gesponsorde post?

[Reactie gewijzigd door DaemonAngel op 3 november 2021 23:44]

Wat ik me afvraag, is of het ook helpt om door te slapen. En zo ja, hoe?
Inslapen is bij mij vaak niet het grootste probleem, maar ik word wel om de haverklap wakker, waardoor ik niet voldoende diepe slaap krijg.
Voor doorslapen hebben we geen onderzoeken of specifiek bewijs. We hebben wel een aantal gebruikers gehad die zelf met hun smartwatch meer diepe slaap hebben gemeten, maar dat is natuurlijk niet echt significant.
Dat klinkt dan voor mij als een dure gok.
Ja, tenzij je na het wakker worden lang wakker ligt of aan het piekeren bent is het denk ik inderdaad wel een wat grote gok. We hebben eventueel wel een 30 dagen uitprobeerperiode.
Ik denk dat schermen vervangen uit de slaapkamer al enorm helpt. Dat en tien minuten meditatie zorgt ervoor dat ik direct in slaap val.
Ik heb vorige maand de somnox 1 besteld, ik kom heel moeilijk (duurt vaak uren) in slaap en hoopte dat het zou werken. Je mag hem 30 dagen zonder voorwaarden proberen, in eerste instantie veel te geconcentreerd op dat apparaat om relaxed in slaap te vallen, maar na een paar dagen leek het in ieder geval mijn hoofd leeg te houden. Na een paar weken begonnen een paar dingen mij te irriteren en zat ik nog steeds te twijfelen over terugsturen. Irritaties waren voornamelijk de zachte trilling van de motor, die icm met mijn matras (zeer specifieke combinatie) een galm creëren die nog het meest lijkt op snurken. En de speakers waren slecht (regengeluiden etc) Echter, als ik hem dan uitzette, en ging slapen zonder, dan merkte ik dat mijn gedachte weer veel luider werden en begonnen te ratelen. Het apparaat zelf is nagenoeg onhoorbaar. Als ik een kussen naast me leg en dat ding erop, dan was die trilling weg. Hoe dan ook, ik hoopte eigenlijk dat ze een 2de generatie uit zouden brengen, en ja hoor, een mail met aankondiging nieuwe somnox 2. Nu de belangrijkste conclusie. Ik zat nog binnen de tijd om hem terug te sturen, dus gedaan. En nu zit ik al een 1,5 week zonder de somnox 1. En dat is waar het echt duidelijk werd dat ik het apparaat miste. Ik kreeg er zelfs een beetje stress van en in slaap vallen gaat weer heel slecht. Heb de somnox 2 dus gelijk gisteren besteld. En eerlijk gezegd kan ik niet wachten tot ik hem weer kan gebruiken.
Lijkt meer alsof je een relatie beschrijft met alle kleine irritaties. Bent gaan missen toen ze weg was en uiteindelijk voor een upgrade gegaan, good for you 😁
Is wel het punt! Dit soort dingen zijn super gevoel met gevoel met gevoel, en als we erover praten is de duiding eigenlijk niet het gevoel!

Zelfbeheersing en bijpassende oefeningen zijn wat mij betreft de middelen hier. Je zal die in ieder geval niet missen.

Vaak helpt een 'token' al een heleboel. Het idee / de affirmaties 'dit ding maakt mijn slaap goed. Ik heb dit ding vast, dus ik ga slapen. Slaapproblemen wordt ik nu mee geholpen' zouden heel krachtig mogen zijn. Boven het mascotte effect is er in ieder geval veel mogelijk, gezien kleine bewegingen en geluiden het complexe proces in gaan. Machine learning (meer input!!!) zou op een gegeven moment ons kunnen vertellen dat de raarste dingen vaak werken :)

Zeker geen product waar ik ooit aan dacht, en dat vind ik best bijzonder!
Weggehaald.

[Reactie gewijzigd door Jago2 op 4 november 2021 09:15]

Niet om vervelend te doen, maar ik begrijp je boodschap niet. Wil je hiermee zeggen dat deze dingen makkelijk voor weinig geld te vinden zijn als je geluk hebt, en je er kan aan verdienen ?
Vervelende reactie om te lezen. De informatie over je verkoop kan je beter weglaten.
Ok, bedankt voor de informatie. Kunnen we niks mee
Helaas zijn wij nu in een wereld waar niet naar de bron wordt gekeken, maar er worden tussen oplossingen
gezocht en gemaakt.. Als je de bron aanpakt dan heb je heel veel andere dingen niet meer nodg ;)

Veel denken daarbij niet meer bij na en kopen het gewoon omdat ze denken dat het hun "bron" probleem oplost. Helaas is dat niet zo..
Het zou inderdaad mooi zijn als de bron direct aangepakt kan worden. Helaas is de bron van slecht slapen niet altijd te herleiden laat staan op te lossen. Wat ik vooral mooi vind van de Somnox is dat het juist niet naar de bron kijkt maar de negatieve spiraal waar mensen vaak in zitten kan doorbreken. Zo hebben we een keer een brief ontvangen van iemand die al 10+ jaar slaapproblemen had nadat haar partner was overleden. Had al vanalles geprobeerd, maar uiteindelijk was het met Somnox gelukt om haar slaapuren te verdubbelen. Als we maar een paar van deze mensen kunnen helpen dan ben ik een blij man :)
Dat is een mooie een emotionele twist, maar het blijft problematisch dat we zoeken naar trucjes en fixes om het gewenste resultaat te bekomen zonder de oorzaak aan te pakken.

Je introduceert misschien tal van andere neveneffecten zoals een verhoogde afhankelijkheid van de slaaprobot (je kan niet meer zonder), placebo-effect, conditionering, impact op relatie (afstandelijker worden, beginnen praten tegen je slaaprobot ipv tegen je partner), etc.

Ik denk dat het er allemaal wel over eens zijn dat onze slaapkwaliteit er op achteruit is gegaan de laatste 10-20 jaar. En dan mag je eens nadenken wat er de laatste 10-20 jaar gebeurd is. Spoiler: de digitale revolutie.

[Reactie gewijzigd door humpus op 4 november 2021 09:29]

De meeste "kopzorgen" waar ik door wakker blijf liggen heb ik zelf geen tot weinig invloed op. Denk aan hoge belastingdruk, hoge werkdruk, geen betaalbare huizen, somber toekomstperspectief en ga zo nog maar even door. Andersom kan een goede nachtrust wellicht wel helpen om het allemaal draagbaarder te maken en daarmee het e.e.a. te verbeteren. Feit is dat een slechte nachtrust nooit helpt.

On-topic lijkt het me een leuke gadget maar ik vind 'm nog net even te prijzig om voor de lol te proberen.
Daar heb je wel invloed op ;-)
Ze zitten in je eigen hoofd.
Tenzij je een heel vervelende nieuwslezer in de buurt hebt die het 's nachts naast je bed komt staan opdreunen.
Voor die zaken helpt meditatie enorm.
Beter leren je hoofd leeg te maken.
En die opmerking komt van iemand die een burn-out gehad heeft. Werkdruk en stress en piekeren zijn mij welbekend.
Het helpt effectief om te mediteren en te leren op je ademhaling te letten.
Neemt niet weg dat ik nog slaapmedicatie neem hoor :D
Wat Wouter ook al zegt, helaas is de bron niet altijd te herleiden of aan te pakken.
Persoonlijk heb ik last van de snelweg verderop, in combinatie met een slecht geïsoleerd huurhuis. Dat is niet op te lossen, beter isoleren wil de huurbaas niet, en succes met een ander huurhuis vinden.

En zo heeft iedereen wel hun reden waarom de bron lastig of niet aan te pakken is. Als bij sommigen er dan een oplossing is is het al winst.
Dat gezegd hebbend, wss niet het product voor mij.
Zeer hoge Black Mirror vibes... Krijg er rillingen van.
Een van de makers heeft toegelicht:

"Qua privacy en veiligheid is de robot helemaal autonoom en zonder bijv. bluetooth te gebruiken. Alleen de eerste keer dien je hem in te stellen naar jouw wensen via een app. Dit kan gewoon gedurende de dag. Daarna is het in principe gewoon een kwestie van in bed gaan liggen en op een knop drukken. :) "
Doen ouders niet hetzelfde bij hun baby's als dit ding? Die gaan ook een heel rijtje af (voeden, verschonen, wiegen, praten, troosten, etc) om te zorgen dat hun kind goed slaapt. Een knuffelrobot is in dat opzicht niet heel anders en als de software slim genoeg is om zich aan te passen aan wat bij elke individuele gebruiker goed werkt dan kan het een aardige bijdrage leveren tegen slaapgebrek en alle symptomen die daar mee te maken hebben zoals bijvoorbeeld stress en rusteloosheid.

Ik zie trouwens meer heil in een robot die zich specifiek aan jou aanpast en je op de voor jou best mogelijke wijze in slaap wiegt, dan moeten testen met medicatie waarbij het lang kan duren tot je de optimale dosis hebt gevonden.

[Reactie gewijzigd door Skit3000 op 3 november 2021 11:00]

Zeer hoge Black Mirror vibes... Krijg er rillingen van.
Goede vervanger voor een airconditioning :+
@WouterKvG Lijkt erop dat jij bij Somnox werkt. Wat ik in veel reacties lees is de prijs hoog om een keer uit te proberen. Hebben jullie ook proefmodellen oid, waarmee je dat soort zorgen weg kunt halen?
Yes, ik ben een van de oprichters :D. We hebben een proefperiode van 30 dagen icm betaalopties met eventueel de optie om in termijnen te betalen. Zo kun je redelijk laagdrempelig uitproberen en is voor de meeste mensen met slaaproblemen een fijne manier. In het verleden hebben we wel eens met proefmodellen gewerkt, maar heen en weer sturen werd dat nogal kostbaar (voor zowel ons als het millieu).

Uiteraard ben je (liefst wel even een afspraak maken) ook van harte welkom om een keertje bij ons langs te komen in Rotterdam!
Top. Nog ff 1 dingetje. Ik wilde net de slaaptest invullen, maar bij de laatste vraag moet ik mijn email adres invullen om het resultaat te krijgen.
Waardoor ik dus de website weer sluit, want er is 0 reden dat jullie mijn emailadres nodig hebben. En het laat een negatief gevoel achter.

Kunnen jullie niet gewoon een knop maken van "hier zijn je resultaten'?
Dan kan de eerste vraag over mijn naam ook weg, want die is voor de rest van de test ook niet relevant.

Wat je niet verzameld, kan ook niet gelekt worden.
Helemaal met je eens, ik zal het eens nagaan. Volgens mij worden de resultaten naar je gemaild zodat je deze op je eigen moment nog eens kunt nalezen. Dit zou natuurlijk optioneel moeten/kunnen zijn.
Marketing wilt ook heel graag een goede aanbieding naar je toe sturen (weet ik na ervaring van het invullen ervan) om je daarna ook vaker te bestoken met wat mails (maar kan zijn dat ik een opt-in vinkje heb gezet)
Maak een apart email adres aan voor dit soort dingen?
Ik vind dat je wel érg paranoide overkomt zo...
Meer principieel. Er is geen meerwaarde om data te verzamelen, dus doe het dan niet.
Uiteraard heb ik wel wat wegwerp adressen waar ik het naartoe kan laten sturen.
Ik vind dat je wel érg paranoide overkomt zo...
Ik vind het een terechte zorg. Je vult bijv. in dat je slaapmedicatie gebruikt (medische gegevens) en stuurt dat met naam en toenaam (= mailadres) aan een bedrijf toe terwijl dat niet nodig is.
gewoon een wegwerp email aanmaken, maar je hebt gelijk
Hier ook al jaren veel slaapproblemen met verschillende (fysieke en mentale) oorzaken. Wat mij momenteel enorm veel helpt zoals hierboven al grotendeels door mensen beschreven: regelmaat, vroeg opstaan, licht ontbijt en een goede bak koffie, uur naar buiten om te bewegen (wandelen/fietsen) en even helemaal geen alcohol.
Vroeger had je nog "Barend en Van Dorp" op televisie. Werkte super, binnen no-time in slaap. :)
Ik ben wel benieuwd wat de slaapwetenschappers er over te melden hebben. Is dit product dus wetenschappelijk getest of klinisch getest?
https://somnox.com/nl/wetenschap/

Lijkt erop dat het bewezen principes gebruikt maar als product niet is onderzocht, als ik het goed lees.
Klopt helemaal @Robbierut4! We hebben wel een onderzoek met 24 participanten gedaan waaruit bleek dat 71% significante positieve effecten ervaarden. Dit is echter 'in house' uitgevoerd daar grootschalige onafhankelijke studies extreem duur zijn om uit te voeren. We zijn er wel mee bezig om hier verder stappen in te zetten, maar dit soort trajecten duurt doorgaans lang. Op dit moment focussen we ons dan ook vooral op gebruikerservaringen in combinatie met een 30 dagen/nachten ;) uitprobeertermijn.
Dit werkt echt, met behulp van het placebo effect.
Hee als jij niet kan slapen en dit ding werkt: wat maakt t dan uit waarom het werkt? stuk beter voor je dan medicatie bijvoorbeeld.

Waarschijnlijk zouden veel mensen met slaapproblemen al een eind geholpen zijn met regelmaat, sporten, wat minder schermtijd en gezond eten (ik denk de meeste mensen zonder slaapproblemen ook wel trouwens, mijzelf niet uitgezonderd), maar voor degenen waarbij dat niet werkt is het toch prima als ze een robot-kussen van 500 euro kopen als ze dan lekker kunnen slapen?
Jazeker, ik bedoelde het niet zo negatief.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee