YouTube Music gaat achtergrondluisteren gratis maken in Canada

YouTube Music gaat de mogelijkheid om muziek op de achtergrond te kunnen luisteren, gratis maken voor alle gebruikers. Momenteel is deze functie enkel nog beschikbaar voor Premium-gebruikers. Canada krijgt de gratis versie als eerst.

De gratis versie van de functie gaat in tegenstelling tot de Premium-versie reclames bevatten, maakt YouTube bekend. Voor de rest moet de functie hetzelfde werken als die versie. Met achtergrondluisteren kunnen gebruikers muziek op YouTube afspelen terwijl ze een andere app geopend hebben, of terwijl het scherm uitstaat. Vanaf 3 november wordt de gratis versie in Canada gefaseerd beschikbaar gemaakt. Wanneer de functie in andere landen kostenvrij te gebruiken is, is niet bekendgemaakt.

YouTube Music is een muziekstreamingsdienst van YouTube vergelijkbaar met Spotify. In tegenstelling tot de normale YouTube krijgen gebruikers geen muziekvideo's te zien, maar de nummers. Gebruikers kunnen schakelen tussen de muziek en de video. Ook kunnen zij afspeellijsten samenstellen en krijgen zij muziek aangeraden. Wat alleen niet kan is muziek luisteren met het scherm uit. Gebruikers met een gratis account krijgen nu de melding dat ze Premium moeten nemen als ze met het scherm uit willen luisteren. Wel is het mogelijk om YouTube Music te gebruiken op een smartwatch via Wear OS.

Door Kevin Krikhaar

Redacteur

05-10-2021 • 11:10

103 Linkedin

Reacties (103)

103
94
42
2
0
34
Wijzig sortering
Lange leven de app Vanced, hiermee kan je Music app gebruiken zonder reclames en natuurlijk de normale youtube app ook met de mogelijkheid om scherm uit te zetten terwijl je filmpje door gaat.
Ik heb Vanced een maandje gebruikt, maar de filmpjes bleven vaak bufferen. Iets waar ik met de Youtube app geen last van had. Liever een reclame voor aanvang van de video dan een filmpje dat om de 10 seconden een paar seconden vastloopt.

De momenten dat de app goed werkte, was het absoluut een verademing. Helaas was het geen succes, dus maar weer verwijderd.
Dat is vreemd, aangezien er niks anders moet zijn aan de player. Als je vaak last hebt van buffering zou je de buffer settings kunnen aanpassen in de Vanced settings.
Werkt prima voor mij. Het grootste voordeel van vanced is dat ik bijna alle ad zooi eruit kan halen, zoals shorts, merchandise, survey, movie shelf, etc.
Nu voelt het echt aan alsof je youtube gebruikt zoals het vroeger was. Content van de makers, niet advertenties van Google.
Naar aanleiding van jouw reactie nog eens geprobeerd. Ik had blijkbaar een verkeerde app te pakken.

Ik heb de goede nu een paar uur gebruikt en het loopt als een zonnetje. Perfect.
Probeer "NewPipe".
Ik heb een VPN verbinding naar thuis, daar wordt al het internetverkeer door een ad-sinkhole gehaald. Dus ik heb nooit reclame op geen enkele website of dienst, ook niet mobiel/onderweg, en ben netjes verbonden met de Home Assistant en NAS thuis.
Dus een muziekservice waarvan het op de achtergrond luisteren nog niet mogelijk was?
Benieuwd wie dat bedacht heeft in deze actieve concurrerende markt.
Waarbij het gratis nog niet mogelijk was, en dat komt natuurlijk voort uit dat dit bij YouTube al hetzelfde was.
Met een YouTube premium (of alleen music) abonnement kon dat natuurlijk altijd al.
voor IOS - Waarbij het gratis nog niet mogelijk was is

• Open Safari and go to 'YouTube.com'
• Now search for the music video you want to listen to
• Tap the 'Aa' icon in the address/search bar
• Choose 'request desktop site' from the drop down menu
• Hit 'play' on your video

At this point when you go back to your home screen, or lock your phone, the music will stop becuase the video stops playing. However, you can easily get it playing again, without going back to the browser.
Pocket-lint

• Drop down Control Center (or pull it up from the bottom if you have an iPhone with TouchID)
• Find the music playback widget
It should have the song track labelled on it from the browser
• Hit the play button


dit werkt (niet heel praktisch om handelingen uit te voeren) maar functioneel is het wel

[Reactie gewijzigd door himlims_ op 5 oktober 2021 11:44]

Dit artikel gaat over de YouTube MUSIC-app, niet over YouTube zelf. Natuurlijk kun je ook op YouTube zelf naar muziek luisteren, maar dat is anders.

[Reactie gewijzigd door TheVivaldi op 5 oktober 2021 12:00]

duidelijk - heb t verschil niet begrepen tussen die twee apps; maakt playlist klaar - music heeft wat andere knopjes ofzo, maar heb nog steeds dezelfde muziek lijst :+ maar waarschijnlijk mis ik iets :)
Misschien minder dataverkeer omdat alleen audio gestreamed wordt? (Lucky guess)
Ook niet perse, youtube music kan ook clips afspelen (wat helaas soms uit zichzelf aan lijkt te gaan) :P

@himlims_ Je kan in Youtube music playlist wel Youtube video's (die als muziek getagged zijn) toevoegen maar niet andersom volgens mij...

Zelf ben ik wel blij met de scheiding anders zou ik in music vooral video's vinden op basis van wat ik die avond er voor op youtube heb gekeken, en andersom zou ik ook niet willen dat youtube alleen maar muziekvideo's voorschoteld omdat ik overdag naar muziek luister.

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 5 oktober 2021 13:49]

maar waarschijnlijk mis ik iets
Jup, automatische playlists, aanbevelingen, Android Auto support, integratie in google navigatie, Waze etc.
Eerst naar een nieuwe tab switchen voor je naar home gaat ;)
Of je downloadt NewPipe/Vanced.
Oh dat kan natuurlijk niet... want Apple. |:(
Spotify gratis versie kan het wel. Amazon music kan het ook met free account. Ik heb nog geen gratis streaming dienst gevonden, buiten YT, dat je niet toelaat muziek te streamen op de achtergrond.
Het was al wel mogelijk, enkel alleen met premium (of vanced). Ze willen dit nu dus beschikbaar maken voor de gratis gebruikers.
Nee, wel mogelijk maar daarvoor heb je een betaald abonnement nodig. Nu maken ze dus delen van die functie gratis, maar nog niet het achtergrond luisteren.
Dus een muziekservice waarvan het op de achtergrond luisteren nog niet mogelijk was?
Dat kan dus wel als je betaald, maar niet als je niet betaald ;)
Benieuwd wie dat bedacht heeft in deze actieve concurrerende markt.
Waarschijnlijk degene die verantwoordelijk is om mensen naar de betaalde versie te pushen, puur een gokje :+

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 5 oktober 2021 11:21]

Er is wel meer wat je niet op de achtergrond kan luisteren. Ik doe altijd de helderheid op 10% en dan de telefoon in de broekzak en luisteren.
Anoniem: 1657372
@yoranpower5 oktober 2021 11:23
Het was wel mogelijk, maar alleen voor betaalde abonnementen. Het was gewoon een beperking zoals andere diensten die ook hebben, zo kon je met Spotify gratis (volgens mij tot even terug) alleen maar luisteren naar automatische afspeellijsten en zat je vast aan dat je maar een paar keer per uur kon doorspoelen.

Het lijkt mij niet meer dan logisch dat als je niet wilt betalen voor een dienst, je niet de hele dienst krijgt. In dit geval zijn het advertenties, niet kunnen downloaden en niet op de achtergrond kunnen luisteren.
Anoniem: 702616
5 oktober 2021 11:17
Dat is fijn! misschien toch maar even goed nadenken of een overstap een goeie optie is van Spotify, naar Youtube.
prijsverschil? (geen idee wat YTM kost )
10 euro, net als de rest. Of 12 euro voor YouTube premium waarmee je ook op YouTube zelf geen reclame krijgt, meer oplevert voor de creators die je kijkt en toegang tot wat exclusieve content hebt (al doet dat me weinig).

Ik ben zelf er naar toe overgestapt omdat ik genoeg had van de brakke shuffle van Spotify. En het is best leuk om af en toe wat clips op te zetten op de tv. Ik heb er nu zo'n 200 in mijn clips playlist geloof ik, waarmee ik een beetje de 90s hoogtij dagen van MTV herbeleef (toen MTV nog over muziek ging).
He dat klinkt als een vet idee; kun je die playlists dan ook shufflen? Zijn jouw playlists openbaar?
Unlisted, maar hier is de link van mijn clips playlist: https://music.youtube.com...nhA0zLihfDe&feature=share
En ja je kan shufflen, raad ik ook aan in ieder geval bij mijn playlist want de volgorde is niet echt uitgedacht of zo (begint met allemaal zooi uit een top aller tijden lijst en later wat recentere artiesten, en is nog wip). De controls er van zijn volgens mij wel beter in de YouTube music app dan op de website. Ik cast het over het algemeen vanaf de Android app naar mijn Android tv.

[Reactie gewijzigd door Finraziel op 5 oktober 2021 12:14]

Top, ga het straks checken! Ben sinds een weekje ook overgeschakeld op premium en vond het heerlijk om wat muziekvideo's en liveopnames te kijken. Voorheen kon YT me echt niet boeien, vermoedelijk dus toch vanwege de reclames. Nu vind ik het prima tijdverdrijf en een MTV-achtige playlist is een meesterlijk plan. :)
Ja de reclame is tot zo'n irritant punt gekomen dat het mij ook weg hield, kwam er alleen als ik een specifiek doel had (reviews zoeken of zo). Maar zonder reclame is het ineens weer leuk om gewoon wat filmpjes te kijken :)

Nadeel bij de clips is overigens wel dat het volume nogal kan verschillen en YouTube daar zelf niet echt (genoeg) leveling op toepast. Maar ja, je moet wat ruimte hebben voor verbetering zullen we maar zeggen :+
MTV Party Zone 8-) _/-\o_
Was er geen VNP 'optie' om dat voor paar euro te fixen?

*edit* @WildemanM
legt het al uit

[Reactie gewijzigd door OxWax op 5 oktober 2021 11:41]

Ik vind dat toch niet netjes en het levert de artiesten ook minder op. Maar ja, helaas is het hier altijd een beetje dubbel op Tweakers: als je iets op Amazon bestelt of iets bij Action koopt, dan is dat een gotspe, maar via een vpn een dienst goedkoper afnemen heeft niemand een probleem mee.
Vrije markt? Is er een wet dat het verbiedt?
Zei ik dat dan? Volgens mij begon ik mijn reactie toch echt met “Ik vind […]”. Van mij mag je doen wat je wilt, maar ik sta er niet achter.
Ik ben het volledig met je eens hoor, ook over games kopen in Brazilië bijvoorbeeld.
Maar ieder moet het zelf weten... Ik koop zelf dan weer regelmatig wel bij Amazon O-)
Ik denk dat het niet veel verschilt... Er zijn sommige mensen hier die je op je kop geven over Amazon maar de meesten kopen er gewoon, en zo hetzelfde met van die vpn trucs. Ik heb mijn mening er over op got vaker gedeeld maar ik blijf er ook niet over doorgaan natuurlijk (wordt op een gegeven moment ook niet meer gewaardeerd). Ik probeer op pepper af en toe mensen nog wel eens te onderwijzen :+
15 euro tot 6 gebruikers en 17 euro als je naast youtube music (premium) ook nog geen ads wilt op heel youtube.

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 5 oktober 2021 12:46]

* afhankelijk in welk land je dit aanschaft ;)
Ik spreek uiteraard over NL prijzen zoals gebruikelijk is in NL :)

Een ander prijsbeleid in andere landen is hier dan ook niet echt uniek, dan kunnen we z'n disclaimer bij elke prijs die er op Tweakers genoemd wordt wel noemen.

Tot grappig om te zien dat mensen hier zo op lopen te scheppen over trucjes om een ander te naaien zodat je er zelf beter op wordt :)

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 5 oktober 2021 12:35]

Ik betaal voor YouTube Premium ( dus dat is meer dan alleen YouTube Music ) voor een gezin van 5, € 16,99.

Vind ik best netjes.
Ik heb nu een jaar YouTube Premium, voordelen voor mij zijn:
 • Geen Spotify meer nodig
 • Achtergrond luisteren van YouTube videos van festival (meer voor de muziek dan het beeld dus)
 • Mijn kids zien geen reclame meer (ook niet op hun mobieltjes)
 • Videos downloaden op de smartphone
Maar een groot nadeel voor mij is wel, dat sommige youtube likes tussen mijn youtube music likes terecht komen.
Met NewPipe lukt me dit ook. Redelijk privacy vriendelijk ook dus dat vind ik een mooie bijkomstigheid. Weet niet hoe illegaal het is anders remove het maar weer :).

zie: https://newpipe.net/
Er is ook een fork van NewPipe waarbij SponsorBlock ingebouwd is. Overigens heeft YouTube Vanced dit standaard al (staat wel standaard uit).
Met NewPipe lukt me dit ook. Redelijk privacy vriendelijk ook dus dat vind ik een mooie bijkomstigheid. Weet niet hoe illegaal het is anders remove het maar weer :).

zie: https://newpipe.net/
Er is helemaal niks illegaal aan NewPipe (in Nederland en Duitsland i.i.g.), maar (logischerwijs) mag het niet in de Playstore vanwege Google's ToS.
Het is niet zo dat 'alles wat buiten de Playstore om moet automatisch illegaal is'. :)
Ik zit nog steeds te wachten op Premium Lite. Wanneer ik die probeer aan te vragen krijg ik doodleuk:
Deze aanbieding is niet beschikbaar. Ga naar Account > Aankopen en lidmaatschappen om je account te beheren.
Scheelt me toch weer 5 euro in de maand.

Zijn er andere tweakers die tegen hetzelfde aanlopen?
Via deze link moet het lukken!
Overigens zijn er wel beperkingen hoor! Goed kijken of je voornamelijk YouTube music of YouTube zelf gebruikt!

[Reactie gewijzigd door Ht87 op 5 oktober 2021 11:50]

Ik weet waar de verschillen inzitten, maar die link geeft dus bovenstaande melding. Kennelijk kom ik (nog) niet in aanmerking voor YouTube Premium Lite.

Ik wil gewoon geen ads. En adblockers zijn voor mij geen optie, die creators horen gewoon hun inkomsten te krijgen. Daarvoor is YouTube Premium Lite voldoende.
Oh wat vreemd? Heb je wel al een actief premium abonnement? Misschien lukt t als je een ticket aanmaakt bij google en de situatie uitlegd, maar weet niet of je die moeite wil doen uiteraard :)
Gebruik zelf youtubemusic puur om het feit dat ik er muziek op vind die nergens anders verkrijgbaar is, echter is het maar een door en door verrot platform wat nog wel 50 broodnodige features mist. Tevens is er totaal geen zicht op of dat deze nog wel komen google support at its finest.
Precies, we kunnen niet eens onze playlist alfabetisch sorteren...
Offtopic: net zoals dat Facebook de chronologische volgorde van de tijdlijn er heeft uitgesloopt.
Dan heeft het toch geen nut meer of heb ik het nou verkeerd?
Het nut is van het bedrijf zijn/haar kant om je zo lang mogelijk op het platform te houden en advertenties te serveren.
Youtube Premium India, kost je nog niet eens een biertje per maand.
Que cosa? Argentina kost 119 ARS per maand per persoon en ik geloof 179 ARS per maand voor de gehele familie.

Ik vond het wel leuk om voor de gehele familie te betalen, maar familie werkt alleen niet als je Google Suite hebt, maar gelukkig heeft 90% van de Tweakers niet.

India heeft volgens mij geen familie-plan beschikbaar.

Tunnelbear heeft gratis 500mb aan VPN in zowel India als Argentinie zonder controle.
Ik heb nu nog youtube premium, maar ik zie er steeds minder reden voor.. Hopelijk komt het snel hier
Bijzonder. Ik dacht dat de VS dit soort dingen altijd als eerste kreeg, net zoals gratis afspelen op de achtergrond in de YouTube-app. Leuk dat ze ook eens een ander land voorrang geven! :)
Blijkbaar gingen gebruikers liever elders heen of terug naar het downloaden dan dat er voor zo'n basale feature een abbo werd afgesloten. En niet vreemd ook, de "gratis" variant was praktisch gezien onbruikbaar.
Of het in een browser openen. Er is een browser op iOS die in tegenstelling tot de andere meer standaard browsers nog wel op de achtergrond Youtube filmpjes en mogelijk dus ook Youtube Music kan afspelen, door terug naar homescreen te gaan en dan via oortjes op play te drukken.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee