Tesla maakt livestreamen Sentry Mode-camerabeelden mogelijk voor iOS-gebruikers

Tesla heeft een update uitgebracht waardoor het voortaan mogelijk wordt om Sentry Mode-camerabeelden live te streamen naar een iOS-toestel. De functie is nog niet beschikbaar voor gebruikers van de Android-app en werd opgenomen in het ‘Premium Connectivity’-abonnement.

Met versie 2021.36.8 van de ingebouwde Tesla-software kunnen gebruikers livebeelden van de ingebouwde Autopilot-camera’s direct streamen naar hun iOS-toestel en controleren of de directe omgeving van hun wagen veilig is. Tesla vermeldt in de releasenotes ook dat de camerafeed end-to-end versleuteld is en dat de autofabrikant deze niet kan inkijken.

Volgens Electrek is de functionaliteit voorlopig enkel beschikbaar voor iOS-gebruikers en is het niet duidelijk of en wanneer Android-gebruikers de functionaliteit zullen krijgen.

Met Sentry Mode maken de ingebouwde camera’s van Tesla-wagens automatisch beeldopnames indien de wagen ‘merkt’ dat er gevaar is. De beelden worden opgeslagen op een interne drager, maar kunnen gedeeld worden via mobiele netwerken en wifi. Om live camerabeelden van ‘Sentry Mode’ te kunnen streamen is een ‘Premium Connectivity’-abonnement van Tesla nodig.

Update, 23u00: Fout in het artikel gecorrigeerd. De software-update sloeg op de ingebouwde boordcomputer van Tesla-voertuigen, niet op de iOS-app van het bedrijf.

Door Jay Stout

Redacteur

28-10-2021 • 19:13

130 Linkedin

Reacties (130)

Wijzig sortering
Wat een epic Rick & Morthy referentie op 0:04. "Keep Summer safe"

Voor wie hem niet kent: https://www.youtube.com/watch?v=4tpYFen3fJM
Wat een gezever over Privacy, ik ben er voor maar al wat op straat is mag van mij gerust gefilmd worden. Wat is het verschil tussen, en heb het zelf meegemaakt, ik zat in de wagen te bellen en mijn buur slaat zijn deur open tegen auto met bluts, en ziet het en wandelt gewoon naar binnen en heeft nooit iets gemeld, of de camera van mijn Tesla die het filmt, bij het laatste heb ik tenminste bewijs … Wat bij mij binnen gedaan word heeft niemand zaken mee, maar op straat heb ik er geen probleem mee, heb al minstens 5 beschadigingen opgelopen die met sentry mode perfect opgelost werden … wat ik kut vind is iedereen roept Privacy, maar heb dan gvd de ballen aan je lijf om als je iets stuk maakt het ook te melden …
Inderdaad. Openbare weg is openbare weg. Ik ga mijn tesla voor het huis van me buurvrouw zetten. Misschien schiet ik wel een paar lekkere naaktfotos. ;)
Als je daar in persoon staat zie je het live en in betere kwaliteit :+
Als uw buurvrouw graag naakt gezien wil worden vanaf straat why not ... /s
Een interessante uitbreiding van Premium Connectivity, want op dit moment krijg je weinig interessante features voor 10 euro per maand. Overigens een tip om Sentry Mode niet continu aan te houden, want deze modus verbruikt 160 Watt per uur (https://tesla360.nl/teslas-sentry-mode-aan-of-uitzetten/). Dat komt jaarlijks neer op 350 euro extra energiekosten (of nog meer in de huidige energiecrisis). Gelukkig kun je Sentry Mode ook activeren op je smartphone (dus niet alleen in de auto), waardoor je altijd energiezuinig livestreams kunt bekijken als dat nodig is.
Volgens mij krijg je in Nederland premium connectivity gratis.

Ik heb mijn auto inmiddels meer dan twee jaar en ik heb er nog nooit voor hoeven betalen. Ik kan nog steeds onbeperkt naar spotify over 4g luisteren etc.
Toen kreeg je dat er nog bij ja. Daarna (rond begin 2020?) is dit omgezet naar een abonnement.
Same here; nog steeds premium pakket. Ik kijk regelmatig naar mijn Tesla account en naar mijn Visa afschriften maar geen afschrijvingen van Tesla. Ik heb mijn Tesla nu ook bijna 2 jaar.

[Reactie gewijzigd door meadowman op 29 oktober 2021 09:43]

Ik heb een model 3p uit eind 2019 en moet er voor betalen dus denk dat het wellicht voor oudere modellen alleen is.
Overgins betaal ik er niet voor want 10 euro hiervoor is onzin heb al een 4g abbo dus hotspot ik mijn tesla gewoon.
ja, maar dan kan je die functie toch niet gebruiken? Of laat je uw smartphone ook achter in de auto?
Dat was gratis tot ergens in 2019. Toen de betaalde optie net geintroduceerd was was de software (en Tesla's backend) er nog niet klaar voor, en daardoor is er toen van alles misgegaan. Daardoor schijnen er inderdaad een aantal auto's te zijn die ten onrechte gratis Premium Connectivity hebben.
Cool om te weten! Met mijn auto is zo onwijs veel mis geweest dat ik dit maar accepteer als goedmakertje :)
Het verbruikt stroom maar je kan aangeven op welke locaties hij sentry niet aktiveerd. Thuis en op werk bijvoorbeeld.

Op voor mij onbekende plekken gaat Sentry aan. 8-)
idd, same here. Thuis eigen oprit, maar op andere plekken gewoon aan. Ben het er trouwens mee eens dat Tesla best een keer aan de zuinigheid van de Sentry mode mag werken.
Denk niet dat je die veel zuiniger krijgt, de auto dient continu de omgeving te monitoren dus moeten er een stel camera's/sensoren continue actief zijn. Het is geen stand-by iets wat alleen aanspringt als er iets is.
Alsnog is 160 Watt wel heel erg veel.
160 Watt voor een computer die draait en een paar camera's is heel normaal.
Jii bent niet bekend met een Raspberry Pi en consoorten? :+ 160 watt voor wat camera’s en een computer die basistaken moet uitvoeren is gewoon veel.
Probeer jij eens 8 camera's met bewegingsdetectie te laten werken op een Raspberry Pi.
Grappig hoe iedereen zo hard focust op de woordjes "raspberry pi". Ik bedoelde maar te zeggen dat als zelfs een 5-10 W computer er al in slaagt meerdere camera's te laten werken, je gewoon écht geen 160 W nodig hebt om er 8 te laten werken. Fancy bewegingsdetectie of niet. (Kom je trouwens met wat Pythonscripts ongetwijfeld ook mee weg op de RPi).
Het geheel kan gewoon zuiniger gemaakt worden, punt. Maar hey, het is okee dat ook Tesla soms eens een foutje maakt he. Jezus, jullie doen alsof Tesla hier next-level computation shit voor nodig heeft en het dus volstrekt normaal en acceptabel is dat je hier tientallen kilometers range voor opoffert 8)7
Prima, maar zoals Groningerkoek ookal opmerkt zijn wij van mening dat je argument ongeldig is. Tuurlijk kan het zuiniger als je er een dedicated computer in hangt. Maar dan offer je weer range op omdat je meer gewicht mee zeult. Ik denk niet dat het veel zuiniger kan eigenlijk.
Jij kijkt alleen naar het stroomverbruik, je moet echter kijken naar het bredere plaatje.
Ja ik ben daar bekend mee.

Maar Tesla heeft terecht geen zin om een extra computer in de auto te hangen, om hier apart software voor te schrijven, om de installatie zo te maken dat hardware als camera's automatisch switched tussen de verschillende computers afhankelijk van de actieve functies en dan moet je de Pi ook nog toegang geven om het alarm aan te mogen sturen, om gebruik te maken van de communicatie. Terwijl de auto reeds alle voorzieningen aan boord heeft waar je alleen de software voor hoeft aan te passen en ja die computer is zwaarder dan een Pi.

Dus leuk dat een Pi minder verbruikt, maar dat is geenszins relevant omdat het aanbrengen van een aparte computer voor Sentry meer kost dan je bij normaal Sentry gebruik aan energie zult verbruiken. En dan zit je nog met het gedoe dat je dit als optie moet gaan bieden waarbij later inbouwen veel te duur wordt.

Leuk zo'n Pi, maar je hebt er in dit geval helemaal niets aan.

[Reactie gewijzigd door Groningerkoek op 29 oktober 2021 12:24]

Zware computers gebruiken minder wanneer ze weinig doen, ik snap ook niet echt waar die 160W vandaan komt.
De camera's zitten op de Autopilot computer. De USB opslag voor camera beelden zitten op de MCU (grote scherm computer). Er zijn dus 2 computers actief, de beelden worden gestreamed van de ene computer naar de andere.

Bij de Model 3 en Model Y is de Autopilot computer vloeistofgekoeld. Daarvoor zal dus ook een pomp moeten draaien.

De camera's hebben ook een verwarmingselement, om condens en eventueel sneeuw weg te kunnen smelten.
Die Pi was maar een voorbeeld. Het hoeft overigens niet eens een aparte computer te zijn, ze zouden bijvoorbeeld al een soort big.little configuratie CPU erin kunnen stoppen om met een enkele chip toch een zuinige modus te hebben.
Volgens mij kost het vooral veel stroom omdat er een inverter aan moet staan.
Die inverter draait af en toe een paar minuten om de 12V accu binnen de waarden te houden dus dat verbruik valt wel mee.
Dat schijnt veranderd te zijn (maar pin me er niet op vast). Naar wat ik begreep staat de inverter nu veel vaker aan, niet meer alleen om de 12V bij te laden, maar ook om 12V gebruik te voeden, zodat de 12V accu minder cycles doormaakt. Daardoor faalt de 12V accu nu minder vaak dan vroeger (toen moest je 'm wel om de 24 maanden vervangen).
Het gaat niet alleen om de camera’s zelf, maar ik denk dat de meeste stroom gaat naar het verwarmen ervan, zodat het condens/vocht/ijs vrij blijft.

Verschil in de winter vind ik ook een stuk groter dan het verbruik in de zomer.
het merendeel van de gebruikers is toch geen eigenaar, maar krijgt hem van een bedrijf dat de kosten aftrekt, dus die zullen er niet van wakker liggen, anders hadden ze immers wel een goedkopere wagen genomen.
Jawel. Iedereen gaat wel eens een paar daagjes weg. Als ik weekje op reis ga met vliegen zet ik altijd sentry uit want wil niet dat accu leeg is als ik auto weer oppik.

En een week aan de laadpaal bij een station vind ik associaal. Maar liever had ik gewoon de camera aan. Hele idee is dat je dan geruster je auto ergens weekje achter laat.

[Reactie gewijzigd door Malarky op 29 oktober 2021 08:47]

Sentry mode gaat vanzelf uit zodra je accu onder de 20% komt.
Wat is de zin van een camera als jij een paar duizend kilometer van de auto verwijderd bent?
Kunnen verhalen van eventuele schade? Als je op de beelden ziet dat je buurman bij uitparkeren z'n trekhaak in je bumper heeft geduwd bijvoorbeeld.
een pack is 100 kWh, wat goed is voor 625u sentry of 26 dagen. 2 weken op reis zou dus een halve lading zijn, wat je nog wel kan plannen, het is niet dat hij voor de rest veel doet.
160 Watt, niet per uur. Watt is al Joule/s.
Misschien dat hij na tien uur gebruik 1.600 watt gebruikt ;)
Ik meen mij te herinneren dat mijn Palm III ook eerder leegliep wanneer er veel opslag gebruikt werd.
Maar inderdaad, Watt is een vermogen, en geen hoeveelheid energie.
na 10 uur gebruik is er 1,6 kWh uit de accu...
Watt is energie per tijdseenheid. Watt per uur is energie per tijdseenheid per tijdseenheid; en zou je als de afgeleide van Watt kunnen beschouwen. Vandaar de opmerking, dat het vermogen per uur toeneemt.
Overigens is mij duidelijk dat dit hier niet werd bedoeld.
Maar 160 Watt gedurende een uur noemen we dan wel weer 160 Wh. Watt is een momentele aanduiding van stroom, geïntegreerd over de tijd moet je een tijdsaanduiding er bij gebruiken (of uitdrukken in Joule). Om het nog verwarrender te maken wordt Watt en Wattseconde vaak (fout) doorelkaar gebruikt.
Dat klopt ja, want 160 Watt * 1 uur = 160 Watt*uur (Wh), zo simpel als dat. Watt is J/s en door weer met tijd te vermenigvuldigen kom je terug op joule uit. Ik neem aan dat mensen weten dat Wh energie is, vermogen per seconden moet zijn. Dan ooit wel eens gehoord hebben van Wattuur, en er vanuit gaan dat dat Watt per uur betekent en dus wel vermogen zal zijn.
Punt natuurlijk is dat Wh en J feitelijk dezelfde eenheid zijn alleen met een constante verschil (3600). Logisch gezien is Wh een overbodige eenheid, maar wel een handige als het om elektriciteit gaat.
En die constante is natuurlijk 60 minuten x 60 seconden ...
Let op uw eenheden mensen. ;)
Verschillende eenheden, voor dezelfde grootheid.
Ik denk ook dat het een feature is om de prijs van het abonnement te kunnen verhogen.
Als het prijs van het abonnement wordt verhoogd, dan denk ik dat veel abonnees afhaken. 10 euro per maand is al fors. Hoeveel moeite is het om (bij een supercharger) even een wifi-hotspot te maken om te netflixen of om de muziek aan te zetten op telefoon voor het rijden? De file-informatie is zonder Premium Connectivity ook beschikbaar (alleen niet visueel). Dan blijven alleen de satellietkaarten over, maar om daar nu 10 euro per maand voor te betalen.
Mensen zeuren over privacy als ring rechting de stoep of weg afgesteld is, maar een camera die 360 grade om kan kijken is er geen privacy issues?
Tegen wie praat je? Ik zeur idd over ring cameras die op de open weggesteld staan en ik was intern ook al aan het zeuren toen ik de titel las.
Als een camera niet 'vast' zit, zoals een camera ingebouwd in een auto is alles oke en hoef je je voor zover wetgeving geen zorgen te maken.

Ik weet dit omdat ik buren heb die bezwaar maakten tegen mijn auto wegens hun privacy schending.

[Reactie gewijzigd door procyon op 28 oktober 2021 20:01]

Waarom zou het uitmaken of de camera los of vast zit? Als je structureel aan het opnemen bent en dit waarschijnlijk ergens opslaat dan valt dat ook gewoon onder de AVG.
Vind jij dat? Of is het zo?
Ontken jij dat het persoonsgegevens zijn als je structureel het huis van buren en omgeving aan het filmen bent?
Wat ik vind is niet relevant. Het gaat om wat de wet beschrijft. Vandaar mijn vraag aan jou of dat jouw mening is of een wettelijke bepaling.
Als jij structureel het huis van je buren en omgeving opneemt dan leg jij een hoop informatie over hen vast. Denk aan; waar ze wonen, welke kleren ze dragen, hoe laat ze naar werk gaan, wanneer ze boodschappen doen, hoeveel kinderen ze hebben, wie er op visite komt, wanneer ze niet thuis of op vakantie zijn, hoe vaak ze chinees afhalen, met wie ze een affaire hebben, etc. Dit zijn allemaal persoonsgegevens en vallen dus onder de AVG. Dat betekent dat je een grondslag moet hebben om dit te mogen doen.

Ik weet verder niet de details van hoe het Tesla systeem werkt. Maar als hij video’s maakt als er iemand langsloopt dan heb je al snel persoonsgegevens van mensen die daar regelmatig komen of wonen.
Al die zaken worden tijdelijk opgenomen... en daarna overschreven.
Voer voor discussie is het zeker.
Moest criminaliteit harder worden aangepakt zou niet iedereen zo veel camera's willen ook denk ik.
Alleen omdat ze tijdelijk worden opgenomen wil niet zeggen dat het niet onder de AVG valt. Dat het een ethische discussie is ben ik het mee eens, maar binnen de huidige regelgeving is het ook gewoon niet toegestaan. Dat er geen handhaving of politieke druk is, is een tweede.
Ik verwacht structureel genoeg om er persoonsgegevens uit te halen, aangezien je daar zelf ook woont. Maar ik ben erg benieuwd wat de AP erover te zeggen heeft.
Heb het de autoriteit persoonsgegeven gebeld en ze hadden geen antwoord paraat, zegt ook wel wat over de moeilijkheid van de casus. Geef het nog 5 jaar en elk alarmsysteem op elke auto maakt opnames dus het is heel erg relevant welke richtlijnen er uit de AVG komen. Ze gaan het uitzoeken en komen er vandaag of morgen op terug.

Voor alle downmodders (op vorige berichten); jullie moeten je afvragen of ik niet gewoon terecht de juiste vragen stel. Vragen stellen op/over veronderstellingen die maar als waarheid gepresenteerd worden. Dat je een mening hebt over hoe zaken zouden moeten zijn wil niet zeggen dat je met die insteek zou moeten 'modden' want dan pas je gewoon censuur toe door 1 kant van de discussie monddood te maken.
Bedankt dat je er op terug komt. Nogmaals, ik ben erg benieuwd.

Klopt inderdaad dat als er niet strenger naar gekeken wordt de straten vol gaan staan met auto's met camera's. En dat is helaas ook niet anders met die videodeurbellen, waar wel al een duidelijk statement over is met betrekking tot de AVG, maar waar geen handhaving of bewustwordingscampagnes voor zijn. Iedereen denkt onterecht maar alles te mogen filmen in het openbaar.

Daarnaast vind ik wel dat je misschien wat meer stil mag staan bij digitale ethiek, en niet alleen kijkt naar waar je recht op hebt binnen de wet. Dat maakt een samenleving namelijk een stuk prettiger.
Over een prettigere samenleving; het gaat mij niet zozeer op welk recht ik heb, het gaat me meer om duidelijkheid te krijgen welk recht anderen hebben om mij mijn vrijheid in te perken want dat is wat hun (die specifieke buren) bedoeling was. (Het niet meer in eigen straat mogen parkeren en verwijzen naar AVG). Als de buren van een straat verder hetzelfde gaan roepen kan ik helemaal nergens meer parkeren, kan je je dat voorstellen? Dus ik zit hier defensief in en niet offensief. ;)

Helemaal losstaand daarvan, als straks blijkt dat het inderdaad volgens de gebruikte definities zou gaan over persoonsgegevens (en dat denk ik inderdaad ook wel eigenlijk) moet ik de beelden na x dagen verwijderen en dat zal ik dan ook doen.
Als het gaat om persoonsgegevens dan moet je een grondslag hebben om deze te bewaren. Pas als je een grondslag hebt krijg je te maken met een eventuele bewaartermijn. Dat betekent dus dat het filmen überhaupt niet zou mogen. Maar dat mag de AP aan je uitleggen als zij vinden dat dit om persoonsgegevens gaat.

Vandaar dat ik het dus heb over digitale ethiek, aangezien ik er vanuit ga dat deze sentry mode uitgezet kan worden, en het is dus voornamelijk een kwestie van vrijheidsbeperking van je buren is, en niet van jou.
Ik snap je punt van 'mogelijke vrijheidsbeperking' maar ik heb ze aangegeven dat Sentry mode standaard niet aan staat in mijn eigen buurt en op werk, deze activeerde alleen op plekken daarbuiten. Volgens de buurtjes is het feit dat de functie aangezet kan worden voldoende om te eisen dat ik niet meer in mijn eigen straat mag parkeren.

Iedereen die 'vrijheidbeperking' hoog in het vaandel heeft staan moet dan ook in mijn situatie aanslaan. Het nergens meer kunnen parkeren is nogal een beperking van mijn vrijheid.

Dus ik ben enorm benieuwd of ze eruit gaan komen bij de autoriteit persoonsgegevens.

[Reactie gewijzigd door procyon op 3 november 2021 15:50]

Oke, dat maakt de situatie nog weer wat complexer. Aangezien wetenschappelijk is aangetoond dat het gedrag van mensen veranderd door de aanwezigheid van camera's ben ik wel van mening dat het hun privacy schendt en ze beperkt worden in vrijheid. Maar het valt in dat geval niet onder de AVG, en ik vraag mij sterk af of daar andere juridische middelen tegen zouden zijn. Het zal vast (weer) liggen aan wetgeving die achter de feiten aanloopt (m.b.t. vaste camera's versus mobiele camera's).

Maar zoals ik al eerder zei, de consument mag ook wat meer verantwoordelijkheid nemen in het maken van ethisch verantwoorde aankopen. Je hebt uiteindelijk toch zelf een auto gekocht die opnames maakt van je omgeving.
Maar zoals ik al eerder zei, de consument mag ook wat meer verantwoordelijkheid nemen in het maken van ethisch verantwoorde aankopen. Je hebt uiteindelijk toch zelf een auto gekocht die opnames maakt van je omgeving.
Opnames kan maken ja. (zie je de nuance?)

Het is verder ook heel simpel. Omdat ik hun zorgen begrijp heb ik de opnamefunctie uitgezet > Geen schending meer van hun privacy.

Ik heb ook uitgelegd dat ze zelf kunnen verifieren dat het ook daarwerkelijk uit staat. > Geen "gevoel" meer van mogelijke schending van hun privacy.

Dus als iemand na te weten dat ze niet worden gefilmd, en dit zeker weten omdat ze het zelf kunnen verifieren alsnog eisen dat ik mijn auto niet in de buurt mag parkeren accepteer ik dat gewoon heel simpel niet omdat het een belachelijke beperking van mijn vrijheid is. (Ik hoop wel dat je dat ziet want mensen met een tesla hebben ook rechten)

Maargoed. zoals gezegd, Feedback van de autoriteit persoonsgegevens ga ik delen.
Dat valt onder AVG. De beelden mogen maximaal 28 dagen bewaard worden.

De beelden mogen niet beschikbaar zijn voor derde.

Doel van de camera moet duidelijk zijn. Niet dat de camera voor je plezier gericht staat op de badkamer van je lieve buurvrouw.
Doel is toch ook duidelijk als de camera de badkamer van je lieve buurvrouw inkijkt... :P

Je bedoelt vermoedelijk dat het doel t.b.v. de veiligheid moet zijn.
Doel moet in je eigen domein zijn het stiekem filmen van je buurvrouw hoe leuk en mooi ze ook mag zijn. Mag geen doel zijn.
Ja - idd.

Toch bijzonder dat gluren [=nieuwsgierig kijken, terwijl je zelf niet gezien wilt worden] allang verboden was maar dat Google en FB precies dat doen; namelijk naar je gluren en alles ook nog vastleggen...
Jups. Zie AVG wetgeving en autoriteit persoons gegevens.

Als het doel is om alleen te zien wie er aan je voordeur staat wanneer er aangebeld wordt dan moet je de beelden niet opslaan. Is het doel om overlast en inbraak te registreren dan mag je de beelden beperkt opslaan.

Openbare weg mag je niet zomaar onbeperkt filmen met een deurbel camera ontkom je daar niet aan. En wordt om die reden ook wettelijk toegestaan.
Dat is allemaal met fixed camera's. Maar dat vroeg ik niet. Ik vroeg Tesla's.
Als het voertuig geparkeerd staat is het inprinciepe een statisch object.

Wettelijk staat er niets over in de wet, behalve als je een mobiele camera plaatst om een gebied te bewaken. En niet om de camera paal zelf te bewaken.

Bij een tesla als voorbeeld is het doel om de tesla te beveiligen en niet het gebied er omheen.

Zover bij mij bekend staat hier niets over in de wet. De wetgever heeft hier geen rekening mee gehouden. Dus zal het getoetst moeten worden door een rechter of een tesla wel of niet mag filmen omzichzelf te beveiligen.
Mijn probleem is niet wetgeving (misschien eerder gebrek ervan), maar privacy.
Precies hij kan koekeloeren bij de buren en zij kunnen daar niks tegen doen want geen bewijs..
Snap ik. Maar voor mij was de wetgeving de doorslaggevende factor om te bepalen wat mijn plichten/rechten waren.

Dit klinkt star. Maar het waren mijn buren die mij 'verboden' niet meer bij hun huis te parkeren. Dus mijn vrijheid inperken ten behoeve van hun mogelijke privacy schending.

Moeilijke materie en leuk discussie materiaal. :)

[Reactie gewijzigd door procyon op 28 oktober 2021 20:08]

Wat was hun reactie?
Geen reactie, ze gingen zelf met gestrekt been de discussie in blind vertrouwende dat ze het recht achter zich hadden. Sommigen vinden het daarna moeilijk de juiste feiten te accepteren en zwijgen verder gewoon liever alsof er niets is gebeurd. In een normale situatie zou je krassen op je auto kunnen verwachten als anonieme wraakactie maar die camera's hè?

Gelukkig zijn ze een uitzondering in de wijk en is de rest ook gewoon relaxed.
Eigenlijk geen foute reactie: geen response. Ze hadden natuurlijk wel een punt. Want je kan non-stop naar binnen kijken / naar de hun oprit kijken (als je dat zou willen).

En helaas heeft de wet dus geen problemen hiermee.

Dus om nu de rest van de buurt relaxed te noemen impliceert een beetje dat zij dat dus niet waren. Dat is niet helemaal waar denk ik.
Je klinkt als een vrij triest mannetje. Je kan je totaal niet indenken dat mensen het vervelend vinden om bij wijze van dag en nacht meerdere camera’s op hun huis gericht hebben?

Denk dat jij eerder de vervelende uitzondering in de wijk bent.
Aah,, je hebt je oordeel gebaseerd op aannames al klaar zie ik en schroomt niet je waardeoordeel over mij uit te spreken.

Je vind me een "triest mannetje" omdat ik me, zo neem je voor het gemak maar aan, niet kan voorstellen dat iemand het vervelend zou vinden mogelijk in hun persoonlijke levenssfeer aangetast te worden door mijn auto met camera als deze structurele opnames van hun eigendom zou maken.

Ik kan me dat best voorstellen, als bovenstaande het geval zou zijn, waarom ga je ervan uit dat dat niet het geval is?

Als ze hun zorgen met mij hadden gedeeld op een normale manier hadden ze nu geweten dat :
 • Ik best bereid ben een andere parkeerplek te pakken als die voorhanden is. (En hun leven enorm oninteressant vind en zeker geen beelden ga bekijken als ik die zou hebben)
 • Ik in mijn straat en op kantoor Sentry mode niet aan heb staan en dat ze dat zelf kunnen controleren doordat het midden scherm in de auto zwart is (en net het sentry oog laat zien)
Wat mij stoorde is dat het mij 'verboden' werd te parkeren voor mijn eigen huis door iemand die zei dat zijn belang zwaarder weegt dan mijn vrijheid de openbare ruimte te gebruiken zoals elk ander. Er werd geroepen dat ik hun vrijheid inperk, daarmee wet overtreedt en strafbaar zou handelen. (Aka gestrekt been)

Ik heb gewoon een hekel aan de arrogantie en verhevenheid van zulke mensen. Anderen niet vragen maar dicteren (op valse gronden) wat ze mogen en niet mogen met wetgeving dreigen met consequenties.

Dus ja, toen ik de situatie aan de wet had getoetst en bleek dat ik kan parkeren waar ik wil was ik ook even klaar met 'gezapelijk' en 'redelijk' en 'sociaal' meedenken met deze specifieke buren.

Als jij mij dan triest vind dan zegt dat meer over jou dan over mij.

[Reactie gewijzigd door procyon op 30 oktober 2021 12:52]

Privacy op de openbare weg?? Dat is wel heel bijzonder.

Kijk het is niet specifiek de bedoeling dat je openbare wegen gaat filmen. Dat snap ik maar privacy heb je niet op de openbare weg. Iedereen kan je zien lopen als je aan het bellen bent kan je niet iemand dwingen om niet mee te luisteren.

Je kan mensen ook niet dwingen om te zeggen ik heb je nooit gezien op die plek op dat tijdstip.

Hier vorige week verderop is een kermis. Jongeren komen hier rond 23:00 langs lopen. Hebben wat gedronken en gooien steentjes tegen de ramen van huizen, trappen tegen deuren en rennen dan hard weg. Ben ik toch blij met m’n deurbel camera. Groep van 15 jongens waren redelijk snel staande gehouden en hebben een pc gekregen naar aanleiding van mijn beelden en mogen ook de schade aan het raam van de buren betalen. En de deur van andere buren.
Privacy op de openbare weg?? Dat is wel heel bijzonder.
Iemands voortuin/oprit/voordeur is geen openbare weg. Iemands woon/slaapkamer al helemaal niet. Wanneer een tesla automatisch alles zou blurren wat buiten de openbare weg valt dan is die 160 watt misschien nog te verantwoorden.

Heel goed te begrijpen dat mensen een tesla die voor de deur geparkeerd word ervaren als een nieuwsgierige buurvrouw aan de overkant die continue staat te loeren naar je privé-domein. Waar je bij die irritante voyeuristische buurvrouw ten minste nog kunt zien of ze weer eens staat te loeren. De functies van een tesla om je medeburgers heimelijk te kunnen bespioneren doet bij menig voyeur het water in de mond lopen.
Er is een verschil tussen 24/7 surveillance van een camera en een Ring en/of dashcam (wat dit feitelijk is) die enkel opneemt bij een event.

Dat gezegd hebbende zijn er landen waar dit dus niet mag. Je mag het niet eens aan hebben.

https://www.rtlnieuws.nl/...ar-krijgt-zelf-boete-voor
We gaan echt naar een 24/7 surveillance maatschappij, en dat komt echt niet enkel door de overheid. Bedrijven én consumenten doen hier even hard aan mee. Alles om 'in control' te zijn. We moeten op alles 100% zekerheid hebben. Dat liet de corona crisis ook al zien en dit ook weer. De mens is arm geworden.
Sterker nog, de overheid heeft er denk ik nog het minste aandeel in.

Het probleem is de mens zelf die door haar eigen gedrag dit veroorzaakt heeft dat we zover zijn.
Ik las net het artikel over de overvallen op telefoon winkels.
Daar eerst ook gesproken over wel/niet meer blauw op straat en de reactie die mensen kunnen geven (politie / controle staat e.d.)

Ik merk het in mijn omgeving, werk en via via helaas meer. "Alles" wat de overheid en dus ook de politie doet is om aan te twijfelen. De controles, de beveiliging, de camera's langs de weg.
Maar dit soort updates, camera's aan de deur, aan de gevel en het liefst in de cloud kan en moet wel.

Als ik mijn dochtertjes naar de opvang wandel tijdens de donkere maanden (nog geen 5 minuten lopen met 2 kleine kinderen) gaan er 2 Tesla's knipperen en zijn er minimaal 4 huizen met meerdere camera's aan de gevel (zeker de huizen op een hoek hebben er minimaal 4) en dan heb ik het nog niet over de Ring (en andere merken) deurbellen.
Ben ik de enige die niet vrolijk wordt van dit soort technieken?
Kan zijn dat ik deze zin uit het artikel verkeerd opvat hoor, maar "kunnen gebruikers livebeelden van de ingebouwde Autopilot-camera’s direct streamen naar hun iOS-toestel" dit vind ik toch best ver gaan.

Loop je langs een auto of langs een 360 graden beveiligingscamera op wielen?
Dat loop je al. Tesla's hebben al langer "sentry mode" waarbij de auto beelden van 4 camera's opslaat. Het enige verschil is dat je die vroeger alleen op een USB stick/HDD kon opslaan die in de auto moest zitten.
Sowieso is Sentry mode echt super kut als fietser. Lekker om in een donkere straat even in je ogen geknipperd te worden. Stomme meuk, neem gewoon een verzekering. Die gast ga je toch nooit vinden en als dan is er niks te halen.
Als ie flitst dan reed je er heel kort op.
Ben zelf heel erg blij met sentry mode. Heb al 2 maal een beschadiging gehad en via opnames de kentekens kunnen doorgeven bij de aangifte.
Als ie flitst dan reed je er heel kort op.
Als een auto in geparkeerd is lang de kant vd straat dan is het 9 vd 10 keer normaal en onvermijdelijk dat op zeer korte afstand (een meter of minder) fietsers en voetgangers passeren.
Mwhoah. Mijn auto flitst ook regelmatig van blaadjes aan een boom die te veel heen en weer gaan.

Ik heb Sentrymode thuis uit staan vanwege dat geknipper van de lampen (en de klachten van buren die om de zoveel tijd 2 koplampen in hun woonkamer hebben te schijnen)

Dat knipperen met de lampen had best een instelling mogen zijn..
Of als het regent en waait, dan flitst de tesla hier in de straat wel tientallen keren per avond. Het flitsen schijnt niet uit te zetten te zijn, erg irritant voor omwonenden.
Dit ervaar ik ook tijdens het regen en is inderdaad vervelend. Overigens wat mij betreft ongeveer de enige “bug” van ongewenst knipperen, waarbij ik het systeem ook uitschakel en daarna weer aanzet. Vind het storend voor de omgeving als het gebeurd en je hebt 334 meldingen staan die niks laten zien, behalve water langs de camera.
Klopt niet, al 2x beschadiging aan m'n tesla gehad waarvan 1 bewust de auto heeft "gekeyed". 2x de dader kunnen vinden.
Ik vind de knipperende lampen van sentry mode inderdaad ook een beetje asociaal. Ik zou dat graag uit willen kunnen zetten.

Then again, het is wel een geniale feature. Ik heb ingesteld dat de sentry mode automatisch aan staat als ik niet thuis parkeer.
Ow jawel we gooien jouw foto lekker publiek op internet als je er aan zit :)
Ideaal _/-\o_
Het is ongelooflijk hoeveel functionaliteit er is bijgevoegd sinds ik de auto twee jaar geleden ophaalde op een regenachtig haven terrein.

[Reactie gewijzigd door revolution-nl op 28 oktober 2021 19:58]

Ik vind de huidige app ook een verademing om mee te werken. De andere app was functioneel wel gewoon goed, maar de UX liet nog wel wat te wensen over. Ik hoop dat ze ook snel widgets toevoegen op iOS.. Gelijk maar even gechecked en ja hoor widget zit er nu ook in.
Voornamelijk omdat je elke keer moest wachten totdat de auto wakker werd voordat je iets kon doen. Nu kan je al dingen queuen voordat ie wakker is en de hele app kan je al bedienen.
Ja dat klopt. En de terugkoppeling in de vorm van meldingen (“de cabine is nu op temperatuur”) is daarbij ook mooi meegenomen.
Gek. Ik kreeg met versie 2021.36.5.1 binnen via de AppStore. Is 36.8 alleen in de US vrijgegeven?

Edit: oh het gaat niet om app versie 2021.36.8 maar om vehicle sw versie 2021.36.8, de app die ik doorkreeg is 4.2.2…

[Reactie gewijzigd door Odie op 28 oktober 2021 19:18]

Aangepast in het artikel. Excuses voor de foutieve info.
2021.36.8 is niet de IOS versie app, maar de versie die de Tesla moet draaien.
Hier heb ik IOS versie 4.2.2 icm Tesla versie 2021.36.5.5, maar nog geen video feed beschikbaar

Edit:
Zo te zien is 36.8 nog niet actief uitgerold:
https://teslascope.com/teslapedia/software

[Reactie gewijzigd door Madcat op 28 oktober 2021 19:24]

Vroeg me dit ook al af. Dank voor het uitzoeken :)
Foutje in de tekst. Auto moet versie 2021.36.8 hebben. De iOS app is 4.2.2 nu (mogelijk ook andere versie nodig)
@JayStout 😉

[Reactie gewijzigd door pOZORjED op 28 oktober 2021 20:21]

Aangepast in het artikel. Excuses voor de foutieve informatie.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ.

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.
Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee