'Helft thuiswerkers krijgt geen hardwarevergoeding van werkgever'

Bijna de helft van de thuiswerkers krijgt geen vergoeding voor gekochte hardware van zijn of haar werkgever. Dat blijkt uit onderzoek van Multiscope. Daarbij gaat het onder meer om monitoren, laptops en laptopstandaarden.

In totaal hebben thuiswerkers voor 400 miljoen aan hardware gekocht, meldt Multiscope. Ongeveer 44 procent van de thuiswerkers heeft iets gekocht voor de thuiswerkplek na het begin van de coronapandemie. Ongeveer 52 procent kreeg daarvoor geld van de werkgever, 48 procent niet.

Thuiswerkers kochten het meest monitoren, bureaus en bureaustoelen, merkt Multiscope op. Daarbij gaat het om ongeveer 30 procent van de ondervraagden. Ongeveer een op de acht kocht een laptop of laptopstandaard. Ongeveer 5 procent van de ondervraagden heeft voor de thuiswerkplek een printer gekocht.

Een nieuw koffiezetapparaat staat bij 4 procent van de ondervraagden op het lijstje van nieuwe producten vanwege het thuiswerken. Multiscope deed het onderzoek onder ongeveer 3000 ondervraagden in loondienst. Het is niet het enige onderzoek naar thuiswerken. TNO publiceerde vorige week resultaten van een onderzoek naar thuiswerken en de daarbij gebruikte hardware.

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Door Arnoud Wokke

Redacteur

08-02-2021 • 12:28

537 Linkedin

Reacties (537)

-15370527+1316+217+31Ongemodereerd177
Wijzig sortering
Het getuigt niet echt van realiteitszin als de werkgever in dit soort tijden nog meer extra kosten zou moeten maken. In vrij veel sectoren is het niet geweldig gedurende de pandemie en dan zou een vergoeding voor alle werknemers ook nog eens extra kosten met zich mee brengen.
Wat een werkgever wel zou kunnen doen is bepaalde hardware zelf verstrekken in uitleen basis aangezien lang niet alles op kantoor gebruikt wordt.
Dus de monitor, bureaustoel en dergelijke kunnen dan mee genomen worden of thuis bebracht worden.
Lijkt mij een goede middenweg.
Hoezo extra kosten? De werkgever bespaard op de reiskosten. Die kunnen dan toch ingezet worden voor de werkplek? Er zijn genoeg bedrijven die juist besparen. Denk aan de internetlijn, energiekosten etc die nu bij de consument worden gelegd.

Die koffie op de zaak hoeven ze ook niet meer aan te vullen en de bedrijfskantine ook niet meer. Waarom wordt het goedgepraat dat de werknemer dan die kosten moet dragen?

Noch werkgever noch werknemer kunnen er veel aan doen. Maar het lijkt mij niet meer dan normaal dat de werkgever zorgt voor een geschikte werkplek is en daarvoor ook de kosten draagt.
Grootste probleem is dat er geen medewerkers met een 30-60k salaris in de directie zitten. Ze krijgen nauwelijks verhalen mee van medewerkers die in (semi) studentenhuizen wonen en/of met een gezin in een te klein huis. Als je zelf in een mooi huis (+grote tuin) + 5 slaapkamers woont + schoonmaker (en oppas) is thuiswerken fantastisch. Maar op de 1 of andere manier lukt het de directie niet om fatsoenlijk in te leven bij de alle medewerkers.

Ze zouden verder prima thuisvergoedingen voor hardware kunnen doen. Ga je binnen 1 jaar weg betaal 70% terug, binnen 2 jaar 40% en binnen 3 jaar 20%. Bij eventueel ontslag betaal je niks terug.

Het is vaak heel makkelijk om met dit soort regels te komen, maar het is nieuw en heeft creativiteit nodig en dan durft niemand knopen door te hakken.
Mijn werkgever heeft elke medewerker een keuzebudget gegeven van € 500,--, waaruit thuiswerkfaciliteiten aangeschaft kunnen worden. Dit was wel degelijk een initiatief van de Directie. Dus niet elke werkgever over 1 kam scheren

Daarnaast krijgt bij ons elke werknemer die geen maandelijks onkosten vergoeding heeft ook nog € 30 per maand voor internetgebruik.

Ik vind dat je een nogal negatief beeld schets van directies waarin ik mijn werkgever niet herken.
Eens, het is ook wat zwaar aangezet. Mijn huidige en oude werkgever geven ook ongeveer 600e thuiswerkvergoeding. Maar je kunt nog veel meer ondernemen (niet alles hoeft in geld).

Als ik een bedrijf zou runnen zou ik meteen starten met upgraden van laptops. Teveel collega's die nog met oude laptops werken en daardoor enkele uren per week kwijt zijn aan laden van programma's of het niet soepel draaien van MS - teams. Als het kon/mocht zou ik ook een eigen laptop kopen of bijbetalen voor een sneller model.

De meeste bedrijven die niet geraakt worden/werden hebben in 8 maanden wel 2000-3000e uitgespaard met thuiswerken, die zou ik sowieso in hardware/support steken.

Ik kan er sowieso niet bij dat je iemand 50k+ per jaar betaald en dan met een laptop laat werken van 800-1400 i.p.v. 1600-2500. Dat heb je binnen 1 maand terugverdiend in productiviteit en werkplezier.
Leuk al die laptops vervangen, moeten ze wel leverbaar zijn.

Soms kom je inderdaad baggerbakjes tegen waarbij ik me afvraag, hoe sluit ik m'n 4k schermen aan? I know! Een luxe probleem, maar dat is wat er bij mij op het bureau staat...

Daarnaast komt een werknemer echt niet ver met €600, je ben dat al (minstens) kwijt voor een degelijk kantoor bureau, minstens nog eens dat bedrag voor een degelijke bureaustoel. Twee tot drie degelijke monitoren waar je 40+ uur per week naar kan staren... Ver buiten budget!

Vergeet ook niet dat een laptop aanschaffen over het algemeen niet gebeurd voor 1 medewerker, maar vaak voor grote groepen of allemaal in 1x. Als je 1000 medewerkers heb kan dat oplopen van €800.000-€1.400.00 naar €1.600.000-€2.500.000, een verschil van €200.000-€1.700.000, dat is een aardig bedrag. En in deze tijden moet je ook nog maar eens zien om 1000 dezelfde laptops geleverd te zien krijgen die voldoen aan de eisen van je organisatie, een redelijke prijs en daadwerkelijk leverbaar in die hoeveelheden.
Helemaal mee eens. Maar we vinden het compleet vreemd als we vaklui huizen laten bouwen met action gereedschap maar niet om 'hoogopgeleid' personeel met brakke hardware te voorzien. Ook zonder corona zou ik hetzelfde doen. Ik blijf het vreemd vinden hoeveel bedrijven niet in fatsoenlijke (thuiswerk) hardware investeren.
Maar we vinden het compleet vreemd als we vaklui huizen laten bouwen met action gereedschap maar niet om 'hoogopgeleid' personeel met brakke hardware te voorzien.
Mwah... In letterlijk alle beroepsgroepen zijn er (te) veel werkgevers die hun werknemers met rotzooi/matig/'net aan' spullen laten werken. Het idee dat dit nieuw is en/of alleen voor thuiswerken op gaat is niet juist.
Als jij medewerkers hebt die een beetje behoorlijk met die laptop kunnen omgaan, dan betaal je ze 50k per jaar, ze kosten dan 80-100k per jaar (incl pensioen, apparatuur en werkplek/pand).

Dan is een laptop die afgeschreven wordt in 3 of 4 jaar echt peanuts. Dat is bij een laptop van € 1.800 in 3 jaar (worst case) dus € 50,- per maand.
Die zelfde medewerker kost 7-8.5k per maand. € 400 per werkdag, € 50 per uur.

Goedkoop is duurkoop.
In die ~€50/uur zit ook de kosten van de laptop. Your preaching to the quire!

Het issue is hoe het wordt ingekocht en door hoge aantallen het opeens een enorme investering is voor bedrijven. "Waarom zou die laptop waar we een miljoen euro minder aan uitgeven minder goed werken?"

Daarnaast leert de ervaring mij dat als je een higher end model aanschaft, met een krachtiger CPU, ruim in de RAM en SSD, hoog resolutie scherm, etc. Zo een laptop/desktop rustig 5+ jaar mee gaat met veel minder IT pitstops.
Het issue is hoe het wordt ingekocht en door hoge aantallen het opeens een enorme investering is voor bedrijven. "Waarom zou die laptop waar we een miljoen euro minder aan uitgeven minder goed werken?"
Ja, finance versus IT.

Bij ons hebben ze ooit P4 Celerons gekocht in plaats van reguliere P4’s, besparing van waarschijnlijk nog geen fl. 100,- per PC. Opstarten duurde veel langer, tot wel 10 min. Dat is in 3 jaar 6000 minuten, 100 uur. Dus 100 uur kwijt voor fl. 100 besparing |:(

Business case gemaakt en toen bleek dat we met 13 man zaten en maar voor 12 effectief waren
- 25 minuten tot inlogscherm
- 20 minuten voordat Windows en alle software geladen was
- continu sluiten (en weer openen) van dos-rekensoftware omdat Internet Explorer en macro’s in Word anders niet meer werkten

PC’s waren al aan vervanging toe en binnen een week kwam het bericht dat er 300 nieuwe besteld waren (Core2duo). Was nog niet duidelijk uit welk potje dat moest komen, maar als ze binnenkwamen, waren ze voor onze afdeling.

Gelukkig zijn ze bij ons 5 jaar geleden overgegaan op zwaar zakelijke laptops, met ssd en FHD-schermen (Dell Latitude). Worden geleasd en na 3 of 4 jaar vervangen. Er is een continue stroom van nieuwe laptops en als je de “jongens” van de IT lief aankijkt, dan hebben ze altijd wel een extra mooi modelletje dat ze apart kunnen houden voor je.
*choir bedoel je denk ik?
Quire is the old english term for choir.
Als jij een bedrijf zou runnen zou je meteen starten met het bekijken hoe je op korte termijn meer geld gaat ontvangen dan uitgeven. Als je dat lukt met het upgraden van laptops dan doe je dat goed, maar ik waag dat te betwijfelen. Ik vermoed dat je eerder gaat kijken om met de bestaande middelen dat doel te bereiken en pas daarna over investeringen gaat nadenken.

Daarnaast durf ik de stelling over het 800 tot 1100,- per maand "terugverdienen" (wat wordt daar precies mee bedoeld? Cash, resultaat, iets anders?) te challengen. Sterker nog: Dat gaat niet gebeuren.
Er is zeker productiviteitswinst te behalen met betere hardware. Sinds ik thuis op mijn 32" monitor werk heb ik een veel beter overzicht van alle bestanden die ik tegelijkertijd bewerk. Ik werk veel sneller dan op mijn oude scherm op bureau. Sommige collega's van mij werken gewoon op hun laptop scherm. Ik begrijp niet hoe die zo maanden aan een stuk kunnen werken.
Mijn grootste frustratie is mijn 256GB SSD die ik elke week moet opkuisen omdat ik mijn bestanden niet kan opslaan. Ik begrijp echt niet waarom er geen 50€ budget is om de SSD te upgraden. Ik ben hier al vele uren aan verloren en regelmatig doet dit de processen die 's nachts draaien crashen.
Ik beweer dan ook niet dat er geen productiviteitswinst te behalen valt. Ik beweer dat hetgeen maxkranendijk stelt te gaan doen niet noodzakelijk in het economisch belang van het bedrijf is, en dat de genoemde getallen niet heel realistisch overkomen.
Laptops meteen afschaffen. Zeer slecht om meerdere uren op een laptop te werken, slechte lange termijn investering.
Je kan prima een monitor, muis en toetsenbord op een laptop aansluiten. Dus ik snap u niet.
Het verschilt per werkgever (wat ik voorheen als consultant zag).

Sommige bedrijven geven ruime vergoedingen voor (tech) hardware, maar daarnaast ook buro's en internet verbindingen. Andere niet of het minimale.

M'n huidige werkgever vervangt de reiskosten vergoeding door €50 per maand. Dit is typisch voor hun. Voor corona huurden ze steeds minder werkplekken met de aanname dat mensen thuis "mochten" werken als secundaire voorwaarde. Toen gaven ze helemaal geen thuis werk vergoeding.

Wat directie betreft: misschien is het financieel een kleiner bedrag om die tiental directieleden een forse beloning te geven (zodat ze oa ruim kunnen worden) ipv al die honderden/duizenden medewerkers te financieren in bijv thuiswerkplekken.
De "internetlijn" en de energiekosten lopen bij veel bedrijven gewoon door hoor, of denk je dat je een zakelijk abonnement gewoon even kan stopzetten en daarnaast worden veel kantoorpanden automatisch gestookt. Het gaat in veel gevallen niet om een omzetverliesje van 20%, maar vaak om meer dan de helft. Ik denk dat je blij moet zijn dat we in Nederland dankzij de NOW regelingen veel banen hebben kunnen behouden.
Mwa, kantoor van mijn werk is volgens mij grotendeels gesloten. Ze hebben maar een klein deel van het pand toegankelijk voor wie echt op kantoor moet werken. Ik weet niet hoe dat met verwarming zit, maar die kunnen ze instellen volgens mij dus lijkt me sterk dat ze vol doorstoken. Verder zal een paar honderd laptops, monitors en verlichting van het hele pand uiteindelijk toch ook wel schelen. En inderdaad de reiskostenvergoeding.

Mijn energieverbruik thuis is echt wel omhoog gegaan met het thuiswerken. Is op zich niet zo erg, maar ik denk dat er op de lange termijn wel naar gekeken mag worden. Hoeft niet op stel en sprong, maar het is toch eigenlijk krom dat je nu in veel gevallen juist minder overhoudt doordat je geen reiskosten vergoeding meer krijgt en geen vergoeding hebt voor de kosten die je wel hebt. En op de lange termijn zullen bedrijven ook besparen omdat ze minder kantoorruimte nodig hebben als mensen veel thuis blijven werken. Een deel van die besparing mag best naar vergoedingen voor dat thuiswerken gaan.
je hebt dan wel weer het voordeel van minder reistijd... naar kantoor is dat al 20 minuten enkele rit en naar een klant ben ik al snel 50 minuten enkele rit kwijt. Afgelopen twee jaar heb ik ook nog een uitzonderlijke klant gehad waar ik 2 uur enkele rit kwijt was. en ja daar ging ik zondagavond al heen en kwam dinsdagavond pas thuis. Dat laatste heeft natuurlijk niet iedereen, maar een 20 of 30 minuten enkele rit... dat wordt door veel wel uitgespaard door nu thuis te werken. dat 'voordeeltje' moet je dan niet in eenkeer gaan vergeten.
Dat argument hoor ik vaker, maar van tijd koop ik geen eten. Van geld wel.
Kosten worden nu bij werknemers gelegd die daar normaal niet zouden liggen.

De winst in tijd is geen fiscaal voordeel.
De nadelen zijn wel fiscaal.

[Reactie gewijzigd door Proliges op 8 februari 2021 16:47]

Tijd is zelfs je meest kostbare bezit wat je aan anderen kunt geven.

Ja en als je krap zit per maand, is dat inderdaad vervelend, dat je meer kosten maakt. En je hebt ook wel een punt, maar volgens mij geven de meeste werkgevers die het nu kunnen betalen hier ook wel een vergoeding voor. Maar als je toekomst onzeker is en je twijfelt of je het met de huidige 'vet op de botten' wel uit kunt zingen, dan snap ik ook dat je dat 'vet' niet meteen uitgeeft aan thuiswerkvergoedingen, maar liever zorgt dat er wat reserves in het bedrijf blijven zitten voor de komende magere jaren.
"maar volgens mij geven de meeste werkgevers die het nu kunnen betalen hier ook wel een vergoeding voor"

In het artikel staat dat 48% van de thuiswerkers geen vergoeding krijgt. Er zijn enkele sectoren hard getroffen in deze crisis o.a. winkels, horeca en evenementen organisatoren en reisbureau's. Sectoren waar mensen over het algemeen niet thuis kunnen werken en dat nu dus ook niet doen.

Dus van de mensen die nu thuis werken, krijgt 48% geen vergoeding en dat zijn sectoren waar je dus voor thuis kunt werken en sectoren waarvoor je prima thuis kunt werken zijn het minst getroffen deze crisis. Dus het argument dat 48% van de thuiswerkers een werkgever heeft die het economisch moeilijk heeft door corona en daarom geen extra vergoeding uitbetaald terwijl ze wel op andere kosten kunnen bezuinigen nu, vind ik nogal vergezocht. De meeste bedrijven waar men vooral kantoorwerkzaamheden uitvoert draaien economisch nog prima.

Overigens is het behoudt van goed personeel ontzettend belangrijk voor veel van de 'thuiswerk bedrijven' vooral op de lange termijn. Het uitblijven van een gebaar zoals een vergoeding zorgt ervoor dat mensen eerder verder gaan kijken naar ander werk.

Mijn partner kreeg niks en die werkt in de ICT bij een verzekeraar. Ik ken genoeg andere mensen die thuis werken die normaal op kantoor zitten die niks kregen. En die werken bij bedrijven die het economisch nog goed doen.

[Reactie gewijzigd door Minoesh op 8 februari 2021 19:32]

Dat argument hoor ik vaker, maar van tijd koop ik geen eten. Van geld wel.
haha - je vergist je enorm...

Van alles wat je ooit kan bezitten is tijd het enige dat altijd minder wordt, dan je niet kan sparen, geen rente op zal krijgen. Geld is niks anders dan afkopen van jouw tijd - om jou iets te laten doen waar een ander zelf geen tijd aan wil besteden...

[Reactie gewijzigd door Tukkertje-RaH op 8 februari 2021 16:52]

Koop je inderdaad nog steeds niks voor... Maar ook, ik heb naar huis rijden, of later fietsen of lopen toen ik dichterbij ging wonen, ook altijd als goed besteedde tijd gezien omdat het me hielp om af te schakelen. 's ochtends is het meer het ritueel van wakker worden en energie op doen voor je werkdag. De tijd daarvoor heb je nog steeds nodig ook al hoef je nu niet meer te reizen. Dus het is maar de vraag hoeveel je nou echt wint.

Ja als je elke dag uren aan het forensen was dan win je nu een hoop ja, maar dat geldt echt niet voor iedereen.
Bij ons is reistijd geen werktijd. Het zal mijn baas worst wezen als ik maar op tijd ben en mijn uren maak. Qua woon-werk reiskosten is er bovendien een maximum van ongeveer 70 euro per maand.
Die besparing in tijd is een sigaar uit eigen doos.
Bij de meeste mensen kost het woon-werk verkeer meer dan €0,19 / km,
dus als dat wegvalt houdt je netto al meer over.
Lol moet je echt eens een nieuwe baan zoeken :p
Bij ons krijg je netjes een x bedrag per dag voor thuiswerken en €0.19 per kilometer als je naar kantoor gaat. Daarnaast is er voor iedereen iets van €600 beschikbaar voor de thuiswerkplek
Ohja? In jou bubbel misschien maar de over grote meerderheid van de bedrijven draaien gewoon prima door.
Leef je uit: https://now-inzichtelijk.nl/

Om in aanmerking te komen voor de NOW-subsidie moet je overigens minstens 20% omzetverlies hebben gedraaid

[Reactie gewijzigd door PrimeTinus op 8 februari 2021 14:07]

154.126 verschillende bedrijven hebben 202.595 toekenningen gekregen (sommige bedrijven dus enkel bij now 1.0 of 2.0). Er waren/zijn bijna 1.8 miljoen bedrijven volgens het CBS (https://www.cbs.nl/nl-nl/...C8%20miljoen%20bedrijven.)

Dan klopt het inderdaad zeker wel dat de overgrote meerderheid blijkbaar prima draaien, of in ieder geval minder dan 20% omzetverlies hebben. Of simpelweg geen gratis geld willen, dat kan natuurlijk ook :+
Je zou eigenlijk moeten kijken naar het aantal bedrijven waarbij de eigenaar niet zelf in loondienst is bij een ander bedrijf, of zelfstandig zonder personeel is. Een zelfstandige doet namelijk beroep op de TOZO regeling. Bovendien zijn heel veel bedrijven ook holdings en dergelijke. Ik ben zelf ook direct en indirect eigenaar van vier bedrijven, waar behalve mijzelf verder geen personeel bij betrokken is.

Er zijn 1,5 miljoen bedrijven waarbij maar één persoon werkzaam is, die maken volgens mij alleen (soms) aanspraak op TOZO en niet op de NOW regeling.

https://www.cbs.nl/nl-nl/cijfers/detail/81589NED
edit: laat maar ik ben dom

[Reactie gewijzigd door Inktvisje op 8 februari 2021 15:20]

Wij zijn ook 20% v d omzet verloren (al kijk je naar het moment van de NOW). Dus ja, veel externen eruit en geen dure trips meer.

Nu, bijna een jaar later, is die terugval alweer opgevangen door andere initiatieven die juist zijn gekomen door die terugval.
Inderdaad. Er zijn genoeg bedrijven die afgelopen jaar zelfs hun beste jaar ooit hebben gehad.
Welke kosten voor welke internetlijn ?
Die van de baas blijven hetzelfde en thuis had je die verbinding al en ga je ook niet upgtraden voor thuiswerk.
Dit is niet 1999 met een datalimiet en extra kosten.
Rieskosten worden bespaard maar je maakt die kosten ook niet. Het zijn reiskosten, niet de houderschapskosten voor jouw prive voertuig. In weze is hjet een vergoeding voor de km's en niet voor de auto. Als dat zo was dan is het al 40 jaar veels te weinig vergoeding. Vaak wordt het ook omschreven als een 'tegemoetkoming in de reiskosten'.
De koffie op de zaak is geen recht maar een gunst, een stukje service. Klaagde je ook over koffievergoeding in de weekeinden en vakanties ? Koffie staat nergens in een contract en is nogmaals een gunst.

Laten we wel wezen, er zijn nu bedrijven die schandalig veel extra verdienen. Die hebben juist nu hun beste jaren en kunnen best wel wat aan de werknemers doorspelen. Maar we weten ook dat ze dat lang niet allemaal gaan doen.
Doet de staat dit ook ? Als het goed met het land gaat gooien we dan belastingen omlaag ?

Ik snap je punt, en het zou niet verkeerd zijn maar het zal echt niet overal gebeuren.
De meeste bedrijven die schandalig aan deze “crisis” verdienen zijn partijen die genoeg spaarvet hebben om die crisis door te komen.

KLM piloten willen niet toegeven, grondpersoneel en cabine personeel moet dat maar doen even zwart/wit gezien.

Kruidvat mag open en men loopt daar rond alsof men een dagje uit is en dag omzetten die daar gedraaid worden daar droomt een gemiddelde lokale IT bedrijfje van.

Nee, je hebt een goede blik op alles.

Als je thuis geen goede werkplek had en je ineens een bureau moet kopen, stoel en monitor met docking - uitgaande van een laptop van de zaak. Dan lopen die kosten aardig op: terwijl jij persoonlijk niets kan opvoeren en jouw werkgever deze zaken gewoon kan meenemen in de operationele kosten. Een goede Ahrend maal 2 is best een aanslag op je spaarsaldo kan ik je vertellen.

Ik zeg niet dat we alles moeten gaan eisen zoals de koffie en stuff maar zou je als werkgever enorm sieren als je daarmee voorop loopt ipv door wet en vakbond gedwongen moet worden iets tegemoet te komen.

Voorheen draaide dit huishouden thuis gewoon op kantoor, nu al ruim een jaar thuis en je ziet gewoon meer verbruik op alle fronten.

Nu werken de werkgevers hier thuis mee aan een thuiswerk vergoeding, want die snappen dat met name verwarming/elektra stijgen. Ook die airco van de zomer staat normaliter niet 8 uur per dag te draaien.

Daarbij gaan de zaken op het werk hier dusdanig goed dat ze het kunnen betalen. Het lijkt me een ander verhaal als je werkgever in zwaar weer zit, dan zul je er even water bij moeten doen want zonder werk wil je ook weer niet komen te zitten lijkt me. Of een andere job zoeken... ander onderwerp is dat.

Alles heeft 2 kanten, zo kijkt men hier ernaar.

Ook ik ken genoeg mensen die wel hebben moeten upgraden. Als je voorheen genoeg had aan 100/100 en met allebei thuis werken trek ik persoonlijk de lijn weleens dicht: mijn vriendin heeft dan weinig VoIP en ja dat zou ik kunnen inrichten in de router; maar dan moet die optie er wel zijn. Dat hebben er veel niet. Als je met schoolgaande kinderen zit verwacht ik ook wel wat sneller internet nodig te hebben als ze allemaal via teams werken.

EDIT:
zoals gezegd: alles heeft meer dan de ene kant die je belicht.

[Reactie gewijzigd door logix147 op 8 februari 2021 15:59]

De meeste bedrijven die schandalig aan deze “crisis” verdienen zijn partijen die genoeg spaarvet hebben om die crisis door te komen.
Mee eens, dit soort bedrijven zouden mee moeten betalen aan de pandemie, maar krijg dat maar eens rond. Dit soort bedrijven dreigen snel met verhuizen en mensen op straat te zetten en natuurlijk een leuke functie voor politici in de toekomst
KLM piloten willen niet toegeven, grondpersoneel en cabine personeel moet dat maar doen even zwart/wit gezien.
Waar haal je dat vandaan ? Piloten zijn akkoord gegaan en leveren ook een aardig percentage in hoor.
Natuurlijk verdienen ze nog flink maar hun percentage dat ze afstaan zou zorgen voor rellen bij de gemiddelde burger. Natuurlijk is het met dik 2 ton makkelijker om te missen maar het is en blijft een aderlating.
Kruidvat mag open en men loopt daar rond alsof men een dagje uit is en dag omzetten die daar gedraaid worden daar droomt een gemiddelde lokale IT bedrijfje van.
Wederom onzin, waar haal jij die cijfers vandaan ?
Wat zetten ze normaal om dan ? Staan er rijen mensen voor het kruidvat ?
Of staat het kruidvat naast ieder woonhuis en doet men daar nu boodschappen ? Nee, ook hun moeten klanten missen die vroeger de stad ingingen en er langs kwamen en naar binnen gingen of bij het lokale winkelcentrum waar nu mensen heel doelgericht naar toe moeten.
Laat mij maar eens cijfers zien van hun enorme omzet.
Als je thuis geen goede werkplek had en je ineens een bureau moet kopen, stoel en monitor met docking - uitgaande van een laptop van de zaak. Dan lopen die kosten aardig op: terwijl jij persoonlijk niets kan opvoeren en jouw werkgever deze zaken gewoon kan meenemen in de operationele kosten. Een goede Ahrend maal 2 is best een aanslag op je spaarsaldo kan ik je vertellen.

Ik zeg niet dat we alles moeten gaan eisen zoals de koffie en stuff maar zou je als werkgever enorm sieren als je daarmee voorop loopt ipv door wet en vakbond gedwongen moet worden iets tegemoet te komen.

Voorheen draaide dit huishouden thuis gewoon op kantoor, nu al ruim een jaar thuis en je ziet gewoon meer verbruik op alle fronten.

Nu werken de werkgevers hier thuis mee aan een thuiswerk vergoeding, want die snappen dat met name verwarming/elektra stijgen. Ook die airco van de zomer staat normaliter niet 8 uur per dag te draaien.
Kaart dit aan bij je vakbond, je collectief of zoek mischien een andere baan. Je klaagt tegen mij maar ik ben je werkgever niet. Ik vertel jou hoe de realiteit is en die is verre van eerlijk. Welkom in de echte wereld.
Daarbij gaan de zaken op het werk hier dusdanig goed dat ze het kunnen betalen. Het lijkt me een ander verhaal als je werkgever in zwaar weer zit, dan zul je er even water bij moeten doen want zonder werk wil je ook weer niet komen te zitten lijkt me. Of een andere job zoeken... ander onderwerp is dat.
Je hebt altijd een keuze ...
Ook ik ken genoeg mensen die wel hebben moeten upgraden. Als je voorheen genoeg had aan 100/100 en met allebei thuis werken trek ik persoonlijk de lijn weleens dicht: mijn vriendin heeft dan weinig VoIP en ja dat zou ik kunnen inrichten in de router; maar dan moet die optie er wel zijn. Dat hebben er veel niet. Als je met schoolgaande kinderen zit verwacht ik ook wel wat sneller internet nodig te hebben als ze allemaal via teams werken.
Als je samen met een vriendin woont en geen kids dan lijkt een 100/100 verbinding geen issue.
Ja, je zult niet 4K netflixen terwijl 1 van beiden op teams zit (alhoewel het wel zou moeten kunnen) maar je denkt dan in problemen.
Mensen werken doorgaans overdag en dan doe je normaal gesproken vrijwel niks met die data.
Op een 100/100 kan je prima beiden werken.
Het downloaden/Netflix/COD en Stadia bewaar je dan voor de andere momenten.
En de meeste mensen hebben tegenwoordig dikkere verbindingen dan 100/100, zeker met kids.
Die komen echt niks te kort qua bandbreedte, niet voor Corona en niet Met Corona.
Hoewel deels met je eens, heeft niet iedereen snel internet omdat ze dat doorgaans niet nodig hebben. Voor mijn werk heb ik een VPN nodig van mijn werkgever. Deze VPN snoep aanzienlijk snelheid van de lijn af en dan heb je het nog niet over de VOIP verbinding met je klanten. Nu heb ik zelf niks te klagen hoor, Heb een goede internet (is tenslotte van mijn eigen werkgever) Maar ik kan me wel voorstellen dat niet iedereen die luxe heeft of nodig heeft gehad.

Overigens heeft mijn werkgever inmiddels ook kantoor producten beschikbaar gesteld.
van complete werkplekken tot alleen stoelen of headsets. Het enige wat we hoefde te doen is een soort van e-learning. Maar volgens mij was dit gewoon om het te kunnen verantwoorden of zo.

Nu heb ik zelf eigenlijk alles al. Maar miste toch een goede bureaustoel. verzoek geplaatst en binnen een week stond hij op zijn plaats. Ook krijgen we 40 euro per maand aan thuiswerkvergoeding. Maar nogmaals ik kan me voorstellen dat niet elke werkgever zo denkt ( oh en wij mogen ook alles houden als we weg gaan bij het bedrijf) uitzondering natuurlijk uitzendkrachten die moeten het wel weer inleveren
Volgens mij hebben we dezelfde werkgever. Ik heb ook gebruik gemaakt voor een compleet nieuwe werkplek. Mijn zelf gebouwde werkplek en bureau worden voor de langere termijn toch een minder geschikte plek. Dus heb nu o.a. een zit/sta bureau besteld. Was even puzzelen waar ik er plek voor zou hebben maar inmiddels gevonden. Vorig jaar ook nog gebruik gemaakt om max €100,- te kunnen declareren voor werkplek verbetering.
Hier eigenlijk het zelfde, mijn bureau was toch meer gericht op onderuitgezakt gamen dan fatsoenlijk werken. Dan is een fatsoenlijke werkhouding toch ineens wel heel erg gewenst wil je het volhouden. Gelukkig heeft de baas zelf een bureaustoel in het weekend langs gebracht.
Ik wil er niet eens aan denken om te moeten werken aan de eettafel oid.
Hahaha , Ja dit verhaal komt bekend voor dus weet wel zeker dat we de zelfde werkgever hebben.
Ja bureau heb ik niet nodig. Heb zo'n ouderwetse donker houten tafel in een L vorm. Een aantal jaren geleden 4 monitoren van dell gekocht en een docking van dell zoals ook inmiddels op kantoor liggen. Dus ik was klaar met een bureau.
Reiskosten zijn een vergoeding van kosten, ja. Maar ze vallen wel onder de totale loonkosten van de werkgever, en dat is simpelweg een besparing voor de werkgever dus. Op de (middel-)lange termijn ook nog het aantal verplekken, lease auto's en weet ik wat. Aan de andere kant maakt de werknemer vaak méér kosten: koffie, electra, gas, apparatuur etc..

Als je dat weet is het gewoon terecht dat er een discussie gevoerd wordt over hoeveel % van die besparing voor de werkgever is, en hoeveel voor de werknemer. Die uitkomst kan ook zijn dat 100% naar de werkgever gaat want de werknemer bespaart veel reistijd per maand. Ook dat is prima, zolang er maar een eerlijke discussie over plaats vindt en het niet vanzelfsprekend allemaal maar als voordeel bij de werkgever komt.

[Reactie gewijzigd door ApexAlpha op 8 februari 2021 14:13]

Je zegt het zelf al, er zijn ook voordelen nu voor de werknemer die niet direct in geld zijn uit te drukken.
You win some, You lose some ....
Laten we eerlijk zijn, we dachten dat het met de zomer wel voorbij zou zijn. Inmiddels weten we wel beter en kan je rekening ermee houden dat wij geheel 2021 nog wel in de Covid zitten en dat we mischien ergens in 2022 pas naar het oude terug kunnen.
Bepaalde zaken zullen nooit meer naar het oude gaan en dat is soms ook positief, zeker voor de weg en het milieu.
Koffie kan wel degelijk gewoon onderdeel van je werkbeloning zijn. Bij mij op het werk hebben we een barista voor heerlijke kopjes koffie, aangezien de belastingdienst dit ook ziet als belastbaar loon, net als bijvoorbeeld gratis lunch van de zaak wordt dit vaak voor een minimaal bedrag opgenomen in het salaris.
Als dat zo is moet je die vergoeding dan maar aanvechten of een andere baan zoeken.
En ja dat klinkt lekker simpel, maar is dat niet wat we vaak zelf ook zeggen tegen mensen die steeds klagen ?

[Reactie gewijzigd door Bomberman71 op 8 februari 2021 14:43]

Dit heeft helemaal niks te maken met vrijgevigheid van een werkgever, als je even goed onderzoek doet bij de belastingdienst zijn dit soort "kleine bijdragen" gewoon verplicht. Anders zou dit gewoon verkapt salaris zijn onder de belastingwet. Een werkgever een bepaald bedrag voorzieningen bieden aan zijn werknemers (koffie, lunch, snacks etc) kom je boven een bepaald bedrag uit dan is dit salaris en dient hier belasting over afgedragen te worden.
Leg dan eens uit waarom genoeg bedrijven dit dan niet hebben, sommige hebben 0, sommigen hebben rommel en alles er tussenin.
Misschien valt 't onder één van de uitzonderingen van de werkkostenregeling? Of valt 't belastingtechnisch niet onder loon? Of komt het totaal niet boven de vrije ruimte die de wkr kent uit?

Als je daadwerkelijk geïnteresseerd bent in deze materie, kun je het handboek loonheffingen 2020 (rond pagina 125) checken.

Overigens is het redelijk bizar om te verwachten dat een random Tweaker je de loonadministratie van een niet gespecificeerd bedrijf komt toelichten 8)7
Het is simpel, de belasting is heel rechtlijnig en geld voor alle bedrijven.
Dat het ene bedrijf wat kan wegschrijven onder iets en de ander dat niet doet of de extra kosten voorlief neemt staat daar los van.
Tevens zijn er ook zat bedrijfjes waarbij er gewoon iets gehaald wordt door de baas en neer wordt gezet, zwart dus eigenlijk.
Indirect verlaagt de staat wel belasting als het goed gaat. Want dan lossen we de staatsschuld af (die nu hard stijgt door corona) waardoor we de rente daarop kunnen besteden aan onderwijs, zorg etc.

Verder snap ik je punten wel overigens.
Grappig punt is dat voor de nieuwe leningen de laatste tijd de rentes nul of negatief waren. We verdienen als staat dan aan het uitgeven van obligaties. Groot probleem blijft echter wel dat we het geleende geld nu "verbrassen" aan alle regelingen en je die "investering" waarschijnlijk pas erg langzaam via inkomstenbelasting en andere vormen van belasting terugverdient. Mocht de rente hoger staan tegen de tijd dat de looptijden van de huidige obligaties aflopen dan zullen de rentelasten dus lekker gaan stijgen zonder dat er inkomsten tegenover staan.
Rieskosten worden bespaard maar je maakt die kosten ook niet. Het zijn reiskosten, niet de houderschapskosten voor jouw prive voertuig. In weze is hjet een vergoeding voor de km's en niet voor de auto. Als dat zo was dan is het al 40 jaar veels te weinig vergoeding. Vaak wordt het ook omschreven als een 'tegemoetkoming in de reiskosten'.
Dus? Die reiskosten maak je niet (meer), dus daar krijg je inderdaad geen vergoeding meer voor. Net zoals de koffie die op het werk niet meer gedronken wordt en de kosten van het pand (verwarming, elektra, deel van de onderhoudskosten, etc.).

Aan de andere kant maakt de medewerker wél meer onkosten: de werkplek die incidenteel gebruikt werd voor thuiswerken, wordt nu vaak voor 100% gebruikt om te werken. Dat betekent dat je a) meer thuis bent (hogere kosten voor verwarming (of verkoeling), elektra, etc., b) je werkplek voorzien moet worden van goed meubilair (een goede bureaustoel en een in hoogte verstelbaar bureau maken een wereld van verschil voor iemand die thuiswerkt de hele dag), etc. etc. etc. Dan is het toch niet meer dan billijk dat een werkgever daar in voorziet? Ik las verderop over mensen die een vergoeding krijgen van 3 euro per (werk?)dag; wellicht is dat wat hoog, maar ik krijg bijvoorbeeld sinds dit jaar een vergoeding van ca. 36 euro per maand op basis van een 36-urige werkweek. Mijn werkgever bespaart (op mij) alleen al een 420 euro per maand aan reiskosten. En ik ben zeker niet de enige bij ons. Overigens krijg ik vanaf 16 maart 2020 geen reiskosten meer, mocht het je interesseren :)
Zelf offer ik een kamer op die hiervoor bedoeld was al babykamer. (Ik heb namelijk geen zin om aan de eettafel te werken.) Daarentegen is er nog een flex plek over op kantoor, zodra we er weer heen kunnen.
Klopt, je ziet mensen creatief worden en sommige gaan zelf wat verzinnen en wachten niet op de staat of de baas.

Mooi stukje flexibiliteit:

https://www.rtlnieuws.nl/...-ramen-bosjes-thuiswerken
Rieskosten worden bespaard maar je maakt die kosten ook niet. Het zijn reiskosten, niet de houderschapskosten voor jouw prive voertuig. In weze is hjet een vergoeding voor de km's en niet voor de auto. Als dat zo was dan is het al 40 jaar veels te weinig vergoeding. Vaak wordt het ook omschreven als een 'tegemoetkoming in de reiskosten'.
De koffie op de zaak is geen recht maar een gunst, een stukje service.
Dat was het punt niet, het punt was dat werkgever daar nu op bespaart, en die besparing zou kunnen gebruiken om een bijdrage te leveren in de kosten van de thuiswerkplek.
Wanneer bedrijven zich in zwaar weer bevinden, snap ik dat ze daar niet happig op zijn, maar als ze de gestelde doelen gewoon blijven halen, of zelfs overtreffen, dan lijkt me dat toch een alleszins redelijk voorstel.

Hoewel het bij ons formeel niet toegestaan was, hebben veel managers het personeel gewoon de monitor(en) en/of burostoel van kantoor mee naar huis laten nemen. Vergoeding voor inrichten eigen werkplek is er bij ons niet (al vermoed ik dat dat niet zozeer met onwil te maken heeft, meer met het te laat inspelen hierop).

Interessante vraag is natuurlijk, wie is er verantwoordelijk voor een goede werkplek bij thuiswerk? Ik kan me voorstellen dat arbo regels hier een rol zouden kunnen spelen.
Typische reactie van iemand die 4 of meer keer modaal werkt?

Je hebt bij thuiswerken gewoon weg meer kosten:
- Stroom verbruik
- Water verbruik
- Gas verbruik
- Boodschappen (koffie, thee, wc papier etc.)

Dat wordt ook al onderkend door het Nibud:
https://www.nibud.nl/bero...swerken-kost-e-2-per-dag/

En dat alles is exclusief de aanschaf van de spullen voor je thuiswerkplek:
- Port replicator 150 euro
- 2 24"schermen 300 euro
- bureau 400 euro
- stoel 300 euro
- verlichting 200 euro
- muis + toetsenbord 50 euro
etc. etc.

Wil je het goed doen dan ben je dus een netto maandsalaris kwijt voor iets wat je standaard al op je werkplek bij je werkgever hebt staan.
Niks 4x modaal. Werk voor de staat en eer je daar 4x modaal pakt dan hang je niet hier op Tweakers rond.
Luister, ik ben het er helemaal mee eens en het moet helemaal geregeld zijn maar dit is NL !
Als het geld gaat kosten dan gaat het allemaal langzaam.
Als er betaald moet worden moet het eind van die maand rond zijn.

Dit kost werkgevers geld en de staat zelf onderschrijft het wel maar meer doen ze ook niet.
Kijk eens naar dentoelagen affaire .. nog niks rond en dat heeft veel meer prio dan mensen die thuiswerken en kosten hebben.

Niet eerlijk maar wel de realiteit.
Ahum:
https://www.rtlnieuws.nl/...heid-ambtenaren-fnv-nibud
Ambtenaren krijgen hiervoor elk half jaar een bedrag van 363 euro.
726 euro per jaar
20 werkdagen per maand
12 maanden
komt neer op een 3,18 per maand.
Haal je je vakantie dagen er af (en dat zijn er echt veel bij een Rijksambtenaar), dan kom je flink hoger uit.
Verdiep je eens in wie er rijksambtenaar zijn en ga mij dan eens vertellen welke agenten en militairen dit dan krijgen ...
Kortom, dit geld lang niet voor alle ambtenaren.
Mensen kopen ook een auto om naar hun werk te gaan. Die tegemoetkoming gebruik je om je prive auto te bekostigen. Als je opeens geen reiskosten meer krijgt dan kan dat nog wel eens tegenvallen. Sta je daar dan met een diesel voor de deur omdat je 80% werkkilometers ermee maakte.
Of verwacht je dat half Nederland hun auto gaat verkopen? En na een maand of 6 weer een ander auto kopen.

Koffie, eten etc is ook niet gek dat de werkgever daarvoor opdraait. Waarom stond dat apparaat dan wel op de werkvloer? Er wordt toch geen koffie meer gezopen op kantoor?
Mensen verwachten ook niet dat alle boodschappen gedaan worden door hun werk, maar van die 2 zakken bonen, of 2 potten gaat je zaak niet failiet door.

Bedrijven komen in aanmerking voor allerlei belastingvoordeeltjes. Die koffie van de zaak komt niet uit de zak van de directeur. Dat wordt ook voor een groot deel afgetrokken van de belasting.
De werkgever bespaard op de reiskosten.
Dat hangt er maar helemaal van af hoe dat geregeld is. Bij mij op het werk loopt de woon-werkvergoeding gewoon door.
Als jouw woon-werkverkeer is gestopt vanwege thuiswerken maar je vergoeding doorloopt, dan heb jij daar een potje van je werkgever gekregen waarmee je je nieuwe kosten (laptop, koffiemachine, noem maar op) kunt betalen. Klinkt heel redelijk en onbureacratisch :)
Internetkosten:
Is contract gebonden

Koffie:
Ook hier ligt vaak een contract achter, vooral bij de grotere bedrijven

Bedrijfskantine:
Zelfde verhaal, contracten die doorbetaald moeten worden veelal in combinatie met OT contracten.

Zoals Bomberman71 aangeeft, het kunnen ophalen, of bezorgen van hardware op/van kantoor zie je veel gebeuren in de praktijk en lijkt inderdaad een mooie middenweg.

Krijg zelf altijd een beetje jeuk van het gezeur van mensen die vinden dat de werkgever overal voor op moet draaien. Deze crisis is in alle aspecten overmacht, dat je in mijn mening gezamenlijk mag dragen.

Collega's die een UTP kabel declareren met een dik betaald maandsalaris en een leasebak voor de deur. man man man...

[Reactie gewijzigd door evmmb op 8 februari 2021 13:57]

Bij mijn bedrijf bezorgen ze dus dingen als stoelen en monitors (zelf geen gebruik van gemaakt, heb al die dingen toch wel staan) en alsnog lopen mensen enorm te klagen. Ja je moet nu zelf iets meer koffie betalen, maar hoeveel is dat nou echt? Het zou bij mij niet eens in me op komen om daarvoor naar mijn baas te stappen. Zit soms echt met verbazing te luisteren naar waar mensen zich druk over maken.
Ik ben al 20 jaar ZZPer. 3 jaar een pand gehuurd (toen de kinderen klein waren). Bij een ander pand zijn al mijn kosten aftrekbaar. Maar als ik thuis zit mag ik geen Euro doorberekenen voor stroom voor mijn NASsen, printers, pc/laptop etc . Maar nu een paar ambtenaren meer vanuit huis gaan werken mag er ineens van alles betaald worden voor hen. Nee, onze overheid is er niet voor zelfstandigen.
@TheSiemNL Dan is er recent iets veranderd. Mijn pa heeft vroeger een zaak aan/naast het huis gehad en heeft altijd een deel van de zijn kosten kunnen aftrekken. Nieuwe CV-ketel werd een deel zakelijk betaald en ook stookkosten, water werden gedeeltelijk zakelijk geboekt.
Van het zakelijke gedeelte kon je de BTW terugvragen.
Ik heb altijd geleerd dat je een heleboel als kosten kan opvoeren, mits je kan aangeven dat het zakelijk gebruikt wordt.
Mijn pa was trouwens zo'n 30 jaar boekhouder en belastingconsulent, maar wellicht heeft hij het altijd verkeerd gedaan, maar dan heeft de belastinginspecteur nooit at hierover gezegd.
Link ZZP'er aftrek privé energie kosten:
https://www.ikwordzzper.nl/zzp-kennisbank/fiscale-zaken/aftrek-van-prive-energiekosten-als-zzp-er/

Eigenlijk is meer de vraag, wat kan je eigenlijk niet aftrekken als je een bedrijf heb?
Sommige sjacheraars laten compleet nieuwe keuken "op te zaak plaatsen", waarbij de keuken "per ongeluk" op het woonadres beland, maar is verre van kosjer, maar als ondernemer kan je heel ver gaan (mits je natuurlijk wel geld hebt).

[Reactie gewijzigd door Jemboy op 8 februari 2021 18:12]

Dat laatste is natuurlijk gewoon fraude en zo zijn er wel meer zaken bekend van duur tuinmeubilair dat ook achter het huis belandde, maar via Google maps ontdekt werd.

De regels rondom de werkplek zijn erg ingewikkeld en complex, maar de crux bij jouw vader zat er waarschijnlijk in dat hij inderdaad naast het huis werkte. Dan heb je het vermoedelijk over een gekwalificeerde werkruimte en zijn diverse kosten aftrekbaar.

Overigens mag @TheSiemNL wel een gedeelte van de btw aftrekken.
Het belangrijkste is volgens mij dat werknemers thuis minder productief zijn. Daar zijn diverse redenen voor te bedenken, zowel werkgerelateerd als daarbuiten. Als je vaak een collega aan moet tikken voor een kort overleg is dat nu even wat lastiger. Maar denk ook aan de thuissituatie. Mensen die spelende kinderen thuis hebben of huisdieren die de aandacht vragen of andere randzaken waardoor de concentratie niet optimaal is.

Ik denk zeker dat de werkgever zoveel mogelijk moet helpen, maar niet alle werkgevers zijn daar momenteel toe in staat. Bij ons mocht iedereen alles meenemen en dat lijkt me zeker voor kleinere werkgevers ook een goed idee. Als bonus scheelt dat een hoop inventaris die je kwijt kunt raken aan bijvoorbeeld diefstal, zeker nu sommige kantoren helemaal gesloten zijn.

En dat internet loopt natuurlijk gewoon door. Misschien trekt onze kantoorlijn wel meer data dan eerder, doordat iedereen van buiten bij de interne data moet en het internet ook wordt bezocht via de VPN.
Is dat wel zo? Thuis minder productief? Ik ken genoeg mensen die sinds ze thuis zitten, werk en vrije tijd niet goed meer kunnen scheiden en kapot gaan aan de hoeveelheid werk die ze verrichten. Ik zie de burnouts alweer aankomen.

[Reactie gewijzigd door PizZa_CalZone op 8 februari 2021 15:08]

Precies. Ik denk dat je beide kanten hebt. Er zullen mensen zijn die minder productief zijn, en net anderen die meer werk verrichten. Ik merk het zelf ook, je besteed meer tijd aan werk want je hebt geen reistijd meer, en door online meeten ook vrijwel geen babbel aan de koffieautomaat. Je kunt wel degelijk efficiënt werken van thuis. Keerzijde is dat je minder ontspanning hebt tijdens het werk (de korte niet werkgerelateerde praatjes op het werk), en je soms neigt door te werken 's avonds.
Bij mij op het werk lopen de reiskosten gewoon door.. en ik heb ook van werk extra monitoren gekregen.. (een op het werk en een thuis).. ik ga elke week ook nog wel 1-2 keer een middag er heen wanneer vereist.. En dan is het handig dat mijn werkplek daar ook nog functioneel is... Wel heb ik voor thuis zelf een nieuwe bureaustoel aan (moeten) schaffen..
Ligt uiteraard aan je branche. Als je werkgever nog wel dezelfde inkomsten heeft, heeft hij er voordeel van dat jij thuis werkt, dan is het heel gewoontjes om te vragen naar (extra) vergoedingen.
Zit je echter in een branche waar de klappen vallen, dan is het ook niet zo heel gek dat de werkgever wilt besparen en daardoor geen extra kosten wilt maken.
Mijn werkgever bied me en alle mogelijke middelen om thuis te werken en blijft dan ook nog de reiskosten vergoeding voor woon-werk verkeer betalen (terwijl ik die kosten dus niet heb op het moment, behalve de vasten lasten dan).

Persoonlijk vind ik dat een beetje too much, met die extra cash die ik bespaar aan reiskosten en tijd ben ik dan wel weer erg blij, dus heb ik besloten om geen gebruik te maken van de andere regelingen. Ik heb 1 van mijn 2 monitoren van mijn werkplek op kantoor geleend, zelf een bureau gemaakt, een bureaustoel online besteld (want ik was te lui om die van kantoor mee te nemen). Extra stookkosten maak ik nauwelijks want ik trek gewoon een warme trui aan. De koffie op kantoor was niet te zuipen, dus de kosten voor de nespresso cupjes betaal ik graag :D
100x wat SacreBleu zegt.

Ik krijg sinds maart al geen reiskostenvergoeding meer. Dit bedrag is inmiddels dusdanig opgelopen dat ik eenvoudig alle bovengenoemde artikelen aan zou kunnen schaffen en zelfs nog geld over zou houden.

Bij sommige werkgevers, waaronder de mijne, kun je bepaalde zaken lenen. Maarja, een bureaustoel die al sinds 2012 doorgespeeld wordt van collega naar collega word je ook niet altijd even vrolijk van.
Mee eens. Normaal betaalt de werkgever mijn OV a €450 per maand. Nu 1 x €200 en €30 per maand. Ik kan 100% van mijn werk thuis doen. Ik kom er denk ik mee uit dus ik klaag niet maar een vergoeding is zeker geen kostenpost voor de werkgever.
De discussie voor een vergoeding moet met de juiste redenen gebeuren inderdaad. Je mag verwachten van de werkgever dat deze actief zorgt voor budget/meubilair/etc. zodat je goed en gezond thuis kan werken.

De discussie over kosten qua energie/koffie zijn imo misplaatst, je neemt tenslotte misschien ook wel meer vrije tijd nu en in mijn geval staat de lease auto ook nog voor de deur. Die halen ze ook niet op ineens nu.
Dus als ik jou zo begrijp dan hoeft er nu ook geen loon meer betaald te worden aan de kantine juffrouw, want die heeft toch nu niks te doen.

Denk je dat alle werkgevers zakken met goud hebben? Er zijn genoeg bedrijven die het zwaar hebben, ook in deze tijd. En met thuiswerken wordt er niet sneller of beter gewerkt (ja, dat kan wel als er geen kids zijn of mensen die geen extra zorg nodig hebben. Dus buiten corona om, maar dan is het een bewuste keuze van werkgever en werknemer). Dus een werkgever heeft dus eigenlijk meer tijd nodig om iets klaar te krijgen en wat dus in feite meer kost. Dat er bedrijven zijn die juist nu veel verdienen, is misschien ook nodig om de verliezen van de vorige jaren mee te compenseren, of juist een potje maken voor mindere tijden.

In deze corona thuiszit situatie moeten beide (werknemer/gever) investeren. Waarbij de leen optie qua apparatuur/meubels de beste is.
De meeste zaken die je noemt zijn afgesloten in een contract en verbruiksonafhankelijk. Of er nu 1000 of 2 kopjes koffie wordt gedronken maakt niet zo veel uit. En het internet wordt ook al een tijdje niet meer per tik afgerekend.

Wat mensen wel lijken te vergeten is dat de werkgever verplicht is om de werknemer ook thuis een veilige werkplek aan te bieden als de werknemer thuis moet werken.
Dat gaat natuurlijk alleen op als je voorheen noemenswaardige reiskosten vergoeden. Bij veel kleinere bedrijven is dat helemaal niet aan de orde.

Daarnaast is op de zaak natuurlijk alles in bulk. 1 internet verbinding voor 100 man is een stuk goedkoper dan 100 internet verbindingen thuis.

Hetzelfde zie je bij koffie, printers, eten, meubilair, etc. Bulk verpakkingen en deals voor grote aantallen over meerdere jaren.

Het enige dat je enigszins 1 op 1 thuis kunt zetten is de computer en het beeldscherm zelf.
Dit is zo kort door de bocht weer, lekker makkelijk. De werkgever zal waarschijnlijk ook een stuk minder omzet draaien. In deze uitzonderlijke tijd lijkt het me prima om even realistisch elkaar in de ogen aan te kijken en te bekijken of het voor de werkgever überhaupt wel mogelijk is. Werkgever draait misschien wel meer dan 50% omzet verlies op dit moment, en dan wil jij als werknemer wel mooi even vergoedingen voor nieuwe apparatuur thuis.

Genoeg werkgevers met geen omzetverlies, dan is het een ander verhaal. Maar het lijkt me belangrijk om niet lekker vanaf de zijlijn te staan roepen.
Werkgevers hebben een wettelijke zorgplicht voor "een gezonde en veilige werkplek voor de werknemer en voor een inrichting van de werkplek die aan de persoonlijke eigenschappen van de werknemer is aangepast." [BRON]

Uiteraard kan het zo zijn dat er door teruggelopen inkomsten weinig tot geen geld is om het thuiswerken van medewerkers op een veilige en gezonde manier te faciliteren. Dan heb je als werkgever echter wel te accepteren dat je werknemers (veel) minder productief zijn als ze zelf ook niet de financiële middelen hebben om een goede thuiswerkplek te creëren.
Waar zie jij in het onderzoek dat er geen reiskosten meer betaald worden? Alle lease-auto's nu gratis? En de kantine/koffie persoon ('dame' klinkt zooo 1970) is op straat gezet of vraagt geen salaris meer? Kantoorhuur hoeft niet meer betaald te worden en de vaste lasten gaan niet gewoon door?

Uiteraard zullen er mensen zijn die zwaar in de buidel hebben moeten tasten om ergens in hun (vast te kleine) woning een werkplek te realiseren, maar thuiswerken was natuurlijk wel de trend aan het worden, de afgelopen 10 jaar. En om dan alles maar op de werkgever af te wentelen als "hier heb ik recht op" - zoek voor 't gemak even naar een enquête die aangaf dat ook de kosten voor het extra wc-papier vergoed zouden moeten worden...
Wat jij opnoemt is misschien 1 werknemer in totaal..als je 100+ medewerkers hebt. Of bijvoorbeeld Big4 dan ga je echt niet reden met Reiskostenvergoeding en je koffie van misschien 200 in waarde totaal. Terwijl de hardware overal meer dan 2500 zou kosten als je fatsoenlijk wilt werken.

Sowieso alles wordt gewoon doorbetaald. Een pandemie, orkaan etc worden niet verzekerd dus je kan zo op straat komen te staan.

[Reactie gewijzigd door theduke1989 op 8 februari 2021 17:55]

Kennelijk zijn hier ongelooflijk veel tweakers waarvan de realiteitszin ontbreekt. Heb jij wel door dat we in een crisis zitten? Heel veel bedrijven besparen volgens jouw op een hoop dingen maar missen ook een hoop inkomen omdat de opdrachten niet binnen komen. Nog even los van het feit dat ik al mijn democratische vrijheid inlever terwijl jij je drukker maakt om de onkostenvergoeding van een kopje koffie van 60 cent. Ik wil weer de kroeg in en kunnen feesten! Ik wil naar een festival, ik wil weer kunnen sporten bij mijn sportvereniging. Ik wil mijn verjaardag vieren met al mijn vrienden en ook thuis uitnodigen. Ik wil na 9 uur op straat kunnen lopen zonder een bekeuring! Maar ik moet dit allemaal missen omdat een hele hoop obesitas figuren de IC bezetten!

De reiskosten vergoeding is een vergoeding voor de reis van huis naar werk en terug. Natuurlijk krijg je dat niet meer vergoed als je thuis werkt! Maar wat bespaard jouw werkgever aan reiskosten? Geef is een getal?
Hoeveel is jouw bedrijf kwijt aan een internetlijn, en hoe weet jij zo zeker dat deze is opgezegd (besparing) of nog steeds betaald wordt? Een bedrijf betaald namelijk net zoveel voor het internet als een consument dus een serieuze besparing zoals jij dat opnoemt kan je helemaal vergeten!

Koffie kost 0,60 eurocent, je praat hier over een vergoeding van €3,- per week. Goh, en daar maak jij je druk om met een hoop andere tweakers?
Wat jij en een hoop andere willen is gewoon heel simpel, meer geld! Maar zeg dat dan gewoon! Ik wil een loonsverhoging! Stem in Maart op Mark Rutte want hij beloofd je dit al voor jaren!
Wanneer er niks te doen is in een branche zoals horeca hoef je ook niks thuis te doen en is er ook geen thuiswerkplek.
De meeste bedrijven die makkelijk terug konden vallen op thuiswerken draaien hetzelfde of beter door.
Wanneer je werkgever niet de mogelijkheid bied je werkspullen mee naar huis te nemen, waarom zou je dan spullen aan gaan schaffen om toch te kunnen werken?
Is het 3 mails per dag beantwoorden omdat er geen orders binnen komen dan boeit de werkplek ook niet.
De meeste klanten die ik spreek zitten gevarieerd van 6 tot 12 uur per dag thuis te werken.
Vaak is dat op een simpele stoel met een laptop waarvan je al nek klachten krijgt wanneer je er naar kijkt.
Daarnaast is het wegvallen van reiskosten best een probleem wanneer je een diesel rijd om 100km per dag te rijden, vooral bij de lagere lonen hakt het dan in je besteedbaar inkomen omdat alle andere lasten wel door gaan.
Reiskosten is niet hetgeen wat je gespaard, deze zijn enkel voor diegene die dit in hun contract hebben staan. Dit is niet de normale gang van zaken. Echter als bedrijf bespaar je centen wanneer je geen gebruik van je kantoor maakt onder voorbehoud dat dit kantoor niet daar was. En daar zit nou juist de pijn, mensen werken thuis maar de vaste lasten op het kantoor blijven bestaan.

En dat kopje koffie ja leuk, maar die 3 cent dat dit kost is het laatste waar men zich druk over maakt.
Hoezo extra kosten? De werkgever bespaard op de reiskosten. Die kunnen dan toch ingezet worden voor de werkplek? Er zijn genoeg bedrijven die juist besparen. Denk aan de internetlijn, energiekosten etc die nu bij de consument worden gelegd.
Ik denk dat die besparing wel eens stevig kan tegenvallen hoor. Het gros van de kosten lopen vaak gewoon door. Niet ieder bedrijf kan de internetlijn afsluiten. Niet ieder bedrijf heeft een flexibel huurcontract. Er zijn vaak grote afschrijvingen op investeringen uit het verleden.

Die luttele centjes die bespaard worden op koffie maken dat niet goed hoor.
Hoezo extra kosten? De werkgever bespaard op de reiskosten. Die kunnen dan toch ingezet worden voor de werkplek? Er zijn genoeg bedrijven die juist besparen. Denk aan de internetlijn, energiekosten etc die nu bij de consument worden gelegd.
Hmm, bij ons worden reiskosten nog steeds uitgekeerd. Dacht dat dat van de overheid ook mocht nu.
En voor die enkeling die echt niet thuis kan werken is het kantoor nog steeds open, en dus verwarmd.
Kosten voor werkgevers zijn echt niet lager in mijn ogen.
Bij mijn werkgever mochten mensen wel apparatuur 'lenen' voor thuis, dan staat het in ieder geval niet ongebruikt te verouderen.
Exact. Voordat ik thuis werkte ontving ik een reiskostenvergoeding van € 136,- p/mnd. Maal twaalf is € 1.632,- per jaar. Met ingang van april 2020 krijg ik geen reiskosten meer vergoed. Mijn werkgever heeft wel een thuiswerkvergoeding ingesteld van € 750,- per drie jaar, en ik heb een fijne bureaustoel te leen.

Het volledige budget is inmiddels opgegaan aan een goed zit/sta-bureau en twee beeldschermen. Zelfs als ik die vergoeding niet door drie (jaar) deel, levert dit mijn werkgever nog steeds een forse besparing op van bijna € 900,-.

Tot slot een opmerking over laptops, waarover in dit topic gesproken wordt: Het is arbotechnisch volstrekt onverantwoord om langdurig achter een laptop te werken. In de regeling Beeldschermwerken, die bij mijn werkgever ook voor corona al van kracht was, staat dat ik maximaal twee uur per dag laptopwerk mag doen. Tenzij je goede accessoires hebt zoals een laptopstandaard of er een aparte, in hoogte verstelbare monitor op aansluit, natuurlijk.
Werkkosten regeling is bij veel bedrijven gewoon belasting vrij doorbetaald (tot 1april dit jaar)
Terwijl je thuis aan het werk ben
Ik heb bedragen gehoord tot 250€ per maand terwijl men geen meter zakelijk rijdt.
Dan is het netjes van de werkgever als ze ook nog eens ,conform de wet , spullen (bureau/stoel/monitor etc) uitlenen zodat je dit niet hoeft Aan te schaffen
dat is exact de oplossing op mijn werk. Werkt fantastisch, 1x op en af rijden, en hopla alles beschikbaar. Op het einde 1x alles terug.

Uiteraard goede inventaris en normaal gebruik te verwachten.
En indien de werkgever het onzin vind dat je thuis een monitor nodig hebt voor de Laptop?
Dan rijst de vraag hoe arbo-technisch verantwoord dit is.
Niet, de wet zegt dat er maximaal 6 uur per dag beeldschermwerk verricht mag worden, op een laptop slechts 2 uur. (zonder hulpmiddelen)

https://gezondverbond.nl/...tal-uren-beeldschermwerk/
Waar kan ik deze wet terug vinden?
Dan kan ik deze bespreekbaar maken in de Directie.

(Heb nu meegedeeld dat ze dan persoonlijk alle monitoren mogen terughalen, want ik ga het niet doen)
Die 6 uur kan ik anders nergens in de wet terug vinden. Die 2 uur op de laptop wel: https://www.arboportaal.n...ze%20(Arbobesluit%205.10).

[Reactie gewijzigd door guysp op 8 februari 2021 13:56]

Bedankt voor het meedenken b.t.w. :)
Werkgever vind het kennelijk goedkoper om je de ziektewet in te laten gaan met rsi-klachten. Terwijl dat voor een paar honderd euro voorkomen kan worden
Onzin, ze zijn verplicht je een veilige werkplek aan te bieden, ook als je thuis werkt. Het is vaak meer onkunde dan onwil.https://www.arbo-online.n...arboprofessional-10120492
Als dat in de IT is, andere baan zoeken.
als je werkgever dit vind en je werkt in IT, dan wordt 't tijd dat je een andere werkgever gaat zoeken of je na een paar dagen ziek meld met nek klachten
Precies, hier is iedereen bij gebaat en het is te doen.
Extra vergoedingen moeten ergens vandaan komen en dat is vandaag de dag voor vele bedrijven niet te budgeteren. Velen zijn al blij dat ze een baan hebben, kunnen behouden en thuis te kunnen werken.
Kijk eens met het weer naar de komende week(weken) en als je dan voor het werk de weg op moet is dat ook alles behalve ideaal.
Ben het deels met je eens, ik werk sinds maart vorig jaar thuis.
Gelukkig is dit voor mij gemakkelijk aangezien ik in de it werk en mijn pc en monitors mee naar huis heb genomen.
Enigste dat mij deels tegen steekt is dat ik nu 1 jaar thuis werk en €0 vergoeding krijg voor de extra kosten die ik maak (gas en elektriciteit).

Natuurlijk is dit een uitzonderlijke situatie maar er zijn genoeg sectoren waarbij er wel geld over is om een kleine vergoeding te geven. Overigens lijkt me dit ook deels iets voor de overheid om op in te spelen.
Mja, ik snap wat je bedoeld, maar je kunt het ook zo zien: je krijgt vergoeding in gewonnen reistijd ;)
Dan is dat maar een krenterige vergoeding. Ik woon dichtbij werk namelijk. En mijn verwarming moet net zo hard stoken als iemand die besloten heeft 1,5 uur van kantoor te gaan wonen.
Hoezo de overheid ? Wat moet die doen dan ?
Hoe zit het met beroepen die 0 thuiswerken dan, wat krijgen die dan ... Niks luxe van thuis kunnen zitten.
Ik snap het punt dat je extra kosten thuis hebt maar die zullen te overzien zijn, maar hoe zit het me je eigen auto als je die voor het werk gebruikt ? Velen rijden nu veel minder en rijden dus niet in 4 jaar tijd hun auto bijna op, dat scheelt dus ook.
En ja reiskosten hebben ze dan minder of niet maar ze maken die ook beduidend minder of niet.
Er zijn zoveel voorbeelden en variabelen dat het niet te regelen is, en je zult altijd voorbeelden kunnen aanwijzen waarbij het beter geregeld is of juist niet.
Hoezo de overheid ? Wat moet die doen dan ?
De overheid zorgt ervoor dat de vergoeding nog belastingvrij verstrekt kan worden. Anders mag je gelijk inkomstenbelasting over de vergoeding betalen (voor zover het niet onder de werkkostenregeling kan vallen)
Maar de staat gaat niet bepalen dat een bedrijf die vergoeding moet geven .....
Uiteraard kan de overheid niet verplichten aan een bedrijf om een vergoeding te geven en is dit een uitzonderlijke situatie.
Woon overigens in België en daar zijn de kosten voor energie iets meer als net over de grens (woonde daar vroeger). Uiteraard heeft alles zijn voor en nadelen, maar voor mij persoonlijk meer nadelen.

Maar uiteindelijk beste van alles is dat we allemaal snel ingeënt zijn en gezond blijven.
Iedereen maakt zo zijn keuzes en alleen achteraf weet je wat wijsheid was.
Na de oorlog kan iedereen Generaal spelen !
Het voordeel is voor veel werknemers dat ze geen reistijd en kosten meer hebben. En van de overheid mag die nog wel uitbetaald worden. Is dan weer oneerlijk voor de mensen die ver wonen dat die daarmee een grotere vergoeding krijgen dan iemand op loopafstand van zijn werk (al ben ik sowieso voor een maximering van km vergoeding door werkgevers door te stimuleren minder auto km's te maken (iets met milieu)).
(België)
In een gezin kunnen deze kosten al snel oplopen. Bv. beide ouders die elk nu moeten thuiswerken en kinderen die op de hogeschool of universiteit zitten die van thuis uit les moeten volgen. Iedereen zit in een eigen/aparte kamer om elkaar niet te storen tijdens de les of vergadering waardoor de verwarming in elke kamer nu gans de dag aanstaat. Waterverbruik en internetverbruik is nu ook veel meer dan normaal.
Enkel de vervoerskosten (brandstof) zijn (misschien) wat minder omdat we in theorie enkel nog naar buiten moeten om bv. naar de winkel te gaan.
Op het einde 1x alles terug.
Of gewoon nieuw meubilair op een kleiner kantoor en meer thuis gaan werken. Die combinatie heeft alleen maar voordelen.
Het getuigt niet echt van realiteitszin als de werkgever in dit soort tijden nog meer extra kosten zou moeten maken. In vrij veel sectoren is het niet geweldig gedurende de pandemie en dan zou een vergoeding voor alle werknemers ook nog eens extra kosten met zich mee brengen.
Andersom heeft die werkgever minder reiskosten om te vergoeden. Tegelijkertijd maken ook de werknemers meer kosten (meer stookkosten, etc.), maar krijgen ze wel meer tijd terug door het ontbreken van reistijd in eigen tijd.
Wat een werkgever wel zou kunnen doen is bepaalde hardware zelf verstrekken in uitleen basis aangezien lang niet alles op kantoor gebruikt wordt.
Dus de monitor, bureaustoel en dergelijke kunnen dan mee genomen worden of thuis bebracht worden.
Lijkt mij een goede middenweg.
De logistieke en administratieve processen hieromheen zijn ook niet gratis. Hardware en energie zijn goedkoop, menselijke arbeid is duur.

Wat denk je overigens wat er gebeurt als meer en meer thuiswerkers niet meer kunnen werken door een ongezonde werksituatie? Wie gaat die rekening betalen? Dat zijn toch echt eerst de werkgevers, wanneer blijkt dat zij niet in redelijkheid en billijkheid alles op alles gedaan hebben om een gezonde werksituatie aan te bieden. :+

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 8 februari 2021 13:16]

Wat een werkgever wel zou kunnen doen is bepaalde hardware zelf verstrekken in uitleen basis aangezien lang niet alles op kantoor gebruikt wordt.
Dus de monitor, bureaustoel en dergelijke kunnen dan mee genomen worden of thuis bebracht worden.
Lijkt mij een goede middenweg.
De logistieke en administratieve processen hieromheen zijn ook niet gratis. Hardware en energie zijn goedkoop, menselijke arbeid is duur.
Je onderschat het denk een beetje

Bij ons op kantoor mocht iedereen zijn monitor(s) + stoel + keyboard/muis meenemen indien gewenst. Dit moest je dan even registreren bij de HR dame die vlakbij de deur zit. Zo heeft het hele kantoor thuis fatsoenlijk spul (150 man) en moest er 1 werknemer even wat dagen besteden aan administratie tussen de werkzaamheden door.

Neem voor iedereen een monitor (300 eu) + stoel (500)... zo'n 120.000 eu aan apparatuur kopen voor je personeel, of diezelfde apparatuur die je al hebt uitlenen waarbij iemand even moet registreren wie-wat thuis heeft staan? Ik zou het wel weten als werkgever en heel snel een leen-balie inrichten op kantoor.
Niet elke werkgeven moet reiskosten vergoeden. Hier in België is dat niet verplicht. Een werkgeven huurt nog altijd zijn kantoren, de besparing zit em wel in het verbruik van electriciteit. Maar alle lampen zijn toch meestal aan van het moment er 1 iemand aanwezig is. Het computerverbruik zal wel een pak minder zijn. Maar internet gaat deze evenveel voor betalen.
Er zijn wel meer besparingen. Onderhoud bijvoorbeeld. Mijn werkgever heeft de helft van de verdiepen gesloten. De andere helft is genoeg voor degenen die wel op kantoor moeten zijn. Dus 50% besparing op onderhoud (schoonmaak), en nog een flinke besparing op energie elektriciteit en verwarming/airco.
Verder zullen er nog wel kleinere besparingen zijn op toners voor de printers, koffie, beveiliging, etc.

Wij hebben naast de laptop die we al hadden, ook een leenscherm gekregen. En een belastingaftrek voor aankoop burostoel/meubel. Vind ik nog wel een mooie middelmaat qua regeling.
Volgens mij heb je niet helemaal door hoeveel omzet sommige bedrijven nu mislopen en hoeveel verlies er wordt gedraaid
De bedrijven die echt heel veel omzet mislopen zijn in de meeste gevallen niet de bedrijven waarvan mensen nu thuiswerken. Denk aan horeca, uitgaansgelegenheden, theater, niet-essentiele winkels etc. Maar IT, telecom, verzekeringen, banken, overheid, zorg, onderwijs, utility, bouw, etc loopt gewoon door. En daar uiteindeljik veel meer geld in om dan in de sectoren die nu plat liggen.
In de praktijk blijkt het toch vaak dat die "eigen tijd" door het ontbreken van reistijd toch werktijd is. Uiteraard ben je daar natuurlijk zelf bij; je moet inderdaad je eigen grenzen bewaken en vaak kies je er zelf voor om dan niet om 17u af te sluiten, maar die 3kwartier door te gaan, omdat je toch dan al thuis bent en ook direct aan het eten kunt beginnen. Dit zal niet voor iedereen gelden; in veel bedrijven heerst toch een "aanwezigheidscultuur" en als je niet meedoet val je al snel op. Ik heb gelukkig een zeer relaxte werkgever daarin. Krijgen we bureau's en bureaustoelen, nee, maar we kunnen wel vanuit onze secundaire arbeidsvoorwaarden een bepaald potje aanbreken voor kantoorartikelen, waarmee we toch met wat korting dit soort artikelen kunnen kopen. Ook krijgen we randapparatuur als monitoren, muis, laptopstandaarden e.d. gewoon thuis gestuurd. Ze sparen zelf kantoorkosten (dus gebruik van faciliteiten daar en later uiteindelijk ook de huur) uit. We krijgen ook een OV-kaart betaald, dus qua reiskosten geven ze het geld nog steeds uit, ookal maken we er geen gebruik van met thuiswerken, dus daar zouden ze wat op kunnen verzinnen, dat het bijvoorbeeld voor 2 dagen in de week geldt o.i.d. Maar goed, iedere werkgever moet natuurlijk even uitvogelen hoe alles te veranderen naar de nieuwe situatie natuurlijk. Stroom, gas, water zou wat mij betreft een volgende stap mogen zijn, zeker als een werkgever ook aangegeven heeft dat thuiswerken de norm wordt ná corona. Ik ben in ieder geval de afgelopen 3 maanden best wat meer kwijt aan stroom (van 187 kWh -> 256 kWh) en ook gas (119 m3 -> 167 m3) per maand. Waar normaliter de verwarming van 18:00-23:00 aanstaat, staat deze nu aan van 10:00-23:00. Dus dat is een behoorlijk verschil. Ik merk dat als ik in mijn werkkamer ga zitten, dat ik dan het stroomkacheltje laat draaien zodat ik de verwarming uit kan laten maar zodra je dan eventjes die deur open zet gaat ook alle warmte weer weg.
Ik klaag op zich niet, maar ik ben wel ook van mening dat de werkgever op zijn minst een bureaustoel zou moeten financieren, wat samen met een bureau toch wel het meest basale is (wat naast een laptop nou nét het duurste is).
Klinkt op zich logisch hoewel er best wat kanttekening bij te plaatsen zijn. Zo is voor veel werkgevers een stuk reiskostenvergoeding weggevallen, is het voor sommige sectoren juist zo dat er extra werk is of (vooralsnog) weinig te merken van een ingezakte markt.

Dus ik zou het niet zo stellig willen neerzetten zoals je dat nu doet want het is echt niet zo zwart wit.
Niks is zwart wit en natuurlijk zijn er bedrijven die juist nu floreren. Maar helaas is dat voor het grootste deel niet het geval.
En vwb die reiskosten, die worden ook veel minder gemaakt.
Het zou de werkgever sieren om iets van een vergoeding te geven maar we moeten wel realistisch zijn.
Je kunt altijd wat anders zoeken natuurlijk.
mijn werkgever zijn reiskosten blijven gelijk... Wij krijgen geen reiskostenvergoeding. Met uitzondering van terugbetaling trein (en denk niet dat iemand tijdelijk zijn abo heeft gestopt)
Klopt, dat soort schrijnende gevallen zie je altijd en blijven altijd bestaan.
Ook als je er geen gebruik van maakt blijft men betalen. Is met een leaseauto met bijtelling niet anders die nu veel voor de deur staat.

Wat doe je eraan ? NIETS.
Maar helaas is dat voor het grootste deel niet het geval.
Laten we het even anders bekijken. Zijn hier cijfers over beschikbaar? Ik kan me namelijk heel goed voorstellen dat voor een groot deel van de bedrijven waar de medewerkers thuis kunnen werken de economische impact namelijk helemaal niet zo is. Wellicht heb je helemaal gelijk en is het voor de meeste bedrijven een extra kostenpost die bovenop een verminderde omzet zou komen, maar dat hoeft helemaal niet.
Je kunt altijd wat anders zoeken natuurlijk.
Overigens was je argument een sterker geweest als je dit er niet bij had vermeld want gezien de economische situatie die je nu claimed is dat natuurlijk een onzinnige suggestie.

[Reactie gewijzigd door Creesch op 8 februari 2021 15:13]

Cijfers ? Geen idee, maar de vraag zal zijn ... Ga jij die cijfers krijgen ???? Niet ieder bedrijf zal daar heel scheutig mee zijn, als is het maar voor de landelijke opinie.

Onzinnige suggestie ??
Mijn opmerking snijd hout als je er slim naar kijkt. De mensen die klagen over een stoel en koffie vergoeding en durven te zeggen dat hun baas beter verdiend dan ooit zijn meestal mensen in een branche waar nu veel werk te vinden is. Bijv. in de IT waar we nu veel extra werk zien omdat bedrijven veel investeren mbt netwerken voor het thuiswerken, cybercrime en bandbreedte.

Mensen die in een kwakkelige branche zitten die gaan niet lopen pijpen over een stoel, die zijn al blij dat ze werk hebben en gaan dus ook niet wat anders zoeken want in hun branche is het erg slecht. Zie de entertainment industrie, detailhandel, en vul ze maar in.
Zonder cijfers is er alleen weinig over te zeggen in absolute termen en is het van onze beide kanten gokwerk. Wat mij betreft maakt het dan ook erg simpel en moet het per werkgever bekeken worden en geeft dat ook automatisch aangezien er sowieso meerdere factoren meespelen.

Wat me ook weer terug brengt bij je eerste opmerking
Het getuigt niet echt van realiteitszin als de werkgever in dit soort tijden nog meer extra kosten zou moeten maken
Die je ook in deze context niet zo stellig kan neerzetten, in sommige gevallen heb je zeker gelijk in andere gevallen niet dus kan het geen kwaad om hier kritisch naar te blijven kijken. Op het moment dat je dat niet doet speel je namelijk de werkgevers die het wel goed doen maar niet het beste voor hebben met hun werknemers in de kaart.
Onzinnige suggestie ??
Daar kan ik vrij kort over zijn, ja. Sowieso mis je wat escalatie tussenstappen en doe je alsof dit de enige factoren die meespelen, het is dus simpelweg een dooddoener die in de discussie zelf weinig toevoegt.


Edit:
Blijkt dat er overigens wel cijfers beschikbaar zijn, waar hier in de discussie al het e.a. ter sprake komt.

[Reactie gewijzigd door Creesch op 8 februari 2021 15:48]

Ga jij het in kaart brengen per bedrijf ?
De staat gaat dat niet doen, er is al genoeg regelgeving, genoeg commisies en werkgroepen en meer dan genoeg bureaucratie.
Denk je dat de bedrijven het zelf gaan doen ?

Dat de kwaden onder de goeden lijden is al zo oud als dat de mens bestaat.
Iedereen zal zich in je stelling kunnen vinden maar vrijwel niemand heeft er hoop in en nog minder mensen gaan het voortouw nemen.

Vecht een strijd die je kunt winnen is mijn advies.
Ga jij het in kaart brengen per bedrijf ?
Zie mijn edit, er zijn wel degelijk cijfers beschikbaar die we als uitgangspunt kunnen nemen om te bepalen of het een onredelijke verwachting is of niet.

Daarnaast zijn er al diverse partijen mee bezig anders zouden we dit soort nieuwsberichten überhaupt niet hebben om de discussie onder te voeren.
Dat de kwaden onder de goeden lijden is al zo oud als dat de mens bestaat.
En dat mensen hier tegengas tegen geven is net zo oud, anders had de wereld er echt wel heel anders uitgezien.
Iedereen zal zich in je stelling kunnen vinden maar vrijwel niemand heeft er hoop in en nog minder mensen gaan het voortouw nemen.
Verander je hier nu van standpunt? Volgens mij gaf je eerst aan dat je vond dat mensen het niet moeten proberen en maar tevreden moeten zijn met een leen constructie van het meest noodzakelijke. Eerst ontmoedig je mensen om vervolgens te stellen dat niemand er hoop in heeft of voortouw wil nemen...
Vecht een strijd die je kunt winnen is mijn advies.
Nogal fatalistische insteek, vind je zelf ook niet?
Het is heel simpel.
Je hebt gelijk en velen klagen hier maar vrijwel niemand gaat meer doen dan dat.
De cijfers zijn leuk, dat zijn feiten en daar kan je wat mee maar dat wilt niety zeggen dat er wat gebeurt.
Ik weet niet waar jij leeft maar NL heeft genoeg problemen op dit moment en niemand weet hoe dit allemaal gaat verlopen.
Dit thuiswerkverhaal gaat echt geen hoge prio krijgen want vele bestuurders en politici lopen nu al met hun haren in de fik.

Kijk eens naar de Belastings affaire, de cijfers, bewijzen, kabinet valt, en ondertussen hebben de meesten nog geen stuiver gezien .... En dat is iets dat nu al een tijd loopt en de aandacht heeft.

Niks fatalistisch, trekken aan een dood paard heeft gewoon weinig zin.
Dat er genoeg andere problemen zijn betekend niet dat je daarom alles maar moet laten vallen. De zaken die je aanhaalt spelen maar dat betekend niet dat er ook geen andere zaken spelen. Vakbonden onderhandelen nog steeds over verschillende zaken om maar eens wat aan te halen.

Maar goed, ik blijf bij mijn punt dat je bent geswitched van een standpunt dat niemand het moet proberen omdat bedrijven het al zo moeilijk hebben naar een standpunt dat het het toch weinig zin heeft. Dat zijn twee verschillende zaken en geeft mij het gevoel dat je hier simpel aan het discussie aan het voeren bent om de discussie en niet vanwege een daadwerkelijk inhoudelijk standpunt.
Niks fatalistisch, trekken aan een dood paard heeft gewoon weinig zin.
Volgens mij is deze hele zin ongeveer de definitie van een fatalistische insteek. Maar aangezien we nu mooi een cirkeltje hebben gemaakt ga ik het hier ook bij laten. :)
Vakbonden doen vrij weinig ... Vaak behaal je een overwinning als je ergens een voorwaarde laat vallen als vakbond. Het is niet zo dat vakbonden alleen maar steeds er extra uithalen. Vaak is het iets winnen door elders wat in te leveren.

Mijn insteek is en blijft hetzelfde. Er zijn bedrijven genoeg die het zwaar hebben en nu een offer vragen is kansloos. De bedrijven die dat wel kunnen varen mee met de publieke opinie (het gaat slecht met de bedrijven) en dat is dus een zinloze strijd. Cijfers en alles kunnen dat betwisten maar ga je daarmee een bedrijf daadwerkelijk dwingen en wat bereiken ?

Noem het fatalisme, ik noem het de realiteit. Je hebt niet overal grip op en dat weet jij ook.
Ik ben het daar toch echt niet mee eens. Als ze dan niet willen betalen dan kunnen ze op een andere manier voor voorzieningen zorgen ofzo. Daar zijn wij het over eens. Anders vind ik het niet meer dan normaal dat men zorgt voor goede voorzieningen, ook als dat geld kost.


Ik werk in de cultuursector en daar gaat het echt niet goed. Toch beseft mijn werkgever dat het uiteindelijk in hun belang is om ervoor te zorgen dat men thuis op z'n minst een fatsoenlijke bureaustoel heeft met dito bureau (en daar wordt voor betaald door hen en ook gewoon keurig spul van Ahrend). Kwestie van tijd voordat mensen ziek zijn anders, omdat de hele dag achter een keukentafel zitten slecht is voor je lichaam.

[Reactie gewijzigd door Mit-46 op 8 februari 2021 12:49]

Lijkt mij ook heel redelijk van de werkgever om jouw te voorzien van een goede stoel en bureau.
Anderzijds hoor je mensen over stookkosten en koffie, dat vind ik dan weer onzin. Als je in een branche zit waar de klappen vallen en je gaat moeilijk doen over vergoeding van koffie of stroomgebruik thuis....
Het ligt denk ik een beetje aan hoe lang dit gaat duren. Als je van werken op locatie naar werken thuis gaat met z’n tweeën heb je eigenlijk minimaal een extra kamer nodig. De werkgever kan daarentegen besparen op kantoorruimte.

Als je al ruimte had voor een kantoor thuis is dit natuurlijk niet zo relevant, maar ik ken genoeg mensen met een ‘werkplek’ in de ‘slaapkamer’. De aanhalingstekens zijn met opzet, want de ruimte is het allebei niet.

De kosten van een hele werkplek vallen in het niet bij de kosten van een extra kamer die bij de werknemer terechtkomen.
Jij kijkt mischien naar jouw werkgever maar hoeveel zijn er niet die dure panen hebben laten bouwen ?
Die besparen weinig hoor want ze kunnen niet zomaar stoppen met de huur van ruimte.
Verhuren van een deel ervan is oook niet makkelijk en brengt ook kosten met zich mee.
Herinner je de tijd van de crisis waarbij legio panden jarenlang leeg stonden ? Die kosten geld ...

Bedrijven die nu opstarten zullen wellicht minder ruimte nemen voor de werknemers met het oog op thuiswerken, met en na corona, maar bedrijven die al tijd draaien hebben die luxe en dus besparing niet direct.
Nee, ik kijk naar de mensen die thuis moeten werken. Uiteindelijk (daarom ook afhankelijk van hoe lang dit duurt) verschuiven huisvestingskosten in deze opzet van de bedrijven naar de werknemers.

Hoeveel werkgevers er dure panden hebben laten bouwen en daar ook de eigenaar van zijn? Minder dan je denkt. En als bedrijf kan je ook verhuizen, naar een iets kleiner pand, en dan kan dat bedrijf dat iets groter is dan jij weer naar jouw pand etc. De grootste kantoren zijn van bedrijven die er sowieso meerdere hebben, dus die zullen wellicht een vestiging sluiten.

Als dit over 10 jaar nog zo is, denk ik dat de 'eigen' kantoorruimte per medewerker minder is, en de woonoppervlakte per werknemer groter.
Niemand weet wat de toekomst ons brengt.
Een werkgever die een pand huurt is die kosten kwijt, contract heet dat.
Dit maakt het verhuizen ook niet eenvoudig en verhuizen kost veel tijd en geld.
De kosten om de werknemer te compenseren moeten ergens vandaan komen en niet ieder bedrijf kan dat missen, want bepaalde vaste (grote) lasten gaan gewoon door.
De crisis gaat de meeste mensen raken, links of rechts om en slechts weinig mensen spinnen er erg veel garen bij.
Daarom maakte ik de tijdlijn wat langer. Dan lopen contracten af, en wordt verhuizen ineens een stuk makkelijker. Werknemers hebben natuurlijk dezelfde frictie, behalve dat de kosten voor hen omhoog zullen gaan, want meer m2 nodig.

Dat de crisis iedereen raakt heeft hier helemaal niets mee te maken. Ik stel niet dat er geen nadelen zijn voor werkgevers, alleen dat er een kostenpost verschuift naar werknemers die grote gevolgen gaat hebben, en dat de [b]plaats van een werkplek[/b qua kosten een ]veel interessanter onderwerp is dan de inrichting daarvan. Het ene doe je eens in de paar jaar en kan je verplaatsen, het andere betaal je elke maand en is moeilijk voor dezelfde kosten te realiseren.

Minder van je mensen op kantoor = minder kantoorruimte per werknemer > lagere huisvestingskosten.
Meer thuiswerken = meer prioriteit voor je werkplek in je huis > minder ruimte voor andere dingen of meer ruimte in totaal nodig.
Zo moeilijk is dat toch niet?
Dat laatste snijd zeker hout maar zo ver is het nog niet. Dat kan nog jaren duren.

Daarbij werkt lang niet iedereen op kantoor alhoewel je hier op tweakers wel dat idee krijgt. Heel veel mensen kunnen niet eens thuiswerken en ik denk zelf dat over 20 jaar het kantoor niet meer bestaat.
Dan werken mensen in bepaalde sectoren vanuit huis en is het gedaan met hoofdkantoren enzo.
Er zal dan zeker al een regeling zijn mbt onkosten en die zit dan gewoon bij de secundaire arbeidsvoorwaarden.
Iets wat Jonge bedrijven al veel langer doen.
Hoeveel bedrijfspanden staan er niet leeg? En naast hoeveel al jaren leegstaande panden wordt er zonder blozen een nieuw gebouw neergezet?

Er is al jaren onnodig veel kantoorruimte gebouwd om belastingvoordeel te behalen. Veel werkgevers hebben hier jaren van kunnen profiteren. Goed dat die werkgevers nu een keer de nadelen van hun dure kantoorpanden voelen.
Bij mijn werkgever hoorde ik juist dat er 7 miljoen bespaard is omdat mensen thuiswerken, echter een thuiswerk vergoeding zit er niet in...
Dan kan het maar 2 dingen betekenen:
1. Ze maken nog steeds verlies of minimale winst (dus bedrijf gaat niet goed).
2. Het zijn gierige krenten.

In beide situaties zou ik goed nadenken of het niet tijd is voor een ander baantje.
7 miljoen besparing zegt natuurlijk niet zo veel als je daar niet bij zet wat de omzetderving is.
Als bedrijf gewoon 100% omzet kan draaien en 7 miljoen kosten bespaard ja dan heb je gelijk.
Als bedrijf echter 10 miljoen omzet kwijt is en maar 7 miljoen kostenbesparing heeft dan draaien ze nog steeds in de min. Alles is natuurlijk relatief en per bedrijf verschillend. Dat maakt dit soort discussies dan ook lastig.
Targets van afgelopen jaar waren echter gewoon gehaald.
Los van die besparing.

[Reactie gewijzigd door Tirinium op 8 februari 2021 16:17]

Je vergeet de belastingen. Die thuiswerkplek hoort zonder BTW te zijn want de BTW zit op het eindproduct/dienst. Ook hoort het betaald te worden vanaf bruto niet vanaf netto.
zo heb ik er nog wel een stuk of 80 voor je die gewoon belast worden en eigenlijk niet terecht zijn.
Mag ik u helpen herinneren dat u in NEDERLAND woont !

Als jij denkt dat de belasting dienst werknemers massaal gaat matsen met belastingvoordelen na de pandemie dan ben je rijp voor het Pieter Baan centrum.
Kijk eens naar de voor compensatie van het belasting schandaal en de tientallen miljarden die zijn misgelopen door Corona (inkomsten, omzetbelastingen, toeristenbelastingen, en ga zo maar 2 uur door). Nee, wishfullthinking is het en totaal kansloos.

[Reactie gewijzigd door Bomberman71 op 8 februari 2021 15:28]

Het gaat niet om matsen. Belasting moet correct zijn. BTW over BTW is niet correct.
Ja, btw over btw kan idd niet maar btw kan prima over een accijns (zie brandstof) en zo zijn er genoeg andere manieren om te blijven heffen.
Ik kan je legio voorbeelden geven van belasting over iets waar al jaren constant belasting over is betaald, alleen dan heet het opeens anders.
Denk je nu echt dat als in de toekomst steeds meer mensen thuiswerken er niet extra op je OZB komt of iets nieuws wordt verzonnen ??

Beetje het verhaal dat mensen denken dat ze goedkoop blijven rijden met de EV, ja tot op heden ging dat nog omdat het percentage voertuigen klein was maar nu het groeit loopt men teveel mis en komt daar snel een oplossing voor.
We zagen met de lease naar 8% en ook die zal stijgen en straks is er gewoon een KM heffing.
Uiteindelijk moeten de kosten aan voertuigen binnen blijven komen, links of rechts om.

[Reactie gewijzigd door Bomberman71 op 8 februari 2021 20:46]

Dit gebeurt bij ons inderdaad, alle benodigde hardware hebben ze normaal al op kantoor ter beschikking (PC, toetsenbord, muis, monitoren, bureaustoel), deze zijn gewoon allemaal mee naar huis genomen (of gebracht). De werkplekken op kantoor zijn vrijwel allemaal leeg.
Helemaal mee eens.

Wanneer na Corona er nog steeds van de werkgever structureel thuiswerken wordt geboden/verwacht, dan is het een ander verhaal.
Er zijn net zo veel sectoren en bedrijven die recordomzetten halen nu. Webwinkels halen verkooprecords, campings hadden hun beste jaar ooit, nieuwe stacaravans al een half jaar tot eind 2021 uitverkocht.

Administratieve krachten van overheden die nu verplicht thuiswerken, moeten maar zelf een bureau, laptop, monitor kopen? Alsof zij err wat aan kunnen doen. Dat is toch niet logisch, dat zij dat uit eigen zak zouden moeten betalen? Op zijn minst is een kleine maar regelmatige vergoeding op zijn plaats.
Bij ons hebben ze het inderdaad opgelost door maandelijks een tegemoetkoming in de stroomkosten etc te geven. (Dit kan dan weer van de uitgespaarde reiskostenvergoeding)

Daarnaast kun je dingen als bureaustoelen in bruikleen krijgen van het bedrijf.

Prima oplossing wat mij betreft.
Dat ligt maar net aan de business van je werkgever.

Bedrijven die zich met IT bezig houden varen wel bij de crisis.
Een en ander nog gecompenseerd door gebrek aan reiskosten (benzine voor lease-fleet)

Bij mijn werkgever worden dit soort uitgaven gewoon vergoed, tot een bepaald bedrag. Daarna belastingvrij.
Daarna belastingvrij of juist belast?
Tot bepaald bedrag lijkt het me prima onbelast te kunnen zijn met de juiste onderbouwing, daarboven fiscaal niet te verantwoorden dus belast.
De meeste werknemers zijn met een thuiswerkvergoeding van een paar tientjes aanzienlijk goedkoper uit dan de woonwerkvergoedingen. Daarnaast besparen ze op huisvesting, GWL en gebruiksartikelen op kantoor (zowel kantoorartikelen als versnaperingen) Dat verschil kunnen ze inzetten voor de werkplekken thuis.

[Reactie gewijzigd door Hulleman op 8 februari 2021 13:34]

Onzin. In de jaren dat er dik verdient wordt gaat het geld naar aandeelhouders, de baas, investeringen in het bedrijf zelf en 'reserves', en als het zwaar gaat moeten we 'allemaal de broekriem aanhalen'. Linksom of rechtsom is het altijd de werknemer die de zak is.
Welkom in de echte wereld ... Waarom nu net doen alsof het nu opeens anders is ?
Hoelang ben je al volwassen en werk je ?

Ben ik het ermee eens ? Nee !!! Maar maakt het uit wat wij vinden ?
De werkgever is verplicht om de werknemer thuis dezelfde omgeving te bieden als op kantoor. Arno technisch dus.

Hoe de werkgever dat doet, is dat de werkgever. Die kan ook zeggen neem alles maar mee van kantoor naar huis.
Alleen als thuiswerken verplicht gesteld wordt.
En dat wordt niet gedaan, er wordt een dringend beroep op de werknemers gedaan om zo veel mogelijk vrijwillig thuis te werken. Kan dat door omstandigheden niet, dan kan je naar kantoor komen.
Dat heeft de FNV toch echt wel goed afgedwongen, anders moeten werkgevers ineens overal thuiswerkplekken gaan betalen, à €1000+ per werknemer.
Nvm,. beetje kort door de bocht

[Reactie gewijzigd door ultimate-tester op 8 februari 2021 12:50]

Kijken waar die realiteitszin blijft wanneer er allemaal werknemers ziek thuis zitten met RSI-achtige klachten. Bij ons zijn de eerste al gevallen omdat ze geen fatsoenlijk monitor en bureaustoel voor zichzelf regelen en alles op een laptop doen.

Gelukkig mogen we nu ook van kantoor die spullen lenen. Zelf had ik deze setup al (4k scherm aan een monitor arm, apart toetsenbord en verticale muis, terminalstoel) maar ik zie er zoveel, met name niet IT georienteerde lui, die zichzelf de vernieling inhelpen.
Die oplossing van het gebruik van de spullen van het bedrijf had ik toch aangedragen ?
Dus je laat de werknemer draaien voor zakelijke kosten? Bedrijven trekken zakelijke kosten af. Ze betalen hiervoor ook geen BTW voor. Is toch gek als je verwacht dat je medewerkers dat maar uit hun eigen zak betalen?
Dit is vaak gewoon de realiteit.
Vind ik dat iedereen zoveel mogelijk vergoed moet krijgen ??? JAAA ! Heb ik ook baat bij en met mij miljoenen NL'ers, MAAR dat is niet heel realistisch ...
Hoe realistisch is de standaard km vergoeding die we hanteren in NL nou ?
Wie hoor je daar nog over ??
- Het faciitair dienstverlenen op gebouwen staat op een laag pitje. Dus bedrijven houden daar wel degelijk geld over. De koffie is daar slechts een minimaal onderdeel van. Schoonmaken, kantine, portier/receptie, beveiliging, etc etc etc.

- Verwarmen van gebouwen is niet overal of altijd meer nodig. Thuis moet je wel overdag gaan verwarmen en dat is best prijzig als je voorheen steeds van huis was. Wat je normaliter aan stookkosten alleen op de avond hebt, heb je dan de hele dag (factor 2-3?).

- Slijtage aan spullen gebeurt net zo goed thuis als op kantoor. Dus ja, die spullen moeten vernieuwd worden net zoals op kantoor. Ga je dan je werknemers met al half afgeragde bureaustoelen laten zitten? Veelzeggend denk ik als dat je werkgever is die zo met je omgaat.

Dit gaat over welzijn van werknemers, meer nog dan over kosten. Is ook een kwestie van principes en het uitdragen daarvan: wat vindt je baas belangrijk? Zorgt ie voor je, of mag je het zelf uitvinden. Ik vind dat wel degelijk van belang en werkgevers zouden hier juist niet op de millimeter moeten gaan zitten maar ruimhartig zijn. Het zijn geen structurele (loon)kosten, maar een incidentele investering die je sowieso terugkrijgt in goodwill.

Het kán simpelweg niet zo zijn dat je baas je verplicht in een arbo-technisch niet verantwoorde omgeving te laten werken omdat zaken niet vergoed worden. Dat hoef jij zelf als werknemer niet te bekostigen als je in loondienst bent. Daar is een andere sector voor en dat heet ZZP'er met een ander verdienmodel en mate van vrijheid. Uiteraard denken sommige werkgevers daar anders over... zo hoor je geregeld wel eens wat anecdotes en het is op veel plaatsen al veel te ver uit de hand gelopen wat dat betreft, met veel te veel werknemers die veel te veel pikken. Dat gaat goed totdat het fout gaat en mensen simpelweg uitvallen.

[Reactie gewijzigd door Vayra op 8 februari 2021 14:20]

Ieder bedrijf geeft zo hier zijn eigen invulling aan.
Als je kijkt naar Defensie (Rijksambtenaren), die hebben sedert Oktober 2020 al een regeling waarbij tot een bepaald bedrag een arbo goedgekeurde stoel, monitor, toetsenbord en muis kan kopen.
Dit geld voor hen die minstens 2 dagen in de week thuis werken.

Er zijn dus regelingen maar in de commerciele sector gaan bedrijven daar zelf over.

Over jouw besparingen, ik weet niet waar jij werkt of welk Nederland jij woont maar veel zaken gaan middels contract.
Een portier staat daar niet op een 0 uren contract en is vaak ook vast in dienst, Douwe Egberts en anderen werken vaak ook op contract basis en al gebruik je helemaal niet dan ben je gewoon je kosten kwijt.
Hetzelfde geld voor de schoonmaak, ramenlappen en het technisch onderhoud ... veelal op contract basis en dat zet je dus niet even snel op 0 of erg weinig en bespaar je dus.

We rijden al een jaar veel minder, vrijwel iedereen. Ik hoor niemand hier over een tijdelijke lagere wegenbelasting ..... Niemand ! Zou toch ook eerlijk zijn ?
De sectoren waarin het thuiswerken nu gemeengoed is en waarschijnlijk voor minstens 2 dagen per week zal blijven, gaan niet over een 'tijdelijke' situatie. Het gaat over een nieuwe norm die nu versneld is ontstaan maar waar eigenlijk al jaren een beweging naartoe is.

Dus ja, je moet dat anders gaan regelen en ja, dat betekent dat werkgevers ook naar die contractuele verplichtingen moeten kijken - maar kort door de bocht: 'niet mijn probleem', dat werkgevers hun contracten regelen zoals ze die hebben geregeld. Wat wel mijn probleem is, en ook die van de werkgever, zelfs verantwoordelijkheid overigens, is het hebben en bieden van een arbo technisch verantwoorde (legale!) werkplek.

Je kunt er veel van vinden maar dit is geen kwestie van vinden, eigenlijk.
Dat het gaat veranderen is een zekerheid.
En je hebt gelijk, straks zullen ze dus bepaalde zaken moeten vastleggen in de secundaire arbeidsvoorwaarden.
Iemand die dus straks een andere baan gaat zoeken zal daar rekening mee houden en dat meenemen in hun beslissing.

Je zult zelf ook moeten kijken of het bedrijf nog bij je past en mischien dan kijken voor wat anders.
Wat is daar nu anders aan als voorheen ? We zagen mensen met lease auto's, we zagen bonussen, we zagen extra verlof, spaarsystemen en noem maar op.
Secundaire arbeidsvoorwaarden zijn niks nieuws en als je teveel gaat missen dan moet je zelf je positie proberen te verbeteren.

Typisch Nederlands, klagen online en zelf niks doen.
Wie zegt dat dit over mijzelf gaat? Wat ik zeg is dat 'we' dit anders moeten gaan regelen omdat er iets is veranderd. Dit is niet secundair, dit is primair, je werkplek is onderdeel van je werk en de locatie daarvan verandert. Arbo-regels voorzien al in financiele ruimte daartoe.

[Reactie gewijzigd door Vayra op 8 februari 2021 15:55]

Het was allemaal tijdelijk, en het duurt nu langer dan gehoopt. Dat wist NIEMAND een jaar geleden en dat bleek ook wel aan het gedrag van de gemiddelde NLer en we zijn er nog lang niet.
Als dit structureel wordt dan zullen er zaken veranderen maar verandering kost tijd, zelker als het regelgeving moet worden.
Verandering kost alleen maar tijd omdat er getraineerd wordt en dat is omdat er geld moet worden weggegeven. Zoals bekend draaien we liever elk dubbeltje vijftien keer om, om dan naderhand te concluderen dat we veel meer kosten hebben gemaakt met niets doen en te lang wachten. Of we hebben de boot gewoon volledig gemist, dat gebeurt ook - is ook al meermaals gebeurd.

Nederland in een notendop. Je kunt dit frame op al het recente en minder recente beleid leggen. 'Wachten op de cijfers' 'Alle meningen horen'... bla bla bla. Ondertussen staat de 'nieuwe golf' alweer in volle sterkte op de statistiek en zitten mensen al wel een vol jaar met eigen spullen het werk van de baas op te knappen. Winst!

Nu ook moet er eerst een onderzoek zijn voordat we ons voldoende gesterkt voelen in wat ons boerenverstand al voor de pandemie zag aankomen. Dat gebrek aan durf en leiderschap levert schade op.

[Reactie gewijzigd door Vayra op 9 februari 2021 14:24]

Klopt als een bus ...
Maar ja, dat is nou eenmaal het land waar de meesten van ons in leven.
Zodra het om centen gaat is NL vaak een heel vervelend land.
huh? ik dacht toch echt juist het tegenovergestelde. Mensen die thuiswerken mogen wat mij betreft vergoed worden voor het intensievere gebruik van hun eigen hardware, stroomkosten etc. De werkgever spaart dit immers allemaal uit , dat dat nu even niet zo lekker gaat vanwege corona is ondernemersrisico.
Het verschilt per werkgever, in mijn geval hebben ze letterlijk een heel kantoor kunnen 'opzeggen' omdat er bijna geen mensen meer op het kantoor komen, dit terwijl ze nog evenveel mensen in dienst hebben. Reken maar dat ze daardoor niet duurder uit zijn in de huidige situatie. Er zullen daarentegen ook werkgevers zijn die niet goedkoper uit zijn, maar ik zou het in elk geval niet allemaal over één kam scheren.
Wat ben ik dan blij met KPN als werkgever.
Zij bieden voor alle werknemers een volledig nieuwe werkplek ter beschikking.
Men heeft de keuze uit een eenvoudige laptop standaard voor de keukentafel, tot volledige bureau's inclusief degelijke bureaustoel en 24" beeldscherm, met de daarbij behorende accessoires.
Kennelijk toch een werkgever die inziet dat het thuiswerken meer aandacht benodigd dan simpel met je laptop op schoot zitten. Een investering die zonder twijfel goed terecht komt.
En het mooie van dit alles is, dat het niet terug hoeft. Dus als we weer naar kantoor mogen of onze kansen ergens anders wagen, mogen we het gewoon houden. :)
Oh, en vergeet de extra maandelijkse thuiswerk toelage niet ;-)

[Reactie gewijzigd door michaeljansen op 8 februari 2021 14:36]

Dit is een voorbeeld van hoe het vrijwel perfect geregeld is en zou een voorbeeld kunnen zijnn voor velen.
We weten natuurlijk wel dat het lang niet overal zo zal gaan.
Met wat mazzel heb je deels een dergelijk constructie en als je pech hebt dan heb je vrijwel niks.
Secundaire arbeidsvoorwaarden zijn ook niet overal hetzelfde, niks nieuws en helemaal niet vreemd.
Daar hoor je hier niemand over vreemd genoeg. Was is dan de oplossing ? Soliciteren daar waar het beter is geregeld !! Dat doen we al decennia lang en is niks vreemds.
Mijn werkgever heeft al exact 3000 euro incl deze maand bespaard aan reis kosten alleen al...
Daar heb ik een goed bureau voor wat ik wel nodig heb maar niet krijg.
Ik woon in Zwitserland en daar is afgelopen juli een uitspraak van de rechter geweest dat de werkgever moet meebetalen aan de huur. https://www.bbc.com/workl...ling-on-home-workers-rent

Ander dingetje: Er zijn werkgevers die niet willen dat er vanaf "de prive-PC thuis" naar het netwerk op kantoor wordt ingelogd en dat wordt dan afgedwongen met certificaten in de TPM van de hardware. Dan moet de werkgever dus wel hardware verstrekken voor thuis.
Dat van die hardware is al jaren zo .. Mensen met hardware van de baas die puur en alleen voor werk wordt gebruikt. Poorten afgesloten en extra beveiligingen en alles. Niks nieuws.

En ja, Zwitserland is geen NL. Mooie regeling maar ik denk dat de staat niet zoiets gaat doorvoeren.
Dat geld moet ergens vandaan komen namelijk.
Dus de monitor, bureaustoel en dergelijke kunnen dan mee genomen worden of thuis bebracht worden.
Lijkt mij een goede middenweg.
Het personeel bij facility management is niet heel druk dezer dagen, als deze een busje huren kunnen ze kantoor spul wat thuis nodig is netjes langs brengen. Op die manier kan de hele kantoor werkplek over als de medewerker dat wil. Voor de meeste mensen is het een upgrade qua werkplek. Maar niet iedereen wil zo een 'lelijk' bureau in huis...
Zoals ik zei, het is een optie en redelijke oplossing.
Kan het beter ? Ja natuurlijk ... Wordt het ideaal ? Nee, zeker NIET.
En ja, men kan soms die zooi zelf intern rondbrengen en daarmee zoals je zegt upgraden.
Mensen die dat niet wensen kunnen daar dan vanaf zien.
Als er al een vergoeding gegeven wordt, dan is het wat ik lees zo rond de €500 - €600.
2 monitoren, een goed bureau en een goede bureaustoel, dan zit je al over de €1000. Oftwel, de werkgevers dragen maar de helft bij, op z'n best.

Mijn werkgever draagt 0,0 bij -O-
Maar dit jaar zou het (na al aandringen afgelopen jaar), de werkkostenregeling (vakantie-uren bruto = netto uitkeren) eindelijk opengesteld worden voor andere zaken dan elektronica (mobieltje, computer, monitor). Helaas afgelopen jaren gemaximaliseerd op €500, maar het helpt al iets.
Het is iets en men zegt dan dat je blij moet zijn in dit soort tijden.
En dit is wat ik bedoelde men mijn openingszin. (Getuigt niet van echte realiteitszin)

Dit is niet altijd eerlijk of rechtvaardig maar dat zijn veel zaken niet. Dit is de realiteit en een 500 euro is dan beter als niets.
Anderen krijgen meer bij een ander bedrijf en sommige hebben meerdere voordelen. Zo zal het altijd zijn.
Mijn werkgever draagt 0,0 bij -O-
Ja dat is klote en ken dat gevoel, je kiest in ieder geval wel de perfecte emoticon erbij !
Hoezo extra kosten? Mijn werkgever, in dit geval de overheid, bespaart op gas- en licht (er zijn maar 3 etages in gebruik i.p.v. 13 etages. En op reiskosten.
Terwijl ik energiekosten heb, vooral nu in de wintermaanden. Ik heb een eigen bureau en bureaustoel moeten kopen, omdat deze alleen vergoed wordt als je een medische verklaring kan overleggen.

Dus zeg niet dat er meer extra kosten zijn voor de werkgever.
Jij gaat ervanuit dat het bedrijf dezelfde omzet of zelfs meer verdiend dan ruim 1 jaar geleden.
Dan gaat jouw verhaal op. Dan houden ze netto meer over want de vaste lasten zijn lager.
Er zijn zat waarbij men idd afdelingen dichtgooit, mensen thuiswerken maar ook mensen geen nieuw contract krijgen en men dan nog niet rond komt, men moet wel inkomsten hebben.
Doe eens de entertainment industrie, doe eens de hele reisbranche, vliegmaatschappijen, Hotels, de gehele Horeca en vakantieparken. Denk je dat hun geld overhouden ondanks de lagere vaste lasten ??

Stop eens met alleen naar jezelf te kijken en kijk eens om je heen.
Niet iedereen is werkzaam in de IT.

[Reactie gewijzigd door Bomberman71 op 8 februari 2021 17:48]

Jij gaat ervanuit dat het bedrijf dezelfde omzet of zelfs meer verdiend dan ruim 1 jaar geleden.
Ik ga daar helemaal niet vanuit. Ik heb alleen maar aangeven wat het mij het kost.

Hoezo stop naar mezelf kijken? Ik ben niet blind.
En ik ben niet werkzaam in de IT, maar heb een kantoorbaan en ben thuiswerkend.

Als ik al je reacties zo lees, ben je persoonlijk getroffen door de coronacrisis.
Jij kent mij niet dus oordeel niet.
Ik verdien geen stuiver minder, heb 100% baan garantie en mijn baas (de overheid) gaat niet op de fles, maar ik werk ook niet thuis. Ik heb een prima baan en als ik daar niet meer tevreden mee ben dan ga ik wat anders doen, heel simpel.
Klopt, ik ken je niet en ik oordeel niet over jou. Je reacties zijn zo fel dat het leek alsof je persoonlijk door de coronacrisis bent getroffen. Mooi dat je een baan hebt.
Hoewel je deels gelijk hebt, hebben medewerkers ook niet voor deze ellende gekozen.

Bij mij thuis ging normaal de kachel op 19 overdag. Nu zit ik er te werken en staat ie op 21. Aantal m3 gas extra. Daarnaast staan er de hele dag door lampen aan en staat er een laptop een uur of 10 per dag aan.
Alleen al deze energie is enkele tientjes per maand.
Daar staat wel tegenover dat ik geen reistijd heb, maar mijn werkgever heeft nauwelijks brandstof kosten. Normaal toch ruim een flap van 100 per 2 weken. Nu misschien 100 per 2 maanden.

Ik zit aan een el-cheapo Ikea bureau meubel wat net te laag is voor mij. Dus ik heb het iets verbouwd en op pootjes gezet. Moest ook een goede stoel komen.
Hoewel men aangaf dat er op kantoor stoelen stonden, waren dat er minder dan 10 op bijna 50 man personeel. Dus in de eerste week thuiswerken waren die weg en niet bij mij.
Ik zit nu op een oude stoel bij mijn ouders vandaan, maar werk nu wel al een jaar thuis en daar gaan nog flink wat maandjes bijkomen als ik het zo zie.

Ondertussen is het drukker dan ooit op het werk. Het is een IT bedrijf en IT werk is nu belangrijker dan ooit tevoren. We kunnen het werk amper aan.

Je zou dus kunnen zeggen als werkgever. We besparen 200 euro per maand, koop een goede stoel en goed bureau, deze 2 monitoren met een arm en een laptop verhoger en stuur ons de rekening. De BTW gaat er vanaf en je tekent een contractje dat het na 4 jaar afschreven is en je het voor 25 euro kunt overkopen en iedereen is blij en gezond.

De Arbo wet is hier overigens heel duidelijk in. De werkgever MOET een geschikte werkplek verzorgen, zelfs als je buiten de deur bij klanten of thuis werkt. Dus nu je eigen moet thuiswerken moet je werkgever ook zorgen dat je goed zit.
Dat zijn best dingen waar je je werkgever op kunt wijzen, zeker de zaken die bij wet geregeld moeten zijn.
En ja, zeker nu het in de IT goed gaat zou het de baas sieren als de werknemers tenminste schadeloos werden gesteld voor de extra kosten en met 150 euro in de maand kan je een heel eind komen.

0 reistijd is een groot voordeel dat velen vaak vergeten. Voor vrijwel iedereen is dat een noodzakelijk kwaad en brengt zelf risico's met zich mee naast de nodige irritatie op de weg.
Vergeet ook niet de besparing die de meesten hebben aan kleding en dergelijke want representatie thuis is toch echt anders en maar weinig mensen krijgen repres vergoedingen.

Kortom, een eenmalige aanpassing aan meubilair en werkartikelen in combi met een maandelijkse vergoeding zou ideaal zijn.

Het probleem is dat in tegenstelling tot Arbo dat nergens in de wet de baas een vergoeding moet geven voor de extra gemaakte kosten thuis. Hier is nooit echt rekening mee gehouden en vroeger was thuiswerken een extreme luxe alleen voorbehouden voor de grote bazen. Nu zien we dat er na verloop ook nadelen aan zitten en is het een punt van discussie.

Als door magie over 1 week corona niet meer bestaat en velen weer naar kantoor moeten dan is het over 1 maand weer hunkeren naar de tijd dat we lekker thuis konden blijven en de dag zelf (deels) konden indelen.
Waarom zou ik kapitaal moeten inbrengen als mijn werkgever daar winst mee maakt?
Je moet helemaal niks.
Maar heb je een eigen huis ? Breng je dan niet constant eigen kaptitaal in en de staat maakt daar ook winst mee ?!?
Hoewel ik voorstander ben van: Regel je eigen zaakje... is jouw opmerking niet correct. Zoals zoveel IT bedrijven heeft ook mijn werkgever meer winst gerealiseerd, o.a. door een besparing van 88.000 euro vwb brandstof.

Ik vind de bedragen die sommigen verwachten (1000 euro hoor ik vaker), belachelijk. Voor 200 euro heb je ook een prima bureau en stoel.
Het zou ze zeker sieren en ik ben van mening dat dit geregeld moet worden maar tussen Recht hebben en Recht krijgen zit een heel groot gat.
De werkgever dient gewoon te zorgen dat ik de middelen heb om mijn werk/taak naar goed behoren kan uitvoeren.
Ook dient hij zorg te dragen voor een ergonomisch/arbotechnisch verantwoord werkomgeving.

De werknemer hoeft hierin geen eigen gemaakte kosten te dragen.

Moet ik daarvoor een kamer opofferen kan/moet hij mij hierin tegemoet moeten komen.
Hetzelfde voor mijn internet, telefonie en energie.
Ik ga geen geld verdienen voor hem om een deel van dat salaris op te offeren zodat hij zijn bedrijf kan runnen.

Het kopje koffie ben ik nog wel geneigd om zelf te bekostigen.
Werkgevers mochten/mogen in NL in 2020/2021 tot 3% van het salaris belastingvrij uitgeven aan de werkkostenregeling. Voor dat bedrag kun je al snel belastingvrij een stoel en/of bureau aanschaffen voor het personeel.

https://www.belastingdien...t/verruiming-vrije-ruimte

Wanneer de werkgever dit niet wil doen, is het misschien tijd om eens rond te gaan kijken... ;)
Die 3% gaat ook op aan zaken als reiskostenvergoeding, dus daar blijft niet bijzonder veel van over.
Bij ons bedrijf was afgelopen jaren maar €500pp beschikbaar uit de werkkostenregeling.
Zoals je kunt lezen in de berichtgeving van de Belastingdienst, was het altijd 1,7% van het bruto salaris en is dat nu vanwege Corona en het vele (verplichte) thuiswerken verhoogd naar 3%. Dus wanneer je in het verleden 500 euro voor een werknemer beschikbaar had, is dat nu bijna 1000 euro dat je belastingvrij kunt besteden aan bijvoorbeeld een goede stoel en bureau.

En reiskosten zijn er nauwelijks, en zeker niet méér dan in voorgaande jaren.
Desondanks was er bij ons dit jaar toch echt maar weer €500 beschikbaar, in ruil voor vakantie-uren.
Dan komt het er gewoon op neer dat de / mijn werkgever niet meer wil uitkeren.
Precies. Want je gaat mij niet wijsmaken dat iedereen hetzelfde salaris heeft en dan met 1,7% exact op 500 euro uitkomt. Gewoon een werkgever die niet wil investeren in zijn personeel
Tja, ik ben van mening dat iedere werkgever zou moeten investeren in thuisapparatuur. Dit verhoogt de productiviteit van de werknemers en naar mijn idee ook de fysieke en mentale gezondheid.

Ze besparen toch ook geld omdat kantoren gesloten kunnen worden? (in veel gevallen natuurlijk)

Uitzonderingen daargelaten dat het bedrijf simpelweg te klein is of de middelen niet heeft natuurlijk, maar ieder bedrijf met 50+ medewerkers moet hierin investeren.

edit: Op kantoor heb je toch ook toegang tot arbo verantwoorde werkplekken, dat zou thuis niet anders moeten zijn vind ik

[Reactie gewijzigd door YaaD op 8 februari 2021 12:35]

Ze besparen toch ook geld omdat kantoren gesloten kunnen worden?
In veel gevallen lopen de huur en andere vaste lasten van zo'n kantoorpand ook gewoon door (vaak langlopende contracten), dus daar wordt zeker niet op bespaard. Als er slechts enkele medewerkers in het pand zijn, staat de verwarming ook gewoon te stoken.

Wel interessant is dat je nu een soort tweesplitsing ziet ontstaan: bedrijven die dit als "tijdelijke situatie" zien en na Corona gewoon weer iedereen 100% terug laten komen naar kantoor, versus bedrijven die het thuiswerken echt omarmen en daar de kantoorcapaciteit op aanpassen. Bijv. 60% van de capaciteit van wat het vroeger was. Moet wel benadrukken dat het dan met name om kantoorwerk gaat uiteraard.

Hier een interessant artikel van Mark Vletter (Voys) over gedistribueerd werken, met o.a. info over "5 niveaus van Distributed Work": https://www.voys.nl/weblo...er-gedistribueerd-werken/

[Reactie gewijzigd door dennisameling op 8 februari 2021 14:39]

Ja ik weet natuurlijk niet of er mensen op kantoor zijn omdat het echt moet, maar ING heeft ook enkele panden volledig afgesloten omdat er geen kritische functies aanwezig hoeven te zijn.

Al zouden ze geen besparingen doen, dan is een werkgever toch wel erg dom als ze niet investeren in materiaal voor hun werkgevers?

Over de lange termijn gezien wordt dit dan wel echt een probleem he. Ze noemen niet voor niks zitten het nieuwe roken. :)

Gelukkig omarmt ING wel het thuiswerken en wordt in de CAO opgenomen dat je recht hebt op 50% van je werktijd thuis door te brengen (tenzij in uitzonderlijke gevallen natuurlijk)
Het grappige is dat ze in Japan zelfs fabrieken deels remote laten werken. Een deel op de werkvloer om de robots aan te sturen, een deel thuis die remote van alles in de gaten houdt en als achtervanger dient als wat aanwezig is niet uit een storing komt.
Ik hoop dat ik na deze pandemie alsnog 1-2 dagen in de week thuis kan blijven werken.. Verder waardeer ik het wel dat ik op locatie mijn eigen werkplek heb (gedeelde werkplekken zit niet iedereen op te wachten..)

Thuis werken kan best goed gaan maar je mist toch het directe contact.. waardoor je vaak op locatie net wat meer gedaan krijgt... De afstand is nu wat groter...
Je deelt ook niet mee in de winst. Lijkt me daarom niet meer dan normaal dat je er niet op achteruit gaat.
Ze besparen toch ook geld omdat kantoren gesloten kunnen worden? (in veel gevallen natuurlijk)
Met diezelfde redenatie kan je ook gewoon zeggen dat de thuiswerker de, beperkte, kosten gewoon op zich kan nemen. Je hebt geen reistijd meer, wat voor velen een uur per dag oplevert. Ook heb je geen kosten meer voor het reizen (als je geen leaseauto hebt).

Wij vergoeden het overigens wel. Maar het is wel heel eenzijdig om het puur bij de werkgever neer te leggen.
Zo beperkt zijn de kosten niet helaas. Ik denk dat veel mensen zullen schrikken van de jaarlijkse energieafrekening. Zeker als je normaal doordeweeks geen verwarming aan hebt, kan je zomaar een kuub of 600 extra aan gas gebruiken op jaarbasis en 500 kWh extra elektriciteit. Toch een honderdje of 5 extra per jaar. Ik noem dat niet niks.
Mijn thuiswerkplek daar hangt een energimeter aan. Mijn laptop (protable workstation met Xeon en Quaddro, geen zuinig en licht geval dus) , 24" scherm en 30 watt aan LED verlichting (werkplek moet goed verlicht zijn) die verbruiken per werkweek ongeveer 5 kWh. Met 5 vrije weken per jaar verbruik ik dus zo'n 225 kWh per jaar aan stroom voor de werkgever.

Qua gasverbruik. Stel je hebt een jaarlijks gasverbruik van 1500m3 én je had overdag de verwarming lekker laag staan dan zul je op je werkplek de ruimte moeten verwarmen. Dat zal zo'n 20% meer aan gas kosten, mogelijk zelfs wat minder doordat zowel je als persoon als je pc samen zo'n 200 watt aan warmte genereren. Had je overdag geen lage thermostaat (mijn vriendin was ook vóór het thuiswerken heel veel thuis waarmee wij geen dagverlaging hadden, en dus ook niet meer moeten stoken) dan heb je geen kosten.

Totale kosten zijn dus 45 euro per jaar aan stroom en mogelijk zo'n 200 euro voor gas. Ofwel; zo'n euro per werkdag aan kosten.

Gemiddeld zaten we per dag 45 minuten in de auto om van/naar werk te komen. Die tijd is weggevallen. Die kosten zijn weggevallen, samen met de (niet dekkende) kostenvergoeding.

Dus per werkdag:
- win je drie kwartier aan tijd.
- Kost het je één euro.
- krijg je geen reiskostenvergoeding en hoef je ook geen reiskosten te maken.

Ofwel; voor één euro koop je drie kwartier aan tijd. En dan doe je moeilijk over die ene euro? :P
Niet iedereen heeft 45 minuten reistijd zoals al eerder genoemd.
Kun je in je verhaal ook de investering per dag meenemen van je bureaustoel, bureau, monitor en dergelijke?
Ik ken eigenlijk niemand die minder dan 20 minuten reistijd enkele reis heeft, jij wel? Ik heb o.a. via detachering op veel verschillende adressen gewerkt, en vorig jaar hard gezocht naar een baan, maar minder dan 20 minuten enkele reis heb ik maar 1x gehad (heen, en terug meer dan een half uur in de file). En zelfs toen was ik meer tijd kwijt van voordeur tot werkplek. Meer dan een half uur enkele reis, dus meer dan een uur per dag, zie je vaker dan minder dan een kwartier...
+1Anoniem: 84766
@Theo8 februari 2021 13:18
Je vergeet de koffie. Ik heb in andere threads al meerdere tweakers moeilijk horen doen over hun kopjes koffie a 10 ct per stuk.
Wie doet er precies moeilijk, de baas die geen thuiswerkvergoeding wil betalen?
Het staat je vrij om te solliciteren. Qua reistijd maakt het dan ook niet meer uit. Potentiële lease auto is ook vaak niet meer relevant. Geef de markt even een jaar de tijd en werkgevers worden vanzelf gedwongen om in te spelen op de wensen van arbeiders.

Je baas koopt jouw tijd in en jij verkoopt het. Als je ergens anders een betere deal krijgt dan verkoop je je arbeid aan een ander. Verder niet al te moeilijk over doen.
Ik moet de eerste werkgever nog meemaken waar ik niet met alle liefde 10 cent zou willen betalen om eindelijk eens een fatsoenlijke pot pleur te kunnen genieten.

De enige manier hoe Douwe Egberts apparaten je wakker weten te houden is door de nachtmerries die je er van krijgt :X
Ligt minder aan de Douwe Egberts apparaten als aan de kwaliteit van het water
Dank voor je uiteenzetting. Duidelijk en goed onderbouwd verhaal.

Ten aanzien van het extra gasverbruik reken je te voorzichtig denk ik, al is het natuurlijk erg situatie-afhankelijk. Het punt dat ik wil maken is dat dit significante gevolgen heeft voor je energierekening. En dan heb ik het nog niet over andere extra kosten die je maakt. Er is een algemeen verhaal van € 2 per dag thuiswerk-kosten. Dit kost dr werknemer gemiddeld je dus € 450 per jaar extra om je werk te kunnen doen als je geen thuiswerkvergoeding ontvangt. De reiskostenvergoeding is in veel gevallen namelijk gelijk gestopt.

Terugrekenen naar bedragen per dag vind ik vertekend. Ineens een naheffing krijgen van een paar honderd euro van je energieleverancier kan voor mensen gewoon lastig zijn.
Je gaat aan één ding voorbij: Als je appartement niet groot genoeg is om één of twee werkplekken te realiseren, moet je groter gaan wonen. Is je appartement wel groot genoeg maar is er een kleine op komst, heb je een probleem. Sinds ik permanent thuiswerk is mijn hobbykamer tot ruimte geworden waar ik buiten kantooruren kom alleen nog kom om even schoon te maken. Verder kan ik die vier muren namelijk niet meer luchten. In feite heb ik een kwart van m'n appartement afgestempeld voor werk i.p.v. hobbies. Geen probleem voor singles of stelletjes in een gezinswoning, maar in de stad weldelijk een factor.

Daarnaast zijn er ook velen voor wie die drie kwartier ook fijn samenvallen met de dagelijkse beweging indien men met de fiets naar het werk gaat. Ook het hobbelen van en naar (koffie)meetings zijn de nodige trappen en kilometers die in de vrije tijd gecompenseerd moeten worden.

Begrijp me niet verkeerd, ik sta volledig achter je punten, maar zo simpel en positief als je het stelt is het naar mijn mening en ervaring ook niet.
Ofwel; voor één euro koop je drie kwartier aan tijd. En dan doe je moeilijk over die ene euro? :P
Het gaat om het principe: het blijft 1 euro die je moet bijleggen om thuis te moeten werken.
Ps. voor veel minder bedeelden is 1 euro per dag veel geld.
En verreken dat eens met de besparing op vervoer die men nu noodgedwongen heeft?
De auto die voor de deur staat kost nu meer omdat ik normaal een kilometer vergoeding krijg.
Nu kost hij elke maand geld aan verzekering, afschrijving en onderhoud maar krijg ik geen vergoeding meer.
Dit bovenop de extra kosten voor stroom en gas maakt het een stuk onvoordeliger dan op kantoor werken.
Dan verkoop je de auto toch?
Dat is een beetje een kortzichtig antwoord.

Als ik mijn auto verkoop dan kan ik lopend naar de huisarts, supermarkt, schoonouders, vrienden of sport.
Vervolgens ook lekker met de bus naar kantoor of projectlocatie wanneer ik ondanks corona toch moet opdagen. vervolgens wanneer Corona voorbij is mag ik zeker een nieuwe auto kopen met alle mogelijke risico's die daarbij horen. Ookal kost hij mij nu 200-300 per maand laat ik hem lekker staan.

Het punt is dat het duurder is als ik hem niet gebruik voor werk dan als ik hem wel zou gebruiken.
Mijn punt is dus dat je die kosten toch wel had gehad omdat je blijkbaar een auto nodig hebt buiten werk. Die kilometervergoeding heb je voor de brandstof en afschrijving. Verzekering en belasting betaal je toch wel.

[Reactie gewijzigd door The Realone op 8 februari 2021 13:49]

Als die beredenatie werkt kunnen ze net zo goed stoppen met mijn salaris te betalen. Want eten moet ik toch wel, huur betalen moet ik ook zonder werk etc.

Ik gebruikte mijn auto 5 keer per week voor werk. Max 1 a 2x voor geen werk en dan zijn die afstanden ook nog eens max 10km terwijl werk al snel 100km kan zijn.
De kosten werden vergoed door de baas, nu niet meer.

Dit heeft toch enkele discussiewaarde?
Als jij zo discussieert niet nee, want die vergelijking slaat natuurlijk nergens op.
Het is helemaal niet zo moeilijk, jij hebt een auto en die kost je geld. Die heb je niet (enkel) voor je werk, die heb je omdat je hem toch nodig hebt. Al zou je hem nooit voor het werk gebruiken, dan betaal je nog steeds die verzekering, wegenbelasting en (indirect) afschrijving. Nu komt je werkgever je tegemoet met reiskostenvergoeding om deels mee te helpen met de kosten van deze auto, waaronder brandstof en extra onderhoud. Die kilometers maak jij niet, dus je hebt ook geen werk gerelateerde kosten.

Jouw fout: Jij ziet reiskostenvergoeding als verkapt salaris en dat is onterecht, anders was het ook niet belastingvrij. Het is precies wat het zegt, een vergoeding voor gemaakte zakelijke reiskosten. Dat je er misschien financieel beter op werd omdat de vergoeding hoger is dan de extra kosten is leuk voor jou, maar dat is geen recht en niet eens de bedoeling.
Het orginele punt van Webgnome was dat een werknemer geld bespaard omdat hij niet naar kantoor hoeft te rijden. Dit is bij heel veel mensen niet waar.
Dat jij hemel en aarde erbij betrekt om gelijk te krijgen is leuk maar heeft geen nut.
Ik heb niet aangegeven dat ik het met je eens bent, geen woorden in mijn mond leggen a.u.b. :)
Ik snap je punt wel hoor maar het is natuurlijk een reiskostenvergoeding, geen auto eigendoms vergoeding. Op het moment dat je van baan wisselt en om de hoek gaat werken beland je precies in dezelfde situatie. Dan ga er toch (mag ik hopen) ook niet vanuit dat de nieuwe werkgever dit compenseert?

Maar nogmaals: ik snap de situatie. Ik heb hier ook een diesel voor de deur staan die ik feitelijk niet meer nodig heb. Toen ik hem vorig jaar kocht leek het de beste keuze, nu blijkt het anders. Ik denk dat het ook wel heel Nederlands is om alle onvoorzienigheden te willen elimineren danwel gecompenseerd te willen zien. We zijn niet voor niets wereldwijde kampioen verzekeren...
Bij mij is de reiskostenvergoeding gewoon een secundaire arbeidsvoorwaarde die gecompenseerd moet worden.
Waarom ben ik meer waard voor een baas als ik verder woon dan dichtbij? Want blijkbaar kan er dan opeens wel reiskostenvergoeding gegeven worden terwijl als ik dichtbij woon met alle gemakken van dien ben ik dat niet waard?

Dit is tegelijkertijd niet het punt die ik wilde maken. De auto is duurder omdat hij stilstaat.
Ik heb een relatief grote auto omdat ik soms lange stukken moest rijden.
Als ik mijn retourtje 10km zou zijn zou ik een kleine goedkope elektrische auto kopen.
Je bent precies hetzelfde waard en juist daarom zijn de salarissen voor beide personen gelijk.
Reiskosten is alleen ter compensatie voor extra kosten ten einde ook aantrekkelijk te zijn voor mensen die niet om de hoek wonen. Stel je volgende baan is verder weg in plaats van dichterbij? Wat is dan je eis? Ik gok dat de die KM's dan stiekem toch weer wel vergoed wil hebben.

Wat betreft de auto zit in in exact dezelfde situatie. We hebben gegokt met de wetenschap van toen, en nu blijkt dat we hebben "verloren". C'est la vie...
Dat is dan eerder dubbel voor veel mensen. In mijn geval heeft mijn werkgever geen kosten voor het OV, dat is tussen de 150 en 200 per maand, minder energiekosten en overige zaken als TP en koffie.

Echter bij ons staat er tegenover dat wij niet productieve uren door Corona maatregelen niet hoeven in te halen.
OV is in veel gevallen zelfs aftrekbaar dus daar gaan ze doorgaans niet wakker van liggen.
+1Anoniem: 84766
@Andros8 februari 2021 13:20
Aftrekbaar tegen 22,5%, dat betekent dat de overige 77,5% gewoon betaald moet worden.
En verreken dat eens met de besparing op vervoer die men nu noodgedwongen heeft?
Hangt er heel er vanaf wat voor vervoer je hebt. In mijn geval loopt de bijtelling gewoon door voor een auto die alleen maar stil staat.

Qua gas zat ik in december maar 1 kuub boven het gemiddeld gas verbruik van een tussenwoning, maar ik heb een hoekwoning, dus dat is bijzonder netjes. (Of ik dat deze maand haal met de huidige kou valt te bezien ;) )

Qua electriciteit zat ik met een 2 persoons huishouden wel enorm veel hoger, ik tik aan wat een 5-persoons doet. Ik ga even uitzoeken wat er sinds de verhuizing allemaal veranderd is wat dit kan veroorzaken. (Ik heb wel wat vermoedens, maar niet dat het zoveel zou schelen)
welke besparing? Met de fiets heb ik minder kosten dan ik aan vergoeding kreeg. En mijn werkgever heeft al per 1 juli 2020 die vergoeding geheel terecht gestopt omdat ik niet meer op kantoor werk. Ik krijg overigens nu wel een thuiswerkvergoeding van 2 euro per dag, dus mag zeker niet klagen.
Je bespaart niets op vervoer wanneer de reiskostenvergoeding is stopgezet omdat de werknemer thuiswerkt. Heeft de werkgever dit niet stopgezet zul je waarschijnlijk wel uitkomen de additionele kosten die je nu maakt. Maar wanneer het stopgezet is ben je nog meer kwijt omdat je de jaarlijkse/maandelijkse kosten zoals verzekering, wegenbelasting, beurt en apk nog niet eens voor een beetje kunt compenseren met de reiskostenvergoeding.
Welke besparing, niet iedereen reist elke dag een eind of überhaupt met de auto/OV.

Mijn vrouw woont 1,25KM van werk dus de besparing aan tijd en kosten is 10~15 min per dag en kosten nihil, ja dat weegt goed op tegen de extra kosten huis zeg!
Daarnaast is niet voor iedereen woon-werk verkeer een straf, ik baal enorm dat ik mijn dagelijkse beweging mis.
Die zijn er (bijna) niet want normaal gesproken ga ik op de fiets, en ik neem aan iedereen die minder dan tien kilometer van het werk woont en misschien ook nog wel een groep mensen die tot ~20 kilometer afstand forenst.. Iedereen die verder dan 10 kilometer weg woont krijgt een reiskostenvergoeding, OV abonnement of heeft een leaseauto.
Die is op het moment negatief, omdat mijn business card op pauze staat kan ik niet meer met korting privé met de trein reizen.
Veel mensen werken ook vlak bij hun werk en krijgen dus sowieso geen reiskosten vergoeding. Oa ik ben zo iemand.. Extra tijd voor jezelf levert het ook al niet op want als je maar een paar minuten op de fiets hoeft te zitten, heb ik hooguit een half uur per week extra... woepie doe.

Ik kan nu al zien dat ik ruim 800 euro moet bijtalen aan gas en energie. De toiletpapier, koffie, water plus alle middelen om het wat comfortabel te maken achter je eigen bureau niet meegerekend. Dat bij elkaar ook al een paar honderd euro.

De enige besparing die ik dan heb is dat ik sommige collega's niet hoef te zien. En zij mij ook niet :D
Die marginale slijtage op m'n fietsbanden? :+
Bespaar je dat inderdaad wel als medewerker dan?
De leaseauto hier staat gewoon stil in de garage en kost mij nog gewoon geld. Dat bespaar ik niet.
Als ik die inlever, dan heb ik weer een auto nodig voor andere zaken en moet ik alsnog een auto kopen. Dus je bespaard niets aan vervoer. Hooguit win je persoonlijke tijd omdat je de reistijd niet meer hebt. Maar dat is niet zo eenvoudig om te zetten in een geld bedrag wat je bespaard (sterker nog, dat kan meer geld kosten omdat ik die tijd dus thuis ben en dat ook weer gas/electriciteit kost).
600 kuub extra? 600m3 is 3/4 van wat ik jaarlijks gebruik en ik heb de verwarming constant staan. Misschien moet je eens wat aan je isolatie gaan doen.
Dus dat, ik stook alle kamers en zit zo rond de 800 kuub voor een 1980 woning.
En ja ook hier geldt dat we altijd stoken omdat er altijd iemand thuis is.

Wel klopt het dat als men normaal overdag niet stookt dat je nu meer gas verbruikt dan normaal.
Maar vergeet niet dat als je 's avonds het een graadje of 20/21 wilt hebben dat de ketel 1: al veel eerder begint met stoken (kan zomaar enkele uren zijn) 2: het waarschijnlijk maar heel bepekt is qua minder stoken. Tenzij je hele dagen niet stookt.

Daarnaast zijn moderne ketels veel beter in het op temperatuur houden (mits modulerende thermostaat) waardoor overdag uitzetten weinig nut heeft. Ook ik ken genoeg mensen die 's ochtends lekker opstoken want dan is het warm als ze weg gaan en dan 's avonds weer flink stoken omdat ze dan weer thuis zijn.
Ik vraag me dan af of je niet meer verbruikt als je dat doet.

Anyway onder de 1000 kuub is heel goed mogelijk als je zorgt voor die isolatie en de ketel van 25 jaar eens vervangt.
Wat denk je van de electrakosten, verwarmingskosten en ander klein spul zoals koffie/drank? Dingen die normaal gratis bij de werkgever zijn en nu betaald moeten worden door de werknemer zelf.
Ik weet wel zeker dat ik nu meer geld kwijt ben dan als ik op kantoor zou zijn. Ik schat 50-100 euro / maand.
Zaterdag was ik bij de Jumbo om koffie te kopen.
Toen ik bij de kassa stond, vroeg ik of ik die met mijn bespaarde reistijd mocht afrekenen.
Ze wilden toch echt geld hebben.

Dus die bespaarde reistijd is helemaal niet te gebruiken als geld, maar mijn extra gas en elektriciteit moet ik wel met geld afrekenen.

Het is inderdaad geven en nemen, van beide kanten.
De rekening volledig bij de werknemers neerleggen is niet oké.
Je hebt deels gelijk.

Als je een uur per dag bespaard aan reistijd en die graag wilt werken EN een kleiner contract dan 40 uur hebt. Dan kun je ook vragen of je 4 of 5 uur per week meer mag werken. Dan ben je evenveel tijd kwijt aan je werk en verdien je (ruim) 10 procent meer.


Uiteindelijk is de tijd die je bespaard toch ook geld? Daarmee kun je leuke dingen doen voor jezelf. Misschien wat langer uitslapen elke ochtend, lekker uurtje sporten per dag, lekker rondje buiten lopen etc.
(waarbij ik nu elke dag ook lunch met mijn gezin, is me ook wel wat waard).

[Reactie gewijzigd door jongetje op 8 februari 2021 13:32]

belastingtechnisch is het een OF.
Je krijgt OF vaste reiskostenvergoeding OF thuiswerkvergoeding. Beiden tegelijk kan/mag niet meer.
Je kan nog wel thuiswerkvergoeding krijgen met een variabele reiskostenvergoeding. In dat laatste geval moet je gaan bijhouden hoeveel km je maakt, etc (rij logboek bijhouden) en die dien je in voor een variabele reiskostenvergoeding.

De vraag is of bedrijven daar voor open staan. Ook weet ik niet hoe lease auto's daar in vallen. Weet niet of het belastingtechnisch mogelijk is om een lease auto te hebben en thuiswerkvergoeding te krijgen. Ze sluiten elkaar namelijk een beetje uit na de corona tijd.

[Reactie gewijzigd door SunnieNL op 8 februari 2021 13:41]

Een lease-auto is voor een veel werknemers natuurlijk meer dan alleen een woon-werk vervoersmiddel. Zelf maak ik heel wat km's naar leveranciers en klanten. Toch werk ik sinds maart '20 ook veel thuis. Het sluit elkaar dan zeker niet uit. Wel is het zo dat ik momenteel erg weinig plezier heb van de bijtelling...
Dan ben ik wellicht verwend, want mijn reiskosten worden ook vergoed door mijn werkgever.

Ligt er overigens ook aan wat je beperkte kosten noemt, want een sta bureau, monitor, toetsenbord, bureaustoel en muis zijn nou niet de goedkoopste investeringen.

Ik heb het al staan, dat klopt maar als je het allemaal moet aanschaffen omdat je geen werkplek hebt of geen Tweaker bent, wordt je wel met die kosten opgezadeld.
Dat van geen kosten aan reizen klopt natuurlijk slechts beperkt. Als je een diesel hebt aangeschaft omdat je anders niet naar je werk kon gaan, dan betaal je nu nog steeds hoge wegenbelasting, verzekering, onderhoud etc. Die kosten zijn niet weg.
En die persoon die dichter bij het werk is gaan wonen omdat hij de duurdere woonlasten het waard vind om minder reistijd te hebben? die betaalt nu toch ook strucureel meer dan diegene die op een uur afstand van kantoor woont en nu thuiswerkt in zijn vrijstaande goedkopere villa.

Het is een kosten vergoeding. Kosten die er niet zijn niet vergoeden. Kosten om je werk te doen die er wel zijn vergoeden. Waarom complexer maken dan dat?
De meeste mensen krijgen doorgaans wel een vorm van een rijkskostenvergoeding

En zoals jij het voorstelt is ook niet realistisch

Een uur laten we zeggen a +/- 15 / 25. euro per uur dat je hoe dan ook nooit kreeg of kon verdienen

In ruil daarvoor heb je
 • Geen reiskosten waarvan de eerste 19cent al door de baas zijn betaald
 • mag je je eigen kantoor inrichting betalen
 • mag jij voor de stroomkosten opdraaien inclusief de verlichting waarvan de helderheid volgens de arbodienst een stukje hoger moet dan je gemiddeld in huis hebt
 • en als laatste mag je bij ziggo aan de bel trekken voor een upgrade van je verbinding want die standaard 20mbit upload terwijl de kids via zoom op school zitten gaat natuurlijk ook niet meer voldoende zijn
en zo zij er nog veel meer kosten voor het inrichten en onderhouden van een goed thuiskantoor

Als dat ene uur per dag overwerken volgens de cao niet dubbel vergoed wordt zit je effectief al snel aan een loonsverlaging van 100 tot 250 per maand een een roi van minimaal een jaar

[Reactie gewijzigd door i-chat op 8 februari 2021 13:31]

Dat reistijd en reiskosten niet (verplicht) vergoed worden, is te begrijpen omdat de werkgever geen invloed heeft op waar je woont.

Daar kun je eventueel zelf wat aan doen door dichter bij je werk te gaan wonen.

Maar het snijdt geen hout om dit om te draaien en de reistijd – die je zelf kosteloos inlegde – als ‘wisselgeld’ / argument te gebruiken dat je daarom zelf je werkplek thuis maar moet betalen.

Overigens oneens met de aanname dat het daarmee puur bij de werknemer wordt neergelegd, want er zijn meer factoren dan alleen hardware, energieverbruik en reistijd. Een fatsoenlijke werkplek kost bijvoorbeeld ook ruimte. Die moet je ook maar net hebben. Veel werknemers hebben een (betere) auto, speciaal voor woonwerkverkeer. Die bijtelling en andere kosten lopen ook gewoon door. Laten we nou niet doen alsof thuiswerken / omschakeling naar thuiswerken alleen maar voordeling is voor werknemers en nadelig voor werkgevers.
Ze besparen toch ook geld omdat kantoren gesloten kunnen worden? (in veel gevallen natuurlijk)
In veel gevallen zijn dat gewoon contracten met een bepaalde loopduur. En die gaat veelal niet over maanden, maar jaren. Een werkgever heeft er dan gewoon "dubbele" kosten aan. Kantoor werkplek en thuiswerkplek financieren.
Laten het dan besparingen zijn op het gebied van elektra, water, gas en WC papier.

Overigens hebben wij op het werk een "leen constructie" waarbij je een budget van 1600 euro voor werkplek en telefoon krijgt, welke met een afschrijving van 5 jaar wordt afgebouwd.

Gelukkig al mijn eigen spullen voor elkaar dus geen kosten hoeven maken verder.
Overigens hebben wij op het werk een "leen constructie" waarbij je een budget van 1600 euro voor werkplek en telefoon krijgt, welke met een afschrijving van 5 jaar wordt afgebouwd.
Ik vind 5 jaar vrij absurd als ik eerlijk mag zijn, 1-2 jaar kan ik nog snappen mits de apparaten dan ook echt 100% van jou zijn... Maar ik denk dat de apparaten verder gewoon in AD ingerold zijn en je verder er eigenlijk niet veel over te zeggen hebt?
5 jaar is de standaard afschrijving die de belastingdienst hanteert voor computer apparatuur, dus is niets absurds aan maar boekhoudkundig hoe het is.
Een bedrijf zijn boekhouding of andere financiële lasten zouden niet op de schouders van medewerkers moeten rusten. Veel bedrijven vergeten dit en verwachten dan dat je 5 jaar met een telefoon doet en durven dit dan ook nog eens voor 100% te verhalen op de medewerker.

Absurd vind ik het
Misschien tijd om dan een andere werkgever te zoeken?
Wij (en veel andere bedrijven) zoeken nog mensen.
Je hebt echter geen kosten aan stroom, gas, koffie etc, die zou je dus best kunnen compenseren.
Denk dat er een balans moet zijn. Vergeet niet dat het pand gewoon staat en natuurlijk is er wat minder verbruik. Voor sommige is dat rommelen in de marge, voor wat grotere panden scheelt het wel. Dat gezegd hebbende ken ik in de directe omgeving geen kantoor dat volledig dicht is. Het is open voor mensen die echt niet anders kunnen en op kantoor werken of dat er op zijn minst iemand is van receptie (de laatste om risico op inbraak bijv te verminderen).

In alle gevallen wordt het pand nog op temperatuur gehouden en staat er diverse apparatuur gewoon aan. Een hele serverruimte met alle switches etc. (dus niet servers, we zitten allemaal in de cloud toch? :+) die blijven ook gewoon aan.

Dus ja resumé; Er moet m.i. een balans zijn tussen kosten die jij maakt voor je werkgever en kosten die de werkgever maakt voor jou om je thuiswerken te faciliteren (al dan niet door een optie als spullen mogen lenen van kantoor). Onderschat daarbij niet de kosten die voor een werkgever gewoon doorlopen en dat die wat verder gaan dan sec het pand zelf qua huur contract dan wel afschrijving van koop.
Ja je moet zeker een beetje middelen, maar ik denk dat je met thuiswerken (uit ervaring) heel makkelijk je eigen spullen gebruikt, en dat is eigenlijk wel bijzonder, het zou best standaard mogen zijn om er een vergoeding voor te krijgen.
Als je intentie is om het kantoor open te houden in de toekomst zijn de kosten dubbel aangezien je dan een werkplek thuis en op kantoor mag financieren ;)
Bij ons mocht je bijvoorbeeld wel een scherm meenemen van het werk om te gebruiken.

[Reactie gewijzigd door jip_86 op 8 februari 2021 12:58]

Maar je mocht niet de rest van het systeem meenemen om thuis te werken?

Wij hebben zelfs nog met enkele busjes bureau's en stoelen bij personeel thuis bezorgd. Geholpen met de opbouw en installatie van PC. Onze systemen draaien Linux en medewerkers hebben geen rechten om bijv. WiFi in te stellen..

Onze kantoren moeten echter wel gewoon verwarmd worden ondanks dat er normaal niemand aanwezig is, zeker nu met de vorst. Bij ons staat de CV ingesteld op 14 graden, bewust zodat als men naar kantoor komt, men hier zo kort mogelijk blijft. Het betreft hier vaak ouders welke even 'rust' willen..
De werknemer moet gewoon de reistijd meerekenen met de gewerkte uren 🤪
Bij ons hebben we in veel gevallen de mogelijkheid geboden om de apparatuur naar huis mee te nemen inclusief bureaustoel. Dat blijkt een prima oplossing, wat je wel ziet is dat een enkeling geen bureau had en die heeft moeten aanschaffen. Daar wordt door mijn werkgever helaas niet in voorzien of vergoed. Reiskosten worden wel gewoon doorbetaald zolang het mag van de Belastingdienst. Bij ons ga je verwacht ik wel zien dat men minimaal een dag gaat thuiswerken en dan zie je dat mensen het ook niet zo heel spannend vinden om zelf in een bureau te voorzien.
Dan hebben we alle spullen straks dus dubbel. Prima toch dat je thuiswerkplek niet perfect is, je overleeft het wel hoor.
Ze besparen toch ook geld omdat kantoren gesloten kunnen worden? (in veel gevallen natuurlijk)
Huur van kantoor loopt ook gewoon door. Het is niet zo simpel.

Personeel wint tijd, maar ook is het maken van een werkplek niet zomaar mogelijk. Die werken aan de eettafel en daar een arbo approved bureaustoel neerzetten zit er niet in. Hier hebben we 1 kantoor op zolder, met goede bureaustoel en er staat nu wel een scherm op de eettafel. Beide konden wij de hardware ophalen van de werkgever.
Hoeveel krijgen nog wel reiskosten zonder dat ze reiskosten maken?
Is dat niet een indirecte vorm van hardwarevergoeding?

Hoeveel mogen hun monitor en andere spullen meenemen naar huis in bruikleen?

[Reactie gewijzigd door Lisadr op 8 februari 2021 12:35]

Dat gaat per 1 april op de schop.
Het is ook wel geven en nemen, vrije tijd is onbetaalbaar, niet iedereen zit 8 uur per dag achter de computer, etc., doen ook gewoon andere niet gerelateerde activiteiten, etc.
Of een excuus om die nieuwste laptop te kopen, terwijl de oudere het nog gewoon goed doet, etc.
Las ook al dat mensen de huishoudster opvoeren ivm schone thuiswerkplek.

https://www.hlb.nl/actuee...n-per-1-april-op-de-schop

[Reactie gewijzigd door Wasabi! op 8 februari 2021 12:42]

vrije tijd is onbetaalbaar
is helemaal waar. Gemiddelde werknemer heeft 40 min reistijd. Dat is bijna 7 uur per week, wat je over hebt dankzij thuiswerken.
De ene reistijd is de andere niet. Mijn reistijd bestond uit lekker buiten fietsen en het hoofd leeg maken voor ik thuis kwam.

Ik merk na bijna een jaar thuiswerken dat ik, ongeacht thuis/kantoor werken, tijd nodig heb om te schakelen tussen werk en prive. Dus die "tijdwinst" en die "tijd over hebben" is betrekkelijk.

Oh ja, ik kan tot 17:30 werken en direct nadat ik mijn laptop dichtsla gaan koken. Maar voor het overslaan van het "hoofd leeg maken" betaal ik dan wel een prijs: het gevoel helemaal gaar te zijn.

Het hangt natuurlijk ook af van het soort werk dat je doet, of je na het werk de noodzaak hebt om je hoofd leeg te maken.
Maar in plaats van 's avonds kun je dan toch na het werk even gaan sporten, dan krijg je toch alsnog vrije tijd terug omdat je sporten al gedaan hebt?
Gaan mensen met de auto naar de sportschool om daar te kunnen fietsen/spinnen.
Niemand heeft het over sporten. Het gaat hier over woon-werk verkeer op de fiets die komt te vervallen. Ga je dat compenseren in je eigen tijd, is je winst qua vrije tijd dus nul.

Ga je in plaats van dat ritje eerder naar de sportschool zodat je dat 's avonds niet meer hoeft te doen, dan heb je weliswaar tijdswinst, maar ten koste van je dagelijkse beweging.
Dan neem je die tijd toch om lekker te gaan fietsen...
Goh wat een goed idee, daar was nog echt niemand op gekomen, wijsneus :p

De realiteit is natuurlijk anders en dat snap jij ook wel. Bekend met de 'waan van de dag'? Die heb je niet alleen op de zaak maar ook thuis.

Na een dag thuiswerken ben ik echt wel klaar en gaar. Het eten is dat nog niet dus da's de volgende taak. En hopsa je zit in het ritme van thuis en op de een of andere manier zit fietsen daar niet meer in als je eenmaal binnen bent.

Als het zo "dan doe je toch" was, dan had niemand nou Coronakilootjes. Maar doe vooral alsof jij superman bent.
Je kunt nog steeds voordat je begint buiten fietsen en als je klaar bent fietsen. Dat helpt met shakelen tussen werk en prive.
Ga lekker zelfhulpboeken schrijven, die staan ook vol met kunstmatige gedragsconstructen die mensen kunnen doen, maar in de praktijk zelden volhouden omdat de waan van de dag ze links en rechts inhaalt.
Had ik vroeger ook, lekker met de fiets dichtbij. Nu niet meer, gemiddeld een uur per dag (met OV een wereldreis), maar voor veel is het gewoon in de auto of OV. Die ritjes gaan op den duur ook wel vervelen hoor, routine, hoe lang sta je per jaar te wachten op de trein, bus, file, etc. Als je dat gaat uitrekenen, had je een hoop andere leuke dingen kunnen doen of kunnen besteden aan klussen in huis.

[Reactie gewijzigd door Wasabi! op 8 februari 2021 13:34]

Ik weet niet of het gemiddelde op 40 minuten ligt, maar dat zou zomaar kunnen. Ik weet wel dat ik me volledig aansluit bij @JurGor: ik sta niet zomaar "uit" als ik mijn thuiswerkplek verlaat. Ik ben wel degelijk enige tijd bezig met hoofd leegmaken en dat doe ik normaal in de auto of op de fiets (afhankelijk van het weer).

Overigens is het niet alsof die 7 uur die je schetst voorheen werd betaald door de werkgever. Als dat wel zo was, had je een punt gehad.

Mijn werkgever is trouwens uitermate flexibel geweest: je mocht alles meenemen naar huis wat je wilde: bureaustoel, monitors, dockingstation, bureau... Zolang je het maar terugbracht als je weer (permanent) op kantoor ging werken. Het blijft bij ons een tijdelijke situatie, omdat op kantoor werken er gewoon bij hoort als je samen aan de ontwikkeling van apparatuur werkt, dus de huidige situatie is behelpen en ik zie ons hooguit naar 1-2 dagen per week thuiswerken gaan.

Als dat de situatie wordt, zal er vast een oplossing komen voor thuiswerkers: op kosten van de baas een goed bureau en een goede bureaustoel aanschaffen, alsmede twee monitors en een muis + toetsenbord + dockingstation. We moeten ivm de nieuwe regelgeving al dagelijks bij het uren invullen aangeven of we thuiswerken of op kantoor... Dat bepaalt of je over die dag een thuiswerkvergoeding of een reiskostenvergoeding krijgt.
Dus omdat werknemers eerst onbetaald een werkdag aan reistijd opofferden, is het logisch dat als ze gedwongen thuiswerken, ze zelf een werkplek betalen.

Ik ben eerder rechts van het politieke midden maar dat vind ik niet logisch. Een werkgever moet zorgen voor de juiste arbeidsomstandigheden, staat terecht ook gewoon in de wet.
Op kantoor hoef je toch ook je eigen kantoor niet schoon te maken? Lijkt me helemaal niet gek dat je met thuiswerken behoorlijk wat kosten zou moeten mogen declareren, een groot deel van de secundaire arbeidsvoorwaarden en arbowetgeving kan de werkgever dan gewoon ‘afkopen’, zoals een warme werkplek, een goeie stoel, koffie en wat al niet meer.

Maar schoonmaker is wel een beetje de grenzen opzoeken vind ik.

[Reactie gewijzigd door WoutervOorschot op 8 februari 2021 13:00]

Je vergeet nog het WC papier, immers doe je nu ook thuis vaker een grote boodschap.
En de luchtverfrisser, het water in de wc, het water en handzeep van je handen schoonmaken, extra wasjes draaien voor de handdoeken die je na het handen wassen gebruikt, iemand inhuren om op de wc deur te bonken dat je op moet schieten omdat het werk blijft liggen etc etc etc. De lijst met kosten die je kunt bedenken kun je ver laten oplopen :) .
tegelijk een goede werkplek wel erg belangrijk voor je gezondheid en daar mag de werkgever best wat aandacht aan besteden. Er is niets voor niets een arbodienst die daar toezicht op houdt. Van mensen wordt nu verwacht dat ze thuis gaan werken en die hebben lang niet allemaal daarvoor een geschikte inrichting. (eentje die 5x8u te gebruiken is).
Ja en anderen zitten meer achter hun computer en hebben minder tijd voor eigen dingen.
Sterker nog die eigen dingen waren eerst op de computer en daar heb ik nu ook geen zin meer in.

Het is alleen maar werken, werken en nog eens werken, zonder uitzicht op een "eigen" plek daarna.
Het zal je verbazen, er zijn werknemers die dat heel gewoon vinden.
wat vinden ze precies normaal?
Reiskostenvergoeding zonder dat je reist
ah ok, sorry. Ja.

moet zeggen, als je geen thuiswerkvergoeding krijgt, ik het wel snap.

Andere mensen zijn er gewoon niet van bewust dat ze dit nog krijgen.
Dat zou voor mij 300 euro per maand zijn. Normaal kan dat net uit. Dan is het pure winst
"normaal kan dat net uit?" wat betekent dat?
Dat het net genoeg is om alle kosten te dekken.
Dat hij voor dat bedrag kosten maakt en dat er niets over blijft of tekort schiet. Een weinig gebruikte uitdrukking.
ah, ja na je reactie snap ik 'm ja. had m nog nooit gehoord :)
Omstandigheden verschillen per werkgever. De een krijgt een degelijke vergoeding, de ander niets.
In mijn geval: Reiskosten worden alleen uitgekeerd als je naar kantoor komt. Sinds we thuiswerken dus geen reiskosten op de salarisstrook.
We ontvangen geen thuiswerk vergoeding en ook geen vergoeding voor zelf aangeschafte hardware.
Na wat klachten konden er afgedankte stoelen worden opgehaald als er thuis alleen een krukje beschikbaar is.
Onder de streep lever je er als werknemer op in.
Onderaan de streep krijg je een werkdag aan vrije tijd terug.
Niet iedereen heeft lange reistijden.
Niet iedereen woont naast werk.
Niet helemaal. Onderaan de streep is er door de situatie van thuiswerken meer werk te doen.
Je hebt misschieni minder reistijd (die toch al niet erg lang was), maar de werkdagen kunnen zo lang worden als je zelf wilt zonder het werk afgerond te hebben. Vooral aan het begin van de eerste lockdown teveel aan toegegeven. Thuiswerkvergoeding zou een mooie manier zijn om het extra commitment (dat tevens verwacht wordt) te belonen.

En bovendien, mijn CV ketel brandt erg slecht op vrije tijd.

[Reactie gewijzigd door Vullisbak op 8 februari 2021 17:08]

Je hebt een contract van 40 uur(of wat anders). Als er meer werk is ontstaan, dan hoort jouw werkgever daar iets aan te doen en niet dat jij structureel gaat overwerken. En als je dat wel doet, dan is dat je eigen schuld.

En, die 20euro extra per maand voor 36uur meer vrije tijd? Je uurloon moet dramatisch zijn dat je daarover zeurt. Je besteedbare ruimte moet ook dramatisch zijn trouwens.

[Reactie gewijzigd door Dabbel op 8 februari 2021 21:31]

Da's bij ons het eerste waar op gesneden werd. Vanaf dit jaar pas een thuiswerkvergoeding van €3 per dag.
Top, heb je een auto voor de deur staan in de verwachting die deels te kunnen compenseren met je reiskostenvergoeding omdat dat het primaire gebruik van je auto is, komt er een pandemie en mag je "van dat geld" lekker zelf je hardware gaan kopen zodat je thuis kunt werken, wat sowieso al een feest is als je niet een stukje extra huis hebt gekocht/gehuurd dat je kunt ombouwen tot thuiswerkplek...
op zich klopt dat ook wel.. je maakt immers minder km's met die auto voor je werk. Dus je afschrijving van de auto voor je werk is ook lager, dus hoef je wat mij betreft daar minder vergoeding voor te krijgen. Probleem is dat veel mensen de vaste woonwerkvergoeding zien als loon. Maar dat is het natuurlijk niet.
En de mensen met een lease wagen zijn helemaal lekker. Die betalen voor de auto die vrijwel helemaal stil staat en krijgen ook de vaste woonwerkvergoeding niet om de hardware mee te kopen.

[Reactie gewijzigd door SunnieNL op 8 februari 2021 13:52]

Welke reiskosten ? Die stoppen als we thuis werken. (althans in België --> fietsvergoeding : 0 euro)
Ik woon 4 km van mijn werk en ontvang dus geen reiskostenvergoeding. Ik moet nu verplicht thuiswerken maar krijg geen compensatie vanuit mijn werkgever voor electra, internet, gas etc.

Mijn collega die elke dag 100km moet rijden 50 heen en 50 terug) ontvangt ook geen reiskostenvergoeding ivm thuiswerken. Het verschil is alleen dat hij kosten bespaard in zowel reistijd als vervoerskosten (werkgever dekt maar tot 30km en dan 8ct per km)

M.a.w
Mij kost thuiswerken geld. En voor mijn collega is het een besparing.
De logica is nogal zoek in je verhaal. Of bedoel je te zeggen dat je collega in het donker werkt met 5 truien ter compensatie van de verwarming die pas om 17:00 wordt ingeschakeld?
Nee. Ik geef ermee aan dat mijn collega juist geld bespaard doordat hij geen reistijd heeft van 40 minuten + niet de kosten om op het werk te komen

Maar goed ik ben ook voorstander van een thuiswerkvergoeding.
Bij mij op het werk krijg je al sinds jaar en dag geen reiskosten vergoeding als je niet op de zaak bent. Een snipperdag/thuiswerk betekent dus dat je die dag geen reiskosten krijgt.
Ik weet niet of en hoe het bij jou zit maar ik moet reiskosten declareren
Mijn zwager heeft zijn ov-kaart moeten stopzetten en krijgt nu enkel de gemaakte kosten vergoed en dus geen maad abonnement
Mijn broer krijgt zelfs helemaal geen reiskosten meer onder het mom van thuisblijf-insentive

Maar hij mag dan tenminste nog een ikea-bureau in elkaar zetten cadeautje van de zaak
Ik heb niet snel commentaar op een artikel.
Maar dit artikel bevat niet alle info, althans niet echt super duidelijk. Als je het originele artikel leest lees je ander info.
Ruim twee op de vijf (44%) thuiswerkers hebben tijdens de coronacrisis kantoorproducten gekocht voor de thuiswerkplek. De helft van alle thuiswerkers (48%) heeft geen bijdrage van de werkgever gekregen. Dit blijkt uit de Thuiswerk Monitor, een grootschalige meting van Multiscope onder meer dan 3.000 Nederlanders in loondienst.
€400 miljoen aan kantoorproducten

Meer dan twee op de vijf thuiswerkers (44%) hebben inmiddels kantoorproducten gekocht voor de thuiswerkplek. Gemiddeld gaven zij €359 hieraan uit. Dit komt neer op bijna €400 miljoen aan kantoorproducten voor heel Nederland. Het merendeel hiervan bestaat uit computeraccessoires en meubilair. Een kwart van de thuiswerkers (25%) heeft de werkplek geoptimaliseerd zonder iets te kopen.
Computerschermen en bureaustoelen

De voornaamste kantoorproducten die men kocht zijn computerschermen (30%) en bureaustoelen (30%). Een kwart van de thuiswerkers heeft een bureau (25%) aangeschaft. Een bijna even groot deel kocht laptops (12%) en laptopstandaarden (12%). Printers zijn met 5% een stuk minder populair. Opvallend is dat 4% speciaal voor het thuiskantoor een koffiezetapparaat bestelde.

[Reactie gewijzigd door marcjo op 8 februari 2021 12:43]

jammer dat ze niet doorgevraagd hebben over andere apparatuur.. was het een open veld of waren het vaste waarden om aan te vinken? Ik mis hierin:
* webcams
* headsets
* microfoons
* dockingstations
Daar gaat ook nog een gigantisch bedrag in om.

Ik kreeg ook geen vergoeding. Maar stoel, monitors, dockingstation mocht van kantoor worden meegenomen. Jabra 510 speaker had ik al voor mijn werk. Nog wel een nieuwe webcam gekocht. De laptop zit dicht, dus die camera doet het niet meer.
Nadeel van al het lenen van kantoor is dat dit allemaal weer terug moet als het kantoor weer open gaat. Dus ik heb uiteindelijk ook de monitor en stoel maar alvast los gekocht om straks half thuis/half kantoor te kunnen gaan werken.
Ik krijg netto ongeveer 15 euro per maand aan ‘thuiswerkvergoeding’. Dat dekt de opgelopen energierekening niet, vrees ik. Maar ja, iedereen moet een beetje inleveren deze tijd denk ik dan. Ben al lang blij dat ik geen horecaondernemer ben...
15 euro thuiswerkvergoeding per maand is best wel een bedrag.
Wat heb je voor machine(s) thuis draaien dat dit niet het energieverbruik dekt?
Een gemiddeld huishouden heeft een maandelijkse energierekening van € 155.

Als je thuiswerkt ben je alleen al aan energiekosten wel € 15 extra kwijt, ja, kan ik uit ervaring als thuiswerkende ZZP’er vertellen. Je loopt ook eerder tegen de grenzen aan van je internetverbinding, ergonomie van je werkplek zoals een goede stoel en bureau, betere verlichting. Alleen al een fatsoenlijke luxaflex zonwering ophangen in je werkkamer – wat je anders misschien nooit had gedaan – kost zó twee jaar aan € 15 ‘thuiswerkvergoeding’.
Verwarming, koffie/drank, soms kleine snacks die op kantoor gratis zijn.
Verwarming, koffie/drank, soms kleine snacks die op kantoor gratis zijn.
Idem met lunch. Daar betaal je weliswaar bijtelling over, maar net zoals met autorijden is dat nog altijd een stuk goedkoper dan het zelf moeten verzorgen. :)
koffie/drank, soms kleine snacks die op kantoor gratis zijn.
Maar dat zijn dingen die je werkgever je gunt, een werkgever is namelijk niet verplicht om te zorgen dat er koffie/thee aanwezig is op kantoor.
Mee eens dat het niet voortestellen valt, op kantoor zitten met je eigen gekochte koffie, maar er is dus ook geen verplichting om deze thuis te vergoeden.
op werk maak je die kosten niet, thuis wel. Dus daar zit het verschil tussen thuiswerken en op kantoor.
Omdat je werkgever jou dat 'kado' geeft. Koffie is uiteindelijk een 'extra', en dat betekent dus niet dat hij dat thuis ook 'kado' hoeft te doen, op basis van de regels.

Zie het als een massagestoel op kantoor, een masseur, de voetbal tafel, de playstation, de soep.
Dit hoeft je werkgever ook natuurlijk niet te regelen, en koffie valt onder het zelfde lijstje. (helaas)

En als je dat dus thuis wel wilt, maak je dus extra kosten.
Verder van mening dat een thuiswerkvergoeding op zijn plaats is inclusief koffie ;)
Nouja, het zit bij de secundaire voorwaarden waar een werkgever over het algemeen ook mee adverteert als je komt werken. (gratis koffie, fruit, cursussen, vrijmibo, etc). En geloof maar, dat wordt gewoon opgeteld bij de kosten die de werkgever maakt voor jou. Dus als die komen te vervallen, is dat winst voor de werkgever. En in de situatie dat iemand altijd thuis werkt, hoort het mooi thuis in de primaire arbeidsvoorwaarden :)
Verwarming als je nu ineens overdag gaat stoken en normaal gedurende de week op kantoor zit. Dat kan best nog wel eens een hele hoop schelen, afhankelijk van de mate van isolatie van je huis en het type woonhuis.
Dat weegt inderdaad ook nog mee. Ik heb thuis vloerverwarming en daar loont het sowieso weinig om de hele dag aan de thermostaat te draaien. Nu was er altijd al iemand in huis, dus hij staat 24/7 op 20,5. Maar zelfs als ik alleen zou zijn zou ik dat niet veranderen.

Uiteindelijk kost het me zelfs nog minder, aangezien er nu door de aanwezige mensen meer warmte geproduceerd wordt en de temperatuur dus hoger blijft.
Ja, moet je eens proberen bij een uitkering.

Bel t UWV op met de text: "Ja super fijn dat ik geld (laten we het ffe salaris noemen) krijg, maar doordat ik geen baan heb zit ik de hele dag thuis. Geef eens meer geld voor mijn verwarming" :+ 8)7

Of heeft een uitkeringsgerechtige geen recht op een verwarming? Sommige dingen horen er nou eenmaal bij en kunnen best van je salaris betaald worden, zoals je verwarming, of het feit dat je graag koffie drinkt. Ik ben helemaal pro dingen te vergoeden maar het moet wel ergens op slaan.

Ik krijg zelf geen vergoeding voor het thuiswerken, maar er is vorig jaar in Maart al gezegt dat we het kantoor mogen plunderen voor benodigde spullen. Van tafels tot stoelen en/of schermen/pc's. Ze hebben de reiskosten vergoeding laten lopen tot Mei 2020, om een rustige overgang van dingen te regelen.
Ik zeg toch ook nergens dat het vergoed moet worden. Ik reageer alleen op de opmerking van Rivandu dat het niet alleen om stroomverbruik gaat, maar ook om stookkosten als mensen het over energierekening hebben.

Voor mij is het geen probleem. Maar voor mensen die net rond kunnen komen van hun baan kan dit wel eens erg moeilijk zijn. Het tast uiteindelijk wel koopkracht aan van mensen.

[Reactie gewijzigd door hiostu op 8 februari 2021 13:06]

Gas.. de verwarming staat hier nu per dag 9 uur langer aan...
Dat betekent niet 9 uur meer verbruik, want je cv hoeft 's middags niet keihard aan het werk als het huis op temperatuur is gehouden. Het scheelt misschien max. 25-30% gasverbruik op het totaal.
denk dat hij nominaal telt,

dus ook energy voor warmte etc,
Voor 15 euro kan ik net één week thuis werken. Ik heb afgelopen tijd even gekeken en het kost gemiddeld tussen de 3 en 4 euro per dag. Beetje afhankelijk hoe koud het buiten is en hoe hard de verwarming moet werken.

- Stroom: €0,11 (Zo'n 0.5kWh)
- Gas: € 2,64 (Zo'n 3m2)
- Koffie: €0,60 (Zo'n 6 kopjes per dag)
- Water: ?
Totaal: €3,35

[Reactie gewijzigd door rens-br op 8 februari 2021 12:50]

Gas moet je wel doorrekenen over het jaar heen, net als in je voorschot gebeurd.
Dus die wordt uiteindelijk per maand lager gerekend.
Nu is dat 2,64 maar afgelopen augustus was dat 0,0.
Het dekt de rekening niet. Maar hoeveel vrije tijd hou je nu over omdat je niet 2x hoeft te reizen? Voor mij is die tijd 10x meer waard dan de paar euro energiekosten.
Niks extra? Ik weet niet hoor, bij mij en veel mensen om mij heen is die tijd linea recta opgeslokt doordat we meer uren draaien 'om nog even iets af te maken', 'want ja, die lunch was ik natuurlijk niet aan het werk' (terwijl dat normaal op locatie effectief wel onder werktijd viel), 'om nog even te reageren op die mails, want laptop stond toch nog aan', en meer van dat soort argumenten. Ik heb niet meer tijd, maar wel minder energie over aan het eind van mijn werkdagen.

Het schijnt dat we binnenkort wel een thuiswerkvergoeding gaan krijgen, dus dat is dan wel weer stap vooruit, hier.
Ik werk altijd al vanuit huis dus weet als geen ander hoe werk en privé dan in elkaar overlopen. Ja je handelt wel eens mailtjes af buiten kantooruren. Maar daarvoor in de plaats kan je op een rustig moment naar de supermarkt of in deze tijd, de kinderen thuiswerkles geven. Zelf het evenwicht daarin bewaken is nu belangrijker dan ooit.

[Reactie gewijzigd door Dennisdn op 8 februari 2021 12:56]

Dat laatste heb je zeker gelijk in, hoor, dat vind ik ook gewoon lastig. Idd soms wel stuk lopen om hoofd beetje leeg te krijgen, maar dat was anders al tijdens reistijd gebeurd. Helaas bij ons niet echt kans om overdag er even tussenuit te piepen, dus ik ging tot avondklok mooi 's avonds naar de super - dat was ook heerlijk rustig.

Zo teruglezend klonk het negatiever dan bedoeld, hoor, ik ben gerust niet kamp bijna-burnout. Het gaat allemaal wel en het bedrijf heeft gelukkig netto eigenlijk nauwelijks last van hele coronaverhaal (op dipje door huiverige klanten vorig jaar maart/april na), dus daar ben ik wel blij mee. Maar ik mis die sociale interactie met collega's in de wandelgangen gewoon wel, daar haalde ik toch energie uit die compenseerde voor hele dag toetsenbordwerk, en we hadden eigenlijk helemaal geen overwerkcultuur, terwijl die nu toch wel beetje ontstaan is.
Ik voer audits uit op o.a. HR-management en wat je zegt wordt gelukkig door veel werkgevers herkend. Sterker nog, op de grote getallen blijken thuiswerkers nu 20% productiever te zijn dan ze voor Corona op kantoor deden.

Belangrijke taak voor de werkgevers om PSA meer te monitoren. (Vereenzaming en stress als belangrijkste). Maar ook voor de werknemer om het tijdig aan te geven.

[Reactie gewijzigd door Dennisdn op 8 februari 2021 13:59]

Toevallig hier morgen jaargesprek met de baas, daar zal het inderdaad wel ter sprake komen - de baas is begonnen als arbeidspsycholoog en snapt er gelukkig best wat van.

Maar een gemiddelde van 20% is zowel indrukwekkend als schrikbarend, ergens. Op een volle 40 uur is dat gewoon een extra werkdag! Dat wil zeggen dat redelijk wat mensen echt enorme outputboost hebben, ongeacht of dat door efficiëntieslag of meer gewerkte uren is, als het gemiddelde zo'n stuk hoger ligt. Interessant wel. Dat is nog best leuk voer voor number-crunchers, komende jaren.
Die 20% kan ik ook niet hard maken, maar 2 bedrijven van meer dan 10.000 werknemers noemde mij die getallen.

Let maar eens op hoeveel tijd er in een vergaderzaal wordt verbrand voordat de groep naar de kern gaat. Bij een online meeting ga je vrijwel direct de diepte in. Daar wordt die 20% tijd voornamelijk gewonnen.
Kan me precies hier in vinden.

Ik werk sinds een aantal jaren vlak bij huis dus reistijd is voor mij geen winst meer. Voor mij komen er heel veel nadelen bij kijken. De dingen die jij hebt benoemd en daarbij niet te vergeten de huishoudelijke klusjes. Bij thuiswerken wordt je toch continu geconfronteerd met die klusjes die nog gedaan moeten worden. Op kantoor is het exit prive en thuis is het exit kantoor.

Neemt niet weg dat natuurlijk alles voors en tegens heeft, thuiswerken is wel eens lekker. Maar ik vond juist de afwisseling fijn; niet de hele dag de hele week op dezelfde locatie, maar bijvoorbeeld een 2 a 3 dagen op kantoor en 2 a 3 dagen thuis. Onder collega's en even op mezelf om de solo topics af te vlammen.

Fijn als dat straks weer kan. Voor nu; meer kosten en balanceren, werk/prive en collega's regelmatig bellen.
En vergeet niet dat er ook nog les aan de kinderen moeten worden vergeten!
De meeste gezinnen hebben nu minder vrije tijd over dan voor de pandemie..

Daarnaast hebben wij elke ochtend van 8.30 uur - 9.00 uur de daily standup. Onderweg naar huis doe ik vaak nog even bellen met klanten om hun een update te geven. Ook ga ik daarna nog even snel langs de supermarkt voor boodschappen of het ophalen van een pakje..
Ik merk dat ik die reistijd juist mis. 40 minuten enkele reis valt best mee en dat stukje autorijden zorgt voor een duidelijke afbakening van 'thuis' en 'werk'.

Ik probeer nu om na werk even een half uurtje te lopen, maar zelfs dan merk ik dat ik mijn werkzaamheden minder makkelijk van me af zet. Door het autorijden kan ik niet bezig zijn met werk, waardoor ik eenmaal thuis ook echt thuis ben. Dat gevoel heb ik met thuiswerken veel minder, de kriebel 'nog even wat afmaken' blijft dan vaak toch aanwezig.

[Reactie gewijzigd door Aganim op 8 februari 2021 12:55]

Sterker nog, in april miste ik de files en ben ze bijna op gaan zoeken! Precies om die reden. Het is toch een moment om de dag vast voor te bereiden in je hoofd, of juist af te sluiten. Ik heb het nu ingeruild voor een wandeling aan het begin en einde van de dag.
wel opvallend, want je geeft bij mij aan dat je die reistijd graag kwijt ben voor extra 'verbruikskosten', waar je nu hier aangeeft dat je ze vervangt door wandelen om je af te sluiten of voor te bereiden? Dan heb je er wat mij betreft alsnog niets aan. Je gooit de tijd alsnog weg....
Ik wandel liever dan dat ik auto rij. Wandelen is vrije tijd en autorijden voelt voor mij als werk. Maargoed, mij scheelt deze crisis 4 tot 5 uur reistijd per dag. Die winst zal niet voor iedereen zo groot zijn omdat zij die vrije tijd altijd al hadden.
Niet voor iedereen gaat dat op, het scheelt mij 20 minuten reistijd per dag (een luxe, dat weet ik), maar die tijd gaat al heel snel op aan het combineren van thuiswerken en thuislerende kinderen. Dus meer vrije tijd geldt voor heel veel mensen niet.

En met de huidige gasprijzen gaat het niet meer over een paar euro. Dat je dat niet direct aan je werkgever wil doorbelasten is dan weer een tweede discussie.
Maar je zegt het zelf al: je combineert thuiswerken met thuislerende kinderen. Op kantoor had dat nooit gekund….

Het wordt pas echt leuk als werkgevers dalijk kleinere en goedkopere kantoren kunnen gaan huren. Gaat dat verschil dan naar de medewerkers?

[Reactie gewijzigd door Dennisdn op 8 februari 2021 13:54]

die 2 uur die ik bespaar per dag zijn mij geen 600-900 euro extra geld aan gas in het jaar waard.
De reistijd gebruikte ik normaal ook om in te werken (telefoontjes) die ik nu nog steeds afhandel. Tevens gebruikte ik die tijd om mijn gedachten van werk naar achter te schuiven. Nu loopt het zo door elkaar heen dat ik nooit klaar ben met werk.
Zelfde geldt voor bv. de korte pauze's die ik op werk had met collega's voor gewoon een babbeltje. Die tijd werk ik nu gewoon door. Dus uiteindelijk draai je per dag net zo veel uren aan werk wat je eerder aan werk+reistijd had.

[Reactie gewijzigd door SunnieNL op 8 februari 2021 13:58]

2 uur per dag is geen 900 euro waard?
Dat is 10 uur per week x zeg een week of 48 = 480 uur die je nu kado krijgt. Voor mij persoonlijk is een uur wel 50 euro waard die ik graag zou betalen voor een uur vrije tijd. Dan is 900 op een jaar een hele stevige mazzel.

Dat je het daarna zelf niet goed weet te managen is een ander verhaal. Wellicht kan je via je werkgever daar een cursus voor krijgen.
Vrijetijd is al van de werknemer, tenzij die betaald krijgt voor dat reizen. Dat kan je dus niet zetten tegenover de kosten die een werknemer maakt.
Maar die vrije tijd hoeft nu niet meer in reizen gestopt te worden dus waarom niet tegenover de kosten zetten?
Als een werknemer eigen tijd of geld heeft en zelf bereid is om een deel van die eigen tijd of geld in de relatie met de werkgever te investeren dan kan dat alleen een eigen keuze zijn. Maar uit die vrijheid om zelf een keuze te kunnen maken blijkt geen redelijkheid dat je dat dus kan verrekenen met een investering die je wel van een werkgever mag verwachten, zoals de verplichting tot zorg voor een behoorlijke werkplek of zorg voor vergoeden van energiekosten die je aan de werkgever kwijt bent.
Overigens lijkt het mij gewoon dat als iemand een investering doet daar wel waarde uit moet blijken. Dat een werkgever liever geen investering doet en dat graag aan de werknemer over laat is meestal om het doel te bereiken zo veel mogelijk winst te maken. Dus als je er zelf meent genoeg rendement uit te halen door zelf kosten te dragen dan lijkt dat me vooral je eigen keuze.
Ja maar er zit wel een essentieel verschil tussen betalen voor je verwarming of betalen voor de inrichting van de thuiswerkplek. Die tweede is namelijk gewoon wettelijk geregeld in de arbowet.

Ook in Corona-tijd is de werkgever verplicht je van een goede werkplek te voorzien. Een laptop aan de keukentafel is geen goede werkplek. Heel veel werkgevers gaan het echt heel zwaar krijgen over een jaar of wat als ze moeten gaan aantonen dat die muisarm van een thuiswerker niet door het werk komt....

Maar de verwarming... kom op zeg, zeg dat tegen mensen die hun werk áltijd in weer en wind in de openlucht moeten uitvoeren... die krijgen een warme jas van de zaak en meer niet.

[Reactie gewijzigd door Dennisdn op 8 februari 2021 17:27]

Het doel van de wetgeving is niet alleen om alles tot in de puntjes te regelen maar ook om te komen tot redelijkheid waar dat minder duidelijk is.

Kosten voor energie van nodige apparatuur lijkt me namelijk prima te berekenen. Zelfs de kosten voor verwarming onder werktijd is te doen. Waar de discussie lijkt te beginnen is waar de werkgever liever geen kosten gaat dragen, omdat er bijvoorbeeld ook andere personen gebruik maken van voorzieningen of dat de werkgever geen zin heeft in een investering in administratie aan berekeningen of onderhandeling. Als een werknemer geen investering in reistijd meer hoeft te doen dan mag daar wel wat tegenover staan als deze thuis extra investeringen moet doen in geld. Dat verrekenen met de eigen middelen van de werknemer lijkt me hoe dan ook niet snel redelijk.
We hebben het wel alleen over verwarming hé? De thuiswerkplek is geen discussie die moet goed zijn en volledig gefinancierd door de werkgever.

Ik heb makkelijk praten, wij krijgen een paar euro per dag vergoeding voor koffie, verwarming etc. Maar daarin ben ik het gewoon niet eens met mijn werkgever. Zeker omdat wij als personeel al jaren aan het strijden zijn om onze reisuren vergoed te krijgen. Voor 4-5 uur reistijd naar een willekeurige klant krijg ik alleen de hartelijke groeten... maar nu ik thuis lekker bij de verwarming kan blijven zitten krijg ik ineens geld. In mijn hoofd ontstaat er dan kortsluiting.

[Reactie gewijzigd door Dennisdn op 8 februari 2021 17:45]

Je kan naar mijn mening niet stellen dat een goede werkplek zonder goed binnenklimaat kan. Bij de werkplek die de werkgever verzorgt hoef je namelijk ook geen genoegen te nemen met een te koude omgeving, zonder luchtverversing, gebrek aan gepast licht, enz.
Klimaat is weer wat lastiger vastgelegd in de Arbowet. In theorie is de werkgever verplicht daar een meting op uit te voeren. Als de metingen een ongewenst resultaat geven moet de werkgever kosteloos PBMs verschaffen als een jas, broek en muts en wellicht een open-raam. Maar niet meer dan dat.

[Reactie gewijzigd door Dennisdn op 8 februari 2021 17:54]

Dan ga je voorbij aan het doel van de wetgeving, die ik eerder noemde. Het gaat er niet alleen om wat verplicht is maar ook dat je er samen in redelijkheid uit kan komen.
Nu in de winter, maar in de zomer maanden zal het minder zijn. Daarbij zal de energierekening per woning verschillen. Ps je werkgever betaalt ook een energierekening, van het pand dat toch ook warm gehouden moet worden.
Als de medewerker geen spullen van kantoor mag meenemen vind ik dit redelijk asociaal. Ik kon een bureaustoel meenemen en werd gecompenseerd voor een nieuw tobo/muis en monitor.
Dit vind ik dan ook een belangrijk punt om mee te nemen: hoeveel mensen kregen de optie om dingen van kantoor te gebruiken?
en hoeveel kregen/krijgen een maandelijkse vergoeding voor de extra stroomkosten.

Wij kregen een algemene vergoeding waardoor nu niks meer mag. Gelukkig heb ik van tevoren een monitor meegenomen van de zaak (toen mocht dat allemaal nog).

De vergoeding die wij kregen was leuk, maar bij lange na niet voldoende om in de buurt te komen van een goede werkplek, maar was qua hoogte meer een vergoeding voor de stroom van het afgelopen half jaar.
Kreeg helemaal geen vergoeding, niet voor de monitor, niet voor de bureaustoel etc. Voor Coronapandamie werkt het gezien als een luxe dat je vrijdag thuis mocht werken 😬
https://www.rie.nl/thuisw...ntwoordelijk-goede-stoel/

De vraag is of wat werknemers doen uiteindelijk wel mag. Zeker als ze het straks wel structureel toe staan.

Is een slechte bureaustoel wel zo "veilig en gezond".

Daarnaast staat er letterlijk, een laptop mag niet bij meer dan 2 uur beeldschermwerk. (nou ja mag wel met los toetsenbord/muis en scherm).
Het hangt er denk ik ook vanaf wat er moet worden meegenomen en waar het naartoe moet. Als jouw kantoor in Amsterdam zit, maar jij woont in Breda en hebt een bureaustoel van kantoor nodig en geen auto om die in te vervoeren (bijv. te klein of helemaal geen auto), dan moet de werkgever die laten bezorgen. Dat kost ongetwijfeld meer dan als je zélf een nieuwe besteld.
Inderdaad, laat ze in ieder geval het scherm en stoel meenemen die toch al op de zaak staan en ongebruikt zijn. Ben blij dat het bij ons redelijk goed geregeld is, iedereen laptop (als ze dat al niet hadden), beeldscherm en tobo/muis van de zaak.

En nog zeuren sommigen dat ze 2 schermen willen of een docking station.
Alleen is niet elk bedrijf uitgerust om dat zomaar snel even te doen. Want regelmatig gebeurd het dan dat personeel ook nog eens opn de zaak zelf moet werken en ze gaan echt niet alles altijd mee over en weer nemen tussen de twee. Kan je dan echt voor die relatief korte termijn alles dubbel gaan kopen? En wat als je daarvoor geen budgetaire ruimte hebt voorzien? In een klein bedrijf kan dat nog meevallen, maar als je honderden of duizenden werknemers hebt?
Juist in een groot bedrijf is zoiets gemiddeld genomen veel goedkoper per werknemer te realiseren, want als je 100 laptops koopt zijn ze per stuk goedkoper dan drie, maar ik dat bedrijven hier niet op ingericht zijn, is begrijpelijk.

Anderzijds zitten we bijna een jaar met dit gedoe en mag je zo onderhand verwachten dat bedrijven oplossingen gaan vinden.

Veel administratie meuk is eenvoudig en makkelijk over te zetten naar web-based. Of zelfs gewoon in een Google / iCloud / Microsoft 360 / OwnCloud / whateverCloud te zetten zodat je er met elk apparaat met internet bij kan.

En als dit zo blijft kun je op termijn juist bij een groot bedrijf je kantoorruimte verkleinen en die besparing gebruiken om thuiswerkers een werkplek te geven. Uiteindelijk is dat veel goedkoper want komt neer op alleen wat hardware en elektriciteit en je spaart ook nig reiskostenvergoeding uit.
Klopt, we hebben ongeveer de helft van de werkplekken omgezet naar een flexplek. De andere helft hebben we de schermen enzo van gebruikt. En natuurlijk schermen moeten bijkopen. En is ook lastig als je een erg groot bedrijf bent, met 120 man personeel op kantoor zelf valt het bij ons gelukkig mee.
Tenzij de medewerker geen spullen van kantoor mag meenemen vind ik dit redelijk asociaal.(...)
Dat is volgens mij een dubbele ontkenning, maar inderdaad, wanneer een werkgever vereist dat de werknemer thuiswerkt en daarvoor geen leenapparatuur of hardwarevergoeding beschikbaar stelt, is vind ik dat ook niet netjes.

Mijn werkgever doet dat gelukkig wel: ik heb een goede bureaustoel te leen van kantoor en er wordt speciaal voor onze afdeling een ruimere vergoeding voor de aanschaf van een beeldscherm beschikbaar gesteld. En er zijn nog wat vergoedingen waar ik aanspraak op kan maken. Ik mag nergens over klagen wat dat betreft :)

[Reactie gewijzigd door PCG2020 op 8 februari 2021 12:48]

Ik denk dat er ook veel werkgevers zijn die hardware van kantoor in bruikleen meegegeven hebben aan hun medewerkers. Heb meerdere organisaties gezien waar je nog net niet de koffieautomaat mee naar huis mocht nemen als je dat nodig had (hebt ;( ) om thuis te werken. :P
Lastig als je zowel thuis en op de zaak werkt. Heb hier een zwaar CAD station staan die ik niet even makkelijk heen en weer sjouw.
Klopt, er zijn altijd situaties te bedenken waarin dat niet handig is.
Dan zet je die toch thuis, waarom moet je naar kantoor?
En anders via externe toegang erop werken vanuit huis.
Omdat ik niet al mijn werkzaamheden thuis kan doen. Ondersteuning productie is 50%

RDP en CAD gaan niet lekker samen.

[Reactie gewijzigd door Geim op 8 februari 2021 14:11]

Sterker nog ,

Alle apparatuur die je van de zaak koopt van deze vergoeding koop je in bruikleen ,

Als je hem in NL als eigendom koopt van centen van de zaak mag je er even nog een bijtelling aan belasting over betalen, het is immers loon.

Dat was een van de rede waarom het bij ons langer duurde eer de regeling in Nederland rond was. Ze hebben er een hele procedure van moeten maken en nakijken om niet in de problemen met de belasting te komen.
Ik denk dat hardware ook meteen het duurste is van alles. Een goede laptop zit je al gauw boven de 1000€ en dan als je meer dan 100 gebruikers hebt loopt het al aardig op.

Wij hebben daarom het volgende:
- Alleen het management, en de MD's, heads een laptop/docking station en twee schermen voor thuiswerken (Lenovo X13).

- Voor de medewerkers hebben we nu een nieuwe plan om ze een Lenovo M920Q te geven.
* Is klein (mobiel)
* Heeft Wi-Fi.
* En kunnen twee schermen van ons krijgen dit pakket kost dan €700-800,- bij je bij een laptop (X13 en twee schermen of 1 scherm al aan de 1200/1400€) zit waardoor de kostenpost vele malen hoger is.
** Alles valt te Intunen, dus voor Compliance mogen medewerkers ook geen eigen hardware meer gebruiken, en zijn dus genoodzaakt om dit soort oplossingen te gebruiken.

En mensen die zeggen ja maar dit en dat, je bent altijd te vervangen jij bent niet de enige in je bedrijf. Als je dat niet accepteert kan je moeilijk klagen. Jou werkgever geeft je de mogelijkheid om thuis te kunnen werken.

[Reactie gewijzigd door theduke1989 op 8 februari 2021 12:51]

Ik denk dat hardware ook meteen het duurste is van alles. Een goede laptop zit je al gauw boven de 1000€ en dan als je meer dan 100 gebruikers hebt loopt het al aardig op.
Waarom hadden die gebruikers dan al niet een laptop, als een computer nodig is voor hun werk? Zonder pandemie is een laptop ook prima op kantoor te gebruiken, en het biedt bij calamiteiten veel meer flexibiliteit.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 8 februari 2021 13:01]

De meeste hadden ook een laptop gekregen. Maar omdat de kostenpost veel hoger is met extra accessiores is er besloten om een PC te nemen. Op kantoor hebben we alle rangees vervangen voor desktop en laptops. Maar voor de nieuwe medewerkers die per direct ook dan thuis gaan werken is er gekozen om een PC met schermen te geven. Hierdoor kunnen ze hun werk gewoon doen op de pc etc.

Daarnaast is er ook een BCP en die zit over meerdere panden hebben we een BCP center, dus dat is niet echt nodig. En wordt alleen gebruikt indien echt nodig. IT blijft dit wel testen, om te zien of het netwerk in de BCP gebouw de netwerk overneemt etc
Als er iemand juist geen snelle laptop met dubbele schermen nodig heeft is het wel het management. Die gebruiken meestal 3 applicaties:
- Outlook (of andere mailclient)
- Word
- Printer driver om alles af te drukken want dat lees veel makkelijker

Je kunt beter de mensen die veel applicaties gebruiken een goede laptop/werkplek geven in mijn ogen.

Daarnaast bijzonder dat je een jaar na het starten van "zeer sterk aangeraden (ik zal het geen verplicht noemen)" thuiswerken nadenkt over het technisch invullen met laptops.
Ja die managers weten wel goed voor zichzelf te zorgen. Beste bureau, beste laptop, beste schroevendraaier.
O nee die laatste niet want dat heeft geen status.....
Dus zorg dat je er zelf bij komt ipv online te klagen ....
Ik zorg dat mijn ontwikkelaars de beste spullen hebben. Voor office en een browser kan ik met minder uit de voeten. Het gereedschap moet passen bij het werk dat je doet vind ik.
Je hebt helemaal gelijk en dat hoort bij passend leiderschap maar we weten allemaal dat het op management niveau vaak anders is. Kijk eens naar de politiek, een mooie manier van hoe het vaak gaat.

"Niet doen wat ik Doe, maar Doe wat ik Zeg !"
Eindelijk wat voordelen werkend voor Defensie. Een hoop vergoed gekregen: monitor, muis, stoel, voetensteun. Reisvergoeding voorlopig van de baan. En terecht.
Die reisvergoeding ben ik dus niet met je eens. Mijn vrouw krijgt die nu ook niet meer, maar zodra de regels versoepelen willen ze haar weer hebben. Stond zelfs voor aankomende vrijdag op het plan.

Maar ondertussen staat de auto ( openbaar vervoer is niet mogelijk) wel thuis wegenbelasting en verzekering te kosten.

Hetzelfde geldt voor mijn leaseauto: 22% bijtelling terwijl ik hem niet eens meer kan gebruiken na werktijd vanwege de avondklok.

Maargoed: het ging hier over thuiswerkvergoeding. Die krijg ik niet, maar gelukkig wel zaken als monitor en bureaustoel vergoedt. De koffie en de energie vind ik zelf niet zo'n probleem.
Maar ondertussen staat de auto ( openbaar vervoer is niet mogelijk) wel thuis wegenbelasting en verzekering te kosten.
Ik heb nu dus hetzelfde probleem. Ik heb nog een diesel, dus die wegenbelasting is niet niks (ik woon net op een afstand van werk dat het net uit kan). Ik krijg nu wel een thuiswerkvergoeding van ongeveer 25 euro per maand, maar ondertussen betaal ik wel even ruim 200 euro per maand aan vaste kosten voor de auto die niet vergoed worden.
Goeie punten. Maar ik vraag me af of wegenbelasting en verzekering bij de km-vergoeding meegerekend worden.
Sowieso heb ik de indruk dat de arbeidsvoorwaarden bij defensie helemaal niet beroerd zijn.
1 2 3 ... 8

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee