Apple verlengt reparatieprogramma voor backlight MacBook Pro 13 met een jaar

Apple verlengt zijn reparatieprogramma voor MacBook Pro 13-modellen die tussen oktober 2016 en februari 2018 zijn verkocht. Bij deze modellen kunnen problemen met de backlight optreden. Aanvankelijk beloofde Apple vier jaar lang reparaties, nu is dat vijf jaar.

Apple MacBook Pro 2016 13,3" met Touch Bar 256GB SpacegrijsIn mei 2019 kondigde Apple het reparatieprogramma aan en toen beloofde de fabrikant tot vier jaar na de verkoopstart van de modellen verzoeken in behandeling te nemen. Deze week is de Apple-website aangepast en op de pagina over het serviceprogramma staat nu dat het programma een jaar langer loopt. Apple heeft niet toegelicht waarom die termijn is aangepast, maar gebruikers die pas na een aantal jaar problemen ondervinden, kunnen daardoor alsnog aanspraak maken op het programma voor gratis reparatie.

Het programma is opgezet voor de problemen met de backlight van de MacBook Pro 13 uit 2016. Onder de noemer flexgate werden die problemen met een petitie onder de aandacht gebracht. Nadat daar veel aandacht voor kwam, begon Apple met het reparatieprogramma.

Bij de betreffende MacBooks kan de achtergrondverlichting voortdurend of af en toe felle verticale gebieden tonen aan de onderkant van het scherm. Ook kan de backlight volledig stoppen met werken. Volgens Apple komen beide problemen voor bij 'een klein percentage' van de MacBook Pro 13-modellen uit 2016.

De problemen worden veroorzaakt door slijtage van de flexkabel, die het scherm met het moederbord verbindt. In de desbetreffende MacBook zit een relatief korte kabel; modellen die de problemen niet hebben, zijn voorzien van een langere kabel, ontdekte iFixit.

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

19-01-2021 • 08:11

91

Reacties (91)

91
82
34
7
0
36
Wijzig sortering
Hoewel Apple producten steeds vaker toch wat productie-issues lijken te hebben na x jaar, lossen ze het bij Apple altijd wel prima op. Anders dan bijv. Samsung met hun EcoBubble wasmachines en LG met hun OLED tv's. Daar moet je het vaak maar treffen met de verkopende winkel of het goed wordt opgelost.

[Reactie gewijzigd door CyberMania op 23 juli 2024 12:38]

Maar dan moet het wel eerst erkend worden door Apple. Ik heb mijn MBP uit 2007 in 2010 gratis laten repareren bij Apple omdat ik een gedesoldeerde GPU had. Compleet nieuw logic board in gegaan en laptop was weer als nieuw. M'n iPhone 6S daarentegen had een batterijprobleem waardoor hij uit viel. Omdat ik deze via KPN had gekocht vond Apple het niet nodig om na 1 jaar en 1 week nog garantie te geven, ondanks dat ik de afspraak had gemaakt ín de garantie. En denk ook maar niet dat je fatsoenlijk te woord gestaan wordt, gewoon een of andere botte Ier die mij in het onverstaanbaar Engels duidelijk maakte dat ik botte pech had en dat ik het maar bij KPN moest regelen. Uiteindelijk een maand of 2 later kwam er een omruilprogramma en kon het ineens allemaal wél. :') Nu ook weer met de Airpods Pro, die van mij kraakt soms links. Over gebeld en konden ze niks aan doen. En nu is er ineens een omruilprogramma en kan het allemaal wél weer. :')
Je had ook naar KPN moeten stappen en niet Apple.
Je hebt namelijk een koopovereenkomst met KPN en zij moeten je dan helpen als het om garantie gaat.
KPN moet je namelijk een goedwerkende product leveren, niet Apple.
En denk ook maar niet dat je fatsoenlijk te woord gestaan wordt, gewoon een of andere botte Ier die mij in het onverstaanbaar Engels duidelijk maakte dat ik botte pech had en dat ik het maar bij KPN moest regelen.
Hmm apart. Ik heb vrijwel altijd de "nederlandse" vestiging van AppleCare in Limburg aan de lijn gehad, dus had eigenlijk altijd vna doen met een Nederlander of Belg.
Omdat ik deze via KPN had gekocht vond Apple het niet nodig om na 1 jaar en 1 week nog garantie te geven, ondanks dat ik de afspraak had gemaakt ín de garantie.
Klinkt mij echt als een medewerker die z'n dag niet had. In principe heb je namelijk 14 dagen meldtermijn. Dus ook na 1 jaar en 13 dagen heb je gewoon recht op de fabrieksgarantie. Daarnaast heeft hij wel gelijk dat je het met KPN op moet nemen. Die zijn als verkoper namelijk wel verantwoordelijk.

De verschillende exchange programma's zijn wel noodzakelijk om verder ook maar iets voor elkaar te krijgen.
Dit was in de Apple store in Amsterdam en ik heb daar gesproken met een (Nederlandse) Genius en daarna met z'n baas. :p
Mja daar heb ik ze ook al eerder over de toonbank willen trekken.

Zal de Amsterdamse mentaliteit zijn. "Ja wij gebruiken een speciale SSD dus vandaar dat het duur is" terwijl ie met een offerte aankomt die meer kost dan het apparaat zelf. Dude, dat doe je toch echt zelf door een off the shelf Samsung SSD elektrisch anders aan te sluiten.

En met batterij vervanging zelfde verhaal. "Als je morgen met de 7 komt dan pakken we de 6S ook wel even mee". Dag later, "Welnee dat doen we nooit, je moet een afspraak hebben". :facepalm:
'Amsterdamse mentaliteit'... Die is wel makkelijk he? En nee kom niet uit die buurt. Vervang het eens door 'Apple mentaliteit'... kan ook zeker niet? Je hebt helaas gewoon vaak met momenten en personen te maken. Zo lees je over elk merk mensen met goede en slechte ervaring.
Al is -mijn gevoel- toch wel dat ik Apple overwegend vaker zie in het nieuws over garantie dingen die niet lekker lopen. Wat je uiteraard ook weer kan koppelen aan populariteit en vele verkopen.

[Reactie gewijzigd door Mau_Maus op 23 juli 2024 12:38]

Ik werk zelf in Amsterdam en weet dus dat men daar een stuk makkelijker met dingen om gaat dan in de rest van het land. De mindset in Amsterdam is gewoon heel anders dan op andere plekken en dat geldt net zo hard voor plaatsen als Rotterdam en Den Haag.

Punt is dat ik in Amsterdam vaak nee op het rekest krijg (en dat van anderen ook hoor) terwijl ik telefonisch met hetzelfde issue via AppleCare Limburg, wel gewoon direct zonder gedoe een nette oplossing krijg voor hetzelfde probleem. En dat terwijl ik diezelfde oplossing in Amsterdam ook al heb voorgesteld.
Je hebt helaas gewoon vaak met momenten en personen te maken
Ja en de leef- en werkomgeving van die mensen zal dan ook heel erg uitmaken in de beslissingen die zij maken.
Zoals ik begreep was die baas een Ier die Engels sprak. Dus nu is daar ook conclusie over Ieren uit te trekken?
Ik vind het gewoon wat te makkelijk geredeneerd als dat je eerste gedachte is.
Zelf jaren geleden in een officiële repair winkel van HTC na garantie iets gratis kunnen laten repareren... in Amsterdam! Klonken toch echt als ras Amsterdammers. Dan is dat uiteraard de uitzondering op de gehele mindset van Amsterdam uiteraard...
Je mag uiteraard je menig hebben, maar ik vind hem echt te makkelijk in deze.
Mijn macbook werd ook tot 2 keer toe gratis gerepareerd (1 keer op een zondagmiddag binnen 1 uur nog wel) mAar de eerste vraag die ze stelden was of ik hem bij hen of bij een ander bedrijf had gekocht; de garantie bepaling is dat de verkoper en niet de fabrikant je die garantie geeft. Bij jou is het dus KPN die in gebreke is gebleven.
Daaruit kan je opmaken dat applemedewerkers zelf geen ruimte hebben om iets anders te beslissen dan wat in het program staat.
In europa hebben we toch 2 jaar garantie?
Bij de verkopende partij is dat. Als je het niet bij Apple zelf hebt gekocht, dan valt het buiten de f1-jarige abrieksgarantie (tenzij er dus een reparatieprogramma voor is, of tenzij je een aanvullende verzekering hebt zoals AppleCare+).
Het consumentenrecht is dus iets anders dan fabrieksgarantie.

[Reactie gewijzigd door Rainboww op 23 juli 2024 12:38]

Met bepaalde issues is Apple inderdaad niet de makkelijkste. Maar ik herken mij niet in de manier waarop er met jouw garantie is omgegaan. Ik had een iPhone met issues, ben na mijn eerste jaar toen naar de AppleStore gegaan. Toen zeiden ze dat mijn iPhone via een geautoriseerde reseller was verkocht en dat ze mij gewoon konden helpen. Liep uit eindelijk met een nieuwe iPhone de winkel uit.
Wat een onzin. Wanneer je een nieuw product koopt en je ondervindt problemen kan het soms maanden of jaren duren voordat Apple het probleem daadwerkelijk erkent en tot die tijd blijven ze stug beweren dat het door je eigen onkunde komt.

In de tussentijd geven ze je de optie ter reparatie: een nieuw 'mainboard' of een nieuwe scherm o.i.d. en dat kost je dan ergens tussen de 1000 en 2000 euro. Veel van de mensen die niet zonder hun apparaat kunnen laten zich hiertoe overhalen.

Wanneer Apple het probleem dan na maanden eindelijk toegeeft en met een reparatieprogramma komt, hebben ze mooi de winst al binnen van de mensen die eerder hun veel te dure reparaties hebben laten uitvoeren.

Het is een vreselijke praktijk.

Ervaring: MacBook Air 2012, MacBook Pro 2014, MacBook Pro 2016.
Allen hebben ze reparaties nodig gehad, de MacBook Pro 2016 drie keer (fans die aanliepen bij aankomst, het typische toetsenbord probleem, na reparatie van het toetsenbord hebben ze de verkeerde layout teruggeplaatst...)

Zoals je misschien begrijpt ben ik mijn vertrouwen in deze lijn producten als wel de service inmiddels kwijt.
Geen Apple producten meer kopen. Probleem is dan compleet opgelost.
Ja, dat is ook mijn oplossing geweest maar ik wou vooral mijn ervaring delen.
Beste oplossing. Ben dat Apple arrogantie ook meer dan zat. Je betaalt een stuk meer dan bij iedereen maar mocht er iets mis zijn beginnen ze gelijk arrogant te doen. Zo klaar mee.
Nou, In geval van een kapot stekkertje willen ze je vaak een dure reparatie aanbieden die zo oninteressant is dat je maar een nieuwe koopt. Terwijl je bij een 3rd party reparateur klaar bent voor een paar euro. Mits het uberhaupt mogelijk is aangezien ze de boel vastlijmen. Of ervoor zorgen dat het kapot gaat als je het open maakt.
Wat dat betreft is de right to repair beweging iets goeds, maar ik denk dat het nog wel even gaat duren.
Maar Apple is meestal niet je verkoper he, als fabrikant leveren ze meestal veel betere nazorg op productiefouten dan andere fabrikanten (zie bijv. de Samsung EcoBubble).
Zoals al eerder gezegd: na druk van rechtszaken.
Heb je ook een onderbouwing voor je bewering? Waaruit blijkt dat Apple betere nazorg levert bij productiefouten dan bv. Samsung? Kun je het onderbouwen met cijfers? Zijn er recente rechtzaken geweest waaruit dit blijkt?

[Reactie gewijzigd door Temenos op 23 juli 2024 12:38]

Volgens mij staat Apple er juist om bekend dat ze juist garantie weigeren en dat reparaties onnodig duur zijn.
Wat is er met Samsung wasmachines en ecobubel dan?, ik heb zo wasmachine al 5 jaar dacht ik zowat draait nog elke week als of die net nieuw is.
Ah oke gelukkig de mijne dan nog geen last van, volgens mij is die ondertussen geen 5 maar 6 jaar al weer oud. dus mag sowieso blij zijn denk ik dat die zonder enige storing doet :).
Is dat bij Samsung EcoBubble dan zo slecht? Wij hebben sinds 1,5 jaar een Samsung Ecobubbel met 10 jaar garantie...eigelijk was dat ook een argument dat er zo lang garantie op zit... ik ben tot nu toe best content met de garantie afhandeling van Apple producten.
Waar ik minder content mee ben is de aftersales/support van Logitech die vind ik tegenwoordig ronduit slecht waar deze "vroeger" subliem was
Wat met issues zoals in dit geval meetelt is dat het kabeltje dat defect is, vast zit aan het scherm. Dat betekent dus dat je bij schade aan het kabeltje ook het hele scherm moet vervangen. Ook een right to repair betekent dat je zelf dan maar het hele scherm mag vervangen. Niet heel handig.
Is dat zo? Wat er namelijk niet in dit artikel staat is dat Apple dit niet uit vrije wil doet, maar te maken heeft met een aantal rechtzaken. Apple staat er juist niet om bekend met dit soort zaken proactief om te gaan, tenzij er een rechtzaak aan te pas komt. Dat Apple producten steeds problematischer worden ben ik met je eens, maar Apple die uit de goedheid van hun hart dingen doet? Mwah... Niet echt.

Overigens gaat de 2e gelinkte class action zaak over de 15" en 2017 macbook die hetzelfde probleem hebben en door Apple genegeerd worden.

[Reactie gewijzigd door fapkonijntje op 23 juli 2024 12:38]

Anderzijds, is het toch alleen bij Apple dat men zulke rechtszaken start? (Of toch tenminste dat het groot in het nieuws komt)
Komt dat door de grote kwaliteits-eis die mensen aan Apple opleggen (omdat men het historisch gezien normaal vindt om stevige producten van Apple te krijgen)?
Of komt dat door de prijs?
Of komt dat door aandeelhouders?
Of komt dat gewoon door vergelding (F*k the biggest Corp in the world)?
Anoniem: 420148 @efari19 januari 2021 09:55
Nee, dit komt puur omdat het clicks oplevert. Tweakers gaat geen melding maken van andere bedrijven die het volk minder boeit, vandaar dat het op deze site lijkt alsof Apple en Samsung van alles uitvreten terwijl de rest stil is. Als je "HP lawsuit", "LG lawsuit" of "Dell lawsuit" zoekt krijg je hits van zaken uit (eind) 2020 voorgeschoteld. Je kunt er bijna op rekenen dat elk bedrijf van dit formaat altijd wel een rechtszaak heeft lopen.
Het is vooral bij Apple nodig. Veel andere bedrijven buigen al vanuit druk via social media of starten zelf omruilprogramma's/terugroepacties. Maar het komt ook weleens voor dat andere bedrijven class actions nodig hebben om te acteren.

Maar er zijn twee redenen dat Apple dit vaker heeft;
De 1e reden is dat ze zijn vrij moeilijk met garantie zijn na het verlopen van de garantieperiode, samen met dure reparaties en héél dure apparaten. Als je 300 euro laptopje kapot gaat na 3 jaar en een reparatie is 50 euro, ach... Maar als je macbook van 3000 euro kapot gaat na 3 jaar en je reparatie is 500 euro, dan is de situatie natuurlijk wel anders voor veel mensen.

De 2e reden is dat Apple heel langzaam reageert op ontwerpfouten. De butterflytoetsenborden en deze schermen zijn ze jaren mee doorgegaan, dus veel meer mensen met de problemen. Apple past ontwerpen na het ontdekken van problemen eigenlijk extreem traag aan. Waar bijvoorbeeld een HP en Dell heel anders reageren bij het ontdekken van dit soort problemen; die registreren, passen het ontwerp snel aan en iedereen met een oud apparaat die belt heeft op basis van het serienummer al een notitie bij het apparaat dat er een bekend probleem in zit. Coulance komt bij die bedrijven ook weleens voor, dus veel minder grote groepen ontevreden klanten. Maar een HP en Dell hebben ook on-site repairservice en dat soort zaken héél goed op orde met een fors netwerk. Die kunnen dus ook heel snel adequaat reageren. Samen met een directe zakelijke doelgroep, waarbij je dit soort geintjes niet uit moet halen, maakt dat die bedrijven heel anders acteren.

[Reactie gewijzigd door fapkonijntje op 23 juli 2024 12:38]

Ok dat wist ik niet, dacht dat ze het uit zichzelf deden.
Dat is inderdaad de veelvoorkomende externe blik op dit soort problemen. In werkelijkheid repareert Apple dit soort problemen al maanden voordat ze het probleem officieel publiekelijk erkennen. De laptops vallen ook nog gewoon onder de normale garantie. Ondertussen beginnen een aantal mensen in de VS een rechtszaak en komt Apple met een publiek reparatieprogramma.

[Reactie gewijzigd door fsfikke op 23 juli 2024 12:38]

Soms doen ze dat en dikwijls beperkt tot maar een deel van het probleem.
Apple is gewoon zoals elke andere bedrijf en weegt de kost van niet herstellen af (inclusief rechtszaken) met die van wel herstellen en meestal komt daar iets uit van (laten we x% van de probleem gevallen herstellen) je krijgt de meeste goodwill tegen de minste kost.
Het is niet kinderachtig om om een bron of bewijs te vragen, goed van je dat je dat ook levert. Zo moeilijk was dat toch niet?

Maar dat ze het een keer goed doen, betekent niet dat het altijd goed gaat. Ook in NL hebben deze zaken effect, want de iphone 6 accu's werden pas gerepareerd in Nederland na de class action in de VS.
Het reparatieprogramma is uitgebreid in directe reactie op de class action zaak en het reparatieprogramma is wereldwijd op hetzelfde moment opgestart en verlengd. Dus Nederland is geen unieke factor hierin, maar het uitbreiden van het reparatieprogramma (zoals in dit artikel) is wel een direct vervolg op de class action zaak. Apple start nooit reparatieprogramma's die beperkt zijn tot één land, maar als ze een programma starten is dat altijd wereldwijd.

Je komt zelf met een heel verhaal dat Apple allang zou repareren maar dat stiekem zouden doen? Omdat ze dat een keer toevallig gedaan hebben in een andere situatie? Maar wacht, hebben ze dat wel gedaan? Staingate ging over problemen die ontstonden binnen de wettelijke garantieperiode waarvan Apple vond dat het geen garantie was. Maar het stiekem wel repareerde, terwijl Apple lange tijd communiceerde dat het niet onder garantie viel. Dat is toch iets heel anders dan een productiefout zoals dit waarbij men via een class action probeert te zorgen dat ze na de wettelijke garantieperiode ook iets doen aan dit issue.

Maar de vele class action zaken tegen Apple geven toch een heel helder beeld. Waarom laat Apple het tot een zaak komen als ze het probleem al kennen? Waarom doen ze alsof iets niet onder garantie valt, maken ze klanten boos en repareren ze stiekem alsnog? Dat slaat helemaal nergens op. Nu is het weer negatief nieuws om niets en volgens jou doen ze dat expres? Mwah... Misschien bedek je sommige zaken een beetje teveel met de mantel der liefde.

[Reactie gewijzigd door fapkonijntje op 23 juli 2024 12:38]

Ik denk dat het goedkoper is om te procederen dan 10 miljoen laptops te vervangen/repareren.
Men vergeet alleen dat er een hele grote groep Apple gebruikers zijn, die al tientallen jaren als Apple evangelisten voor Apple roepen dat het het mooiste en beste is dat je kan hebben en nu als waardeloze consument aan de kant wordt gezet.

Ik heb zelf drie MacBooks uit 2017 met beeldschermproblemen. Apple erkend het probleem niet, en MediaMarkt en BCC geven niet thuis. inmiddels heb ik een zaak gestart via de geschillencommissie en melding gedaan bij de ACM.

Oproep aan iedereen om dit ook te doen. het is niet pluis dat zowel de leverancier als fabrikant hun verantwoordelijkheid niet nemen om een deugdelijk product te leveren.
https://www.degeschillencommissie.nl/
https://www.consuwijzer.n...lding-bij-acm-consuwijzer
Nee net zoals elk merk doen ze dat soms goed soms slecht. Beide dochters hadden een iPhone 6s en die hadden beide het gekende probleem met batterij waardoor die uitviel na 6 maand. Echter vielen die buiten Apple haar herstelplan en dus noppes.
Mwoah, beetje mixed bag. Reparatieprogramma’s als dit zijn best ok maar daar is vaak heel veel aan vooraf gegaan. En die programma’s worden ook niet altijd even goed gecommuniceerd. Ik las hier al over iemand met een 2007 macbook pro met issues: had ik ook maar probleem stak pas na afloop van reparatieprogramma de kop op (een probleem dat werd veroorzaakt door veranderde samenstelling soldeertin, vanwege milieu-eisen - issue was niet apple-specifiek). 2010 macbook pro soortgelijk verhaal: gammele tantaal condensator op moederbord die na de recall pas op ging spelen.
Nu heb ik een 16” mbp, al in 2019 gekocht. Normale garantie is amper verlopen (zakelijk gekocht) en er vallen twee grote clusters dead pixels in het scherm. Gelukkig heb ik applecare en wacht ik tot afloop coronagedoe voordat ik me bij de geniusbar begeef: voor diagnose nu ben ik mijn laptop 24 uur kwijt - da’s een no-go voor iets dat je in een minuutje kunt zien. Dat, na bestelling/levering scherm de reparatie 24 uur duurt: prima (al kan ook dat in een half uurtje).
Als iets buiten garantie valt is het soms nog wel mogelijk een claim te doen op coulance, dat kan gewoon via de applestore of online. Heb zo al eens een ipad en ook een laptop adapter kunnen vervangen.
This said, mijn volgende laptop wordt weer een macbook pro. Het kost aanvankelijk meer maar de sores is minimaal. Cost of ownership vind ik uiteindelijk heel redelijk voor wat ik krijg.
Net zelf een nieuwe batterij in een macbook pro uit (november) 2017 gezet omdat ik geen 500+ wilde betalen bij apple of een door apple erkende oplichter. Sorry maar een macbook van 3 jaar oud waarbij de batterij al kapot gaat? Gelukkig biedt ifixit een prima oplossing want apple deed dit zeker niet.
500+? 209 dus, en wel na garantieperiode, bij Apple zelf. Je mag natuurlijk van alles beweren, maar dit soort klinkklare leugens, tja.
https://support.apple.com/nl-nl/mac/repair/service

[Reactie gewijzigd door rcoranje op 23 juli 2024 12:38]

I know. 209 accepteerde ik zelf ook nog wel. Maar de door apple erkende oplichter (waar ik door apple naartoe gestuurd ben) ging het niet voor 209 doen. Apple gaf zelf ook aan dat het zomaar meer kon worden omdat er van alles kapot kan zijn. Staat je vooral niet blind op de reparatieprijzen die apple biedt.

Ik snap dat het buiten de garantieperiode is. Ik verwacht alleen van een laptop van 1500 piek dat de batterij wat langer dan 3 jaar mee gaat. Slechter worden ok maar de mijne was er totaal mee opgehouden.
Totaal niet mee eens. Ik heb afgelopen jaar een grote claim gehad bij LG en los van dat het even duurde (vanwege COVID-19) heb ik niks dan lof voor LG. Benelux model gekocht in Tsjechië, kreeg problemen met een dode rij pixels van boven naar onder. Werd netjes opgepakt door LG Benelux die konden het niet fixen en hebben de BCC ingeschakeld om kosteloos een scherm te kiezen van gelijk bedrag. Zie voor uitgebreide details dit topic: https://gathering.tweaker...message/63677772#63677772
Zal vast kloppen hoor. Maar mijn OLED LG B7 kreeg over the air een oproep om een printplaat te vervangen (recall dus gratis) . En wat werkt de LG smart tv iig op de OLEDS goed. Mijn vader heeft een Philips OLED met android en sorry maar het haalt het gewoon niet bij LG.

Eerder ook een LG Plasma gehad. Deze begon in te branden ver buiten de garantie. Ja, ik moest iets bij betalen. Maar kreeg daarvoor wel een volledig nieuw paneel.

Het smart gedeelte van LG werkt gewoon goed en lekker. En gaat er iets kapot dan heb je garantie of coulance.

<typos>

[Reactie gewijzigd door joene1972 op 23 juli 2024 12:38]

Het zou fijn zijn als apple klanten inlicht over problemen. Ik heb een scherm dat blijkbaar folielaag ofzo loslaat. De eerste jaren geen probleem, daarna begon het. Maar nooit geweten dat dit een bekend probleem is en dat het een productie fout betreft. Pas na 4 jaar na aankoop kwam ik erachter dat apple dit gratis kan vervangen. Maar kan ik daar geen gebruik van maken omdat dat de reparatie daarvan na 4 jaar stopt.

Had ik van apple een mailtje ontvangen: he, je hebt bij ons een duur apparaat aangeschaft. Maar er is wat fout gegaan met de productie van je scherm. We vervangen die gratis voor je! Stukje service.

Maar helaas, nu zit ik met een verrot scherm!
Hoewel Apple producten steeds vaker toch wat productie-issues lijken te hebben na x jaar, lossen ze het bij Apple altijd wel prima op.
Klinkt als een Apple-Fanboy ;) Louis Rossmann denkt daar heeeel anders over...
Helemaal niet, Apple zal het probleem alleen onderkennen als ze door een rechter gedwongen worden. Zo is er een actie voor 2015 Apple MacBook Pro's waarbij de batterij ontploft en heel je case uit elkaar barst. Die actie is er echter alleen voor de 2015 MacBook Pro zonder touchbar. Heb je er een met hetzelfde probleem (er zit dezelfde batterij in) met touchbar, dan kun je gewoon een paar 100 aftikken bij Apple.
Nee, Apple zal zelden toegeven dat er iets mis is met hun producten terwijl zij het merk zijn met de meeste mankementen. En dat is al jaren zo.
Prima? Ja, pas nadat de media er werk van gemaakt heeft. En dan nog houden ze eerst hun poot stijf. Dat past echt niet bij een bedrijf dat zichzelf aanprijst als een premium merk.

Als een product kapot gaat, dan moet het gewoon gerepareerd (kunnen) worden. Punt. Binnen garantie sowieso, buiten garantie is er nog steeds een termijn dat een product redelijkerwijs mee moet gaan (dat is ook wettelijk vastgelegd, iirc). Een wasmachine moet je bijv gewoon 10 jaar kunnen gebruiken, en bij een laptop mag je wel 5 jaar verwachten.

Alleen bij een meningsverschil ligt buiten garantie de bewijslast bij de consument, om aan te tonen dat het bijv om een productiefout gaat. Zelfs bij eigen schuld moet een product nog steeds gerepareerd kunnen worden (indien technisch mogelijk) door ervoor te betalen.
De grap is ook dat Apple volgens het filmpje bij dit artikel forumposts aan het verwijderen is die over dit euvel gaan, dat is misschien ook niet zo netjes. Dat hebben ze met meer problemen gedaan in het verleden.
Als je gaat klagen bij bedrijf X op een systeem dat bedrijf X ook in beheer heeft, loop je risico dat is als dit gebeurt. Ontzettende struisvogelpolitiek dit.

Microsoft heeft ook zo'n forum, maar zelfs klachten over vrij extreme dingen worden niet verwijderd, voor zover ik kan beoordelen. Dus Apple kan nog wat van ze leren.

[Reactie gewijzigd door _Thanatos_ op 23 juli 2024 12:38]

Nope, Apple lost het niet altijd op. Macbook Pro 15" 2016 eigenaar hier. Deze computer wordt uitstekend zorg voor gedragen, en toch...
  • - toetsenbord problemen (dubbele kliks), waarvoor Apple achteraf uiteindelijk een reparatieprogramma heeft opgezet. Gelukkig hebben ze dit toen vervangen.
  • 2x geplofte speakers; 1 keer is gelukkig opgelost bij vervanging toetsenbord, en ondertussen is er opnieuw een speaker geploft waar ik voor moet betalen om hem te repareren (volledige topcase vervanging!). Dit is een vaak voorkomend probleem, en toch is er geen reparatieprogramma.
  • - opnieuw toetsenbord problemen, mijn "e" toets valt er af. Dit valt niet onder het reparatieprogramma...
In dit geval is het geen productie issue maar een design fout, waardoor de kabel die naar het display loopt kapot gaat door het vaak op en dicht doen van de clamshell. En ja de service bij Apple is een stuk beter dan bij alle andere bedrijven.
Ja, wel als je problemen zich binnen 3 jaar voor doen.
Ik heb met mijn Macbook Pro 2015 sinds vorig jaar last van het bekende staingate, waarbij de laminering loslaat en je vlekken op je scherm krijgt.
Die krijg ik nu niet meer gerepareerd, terwijl de economische levensduur van zo'n apparaat toch echt wel minstens 5 jaar moet zijn.
Gaaaaaaap.

Daar betaal je ook voor en Apple doet het alleen als het geen andere uitweg meer ziet. Desnoods procederen ze iets kapot om niet tot actie over te hoeven gaan. Dus kom alsjeblieft niet met dit 'Oh wat is Apple toch geweldig' verhaal. Het is een bedrijf met torenhoge marges en niet zonder reden. Die krijg je alleen door flink met de ellebogen te werken en de geschiedenis zit vol met voorbeelden - JUIST als het om service (Apple Care...) en reparatie (third party repairs....) gaat. Apple doet werkelijk alles om de consument maximaal te laten bloeden voor het apparaatje. En ook ketenpartners mogen geregeld water bij de wijn doen - en zo niet mag je lekker afsterven met je handel.

[Reactie gewijzigd door Vayra op 23 juli 2024 12:38]

Naja daar valt wel over te discussiëren.

Ze hebben een ontwerpfout waardoor de flexkabel eerder slijt. Dus ben jij een 'geluksvogel' en slijt de kabel binnen 5j is het gratis. Slijt hij na 5j +1d ben je alsnog de sjaak.

Discussie zal gaan over hoe lang een laptop mee zou moeten gaan. Fiscaal is dat 5j, maar dat zegt niets over de technische levensduur...naja apple zelf nu eigenlijk wel: ook 5jaar.. maar daar kunnen we oneindig over discussiëren.

(ik werk nog steeds op een 10j oude dell om in citrix in te loggen)

[Reactie gewijzigd door Deo_Volente op 23 juli 2024 12:38]

Apple zegt dat het een klein percentage is en Apple zegt dat het geen ontwerpfout is. Apple zegt wel vaker dingen die niet kloppen.

Maar ondertussen heeft Apple dit kabeltje in de nieuwe macbooks vervangen door een langere variant, zodat dit probleem niet meer op kan treden, bijzondere actie als het geen ontwerpfout is. Zo zijn ook gebruikers en onafhankelijke partijen het er wel over eens dat dit wel een ontwerpfout is.
Misschien werd de kabel in een beperkt aantal gevallen te strak vastgezet en treedt daardoor het probleem op. Het lijkt me sterk dat alle MacBooks dit probleem dan per se zouden krijgen, maar voor Apple is het makkelijk uit te sluiten door een kabeltje 1mm langer te maken. Maar dat is net zo hard speculeren als stellig volhouden dat het een ontwerpfout is...
Er staat een filmpje in dit artikel die het probleem uitlegt en het heeft over een ontwerpfout. Ik kan mij wel vinden in die conclusies.
Het is niet omdat niet elke dit heeft dat het geen designfout is . Dit was duidelijk een designfout imho. Je had een probleem.bij.normaal gebruik en dat zou niet mogen.
Precies, hoe vaker je het apparaat gebruikte, hoe groter de kans op dit probleem was. Het zou toch een beetje raar zijn als het veel gebruiken van een laptop ineens abnormaal zou zijn.
Het is een ontwerpfout alleen uit niet altijd afhangend van hoe vaak en hoe ver jij het scherm open doet. De kabel snijdt zichzelf langzaam kapot door het pcb waarom deze gevouwen is.
Een laptop toch ook? :+
Mijn ervaring en probleem met Apple.

Na aanschaf van een MBpro 2016 met alles er op en er aan twijfel ik ook aan de kwaliteit van Apple. nadat mijn vorige MBpro zonder problemen acht jaar oud was geworden heb ik een nieuwe gekocht.

Het is de 15inch variant en ik kreeg last van het back light probleem, ifixit heeft al objectief geconstateerd dat hetzelfde constructieve probleem aanwezig is in de 15 inch.

Toen ik aankwam bij de Apple store in Amsterdam herkende de "genius" direct het probleem en de computer werd ingenomen voor reparatie. Ik werd gebeld dat ik 746 euro moest betalen. Onder protest ben ik hiermee akkoord gegaan. Na reparatie heb ik de laptop opgehaald en weer uit elkaar gehaald om te kijken of de oorzaak van het probleem wel verholpen is. Wat blijkt, de kabel tussen scherm en computer is nog steeds te kort (30mm ipv 32mm). Het zelfde defect zal dus optreden na verloop van tijd.
Hier heb ik ARN(apple retail nederland) op aangesproken.

Nu ben ik gebeld door iemand die zich voorstelde als leidinggevende en die hield vast aan het standaard verhaal. Apple ontkent enige kennis te hebben van dit probleem bij dit model laptop en vergoed daarom de gemaakte kosten voor de reparatie niet. Hier zit echter een denk fout van Apple. Het gaat niet alleen om het defect zelf maar vooral ook om de ondeugdelijke reparatie. Het is immers niet gerepareerd omdat het constructieve probleem niet is verholpen en het defect vanzelf weer optreed. Ook is er slechts een beperkte garantie van 90 dagen van toepassing op reparaties, terwijl het scherm pas na honderden keren open en dicht klappen defect raakt.
Apple erkend het probleem niet, en verkopende partijen zoals BCC en MediaMarkt geven niet thuis. inmiddels heb ik een zaak gestart via de geschillencommissie en melding gedaan bij de ACM.

Oproep aan iedereen om dit ook te doen. het is niet pluis dat zowel de leverancier als fabrikant hun verantwoordelijkheid niet nemen om een deugdelijk product te leveren.
https://www.degeschillencommissie.nl/
https://www.consuwijzer.n...lding-bij-acm-consuwijzer
Ik ben heel benieuwd wat de tweede hands waarde van 13" en 15" MacBook Pro's is van het 2016 - 2019 model. Nu de M1 uit is helemaal. We hebben hier een 2018 die het echt perfect doet nog steeds, ken ook niemand met eentje uit die reeks die wel problemen had maar de naam is bezoedeld en een M1 MacBook Air is tegenwoordig sneller, stiller en gaat langer mee op één batterijlading.
Tsja, verwachten dat Apple alle ontwikkeling stil zet nadat jij een MacBook gekocht hebt om de tweedehandswaarde niet teveel te laten dalen is ook niet erg reëel...
Klopt wat je zegt maar het verschil is ook wel dat de macbook pro's in de reeks die @BikkelZ noemt een aardige lijst met problemen hebben. En een hoop daarvan lijken niet meer in de macbook air M1 te zitten. Voor het gros van de mac gebruikers is die voldoende (incl. moi). Ik zou niemand aanraden mijn macbook uit 2017 over te kopen, liever klein beetje geld erbij voor een nieuwe air.
Nee maar een MacBook Pro 2015 is nog steeds makkelijk over de 1000 euro waard simpelweg omdat het een van de laatsten was met veel verschillende poorten, geen Touch Bar heeft en qua performance met de i7 / 16 / 512 nauwelijks onder doet voor de nieuwere modellen. Dus de MBP2015 heeft gewoon een relatief hoge tweede hands waarde zelfs voor een Apple product. Maar ik vraag me dus af wie de 2016-2019 reeks nog gaat kopen als je voor iets meer dan 1000 euro ook een M1 kan halen die alle nadelen van die reeks niet heeft.

Nogmaals, voor ons geen enkel probleem met die machine en enkele mensen om ons heen die de zelfde hebben ook niet, maar de reputatie is slecht.
Dat er idioten zijn die 1000 euro voor een meer dan 5 jaar oude laptop aftikken maakt 'm dat nog niet waard.
De macOS support is over 3-4 jaar verlopen en de batterij wordt er ook niet beter op. Bovendien is een reparatie van bv. logic board niet meer rendabel.

M1 is dan wel verrassend snel, maar heeft ook wel een aantal beperkingen (max 1 extern scherm, max 16Gb, nog geen 16" scherm, sommige software heeft nog moeite met ARM) dus zeker nog niet voor iedere toepassing geschikt. In die zin is een iets ouder model echt nog niet direct waardeloos.
Dat er idioten zijn die 1000 euro voor een meer dan 5 jaar oude laptop aftikken maakt 'm dat nog niet waard.
De macOS support is over 3-4 jaar verlopen en de batterij wordt er ook niet beter op. Bovendien is een reparatie van bv. logic board niet meer rendabel.
Officiële macOS support is doorgaans een jaar of 8 en de batterij is uiteraard al lang (net zoals het scherm) gratis vervangen door Apple. En het is al decennia zo dat een net onderhouden MacBook gewoon redelijk wat geld oplevert.
Oh ik wist niets van dit reparatieprogramma af!
M'n ma heeft een MBP13 met precies dit probleem. We lieten het altijd maar zitten want ja: Apple reparaties zijn gemeen duur.
Ik vind dat Apple wel een mailtje had kunnen sturen, want ze weten best wel dat je het type mac hebt dat problemen heeft.

[Reactie gewijzigd door Menesis op 23 juli 2024 12:38]

Je had dit natuurlijk ook even kunnen onderzoeken. Een zoekopdracht met de waarde "macbook pro 13" schermverlichting kapot" geeft prima resultaten: het eerste resultaat is een link naar het reparatieprogramma, de 2e (iCulture) en 3e (Tweakers) links zijn links naar artikelen die over het euvel schrijven.

Ik snap je punt qua mailtje sturen, maar dan gaan misschien ook mensen die het probleem niet hebben naar de reparatie, wat onnodige vertraging oplevert voor mensen die het probleem wel hebben.
paar weken geleden is mijn beeldscherm gratis vernieuwd uit mijn Macbook van December 2016

man man man ... wat ging dat snel ....woensdag middag afgeleverd bij pakketwinkel in de buurt .
en vrijdag weer gerepareerd retour en in die tijd ook nog eens +/- 2800km afgelegd via DHL Hub Leipzig
ik ben zeer onder de indruk van de snelheid en de mails van de reparatie status en waar mijn laptop zich steeds bevond.
helemaal top.

hier een mooi filmpje van DHL Hub Leipzig

https://www.dhlexpress.nl...videos/DHL_hub_in_leipzig

[Reactie gewijzigd door wim1928 op 23 juli 2024 12:38]

Bij mij op werk waar wij de keuze hebben of wij een Apple Macbook Pro of Dell XPS13/15 mee naar huis krijgen heeft 40% van de Apple laptops kuren na 2 jaar gebruik. De helft hiervan zijn het scherm probleem. Ze fixen de boel wel in het geval van de 13inch varianten, maar de machines zijn dan wel even buiten gebruik. Dat zogenaamde bulletproof reputatie dat ze hebben lijk tin de praktijk toch echt minder te zijn.

Parts zijn ook lastiger te verkrijgen de laatste paar jaren, dus buiten garantie zaken repareren is erg lastig zonder diep in de buidel te tasten bij Apple zelf.
Welke modellen komen in aanmerking?
Als u wilt zien welk model computer u hebt en of deze in aanmerking komt voor dit programma, kiest u het Apple-menu () > 'Over deze Mac'. Hieronder ziet u welke modellen in aanmerking komen.

MacBook Pro (13-inch, 2016, vier Thunderbolt 3-poorten)
MacBook Pro (13-inch, 2016, twee Thunderbolt 3-poorten)
Opmerking: andere dan de genoemde Mac-notebookmodellen vallen niet onder dit programma.
Ik heb een MacBook Pro 15" late 2017 met hetzelfde probleem. Scherm gaat volledig op zwart maar als de MacBook Pro tot maximum +/- 45 graden openblijft dan is er beeld. Dit lijkt me duidelijk een geval van flexgate. Het probleem bij Apple voorgelegd en te horen gekregen dat ik +/- 900 euro voor de reparatie moet betalen.
Ik heb zelf drie MacBooks uit 2017 met beeldschermproblemen. Apple erkend het probleem niet, en MediaMarkt en BCC geven niet thuis. inmiddels heb ik een zaak gestart via de geschillencommissie en melding gedaan bij de ACM.

Oproep aan iedereen om dit ook te doen. het is niet pluis dat zowel de leverancier als fabrikant hun verantwoordelijkheid niet nemen om een deugdelijk product te leveren.
https://www.degeschillencommissie.nl/
https://www.consuwijzer.n...lding-bij-acm-consuwijzer
top, ga ik ook doen
Vandaag heb ik alles ingediend. Kost ca €80,- om dit bij de geschillencommissie te laten behandelen.
Geweldige service toch hé - dit gaat uiteraard in mijn archiefje onder de map - "apple/low quality"

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.