Belgische webwinkel Collishop stopt in november

De Belgische webwinkel Collishop sluit op 9 november dit jaar zijn virtuele deuren. Collishop is een van de oudste en grootste webwinkels van België, maar moederbedrijf Colruyt Group sluit de winkel vanwege toegenomen concurrentie.

Vanaf 9 november is de website van Collishop volgens Colruyt Group 'niet meer beschikbaar voor bestellingen'. De reden voor de sluiting ligt volgens het moederbedrijf bij de toegenomen concurrentie bij een algemeen aanbod van een non-food assortiment. Collishop biedt zo'n 20.000 artikelen in zijn winkel aan, verdeeld over assortimenten als Slapen, Elektro, Koken en Tafelen. Daarmee concurreert Collishop met onder andere Amazon en Bol.com van Ahold Delhaize.

Volgens Colruyt Group is specialisatie vereist om te kunnen concurreren. Het bedrijf zet daarom in op zijn gespecialiseerde verkoopkanalen zoals Dreamland, Dreambaby, Fiets!, Klassewijnen en MyUnderwear24. Het afhaalpuntennetwerk van Collishop blijft beschikbaar in de Colruyt-winkels voor het afhalen van online bestellingen van die andere webshops.

Collishop is een van de grootste en oudste webwinkels van België. De winkelketen werd in 1983 opgericht en ging zich later specialiseren in een online aanbod. Volgens Colruyt Group komen er geen ontslagen: alle medewerkers blijven werkzaam binnen het bedrijf. Ook verwacht het bedrijf dat de impact op zijn bedrijfsresultaat van dit boekjaar beperkt zal blijven.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

08-09-2020 • 08:30

145 Linkedin

Submitter: Admiral Freebee

Reacties (145)

145
140
66
14
0
53
Wijzig sortering
Dit komt voor mij niet echt over als een verrassing. Collishop maakte als deel van de Colruyt groep gebruik van de logistieke mogelijkheden van de moeder en leunde ook heel sterk op de fysieke winkels voor de distributie naar de eindklant. Op zich geen verkeerd idee maar in lijn met de supermarkt Colruyt probeerde men ook de laagste prijs te garanderen. Dit zorgde er volgens mij voor dat het assortiment daar ook op aangepast werd. In tegenstelling tot Amazon of Bol.com vond je bij Collishop een andere selectie van producten. Wellicht spitse men zich toe op artikelen die zelden in promotie staan bij de concurrent en waar een degelijke winstmarge op zit. De keerzijde van de medaille is dat je sommige dingen gewoon niet vond bij Collishop of dat de keuze voor bepaalde producten erg beperkt was.

Los daarvan vond ik de zoekfunctie van Collishop nogal matig. En het verder filteren in een lijst van zoekresultaten was ook erg matig geïmplementeerd. Normaal hoor je mooie categorieën aan te bieden om tussen te filteren maar bij Collishop waren de producteigenschappen niet mooi ingevuld waardoor het nogal chaotisch overkwam.

Uiteindelijk denk ik dat men gewoon de meerdere moet erkennen in andere grote webwinkels die een beter gebruiksgemak bieden. Los daarvan kon men het laagste prijzenbeleid niet meer aanhouden. Onlangs heeft ook Dreamland (de speelgoedtak met ook een webwinkel) het laagste prijzenbeleid opgegeven.
Dit dus. Onlangs nog een wasmachine opgezocht op Collishop en eerlijk... De webshop kan gewoon niet mee. De categorieën, het overzicht, de keuzemogelijkheden, aanbod, alles was maar zo zo.
Ook tijdens de lockdown en de 'koop Belgisch' acties heb ik geprobeerd, maar Collishop, en de Belgische webwinkels in het algemeen, schoten te kort.
Hun voordeel (voor mij) was dat ze het inderdaad realistisch hielden: ik had geen probleem met 3 à 5 dagen wachten of betalen voor een thuislevering. Ik liet mijn spullen toch in de winkel vlakbij aankomen.
Jammer dat ze stoppen.
Ik kocht er van tijd tot tijd ook wel iets maar dan voornamelijk klein witgoed, keukengerei en buitenspeelgoed. De laagste prijs garantie werd weliswaar anders geïmplementeerd dan bij Colruyt maar men volgde het wel op als je contact opnam en zei dat de prijs elders lager was, zelfs na aankoop.

Garantie-afhandeling was ook nooit een probleem. Gewoon even naar de winkel en je kreeg een nieuw product of je geld terug.
"Onlangs heeft ook Dreamland (de speelgoedtak met ook een webwinkel) het laagste prijzenbeleid opgegeven."

Met reden: Dreamland heeft verleden jaar fors verlies gedraaid.
het is één van de "grootste" webwinkels in België. Deze kunnen ze sluiten zonder mensen te ontslaan?

Ik zie bol.com, Amazon, Coolblue of zelfs de AH, dat kunstje niet zo snel doen. Voor de medewerkers toch erg fijn in deze periode van hoge werkloosheid.

<edit>

De omzet kan dus nooit heel hoog meer zijn geweest... Veel bedrijven zoeken tegenwoordig het uiterste op qua bezetting. dus als x werkzaamheden wegvallen zijn ook x personeel minder nodig.

[Reactie gewijzigd door M4rk.J4nss3n op 8 september 2020 08:55]

De Colruyt Group telt 30000 medewerkers en omvat onder andere de grootste supermarktketen van België: Colruyt. Ze hebben echter nog tal van andere activiteiten zoals andere supermarkten (Okay, Bio-Planet), winkels met babyproducten (Dreambaby) en speelgoed (Dreamland). Daarnaast is er ook nog een drukkerij, wijnbottelarij, koffiebranderij, enz. Ze hebben eigenlijk heel veel zaken in eigen beheer en ik kan me voorstellen dat er intern veel vacatures te vullen zijn.

Verder hebben een aantal fysieke winkeltakken ook nog online activiteiten. Colruyt, Bio-Planet, Dreamland en Dreambaby hebben allemaal een webwinkel. Er is volgens mij ook nog een tak die leveringen aan professionelen doet maar de naam ontglipt mij even :)

Tenslotte gebruikte Collishop al gewoon heel wat resources en (IT) infrastructuur van de Colruyt groep dus een deel mensen kan wellicht gewoon blijven doen wat ze nu al doen.
En wat ik kan aanvullen over de Colruyt group is dat ze bekend staan als een goede werkgever in de brede zin van het woord. Er wordt echt naar de mensen gekeken (mijn vrouw werkt bij Colruyt) en zo zie je dus maar weer, ze gebruiken het niet als excuus om dan maar een paar honderd medewerkers op straat te zetten.

Ik kan niets zeggen over Amazon maar ze komen bij mijn weten zelden positief in het nieuws als het gaat om personeelsbeleid.
Wow Colruyt staat bekend als goede werkgever?
Ik heb er bijna een jaar lang (als externe) gewerkt. De omstandigheden zouden wij als Nederlanders niet scharen onder goed werkgeverschap.

Ouderwets in en uit klokken (ook tijdens pauze's verplicht) nauwelijks mogelijkheden tot remote werken. Slechte verouderde inrichtingen in kantoren (wij zaten met 20 man in een kelder zonder ramen en daglicht).

Werkelijk alles op je PC in dichtgesleuteld. Colruyt hanteert een eigen email systeem waarin alles (!) gelogd wordt en op mainframes opgeslagen wordt.

Privacy bestaat niet in het bedrijf, big brother is always, always watching.
Ik werk voor Colruyt als bediende verkoper, in de winkel dus, en voor mij en veel van mijn collega's op de werkvloer zijn ze inderdaad een goede werkgever. Ieder personeelslid word goed opgeleid en krijgt ook de mogelijk zich verder te ontwikkelen indien gewenst door middel van allerlei vrijblijvende workshops. Ook zijn ze binnen de retailsector veruit de beste werkgever op vlak van verloning. Heb vroeger ook nog studentenjob gedaan bij delhaize en later anderhalf jaar voor carrefour gewerkt en kan u zeggen dat het verschil tussen die bedrijven en colruyt dag en nacht is op alle vlakken. En dat in/uitklokken vind ik juist een plus punt. Je stopt bijna altijd wel enkele minuten later dan voorzien en word via deze manier hiervoor ook betaald. Bij de concurrentie heb ik ook dikwijls nog 10-15min langer moeten werken dan voorzien en was dit telkens onbetaald.
Niet iedere werknemer is voorstander van in/uitklokken. Ik krijg daarbij het gevoel als kind behandeld te worden. Op een vorige bureaujob met flexibele uren kwam ik regelmatig tot een kwartier te laat. In de zeldzame gevallen dat er een zeer vroege vergadering was ingepland, zorgde ik dat ik wel op tijd was. Dit was allemaal geen probleem voor mijn directe baas en collega's want ik werkte elke dag ook gemiddeld te veel. Voor dat overwerk werd ik niet betaald en dat vond ik ook absoluut niet nodig.

Tot de HR het nodig vond om ook voor de bureaujobs een prikklok in te voeren en beloofden die gegevens niet te gebruiken maar uiteindelijk wel vervelend gingen doen. Dat is toen voor mij een van de redenen geweest om mijn ontslag in te dienen.
anekdotisch bewijs, altijd leuk. Daarbij is inklokken theoretisch verplicht (Europees hof, bij flexibele uren) Of een systeem dat hetzelfde uitvoert zoals bv het loggen van computergegevens. En gezien de macht van IT'ers vindt ik het niet eens zo vreemd dat er veel gelogd wordt. En dan (zoals je aangeeft) was je eigenlijk geen werknemer van Colruyt. Ik ken een paar IT'ers die wel degelijk voor Colruyt werken en daar best heel tevreden zijn. Krijgen er ook veel kansen enzoverder. Algemeen gezien wordt Colruyt alleszins (wat jij en ik ook beweren :-) ) beschouwd als een goede werkgever.

[Reactie gewijzigd door Yoshi op 8 september 2020 12:21]

Flexibele uren bestaan nauwelijks, en toch wordt er ingeklokt.
Ik ben me terdege bewust dat mijn bewijs anekdotisch is en dat ontken ik ook niet. Ik zeg alleen dat vanuit mijn ervaring Colruyt helemaal niet zo'n prettige werkgever is. Los van het verschil in cultuur tussen België en Nederland (ik heb vaker voor Belgische bedrijven gewerkt waar het echt veel beter was) kan ik me daar gewoon niet in vinden.
Het ging mij er gewoon om om ook een tegengeluid te laten horen.

Daarnaast vraag ik me af of in Nederland iemand zich zonder jouw medeweten toegang zo mogen verschaffen tot jouw mailbox.

Volgens deze site (ook weer exemplarisch bewijs) niet:
"E-mailberichten behoren tot het privédomein van een medewerker, zelfs al zijn deze gedurende werktijd verstuurd vanaf de werkplek met het zakelijke e-mailadres. Dit doet ook recht aan de praktijk. In mails tussen collega’s komen immers ook wel eens privézaken ter sprake en sommige medewerkers gebruiken het zakelijke adres ook privé.

Vanwege het privékarakter van de mailberichten van de medewerker en het recht op privacy mag de werkgever zich slechts in uitzonderlijke gevallen toegang verschaffen tot de mailbox van een medewerker. De werkgever mag dit alleen indien i) een medewerker op de hoogte is of zou kunnen zijn dat de mail gecontroleerd kan worden, ii) de werkgever een gerechtvaardigd doel heeft om mails te controleren en iii) er is voldaan aan de proportionaliteiteis."
Natuurlijk wordt dat je van tevoren gemeld, maar van iedere mail die je verstuurd gaat er ALTIJD een CC naar je chef. Ik vraag me af of dat in Nederland stand zou houden.
Dat is een Nederlandse tekst, Colruyt houdt zich aan de Belgische wetten en regels. Maar die is als ik de de Nederlandse tekst doorlees ongeveer hetzelfde (cfr. uitspraak arbeidshof Brussel in 2018).Maar, dat loggen van de e-mails is standaard procedure lijkt me bij veel bedrijven. Jij wist het tenminste toch ( wat al een begin is, bij de meeste weet je nauwelijks wat ze bijhouden). Als zij die gegevens doelbewust doorzoeken naar 1 bewuste e-mail. En je bent op de hoogte gesteld op voorhand is het al wat anders. Maar soit, dat is voer voor rechters en advocaten :p.

En ik vindt het an sich niet erg dat je inderdaad wat tegengas geeft hoor :-). Maar ik ken enkele IT'ers die wel degelijk heel tevreden zijn bij Colruyt. Maar zoals ik al zei, het doet er niet veel toe wat we horen en zien als individuen. In dit geval, ze zijn met hun (algemeen) personeelsbeleid al een paar keer in de prijzen gevallen en dat is bij pertinent slechte werkgevers niet zo vaak het geval.

[Reactie gewijzigd door Yoshi op 8 september 2020 17:10]

De IT afdeling van Colruyt staat inderdaad gekend voor zijn strenge/starre houding. Colruyt gaat echter verder dan enkel IT, het is mogelijk dat dit fenomeen op andere afdelingen minder merkbaar of afwezig is. Van iemand die bvb. een kassa bezet, kan je inderdaad verwachten dat ze op stipte tijdstippen on-site zijn. Ook het privacy-issue staat los van het menselijke aspect bij tewerkstelling.
Dus omdat één afdeling wat strenger en verouderder is is het meteen een slechte werkgever? Dan kan ik nog wel meer bedrijven opnoemen die een slechte werkgever zijn omdat ze toevallig allemaal wel 1 of 2 afdelingen hebben waar ze strenger en ouderwetser zijn, ook hier in Nederland...

[Reactie gewijzigd door TheVivaldi op 8 september 2020 12:05]

Wel van belang dat het om een IT afdeling gaat. Waar het hier volgens mij toch om gaat op deze site.
Daarnaast heb ik moeite met de stelling dat Colruyt bekend staat als goede werkgever. Met de nuance erin zou ik daar beter mee kunnen leven.

"Colruyt staat over het algemeen bekend als een goede werkgever" is al een andere stelling. Gewoon omdat het simpelweg niet waar is dat het overal goed is. Dat is denk ik nergens.
Wat is er mis met een prikklok? Bij ons willen de meesten er niet vanaf. Degenen waarbij het afgeschaft is bij ons vinden het net jammer.

Ik heb ook een prikklok, begin tussen half 8 en 9, neem middagpauze tussen 12u en 14u en stop tussen 16u en 18u. Ik ben meestal 8u50 aan het werk en vertrek rond 17u15. Met een middagpauze van een half uur spaar ik zo elke dag 25 minuten saldo.

Dat heb je dan letterlijk op papier staan, ze kunnen je het nadien dus niet weigeren van op te nemen.
In tegenstelling tot degenen zonder prikklok. Die hebben niks om op te sparen en kunnen enkel mondeling aan hun leidinggevende vragen om eens een dag te stoppen om 12u of 14u ofzo.

Als ik 4u saldo heb staan neem ik gewoon een halve dag. Of werk een tijdje van 9 - 4 bijvoorbeeld.

Sommigen werken ook bewust elke dag van 8 - 5 met een half uur middagpauze. Die hebben dan eigenlijk een dag per maand extra verlof 20 x 20-30m per maand bijvoorbeeld.

Daarbij is er nooit discussie ivm overuren, meeruren, avondwerk, weekendwerk,...

[Reactie gewijzigd door DinX op 8 september 2020 14:54]

Zo zie je maar hoe het van persoon tot persoon kan verschillen. Ik werk bijna 11 jaar voor de IT afdeling van Colruyt en kan me eigenlijk niet voorstellen hoe je zonder 'punteren' eerlijk kunt verloond worden. Drukke periodes leiden volautomatisch tot recuperatieuren die je naar wens kunt opnemen in de vorm van verlof of laten uitbetalen als je extra inkomen wenst. Die flexibiliteit heb ik heel erg snel leren appreciëren, en zeker in de laatste maanden waar het corona virus voor veel problemen rond opvang van de kinderen heeft gezorgd.

De kantoren zijn idd erg sober maar er werd nooit bespaard op ergonomie of hulpmiddelen. Extra scherm nodig? Defecte laptop? Muis kwijt? Binnen de dag in orde. Last van de rug? Hoppa, hoog-laag tafel word dezelfde dag nog besteld. Het hoofdkantoor is trouwens ondertussen volledig en erg grondig gerenoveerd, zelf de kelders zijn nu best te pruimen :D

Het mailsysteem is waarschijnlijk de grootste cultuurshock, al heb ik er nog nooit nadeel van ondervonden. Moest ik problemen hebben met m'n overste dan stap ik simpelweg het kantoor van m'n n+2 binnen. Want dat kan dan ook weer zonder problemen binnen de Colruyt cultuur.
Dit is ook wel een maatschappelijk probleem. We willen allemaal dat werkgevers personeel bovengemiddeld belonen, maar we gaan vervolgens wel naar de allergoedkoopste winkels. Die 2 gaan niet samen.

Ik ken deze hele webshop niet, maar als ze relatief duur waren door goede arbeidsomstandigheden dan kon dat ze wel eens de kop gekost hebben.
Laat Colruyt er nu net prat op gaan dat ze de goedkoopste supermarkt zijn. Of dat werkelijk overal zo is, is voer voor veel discussie. Ze zijn toch al zeker niet bij de duurste, en passen hun prijzen aan moest je iets elders goedkoper vinden. Resultaat is waarschijnlijk dat veel mensen (zoals ik) de moeite niet doen om het "elders goedkoper" te gaan zoeken, en gewoon blij zijn met een gemiddeld tot iets goedkopere supermarktrekening. Dat het personeel er inderdaad graag werkt is enkel maar aangenamer voor de klant (het personeel van andere supermarkten slaagt er meestal in mij om de een of andere reden voor de borst te stoten).
Ik woon in Brussel en daar scoort Colruyt ook duidelijk beter qua tweetaligheid.

Bij Delhaize en Carrefour vertikken ze het gewoon om Nederlands te spreken.
Zelfs een begroeting of dank u in het Nederlands kan er niet van af.
Ik ben met je eens dat dat natuurlijk beter kan, maar wellicht komt het door de voorgeschiedenis? Colruyt is van oorsprong Vlaams terwijl Delhaize van oorsprong Waals is en Carrefour van oorsprong Frans. Wat me dan meteen een opvolgende vraag doet rijzen: hoe zit het dan in Wallonië met de tweetaligheid van Delhaize, gezien ze van oorsprong Waals zijn? Spreekt men daar Waals en Frans of alleen Frans?
De Delhaizes en Carrefours in Vlaanderen zijn gewoon Nederlandstalig, dus ik denk eerder dat een het Brussels 'probleem' is...
Ja, ik bedoelde eigenlijk juist omdát Brussel tweetalig is, ze misschien vanwege hun Waalse oorsprong Frans verkiezen in Brussel, niet dat het een landelijk probleem zou zijn. Sorry als dat niet duidelijk was :)

Ik weet inderdaad dat men in Delhaize in Vlaamse steden gewoon Vlaams praat (eigen ervaring).

[Reactie gewijzigd door TheVivaldi op 8 september 2020 12:36]

Waals is helemaal geen officiële taal in Wallonië en slechts 10% van de mensen spreekt het nog (vooral oudere mensen waarschijnlijk).
Maar het ging mij om de gesproken taal in supermarkten; die hoeft niet officieel te zijn om op dat soort plekken gesproken te worden, al was het maar naast het Frans.

[Reactie gewijzigd door TheVivaldi op 8 september 2020 13:36]

Dat hangt dan gewoon af van de persoon die daar werkt, en heeft niets te maken met de winkelketen. Het zou helemaal zot zijn moesten ze daar op selecteren bij de sollicitaties.
Het ging mij ook nooit om officieel, het ging mij om de praktijk. Ik was gewoon benieuwd of er filialen zijn waar Waals én Frans wordt gesproken. Sorry voor mijn nieuwsgierigheid...
Waals en Frans liggen even dicht bij elkaar als Nederlands en Vlaams....

Elke fransman zal een waal begrijpen, alleen vindt hij een aantal woorden niet terug in zijn eigen woordenschat. Het meest opvallende zijn de gesproken nummers.
90 in Frans is quatre-vingt-dix, terwijl een Waal gewoon nonante zegt.
Niet helemaal correct. Waar Vlaams, geen taal op zich is en gewoon het Nederlands is dat in Vlaanderen gesproken wordt, is het Waals een streektaal en eigenlijk geen variant van het Frans. Waals wordt nog amper gesproken in Wallonië, zoals hierboven gezegd spreekt nog 10% van de Walen dit.
Zie https://nl.wikipedia.org/wiki/Waals
Tja, ik ben een tweetalige Belg, moedertaal is Nederlands.
Ga er maar van uit dat ik met mijn kennis van het Frans elke waal die een beetje op zijn uitspraak let wel kan begrijpen.
Officiële taal is overigens FRANS, net zoals het Nederlands is in Vlaanderen.
Geen idee, maar ga ervan uit dat men in het Franstalige landsgedeelte alleen Frans spreekt, zeker voor de meer uitvoerende jobs. Carrefour België stamt af van Grand Bazar: https://nl.wikipedia.org/wiki/Grand_Bazar

Colruyt slaagt er veel beter in om haar personeel Nederlands aan te leren, of er op zijn minst aandacht aan te geven dan Delhaize.


De oorzaak is in mijn ogen de bedrijfscultuur.

Het is absurd dat je in je eigen stad zelf geen banale winkelconversatie in je eigen taal kan krijgen.
Als ze mij als een 2e-klasseburger beschouwen, dan probeer ik hun winkels toch te mijden.
En terzelfdertijd draaien ze in alle richtingen om toch maar geen Zwarte Piet in hun winkel te hebben...

[Reactie gewijzigd door Quilt op 8 september 2020 17:18]

Ik heb altijd de redenering gemaakt dat in de Franse hoofdzetel van Carrefour Brussel als Franstalig gebied gemarkeerd staat en personeelswerving dus enkel daar rekening mee houd.

In Delhaize gebruik ik enkel de selfscan dus daar kan ik niet over meepraten.
mis ik nu het Duits sprekende deel van België
ja, maar ze zijn enkel de goedkoopste lokaal! Niet online...
Als je online iets goedkoper kan vinden gaan ze hun prijs niet aanpassen. Vandaar hun online shop het ook niet zo goed doet volgens mij... Het is doorgaans goedkoper te vinden op amazon, bol.com of coolblue.. En het is goedkoper en sneller in huis, ook al komt het dan van uit het buitenland.
Het is zelfs nog vreemder.
Als je online bij hen bestelt moet je je postcode ingeven. Afhankelijk daarvan kreeg je vaak andere prijzen, gewoon omdat ze de prijzen vergelijken met winkels bij jou in de buurt.
maar wel ten kostte van :
* duurzaamheid
* personeel

Wat jij aangeeft is net 1 van onze maatschappelijke problemen: en maar goedkoper willen. En niet beseffen dat diezelfde maatschappij daar op een gegeven moment een prijs zal voor moeten betalen.

en verder zijn ze idd lokaal het goedkoopste, maar logischerwijze nemen ze online niet meer in hun rode prijzen. Dat is een andere markt dan die van de supermarkten.
Colruyt heeft voor Nederlandse begrippen wat weg van Aldi.
Artikelen zitten vaak gewoon nog in de grote doos, er zijn stellages gebouwd voor de artikelen (dus geen mooie schappen) en al het vers ligt in een grote koelcel waar je doorheen loopt (koud dus!). Ook bij de kassa is er geen lopende band, maar worden je artikelen met een handscanner gescand.

Niks mis met dit alles, de winkels zijn altijd schoon en netjes, personeel is vriendelijk. Ik vind de eenvoud persoonlijk erg prettig.
Ik vind de Colruyt totaal niet vergelijkbaar met de Aldi (of Lidl).
Ten eerste, het assortiment bij Colruyt is een pak groter. Ze verkopen ook de bekende grote merken terwijl Aldi dat niet doet. Ze mikken dus niet enkel op het goedkoopste segment. Daarnaast hebben ze 2 huismerken. Everyday gaat voor de laagste prijs (en vaak ook kwaliteit). Boni Selection is dan weer kwalitatief heel vaak evenwaardig dan dezelfde merkproducten, maar nog steeds een stuk goedkoper.

De Collishop webshop was inderdaad vaak duurder dan dan buitenlandse concurrentie. Het assortiment was ook veel beperkter - dat was voor mij vaak de reden om toch bij Coolblue of Amazon te bestellen. Begrijpelijk dat ze ermee ophouden, maar wel spijtig want ik koop toch graag binnen België.
Volgens mij ben je al heel lang niet meer in de Aldi geweest, die verkopen ook sinds langere tijd gewoon A-merken. In ieder geval Aldi Nederland.
Ik kom inderdaad niet vaak in de Aldi, ik was niet 100% zeker over mijn bewering. Maar het verschil in aanbod is desondanks toch zeer groot.
Solucious voor bedrijven (leveren van eten) en Spar is ook van colruyt. En dan heb je nog de DATS24 tankstations.

[Reactie gewijzigd door SIMEUKER op 8 september 2020 09:05]

Solucious, dat was 'em :)

Spar is een beetje een buitenbeentje. De winkels zijn volgens mij zelfstandige ondernemers maar de inkoop en marketing wordt door de Colruyt Group geregeld.
Of SPAR in België ook enkel kleine zelfstandige ondernemers zijn weet ik niet, wel weet ik dat Colruyt niet de enige Belgische licentiehouder is van SPAR (SPAR is nog steeds een Nederlands bedrijf).

In Nederland is (of in ieder geval was vroeger) SPAR inderdaad een inkoop organisatie voor kleine zelfstandigen.

VDB (later Unigro, opgevolgd door De Boer Unigro en Laurus) was samen met Schuitema eigenaar eigenaar van SPAR.
Tegenwoordig is het eigendom van een 2 andere partijen.

Wat betreft de webshop, als je nergens echt gespecialiseerd in bent is het lastig om te overleven.
Nu hebben ze een aantal gespecialiseerde webshops die blijkbaar wel goed lopen.

Bol.com heeft geluk gehad:
Overname door AH, waardoor ze een groot aantal afhaal- en retourpunten kregen en daarnaast ook een grotere financiële buffer.
Slimme keuzes gemaakt:
Geïnvesteerd in goede marketing in Nederland. (Bij een hele hoop artikelen zie ik ze redelijk vooraan in de Google resultaten).
Niet alles willen verkopen maar zich toch op een paar groepen richten. (Een webshop is wat anders dan een Action)
Overstap naar een hybride systeem met eigen aanbod en van 3rd parties, waardoor je wel een totaal pakket kan bieden.
Indien meerdere partijen hetzelfde aanbieden ook dienst doen als prijsvergelijker.
Shopreview optie zodat je iets makkelijker het kaf van de koren kan scheiden.
Maar schaalgrootte lijkt dus de oplossing (zoals Amazon dus). En dat is jammer. Want vaak betekent dit:
  • lagere lonen voor de medewerkers
  • minder kennis van de producten
  • typisch monopolie gedrag (oneerlijke concurrentie waar Amazon zich schuldig aan maakt)
  • Doorverkoop (net zoals Bol dat nu dus doet) - wat flinke nadelen voor de leverancier en afnemer kan meebregen en moeilijk van los te weken is (indien men alles via 1 kanaal verkoopt dan volgen de prijsverhogingen...)
Maar schaalgrootte lijkt dus de oplossing (zoals Amazon dus). En dat is jammer. Want vaak betekent dit:
  • lagere lonen voor de medewerkers
  • minder kennis van de producten
  • typisch monopolie gedrag (oneerlijke concurrentie waar Amazon zich schuldig aan maakt)
  • Doorverkoop (net zoals Bol dat nu dus doet) - wat flinke nadelen voor de leverancier en afnemer kan meebregen en moeilijk van los te weken is (indien men alles via 1 kanaal verkoopt dan volgen de prijsverhogingen...)
Lage lonen voor medewerkers? Mogelijk dat dit de oorzaak daarvan is, maar ik kan moeilijk èn sociale premies betalen voor de uitkering van de sociaal zwakkeren èn ook nog teveel betalen om de salarissen van de banen van sociaal zwakkeren tot het niveau van de ministers te tillen.

Is het sneu? Ja. Kan ik er iets aan doen? Beperkt.
Ga ik er iets aan doen? Misschien als ik meer geld heb dan goed voor een mens is.

Monopolistisch gedrag? Dat komt toch wel.

Verdwijnen van expertise? Tja, dat is al lang geleden gebeurt.

Toen ik in 2006 een versterker wilde kopen, werd ik (in een fysieke audio zaak en geen kleine) voor vragen verwezen naar de pricewatch pagina van tweakers.... toen heb ik deze ook gekocht bij 1 van de winkels die op pricewatch stonden.
Ze moeten wat doen aan de marketing van de verse pinda's bij de Spar... Die is niet meer wat het geweest is. :+
Zeker nu Google Maps je door het circulatieplan helpt ... :D
Die is niet meer wat het geweest is.
Is de marketing slecht of de pinda's? Want als de pinda's slecht zijn zou ik aanraden dat niet via marketing op te lossen.
Anoniem: 88872
@ATS8 september 2020 13:27
Pé en Rinus zijn niet meer zo populair als ze geweest zijn. Toch kan ik de Spar nog steeds niet los zien van de pinda's!
Spar is niet van Colruyt. Colruyt heeft een licentie.
Spar behoort niet tot de Colruyt Group, Colruyt doet wel al enkele jaren alles van logistiek voor hen maar daar stopt het ook.
Verder hebben een aantal fysieke winkeltakken ook nog online activiteiten. Colruyt, Bio-Planet, Dreamland en Dreambaby hebben allemaal een webwinkel. Er is volgens mij ook nog een tak die leveringen aan professionelen doet maar de naam ontglipt mij even :)

Tenslotte gebruikte Collishop al gewoon heel wat resources en (IT) infrastructuur van de Colruyt groep dus een deel mensen kan wellicht gewoon blijven doen wat ze nu al doen.
Je zou deze argumenten ook kunnen gebruiken om te reorganiseren. Feitelijk is er een grote overlap in werkzaamheden dus zijn deze medewerkers grotendeels overbodig geworden. Functies gaan vervallen en er zijn elders in de organisatie niet ineens duizenden functies vrijgekomen.
Ik denk dat je het gemaakte punt niet goed begrijpt: er zijn wellicht weinig mensen die exclusief voor Collishop werken, er zijn heel wat gemeenschappelijke processen binnen het bedrijf, voor de diverse merken.
Als je uitwisselbaar bent binnen een bedrijf, maakt je dat aan de ene kant flexibel inzetbaar maar tevens direct ook kwetsbaar. Er zijn anderen die jouw werk moeiteloos kunnen overnemen. Zeker op lange termijn.
Jobzekerheid creëren door te proberen onvervangbaar te zijn is een illusie. Iedereen is vervangbaar. Je compromitteer enkel je eigen groeipad binnen die organisatie.
De afdeling voor professionelen noemt solucious.be
Men kan daar nu als particulier (tijdens corona) inschrijven en bestellen.
Toch is het zo.
Dan weet je onmiddellijk hoe het gesteld is met Belgische webwinkels...

Daarnaast, Colruyt is een heel grote groep en kan dus sterk schuiven met personeel.
Colruyt stopt niet met webwinkels. Ze realiseren zich dat een algemene webwinkel, die zich niet specialiseert, niet levensvatbaar is op lange termijn, tov de giganten. Ze zullen echter blijven gespecialiseerde webwinkels uitbaten en ze zullen blijven bepaalde delen van hun assortiment (bvb klassewijnen) aanbieden via het web.

[Reactie gewijzigd door Myaimistrue op 8 september 2020 09:35]

Grappig ik woon al 5 jaar in Belgie en heb nog nooit van m'n leven van Collishop gehoord. En ik winkel altijd bij Colruyt.
Dan moet je volgende keer eens opletten op dat stuk rek met een aantal touchscreens en rekken vol pakjes met naamstickers. Dat is het bestel/afhaalpunt voor collishop als je leveren in de winkel gekozen hebt. Echt ideaal voor de feestdag, bestellen bij collishop (of eerder dreamland voor speelgoed) en laten leveren in de winkel (geen kids die meekijken in de pakjes).
En. t.o.v. bol.com of amazon was het wel handig voor garantie-gevallen. Gewoon naar de winkel brengen en geld terug of opnieuw bestellen.

Maar ik denk dat wat jij aanhaalt juist hun probleem was. Bij online shoppen denken mensen aan bol.com, coolblue, zalando, amazon, etc. Zelden denkt iemand, laat ik ook collishop eens checken voor dit artikel of prijs.
Vroeger deed ik dat standaard, artikel zoeken in promotie (ergens in België) en dan aan dezelfde prijs bij collishop bestellen (laagste prijs garantie). Maar hun aanbod is nu beperkter en doordat de grote giganten gratis levering bieden bij veel artikelen, is het afhaal-voordeel ook minder.
Ja plus ik kijk ook meestal hier op pricewatch, ik denk niet dat Collishop vermeld stond.
Collishop staat inderdaad niet in de Pricewatch maar het aanbod was altijd al minder gericht op elektronica en meer op witgoed, speelgoed, tuinmeubilair, keukengerei, enz. Ik weet dat die dingen soms ook in de Pricewatch staan maar Collishop bood niet echt de dingen aan waar Tweakers om bekend staat.
Voor zover ik weet kost in de prijsvergelijkers staan ook geld of een percentage van de verkoop.

En dan zal de Tweakers vergelijker niet echt de markt zij n waar Colruyt op doelt.
hmm, wist niet dat ze online ook de laagste prijs garantie hadden...
Maar dan nog, waarom daar bestellen als het ook via bol.com kan?
Wel, wat ik als voordeel zag is dat er gewoon altijd een fysieke winkel in de buurt was voor eventueel terug te brengen, garantie, etc.
Tegenwoordig met gratis verzending (was vroeger niet altijd zo) speelt dat minder. Maar destijds was "gratis laten leveren in de winkel" wel een voordeel.

De prijsgarantie was enkel t.o.v. andere fysieke winkels in Belgie. Maar veel onlineshops hebben ook een fysiek afhaalpunt, dus dat adres kon je opgeven en accepteerde men wel in veel gevallen (niet altijd ;-) ).

Ik moet zeggen dat ik intussen al jaren niets meer bij collishop besteld heb. Wel bij dreamland (speelgoed). Voordeel daarbij is dat je nog een prijsgarantie hebt (prijs bij bestelling, prijs bij afhaling or rode prijs die je intussen ergens tegengekomen bent) én je het artikel ook gewoon kunt laten liggen in de winkel (want betaling pas aan de kassa.
Hebt u al van Pearl gehoord?
Ben benieuwd waar ze al die dedicated mensen kwijt kunnen. Lijkt er op dat het ecommerce team al niet zo groot was.
Men heeft nog andere webwinkels zoals Dreambaby, Dreamland, Collect & Go en Bio-Planet. Ik vermoed dat er wel een heel deel infrastructuur en personeel gedeeld wordt daartussen.
Daar heb je inderdaad gelijk in.
Alsnog maar zien of er geen ontslagen vallen tot en met Q1 21.
Roepen is makkelijker dan het doen.
Colruyt is constant aan het groeien en is ook de hele tijd op zoek naar personeel.
Corona zorgt ook voor hen voor een groei in hun segment.
Wauw, 79 vacatures dat is echt peanuts voor een beetje serieus bedrijf.
Een Coolblue neemt per jaar 1000 man extra aan. Colruyt heeft totaal 30.000 medewerkers.
Haal dan even 'IT & Digital' uit de filter. Bij Coolblue zie ik niet zoveel vacatures ;)
Er zijn bij Colruyt 697 vacatures in totaal. Of neemt Coolblue 1000 extra IT'ers aan per jaar? 8)7
Ik veronderstel dat colruyt wilt inzetten op het 'collect and go' waarbij je dus je boodschappen online doet en enkel gaat afhalen in de supermarkt. In Frankrijk is deze markt zich snel aan het ontwikkelen, Colruyt had al eerder aangegeven dat ze bang zijn deze boot te missen en de verandering niet aan te kunnen. Als je de vacatures toch niet ingevuld krijgt, lijkt het me verstandig van meteen het gehele team van de collishop daarop in te zetten.
Kleine anecdote ivm collect&go : in volle coronatijd heb ik eens een online bestelling geplaatst die ik dan 10 dagen later kon afhalen (in normale tijden kan je wel gewoon de volgende dag kiezen).

Men bestelt in de context van een specifiek filiaal en kiest een afhaalmoment. Sommige artikelen zijn niet in stock tijdens het bestelproces. Tot zover niks mis mee, maar bij afhaling blijkt dan dat totaal andere artikelen niet meer in voorraad waren op het moment dat de bestelling klaargezet werd.

Het lijkt er dus op dat de beschikbaarheid bij het bestellen real-time berekend wordt en niet op basis van een prognose voor het toekomstige afhaalmoment. En het ging in mijn geval om courante artikelen zoals melk of bekende koekjes, die nog voor het afhaalmoment allang weer beschikbaar waren. In normale tijdens is dit wel een goed-genoeg heuristiek, maar voor 10 dagen in de toekomst eerder zinloos.

Wat ook verrassend was, er wordt niks opzij gehouden voor je : als het niet in de winkel ligt op het moment dat ze je bestelling klaarzetten ((kort voor het afhalen) dan heb je gewoon pech. Net alsof je bij de bakker een aardbeitaart besteld voor over 2 weken en als je dan langskomt "helaas, de laatste werd net verkocht!" :)

De prijs wordt trouwens vastgezet op moment van bestelling wat voordeel of nadeel kan opleveren t.o.v. de prijs op het moment van afhaling.

Door de lange doorlooptijd en lichte schaarste van sommige producten op dat moment, werd duidelijk hoe hun processen werken (en hoe ze tekort schieten), in normale omstandigheden zou me dit nooit opgevallen zijn denk ik.
In volle coronatijden draaide Collect&Go op 300% van het normale aantal bestellingen. Zelf de website is toen onderuit gegaan door de monsterlijke toename aan bezoekers. Het heeft maanden geduurd eer die schokgolf volledig was weggeëbd.

Gezien de meeste collect&go orders in de winkel zelf worden rondgehaald is het niet mogelijk je producten opzij te houden maar er word uiteraard wel rekening mee gehouden in de dagelijkse herbevoorrading. Ik heb jaren enkel collect&go gewinkeld en de keren dat er een product niet beschikbaar was kan ik op 1 hand tellen, onder normale omstandigheden wel te verstaan :)
Jammer dat ze in Vlaanderen wel een Vlaamse Netflix kunnen lanceren maar geen Vlaamse Bol.com.

Had het graag toch anders gezien nu bol.com geen ‘zwarte Pieten’ attributen meer gaat lanceren. 😉
Logistieke wetgeving maakt het enorm moeilijk om te doen. Er zijn heel wat beperkingen in België die distributiecentra zoals in Nederland onmogelijk maken. De logistiek mag hier geen 24/7 draaien dus kan je geen distributie starten waarmee je aangeeft: voor middernacht besteld, morgen in huis of ook geleverd op Zaterdag en Zondag. Daarom dat zelfs een CoolBlue gewoon vanuit Nederland blijft verzenden naar België voor vele dingen.
De logistiek mag hier geen 24/7 draaien
Is dat zo? In welke zin dan precies?
Ik ken genoeg magazijn waar 24/24 gewerkt wordt (order picking). Ok dat is geen 24/7, ik ben niet zeker of ik er al tegengekomen ben die op za/zo blijven draaien.
Meestal is het wel 's nachts picken om overdag de vrachtwagens zo snel mogelijk te kunnen laden. Dus het zou wel kunnen dat het vrachtvervoer 's nachts beperkt is.
Het zou ergens te maken hebben met de betere bescherming van de werknemers in de logistieke sector in België. Zaken zoals nachtwerk liggen een stuk gevoeliger en zijn moeilijker te regelen in België en zou een belangrijke reden zijn waarom de Vlaamse markt vooral bediend wordt vanuit Nederland. Los daarvan ligt de belastingsdruk op arbeid in België nog een stuk hoger dan in Nederland en wordt het nog duurder om te concurreren. Hoe je het ook draait of keert, lage online prijzen rusten voor een heel deel op slechte arbeidsvoorwaarden.

[Reactie gewijzigd door Admiral Freebee op 8 september 2020 10:03]

Hoe je het ook draait of keert, lager online prijzen rusten voor een heel deel op slechte arbeidsvoorwaarden.
Of slimmer werken, denk aan automatisering en robotisering. Dat kan er ook voor zorgen dat het gemiddelde salaris omhoog gaat omdat je personeel met andere kwalificaties nodig hebt. Maar ook minder personeel.
Colruyt zet al decennia lang in op automatisering hoor:
Dolmen Industrial Projects startte in 1989 zijn activiteiten als automatiseringsbedrijf voor de logistiek (automatische magazijnen, sorteercentra, transportinstallaties, …) onder de vleugels van Colruyt op.
Bron: https://www.dvo.be/artike...-in-huizingen-in-gebruik/
Dat doen/deden ze blijkbaar toch niet goed, ze zijn niet concurrerend.
Toch wel hoor, ze zijn een van de grootste supermarktketens in België. Op dat vlak zijn ze zeer concurrerend.
Waarom hun Collishop webshop niet concurrerend is, daarover zijn al veel goede inzichten geschreven in deze thread.
Welk 5 vlaamse artikels moeten ze op denvlaamschenbol dan wel verkopen? :+
Het is altijd een halfslachtige implementatie van een webshop geweest.

Eenmaal problemen mee gehad en sindsdien altijd gemeden.
(Ze weigerden de 14 dagen retourrecht voor een product omdat ik het (volledig ingepakte) product gaan afhalen ben in een shop - verkoopovereenkomst was wel via het web gesloten)
Ik heb dat nog in andere verkoopsvoorwaarden gelezen. Dat is inderdaad een smerige interpretatie van de wet.
Online kopen en in de winkel afhalen is een "geldig" excuus om te zeggen dat het geen online verkoop is.

Er is een andere electro keten in België die hetzelfde principe heeft. Jammer dat dit dan geklasseerd wordt onder een "val", want wie leest nu de verkoopsvoorwaarden?

[Reactie gewijzigd door SMGGM op 8 september 2020 08:51]

https://economie.fgov.be/...erkoop/verkoop-op-afstand
Zowel de verkoop via het internet als de verkoop via catalogus, televerkoop en de verkoop per telefoon worden als verkopen op afstand beschouwd.

Twee noodzakelijke voorwaarden moeten vervuld zijn, opdat de bescherming van de consument van toepassing zou zijn:

1 het aanbod tot aankoop en de aanvaarding van dit aanbod gebeurt op afstand, dus zonder de gelijktijdige fysieke aanwezigheid van de onderneming en de consument, en
2 het systeem werd opgezet om doorgaans op afstand te verkopen (het sluiten van een overeenkomst via de telefoon of per mail met een onderneming die zoiets gewoonlijk niet doet; het maken van een afspraak bij de kapper, het reserveren van een bestelling bij de slager of bakker gelden dus niet als contracten op afstand).
Als je via een webshop koopt doe je dit op afstand en is er geen contact tussen onderneming en consument. De koop sluit je online.
Het afhalen in de winkel betreft uitsluiten de levering.

Het betreft hier duidelijk een webshop die gericht is op koop op afstand.

Als de winkelier dus in de voorwaarden iets verbergt dan afhalen in de winkel betekend geen retourrecht mag dat niet volgens de wet. Die voorwaarden zijn dan per definitie nietig ook al ben je er mee akkoord gegaan.

https://www.test-aankoop....ondere-gevallen-en-advies
je kocht een product of tekende een contract voor een dienst op een plaats die niet de verkoopruimte van de onderneming is: bij jou thuis (thuisverkoop), op het werk, in een openbare ruimte, in het openbaar vervoer, tijdens een excursie die een bedrijf organiseert om zijn producten te promoten of in de gewone winkel van de verkoper maar nadat je op straat werd aangeklampt.
Wat te doen als je van de aankoop wilt afzien?

Bij deze verkooptechniek gokt de verkoper op het feit dat je wordt overvallen en dat je daardoor minder kritisch bent. Vraag of je even mag nadenken en teken in geen geval onmiddellijk.

Maar zelfs wanneer je wel meteen zou hebben getekend, heb je 14 dagen bedenktijd om desgewenst af te zien van de aankoop.
ook in dit geval je kocht een product of tekende een contract buiten de verkoopruimte, ook dan heb je 14 dagen bedenktijd.
Verkoop en levering zijn apart te zien en niet zoals schijnbaar de genoemde webwinkels samen te zien.

Colieshop voorwaarden zijn idd vaag: https://gdpr.colruytgroup...X_TC_COLLISHOP_WEB_NL.pdf
anwezigheid herroepingsrecht bij bestelling: Wanneer de Xtra-klant een artikel via de webshop bestelde, geniet hij/zijeen bedenktermijn van 14 kalenderdagen nadat het artikel geleverd werd. De levering gebeurt op het ogenblik dat het artikel wordt overhandigd aan de Xtra-klant door de vervoerder bij een levering op een opgegeven (thuis)adres. De termijn van 14 kalenderdagen laat de Xtra-klant toe het gekochte artikel te beoordelen zoals in een winkel.
Men stelt bedenktijd die ingaat als het geleverd wordt op een thuisadres door een vervoerder. Afhalen in de winkel staat hier dus niet bij. Grote kans dat men zo denkt de wet te kunnen omzeilen.

Probleem is echter als men optie afhalen in de winkel aanbied men ook aan alle eu klanten moet verkopen. Een klant in Polen kan het product dan door een transportbedrijf laten afhalen in de winkel, daartoe is men volgens eu wetgeving ook toe verplicht.
Afwezigheid herroepingsrecht: Wanneer er sprake is van een reservatie van een artikel via de webshop of Klantendienst, genietde Xtra-klant geen bedenktermijn van 14 kalenderdagen na de levering van het goed. Eens de Xtra-klant in deze gevallen betaald heeft aan de kassa, kan hij/zijniet meer afzien van de aankoop. De koopbeslissing viel in de verkoopruimte van ColliShopwaar de Xtra-klant de mogelijkheid had om het artikel te inspecteren en om vragen te stellen aan medewerkers van ColliShopover de kenmerken en functies van het artikel. De Xtra-klant heeft hier dus geen herroepingsrecht.
Je moet dus nooit reserveren maar altijd kopen. In de winkel kun je dan alsnog kijken en retour via de winkel is volgens de voorwaarden ook gratis.

Sneaky.

[Reactie gewijzigd door bbob op 8 september 2020 09:26]

Alleen sluit je de koop niet online als je afhaalt in de winkel, je plaatst slechts een reservering. De goederen worden naar de winkel verscheept waar jij deze gaat ophalen, kan bekijken en evalueren en daarna loop je langs de kassa om te betalen en dus de koop pas te sluiten. Wanneer je selecteerd om af te halen krijg je niet eens de optie om online te betalen net omdat men je de optie geeft om het product in de winkel te bekijken en te beoordelen voor je beslist om het te kopen.
Even testaccount aangemaakt en gekeken hoe het werkt.

Het lijkt erg sterk op mensen beetje voor de gek houden.

Site is traag
Voeg toe aan winkelwagen, standaard geen verzendkosten en afhaling in winkel
Checkout je kan kiezen leveren kost voor product wat ik had 3,99 en afhalen in winkel, dat staat er idd reservatie. In de voorwaarden legt men dit dan idd uit.
afhalen in de shop staat bij leveren maar is dus feitelijk niet leveren maar reservatie, voor veel mensen verwarrend.

Lijkt er dus op dat men via een webshop een dubbele functie heeft die onduidelijk is maar wel ergens in de voorwaarden staat.
Je kan kopen via de webshop en levering via transporteur dan heb je retourrecht.
Je kan reserveren via de webshop afhalen in de winkel en betalen in de winkel.

2 systemen die via de webshop door elkaar heen lopen en dan in de voorwaarden vermeld staan. Wettelijk mag het misschien maar sneaky is het natuurlijk wel. Maar goed ze hebben schijnbaar geen succes en wie weet zijn meerdere mensen al tegen het probleem met retour aangelopen.
Blijkbaar ben je geen Belg, want de perceptie in België over het succes en de werking is toch wel anders.
Grappig hoe je conclusies kan trekken welke nationaliteit ik heb of waar ik woon.

Succes is het niet ze stoppen ermee. Zou het wel succesvol zijn dan stop je niet.
Als ik (goed lezen) hier in België bij dpd en post nl in de wagen kijk zie ik vooral bol.com en veel Nederlandse webshops.

Men zet idd in op winkelverkoop zoals vele dat in België nog doen. Die winkelverkoop was er in Nederland 15 jaar geleden ook nog. Toen kwamen webshop. In België lopen online verkopen gewoon nog steeds achter maar het wordt steeds meer en meer, vooral jongere generatie koopt ook steeds meer online.

In België was/is het vaak zo lokaal kopen en niet kijken wat het kost. Die tijden veranderen. Als ik nu zie dat er nog nieuwe elektrowinkels gebouwd worden maar ook internet verkoop zie toenemen, dan wacht België over 5-10 jaar hetzelfde als in andere landen. Ondernemers die verdwijnen ten gevolge van internet aankopen.

De stap van Colruijt niet online meer te verkopen kan ik niet begrijpen. Verklein dan je assortiment want je gaat veel omzet verliezen.
Ik denk denk dat Collishop voor de consument een vrij succesvolle formule is; maar voor Colruyt blijkbaar onvoldoende rendabel.

Colruyt stopt overigens niet met on-line verkopen. Ze willen zich wel richten tot specifieke gespecialiseerde segmenten waar ze meer concurrentieel kunnen zijn. De "Klassenwijnen" webshop bijvoorbeeld blijft en je zal de wijnen nog steeds kunnen afhalen in de winkel. De synergie met de winkels is belangrijk, enerzijds omdat het om identieke of complementaire producten gaat - je kan dus grote volumes kopen en op de prijs drukken bij leveranciers, en omdat je daarmee mensen die on-line kopen, in de winkels krijgt.

[Reactie gewijzigd door Myaimistrue op 8 september 2020 10:12]

Bij Collishop maakt men een verschil tussen een reservatie en een bestelling; uit de algemene voorwaarden:

"5. Reserveren: Bij de reservatie van een artikel via de webshop of via de Klantendienst, wordt het artikel klaargezet voor de Xtra-klant in het afhaalpunt (DreamLand, Colruyt- of OKay-winkel) waar hij/zij het ter plaatse kan bekijken en kan overgaan tot de beslissing het artikel al dan niet te kopen. De medewerkers die in het afhaalpunt aanwezig zijn, helpen bij alle product- en verkoopgerelateerde vragen zodat de Xtra-klant een geïnformeerde beslissing neemt. Wanneer de Xtra-klant het artikel betaalt aan de kassa van het afhaalpunt, heeft hij/zij het artikel gekocht. Raadpleeg één van de medewerkers via de ColliShop-kiosk in uw Colruyt-winkel, de website of de Klantendienst om te weten of een welbepaald artikel kan worden gereserveerd.
6. Bestellen: Wanneer de Xtra-klant een artikel bestelt, koopt hij/zij het onmiddellijk. De levering bij een bestelling gebeurt steeds op het door de Xtra-klant opgegeven (thuis)adres. Er is geen mogelijkheid tot afhaling in een winkelpunt, tenzij uitdrukkelijk anders wordt aangegeven. Raadpleeg één van de medewerkers via de ColliShop-kiosk in uw Colruyt-winkel, de website of de Klantendienst om te weten of een welbepaald artikel kan worden besteld. Bij een bestelling betaalt de Xtra-klant op het ogenblik dat de bestelling wordt geplaatst."


Een reservatie impliceert een verkoop in de winkel (waar de klant het artikel kan ophalen indien hij het nog wenst, het komen bezichtigen, nadere info kan vragen en zich kan bedenken), bestellen impliceert een verkoop op afstand.

Volgens mij is dit allemaal perfect binnen de lijnen en ook de geest van de wetgeving.

[Reactie gewijzigd door Myaimistrue op 8 september 2020 09:31]

Klopt zag dat laten in de voorwaarden. Het is natuurlijk wel erg onduidelijk.
1 het aanbod tot aankoop en de aanvaarding van dit aanbod gebeurt op afstand, dus zonder de gelijktijdige fysieke aanwezigheid van de onderneming en de consument, en
Het aanbod gebeurt idd online, de aanvaarding in de winkel. mag wettelijk idd maar sneaky is het wel.

Je kan dus beter gewoon kopen, dan kun je toch in de winkel bekijken en bevalt het niet meteen kosteloos in de winkel retourneren. Je moet het maar weten.
Is helemaal niet sneaky. Als je gaat afhalen in de winkel is er ineens geen verschil meer met een product dat je laat klaarleggen of een product dat je gewoon in het winkelrek kunt vinden. De 14 dagen bedenktijd bij online aankopen die thuis geleverd worden bestaat net omdat je anders geen mogelijkheid hebt om het product te bekijken zoals je dat in de winkel zou kunnen doen. Maar van vele producten in de winkel heb je ook geen demo uitgestald staan. Dus van zodra jij kiest voor afhaling in de winkel gelden de gewone wegels van kopen in een winkel.
De wet is het niet met je eens, zoals @bbob1970 al laat zien hier boven.
Ik zie niet in waarom het onduidelijk is. Bij het bestellen of reserveren word je duidelijk ingelicht over de manier van werken.

Het is wel degelijk makkelijker om te reserveren: je bent niet verplicht het artikel te gaan ophalen, je betaalt slechts wanneer je het artikel daadwerkelijk beslist mee te nemen uit de winkel.

Voor de meeste klanten was het ook een zeer duidelijk systeem. Niet courant bij andere webwinkels, maar volgens mij wel klantvriendelijker, en milieuvriendelijker.
Ze zijn (of waren) er altijd heel duidelijk in dat je pas beslist om te kopen op het ogenblik dat je het gaat ophalen. Bestond ook al langer dan het internet, was aanvankelijk een systeem van bestelling in de winkel. Je koopt het aanvankelijk helemaal niet, je betaald het namelijk ook niet. Het wordt 14 dagen voor je klaargelegd, en je bent helemaal niet verplicht om het effectief af te halen. Het is inderdaad niet als andere web shops, maar die halen het geld onmiddellijk van je rekening en versturen het product naar je thuis.
Je sluit (in Nederland althans) een koop niet door de betaling, maar door akkoord te gaan ( dat kan zowel mondeling of schriftelijk) met een aanbod. Daarmee vormt zich een contract, waarbij de aanbieder een leveringsverplichting krijgt, en de afnemer een betalingsverplichting.
Het akkoord bij Collishop is er pas bij het afhalen in de winkel, dat betekent dat je je als klant nog altijd kan bedenken zolang je het product niet komt ophalen. Je hoeft dus helemaal niets te doen in geval je je bedenkt, je haalt het product gewoon niet af.

Dat staat zo in de verkoopsvoorwaarden en dat heeft niets met Nederland of België te maken.

Het is een perfect legale handelswijze en bovendien zeer consumentvriendelijk (je hoeft niets te doen als je je bedenkt) en zeer milieuvriendelijk want er wordt niets verstuurd tussen winkel en consument zolang er geen definitieve verkoop is.
Dus een regeling die alleen maar slechter is voor de consument is consumentvriendelijk ? :?
Wat is er slecht aan de regeling? Slechter dan wat?
je moet de online kant gewoon zien als een reservering. De effectieve koop gebeurt in de winkel.

Enkel bij thuislevering doe je een aankoop en betaling online.
In belgie ook, maar de bevestiging van je bestelling via email zegt heel duidelijk dat het product voor je zal klaarliggen, en dat je pas in de winkel hoeft te beslissen of je het echt wil kopen. Dit is welbekend en ik vermoed dat het regelmatig gebeurde dat mensen het niet gingen afhalen.

De 14 dagen "bedenktijd" bij verkoop op afstand is een bescherming voor de consument omdat je het product niet echt kan zien, alleen een foto. Misschien is het dan niet exact wat je wenst, iets andere kleur, te groot, te klein, te zwaar,... Als je het product in je handen hebt, kan je het beter beoordelen en is die "bedenktijd" niet nodig. 14 dagen is eigenlijk wat veel, maar de wetgeving heeft zich daar flexibel opgesteld naar de consument, ook al omdat het vroeger soms wat langer kon duren dat een pakje onderweg was.
Maar die 14 dagen is toch bedoeld als zichttermijn?

Je betaald dus niet online?
De 14 dagen bedenktijd is er voor online aankopen die bij je thuis geleverd worden. Bestel je online en ga je afhalen in de winkel dan heb je geen recht op die 14 dagen, dan kan je namelijk in de winkel alsnog weigeren om de goederen in ontvangst te nemen en de koop te ontbinden.
Bij coolblue zie ik ook optie afhalen in winkel en dan krijg je ook reservatie. In de voorwaarden van coolblue kan ik dan niets vinden over je retourrecht.

Collieshop werk ook met reservatie en volgens de wet betaal je dan in de winkel en heb je geen retourrecht. Het is verwarrend aangezien er dus 2 systemen door elkaar lopen.
Is dat dan de belgische coolblue?

In Nederland kun je namelijk wel gewoon online betalen en dan is het nog steeds een koop op afstand. Leveringsmethode maakt niet uit daarvoor.

Sws doet Coolblue overigens nooit moeilijk over retours. Zij snappen dat een stuk klantenservice belangrijker is dan de voorwaarden exact nakomen.

dit is wat zij hier aan voorwaarden daarover hebben staan:
6. Herroepingsrecht
Soms werkt het gewoon niet tussen jou en je product. In dat geval kun je het product binnen 30 dagen na ontvangst terugsturen. We sturen je een nieuw product of je ontvangt je betaling binnen 3 dagen terug.
‘Daarom’ accepteren we ook als reden.
https://www.coolblue.nl/algemenevoorwaarden

Nergens ook maar iets over afhalen.
Colruyt Group kon nooit echt concurreren met anderen met Collishop doordat ze hun personeel niet genadeloos uitzuigen zoals Bol en zeker Amazon doen. Zo waren de levertermijnen realistisch en moest je betalen voor levering. Iets wat tegenwoordig taboe is in een wereld waar alles onmiddellijk voor de deur moet staan en mensen niet begrijpen dat dat ook geld en moeite kost (maar niet voor die moeite willen betalen).

Ik kocht vaak zaken bij de Collishop omdat ik er altijd goede ervaringen mee heb. De enige webwinkel waar er geen gezever is met betrekking tot opeisen van garantie bijvoorbeeld, alleen Coolblue komt enigszins in de buurt (al zitten die uiteraard uitsluitend in elektronica).

Fijn ook dat iedereen gewoon aan het werk kan blijven.
De waarheid ligt natuurlijk heel anders.

België loopt al jaren achter qua internet verkoop op andere landen. Waar webshops in NL en DE al veel langer actief zijn en Nederlanders al veel langer online kopen is dat in België veel later op gang gekomen. Nederlandse webshop konden op die manier natuurlijk veel sneller groeien dan Belgische webshop.

Ander nadeel in België zijn de vakbonden, overwerk en werken tot bijv 24.00.
https://www.gva.be/cnt/dm...oor-nederlandse-collega-s

Daarvoor liggen de kosten in België voor de werkgever veel hoger. Daarnaast ist de kostprijs van een werknemer lees loon, belastingen, sociale lasten in België ook veel hoger dan in Nederland. Ook dat maakt dat België op dat gebied veel minder met Nederland kan concurreren.

Er zijn dus meer redenen waarom Belgische webshop minder succesvol zijn.
De waarheid ligt natuurlijk heel anders.

Je bedoelt: "dat is maar een deel van het verhaal"; het is natuurlijk een combinatie van de elementen die jij aanhaalt èn het feit dat Colruyt bekendstaat om zijn goede arbeidsvoorwaarden - die ongetwijfeld een heel stuk beter zijn dan bij de traditionele internet-giganten.
Of voorwaarden beter zijn weet ik niet. Wat ik zo snel kan vinden is dat werknemers daar ook niet altijd blij zijn: https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20200619_04995823

https://www.gva.be/cnt/oi...reigt-bij-colruyt-en-aldi

De internetgiganten moeten zich op papier natuurlijk ook aan de wet houden, praktijk kan idd soms anders zijn.

Maar moeten we dan niet allemaal naar onszelf kijken als we daar bestellen.
Reken daar meteen alle zzp'er bij die zogenaamd zelfstandig werken voor dpd, postnl en noem ze maar op, ook geen vetpot.
Je link uit 2001 lijkt me wat gedateerd ;)

De andere gaat over aangekondigde stakingen in Wallonië waar de plaatselijke vakbonden vonden dat het bedrijf wel wat mocht afstaan van de toegenomen omzet/winsten door Corona. Het zegt meer over de manier van werken van de vakbonden daar, dan over de arbeidsvoorwaarden an sich.
tja Collishop stamt uit 1983, echt "België loopt al jaren achter". Je kon het in de winkel ook bestellen, al jaren computers aanwezig daar.

Ne het verschil in webshops zit hem eerder in wetgeving en hoge belastingen op arbeid, en ook vrij hoog minimumloon.

In Nederland doe je een contract met 1 pakjesleverancier (bijvoorbeeld PostNL), heb je ineens 15M inwoners/mogelijke klanten, allemaal 1 taal, een wetgeving.
In België moet je alles in 2 of 3 talen maken, voor een afzetmarkt dat kleiner is (4M Walen, 6M Vlamingen, 1M Brusselaars). En met de regionalisering, ook nog aan verschillende wetgevingen beginnen te voldoen. En dan was er ook nog lang geen drive bij BPost om goed met pakjes te zijn (vrij duur vroeger).
Of je doet zoals Amazon, maakt het 1x in Duitsland, en stel het ook in Benelux voor leveringen. 1 webshop, >100M potentiële klanten?
België loop op internet gebied jaren achter is nog steeds van toepassing.

Internet bestedingen zelf al neem je aantal inwoners loopt achter met nl en be
Het heeft ook met de cultuur te maken.
Neem bijv marktplaats en 2dehands.be, wederom zelfs al neem je minder in inwoners het aanbod is maar een fractie van Nederland. Zoals eerder gezegd het begint met jongere generatie nu steeds meer te komen.

Je moet trouwens helemaal niet 2 of 3 talen, je kan je ook richten op de vlaamse of het waalse deel als je dat wil. Bpost idd ook voorbeeld van oude type overheidsbedrijf. Niet voor niets dat postnl ook gewoon in België bezorgd. Men heeft de boot gemist en probeert die nu in te halen. Ondanks dat blijven er nog steeds ondernemers investeren in dure bedrijfspanden, de klappen moeten in België nog komen.
Ik had ook de beste ervaringen met collishop, vind het een heel spijtige zaak dat ze stoppen. Ik realizeer me nu wel dat ik er vroeger vaak iets bestelde, maar dat het de laatste tijd minder werd, geen idee waarom, misschien omdat ze minder zichtbaar zijn.

Misschien was het stopzetten wel onvermijdelijk: als je op iets googelt krijg je automatisch links naar bol en amazon, maar de andere of betere shops moet je vaak naar zoeken.
Colruyt Group kon nooit echt concurreren met anderen met Collishop
Volgens mij wilden ze zelfs niet concurreren, het is meer een winkelketen die ook nog een website heeft dan dat het een webshop is.

Of er personeel al dan niet wordt uitgezogen, dat weet ik niet, maar ik weet wel dat Bol de verwerking van de bestellingen voor een flink deel heeft geautomatiseerd en gerobotiseerd. Dat drukt de kosten en verhoogt de doorloopsnelheid. Dankzij de robots heb je minder personeel nodig, maar het personeel dat nodig is voor het onderhoud en beheer van de robots, zal een beter salaris krijgen dan een orderpicker. Hoogwaardiger werk, dus een hoger salaris.
Ik vind het erg dat Collishop de deuren sluit. Wij in België krijgen altijd te horen dat we meer bij de lokale handelaars of lokale webshops moeten kopen, maar nu sluit de grootste webshop van België?! Het probleem was dat maar een zeer beperkt aantal mensen van het bestaan wisten van Collishop. Ze hadden tijdens de lockdown ook beter wat geld gestoken in reclame voor op TV zoals Coolblue en bol.com. Geen wonder dat die het beter doen.
Als je geen moeite meer steekt in de webshop kan je niet verwachten dat deze uit zijn eigen gaat openbloeien tot een website als die van de concurrenten. Ze hebben het geheel te danken aan hun eigen wat ik erg spijtig vind.
Als ze nu gaan sluiten, dan denk ik dat de financiele slagkracht al een tijdje penibel is. Dus tijdens de lockdown zal de sluiting al wel concreet zijn geworden.
Als ze nu gaan sluiten, dan denk ik dat de financiele slagkracht al een tijdje penibel is.
Dat geloof ik graag. Er werd weinig reclame voor de dienst gemaakt. Er hingen bv. zelfs geen advertentieposters of wat dan ook in de winkels (Collruyt). Als ze in de winkel zelf wat meer reclame hadden gemaakt voor de dienst had het er al helemaal anders kunnen uitzien.
Dus tijdens de lockdown zal de sluiting al wel concreet zijn geworden.
Ja de lockdown zal ook wel de druppel geweest zijn, maar toch... Ze hadden ook gebruik kunnen maken van de gelegenheid om het juist succesvol te maken als bv. een Coolblue, bol.com of Amazon van België. Wie in België kent de Collruyt nu niet?! De Collruyt Group is zeker allesbehalve arm. Ze hadden ergens wel geld kunnen vinden voor reclame.
Als je al ziet dat het niet meer gaat lukken, ga je er geen geld meer in pompen natuurlijk. Zo'n sluiting wordt niet van de een op de andere week duidelijk, dat speelt misschien al wel een jaar.
Die lokale handelaar die het hardst roept bestelt zijn schoenen ook gewoon in China, met een ommetje langs Italië waar ze er nog even een logo opstikken ofzo. Dezelfde handelaar die zijn winkels tot middernacht wou openhouden terwijl de rest van België in lockdown ging. Met een webshop die draait op Excel-sheets :)

Het probleem is eerder dat vele winkels en handelaars voledig de digitale revolutie gemist en genegeerd hebben de laatste 10 jaar. Ineens had elke frituur een afhaalsysteem nodig om nog te kunnen verkopen. Executed poorly in de meeste gevallen. Dan nu ook niet komen zeuren dat ik mijn frieten, medicijnen, vlees, taarten en bloemen ergens anders bestel waar ik gewoon kan gaan afhalen of het aan huis geleverd wordt.
Eigenlijk jammer. Colruyt is een van de grotere Belgische bedrijven en heeft een goede positie om een succes te kunnen maken van online webwinkel. Colruyt is een beetje internationaal (Benelux en Frankrijk) en hebben een eerder positief imago (milieuvriendelijk, prijsbewust, modern). Ze hebben er eigenlijk nooit veel reclame rond gemaakt zoals een bol.com, Coolblue of Amazon waardoor een beslissing als deze niet zo abnormaal is.

Zeer spijtig want op gebied van webwinkels staan we in België letterlijk nergens.
De dag van vandaag is Colruyt tegen vooruitgang, zo lag collishop een half jaar op zijn gat doordat het management niet wou dat men thuis werkte en zo kon maar een beperkt aantal medewerkers aan de slag. Mijn klacht werd officieus onmiddelijk behandeld na een zeer negatief facebook bericht, ze waren blijkbaar mijn pak "kwijt in hun magazijn". Officiel hebben ze pas maanden erna op mijn klacht gereageerd.

Ze blijven wel verder sukkelen via Dreamland, ...
Er waren wel meer shops met problemen, want op erg veel plaatsen lag de logistiek volledig in de knoop, niet alleen in de winkel maar ook bij toelevering. Is ook te verwachten als de grenzen sluiten, leveringen uit china stoppen, mensen ziek worden of in quarantaine moeten. Ik heb ook op een bestelling (belgische winkel maar niet bij collishop) 4 maand moeten wachten, via telefoon of email niemand te bereiken. Was sneller (en goedkoper) om rechtstreeks in china te bestellen.
De ColliShop heeft een vrij uniek concept waarbij je 101 dingen kan bestellen zonder dat je vooraf betaalt. Het wordt dan geleverd in de Colruyt en daar "beslis" je dan of je het alsnog koopt of niet. Vaak moet iemand van de winkel ook je bestelling in het magazijn ergens uit een rek gaan vissen.

De site heeft niet eens een mogelijkheid om een echte account te maken om het aankopen te volgen. Een bestelling annuleren gaat ook niet, zelfs als je ze mailt dat je iets niet meer wil reageren ze niet en arriveert het gewoon in de winkel.

Dit gecombineerd met vaak langere levertijden heb ik meermaals dingen besteld en nooit afgehaald omdat ze ondertussen bij Amazon goedkoper waren en gratis aan huis geleverd. Grappig om je bestelling dan nog 2 weken lang in het rek te zien staan :)
Collishop is een van de grootste en oudste webwinkels van België. De winkelketen werd in 1983 opgericht...
Maar dan waarschijnlijk als postorderbedrijf en niet als webwinkel. Een webwinkel is het pas als je online kunt bestellen en dat bestond voor, noem eens iets, midden jaren 90 gewoon nog niet.
Dat staat ook in dezelfde zin ;)
De winkelketen werd in 1983 opgericht en ging zich later specialiseren in een online aanbod.
Zelfs dat niet, het is ontstaan uit plaatsgebrek in de winkels en dus werd de catalogus in de winkel ter beschikking gesteld alwaar men kon bestellen. Bestellen van thuis uit kwam pas later.
Helemaal correct. In de eerste jaren was het bestellen uit een catalogus, deze zaken kon je dan aan huis laten leveren of laten leveren in je dichtsbijzijnde Colruyt winkel zodat je het daar kon gaan oppikken.
Jammer, altijd graag besteld. De levertijd van 3 dagen heeft me nooit gestoord, en het afhalen in de winkel vind ik als werkende mens handiger dan pakjes per post.
De beperkte ervaring die ik had met garantie was goed. (zonder morren geld terug gehad van een elektrische tandenborstel die stuk ging na een aantal maanden).

Bol.com vind ik veel minder plezant sinds ze een platform geworden zijn ipv een webwinkel...
Bol.com vind ik veel minder plezant sinds ze een platform geworden zijn ipv een webwinkel...
Je kunt ook zoeken op artikelen die door Bol zelf worden geleverd, kies voor "Select" bezorging. In Nederland kun je het vaak nog dezelfde dag in huis hebben. Ook 's avonds, wanneer je na een dag werken gewoon thuis bent.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee