https://economie.fgov.be/...erkoop/verkoop-op-afstandZowel de verkoop via het internet als de verkoop via catalogus, televerkoop en de verkoop per telefoon worden als verkopen op afstand beschouwd.
Twee noodzakelijke voorwaarden moeten vervuld zijn, opdat de bescherming van de consument van toepassing zou zijn:
1 het aanbod tot aankoop en de aanvaarding van dit aanbod gebeurt op afstand, dus zonder de gelijktijdige fysieke aanwezigheid van de onderneming en de consument, en
2 het systeem werd opgezet om doorgaans op afstand te verkopen (het sluiten van een overeenkomst via de telefoon of per mail met een onderneming die zoiets gewoonlijk niet doet; het maken van een afspraak bij de kapper, het reserveren van een bestelling bij de slager of bakker gelden dus niet als contracten op afstand).
Als je via een webshop koopt doe je dit op afstand en is er geen contact tussen onderneming en consument. De koop sluit je online.
Het afhalen in de winkel betreft uitsluiten de levering.
Het betreft hier duidelijk een webshop die gericht is op koop op afstand.
Als de winkelier dus in de voorwaarden iets verbergt dan afhalen in de winkel betekend geen retourrecht mag dat niet volgens de wet. Die voorwaarden zijn dan per definitie nietig ook al ben je er mee akkoord gegaan.
https://www.test-aankoop....ondere-gevallen-en-adviesje kocht een product of tekende een contract voor een dienst op een plaats die niet de verkoopruimte van de onderneming is: bij jou thuis (thuisverkoop), op het werk, in een openbare ruimte, in het openbaar vervoer, tijdens een excursie die een bedrijf organiseert om zijn producten te promoten of in de gewone winkel van de verkoper maar nadat je op straat werd aangeklampt.
Wat te doen als je van de aankoop wilt afzien?
Bij deze verkooptechniek gokt de verkoper op het feit dat je wordt overvallen en dat je daardoor minder kritisch bent. Vraag of je even mag nadenken en teken in geen geval onmiddellijk.
Maar zelfs wanneer je wel meteen zou hebben getekend, heb je 14 dagen bedenktijd om desgewenst af te zien van de aankoop.
ook in dit geval je kocht een product of tekende een contract buiten de verkoopruimte, ook dan heb je 14 dagen bedenktijd.
Verkoop en levering zijn apart te zien en niet zoals schijnbaar de genoemde webwinkels samen te zien.
Colieshop voorwaarden zijn idd vaag:
https://gdpr.colruytgroup...X_TC_COLLISHOP_WEB_NL.pdfanwezigheid herroepingsrecht bij bestelling: Wanneer de Xtra-klant een artikel via de webshop bestelde, geniet hij/zijeen bedenktermijn van 14 kalenderdagen nadat het artikel geleverd werd. De levering gebeurt op het ogenblik dat het artikel wordt overhandigd aan de Xtra-klant door de vervoerder bij een levering op een opgegeven (thuis)adres. De termijn van 14 kalenderdagen laat de Xtra-klant toe het gekochte artikel te beoordelen zoals in een winkel.
Men stelt bedenktijd die ingaat als het geleverd wordt op een thuisadres door een vervoerder. Afhalen in de winkel staat hier dus niet bij. Grote kans dat men zo denkt de wet te kunnen omzeilen.
Probleem is echter als men optie afhalen in de winkel aanbied men ook aan alle eu klanten moet verkopen. Een klant in Polen kan het product dan door een transportbedrijf laten afhalen in de winkel, daartoe is men volgens eu wetgeving ook toe verplicht.
Afwezigheid herroepingsrecht: Wanneer er sprake is van een reservatie van een artikel via de webshop of Klantendienst, genietde Xtra-klant geen bedenktermijn van 14 kalenderdagen na de levering van het goed. Eens de Xtra-klant in deze gevallen betaald heeft aan de kassa, kan hij/zijniet meer afzien van de aankoop. De koopbeslissing viel in de verkoopruimte van ColliShopwaar de Xtra-klant de mogelijkheid had om het artikel te inspecteren en om vragen te stellen aan medewerkers van ColliShopover de kenmerken en functies van het artikel. De Xtra-klant heeft hier dus geen herroepingsrecht.
Je moet dus nooit reserveren maar altijd kopen. In de winkel kun je dan alsnog kijken en retour via de winkel is volgens de voorwaarden ook gratis.
Sneaky.
[Reactie gewijzigd door bbob op 8 september 2020 09:26]