Taiwanese horrorgame Devotion is weer te koop nadat GOG de game niet uitbracht

Devotion is vanaf maandag weer te koop. Deze door de Taiwanese ontwikkelaar Red Candle Games gemaakt horrorgame werd vorig jaar niet op GOG.com uitgebracht, waarschijnlijk mede door kritiek vanuit China wegens een meme van Xi Jinping en Winnie de Poeh die in de game zat.

Red Candle Games heeft een eigen digitale winkel geopend, zodat spelers bijvoorbeeld de games Devotion en Detention kunnen aanschaffen. Volgens de ontwikkelaar zijn deze games allemaal aan te schaffen zonder Digital Rights Management, wat ook in de beschrijvingen bij de games staat. Devotion kost 17 dollar en is aan te schaffen voor Windows of Mac.

Deze horrorgame had eigenlijk eind vorig jaar moeten verschijnen bij GOG.com, maar CD Projekt, het bedrijf achter de gamewebsite, besloot dat uiteindelijk toch niet te doen. Het bedrijf gaf aan dat dat te maken had met meningen van gamers. Dat kwam het bedrijf op de nodige kritiek te staan, omdat deze beslissing zou samenhangen met druk vanuit China, of in ieder geval de angst dat het platform anders in China moest stoppen of dat het dat deel van de markt zou verliezen.

Devotion kwam in februari 2019 officieel uit. Chinese gamers gaven toen massaal negatieve beoordelingen, ook al werd de game elders heel goed beoordeeld. De kritiek vanuit China kwam voort uit een ontdekte easter egg in de vorm van een referentie naar een meme van Xi Jinping en Winnie de Poeh. Chinese distributeurs trokken zich al snel terug, de Weibo-account van Red Candles Games werd gesloten en de game verdween van de Chinese versie van Steam. Red Candle Games gaf aan dat dit een fout was en per ongeluk in de game was terechtgekomen, maar de game verdween al snel van Steam en keerde niet meer terug.

Door Joris Jansen

Redacteur

15-03-2021 • 08:53

44 Linkedin

Reacties (44)

Wijzig sortering
Dit hele debacle maakt nog maar eens een keer goed duidelijk hoe luid geld spreekt.
Dit soort (zelf) cencuur wat de uitgevers (steam, GOG) tonen komt in veel industrieen voor. De financiele consequenties van negatieve aandacht op dit soort handelen valt in het niet bij de financiele gevolgen van het "verliezen" van de chinese markt.

Wat de chinezen in hun eigen land doen zouden ze dan misschien wel zelf mogen bepalen (al voeren ze een aantal dingen uit die m.i. niet door de beugel kunnen) maar de lange arm van china legt vaak ook sancties op wanneer een uitgever een dergelijk spel enkel in europa en amerika uitgeeft.

Erg jammer dat een ontwikkelaar een spel zelf moet gaan uitgeven omdat niemand het lef heeft de chinezen eens tegen de haren in te strijken. Gelukkig is zelf uitgeven in de digital age een stuk minder ingewikkeld dan 20 jaar geleden.

edit: typo's

[Reactie gewijzigd door kid1988 op 15 maart 2021 09:05]

China laat de laatste jaren vrij vaker zijn spierballen zien. Het is de hoogste tijd om de belangrijkste productie weer op onze eigen continent uit te voeren.

Dit is het enige wat ik kon waarderen van Trump. Hij was (deed) erg streng tegen China en verdient. Helaas snijdt het mes aan twee kanten en zijn het vooral de multinationals die ook maar al te graag vertrokken uit het land.

Als China al zielig gaat doen met dit soort niche games dan is er haast bij.
Er zijn nog andere goedkope Aziatische landen die graag willen produceren (Thailand en Vietnam komen vaak voor als optie). Maar het probleem is dat China zo fakking veel produceert (denk aan halffabrikaten, electronica-onderdelen), dat het bijna altijd wel duurder is om elders te produceren.
En dus niet alleen bij industrieen, zelfs bij universiteiten oa in Nederland: https://www.nrc.nl/nieuws...rlands-onderzoek-a4004924
Om het beestje bij zijn naam te noemen, het Conficius instituut is gewoon een verlengstuk van de CCP die een verlengstuk zijn geworden van de dictator Pooh.

Het is een totalitaire staat, elk uit China gestuurd bedrijf/vereniging is een verlengstuk van CCP/Pooh.
Op zich eens, maar een bedrijf heeft ook verantwoordelijkheden naar het personeel. Als er ineens een deel van de afzetmarkt zou wegvallen (china) dan kan dat best een klap zijn en ontslagen opleveren e.d.

Dus ik vind dat "het geld spreekt" hier niet noodzakelijk alleen maar negatief is. Ja China's arm reikt te ver en dat is fout, maar de houding van GOG is ook niet fout als ze hun personeel en bedrijf hier tegen beschermen.

Het gedrag van China corrigeren is aan landen/ samenwerkingsverbanden als de US en de EU etc. niet aan een uitgever.
Dus ik vind dat "het geld spreekt" hier niet noodzakelijk alleen maar negatief is.
Het doel heiligt immers de middelen, en als linksom of rechtsom, om geld te verdienen, het recht om een regime te bekritiseren hetzij door een inwoner of een buitenstaander, niet getolereerd wordt door een regime dat as we speak volkerenmoord (laat het even op je inwerken, u weet, genocide) pleegt en weet ik wat allemaal nog niet meer voor 'n schofterigheid, doet er niet toe.

Er móet geld verdiend worden ten koste van....

A L L E S !

P.S. Sjina is een kutland*

* = genuanceerd uitgedrukt.
Ben het volledig met je eens, en dat is precies wat ik bedoel met geld spreekt.
Niet dat bedrijven de narigheden van china willen accepteren om wat extra centen te verdienen, maar dat ze veelal geen keus hebben omdat ze het zich niet kunnen veroorloven om de chinese markt te verliezen.

Bedrijven hebben altijd de "verantwoordelijkheid" beslissingen te maken die gunstig zijn voor aandeelhouders, werknemers en het voortbestaan van de onderneming. Veelal gebeurt dit met een redelijk etisch compas, maar die wordt redelijk van stuk gebracht door de enorme consequenties van het verliezen van china als afzetmarkt. Vergeet niet dat ook sancties van EU/US dergelijke consequenties kunnen hebben voor bedrijven. Zie handelsoorlog VS/China.
"Chinese gamers gaven toen massaal negatieve beoordelingen," Gamers, ja want die maken zich daar echt druk over...not.
Nationalisme in combinatie met de drang om zich af te zetten tegen Westerse bemoeienis.

En natuurlijk de wet van de grote aantallen.
Ze bemoeien zelf toch ook dus dan zouden ze het geen probleem moeten vinden.
Je ziet het ook in Steam beoordelingen. De vage Aziatische shit (sorry) krijgt torenhoge beoordelingen. Het zijn een echte gamers natuurlijk. Echte gamers worden in China gezien als nutteloze verslaafden dus worden erg kort gehouden. Gechargeerd uiteraard...
Je kunt wel sorry zeggen, maar het is nog iets té generaliserend. Je zou het moeten splitsen tussen vage Chinese shit en vage Japanse shit. De Chinese shit wordt wellicht ten onrechte zo hoog beoordeeld, maar de Japanse RPG's en dating sims zijn daar fakking populair, dus dáárvoor zijn hoge beoordelingen wel terecht, ook als jij het er niet mee eens bent.

Voor een deel zijn die torenhoge beoordelingen dus over dingen die jij niet begrijpt. En voor een ander deel is er mogelijk een andere oorzaak.
Uiteraard ben ik wat kort door de bocht, maar ik zou je echt niet het verschil kunnen vertellen tussen Chinees, Japans, Taiwanees en Vietnams. Mijn Vietnamese (ex)tante en mijn Chinese collega ten spijt.

Tja, zo'n 'spel' waarbij je in een één of ander zwemteam zit en zo snel mogelijk de dames uit de kleren moet zien te krijgen... Ieder z'n ding natuurlijk! Maar ik heb het wel gezien na één keer. En als ze dan de volgende keer een ruimtepakje aan hebben maakt wat mij betreft niet zo veel verschil. Of hebben we hou nu over andere zaken ;)
Ik weet dat Steam aardig de strijd is aangegaan met nep beoordelingen. Dan moet ik toch stiekem denken aan Chinese bots (of mensen) die massaal op duimpjes aan het klikken zijn en standaard teksten aan het kopiëren/plakken.
Red Candle Games gaf aan dat dit een fout was en per ongeluk in de game was terechtgekomen, maar de game verdween al snel van Steam en keerde niet meer terug.
Hoe dan :P
Easter egg had in de niet chinese versie aanwezig mogen zijn, maar mag niet aanwezig zijn in de chinese versie. Dat was de gemaakte fout :+
Hey laten we hier een Easter egg stoppen.
Ja ok, maar wat dan?
Eh, ja moeten we nog iets verzinnen.... Ik stop deze meme er nu wel even in als placeholder.

Zeg niet dat het zo gegaan is, maar zou kunnen :)
Ik acht het waarschijnlijker dat een van de devs het er in gestopt heeft en de leiding het niet gezien had, of dat ze nu gewoon zelf ook niet toe willen geven dat het bewust was.
Echt triest hoe onzeker de CCP is dat ze deze meme zelfs niet toe durven laten. Meest onschuldige meme ooit. Als ie nou vergeleken werd met Smeagul uit LOTR kon ik me er nog iets bij voorstellen, maar Winnie de Poe, ongelofelijk.
Precedentwerking voorkomen, meer niet.
Met de almachtige grote leider valt niet te spotten, op geen enkel niveau.
Zelfs terechte kritische vragen worden sinds de nieuwe wetten aangemerkt als anti-patriottistisch en een zeer vlot gevolgd door een gevangenisstraf.

Mensen die hier een avondklok al een dictatuur vinden en van koffiedrink-demonstraties houden moeten eens daar heen gaan :')
op zich een punt - als je nooit protesteert, protesteer je dus blijkbaar op een gegeven moment nooit meer...

China hoeft kritiek voor een deel niet eens te weerleggen. Mensen durven gewoonweg niets meer te zeggen. Natuurlijk zal er nog wel ergens kritiek worden geuit - maar dat gebeurt niet in het openbaar.
Kijk maar wat er in Hongkong gebeurde. De politie is daar omgetoverd tot een soort terroristen, alleen maar doordat er gedemonstreerd werd. Goed dat het zoveel bekendheid kreeg, kut dat het nodig was, maar ik verwacht dat mainland China zegt "okay en nu zijn wij de baas en jullie horen bij ons".
Ah het Chinese regime, de nieuwe vijand van het vrije westen.
Hopelijk kan dat land zichzelf corrigeren voordat het westen het moet doen.
Handel moest de correctie opleveren ... heeft niet gewerkt, maar bijna niemand wil nu nog aan het alternatief. Het is nu erg moeilijk om terug te gaan naar een koude oorlog om ze economisch af te knijpen en minder gevaarlijk te maken.
Dat ligt eraan, nu bekommert niemand om China.
Maar er is maar een catalist nodig om dat knopje om te zetten.
Het probleem is Taiwan, als we handel met China afkappen worden ze nog veel sneller agressiever naar Taiwan.

Iedereen is te bang om aan de bestaande status quo te sleutelen omdat China nukes heeft. Een niet stabiele status quo, China is Taiwan aan het Finlandizeren voor de uiteindelijke overname. Maar het westen heeft Taiwan een centrale plaats in laten nemen in hun veiligheid, een overname door China is geen optie zolang TSMC centraal staat in de semiconductor industrie. Maar ja, doen alsof de status quo wel stabiel is is natuurlijk een veel makkelijkere keuze dan er wat aan doen.

Ik heb een Trumpiaans alternatief ... nucleaire wapens naar Taiwan smokkelen, Taiwan erkennen als soevereine staat en een nucleair beveilingspact uitroepen en zien waar het schip strand. Pooh heeft ook een gezin, ik denk dat het wel los loopt. Beetje gevaarlijke gok, maar het word er alleen maar gevaarlijker op door te wachten.

[Reactie gewijzigd door Pinkys Brain op 15 maart 2021 17:35]

Team Holland: World Police :z
Hey, we zijn maar een klein landje hoor
Niet aan druk toegeven is block op je webstore in the great firewall.
Oh ik geef de bedrijven niet de schuld. Het is vanuit de overheid waar het uit moet komen.
En die moeten druk vanuit de maatschappij krijgen.

En momenteel maakt de maatschappij het weinig uit, zolang ze hun laatste iPhone maar krijgen.
Nee, dat kan niet meer. Middels de enorme corruptie en feit dat nagenoeg alles direct of indirect van de staat is, of van de staat afhankelijk is (via banken), heeft de overheid enorme grip op alles.
Je kan heel veel doen in China, zolang het maar niet tegen de partij / beleid in gaat. Zie bijv. Jack Ma die ook een toontje lager moest gaan zingen.

De enige uitweg is dat het systeem implodeert à la Sovjetunie en vele andere dictator-staten. Maar dat kan alleen als de bevolking het slecht krijgt en geen uitweg meer ziet. China heeft die groeiende economie van 6 tot 10% nodig om de bevolking tevreden te houden. Ze zijn doodsbenauwd dat dat stagneert voordat de extreme geavanceerde surveillance-staat compleet is. En daar bouwen ze hard aan met het sociaal crediet-systeem (https://en.wikipedia.org/wiki/Social_Credit_System), natuurlijk aan gezichtsherkenning, scholen worden al extreem gestuurd om "ongewenste" lesstof te vermijden (om een overmaat aan gebrainwashte brave burgers te krijgen) en veel meer.
Dat het met de Sovjet Unie niet werkte lag denk ik deels ook aan dat ze allerlei oost Europese landen bezet hielden na WOII. Dat werkt op de lange termijn vaak niet goed als je de oorspronkelijke bevolking niet weg jaagt of erger(Israel, Amerika's), zeker als men een andere taal spreekt. Nu worden er in China natuurlijk ook verschillende talen gesproken dus wie weet zou het wel werken, al proberen ze die, zeker in opstandige/bezette regio's, ook te vervangen met mandarijn. Maar bij bijvoorbeeld Cuba, Noord Korea, Iran en Venezuela werkt het ook niet bepaald goed en levert het wel een hoop ellende op voor de bevolking. Hebben ze al een naar regime die over hun heerst, krijgen ze er nog economische ellende en schaarste bovenop.
Aan de ene kant jammer want een onschuldige uitdrukking moet kunnen, aan de andere kant ook weer begrijpelijk want GoG wilt geen markt + bestaande klanten kwijtraken aan uitgemolken memes.
want een onschuldige uitdrukking moet kunnen
In China is dat niet onschuldig. Negatieve uiting tegen de staat, of diens leden, is strafbaar.
Klinkt als een goed moment om een politiek statement te maken. Ga dit spel maar eens kopen :)
Dat was een duur ei...
En maar meegaan met China. Ik ben blij dat regering Biden verder gaat daar waar Trump was begonnen met het China beleid. Het is natuurlijk van de gekke dat een land als China ''vrij spel'' heeft met het schenden van economische afspraken en mensenrechten. Het zou fijn zijn als wij in Europa ook een collectieve vuist maken hiertegen. Gelukkig lijkt dit langzamerhand ook te gebeuren.
Trump was/is een olifant in een porseleinkast, maar dat er iets aan China gedaan moest worden, daar is iedereen het wel over eens.
Maar ja, zo lang het neo-liberale roofkapitalisme al z'n productie daar heeft zitten vanwege de race naar de bodem qua prijzen en winstmaximalisatie, zitten die bedrijven daar domweg vast. Vertrekken uit China en in de VS produceren is niet zo snel uit de grond gestampt, plus je bent direct 50% duurder dan je concurrenten. Dat is toch wel veel geld voor een *made in [eigen land]* stickertje.
Want vergis je niet, de productie verplaatsen naar India gaat je over 20 jaar dezelfde situatie opleveren. De productie spreiden over meerdere, andere Aziatische lage-loonlanden gebeurt gelukkig al.
Dit beleid heeft er wellicht niet toegeleid dat productie zich terugverplaatst naar de VS, maar er zijn wel veel electronicafabrikanten die de productie naar andere aziatische landen verplaatsen.

Het heeft dus wel effect.
Omdat de relatie met China onzeker aan het worden is en, nog veel eenvoudiger, China begint te duur te worden. Dat laatste is al pre-Trump in gang gezet.
Het gebeurt alleen wel over de ruggen van de inwoners. Want alles wat China in het westen niet meer mag leveren, wordt hier juist weer duurder. En als jij als consument dan de keuze kregen, dan is er wat voor te zeggen, maar de keuze is precies wat we niet hebben. Als China product X hier niet meer mag leveren, dan kunnen we het importeren (wat een kutidee is) of een niet-Chinees alternatief kopen dat vaak dus duurder is.

Het mes snijdt aan twee kanten (of het is aan twee kanten bot, net hoe je het bekijkt).
Wat ik niet goed snap is waarom Xi Jinping niet meteen die associatie heeft geadopteerd in plaats van Winnie de Pooh overal verbieden. Je doet in dat land verschrikkelijke dingen, maar wordt door de eigen bevolking vergeleken met een knuffelbeer. Hoe geweldig wil je het hebben?

Dan kun je nog steeds achter de schermen aan de onderhandelingstafel en politiek een keihard spel spelen. Ondertussen naar de wereld toe ben je de knuffelbeer. En een knuffelbeer kan weinig fout doen toch? :)
In China zien ze dat als het belachelijk maken van de leider, en dat is verboden. Ze kunnen niet iedereen arresteren, maar ze kunnen wel het gebruikte middel verbieden. Dus als hij zometeen met Garfield vergeleken wordt, dan wordt die ook verboden.

Wij zien dat niet zo, maar wij hebben er dan ook niets over te zeggen.

[Reactie gewijzigd door _Thanatos_ op 15 maart 2021 17:29]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ.

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.
Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee