Dan begrijp je het principe niet: het is niet één aanname die je doet maar een hele lijst van aannames als je het over een complot hebt. Daar kun je Occam's Razor vervolgens op toepassen, bijvoorbeeld:
- er zijn lizard people, ook al hebben we die nog nooit gezien
- deze lizard people zijn in controle van alle overheden, ook al is daar geen direct bewijs voor
- deze hebben meerdere bedrijven onder controle
- enzovoorts enzovoorts
Jij denkt als wetenschapper, niet als "complotdenker". (En gelukkig maar

)
"We hebben ze nooit gezien, want er is een complot om het uit de media te houden."
"Dat je daar nooit bewijs van ziet maakt duidelijk hoe goed het uit de media gehouden wordt en ze dus extreem veel controle hebben."
Ik besef dat het een enorm kromme manier van denken is die snel circulair wordt, maar we hadden al vastgesteld dat er iets mis gaat. Een succesvol geloof/cult bevat vaak elementen die het zoeken naar een objectieve waarheid ontmoedigen. Denk aan alle verhalen over "ware gelovigen" die enorme ellende doorstaan met als enige motivatie dat ze echt in god geloven, ondanks alle aanwijzingen voor het tegendeel. In de verhalen worden die mensen uiteraard rijkelijk beloond voor hun blinde geloof.
In de huidige "complotcult" is dat element dat alle machthebbers, experts en media deel van het complot zij. Iedere ontkenning van een expert is verdere bevestiging van het complot.
Dat is een groot verschil met het aannemen dat er een god is, want dat is iets wat je niet kunt bewijzen nog falsifiëren, je kunt daar dus niets mee met Occam's Razor.
Dat bedoel ik met Karl Popper, dat is de bedenker van het falsificatieprincipe. Dat verschil tussen die twee lijkt deel van het probleem wat we hebben. De complotdenker gebruikt alleen Ockham en niet Popper. Jij en ik weten dat je dat niet moet doen. Zij niet.
Dat we dit zien is deels postief, het betekent dat mensen in ieder geval over dingen proberen na te denken, al mist er misschien nog wat in hun wetenschappelijke proces.
Misschien is dit een goed moment om Alexander Pope te citeren:
A little learning is a dangerous thing;
drink deep, or taste not the Pierian spring:
there shallow draughts intoxicate the brain,
and drinking largely sobers us again.
An Essay on Criticism (1709) Alexander Pope
Samengevat staat hier dat je moet oppassen met conclusies trekken uit onvolledige informatie.
Wmb heeft dat allemaal te maken met fatsoenlijke educatie. Statistiek begrijpen is ook iets erg belangrijks.
Ik ben het helemaal met je eens. Maar ik zie het als een soort groeikramp van een zich ontwikkelende bevolking. Steeds meer mensen pikken wetenschappelijk denken op, maar het wordt nog niet overal even goed uitgevoerd, om het voorzichtig uit te drukken.
Het probleem zit 'm juist bij mensen die het niet juist kunnen interpreteren en zelf niet de skills hebben om écht kritisch te zijn en feit en bullshit te onderscheiden, of iig een beginnetje daarmee te kunnen maken. Dus: onderwijs. Daarnaast: meer de neuzen één kant op en financiële belangen (en dus ongelijkheid) uitroeien, en naar buiten kijken! Dan kunnen we een keer samen als mensheid vooruit ipv dat we continu elkaar proberen af te troeven en tegen te werken en naar binnen blijven kijken.
Allemaal mee eens. Maar ik bang dat er meer speelt, even los van de vraag of iedereen de capaciteit en de wil heeft om zelf echt kritisch onderzoek te doen. Er zijn nog allerlei problemen van bewuste misleiding tot reclame tot wishfullthinking tot informatiebubbels.
Concreet: ik geloof dat de QAnon complotten worden aangewakkerd door trollen. Ik ga er geen doel aan koppelen want ik geloof dat er niet één bron is, maar dat er verschillende partijen handig meeliften op deze golf van complotwaanzin. Waarschijnlijk is een deel politiek van aard, een deel economisch en een deel voor de lol van wat verveelde pubers en pantoffelhelden.
Dat is mijn complotje dat ik niet kan bewijzen maar waar ik toch in geloof en dat zonder enig bewijs met de wereld deel.
[Reactie gewijzigd door CAPSLOCK2000 op 22 juli 2024 15:39]