'Krappe arbeidsmarkt zorgt bij veel Nederlandse it’ers voor hoge werkdruk'

Bij een onderzoek onder 1800 it'ers gaf 38 procent aan dat ze de werkdruk als hoog ervaren, terwijl 7 procent de werkdruk zelfs té hoog vond. Een ruime meerderheid van hen wijst naar onderbezetting als oorzaak.

Met name it'ers die securityspecialist zijn ervaren een hoge werkdruk: 14 procent vindt deze te hoog. Bij de it-sector 'advies' geven de minste respondenten aan te hoge druk te ervaren: 3 procent. Bij 'Ontwikkeling' ervaart zo'n 7 a 8 procent een te hoge werkdruk, net als bij 'Beheer'. Bij leidinggevenden gaf 55 procent aan dat er sprake was van een hoge of te hoge werkdruk. Bij niet-leidinggevenden was dat 40 procent.

De cijfers blijken uit het Salary Survey van AG Connect, Berenschot en de Koninklijke Nederlandse Vereniging van Informatieprofessionals. Van de 1800 ondervraagden gaf 67 procent aan dat als er sprake was van hoge werkdruk, dit door onderbezetting kwam. AGConnect legt daarbij de link met krapte op de markt voor it'ers. Daarnaast noemde 47 procent een onrealistische planning als belangrijke oorzaak.

Bijna een derde verwacht dat er de komende vijf jaar krapte op de it-markt blijft bestaan. Het UWV lijkt hen gelijk te geven: ondanks de oplopende werkloosheid blijven er in de it de nodige kansrijke beroepen. Het UWV noemde vorige week met name BI-specialisten of data-scientists die SQL of Python beheersen, datawarehouse-ontwikkelaars, programmeurs die talen zoals Java en C# beheersen of gespecialiseerd zijn in .NET, clouddiensten, apps of het web, netwerkspecialisten technische infrastructuur, systeemontwikkelaars, testdevelopers en securityspecialisten.

Van de it'ers gaf 10 procent bij het onderzoek aan actief op zoek te zijn naar ander werk. Iets meer dan zestig procent zoekt niet actief, maar staat wel open voor een verandering van baan.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

20-08-2020 • 18:25

407 Linkedin

Reacties (407)

-14070392+1209+229+30Ongemodereerd152
Wijzig sortering
Als bedrijven nu eens mensen boven winstmaximalisatie prefereren kan deze situatie niet ontstaan. Het onderzoek geeft zelfs al een oplossing aan. Zo te lezen staat de meerderheid open voor verandering. Maar dan moeten die kansen wel actief aangeboden worden. Investeren in je medewerkers is investeren in de toekomst.

[Reactie gewijzigd door et36s op 20 augustus 2020 18:46]

Veel IT'ers zijn "masochistisch" alleen zien ze het zelf niet. Veel overwerk, veel uren, zelfstudie, thuislab etc. etc.

In heel veel andere beroepen zie je dit niet, maar omdat veel IT'ers "computers" als hobby hebben gehad zie je dit veel terug.

Edit: Dit is wel een eyeopener.
https://www.usenix.org/co...ram/presentation/lehtonen

Ik raadt iedereen met het idee "je werk moet je passie zijn" dit even te kijken.

[Reactie gewijzigd door Sandor_Clegane op 20 augustus 2020 23:26]

Ik ben freelancer, maar maak me ondanks die positie nog wel veel schuldig aan onbetaald overwerk. Meestal puur door een innerlijke “drive”, omdat ik persé iets op een bepaalde dag afgerond wil hebben (niet eens een eis van mijn klant). Toegegeven dat kost energie, kan stress opleveren en is iets waar ik mee moet oppassen. Vooral omdat ik ervan overtuigd ben dat stress gevaarlijk is.

Tegelijkertijd besteed ik ook regelmatig wat tijd aan eigen projecten, vooral in periodes van minder werkdruk. Eigen projecten geven me nooit stress en zijn eerder een soort ontspanning voor me. Maar zijn ook een soort van zelfstudie en ik geloof echt dat je in de IT altijd jezelf zal moeten doorontwikkelen om relevant te blijven.

Een punt dat meespeelt in mijn motivaties voor het overwerk voor de klant, maar ook om aan eigen projecten te werken (een vorm van zelfstudie) is dat ik geloof dat er volgend jaar een zeer grote economische crash zal plaatsvinden en dan hoop ik wel verzekerd te zijn van werk of makkelijker een werkplek te vinden dan mijn conculega’s in het vakgebied.

[Reactie gewijzigd door MacWolf op 21 augustus 2020 08:22]

Zelf ook freelancer dus ik snap je redenering, maar onbetaald overwerk doe ik niet meer (tenzij ik iets moet fixen dat ik zelf kapot gemaakt heb natuurlijk). Mijn loodgieter werkt ook niet gratis voor zijn klanten, dus ik zie niet in waarom ik het zou doen.

Ik heb zelf enorm veel tijd gestoken om nieuwe dingen te leren, experimenteren in mijn homelab enz... maar uiteindelijk werd ik er in. loondienst niet meer om betaald. Toen heb ik 5 jaar geleden uiteindelijk besloten om freelancer te worden. Ik ben wie ik ben, ik weet dat ik die knop in mijn hoofd niet zomaar kan afzetten, dus toen heb ik beslist dat ik er beter zelf goed geld aan kan verdienen ipv. mijn werkgever ;-)

Ik weet ook dat ik dit niet eeuwig ga volhouden, ik ben nu 41, ik zie mijzelf op mijn 50ste niet meer mee zijn met alle nieuwe technologie (het wordt nu al moeilijk). Ik hoop gewoon dat ik daartegen genoeg heb verdiend om het wat rustiger aan te doen (en misschien een zaak uit te grond te stampen die niets meer met tech te maken heeft, en waar het wat "rustiger" is).

de werkcultuur in IT is gewoon te toxisch geweest, en ik hoop dat de jonge generatie ondertussen doorheeft dat veel zaken die onze generatie als "normaal" ervaarde in de sector echt niet gezond is. Nee, je hoeft echt niet 20 hobbyprojecten op je CV te hebben om recht te hebben op een job in IT. Nee, je hoeft niet die "coding ninja" of "10x engineer|" of "1%" te zijn, de meeste bedrijven opereren echt niet op de schaal van Google of Facebook in tegenstelling tot wat de CloudNative Foundation je wilt laten geloven ;-). Nee, IT is niet een "mannenwereld", vrouwen hebben wel degelijk ook interesse in een carriere als IT'er en hebben evengoed recht op een job in die sector zonder tegenwerking te krijgen, of omdat ze na hun uren meer met hun gezin bezig te zijn ipv in hun homelab gratis extra ervaring op te doen.

Ambitie is goed, maar je mag je niet laten uitmelken. En als je er toch geen probleem mee hebt om uitgemolken te worden, doe het dan als freelancer zodat je er tenminste goed voor betaald wordt ;-)
Hej,

Ik herken veel in jouw verhaal.
Heb mijn bedrijf nu 15 jaar en vooral in het begin krijg je te maken het het zogenaamde warme netwerk.
Je wilt klanten werven, maar gaat dan flink over je eigen grens. Om aardig gevonden te worden?
Bovendien weet je niet wat een billijke prijs is als vergoeding.
Dat komt allemaal later.

Ik heb avonden bij klanten gezeten om iets te fixen. De volgende dag was ik kapot, maar het was wel gelukt.
Heb ook op een gegeven moment besloten om geen werk meer aan te nemen van grote bedrijven.
Dus alleen maar kleine bedrijven, zzp-ers en particulieren. Gewoon ter bescherming van mezelf en om nog een leuk leven te hebben :)

Als ik weet dat klanten een kleine portemonnee hebben, regel ik meestal wel iets.
Maar ook daar moet je weer voor waken dat er geen misbruik van wordt gemaakt.
En proberen werk en privé gescheiden te houden.
Ik ben ook gestopt met gratis werken.

Ik dacht ook dat ik gewoon mijn werk van die dag wou afwerken.
Maar werk geraakt nooit echt af, er is altijd iets anders dat je kan doen, zodra het één gedaan is doe je toch het andere.

Je moet op je gezondheid letten.
Af en toe stoppen en aan iets anders denken.
Voor diezelfde reden ben ik gestopt met meetings te accepteren over de middag.
Ik had geen problemen om te eten tijdens die meetings, maar je hebt dan ook geen pauze dat je hersenen even rust geeft.

Ik probeer nu smiddags naar een sportcentrum te gaan, en doe 1 uur sport en ga dan terug naar men werk; Ongelofelijk verwekkend. Ik voel me veel beter.
Ik was daar heel erg schuldig aan. Zowat dagelijks deed ik na werk nog zelfstudie thuis. Wilde niet onderpresteren t.o.v. mijn collega's. Uiteindelijk maakte ik de fout door continu meer werk te verleggen dan anderen in dezelfde tijd, met als resultaat: een burnout. Ken velen collega's die hetzelfde hebben ervaren of dat op dit moment ervaren. Heel erg herkenbaar dus.

Inmiddels ben ik al jaren ZZP'er en heb mijn eigen bedrijf in de IT-sector. Sindsdien gaat dat stukken beter en heb ik ook geen burn-out meer gehad.
Guilty as charged. :) Werk vult altijd de beschikbare tijd, dus er komt nooit een eind aan hoe snel je ook werkt.

En mensen denken niet van: Oh laat ik @thesinsher nu maar eens niet vragen, want die heb ik de afgelopen 10 keer al gevraagd. Die denken: Hey laat ik hem/haar/x maar weer vragen want toen was het zo geregeld.
Herkenbaar. Je maakt je wel onmisbaar zo.
NIemand is onmisbaar en zou dat ook niet moeten willen zijn.

Over 11 dagen zit ik 20 jaar in de professionele IT en je moet nooit vergeten om je eigen gezondheid denken, want gemiddeld genomen is werk nooit af.
Natuurlijk als je net start is 't iets anders, dan moet je gewoon op snelheid komen en daar heb je doorgaans iets meer voor tijd nodig, maar dat is logisch.
Als je in zo een situatie beland heb je het echt al veel te ver laten komen.
Ach je bent jong enzo..... Het is gemakkelijk om af te geven, dat snap ik en zie ik. :)
Vooral maar jong blijven dan ;)
Als je jong bent probeer je te overcompenseren.
Ik deed dat ook toen ik jong was, maar had niet door dat ik al mijn vrienden en sociaal leven aan het verliezen was. en die heb je nodig voor gezond te blijven in het leven.

Eigenlijk zijn we elkaar aan het aansteken door onszelf continue te meten met andere collegas (een soort van wedstrijd dat we toch niet kunnen winnen).

De enige winnaar zijn de bedrijven.
Ik zie het veel om mij heen gebeuren. Ik doe niet mee aan die cultuur . Moet wel zeggen dat het gemakkelijk is om over te werken als je thuis werkt (coronatijd).

Zelf ervaar ik die druk niet. Ik zeg dan; jullie bepalen prioriteiten voor oplossingen. Als je dan tegen mijn advies het toch door wilt laten gaan, dan moet je ook op de blaren zitten. En ook beloftes maken die je niet waar kan maken (meestal zonder overleg) is ook dus niet mijn probleem.

Meestal denk ik verder wel mee hoe we waarde toevoegen met zo min mogelijke it inzet.

Daarbij gezegd, zijn veel iters perfectionisten en gekoven in hoge xode kwaliteit welke vaak alleen gebaseerd zijn op communitystandaarden e.d. Men begrijpt niet dat dit geen silver bullet is en niet in alle fasen van een bedrijf werken. Door die processen vetraagt deliverables aanzienlijk en zorgt voor onnodige werkdruk en geldverspilling.

Security is overigens wel een andere tak, welke veel meer ad-hoc is wanneer het gaat om problemen oplossen en is veel meer tijdsafhankelijk.
Om heel eerlijk te zijn, en ik zeg niet dat jij dat doet begrijp me niet verkeerd, leidt dit vaak tot een bepaalde apathie. En om heel eerlijk te zijn wil ik zo niet werken want op een gegeven moment leidt het tot frictie en een gevoel van vervreemding. Dit kun je volgens mij wel een tijdje doen maar het geeft een bepaald soort van achtergrondstress.

Denk ik hoor. :)
Ik begrijp je niet verkeerd. Maar ik denk dat men hier wat te bang voor is. Juist is het hele idee van je grenzen aangeven maar ook je mede collega’s op hun verantwoordelijkheid wijzen om een betere werkplek te creëren welke beter in balans is. Een apathische houding is natuurlijk niet een goed idee. Ik vind dat je best wel mag zeuren af en toe, maar gros zou wel gewoon constructief moeten zijn en een doel hebben.

Ik snap als je zegt dat je het een tijdje doet dan vooral achtergrondstress word, maar dat is dus juist wat niet moet gebeuren. Ook is het zo dat dit niet betekent dat je helemaal niet flexibel kan zijn. Het ideaalste zou zijn om een goede wisselwerking te hebben, en gezond is daarbij dus ook je grenzen aangeven.

In gevallen waar er geen wrik meer zit door een te ver doorgeschoten verhouding is vertrekken en ergens anders wat zoeken. Wel reflecteren of je iets anders beter had kunnen doen. Eventueel coaching/break nemen.

Ik merk vaak dat deze situaties voorkomen door onervaren directe managers en geen openheid van zaken. Dat geld ook voor werknemers.

Uiteindelijk trek je aan het kortste eind. Geloof me, ook je baas is jouw klant. Daarom ook proberen het zakelijk te zien. Dat maakt het gewoon makkeijker en minder emotioneel.

[Reactie gewijzigd door gitaarwerk op 23 augustus 2020 19:49]

Leuk dat je nog even reageert, ik bedoel ook niet dat het niet goed is om je grenzen aan te geven maar meer dat je een gevoel krijgt van het niet "in control" zijn van de uitkomsten van je werk. In mijn optiek leidt dit vaak tot houdingen van: "je doet maar, ik heb het aangegeven en als je niet wilt luisteren....." E ndat schaar ik ook onder een apathische houding.

Ik heb het zelf ervaren waarbij ik het idee kreeg dat ik niet het beste kon leveren waarvan ik zeker wist dat het objectief gewoon beter zou zijn en waartoe ik in staat zou zijn. Op een gegeven moment ben je daar gewoon klaar mee. Tenminste in mijn geval wel en ik heb het bedrijf dan ook gedag gezegd.

Verantwoordelijk zijn voor je werkzaamheden en dan ook het bijbehorende mandaat en vrijheid krijgen is een groot goed.

Werken is redelijk complex. :)

[Reactie gewijzigd door Sandor_Clegane op 23 augustus 2020 20:08]

Het is een interessant topic hoor, dus is het wel leuk om erover te hebben. Maar je hebt een punt. Ik denk dat het ook wel de manier van brengen is. Het is dan ook wel aan de leidinggevende/manager te bepalen hoe hij/zei er mee omgaat. Het hangt wel een beetje af van de situatie. Als je het ergens niet eens mee bent, en je geeft jouw advies, kun je zeker wel zeggen: "Ik zou het niet zo gedaan hebben, en wel hier hier en hier om. Doe je dit toch, dan zul je XYZ tegenkomen. Wellicht moet je het zelf ondervinden of ik moet jouw/jullie hierop vertrouwen. Kom je inderdaad XYZ tegen, dan kunnen we ook afspreken dat je het de andere keer op mijn advies doet :Y)" En dan kan je best zo je adviezen uiten, maar geef je andere ook de ruimte om te falen. Maar verschil zit 'm dat je direct de opvolging hiervan aangeeft, en dan wil je niet zeggen dat je het van je af schuift.

In een ander geval dat je manager wel pushed, en herhaaldelijk niets met jouw feedback doet, dan mag je best hard zijn, want dan is het gewoon een flapdrol. En dan kan je dus drie dingen doen; 1 waarschuwen (of doen) om om hem/haar heen te gaan en de meerdere inlichten hierover (nooit een slecht idee), 2 lekker in zijn eigen sop laten gaar koken, want jij hoeft zelf niet de dupe van te worden van slecht management gedrag. 3 zelf vertrekken.

In jouw voorbeeld; correct. Ik heb daar momenteel ook last van. Maar ik heb nu zat argumenten om er tegenin te gaan. En merk nu dat ze ook meer gaan luisteren. Soms frustrerend hoe het loopt, maar geeft ook mogelijkheid tot zelfreflectie. Waarom luisteren ze niet naar je. Dat leren verbeteren is ook belangrijk in een volgende stap. Ik ben hier zelf overigens heel open in naar mijn leidinggevende; Voorbeeld is dat ik zie dat ze een paar dure mensen hebben aangenomen voor een bepaald stuk van het process te verbeteren, waar ik meerdere malen verteld heb dat ik hier ook ervaring mee heb en daarbij mijzelf, andere developers en ook bedrijf mee beter kan maken. En dat heb ik ook kunnen kwantificeren. En dus volgehouden om dit te willen doen. En binnenkort is hier vervolg op,...hopelijk met positief resultaat :Y)

Het is wel zo echt dat je moet leren mondig te zijn. Soms tot aan vervelends toe. Echter is het niet apatisch, als je maar wel echt wilt voor het juiste doel, en dat is meestal niet alleen jezelf. Iets met win-win enzo :+
Jep en dan kan je ineens niet meer slapen - pak je pillen om te slapen of erger wat sterk bier en voor je het weet ben je fysiek een wrak, krijg je pancreatitis val je in een coma en mag je +8 maanden revalideren om daarna weer ingezet te worden in dezelfde job met dezelfde hoge verwachtingen want ... je bent nu terug OK toch ?
Damn, dat van dat sterk bier herken ik wel. Kijk het filmpje even wat boven heb gelinkt. Wisdom.
Bedankt voor het posten van deze link! Had em even in m'n watch later gezet en heb het net gekeken voordat ik een rapportage voor een klant ging maken. Dat ga ik nu dus niet doen maar lekker languit op de bank de voorbeschouwing van F1 kijken.

Veel dingen wist ik al (onder bewust) maar een aantal dingen waren voor mij wel een eye opener. Vooral het demand VS cost verhaal.

[Reactie gewijzigd door Sc0tTy op 30 augustus 2020 14:00]

Graag gedaan. Tja, if the cost is zero, demand is infinite.

Have fun!
Mijn ervaring met solliciteren bij Nederlandse bedrijven ivm Belgische bedrijven is dat ik geleerd heb dat niet alleen het learn-on-the-job minder leeft bij Nederlandse bedrijven maar dat er ook een groot verschil is in verloningspakket.

Ik zal beginnen met eerst het duidelijk voordeel te vernoemen die je in NL krijgt: meer nettoloon. Maar als je kijkt naar al de extralegale voordelen die je in België krijgt, verdwijnt dat voordeel wel snel.

Andere voordelen in BE:
- Training, in NL willen bedrijven wel investeren in training voor je maar dan heb je een wettelijke plicht om er x aantal tijd te blijven of je moet het/een deel terugbetalen. Die verplichting heb je in BE niet.
- Bedrijfswagen + tankkaart. In NL heel zeldzaam tenzij nodig voor de job en heel strict gecontroleerd door fiscus. In BE wordt er mee gegooid (en is ook een duidelijk probleem in het verkeer en onze luchtkwaliteit)
- Hospitalisatieverzekering e.a. Verzekeringen die zowel in binnen als buitenland gelden. Zelden in NL
- 13e maand, naar mijn ervaring ook niet zo prevalent in NL.
- Minstens dubbel zoveel vergoeding voor gereden kilometers.
- Minder werkuren. In NL is 40-uren week de normaalste zaak. In BE eerder uitzonderlijk.
- Meer verlofdagen. 39 dagen bij 40-uren week. 24-26 is gemiddeld. In nl mag je al blij zijn met 21 dagen heb ik de indruk. Ik denk on BE ook meer feestdagen
- andere: maaltijdcheques, ecocheques, simkaart en telefoon en hier en daar ook unieke voordelen zoals kortingen, winstbonus, sportabo...

Ik vind dat ze in nl wel snel verandering mogen brengen zodat jullie eerlijker vergoed worden. Zeker nodig aangezien jullie jullie blauw betalen aan huishuur.
Dit kan ik enkel maar bevestigen, Ik werk in een bedrijf dat in beide landen (BE en NL) een vestiging heeft.
Mijn Nederlandse collega's krijgen minder vakantie en extra voordelen en toch werken wij aan dezelfde projecten en dezelfde uren.

Waar we nu naar mijn mening ook goed voor moeten opassen is dat je als developer niet meerdere jobs tegelijk doet!
Vaak is het zo dat ik zowel als junior, een architectuur moet maken, Devops moet doen, het design moet maken en noem maar op terwijl ik eigenlijk een contract getekend heb om code te schrijven...
Vaak is het zo dat ik zowel als junior, een architectuur moet maken, Devops moet doen, het design moet maken en noem maar op terwijl ik eigenlijk een contract getekend heb om code te schrijven...
erhm, volgens mij snap je dan nog niet helemaal wat de markt doet. Ik heb overigens nog nooit een developer gehoord die zegt: "behandel mij maar als type-aapje" of "Ik kom hier alleen om code te kloppen".

Het is juist goed om direct met deze dingen in aan aanraking te komen, zeker met de DevOps mentaliteit. Geeft je veel sneller inzicht in waar dingen in de stack zitten, hoe ze gebruikt worden en wat er gebeurt als iets stuk gaat en dus, waar moet ik iets fiksen.
Een wettelijke plicht om te blijven? Ik ken wel verhalen dat in die richting, maar wettelijk? Contractueel zal het vast wel afgesproken worden, maar ik zou het raar vinden dat het bij wet geregeld zou zijn dat je vast zit aan een werkgever omdat die je cursus betaald.

Misschien iets dat alleen in de I(C)T speelt...

Als mijn werkgever wil dat ik door het hele land cross, al is het maar incidenteel of een enkele keer per week waardoor 'bedrijfsregels' niet accepteren dat je daarvoor een leaseauto krijgt, dan mag de werkgever dat ook gewoon regelen. Of 40ct/km aftikken, dat mag ook :). Geen auto/degelijke vergoeding? Geen zakelijke kilometers :).

Andere details en extra's zoals een telefoon/laptop van de zaak of een abo op een sportschool kunnen mij gestolen worden. Ik heb zelf al die apparaten al en hecht daar 0 waarde aan. Een werkgever die dat ziet als 'extra' loon in natura om het maandloon maar lekker laag te houden laat ik lekker schieten.

Vakantiedagen is gewoon een onderhandelproces. Als ze jou graag willen hebben dan kun je dingen eisen. Een bedrijf die zich vastklampt aan zelfopgestelde bedrijfsregels of 'volgens de CAO is dit de max' en daardoor niet meer dan een bepaalde schaal uitbetaald of meer dagen geeft is een no-go.
Er is geen max, die bestaat niet.
Klopt dat extralegale voordelen vooral in voordeel zijn van het bedrijf. Maar naargelang wat je kan gebruiken kan het ook aardig wat voor jou opleveren.

Ik heb ook geen behoefte aan een mobieltje dat niet mijn eigendom is, maar mij de kosten besparen van auto onderhoud enzovoort vind ik zeker een win voor mij.

Ik kan mij vergissen over het wettelijk aspect van die studiekosten. Ik zag het wel vaak in het contract staan en andere bedrijven horen praten over het overnemen van die studiekosten.

Wat mij wel verbaast is dat je geen laptop van het werk wilt? Dus gewoon je eigendom verslijten voor je werkgever? Of er een vergoeding voor vragen als compensatie dan?
Het is niet dat ik geen laptop zou willen, ik heb (ondanks geen ICT baan) ook een laptop van het werk. Maar deze is voor het werk, en ik heb hier persoonlijk niks aan omdat ik zelf al laptops (en daarbij beter spul) heb. Een mobieltje is hetzelfde werk. Als de baas wil dat ik bereikbaar ben is prima, maar regel dan een mobieltje of deel mee in de kosten (een vergoeding van 10 euro per maand ofzo).

Een werkgever die zegt "Ja, je vind het loon relatief laag, maar daar zit wel een telefoon, een laptop, een abonnement van de sportschool, gratis fruit op het werk' en meer van dat soort dingen... daar heb ik geen boodschap aan. Als ik op straat kom te staan kan ik alles weer inleveren en kijken instanties enkel wat het loon was aan het einde van de maand.

De laptop is voor het werk, als het al halfbakken beveiligd is kun je het zo mogelijk alleen maar gebruiken om mee te internetten. Ik doe privé wel wat meer zaken dan alleen dat.

Dat je verder aangeeft dat het contractueel geregeld is dat studiekosten op een bepaalde wijze moeten worden betaald (door in dienst te blijven of bij vertrek (een deel) te betalen) kan ik mij goed voorstellen. Maar dat is niet bij wet geregeld.
Sommige dingen heb je in je loopbaan natuurlijk wel wat aan, maar iets specifieks voor mijn huidige werk of werkgever ga ik mij niet voor aan de ketting laten leggen.
Al is dat laatste zo mogelijk alleen een gedachte die speelt als je misschien aan een switch zit te denken.
Aan andere kant, in België moet je werken met Belgen :)

Maar even zonder gekheid, twee landen vergelijking gaat nooit op. Als je vergelijkt met Zwitserland, verdienen we heel slecht hier, als je vergelijkt met Oost Europa verdienen we heel goed.

België heeft andere vergoeding regels dan Nederland. Net zoals België andere regels heeft op gebied van verzekering (je moet elke keer als je naar huisarts gaat, zelf x bedrag betalen, terwijl in NL onderdeel van je zorg verzekering is), andere regels op gebied van ziek melden (je hebt elke keer als je je ziek meld, moet je een briefje van de huisarts halen), etc etc.

*MM99 heeft ruim twee jaar in België gewerkt*
Aan andere kant, in België moet je werken met Belgen :)
Klopt, en daarvoor kopen ze ons om. Anders blijft hier geen kat ;)

Ik denk dat buurlanden vergelijken juist wel logischer is dan, aangezien concurrentie met mekaar sterker is dan met een land dan zovele meer kilometers verder ligt. En zo voorkom je ook dat er een uitstroom is van capabele mensen, vooral omdat de taal grotendeels hetzelfde is. De kosten om te leven in Zwitserland zijn ook helemaal anders dan bij ons, en het loon daar is navenant om dezelfde levenskwaliteit te kunnen garanderen.

Maar ja, zoals ApexAlpha zegt: het is gebaseerd op mijn ervaring. Desalniettemin was ik toch geschrokken van het verschil van aanbiedingen.
Ik denk dat al deze vergelijkingen waar bij Tweakers hele regio's en landen met elkaar vergelijken eigenlijk een beetje nutteloos zijn. Het spijt me zeer, maar jij spreekt nu over je eigen ervaring. In het beste geval is dat 5 NL bedrijven en 5 BE bedrijven. Maar dat zegt nog steeds niets over de situatie. Het enige dat je kan zeggen is dat het verschilt per bedrijf.

Als ik jou rijtje afloop over de 'voordelen in België', dan heb ik ik die allemaal. Maar dan wel met hoger netto loon in Nederland... Wellicht behalve hospitalisatieverzekering. De Leasebak heb ik zelf afgewezen omdat ik er geen behoefte aan heb, geef mij maar nóg wat nettoloon erbij. Oh ja, en een goed pensioen ;) i.p.v. een korting op sportabbo dan wellicht.

Dus ik denk dat het gewoon per bedrijf verschilt, zowel in België als in Nederland...

p.s. ecocheques?

[Reactie gewijzigd door ApexAlpha op 21 augustus 2020 09:10]

Ecocheques, wist ik ook niet, maar dat is een soort van verkapte inkomsten/subsidie vanuit de overheid om bepaalde dingen te kopen. Moet je per jaar opmaken als ik me niet vergis.

Het is letterlijk een waardebon van de overheid voor het aankopen van spullen.
Dat is een bedrag van €250 euro dat je per jaar krijgt. Dit kan je enkel uitgeven aan ecologisch verantwoorde producten (bedoelt voor aankoop van planten, zuinige verlichting en andere elektronica, waterbesparend kraanwerk, ..).
Al is het afhankelijk waar je ze besteed, bij sommige winkels koop je heroplaadbare batterijen van € 10 en € 240 iets totaal niet milieuvriendelijk en kan je het volledige bedrag afrekenen met de ecocheques. Al is dit wel steeds minder mogelijk tov enkele jaren geleden.
Van al dat gedoe met die cheques worden alleen de uitgevers van die dingen beter.
Waarom niet die zelfde bedragen op je rekening storten met een andere fiscale code, zodat het een belastingvrije som is ?
De overheid zou niet moeten bepalen wat je met je loon moet kopen.
Wat bedoel je precies met:
Andere voordelen in BE:
zijn dat dingen die je in België wel krijgt? Ligt denk ik ook aan je werkgever en welke sector je zit, ik kan er namelijk een aantal wegstrepen. Bepaalde dingen komen ook door belastingregelingen.
Ik vind dat ze in nl wel snel verandering mogen brengen zodat jullie eerlijker vergoed worden. Zeker nodig aangezien jullie jullie blauw betalen aan huishuur.
Dat laatste is zeker waar ;). Ook hier zit er echter een verschil in werkgever, regio en sector.

Mag ik vragen wat een gemiddelde vacature zou zijn als je in België gaat solliciteren?
Uiteraard ligt het ook aan werkgever en sector, maar de meeste voordelen die ik vermeld heb, krijg je hier wel vaak. Geef je dat niet, dan vind je moeilijk medior+ mensen. Er is hier ook een groot tekort aan ervaren mensen in verschillende IT velden. Laatst hoorde ik van enkele bedrijven dat hun devops vacature al langer dan een jaar openstaat. Ik solliciteerde er om te checken of het probleem bij hen lag, en merkte dat ze niet belachelijk hoge skills vroegen in belachelijk veel dingen. Ik kreeg een interessant voorstel aangeboden terwijl ik nog aardig wat ervaring nodig heb om me echt een gemiddelde devops profiel te kunnen noemen. Er was genoeg ruimte voor learn it on the job.

Wat bedoel je met gemiddelde vacature? Wat ze vragen van studies en skills?
En "hier" is dan België?

Met gemiddelde vacature bedoel ik dus wat ze in de omschrijving hebben staan aan werkzaamheden, benodigde skills, secundaire voorwaarden en verloning.
BE ja.

Hangt er sterk vanaf waarvoor je solliciteert. Zal niet veel verschillen met NL bedrijven hoor wat betreft de benodigde skills, maar ik denk dat ze hier wel ouderwetser zijn en toch bachelor/master vereisen, hoewel die studies meestal nutteloos zijn voor het werk dat je moet doen. En daar kan ook overtuigingskracht nuttig zijn.

Zoals ik al in een eerder bericht zei, zijn de meeste extra's die ik vernoemd heb standaard bij de meeste IT bedrijven of bedrijven met een degelijk IT departement (naar mijn ervaring). Auto willen sommige bedrijven niet geven uit ecologische overwegingen, maar ik vind dat die keuze bij jou moet liggen. Er zijn hier en daar dan wel verschillen in de hoeveelheid: 7 of 8 euro maaltijdcheque per dag? categorie 1 of 2 auto, 75-150 euro netto thuiswerkvergoeding enz. Maar bij privébedrijven er is meestal wel onderhandelmarge.

Sommige dingen staan vast in de wet: 20 + 19 adv dagen bij 40 uren per week. €0,3653/km kilometervergoeding,...

Bij universiteiten moet je hier zeker niet solliciteren. Ik heb bij de unief van Leuven gesolliciteerd en man... betalen die hun IT-ers slecht...
Mijn dochter had dezelfde ervaring bij het soliciteren voor een IT job bij de KUL.
Ze vroegen een masters diploma voor de job van Windows systembeheerder en ze wilden daar een hongerloontje voor betalen, en er waren ook geen xxx cheques, firmawagen, en dergelijke.
Ze heeft er feestelijk voor bedankt
Dat hangt allemaal af waar je werkt als je pech hebt en in een of ander verlieslatend departement in onderzoek terecht komt moet je continue onbetaalde overuren presteren immers we zitten toch allemaal in de shit! En het spijtige is met al die moves naar cloud, devops en agile en blablabla moet iedereen zowiezo verschillende functies invullen. Wat er weer voor zorgt dat je meer met minder zal moeten doen. We graven continu ons eigen graf
Juist en niet juist vind ik. Tuurlijk zijn er ook veel falende bedrijven. Ik zat er tot vandaag bij eentje die compleet faalde in management en de ceo overal aan micro management deed. Je moet dit doen en die technologie gebruiken... En maar niet realiseren dat er zoveel faalde in het bedrijf door die keuzes.

Soms moet je bij een slecht bedrijf beginnen om zo te kunnen switchen naar een beter bedrijf zodra je voldoende ervaring hebt.

Het klopt wel dat en'en it-er almaar meer en meer moet doen, zeker als devops profiel. Maar die worden gemiddeld ook een stuk beter betaald dan een system engineer. En werken in de cloud kan ook veel voordelen hebben hoor. Gedaan met 24/7 standby zijn om 's nachts naar een datacenter te rijden om daar een RAID issue op te lossen :). Het heeft zijn voor- en nadelen. Ik ben meer voor hybride of Multi-cloud approaches
Als, als, als. Als mijn vader een koning was was ik een prins.

Het feit is dat bedrijven niet gestart worden omdat mensen het nou zo prettig vinden met anderen samen te werken. Bedrijven worden gestart om geld te verdienen. En daarbij is het feit dat mensen bij de meeste (grote) bedrijven
als netto geldkostende entiteiten worden gezien. Dit is ook op te maken uit 't feit dat mensen waar mogelijk wegbezuinigd worden.

Je zegt investeren in je medewerkers is investeren in de toekomst. Wiens toekomst is dat exact? Dat van de werknemers? Of van het bedrijf? Die 2 zijn namelijk niet hetzelfde.
Het antwoord zal veel zeggen over de reële haalbaarheid van zulke ideeën.

[Reactie gewijzigd door Jeanpaul145 op 21 augustus 2020 00:57]

Wat, gelukkig, steeds meer bedrijven zich beginnen te realiseren is dat wanneer je investeert in je werknemers je daardoor ook investeert in je bedrijf en het welzijn en de toekomst van dat laatste.

Hoog verloop van werknemers is namelijk veel ongezonder voor het bedrijf en kan het bedrijf alleen maar meer kosten aan inwerktijd, training etc.

Als je die kosten in plaats daarvan gebruikt om het zo fijn mogelijk maakt voor je werknemers dan blijven ze sneller en zijn ze meer tevreden.

Het oude gezegde, “je vangt meer vliegen met honing dan met azijn”, gaat hier dan ook zeer zeker op.

Wat jij en sommige bedrijven niet begrijpen is dat een goede werknemerspool erg belangrijk is en dat straalt zich uit in de cultuur die in een bedrijf heerst en vergis je niet, investeren in je werknemers hoeft niet puur in salaris oid te zijn maar kan ook iets van het volgende zijn:

- VrijMiBo
- een goedgevulde keuken
- niet 20 mensen in een ruimte voor 10 proppen
- niet 20 jaar met aparatuur werken die al 17 jaar afgeschrijven is

En zo nog veel meer indirecte zaken
Wat, gelukkig, steeds meer bedrijven zich beginnen te realiseren is dat wanneer je investeert in je werknemers je daardoor ook investeert in je bedrijf en het welzijn en de toekomst van dat laatste.
Tot op zekere hoogte ben ik het daarmee eens.

Maar.
Hoog verloop van werknemers is namelijk veel ongezonder voor het bedrijf en kan het bedrijf alleen maar meer kosten aan inwerktijd, training etc.
Hier ga je een beetje de mist in. Het is mijn ervaring dat hoe aangenaam het mijn collega's ook wordt gemaakt, verloop is niet te stoppen, hooguit te vertragen.
En de reden is dezelfde als waarom veruit de meeste mensen in de eerste plaats werken: koud hard geld. Daarmee wil ik niet zeggen dat mijn werkgever slecht betaalt, maar als je goeddeels dezelfde voorwaarden kan vinden tegen een beter salaris ben je nogal een dief van je eigen portemonnee als je dat dan niet doet.

En dat is het probleem met nieuwe mensen opleiden: tenzij je ze een stuk beter dan gemiddeld betaalt (wat natuurlijk van de bottom line af gaat) zit je ze waarschijnlijk meer op te leiden voor hun volgende werkgever dan de huidige. Tenzij mensen plotseling gestopt zijn met egoïstisch en zelfgeïntereseerd zijn natuurlijk, maar dat is een weddenschap die ik niet zou aannemen.
Het oude gezegde, “je vangt meer vliegen met honing dan met azijn”, gaat hier dan ook zeer zeker op.
Vang je ook meer supervliegen die totaal geen boodschap hebben aan hoe plakkerig de honing is, het volledig consumeren en dan weer verder vliegen? Want dat is praktisch het niveau van loyaliteit van de meeste werknemers van wat ik heb gezien over de loop van m'n carrière bij verschillende werkgevers.
Wat jij en sommige bedrijven niet begrijpen is dat een goede werknemerspool erg belangrijk is en dat straalt zich uit in de cultuur die in een bedrijf heerst en vergis je niet, investeren in je werknemers hoeft niet puur in salaris oid te zijn maar kan ook iets van het volgende zijn:
Ik begrijp dat prima. Ik begrijp ook dat de markt bepaalt wat een werknemer waard is, en dat dat voor de meeste beroepen lager is dan ze waard zijn / zichzelf vinden, tenzij het bedrijf hun winst volledig opmaakt aan loonsverhogingen. Erger nog, onder invloed van globalisering is de trend in loon niet plat, maar neerwaarts. Als je dat nog niet doorhebt heb je de afgelopen 20 jaar onder een steen geleefd.
Nu kan 't zijn dar je zegt "maakt me niet uit", ok. Maar de meeste mensen zijn liever niet bewust een dief van hun eigen portemonnee.

Ik weet ook heel goed dat wat jij allemaal noemt als alternatieven voor salaris uitgevonden is als een mooie, kostenverlagende manier om de werknemer tevreden te houden zonder ze het ene ding te geven wat écht telt. Begrijp me goed, het is altijd mooi meegenomen. Maar wie dit als een serieuze vervanging ziet voor salaris is de perfecte werknemer zullen we maar zeggen.
Het doel van een bedrijf hoeft helemaal niet uitsluitend 'geld verdienen' zijn.
Er zijn genoeg bedrijven welke als doel hebben een prima salaris te kunnen betalen, in combinatie met leuk en zinvol werk. Vaak de MKBers en familie bedrijven, In dat geval is het maximaliseren van de winst ten koste van de welzijn van je medewerkers niet in lijn met het doel van het bedrijf.
Je zegt investeren in je medewerkers is investeren in de toekomst. Wiens toekomst is dat exact? Dat van de werknemers? Of van het bedrijf? Die 2 zijn namelijk niet hetzelfde.
Alsof de pas afgestudeerde in de toekomst in staat zijn om jouw vacatures perfect in te vullen. De diploma's sluiten immers niet naadloos in op de vereisten want iedere business is anders. Door je mensen op te leiden en door dat als gehele industrie te doen verzeker je je tegen de natuurlijke uitvloeing in de toekomst. Doe je dat niet dreig je uiteindelijk op termijn om met een tekort aan bekwame mensen te zitten en dan stort je bedrijf zowiezo in elkaar.
Aan de andere kant, een bedrijf is geen sociale instelling, en geen winst is geen bedrijf, althans, niet voor lang. Tja, en je kent het gezegde, "de beste stuurlui staan aan wal", "they who can't, teach", en dat slaat dus vaak op rapporten van 'onderzoekers'..
Investeren in je medewerkers is zeker de toekomst, maar vaak is daar gewoonweg geen tijd voor.. Maar lopen ze vaak ook juist weer het risico dat als die ene ineens wegvalt ze ook een groot probleem hebben..
Het is in iedergeval niet zo simpel als dat jij doet voorkomen. Geld is er ook maar in beperkte maten..
Tuurlijk wel, geen winst is geen overschot. Zonder overschot besta je nog prima, want alles is al betaald. Daarom heet het ook winst.

Het probleem zit hem in het altijd noodzakelijk zijn van winst, en het liefst meer winst dan vorig jaar.
Dat ligt aan je definitie van winst. Je kan winst rekenen puur als omzet-uitgaven, maar je kan ook omzet-(uitgaven-investeringen) rekenen. Dat schetst toch een heel ander beeld. De eerste gebruik je voor de belastingsdienst en de tweede voor investeerders.
Investeringen zijn toch ook uitgaven? Die geef je juist ook aan bij de belastingdienst om zo minder belasting te betalen. Winst is niet goed voor je belasting, wel voor je aandeelhouders.
Dat is precies waarom je er twee definities van winst op na houdt. Ja inderdaad investeringen zijn uitgaven (daarom geef je ze op bij de belastingdienst). Het verschil zit hem er in dat investeringen er voor moeten zorgen dat de omzet omhoog gaat, waar normale bedrijfvoeringskosten (printerpapier e.d.) nodig zijn om het bedrijf te laten draaien. Zodra de laatste kosten te hoog worden ga je kopje onder waar je afname van investeringen alleen zult merken op de lange termijn.

Het ging mij er vooral om dat "daarom heet het ook winst" niet zo accuraat is als Sandor doet voorkomen.
Ja precies. Winst != winst.

Binnen uitgaven is er een belangrijk verschil tussen vaste kosten voor de bedrijfsvoering en investeringskosten
Zonder overschot, en dus feitelijk langzamerhand verlies draaien is wel degelijk na enige tijd einde doorsnee bedrijf, behalve als je dus 'verlies' maakt door verder zwaar te investeren in de hoop later winsten te draaien, bv een tesla, een netflix, een uber en ga zo maar door, maar ook die kunnen hun kop alleen boven water houden omdat anderen nog steeds er geld in pompen, zonder dat externe geld zouden al die bedrijven al lang het loodje gelegd hebben.
2 van de 3 voorbeelden die je aanhaalt maken gewoon winst (tesla en Netflix). Leuk dat je denkt dat alle tech bedrijven maar hobby projecten zijn zonder businessmodel maar dat is allang niet meer waar.
Die maken NU winst ja, maar dat heeft wel even geduurd. En Tesla maakt nu dan ook pas winst doordat ze hun CO2 licenties verkopen aan andere auto-fabrikanten, zouden ze dat niet doen, dan zou Tesla nog steeds verlies maken..
Waarom beginnen mensen continu over CO2 licenties alsof dat zo bijzonder is of geen echt geld?!

Tesla verkoop al vele jaren co2 rechten. Is al jaren onderdeel van hun bedrijfsresultaat en we weten al jaren dat regels rond CO2 emissies strenger worden.

Ipv verbaasd doen bij Tesla's klinkende winsten zouden deze mensen beter vragen kunnen stellen aan andere autobouwers waarom zij daar geld laten liggen.
Nouja, is simpel, andere autobouwers hebben een veel breder portfolio en EV's zijn leuk, maar dat staat in verhouding nog steeds in de kinderschoenen (maar gelukkig al wel meer richting het einde van de basisschool als het ware) en zelfs als bestaande grote autobouwer stamp je niet zomaar even een complete fabriek en lijn uit de grond om snel over te schakelen op EV's. EV's zijn ondertussen een behoorlijke markt, maar nog steeds bij lange na niet groot genoeg om de ICE de komende jaren te verslaan (maar hoop zelf dat het liever vandaag dan morgen gebeurd).
Als de andere autobouwers (lees: FCA). met hun brede portfolio nou gewoon een paar EV modellen zouden hebben staan in de showroom, hadden ze hun winst niet aan Tesla hoeven over te maken.
Zoals ik al aangaf, je zet niet eventje een nieuwe EV lijn op, dat duurt jaren, en zoals je kunt zien komen de meeste merken langzaamaan nu dus ook met meerdere eigen EV's, en dat zou best wel eens invloed kunnen hebben op ver verkoop van die rechten, maar aangezien Tesla ondertussen ook nog meer eigen modellen heeft en ook meer fabrieken om auto's uit te persen (met model Y deels letterlijk sinds vorige week) zal Tesla dus ook minder afhankelijk worden wat betreft winst mbt verkoop van die rechten.
Niemand vroeg om "even een nieuwe EV lijn op te zetten". Het is 2020, de model S kwam uit in 2012. Concurrenten van FCA slaagden er wel in om genoeg hybrides en pure EV's op de markt te brengen zodat ze niet (belachelijk veel) geld moesten overmaken aan een directe concurrent.

Als aandeelhouder van FCA zou ik dus geen valide excuus zien voor de huidige situatie, ze hebben gewoon liggen slapen, en door hun eigen handelen staan ze nu *nog* verder achter, en moeten ze de harde valuta die ze keihard nodig hebben voor R&D, overmaken aan Tesla.
Nee; je bent als IT niet afhankelijk van je baas; je kan zo een andere baan krijgen door de krapte.

Je kan gewoon je grenzen aangeven en je baas vriendelijk uitleggen dat je niet meer kan dan je doen kan.

Maar als je je afhankelijk opstelt kan er misbruik van je gemaakt worden. Gewoon op je strepen gaan staan.
En vergis je ook niet dat er genoeg mensen zijn die gewoon een burnout hebben maar het zelf niet weten en hun managers/baas het al niet herkent (of misschien wel herkent maar je liever laat doorwerken omdat het anders helemaal plat komt te liggen).
Klinkt als een lekkere sector om in te werken. :) Vraag mij sterk af hoe deze geleerde mensen (denk ik?) zich zo laten misbruiken.
Het wil niet zeggen dat indien je hersenen makkelijk wiskundige algoritmes kunnen bedenken dat je dan ook snel vrouwen in je bed kunt praten.
Nee maar een rubbertje om jezelf te beschermen moet wel lukken toch?
maarja, dat rubbertje heeft weinig zin als je niet al die vrouw in bed kunt krijgen...
Aard van het beestje. De gemiddelde IT'er heeft toch wat autistische trekjes en kan zich beter dan gemiddeld focussen. Dit zijn kwaliteiten waar in de IT handig gebruik van gemaakt wordt. Jaren geleden ontdekte men dat bij IBM bijvoorbeeld en vanaf dat moment nam IBM enkel nog autisten aan. Dat dit een extra last betekende voor het management (autisten nemen alles letterlijk, heel vervelend), nam men voor lief.
Wat ik bedoel is, dat die extra scherpte en die extra focus op het werk ook een prijs, een keerzijde heeft. Dat is aan de ene kant een gemis aan sociale vaardigheden en aan de andere kant een stukje zelfkennis die men mist en waar ze in de praktijk achter moeten komen. De wat oudere IT'ers werden vroeger nerds genoemd, nietwaar? Ze hadden weinig vriendjes en kwamen amper buiten. Hierdoor mist menig IT'er een toch een stukje levenservaring. Veel IT-managers zijn van het type "snelle jongen", weten dit en maken hier handig gebruik en ook wel misbruik van. Het is de wereld waarin we leven en als IT'er dien je tegenwoordig snel bij te leren, anders brand je af. Ik heb het zelf ook eerst moeten ervaren, maar heb hierdoor wel bijgeleerd. Nee is nu echt nee en dat weet men nu.
Wel het geeft ook een rush om een moeilijk probleem snel op te lossen onder stressvolle omstandigheden.
Zolang je die uren ook weer ergens kan wegstrepen is er niks aan de hand, of in ieder geval extra betaald krijgt. :) Nike mis met een uitdaging.
Tja, advies geven aan anderen is altijd heel makkelijk. Niet iedereen kan makkelijk praten bv ongeacht dat die heel slim is, en niet iedereen kan zichzelf goed beoordelen of problemen inzien.

En dit gebeurd in elke sector hoor..
Ik ben werkplek/systeembeheerder en ben op zoek naar een andere baan.
Niet in dezelfde functie en als dat wel zo is wil ik de gelegenheid hebben om door te kunnen groeien naar een andere tak van het vak.
Ik ben nu bijna een jaar verder en ik heb nog steeds geen andere baan gevonden, voor mij voelt het iig niet als "je kan zo een andere baan krijgen door krapte"... :/
Ga je microsoft certificeren. haal bijvoorbeeld MS 70-483 als je C# programmeur wilt worden.
Je moet dan natuurlijk wel C# kunnen anders haal je dat examen niet.
En wil je dan verder de nu zo populaire cloud in:
AZ-900, AZ-203 of AZ-204, AZ-400
Met die certificaten moet je een heel eind kunnen komen.
En AZ-900 moet je eigenlijk zo kunnen halen, dat is een basis kennis certificaat. Soms is dat al genoeg voor een bedrijf omdat je laat zien dat je in jezelf investeert
Nederlandse bedrijven zijn niet geneigd om iemand (betaald) aan te nemen die iets nog niet kan.
Dan moet je toch eens bij jezelf te rade gaan waardoor dat komt. Vraag jezelf eens af: zou jij jezelf aannemen als baas? En zo niet, waarom niet? En ga daar dan aan werken. Zoals dnrb al zei, haal je certificaten. Je kunt dat prima thuis doen, vrije tijd genoeg. Ik heb toendertijd mijn MCSE ook geheel in mijn vrije tijd, thuis gehaald. Buiten werktijd, mn toenmalige werkgever had geen zin om dit te betalen. Toen ik vond dat ik de stof genoeg beheerste een examen aangevraagd en hopla, m'n MCSE-titel binnen. :) . Online zijn er talloze CBT's te vinden over elk denkbaar onderwerp in de IT. Zorg dat je je nieuwe baas wat te bieden hebt. Dan ben je zo weer aan de bak.
Ik ben zojuist gewisseld van baan, heb ongeveer 2 weken naar een baan gezocht (in werkplek-/systeembeheer waar ik kan doorgroeien en had zelf de keuze waar ik zou willen werken.

Ik denk dat dit ook erg regio afhankelijk kan zijn en de manier waarop je zoekt.
Heb je LinkedIn? Daar scouten ze als een gek. Helemaal waar als je alleen al wat Linux ervaring hebt.
Als werknemers nu eens stoppen met gratis te werken dat zou al veel opbrengen.
Je kan maar x werk per dag doen, als ze meer willen is mijn antwoord: "nope no can do"
.
Dat is de essentie van het probleem inderdaad. En daarnaast nog eens erg oncollegiaal ook: andere collega’s worden erop aangekeken als zij wel gewoon hun normale contracturen werken. Veel mensen die standaard meer uren maken staan daar niet bij stil.

[Reactie gewijzigd door Naafkap op 20 augustus 2020 22:03]

Als bedrijven nu eens mensen boven winstmaximalisatie prefereren kan deze situatie niet ontstaan. Het onderzoek geeft zelfs al een oplossing aan. Zo te lezen staat de meerderheid open voor verandering. Maar dan moeten die kansen wel actief aangeboden worden. Investeren in je medewerkers is investeren in de toekomst.
Tja dat doen we in de EU bijv. al veel meer dan in de VS. Tegelijkertijd, zodra het over een Amazon, Google, Facebook, Apple e.d. gaat dan vinden we hier met z’n allen dat er Europese alternatieven moeten komen. Alleen omdat de VS dat soort bedrijven nou eenmaal nóg meer voor mensen laat gaan hebben die bedrijven daar meer kans. We kunnen niet alles willen.
Dit is gewoon niet waar. Het succesvol zijn is niet afhankelijk van het wel of niet helemaal uitknijpen van je personeel. Je kan prima ondernemen zonder een sociopaat te zijn.,
Helaas herkenbaar, zeker voor ervaren mensen is er echt krapte. Ik ben binnen het team waar ik zit een van de meest ervaren personen, dus komt er heel veel werk mijn kant op. Begeleiden van juniors, code reviews, en dan heb ik nog geluk dat de juniors wel junior+ zijn en niet voor ieder wissewasje in de Teams hangen of als je een opdracht geeft om ergens een test voor te schrijven na een dag terug komen met een test van het niveau true=true. Maar als bonus omdat ik een van de meest ervaren personen in het team ben, wordt ik ook verwacht bij allerlei projectmeetings, wil sales regelmatig een schatting hebben hoeveel tijd iets gaat kosten. Ik denk dat ik rustig kan zeggen dat ik een kwart van mijn tijd bezig ben met randzaken, die vaak wel belangrijk zijn voor het geheel, maar eigenlijk een beetje als bijvangst voelen.

En dan hebben we de klanten nog die zelfs de meest simpele dingen extreem complex maken. Aanvragen van rechten of de meest simpele infra-zaken? Succes, je bent rustig uren kwijt om formulieren in te vullen, goedgekeurd en uitgevoerd te krijgen. En dat voor iedere aanvraag en wijziging weer...
Het punt is ook dat een bedrijf direct wil dat mensen productief zijn, dus mensen opleiden is er niet meer bij. Want als je niet productief bent kost je geld.

Het kortzichtige efficiency denken doet ons allemaal de das om.
Of er wordt verwacht dat de seniors de begeleiding er wel even bij doen. Ik denk dat daar stiekem nog best wat bedrijven op drijven, seniors die een paar uur extra maken in de week om iets toch af te ronden omdat ze meer tijd hebben gestoken in de begeleiding van juniors.

Maar het is ook lastig, ideaal gezien zouden we alle tijd hebben om mensen op te leiden, maar die tijd is er gewoon niet. De opdrachten moeten wel gedaan worden, er moet toch geld binnen komen. En omdat het primaire doel van bedrijven geld verdienen is, moeten er zoveel mogelijk projecten gedaan worden, dus worden planningen zo krap gemaakt en deadlines afgesproken om die projecten binnen te halen, dat er geen ruimte is om binnen een project ook iemand op te kunnen leiden.
Ook bij seniors heb je een verschil in kwaliteit. Een goede senior kan feedback op business nivo geven. Dat houdt in dat je uitlegt dat niet alle projecten netto geld opleveren. Meer projecten is alleen beter als je er ook winst op maakt. En daarbij telt de netto winst onder de streep. Als het bedrijf 3 maanden na de "gehaalde"deadline nog steeds officieus pleisters aan het plakken bent, onbetaald omdat het project officieel is afgelopen, dan is dat een verliespost.

Ik kan prima Mercedessen verkopen, leg ik het uit. Voor 8000 euro heb je bij mij een prima nieuwe Mercedes. En een omzet dat ik dan draai! Maar dat is dus niet de kunst van Sales. Iedereen kan goede kwaliteit verkopen voor een spotprijs. Maar de verkopers moeten leren beseffen wat ze verkopen, en wat ze daar voor moeten vragen. Omzet telt niet.

Dat is dus ook waarom je niet zomaar Sales mensen uit een productenorganisatie kunt inzetten in projectorganisaties. Die verkopers hebben vaak de aanname dat hun kosten vast, bekend en beheerst zijn. Als je bij Heineken werkt, dan is dat ook zo. Bij Heijmans is het toch anders.
Meer projecten alleen goed als er meer winst uit komt?

Niet mee eens, soms is het zeer onverstandig om projecten te weigeren welke niet direct (veel) winst leveren. Er zijn wel meer factoren van belang bij het stukje 'verkoop'. Projecten kunnen ook van belang zijn om relevant te blijven in een sector. Om je kennis op niveau te houden. Om interessant werk voor je medewerkers te behouden, voor de herhaalpotentie. Enz.
Dus ze leveren op de long run wel meer winst op. Dat neem je dan ook mee in de beredenering of je een project wel of niet moet doen.
In mijn ervaring zijn de sales mensen zich daar terdege van bewust. Het is namelijk hun baan om juist commercieel te denken. Het probleem is dat het van tevoren vaak extreem lastig is om een goede inschatting te maken hoeveel werk iets is. En dat engineers het antwoord geven ‘weet ik niet’, in plaats van een grove inschatting met bijbehorende foutmarge.

Hoewel onze engineers heel goed werk doen is hun onmacht om buiten gebaande paden te kijken bij innovatieve projecten bij ons regelmatig een probleem, en niet zozeer de sales mensen die hun targets moeten halen (persoonlijke targets zijn er niet eens). Als het aan veel (zeker niet alle) engineers zou liggen dan zouden we nooit iets nieuws doen. Of alleen met een blanco cheque van de klant, wat niet gaat gebeuren natuurlijk. Uiteindelijk is het gewoon een stukje risicomanagement wat soms wel en soms niet goed uitpakt.

Er moet dan wel worden gezorgd voor voldoende mankracht wanneer het meer werk wordt dan verwacht. Het mag niet ten koste gaan van een paar individuen die op het verkeerde moment op de verkeerde plek zitten.

[Reactie gewijzigd door Kevinns op 21 augustus 2020 08:46]

Dat klinkt als een cultuurprobleem. Die komen meestal niet uit de lucht vallen. Waardoor is die cultuur ontstaan? Het klinkt also die engineers in het verleden een schatting is nagedragen, en dat ze die fout dus niet nog eens gaan maken.

Overigens moet die blanco cheque dus gewoon uit de interne organisatie komen, als je riskante projecten wil oppikken. En de klant moet alsnog akkoord zijn met de resterende risico's, bijvoorbeeld dat niet alle requirements haalbaar blijken.
Tuurlijk daar ben ik het ook helemaal mee eens. Goeie kans dat er zoiets aan ten grondslag ligt. En inderdaad moet de organisatie dan ook niet moeilijk gaan doen als iets aantoonbaar meer werk is dan geschat.

Wat ik wel even gezegd wou hebben is dat engineers snel sales de schuld geven van het verkopen van onmogelijke projecten, terwijl de moeilijkheden andersom net zo goed gelden ;)

Management geven we natuurlijk allemaal de schuld, maar die zijn uiteindelijk ook verantwoordelijk ;)

[Reactie gewijzigd door Kevinns op 21 augustus 2020 09:45]

Dat komt omdat bij de engineers om 4 uur 's nachts de telefoon gaat als het hele zwikkie niet meer werkt.

Andere belangen. :)
Klinkt als een vrij nutteloos bestaan, misschien eens nieuwe protocollen schrijven? Of je eigen werk automatiseren?
Helaas zijn die formulieren van de klant en hebben wij niets over te zeggen. We kunnen ze ook niet automatiseren, want iedere keer veranderd er wel weer wat waardoor we weer terug bij af zijn.
Werkcreatie dus, ik was er al bang voor. Grote kans dat er ergens een subsidie op zit, zonder werk loopt onze hele economie spaak dus er zit er altijd wel eentje tussen.
En dan hebben we de klanten nog die zelfs de meest simpele dingen extreem complex maken. Aanvragen van rechten of de meest simpele infra-zaken? Succes, je bent rustig uren kwijt om formulieren in te vullen, goedgekeurd en uitgevoerd te krijgen. En dat voor iedere aanvraag en wijziging weer...
Klopt en dat is de grootste uitdaging in veel bedrijven, om hun infra processen te optimaliseren en er standaard (pre-approved) changes van te maken. Daar tegenover staan er wel nog steeds developers en software leverancier met een gebrek aan kennis van moderne infrastructuur en nog steeds te veel rechten of te veel resources aanvragen.

Edit: vaak terugkomend request is toegang tot de sa credentials van een SQL server, je hebt dat eigenlijk zelden echt nodig. Vaak is de public role voldoende in productie omgevingen.

[Reactie gewijzigd door IStealYourGun op 21 augustus 2020 09:41]

Dat teveel rechten aanvragen wordt ook weer in stand gehouden door het complexe aanvraagproces, want als de applicatie rechten mist ben je weer uren verder om die rol toch te krijgen, terwijl dat vaak pas blijkt op een niet zo handig moment. Dan ben je gewoon een dag kwijt om het geregeld te krijgen en mensen wel op de applicatie zitten te wachten (gelukkig blijkt het vaak al op test of acceptatie en niet daadwerkelijk in productie).

Maar aan de andere kant zorgt het proces er ook voor dat niemand het overzicht heeft van welke rechten een applicatie allemaal heeft of dat iemand overbodige rechten op gaat ruimen omdat dat dan ook weer uren kost die niets opleveren. Ik moest laatst een aantal oude applicaties opruimen, dacht gelijk dan ook de rechten op te ruimen die niet meer nodig waren, maar dat moet dan in hetzelfde formulier als waar de rechten in eerste instantie mee zijn aangevraagd en de versie waarmee de rechten in eerste instantie waren aangevraagd was natuurlijk nergens te vinden omdat er bij de klant genoeg mensen rondlopen die denken even snel rechten aan te vragen, het formulier invullen en indienen, maar nooit het formulier terug bij de applicatie stoppen... Dan zit ik als externe gewoon niet diep genoeg in de klantenorganisatie om te weten waar ze die ingediende formulieren wegzetten, en kan het me op een gegeven moment ook niet meer boeien dat er rechten open blijven staan (gaat dan niet om kritische rechten of infrastructuur, gaat bijvoorbeeld om leesrechten van de applicatie op mappen die alleen voor die applicatie gebruikt werden en nu niet meer uitgelezen worden, dus het is niet dat er misbruik van gemaakt kan worden).
Een kwart van de tijd aan randzaken? Dan heb je nog mazzel. Bij ons gaat daar momenteel meer dan de helft van de tijd aan op. Ik voel me regelmatig een soort van administrateur die enkel formulieren, documenten en tickets aan het schrijven is. En het eind is nog niet in zicht. Ons bedrijf wil een COBIT-certificering binnen halen. Een heel team van COBIT-mensen is nu bezig om ons te vertellen hoe we straks ons werk moeten gaan doen.
Als je als senior niet 25%+ bezig bent met overhead/begeleiding ... dan zit je in een 1manszaak of ben je geen senior.

T hoort erbij.
Gelukkig ben ik wat dat betreft ook nog geen senior, ik zie mezelf eerder als medior en zo wordt ik door mijn werkgever ook weggezet.
De krapte wordt veroorzaakt door de bedrijven zelf. Ik zie jobs maanden lang open staan, omdat men zoekt naar een speld in een hooiberg. In die maanden had ik allang kennis op kunnen doen van dat ene systeem dat ik niet ken...
Niet alleen dat. Je moet eens kijken hoe slecht je soms behandeld word. Ik had tijdje geleden gereageerd op een iOS developers positie die zich 3 maanden bezig moest houden met het implementeren trainen en creëren van CoreML en machine learning in een iOS app.

Ik had op m’n github een soortgelijke implementatie staan dus bij interview laten zien. 2 uur later kreeg ik berichtje met een takedown Request omdat ik hun “machine learning implementatie” op mijn github had geüpload. Dus implementatie gejat en je kon t uitzoeken.

Of je krijgt onmogelijke coding challenges ook z’n ding. Moest ik binnen 2 dagen een heel Social Network Instagram Clone met backend schrijven om überhaupt in aanmerking te komen voor een gesprek. Natuurlijk niet binnen 2 dagen gered en werd je gewoon geschoffeerd.

Of een bedrijf in Den Haag die zochten iemand die ervaring had met serverside swift. Perfecte positie voor mij dus gelijk gereageerd. Duurde 2 maanden voor ze reageerde, toen gesprek gehad en super onder de indruk en toen moest ik een coding challenge doen. Dus gedaan en werd ik niet aangenomen want ik had zelf m’n json parser geschreven.

Ben toen ook gestopt met zoeken naar Development werk in Nederland. Werk nu lekker als freelancer voor een Engels bedrijf en is echt top. Nederlandse bedrijven roepen t gewoon over zichzelf af.
Oh, man! Die code test die uitgerekend zeker 4 dagen kosten, zeker als je de laatste technieken wilt gebruiken en daadwerkelijk tests er aan toe wilt voegen!

Onbetaald!

Belachlijk.

Ik ben nu op het moment beland dat ik een Software Unie/wekrnemers CAO wil opstarten voor software developers waarin een aantal zaken geregeld worden:

-solicitatie software tests worden per uur betaald
-verplichting tot 4-8 uur per week mogelijkheid tot scholing (zelf-scholing toegestaan)
-leerbedrijf wordt verplicht tot geregisteerde pair-programming voor junior-medior-senior programmeurs
-ge-waardeerde seniors schatten juniors/mediors in en geven dat aan binnen het programma zodat bedrijven weten wat ze in huis halen

We hebben een apprentice-leermeester-meester programma nodig zoals in andere vakgebieden.
O ik kan t je nog erger vertellen. Ik kreeg in Oktober 2019 een berichtje van een bedrijf in Den Haag dat een iOS Developer nodig had en als Coding challenge kreeg ik een app die niet goed werkte. Als ik hem zou optimaliseren binnen 3 dagen zou ik de baan krijgen. Dus ik geoptimaliseerd, terug gestuurd en nooit meer iets gehoord en toen stond die app opeens op de Appstore.

Dus ik terug gemaild dat ik dit niet oke vond en toen werd ik op elk Medium geblokkeerd. LinkedIn, FB, Insta enz enz enz. Heb toen t gehele project op Github gepleurd en maand later was hun app uit de Appstore en was t bedrijf omgedoopt tot iets nieuws.

Nee ik heb zoveel rare dingen meegemaakt in Nederland. Je kan t je bijna niet voorstellen.
+1 voor een CAO zoals dit, hulde
Of je krijgt onmogelijke coding challenges ook z’n ding. Moest ik binnen 2 dagen een heel Social Network Instagram Clone met backend schrijven om überhaupt in aanmerking te komen voor een gesprek. Natuurlijk niet binnen 2 dagen gered en werd je gewoon geschoffeerd.
Ik zou eigenlijk denken dat dat gewoon een test is om te kijken hoe je reageert op z'n belachelijke opdracht. En stel dat het haalbaar zou zijn, ik ga niet twee dagen me kapot werken en de rest van mijn leven op pauze zetten voor wat eigenlijk, de kans dat ze nog eens met me willen praten? Ik heb wel iets beters te doen :')

[Reactie gewijzigd door Sfynx op 21 augustus 2020 00:34]

De vraag zelf is al een schoffering. Voor zulke opdrachten is de proeftijd uitgevonden.
Helaas hier ook. Ben voor een buitenlands bedrijf gaan werken, veel betere werk cultuur, werk life balance en duidelijk meer salaris.
Hoe heb je dat voor elkaar gekregen? Werk je vanuit huis?
Niet de persoon waar je het aan vroeg, maar ik werk als freelancer via Codementor (Arc). Eerst voor een bedrijf uit de VS, tegenwoordig voor een Australisch bedrijf. Ik werk vanuit huis. Mijn tarief is wat lager dan wat het in Nederland was, maar ik kan zelf mijn tarief bepalen en zal het ieder jaar iets verhogen. Daarnaast woon ik in Thailand waar mijn kosten aanzienlijk lager zijn dan in Nederland, dus netto niet echt een nadeel. Als ik fulltime werk kan ik nog steeds zo’n 5000 EUR per maand sparen, dat lukte me in Nederland niet.
Hier ben ik ook wel nieuwsgierig naar. :)
Dit klinkt als een erg interessant alternatief en natuurlijke ontwikkeling.

Gegeven dat:
 • Het 'thuiswerken' experiment wat mij betreft is geslaagd (dankzij corona)
 • De Nederlandse IT cultuur wel wat inspiratie kan gebruiken van het buitenland (zoals genoemd door @Snowfall)
 • Het super cool zou zijn als developers internationaal werken zonder te hoeven reizen
@Megamind @Snowfall zouden jullie hierover iets kunnen delen?
 • Welke bedrijven nemen überhaupt developers aan uit andere landen?
 • Wat voor soort functies betreft het of wat voor soort opdrachten?
 • Gelden er bijzondere regels? (anders dan voor Nederlandse freelancers)
 • Werkt het? (hoe lever je concreet waarde)
Ik kan me voorstellen dat er voor bovenstaande ook self-help websites zijn met stappenplannen. Zijn er resources die je kunt aanbevelen?
Helaas is het voor mij niet zo eenvoudig, ik kwam bij toevel bij een bedrijf in Canada terecht, naar een periode thuiswerken zijn we geemigreerd naar Calgary. Ironisch gezien werk ik nu weer thuis en zijn er voorlopig geen plannen om terug te keren.

Gelukkig waren de regels duidelijk minder streng daar dan in Nederland, je hoeft geen inschrijving bij een handelsonderneming te hebben bv, wat werk aannemen een stuk makkelijk maakt.

Maar dan nog, als je een beetje zoekt op Linkedin dan zijn er veel bedrijven die ook remote aannemen.

[Reactie gewijzigd door Megamind op 21 augustus 2020 15:34]

Kun je toelichten hoe je voor een Engels bedrijf bent gaan werken? Ben wel benieuwd.
Of even erg is als ze zelfs niet meer reageren om te zeggen dat het niet doorgaat.

Ik heb trouwens ook een week moeten werken aan het schrijven van documentatie over bepaalde tools voor Red hat, enkel maar als proef om overwogen te worden voor een training job. Een job die niet zo goed betaald bleek te zijn, want het moest onder een goedkoop Spaans contract gebeuren en België was veel te duur, en waarvoor ze mij niet eens het resultaat lieten weten op het einde van de rit. Ik mocht dan zelfs nog eens terugbellen. Uiteindelijk bleek het achteraf dat ik gewoon misbruikt was om hun aantal sollicitanten omhoog te halen zodat HR genoeg profielen had om een vergelijking maken of zo. Ze zeiden gewoon in mijn gezicht dat ik vanaf het begin al geen kans maakten.

Had ik nooit verwacht van een bedrijf als red hat. Maar het waren wel hun Europese HR werknemers die mij zo misbruikt hadden
Als ik soms door de eisen blader van openstaande functies en het loon wat daar bij komt kijken. Hoi we eisen 10 jaar ervaring op X, Y en Z. Waslijstje papieren is vereist en je loon wordt 2.300€ p/m zonder leuke dingetjes.

Gezien mijn eigen project er over enkele maanden op zit, weer aan het rondkijken. En ik krijg gezien de enorme eisen, waar veel te weinig tegenover staat, toch echt de indruk dat er alles behalve een tekort is. Waar ik nu werk ook, al jaren een personeelstekort op meerdere afdelingen. Maar mensen vaste contracten aanbieden? Nope. Het loon wat omhoog? Nope. Betere voorwaarden? Nope.

Dat tekort en personeelsbeleid kost ze op de lange termijn een stuk meer, maar als er geen tekort is op de markt, logisch besluit, dan is het blijkbaar nog makkelijk genoeg om nieuw personeel te vinden.
Software developer salarissen zijn in nederland gewoon karig te noemen. zelfs al heb je 10+ jaar ervaring een plafond is snel bereikt. In het buitenland verdien je makkelijk de 1.5 of 2x zoveel.
Als freelancer kan je wel netjes verdienen in Nederland, maar in loondienst wordt je uitgeknepen.
Inderdaad, als ik in een slechtere maand maar 1/3de billable uren draai verdien ik nog steeds net zo veel. En top senior functies zijn 40 uur per week plus terwijl ik nu slechte maanden gebruik voor een betere privé mix, mijn eigen projecten en nieuwe dingen leren.
Komt omdat ze niet lijken te snappen dat als je door de jaren heen bijgebleven bent qua technologieën je een aantoonbare capaciteit om te leren hebt en dat je dus de specifieke kennis die zij zoeken je, ook wel kunt aanleren.

Kortzichtigheid.
Ja, dat is echt heel grappig. Tijdje terug gesolliciteerd bij een pensioenbeheerder. Mijn vakkennis was prima, maar ze wilden liever iemand die ook al ervaring had met pensioenen en de financiele wereld.

Dat mag, maar je kunt ook proberen te begrijpen dat iemand die een universitair diploma heeft en al 10 jaar technieken volgt en z'n vak telkens opnieuw uitvindt (wat vrij gebruikelijk is in de ict) die zaken gewoon wel bijleert. Ze hebben geloof ik nog lang gezocht naar iemand voor die vacature...

Maar het klopt ook dat de lonen te laag zijn. Het lijkt wel alsof alle economische principes overboord worden gegooid, als je een bepaalde vacature niet vervuld krijgt dan moet je er gewoon een hogere beloning tegenover stellen. Ja, en dan krijg je de situatie dat mensen in de ict meer verdienen dan daarbuiten (voor vergelijkbaar werk), dat is in mijn huidige organisatie vaak het probleem. Maar dat is ook terecht denk ik, die mensen zijn immers schaarser...
Toch is het niet zo eenvoudig. Marktwerking is iets wat vaak alleen plaatsvindt buiten een bedrijf. In een bedrijf heb je bestaande loonstructuren. Als een bepaalde rol/functie opeens veel meer gaat belonen, dan trek je ook veel scheef intern. Mensen die langer in dienst zijn verdienen dan relatief minder dan mensen die net binnenkomen en omdat de markt nu zo goed is een hoger startsalaris krijgen. Daar krijg je intern dan weer scheve gezichten en onvrede van. En de gehele base aan werknemers opeens allemaal naar de marktwaarde trekken is vrij kostbaar voor een bedrijf. Daarnaast wil niemand het andersom... wanneer het slecht gaat met de markt collectief salaris naar beneden. Want dat zou dan ook fair zijn toch?

[Reactie gewijzigd door BroNNoS op 21 augustus 2020 14:49]

Dit inderdaad, bij het lezen van dit artikel moest ik meteen hieraan denken: https://www.youtube.com/watch?v=SK8j8mzcn2A

Zo ongeveer zijn hele kanaal met honderdduizenden views en subscribers heeft bestaansrecht vanwege onrealistische eisen van werkgevers: "Of je even Front-end, Back-end en DevOps kunt doen." Ja natuurlijk is je werkdruk hoog als je 3 fte in 40 uur wilt proppen.
Een foto die regelmatig voorbij komt op sociale media van een vacature waarin iemand wordt gevraagd met minimaal 10 jaar Kubernetes ervaring.
Met daaronder een screenshot van de Wikipediapagina waarop staat dat Kubernetes sinds 2014 bestaat... :)
Zag ook een advertentie waarbij de ontwikkelaar van het systeem was afgewezen ivm te weinig ervaring. Recruiters...zou je een topic over kunnen beginnen
Yups is al jaren zo. Iedereen wilt 10jaar+ ervaring met 1000 dingen, en dan voor een loontje als starter. Zelf moet je flexibel zijn, lees dus veel overuren maken. Het kan wel eens gebeuren. Ik ben tijdens mijn vakantie van 3 weken slechts 6x gesmeten geweest dat er problemen waren en ik niet evene tijd had, Daar gaan we dus volgende week eens een deftig woordje over plaatsen.

Maar het grote probleem is ook bedrijven zoeken niet zelf. Maar consultancy bureaus bellen dan zo vaak dat je het beu bent. Dus gaan zij die positie proberen op te vullen. En die mense, hebben in 99% van de gevallen geen kennis van IT, kunnen ook geen cv beoordelen of iemand inschatten, maar het is veel geld dat erin omgaat. Die proberen dan die unicorn te vinden. En maanden later is er nog niemand. Kijk als je iemand wilt die ervaring heeft, dan kan die echt wel programmeren en iets nieuws aanleren. Ik werk nu al 20 jaar als programmeur, momenteel CTO en die zowat alles. Ik kan gerust een server in Linux configureren, ken ook wel iets van Security, netwerken, Docker, vms, Esx, Hardware, aws, azure, Google cloud, etc. Ik ben zeker geen experten alles maar I get the job done . Kan het zijn dat het iets langer duurt dan een expert, zeker. Maar ik heb dus geen probleem van effe iets nieuws aan te leren. Tegen de tijd dat je de ins en outs kent van een applicatie, ken je het framework en de gebruikte tools wel. Als het gaat om een greenfield project of architect positie, dan is het wel handig dat je een expert hebt. Maar voor al de rest moet je echt geen expert zijn.

En zijn 2 interviews mij bij gebleven gedurende die jaren, eentje was van de overheid en een ander van een Fortuna 500 Company. Bij die f500 was het gewoon een gesprekje. Ik had ook nog nooit geprogrammeerd in Real Basic, had wel vroeger ook Visual Basic gedaan. Was op een bord in een grote lobby, hoe zou je dit probleem oplossen of hoe zou jij deze functie schrijven. Ik ben zelfs niet beginnen schrijven en zei gewoon meteen dat doe je zo en zo. Ok wanneer kan je beginnen ... Bij de overheid zat er een panel van 8 man. Om de beurt stelde er iemand een “simpele” vraag, al dan niet in het Frans, Engels of Nederlands. En uiteindelijk kreeg ik 15 minuten om een stukje Python code te ontrafelen. Na nog geen anderhalve minuut zei ik ... de uitkomst van deze functie is x. Ok heb je nog vragen. Ik was nog niet beneden in die building of ik kon al beginnen. Soms kan het snel gaan, maar soms heb je ook de eeuwige twijfelaars. Of ook aan de andere kant mensen die alleen hun eigen manier, en huidige framework als het enige zien. Ik maak dingen en als X het beste is voor een oplossing dn zalik X gebruiken, is dat Y, dan zal ik Y gebruiken. Voorbeeldje om pdf’s te maken, dat kan je zowat in elke taal. Maar waarom geen Chrome headless gebruiken, er zijn veel binding voor vele talen, maar waarom daar geen cloud function voor gebruiken met behulp van node. Simpele HTML pagina maken, stylen et voila. Ik heb al supper ingewikkelde dingen gezien , voor dingen die echt simpel zijn. Nee waar we denken in het vakje dat we kennen, en daar willen we binnen blijven.

Sommige gaan echt wel ver, ik ben stilletjes aan aan het rondkijken voor iets anders. Mensen verwachten tegenwoordig ook een motivatiebrief blijkbaar ... mmm... dat heb ik in 20 jaar niet geschreven en ga ik nu dus ook niet doen. Ik heb interesse en dan zien wel wel, dat is mijn motivatie. Of eerst een test waar ik n dag ga bezig zijn ofzo. Sorry maar ik ga niks gratis voor jou maken
Volledig akkoord, vele bedrijven zoeken te specifiek, bijv. naar 1 product, ipv naar de productcategorie...
Ik denk dat ze vergeten dat vele ( in mijn geval ) security skills, komen door prutsen, doorzetten en self learning. Ze willen tegenwoordig allemaal een kant en klaar huis met afgewerkte tuin en al ( figuurlijk dan ) :)
“Onderbezetting” lijkt mij nooit reden voor een hoge werkdruk. Als manager niet kunnen prioriteren en teveel tegelijk willen doen zorgt voor een hoge werkdruk. Als bedrijf moet je gewoon rekening houden met de beschikbare capaciteit. Dat je niet alles kan doen wat je zou willen doen, dat kan je toerekenen aan een te krappe arbeidsmarkt, hoge werkdruk niet.
Bedrijven kunnen niet prioriteren. Alles moet en bij voorkeur direct. En als opgeleverde projecten dan nog volledig gebruikt zou worden, prima, maar dat is ook wel eens een heikel punt. En als je als ITer meer bezig bent met collega's uitleggen dat er onvoldoende capaciteit is tov ondersteuning en ontwikkeling, dan kan ik me heel goed voorstellen dat de werkdruk als (te) hoog wordt ervaren.
"ondanks de oplopende werkloosheid blijven er in de it de nodige kansrijke beroepen"

Tja, dat is natuurlijk net zoals IQ (als indicator van aptitude bij een sollicitatie). Je mag het er niet over hebben.. maar IT is nou eenmaal gewoonweg niet voor iedereen weggelegd.
Je moet een zeker mate van intelligentie en nieuwsgierigheid en technische aanleg hebben om in de IT te kunnen slagen en er zijn maar verdomd weinig mensen die de benodigde mentale capaciteit hebben.

Dan kun je nog wel zo veel #learn2code hashtags de wereld in slingeren als je wilt, dat verandert niks aan het feit dat het gross van de mensen gewoon te dom is om productief te kunnen zijn in de IT.

En het állergrappigste?.. er komt een dag dat wij programmeurs onszelf overbodig maken, zoals we al met enige ander baan gedaan hebben, wanneer we AI dusdanig intelligent ontwikkelen dat die zelf betere code kan schrijven dan wij! 8)7

[Reactie gewijzigd door Ayporos op 20 augustus 2020 18:59]

Ik denk dat je heel veel mensen tekort doet. Er zijn genoeg mensen die het kunnen maar hun voldoening uit andere, voor hun belangrijkere dingen, halen.
Naar mijn inziens moet je passie voor het vak hebben. Je moet continu bij blijven leren om bij te blijven. Als je geen interesse in het vak hebt, val je vanzelf af. Dat is hoe ik (als it'er) er tegenaankijk.
Misschien handig om te weten dat er meer dan alleen programmeren is in de IT.

Ik zie hier vnl. codekloppers (no offense) maar er is zóveel meer in de wereld van IT, zowel qua aandachtsgebied (bekabeling, cooling, routering, storage, cloud, security, (mgmt)tooling, werkplek) als rollen (van devops engineer tot programmamanager en van change tot operations tot sales tot architectuur)

Wat je ook doet, je moet zorgen dat je er voldoening uithaalt anders is het lange termijn niet houdbaar: Juiste man op juiste plaats. (of vrouw). En dat geldt voor alle soorten werk.
In mijn prive en werkomgeving zie ik meer burnouts dan ooit tevoren; in mijn beleving komt dat door toegenomen werkdruk én het onvermogen (onbewust vaak) een stapje terug te kunnen doen en even te focussen op iets anders dan een scherm of een deadline.

*typo

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 894165 op 21 augustus 2020 13:37]

Heel herkenbaar die burnouts. Op onze afdeling hebben we nu een 100% score: iedereen heeft er nu een gehad, inclusief de manager zelf. Triest, maar waar.
Passie is niet altijd voldoende. Ik heb twee bijzonder enthousiaste mensen in mijn team die geen passie hebben voor IT maar erg mooie software opleveren. Als je het mij vraagt draait het om kennis en doorzettingsvermogen.
Helemaal mee eens! Passie voor het vak en als hobby idem.
Als je het dan ook als ZZP-er kan doen wordt het helemaal geweldig.
De druk om te presteren is er zeker en kan intens zijn wanneer er een grote vraag is maar zou niet anders meer willen.
Je mist mijn punt.

Ik zeg niet dat íedereen die de benodigde intelligentie heeft de IT in moet.
Mijn punt is dat alleen de 'wil' om IT'er te worden niet voldoende is.

Praktisch elke willekeurige persoon kan vuilnisman worden als ze dat zouden willen (er vanuit gaande dat er voldoende posities zijn)..
Echter in de IT is de groep mensen die het zou willen een stuk groter dan de groep mensen die het zouden kunnen.
De groep mensen die het zouden kunnen maar niet willen (zoals jij aanhaalt) vallen buiten beschouwing en daar heb ik het niet over.

Overigens is er ook een goed argument te benoemen voor het feit dat je buiten de benodigde intelligentie ook de interesse/nieuwsgierigheid moet hebben om erin te kunnen slagen.
Je zou dus zelfs kunnen stellen dat iemand die, zoals jij aankaart, 'belangrijkere dingen' voorop stelt en weinig 'voldoening' zou halen uit bijv. programmeren, wellicht minder capabel is dan jij stelt.. ondanks dat ze wel aan de intelligentie 'requirement' voldoen.

To each their own uiteraard, ik neem het mensen echt niet kwalijk hoor als ze liever iets anders doen.
Mijn reactie ging meer over het foute idee dat iedereen programmeur zou kunnen worden.. en alle valse hoop en tijdsverspilling die dat wellicht zou kunnen opwekken bij mensen.
Dat ben ik wel met je eens. als oude man valt mij op dat ik veel jonge IT'ers tegen kom die geen passie hebben maar in de IT zitten omdat de beroepskeuze test dat aangaf of omdat ze gamen leuk vinden. ik merk ook een zekere, ik weet niet of ik het luiheid moet noemen of gemakszucht. IT is keihard bijblijven en sht moet gewoon werken. dat hangt niet af van hoelaat het is. en dan nog de klok kijkers. die die om 15.00 uur al kijken of ze bijna naar huis mogen. dat is wel iets van de laatste jaren. 20 jaar terug was dat naar mijn gevoel toch anders. IT is voor mij gewoon "hard" werken en studeren. dit is niet goed vol te houden als je het benaderd als "het is een baan". je moet dit echt doen met als drijfveer passie. en een relatief hoger IQ is ook belangrijk. al is dat een lastig te grijpen term. laat ik het een zeker denkvermogen noemen.
En zo maakt heel management misbruik van de IT. Ooit van de crunchtijden in gamebedrijven gehoord? We zitten met tekorten, maar het loon moet lager blijven dan Henk van de sales afdeling en je moet wel overuren draaien en in je eigen tijd bijleren. Ja daag.

Wat ik uit @Ayporos z'n post haal is iets heel anders. Je hebt intellect en mindset nodig om in de IT te werken, dat ga je niet zomaar bijleren via code bootcamps. Dat betekent niet dat je een deurmat voor je baas moet zijn die effectief 80 uur werkt, maar slechts 40 opschrijft. Er zijn meer dingen in het leven.

[Reactie gewijzigd door Kaiberia op 20 augustus 2020 22:10]

Wat veel mensen inderdaad niet begrijpen is dat je in de IT vaak een contract hebt voor 40 uur, maar met een clausule dat je wordt geacht wanneer nodig meer uren te draaien. Aangezien er geen cao is, is de compensatie voor die uren ook overal anders. Daarnaast ben je na je werk niet klaar. Als je verpleegkundige bent lukt het je misschien ook niet om thuis alle indrukken van die dag achter je te laten en heb je misschien in je hoofd spoken wat je morgen allemaal moet doen, maar bij IT denk je ook aan hóe je dat morgen gaat doen. Voor veel dingen bestaan geen standaarden of procedures; je bent constant het wiel aan het uitvinden. Daarnaast is het een van de weinige beroepen waar je best doen nooit goed genoeg is. Als je vandaag iets hebt gedaan en je weet dat je het morgen weer moet doen, wordt er van je verwacht (ook door jezelf) dat je het de tweede keer effectiever en sneller doet. Die constante innovatie kom je in weinig andere beroepen tegen. Als je werkomgeving dit niet in ziet en denkt dat je wel meer kunt hebben omdat je altijd zo goed bezig bent, en dus steeds meer taken naar je toe gooit kan ik me voorstellen dat er een punt komt waar het te veel is.
Exact. Maar omdat de verpleegkundige toch echt iets te veel als voorbeeld gebruikt wordt, een ander voorbeeld: Er wordt van de sales medewerker ook niet geacht dat deze in haar vrije tijd nieuwe technieken gaat bestuderen die essentieel zijn voor het bedrijf. Die krijgt cursussen om bij te leren, vaak onder werktijd, en anders een andere vorm van compensatie. Bij IT wordt er royaal misbruik gemaakt dat de tools ook voor persoonlijk gebruik goed beschikbaar zijn, en hoopt veel management ervan te snoepen door zelfstudie "verplicht" te maken. Alleen omdat dit kan, en een klein deel IT'ers niet de ruggengraat hebben om "nee" te zeggen.

Verder hebben we niet honderden technieken in de laatste 20 jaar van de IT wereld zitten normaliseren om als nog te moeten werken na 5. Voor het gros van alle branches heb je genoeg aan een enkele omgeving en een automatische back-up, en een watchdog die extra betaald krijgt op erop te letten buiten kantooruren en anders lage werkdruk heeft van 9 tot 5. Daar heb je niet de developer voor nodig die van 9-5 doorhamert op code en structuur. Agile, SCRUM e.d. om reguliere deadlines te volgen, in te schatten wanneer iets af is, een worst-case neer te zetten en niet te hoeven crunchen tot het echt kritiek wordt, of regulier na 5 te moeten werken.

Eens in de zoveel tijd tegen compensatie een tandje bij moeten zetten? Sure, geen probleem. Maar regulier overtijd of op kantoor moeten blijven, omdat je anders wordt gezien als lui en dan ook niks leren onder werktijd? Nee, echt niet, dat is indicatie van slecht management. Niet van luie werknemers.
Tijd voor een vakbond. Maar ja dat is binnen de IT net als herding cats. Nagenoeg onmogelijk.
Waarom eigenlijk? Vakbond zou mijns inziens redelijke onderhandelingskracht hebben vanwege tekort aan arbeidskrachten op de markt.
Omdat je met meer mensen sterker staat, zeker wanneer de krapte er niet meer is. For better or worse zeg maar.

Of bedoel je waarom het lastig is om een vakbond binnen IT te krijgen? Tja, omdat mensen gewild zijn en de lonen op het moment redelijk ok zijn. Dan krijg je het idee dat je prima het alleen af kunt.

Plus op het internet lees je redelijk wat over dingen en je hebt een hoop IT'ers die wel redelijk het libertarisme aanhouden. Let wel dat is mijn "anecdotal evidence", geen data.

[Reactie gewijzigd door Sandor_Clegane op 23 augustus 2020 20:02]

Dergelijke clausules kan je natuurlijk ook gewoon niet aanvaarden of omzetten in een vorm dat je gemiddeld 40 uur per week werkt. Niemand bij z’n juiste verstand zou een vaste beloning moeten accepteren voor een variabel aantal uren, niet in een markt waar men constant van tekorten spreekt.

Overigens om het in perspectief te plaatsen: dergelijke clausules worden in Duitsland gewoon nietig verklaard. Daar kan een werkgever zich niet op beroepen zelfs al staat je handtekening er onder.
Kleine correctie - Jij ziet het als "hard werken en studeren" maar aan het eind van de dag zijn het gewoon werkzaamheden die je voor een bedrijf vervult voor een contractueel aantal uren en een vastgesteld bedrag.
Begrijp me niet verkeerd, deadlines zijn belangrijk en kritieke shit moet werken maar aan het einde van de dag blijft het ordinair werk.

Mensen hechten tegenwoordig eenmaal meer aan een gezonde balans tussen werk en privé en dat is okee.
Maar ik merk zelf ook een kentering waarbij ik mensen zie met (m.i. te) weinig motivatie. "Laat ze maar eens fatsoenlijk betalen, dan ga ik daarna wel harder werken" is het andere uiterste. En dat soort uitspraken maak ik mee.

Ik probeer altijd mijn uurtjes te maken, en werk nooit of zelden ongevraagd over. Gelukkig zijn er zat werkgevers die dat ondersteunen. Maar als er een keer iets af moet ben ik ook de beroerdste niet, binnen de grenzen van redelijkheid.

Edit: even reageren op hieronder zonder een volledig nieuwe post. Ik begrijp jullie reacties, maar ik wou even een tegengeluid geven, dat er naast "te hard werken" ook zoiets bestaat als "niet hard genoeg werken". Mensen (ook IT'ers) voelen zich soms zo entitled dat je ze gewoon even een stomp zou moeten verkopen om ze weer met beide benen terug op aarde te zetten.

[Reactie gewijzigd door A Lurker op 21 augustus 2020 10:59]

Het mes snijdt aan twee kanten, de "Laat ze maar eens fatsoenlijk betalen, dan ga ik daarna wel harder werken" mensen zitten vaak niet lekker op hun plek en daarom halen ze er (vooral voor zichzelf) niet uit wat er uit te halen valt. Op een gegeven moment zien ze dat, vaak negatief, terug in hun beoordelingsgesprekken / loon.

Van de andere kant (even vanuit de consultancy gezien) wordt er ook van schoolverlaters verwacht dat ze probleemloos in grote, complexe projecten meedraaien, lange dagen maken, zich suf reizen en dat ze "het allemaal maar moeten snappen". Dit alles voor een bedrag van €2700 (en massive bijtelling voor een dure diesel leasebak) met een lullige verhoging na een jaar. Of de lower-end systeembeheerders die stiekem best wel veel verantwoordelijkheid hebben en op de meest rare tijden werken voor iets van €2400.
"Stuk genivelleerd" - inderdaad. Bruto ziet het er leuk uit, maar onder aan de streep stelt het niet veel meer voor. :'(
nope. verschil loondienst vast contract en tijdelijk contract en dan heb je nog freelancers. en om niet te vergeten verschil tussen de bedrijven. ene bedrijf (,mijn laatste opdrachtgever was super relaxed, andere heel erg niet)
20 jaar terug was dat naar mijn gevoel toch anders.
Ja, afgaande op de verhalen was dat idd anders.
Toen was het: work hard, play hard. Hard werken, maar wel vaak feestjes, borrels, (buitenlandse) reizen.
Dat zie je niet meer. Alle (on)kosten moeten omlaag.
Nu zonder die feestjes, borrels en reizen, is de inzet ook gedaald. Dat is gewoon Quid pro quo.
dat was einde jaren 90. toen hield een partij zelfs sollicitatie gesprekken in een showroom waar je gelijk een auto kon uitzoeken. was ook hoofdzakelijk marketing om kandidaten te lokken. maar einde jaren 90 en begin 00 was het inderdaad zou dat je met lager niveau zonder kennis, kunde of proven track record kon beginnen. mijn eerste opdracht was NUON tweede opdracht was SHELL. shell was echt zo geweldig. simpel de vraag of je iets kunt of ervaring mee hebt als je antwoord dan negatief was dan als reactie dat ze het je wel leren. tegenwoordig ligt de lat zo hoog dat het nergens meer op slaat. zojuist afgewezen door een recruiter als freelancer omdat mijn motivatie brief voor een 25 uur klus bij de gemeente Arnhem onvoldoende was. gaat allang niet meer om kennis of kunde maar om de zinloze rand daar om heen. en de drog afwijzingen raken helemaal kant nog wal. aan je cv zien dat je niet in de groep past of niet minimaal 8 jaar ervaring in windows server 2016/2019 of je mist MCSA server 2019 (bestaat helemaal niet). vacature van vanmorgen start datum 24-2-2020 en dan de taalvouten nog. fouten die ik met mijn dyslexie uit de teksten haal.
Yep, al gezien. Duidelijke taal. En ook een burnout gehad en ervan geleerd.
Wel grappig dat het er aan de andere kant van de grote plas al net zo aan toe gaat als hier. Wat dat betreft is de IT wel een universeel beroep :)
20 jaar terug was dat naar mijn gevoel toch anders.
Je bedoelt toen ze ITers produceerde voor NT4 per buslading? En ze iedereen die ze niet meer op de eigen afdeling wilde hebben, maar dumpte op de helpdesk...

Kwaliteit is in elke branch vaak ver te zoeken, dat was 20 jaar geleden zo, dat is nog steeds zo! Het issue is niet dat je geen (kwaliteit) personeel kan vinden, maar "If you pay peanuts, you get monkeys!".

Daarnaast is leren leuk, papiertjes halen heel mooi om te laten zien, maar die zeggen helemaal niets over hoe je iets in de praktijk gebruikt. Hoe vaak ik niet gastjes die hun papiertjes (net) hebben gehaald zie rotzooien met waar ze hun papiertjes voor hebben gehaald. Zelfde met een HBO opleiding, leuk dat je met veel doorzettingsvermogen een HBO diploma heb gehaald, het zegt in de praktijk maar weinig over hoe je IT bedrijft. IT is gewoon een baan, primaire doel daarbij is geld verdienen om (goed) te leven. Je leven om IT bouwen maakt je nu eenmaal geen goede ITer.

Het begint bij een bedrijf al bij werving van goed IT personeel, als ik zie hoe veel sollicitatie gesprekken lopen, gaat het vaak daar al fout. Heb je dan eindelijk goed personeel dan zie je vervolgens dat een bedrijf verre van voldoende doet om goed personeel te behouden.
20 jaar geleden begon de migratie naar win 2k. NT4 was toch iets minder makkelijk dan win2k in vergelijk. maar we zaten in die tijd ook met millennium probleem. toen zijn er net als recent met het AVG mensen die in dit vak passen daartoe opgeleid door het UWV. onder het mom, cursus, examen dump en pass examen en er dan achter komen dat RL er anders uit ziet.

Nu zie je FG's die een UWV cursus AVG hebben gehad en keihard op hun muil gaan in RL.
want UWV doet langdurig werkloze opleiden tot FG met 1 cursus van 2 dagen.

[Reactie gewijzigd door tja op 21 augustus 2020 08:30]

Misschien dat ik de toon/inhoud van je post verkeerd heb geïnterpreteerd. :)
Betere code niet. Genoeg rekenkracht om rottige code te draaien, dat wel.
En het állergrappigste?.. er komt een dag dat wij programmeurs onszelf overbodig maken, zoals we al met enige ander baan gedaan hebben, wanneer we AI dusdanig intelligent ontwikkelen dat die zelf betere code kan schrijven dan wij! 8)7
Ik denk dat het veel langer duurt voor het zover is dan we denken.

Toen mijn vader in 1970 als COBOL-programmeur aan de slag ging, waren er al mensen die tegen 'm zeiden: "Programmeur? Daar zit geen toekomst in, over een paar jaar hebben we computers waar je gewoon tegen kan zeggen wat je wil en dan hebben we geen programmeurs meer nodig!". En nu in 2020 hebben we meer programmeurs nodig dan ooit...

Software ontwikkelen lijkt een inherente complexiteit te hebben, waarvoor inzicht, creativiteit en intelligentie voor nodig is. Dingen die een AI niet zo makkelijk leert.

Er is al vaak geprobeerd om programmeurs overbodig te maken met tools waarmee je applicaties kunt maken zonder code te schrijven. Gewoon wat blokjes slepen en klikken en aan elkaar verbinden en je hebt een applicatie... In de praktijk blijkt dat dat misschien nuttig is voor simpele applicaties, maar als je iets serieuzers wilt maken dan wordt het al snel zo complex dat het verdacht veel gaat lijken op programmeren, ook al doe je het misschien grafisch in plaats van met code. De complexiteit is gewoon een inherente eigenschap van het probleem, waar je ook met dat soort tools niet vanaf komt.

SQL is in de jaren '70 oorspronkelijk ook bedacht als een tool voor managers, niet voor programmeurs. Het idee was dat je de computer in een taal die lijkt op Engels precies kunt vragen welke gegevens je wilt hebben. Dat idee is faliekant mislukt om dezelfde reden als wat ik hierboven schreef: een tool lost de inherente complexiteit niet op. Daarom wordt SQL tegenwoordig vrijwel alleen maar door programmeurs gebruikt, specialisten die kunnen omgaan met die complexiteit.

De AI's waar je het over hebt zijn ook van die tools. Je zegt nu hetzelfde als wat ze 50 jaar geleden tegen mijn vader zeiden: "Programmeur? Daar zit geen toekomst in, over een paar jaar hebben we AI's waar je gewoon tegen kunt zeggen wat je wilt hebben!". En wat gaat het probleem dan worden? Dat je de AI heel precies moet gaan uitleggen wat je wilt hebben. Met andere woorden: er gaat een programmeur nodig zijn om de AI alles exact in detail uit te gaan leggen wat er nodig is. Dat lijkt verdacht veel op... programmeren.
En het állergrappigste?.. er komt een dag dat wij programmeurs onszelf overbodig maken, zoals we al met enige ander baan gedaan hebben, wanneer we AI dusdanig intelligent ontwikkelen dat die zelf betere code kan schrijven dan wij!
Ik wil niet al te pessimistisch zijn, maar dat is nu al vaak het geval. Als je kijkt wat IDEs als bijvoorbeeld die van IntelliJ allemaal automatisch kunnen genereren en de CI-processen die je daar dan weer aan kan hangen dan kan één developer zoveel meer doen dan voorheen dat je makkelijk 20% van je developers kan ontslaan (t.o.v. geen 'slimme' IDE). Dat is alleen maar mooi, want dat betekent meer capaciteit en dus meer winst.

Nieuwe design patterns zorgen er ook voor dat steeds meer eigenlijk geen code nodig heeft, dus combineer dat met het automatisch genereren van stukjes code en je hebt dadelijk alleen maar een consultant nodig die een formuliertje kan invullen om een project in elkaar te zetten
Codegeneratie word gedaan door software die ook weer onderhouden moet worden. Wel eens gewerkt voor een bedrijf waar consultants workflows in elkaar klikken maar toch altijd nog dev werk om de onderliggende code te fixen of verbeteren en om de edge cases te schrijven die net even niet lekker in elkaar geklikt konden worden.

Modernere tools maken je efficient tot je aankomt bij een legacy project (medical) waar ze nog met SVN werken en de rest van de workflow ook op een vreselijk achterhaalde manier ingericht is. En dan hebben we het nog niet eens over het feit dat de codebase uit veel componenten bestaat in allerlei talen die met een houtje touwtje build process aan elkaar geknoopt zijn (wat dus ook tergend langzaam is). Overstappen kan niet want de natuurkundigen in het project snappen GIT niet en er is geen tijd om "onproductief" werk te doen omdat het project al 3 jaar overtijd is.

[Reactie gewijzigd door Tassadar32 op 20 augustus 2020 20:02]

Overstappen kan niet want de natuurkundigen in het project snappen GIT niet en er is geen tijd om "onproductief" werk te doen omdat het project al 3 jaar overtijd is.
En het is die groep mensen die dus expliciet niet geschikt is om te prioriteren. Of het is de persoon die niet goed kan uitleggen waarom het geen onproductief werk is.

In IT is er geen onproductief werk.

Zelfs niet als je een beetje op tweakers zit te neuzelen. Voor je het weet kom je een storing bij Google cloud tegen ;).
In IT is er geen onproductief werk.
Oh? Wat dacht je van incompetente leidinggevenden die afdwingen dat bepaalde zaken met hoekjes afsnijden geimplementeerd worden, ondanks beter waarschuwen, wat uiteindelijk resulteert in iets wat toch problemen heeft van zo'n fundamentele aard dat het werk overnieuw moet.

Managers die op de stoel van de technici gaan zitten en dit soort zaken afdwingen komt helaas nog veel te vaak voor, en leidt weldegelijk tot onproductief werk.
Naast zeggen dat 't een slecht idee is. Kan je ook iets anders leveren he? Nieuw personeel is ook een probleem. Beetje voet bij stuk helpt een hoop en als werknemer is 't ook voor elk bedrijf 10 andere.
"voor elk bedrijf 10 andere" - Dat is een mindset die bij veel ICT'er nog onvoldoende tussen de oren zit. Ik heb zelf eenmaal op staande voet ontslag genomen, zo ontzettend klaar was ik met het vreselijk slechte management daar. Achteraf gezien snap ik nog steeds niet hoe ik dat heb kunnen doen, want ik had toen al een gezin. Maar binnen een maand weer werk dus geen vuiltje aan de lucht. De mindset "voor elk bedrijf 10 andere" klopt helemaal! :)
Tja... jou voorbeeld kunnen we natuurlijk ook nóg extremer maken door te stellen dat huidige high-level languages (met bijbehorende libraries) een stuk minder dev-tijd behoeven om iets in elkaar te flansen dan wanneer je Assembly aan het schrijven bent. :)

Andere kant van die sluier is natuurlijk dat gebruikmakend van die libraries en high-level talen er een stuk complexere software geschreven kan worden, welke in de tijden van ruwe assembly ongedacht waren en onmogelijk zouden zijn geweest om te overzien.

Vandaar dan ook dat ik het specifiek had over AI die intelligenter is dan wijzelf en niet noodzakelijker intelligenter dan de compilers of IDE die aan die AI vooraf gingen... want wijzelf hebben de limiet van onze verbeelding nog nauwelijks bereikt. :)

Soms verbaas ik me er nog wel eens over dat ik vanuit een Excel bestand een link kan leggen met een Access database of SQL server om daaruit data te graaien en/of op te slaan via VBA..
Dat soort dingen vind ik prachtig want het maakt de statement "ervaring met MS Office" een stuk meer open voor interpretatie op een willekeurig persoon zijn C.V. :9

[Reactie gewijzigd door Ayporos op 20 augustus 2020 19:50]

Bedankt voor de tip!
Hmm? Welke 'tip' bedoel je?
Ik was me niet bewust dat ik een tip in my post geplaatst had. :)
Denk dat het met VBA in excel access benaderen bedoeld wordt. Maar het "ervaring met MS office" wordt wel breed inderdaad. Ik kende ooit een figuur dat beweerde dat als je een programma had aangezet, dat je er dan ervaring mee had en dat dus ook op je cv kon zetten. Waar hij taalkundig gelijk in had, maar het is carrieretechnisch niet helemaal goed met hem afgelopen, al heeft hij het bijzonder lang als duurbetaalde consultant volgehouden.
Het valt mij ook altijd op dat 'consultants' in hun CV brede ervaring hebben met enorm veel zeer complexe producten als SAP en Oracle waar je per product al een life time aan kunt werken zonder alles ervan te weten!

Net als programmeurs die 23 talen beheersen en er schijnbaar ook ervaring in hebben. Zou Hello World ook meetellen? ;)
Ach, als ik vanuit mezelf redeneer, de meeste programmeertalen zijn meer van hetzelfde. Als je C# kent ken je Java etc. etc. Het is wel anders, maar dat is meer syntax dan dat de achterliggende concepten anders zijn. Als je het nu over een heel ander paradigma hebt zoals OO tegenover functioneel dan heb je te maken met een compleet andere werelden en dat vergt wel een hoop tijd/kennis.

Met veel tools precies hetzelfde: Snap je een firewall? Dan maakt het precieze merk niet echt uit, gewoon uitvogelen wat de syntax is en veelal is het meer van hetzelfde.
Het is alleen veel meer dan de syntax. Een ontwikkelomgeving kan totaal anders zijn en die moet je opzetten. Een webapp heeft compleet andere dingen waar je op moet letten tegenover een Windows Forms of WPF app.
Deployment heeft per platform en technologie weer zijn eigen haken en ogen. DevOps is ook een specialisme tegenwoordig.
Bij JS frameworks moet je 83 verschillende add ons en packages installeren om van alles aan elkaar te knopen.
Dan heb je nog SQL, non-relational databases, AI inzet, Cloud.
Ik vraag me af hoeveel mensen die al deze skills op hun CV hebben langer dan een jaar ervaring hebben met elk van die skills.
Ik zeg ook niet dat het gemakkelijk is, maar het is wel te doen. De dingen die je noemt geven ook wel aan hoe shitty IT is geworden. 100 tools, en dan ook nog eens 10 werkwijzes en dan een paar 1000 best practices.

Als je de concepten erachter snapt ( waarom je iets doet ) dan is de rest wel redelijk snel op te pakken.

Vergeet ook niet dat de IT sector gewoon enorm door marketing gedreven wordt.

[Reactie gewijzigd door Sandor_Clegane op 21 augustus 2020 10:08]

Net als programmeurs die 23 talen beheersen en er schijnbaar ook ervaring in hebben. Zou Hello World ook meetellen? ;)
Alleen als jou Hello World poging geleid heeft tot een geaccepteerd pull-request op de bestaande Hello World tutorial om die venijnige hidden bug eruit te halen.
Nieuwe design patterns zorgen er ook voor dat steeds meer eigenlijk geen code nodig heeft, dus combineer dat met het automatisch genereren van stukjes code en je hebt dadelijk alleen maar een consultant nodig die een formuliertje kan invullen om een project in elkaar te zetten
Dat wordt nu al decennia lang geroepen (wel eens van "4GL" gehoord, was in de jaren 70 al een ding).
In de praktijk heb ik alleen nog maar gedrochten gezien van in elkaar geklikte componenten ("maar het werkt toch?", "ja, maar niet voor 1000 gebruikers tegelijkertijd via het webportaal") die weer door programmeurs herschreven moeten worden om het enigszins performant te maken.
Helemaal mee eens. Het moet in je zitten. Ik heb 2 zoons, ene kan uren concentreren aan een game en de andere 15 minuten. Mijn tweede zoon zou heel slecht in debuggen zijn.
Helemaal mee eens. Het moet in je zitten. Ik heb 2 zoons, ene kan uren concentreren aan een game en de andere 15 minuten. Mijn tweede zoon zou heel slecht in debuggen zijn.
Oh, dat weet ik nog niet. (Maar jij kent je zoon ongetwijfeld beter dan ik ;) ). Als juist iets mijn aandacht en concentratie hoog weet te houden is het juist een complex stuk ellende. Daar kan. Ik heerlijk mijn tanden in zetten. Meerdere dagen spitten en analyseren? Graag!
Je bedoeld zoiets als dit

<Waarschuwing - potentieel broodje aap verhaal>

https://www.google.com/am...-6-years-boss-fires-finds
IT is meer dan programmeurs maar inderdaad voor vele delen van IT heb je wat een speciale mindset nodig die niet iedereen heeft.
En het állergrappigste?.. er komt een dag dat wij programmeurs onszelf overbodig maken, zoals we al met enige ander baan gedaan hebben, wanneer we AI dusdanig intelligent ontwikkelen dat die zelf betere code kan schrijven dan wij! 8)7
Hoe gaat een AI nu ooit weten welk probleem die moet oplossen? Programmeren is veel meer dan wat code tokkelen: het is de requirements doorgronden, het is een gepaste oplossing bedenken die allerlei parameters covert, het is een proper ontwerp schetsen en dat dan neertypen in zo proper mogelijke code. IDEs helpen tot nu toe enkel wat in de laatste stap, maar al de rest blijft het werk van de dev, en dat werk is nu net ook het moeilijkst.

[Reactie gewijzigd door RuddyMysterious op 21 augustus 2020 08:57]

"Hoe gaat een AI nu ooit weten welk probleem die moet oplossen?"

Door succesparameters te definiëren natuurlijk, zoals dat nu ook al met (learning) AI gedaan wordt. ;)
Veel succes daarmee. Neurale netwerken zijn nog maar net in staat simpele problemen min of meer op te lossen, laat staan complexe problemen die een programmeur moet oplossen.

Het belangrijkste voordeel van AI lijkt te zijn wat machines waren voor arbeid: ontlasting van de mens voor saaie taken en een ongekend schaalvoordeel.

Het kan best dat devs ooit worden vervangen door AI, maar daar zijn we nog lang niet, volgens mij.
Oh ik zeg ook niet dat we daar zijn natuurlijk.. maar het is natuurlijk wel 'onvermijdbaar'. ;)
Niet mee eens. Bedrijven kunnen best prioriteren. Ik merk dat dat bij ons in het bedrijf wel goed gaat. Natuurlijk zouden we alles in 1 dag klaar willen hebben. Maar iedereen bij ons, in elke laag, van directie tot ontwikkelaar, snapt, weet en begrijpt dat niet alles af kan en 1x in de zoveel tijd kijken we of de prioriteiten nog kloppen. Geen heel groot bedrijf. 25 man, maar het kan prima en niemand die er moeilijk over doet.
Denk dat er bij een kleiner bedrijf hier in het algemeen wat meer inzicht is door de collega's over de bezetting/werkdruk. Bij de grotere bedrijven wordt dit niet altijd gezien omdat de afdelingen groter zijn en je minder dicht bij elkaar staat.
Bij kleine bedrijven heb je gewoon veel minder mogelijkheid tot overhead, en dus ben je verplicht efficiënter te managen of kost het je meteen een stuk meer. Dan krijg je dus situaties waar één persoon verantwoordelijk is voor het inplannen van alle projecten, en daarmee ook goed overzicht heeft over het personeel en de capaciteit.

Bij grotere bedrijven lijkt me dat een stuk lastiger, als je kleinere onderverdelingen krijgt en iedere afdeling zijn eigen budget en management heeft. Het sluit ook allemaal niet 1:1 op elkaar aan, dus dat maakt het nog lastiger om dingen goed in te schatten. Bij een oude werkgever was het bijvoorbeeld zo dat we in development meer dan genoeg capaciteit hadden, maar vaak meerdere werkdagen op design moesten wachten (hoe klein of groot het ook was), puur omdat de persoon die verantwoordelijk was voor de designers altijd uit zichzelf dingen onderschatte, en de persoon die verantwoordelijk was voor development (onze afdeling) iedere week wel een kwartiertje of halfuurtje met ons om de tafel ging om dingen door te spreken en nieuwe projecten ruw in te schatten voor hij z'n ding ging doen ermee.
Het resultaat daarvan was dat designers vaak eigenlijk dubbel ingepland stonden en alles zo snel mogelijk af moesten hebben, en wij als developers gewoon een gezonde werkdruk hadden.
Kleine bedrijven zijn gewoon veel wendbaarder/efficiënter. Het probleem ontstaat wanneer een bedrijf flink gaat groeien, dat gaat dan verkeerd omdat ze niet de zelfde wendbaarheid/efficiëntie kunnen upscalen.
Soms denk ik wel eens, dat de meeste grote bedrijven beter niet hadden kunnen bestaan. Als ze klein of middelgroot waren gebleven, was er wellicht veel minder overhead geweest, en ook een prettigere werkomgeving met minder bureaucratie e.d.
Daar zijn we natuurlijk met zijn allen gewoon zelf bij. Een degelijke en reële planning vooraf communiceren met je klant zorgt voor rust bij iedereen: het personeel, de manager maar ook de klant: de kans dat de klant het gevraagde op tijd en met de juiste kwaliteit krijgt is veel groter als de medewerkers voldoende tijd hebben gekregen. En zie daar, een tevreden klant die graag terugkomt.

Tegenwoordig zeggen veel managers te snel ja en amen tegen de klant, terwijl ze dondersgoed weten dat dit ten koste gaat van de werkdruk en kwaliteit van producten. Wees reëel en je hebt alleen maar winnaars.
ehm plannen? Menig traject doen we ala Scrum. Lekker hoor zondet plannen aan de slag gaan.

onzin natuurlijk. Plannen is ook met scrum van belang. Al is het maar om op een goedr manier je backlog te kunnen vullen.
Je hebt gelijk. Dit is ook naar mijn ervaring inderdaad een veel voorkomende fout.

Ik hoor erg vaak “we zijn een agile bedrijf” en daarmee proberen ze dan goed te praten dat er dingen worden gedaan zonder na te denken.

Nee, agile is niet als een kip zonder kop dingen doen. Agile gaat om doordachte keuzes maken, maar tijdens het uitvoeren de feedback loop zo klein mogelijk houden.
Behalve wanneer op het reële aanbod niet wordt ingegaan, omdat het project dan aan een partij wordt gegund die de wereld belooft tegen een dumpprijs waarvan iedereen met ook maar een beetje inhoudelijke kennis zegt dat het gewoonweg niet mogelijk is. Zeker in service georiënteerde ondernemingen loop je op die manier meerdere keren tegen dezelfde incompetentie aan: Eerst verlies je een flinke bron van inkomsten als leverancier, en vervolgens heb je dagelijks last van de partij die de klus heeft gekregen, maar onvoldoende kwaliteit levert.

En de manager die de keuze heeft gemaakt trekt z'n handen er van af, want in z'n Excel sheet staat dat hij goede zaken heeft gedaan en z'n targets, kosten sparen, heeft gehaald.
Of de mensen die een organisatie vormen kunnen prioriteren zodat de werkdruk niet te hoog (of te laag) is hangt af van diverse factoren. Net doen alsof het alleen maar zou zijn dat men niet kan of wil prioriteren is dus te eenzijdig. Het prioriteren begint al bij het niet altijd aannemen van opdrachten en selectief zijn in waar interesse in is. Daarbij zijn ITers net zo goed onderdeel van de organisatie en als die dus een andere werkhouding hebben dan is het niet zo dat binnen het hele bedrijf alles bij voorkeur direct moet. En ik betwijfel of de manager van de ITers er ook zo over denken dat alles direct zou moeten. Als iemand keer op keer bezig zou zijn om uit te leggen dat er onvoldoende capaciteit is dan is dat waarschijnlijk niet het enige probleem in de organisatie. Bijvoorbeeld dat de mensen die iets direct willen of verwachten zich te afhankelijk hebben gemaakt maar dat liever niet erkennen. Als je het keer op keer moet herhalen dan praten vermoedelijk de juiste mensen niet met elkaar of is iemand iets aan het doen wat die niet hoeft of moet doen.

[Reactie gewijzigd door kodak op 20 augustus 2020 21:53]

Mijn ervaring is toch heel anders. Ik heb de afgelopen jaren geleerd werkdruk zichtbaar te maken en aan te kaarten. Sinds ik daarmee begonnen ben heb ik van geen manager gehoord het moet toch allemaal af voor tijd x.

Ik geef nu zelf aan dat ik teveel op mijn bord heb liggen, som alles op en geef aan wat volgens mij de prioritering is. Daarbij benoem ik dan ook dat bepaalde deadlines niet gehaald kunnen worden. Ik heb dat bij een aantal bedrijven gedaan, ook in de consultancy (waar ik nu 6 maanden uit ben). Meestal zijn ze het met me eens en af en toe vinden zij dat iets anders prioriteit heeft. Soms willen zij de communicatie naar de betrokkenen wel op zich nemen en soms wordt ik gevraagd dat te doen (ook dat neemt tijd in beslag, dus dan geef ik aan dat ik een simpel mailtje schrijf met de manager in de CC).

Natuurlijk kan je in een omgeving terecht komen of zitten waar dit niet zo is. Voor mij zou het dan tijd zijn om te zoeken naar iets anders. Toevallig had ik tot voor kort niet fijne omgeving (mijn manager was dus wel zo veeleisend, maar is op non actief gesteld vanwege meerdere klachten). Nu bespreek ik alles met een manager op een niveautje hoger en werkt het wel zoals ik in het begin heb aangegeven.

Overigens heb ik wel gehad dat project managers (vooral externe) wel de deadline heilig vinden, maar daar heb je 2 opties denk ik. 1 is gewoon meer uren schrijven/factureren (en dat natuurlijk wel van te voren doorgeven via de mail en als je eraan gedacht hebt in je contract, dan kan je nog een overwerk toeslag oid toepassen), of als je intern bent aangeven bij je eigen manager dat je nu meer dan 40 uur maakt en dat dat toch niet de bedoeling moet zijn.
Onderbezetting kan wel degelijk leiden tot te hoge werkdruk. Mijn PO doet heel goed haar werk door zaken de juiste prioriteit te geven en stories uit aankomende sprints te halen als het niet gaat passen. Ik als betrokken medewerker zie elke 2 weken weer opnieuw stories verschuiven naar de volgende sprints of zelfs helemaal naar de backlog. Dat gaat mij aan het hart en ik probeer daar dan op te sturen door meer te doen in dezelfde tijd (en dat gaat vaker niet dan wel). Dat is uiteraard iets wat ik zelf doe, maar dat maakt het gevoel van een hoge werkdruk niet minder.
Heel goed dat er in de scope wordt gesneden om het behapbaarder te maken, maar de truc als manager is natuurlijk om dit niet aan je medewerkers te laten merken.

Bijvoorbeeld door bij een sprintplanning al rekening te houden met mindere capaciteit.

Dat je zegt dat het stelselmatig gebeurt betekend dat er niet proactief maar reactief iets mee gedaan wordt.

Top dat je een loyale werknemer bent, maar een tip: focus op je eigen gezondheid boven je werk. Als je jezelf minder gestresst voelt ben je productiever.

[Reactie gewijzigd door Jaatoo op 20 augustus 2020 20:01]

Ik ga niet al je reacties lezen, maar je hebt kennelijk iets gezegd waardoor je steeds een -1 mod krijgt op alles wat je schrijft. Ik kan helaas niet modereren op een reactie die geplaatst is onder mijn bericht.

Toch bedankt voor de inhoudelijke bijdrage +1
Ik zou juist blij zijn als dat gedaan wordt, want dat betekent dat jouw PO ook richting stakeholders realistisch is dat wat ze vragen niet gaat passen en pas later gaat gebeuren. Het geeft ook duidelijkheid, mocht er toch ruimte zijn om iets extra's op te pakken, is er ook goed duidelijk wat de prioriteit daarin is.

Ik ben ondertussen ook al aardig bedreven in het loslaten van dat soort zaken. Het kan mij vrij weinig boeien als dingen naar latere sprints/backlog gaan. Soms is het wel even balen als het een eigen story is die in mijn ogen veel verbetering oplevert, maar ook dan kan ik het redelijk van mij af laten glijden.
Je bent geen ondernemer gok ik. Tuurlijk is het wel een goede reden voor meer stress bij onderbezetting. Time to market wordt vaak mede bepaald door concurrentie of door een klant die op een bepaald moment iets wil hebben. Je hebt dus niet altijd in de hand wanneer een product of dienst klaar moet zijn.
Dat is het probleem van de business, niet van het personeel.

Als het wordt bepaald door concurrentie ben je als bedrijf gewoon “te laat”.
Als het wordt bepaald door een klant moet je leren om geen onrealistische deadlines te accepteren.

Ik heb een contract van 40h en werk gewoon 40h, en ga me ook niet haasten. Dat er sommige medewerkers zijn die zich laten uitbuiten is jammer, en dat er werkgevers zijn die dat doen is nog treuriger.

Als je personeel een burn-out krijgt ben je als ondernemer nog verder van huis, en ga dan niet klagen over onderbezetting.

[Reactie gewijzigd door Jaatoo op 20 augustus 2020 18:52]

Heel slim van je.

Een burnout ontstaat als werk nooit goed genoeg kan zijn, je op de uitkomst geen invloed schijnt te kunnen hebben en je dan als gevolg daarvan over je grenzen heen gaat en jezelf opbrand.

Met een tekort aan IT’ers kan je gewoon zo ergens anders aan de slag. Dus wees niet bang voor ontslag en geef gewoon aan dat het niet sneller kan dan het gaat.
Exact wat ik doe. Helaas durft niet iedereen die stap te maken.
Klopt idd. Het is niet altijd de persoon zelf die dat kan bepalen.
Dan hoop ik dat er hier mensen zijn die voor hun collega’s opkomen.

Je kan bijvoorbeeld een werkgever vertellen hoeveel het een bedrijf gaat kosten indien er iemand op ziekteverlof moet en ze nóg een kracht missen.
Ja. Als mijn baas wil dat ik meer op mij neem dan ik wil, staat het hem vrij om een 2e persoon in te huren, of om iemand te vinden die het in mijn plaats wil doen. Het is niet alsof ik niet ergens anders werk kan vinden.

Het werk dat ik doe, wil ik goed doen. En soms kan ik wel eens wat langer met wat bezig gaan. Maar dat is aan mij om te bepalen of ik mijn werkdruk te hoog vind.
Ik werk gemiddeld ook 40 uur, maar zitten gerust wel eens uitschieters tussen. En dat mag, mits de opdrachtgever/baas/onderneming dan ook de mogelijkheid geeft om dat knap te compenseren.

Als ik op een locatie in het buitenland zit waar ik al vaker geweest ben en niets te toeristen heb, dan werk ik 10-12 uur per dag, geen probleem, alternatief is in je hotel hangen. De week daarna dan thuis halve dagen om het weer een beetje recht te trekken.

Het is geven en nemen, met een 9-5 mentaliteit het IT beheer segment in willen is bijna niet te doen en ik snap dat je dan een burn out krijgt. Als je een mega storing hebt dan is 5 uur nou eenmaal niet altijd 5 uur, als je daar niet tegen kunt moet je een andere carriere uitzoeken wat mij betreft.
Begrijp me niet verkeerd, ik ben echt niet de beroerdste om af en toe wat meer uren te maken. Maar dat is dan wel mijn keuze, en niet die van mijn werkgever. Ik doe hen een plezier door te helpen met dringende zaken, niet andersom.

Termen als 9-5 mentaliteit, hart voor de zaak, loyaliteit of de huidige trend “ownership” komen allemaal op hetzelfde neer: De werkgever verwacht dat jij jezelf in het zweet werkt want “jij hebt geluk dat je hier mag werken”. Helaas, zo werkt het in de IT al lang niet meer.
Loyaliteit gaat 2 kanten uit. Alles heeft een prijs. Wees goed voor mij, dan ben ik goed voor jou.

En tuurlijk een storing gebeurt weleens, maar als ik dat moet oplossen verwacht ik dus wel compensatie voor stand-by storingsdienst. Anders wil ik om 3 uur snachts niet wakker gemaakt worden. Lijkt me niet meer dan zakelijk.

Verder kunnen veel zaken voorkomen worden, denk bijvoorbeeld aan geen deployments op vrijdag etc.

[Reactie gewijzigd door Jaatoo op 20 augustus 2020 20:38]

Haha GEEN 9 tot 5 mentaliteit, dat betekent in de praktijk: Als er een calamiteit is dan verwacht de baas dat je wel even door blijft werken, prima, zolang het niet te vaak gebeurt. Maar als er geen calamiteit is en je gaat een keer om 16:45 weg, dan zul je dat wel eens horen.
Een goede werkgever maakt het niet uit of je om 16:45 vertrekt als alles geregeld is, zolang je er maar staat als het misgaat.

Misschien heb ik steeds geluk, maar voor mij werkt het al jaren zo.
Burnout (en mindere vormen zoals vermoeidheid) en short-cuts (zoals geen testen) zijn altijd duurder dan extra goed personeel (*) of een vertraging in leveren.
Maar ja, probeer dat maar eens bij de business tussen de oren te krijgen.

(*) dit werkt alleen als je product van behoorlijke kwaliteit is, of je nieuwe mensen zeer goed zijn; anders is dit ook een dure grap.
Precies. Ik ben niet de meest mondige persoon, maar ik weet wel dat ik niet zomaar meer ga werken dan de bedoeling is. Tuurlijk kan het een keer voorkomen dat ik langer blijf. Soms wil ik even een testje afmaken. Soms ook wat obsessief gedrag van mijn kant, dat is voor mij een worstelpunt. Maar ik ga me niet zomaar laten dicteren om van alles op de hals te halen. Jammer dan voor je, dan mag iemand anders me inhuren. Het is niet alsof ik geen ander werk kan vinden.
Beetje kort door de bocht dit. Ligt aan je markt en je dienst/product. Er zijn zat bedrijven die zonder consistente groei gewoon hartstikke kapotgaan. Die groei zal vooral bij digitale producten/diensten moeten worden ondersteund/gebouwd door mensen. Als het klantenbestand elk jaar 10% groeit, maar bedrijven kunnen de benodigde posities niet vervullen, dan moet je het doen met je huidige medewerkers, die dus dat gemis moeten gaan goedmaken. Ik ken zat bedrijven die moeilijk aan goede .NET-programmeurs kunnen komen. Vooral buiten Utrecht/Amsterdam is het lastig.
Nee, niet dus. Als je bedrijf blijft groeien en je ontwikkelteam niet dan moet je accepteren dat je niet alle requests kan uitvoeren en moet je nee zeggen. Prioriteren.

Als je bedrijf echt kapot zou gaan als het niet zou groeien dan moet je als business zorgen dat dat niet gebeurt (bijvoorbeeld door hoger dan marktconform salaris, sterke secondaire arbeidsvoorwaarden, referalbonus etc te bieden) ipv het op het bord van de medewerkers te gooien.

Nogmaals, als je medewerkers een burn-out krijgen heb je een nog groter probleem. Langdurig minder capaciteit + uitbetalen salaris voor deze werknemer(s)

[Reactie gewijzigd door Jaatoo op 20 augustus 2020 19:05]

Werkdruk kun je ook voorkomen door zelf “nee” te zeggen ipv ja en amen.

Werkdruk is wat mij betreft een combi van verkeerde prioriteiten op hoger niveau en niet in staat zijn om “nee” te zeggen.

Wat niet gaat, gaat soms gewoon niet.
Dan blijf je toch terugkomen op prioriteiten/keuzes. Ook uitzonderingen daargelaten met wetgeving of anders toch de hoofdprijs betalen voor inhuur.

Daarnaast is dit de kans om zaken (routinematige werkzaamheden) te automatiseren/ slimmer in te richten. Er zit los van het niveau aan specialisme, altijd werkzaamheden die weg geautomatiseerd kunnen worden.

[Reactie gewijzigd door Braaaii op 20 augustus 2020 21:53]

Werkdruk kun je ook voorkomen door zelf “nee” te zeggen
En als je dat structureel doet (omdat je structureel uitgedaagd wordt) krijg je op een gegeven moment het label "werkweigering" opgeplakt en mag je dat tijdens je functioneringsgesprek gaan verantwoorden. Of wordt je bij de eerstvolgende mogelijkheid al meteen buiten gewerkt.

Het is vaak allemaal niet zo makkelijk als "gewoon 'nee' zeggen."
Je zult dan toch met iets van onderbouwing moeten komen, en selectief moeten zijn.

[Reactie gewijzigd door R4gnax op 21 augustus 2020 08:55]

Nu lijkt het me nogal logisch om niet gewoon nee te zeggen maar dit ook toe te lichten. Als dit niet geaccepteerd wordt dan is het ook helemaal niet erg om ergens anders aan de slag te gaan.

Zelf heb ik geleerd om te zorgen om niks te beloven wat ik niet wat kan maken. En de business zelf de prioriteiten te laten bepalen, uiteindelijk wordt dat meer gewaardeerd dan deadlines niet te halen terwijl je toch aan het overwerken bent. Niet alles kan tegelijk. De afgelopen jaren heb ik op plekken gewerkt waar nog voor zeker jaren ontwikkelwerk klaar ligt. Dus het heeft ook geen zin. Wel is het zo dat er soms Ad hoc dingen zijn die haast hebben een dan is het prima om een stap extra te doen. Maar als je structureel overwerkt is er iets mis.
"onderbezetting" is dus wel vaak de reden, denk dat jij teveel denkt vanuit een bedrijf met honderden medewerkers en losse managers. En als jij dus snel regelingen bv moet implementeren omdat de wetgeving regelmatig veranderd, maar dus EN zelf de regelingen moet uitzoeken EN zelf de regelingen moet implementeren omdat men bv geen mensen in dienst heeft/neemt om die regelingen uit te zoeken (onder het mom van, tja, we kunnen nooit iemand vinden die die regelingen kan uitzoeken (EN we alleen 'minimumloon' willen betalen), maar ondertussen komen er dus veel nieuwe regelingen binnen, of blijkt het gewoon dat je oudere regelingen verkeerd hebt geinterpreteerd of zoals veel met pensioenfondsen voor komt, die weten zelf niet waar ze mee bezig zijn en bedenken veel te complexe methodes omdat ze allemaal hetzelfde 'expertise bureau' inhuren (welke dus zelf ook maar half weet hoe het werkt, als ik dan de vraag stel hoe zit iets, en dan als antwoordt terug krijg, "vertelt u maar hoe u denkt dat het zou moeten".....)
Maar krappe arbeidsmarkt vind ik lulkoek, want er zijn genoeg mensen en genoeg banen, maar als men puur naar papiertjes gaat zitten kijken en niet verder, tja, dan zul je snel spaak lopen.
Je zegt dat onderbezetting wel de reden is en gaat verder met dat bedrijven niet de juiste mensen aannemen of te weinig salaris betalen. Dan is onderbezetting dus niet de reden.

Dat DAARDOOR de taken bij jou opstapelen betekend niet dat onderbezetting de reden is.

[Reactie gewijzigd door Jaatoo op 20 augustus 2020 20:28]

Hoe is het niet onderbezetting? DAT is de reden voor de hoge werkdruk, geen juiste mensen/ te weinig salaris / niet willen investeren is de oorzaak
Oh nee? Kom maar eens in de zorg kijken dan.
IT staat niet gelijk aan zorg.
Zakken vullen en mensenlevens redden valt nooit te vergelijken
Welke is welk? In de zorg worden best wel wat zakken gevuld (over de ruggen van patiënten en medewerkers) en met IT wordt daadwerkelijk mensenlevens gered.
IT staat niet gelijk aan zorg.
Zakken vullen en mensenlevens redden valt nooit te vergelijken
En waar denk je dat bijv. die dure CT scanners op draaien?
Of de aansturing van röntgenapparaten?

Ken je trouwens de anecdote van het kleine programmeerfoutje wat er in een röntgenscanner zat waardoor patienten per ongeluk een dosis ontvingen die duizenden malen te hoog was; en stralingsziekte en/of kanker ontwikkelden?
Denk je dat er geen ITers in de zorg werken?
Een chirurg kan moeilijker een juiste beslissing nemen als hij de status van de patiënt niet voor handen heeft, daarnaast is het zorg personeel veel productiever door IT en het is zelfs zo dat ziekenhuizen een opname stop doen op moment van een outage.

Daarnaast heb je bijvoorbeeld de 112 centrale en c2000 netwerken wat ook onderhouden wordt door ITers.

Dit is even in een notendop, maar snap het wel de ITers worden pas gemist als het fout gaat en zolang het goed gaat “heb je ze niet nodig”.
Ik werk in een ziekenhuis, dus ik kan je wel een heel klein inkijkje geven in IT van een ziekenhuis.

En daar kan ik heel kort over zijn: Zonder IT staat het hele ziekenhuis stil. Want dan moet je over op papier, en daar hebben we uiteraard procedures voor. Maar die kosten zeeën van tijd. Want papieren dossiers kunnen nog wel eens zoekraken, of bij een arts op het bureau liggen zonder dat dat ergens is genoteerd. Of het ziekenhuis waar je nu op de spoedeisende hulp ligt heeft helemaal geen dossier van je, en moet dit dus per fax opvragen bij jouw 'eigen' ziekenhuis.

Wat dat betreft is een ziekenhuis niet veel anders dan het gemiddelde bedrijf.
En daar kan ik heel kort over zijn: Zonder IT staat het hele ziekenhuis stil.

(...)

Of het ziekenhuis waar je nu op de spoedeisende hulp ligt heeft helemaal geen dossier van je, en moet dit dus per fax opvragen bij jouw 'eigen' ziekenhuis.
Zonder IT geen fax. ;)

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 21 augustus 2020 07:34]

Het feest dat Skrieeee-pieeep-Skrieeeeeeee heet -O-
XD het wonder dat platte tekst heet :)
Was niet zuur bedoeld, maar meer als cynisme omdat de overheid dat ook als argument gebruikt :)
Ik werk in IT van ziekenhuis. Je kan beide totaal niet vergelijken.
Als ik een project een week laat liggen, of een printer pas de dag erna laat herstellen zal er echt niemand dood gaan. Zelfs al is dit een printer op de IZ afdeling.
Nu heb je het over een printer. Wat als het hele netwerk eruit ligt in het ziekenhuis? Wat als de MRI scanner stuk is en jij werkt voor de fabrikant daarvan? Wat als jij de telefoon en communicatie centrale voor de ambulancedienst onder je hebt?

Het idee dat er geen kritieke banen zijn in de IT is krankzinnig. Nergens zijn er zo veel kritieke banen.

[Reactie gewijzigd door kftnl op 20 augustus 2020 20:36]

Tijdens mijn wachtdienst is het ook wel eens afzien ja, maar dan nog hoor je vooral artsen en verpleegkundigen klagen dat er iets niet werkt. Je kijkt niet in de ogen van die stervende patiënten...
De stress is er zeker, maar ik zat gewoon aan mijn pc. Het is toch iets anders..
Volgens mij relateert dit niet aan de IT branche. Als het om mensenlevens gaat is het natuurlijk een heel ander geval.
Ik reageerde juist dat de uitspraak van de poster te breed was. Genoeg banen in de IT zijn mensen levens of in ieder geval banen van mensen mee gemoeid.
Cybersecurity consultant hier. Druk is inderdaad hoog, maar door het leuke werk maakt het mij niet uit dat ik sommige avonden en in het weekend een paar uur dingen moet doen. Nu heb ik wel het geluk dat ik alles flexibel in kan delen, dus een weekje even niets doen, kan prima, zolang ik dit maar met mijn klanten afstem.

Het is een luxe probleem dat we de vraag niet aan kunnen van klanten: te veel aanvragen en moeite met het aantrekken van personeel. Alsnog zou ik geen ander vakgebied willen. Mocht ik het werk niet leuk vinden, kan ik mij goed voorstellen dat ik snel overspannen zou kunnen raken.
Wat ik raar vind is dat management altijd personeel tekort heeft, maar als ik dan met mijn 15 jaar ervaring probeer te solliciteren ben ik overal nèt niet wat ze zoeken. Ik zit dan in development, niet in security, en ik heb flink bewezen ervaring in tal van technologieën en omgevingen, maar dan nog heb ik met een goeie 10 recruiters gesproken en een paar maanden lang op van alles en nog wat gesolliciteerd om uiteindelijk een baan te krijgen waar ik me doodverveel.

Ik denk dat er een groot verschil zit in verwachting van kennis/prestaties en wat ze ervoor willen betalen, want je hoort aan alle kanten dat er zoveel IT personeel te kort is maar vrijwel alle IT professionals die ik ken hebben ook moeite om werk te vinden. Het is bij veel bedrijven echt zo'n ding waar ze aan mee doen omdat het moet, maar ze willen er niet echt investeren. Dat zien we bij mijn huidige werk ook bij veel klanten; ze willen hele projecten gedaan hebben (door ons) maar dan wel allemaal zo goedkoop mogelijk.
Ik krijg bijna wekelijks via linkedin verzoeken om ergens te gaan werken...
Ga er nooit op in, maar heb hierdoor het gevoel dat er werk genoeg is en ik makkelijk iets zou kunnen vinden. Maar mogelijks zou het dus zoals bij u kunnen zijn ook... dat ik overal dan toch net niet goed genoeg ben. Geen idee, zal er toch eens op in gaan en dan zien we wel :p
Ik krijg ook wekelijk verzoeken van recruiters, in de maanden dat ik actief naar werk zocht ben ik op bijna allemaal in gegaan met zo goed als geen resultaat. Uiteindelijk via Monsterboard een recruiter gevonden die daadwerkelijk wat sollicitaties opleverde, en daarmee de baan die ik nu heb.
Nice, ben blij voor je dat het gelukt is.

Personelijk zie ik geen toegevoegde waarde in externe recruiters, anders dan een hap uit je inkomst nemen en alle zoekresultaten online vervuilen met "hun" vacatures.

In mijn ervaring, beste resultaat kun je behalen doormiddel van zelf gericht soliciteren bij wie je wilt werken, naar wat je zelf wilt doen.
Hier ook verschillende verzoeken. Toch maar eens uitleggen dat Oracle, Microsoft SQL en Mysql drie verschillende werelden zijn ;)
Dat dus. De recruiters hebben soms zelf geen idee wat ze zoeken joh.

Hoe veel voorstellen ik niet gehad heb voor php-baantjes, omdat ik webdeveloper ben... Maar dan kijken ze voor het gemak niet naar kennis ofzo. Daar staat geen php, maar c#...

En toch proberen
Het zijn alle drie relationele databases, inderdaad wel met wat verschillende karakter eigenschappen, maar het zijn zeker geen verschillende werelden.
Voor een programmeur niet, maar voor een senior DBA wel. Die wordt namelijk wel geacht om alle ins en outs van die specifieke smaak te kennen. En heeft dus ineens inleertijd nodig als ie van stack veranderd.
Mijn ervaring is dat er een hoge werkdruk is omdat directieleden geen idee hebben wat IT is, wat IT doet en waarom ze in IT moeten investeren. Hierdoor is men niet bereid extra personeel aan te nemen of meer te betalen voor ervaring. Hun idee is dat IT iets is voor jonge mensen. Ze nemen liever een goedkopere eind 20ger aan dan een waardevolle eind 40er omdat ze denken dat IT een kostenpost is en dat IT iets is voor jonge mensen. Ook denken ze vaak dat vrouwen geen echte ITers zijn.
Wat betreft het laatste is het grappige natuurlijk dat meen ik pas vanaf halverwege de jaren tachtig de proportie vrouwen in de it sterk begon af te nemen.
Dat wist ik niet. Waarom is dat?
Ik weet niet precies in welke sector je zit, maar als je daadwerkelijk vaak afgewezen wordt zou ik toch eens om goede feedback vragen. Voordat ik ging ZZP'en heb ik regelmatig gesolliciteerd, en totaal geen enkele moeite om goedbetaald werk te vinden.

Tevens heb ik ook veel sollicitatiegesprekken afgenomen, en binnen de IT zijn er nogal veel mensen die zich niet goed genoeg kunnen presenteren. Dat kan best een drempel zijn, zeker als de andere partij daar niet doorheen kan prikken.
Ik weet niet precies in welke sector je zit, maar als je daadwerkelijk vaak afgewezen wordt zou ik toch eens om goede feedback vragen. Voordat ik ging ZZP'en ....
Het lastige tegenwoordig is (en dat is eigenlijk diep triest), je kunt als werkgever juridisch gezien beter geen feedback geven.
Alles wat je zegt kan tegen je gebruikt worden en men sleept je zonder pardon voor de rechter.
Daarnaast moet je ZZP ook willen. ;)
zeker als de andere partij daar niet doorheen kan prikken.
Hier zit (ook helaas) zoveel waarheid in. Als je met een techneut aan tafel zit, kom je vaak nog best ver, maar als de andere kant uit (babbelbrage) recruiters of random HR-mannetjes bestaat, kun je het als introverte(?) techneut best lastig hebben.
Ja wat heel apart is, is dat als je niet aan alle vinkjes (libraries vaak) voldoet je niet matcht. Dat terwijl goede programmeurs je helemaal niet kan vinden door met een vinklijst rond te gaan.
Het lijkt er erg op dat iedereen in een vicieuze cirkel blijft zitten:
- Slecht profiel + te laag salaris aanbieden
- Geen goede match aannemen
- Nog lager salaris bieden en nog meer eisen stellen
- Nog slechtere matches krijgen
-....

De meeste goede programmeurs gaan dan ook maar freelancen om hier uit te breken, maar dat zou natuurlijk niet nodig moeten zijn.
Ja, precies. Ik heb mijn jaren er wel in zitten en kan bijna iedere library binnen enkele uren oppakken en efficiënt toepassen. Zo hebben we bij mijn huidige werk een flinke codebase waar ik na mijn eerste week toch een collega precies kon uitleggen hoe hij iets moest doen en in de vergaderingen actief mee kon denken aan oplossingen binnen ons platform.

Van alle vacatures die ik bekeken heb waren er maar een handjevol die aansloten bij mijn ervaring, maar dan ging het ook echt om de hele basis dingen ('JavaScript met jQuery', 'moderne frameworks als Laravel en Symfony', 'bekend met WCF') en dat ging vaak om junior posities. Uiteindelijk heb ik gesettled voor een medior positie (wist niet eens dat dat bestond) omdat ik binnen Nederland vrij weinig ervaring heb doordat ik vooral freelance en/of op afstand gewerkt heb, met de hoop dan aantoonbare ervaring binnen Nederland op te bouwen, maar dat zou toch helemaal niet nodig moeten zijn.
Ondernemer hier. Het is inderdaad bijzonder lastig om goede mensen te vinden voor beetje gezonde bedragen
Salarissen van 80k zijn vrij normaal voor mid/senior devs, devops en security specialists. Tel daarbij recruiter fees en belastingen bij op. Kom je al snel uit op netto 125000 euro kosten per jaar.
Als klein of mid sized bedrijf ben je altijd beperkt in budget en dus ook in de hoeveelheid mensen die je kan aannemen.
Jaar of 10 geleden was er een gezondere balans
Vindt 80k redelijk net tegenover de karige 50-60k waar menig bedrijf nog een senior voor probeert te kopen, zoals de recruiters adverteren. En dit zijn ook vaak de grote bedrijven.
Hoop dat je de mensen vindt die je nodig hebt
50-60k is helaas in de randstad de norm voor senior developers. Redelijk karige salarissen als je het mij vraagd vergeleken met wat er allemaal gevraagd wordt maar dit zal in nederland wel nooit veranderen
Eens, vindt daarom 80k voor med-senior heel net.
Voor 50k senior (5+ jaar) Java/.NET zou ik m'n bed niet uitkomen. Dat verdien ik als junior/medior al bijna. Zeker niet met de waslijsten van deze jongens die eerder een DBA, senior dev, architect, security specialist en sysadmin in 1 verwachten
Ik ben nog niet zo lang op de arbeidsmarkt. Zou je kunnen toelichten wat er allemaal onder die 50k valt? En heb je het dan specifiek over de randstad?
Heb het in mijn geval over de randstad. Met 50k-60k bedoel ik het gehele pakket, inclusief secundaire voorwaarden, voor een senior van minimaal HBO niveau. Dus ook bonus, 13de, maand pensioen, eventuele lease, vergoedingen, en meer. Dan hebben we het over iemand met 5+ jaar werkervaring.
Mee eens. Zeker in de randstad.
Kun je die 80k die je noemt wat verder toelichten? Is dat het bruto salaris inclusief vakantiegeld en overige benfits? Of hebben we het dan alleen over het basissalaris? En over welke omgeving heb je het dan?
Bruto maandsalaris toch, het is een Nederlands forum? :P

Zonder gekheid, je mag er van uit gaan dat men bij een jaarsalaris het hele pakket neemt, omdat alleen dat een goed vergelijkbare waarde is in een wereld waar men met 13e en 14e maanden werkt, vakantiegeld en allerhande andere perks en benefits.

Of om Kaiberia zelf maar te citeren:
Met 50k-60k bedoel ik het gehele pakket, inclusief secundaire voorwaarden, voor een senior van minimaal HBO niveau. Dus ook bonus, 13de, maand pensioen, eventuele lease, vergoedingen, en meer.
Dan is 50k-60k voor een senior rol met bijbehorende verantwoordelijkheden gewoon een schijntje in een dure locatie als de randstad. Zeker met Nederlandse belastingen op bijvoorbeeld mobiliteit.
Komt omdat ze zelf daar een dikke hap uit nemen. Snap echt niet dat dit oke is.
Inefficientie denk ik. Als ik kijk hoeveel recruiters er zijn en ze verdienen vrijwel minimaal modaal, ben ik niet verbaasd dat marges van 20% of meer hanteren. Maar recruiters hebben dan ook een probleem veroorzaakt waar ze zelf de oplossing voor zijn
Ondernemer hier. Het is inderdaad bijzonder lastig om goede mensen te vinden voor beetje gezonde bedragen
Dit is inderdaad de crux. Er wordt veel geklaagd dat men geen goede mensen kan vinden maar wat er eigenlijk bedoelt wordt is dat ze geen mensen kunnen vinden voor het loon dat ze bieden. Zet die vacature eens voor 150k/jaar uit en je zal zien dat je in no-time iemand gevonden hebt.

Om de een of andere reden lijkt de wet van vraag en aanbod op de Nederlandse arbeidsmarkt niet helemaal te werken.
Ja dat is inderdaad grappig en mensen met een 150k+ salaris klagen niet over werkdruk meestal want die gaan 3 keer per jaar lekker bijtanken op vakantie.

De grap is dat de ondernemers die het goedkoop denken te regelen vaak duurder uit zijn op de langere termijn, doordat zo'n halve stagair de boel dan opblaast en ze paniek tarief mogen gaan betalen om het gefixt te krijgen.
Dat niet alleen, je doet je klanten ook geen gunst door 3x zoveel tijd kwijt te zijn met ieder klein dingetje, en uiteindelijk is klanten blijhouden toch wel een belangrijk punt. Als ze moeten kiezen tussen jouw offerte voor 300 uur tegen 150 euro per uur waar jij een staigair minimumloon mee betaalt, of een offerte van 100 uur tegen 200 euro waar een ervaren developer netjes van betaald wordt, dan denk ik dat de klant toch snel gekozen heeft. De kwaliteit van het werk zelf daarbuiten gelaten, want daar hebben klanten vaak geen boodschap aan.
Maar de vraag is of diegene ook kan bieden wat er gevraagd wordt
Zolang je in je eigen prijzen rekening houdt met die kosten + een winstmarge zou er geen probleem moeten zijn.

Als je dat niet wilt en minder personeel hebt dan moet je naar mijn mening ook de mindere capaciteit accepteren. You cant have the cake and eat it too.

[Reactie gewijzigd door Jaatoo op 20 augustus 2020 18:38]

Maar wat zijn de opbrengsten? Als iemand 125.000 euro per jaar kost maar 200.000 euro per jaar waarde creëert voor je bedrijf, dan zijn ze niet duur. Als ondernemer moet je niet alleen kijken naar kosten!

Wat is de schade als de beveiliging van jouw bedrijf niet op orde is? Wat is de schade als jouw bedrijf niet doorgaat met ontwikkelen terwijl de concurrentie dat wel doet?
Tja... Als iemand van 80k voor 160k aan waarde creëert, heb je een betere verhouding.

Puur kosten/baten is niet altijd wat telt. De verhouding (rendement) (en EBIT later in der keten) zijn doorgaans belangrijker.
Daar heb je dus wel zo'n beetje te pakken waarom het in de ICT niet zo wil. Klagen dat 75.000 euro marge op je personeel niet genoeg is en 80.000 euro beter is, als je dan 100% marge pakt.

Ik ben het op zich wel met je eens dat kosten/baten vrij onbelangrijk zijn. Alleen heb ik een totaal ander idee over wat dan wel belangrijk is. Risico is het belangrijkste. Levert dir medewerker volgens jaar ook nog zoveel op? Corona laat zien dat niets zeker is, maar ICT'ers zijn doorgaans behoorlijk waardevast, zeker als je als bedrijf ervoor zorgt dat je medewerkers bijblijven.
En dat klopt dan weer als een bus.
In den beginne is een rendement van 100% natuurlijk beter dan 60%.
Waar het mis gaat, is de vraag wat nu echt realistisch is.
Maar goed, mijn punt was eerder bedoelt als: als iemand meer opbrengst dan die kost, moet dat niet per definitie voldoende zijn.
Verhoudingen zeggen ook niet alles. Jij veranderd liever eenmalig 10 euro in 20 euro dan dat je eenmalig 10.000 euro veranderd in 16.000 euro?
Ligt eraan wat je omzet is. Als iemand Y oplevert en het is meer dan wat hij kost, kan het natuurlijk prima uit. De morele juistheid hiervan is een ander verhaal.
Er is zo enorm veel vraag naar Moderne Werkplek en MDM consultants, dat de werkdruk inderdaad erg hoog is. Het komt ook omdat de legacy sysadmins maar in legacy systemen blijven hangen en omdat mensen die hun baan kwijt dreigen te raken weigeren om over te stappen naar MDM.
Niks mis met legacy systemen, ook die kun je makkelijke remote beschikbaar maken.

Beetje afhankelijk van de usecase, soms kan het ook niet anders om op legacy te blijven hangen wegens x reden.
Die "x reden" is bijna altijd: uitstel van vernieuwing omdat het toch (nog) werkt. Het leuke is dat de kosten van vernieuwing exponentieel stijgen.
Legacy blijft ook gewoon, maar de front end wordt allemaal modern. Dat je dan met een WVD naar een legacy systeem verbindt, dat is een prima oplossing om toch modern te werken. Probleem is dat het bedrijfsleven door corona nu massaal over wil naar modern, maar de meeste sysadmins nog legacy denken. Dit is waarschijnlijk een van de weinige momenten in de geschiedenis van de IT dat de gebruiker moderner wil werken dan de sysadmin.

[Reactie gewijzigd door Trommelrem op 20 augustus 2020 18:51]

Het komt ook omdat de legacy sysadmins maar in legacy systemen blijven hangen en omdat mensen die hun baan kwijt dreigen te raken weigeren om over te stappen naar MDM.
Vreemd, bij mijn huidige werkgever heb ik net het omgekeerde gevoel. Alle infra servers draaien op een actief ondersteund OS, maar de application teams weigeren hun software up to date te brengen.
Ik gok zomaar dat dat komt omdat infra uit een ander potje komt waar wel prioriteit is voor LCM, en dat de application teams voor hun potje afhankelijk zijn van de business. En voor de business heeft LCM geen toegevoegde waarde en kost het alleen maar geld en capaciteit dat volgens de business anders naar nieuwe functionaliteit had kunnen gaan.
Budget is geen probleem.
Het probleem is eerder conflicterende prioriteiten. Infra is vooral bezig met stabiliteit en resilience. Het App team is vooral bezig met het zo snel mogelijk implementeren van nieuwe oplossingen. Nadien kijken ze er niet meer naar om "zolang het werk".

De uitdaging is om die 2 te verzoenen (en ja dat kan), maar bij mijn huidige werkgever is dat niet evident wegens verschillende redenen.

[Reactie gewijzigd door IStealYourGun op 20 augustus 2020 22:51]

Heel herkenbaar, ik heb ook heel veel wat ik graag aan zou passen in applicaties waar ik aan werk, maar "het werkt" en dus heeft dat geen prioriteit (en wordt er dus ook geen budget voor gereserveerd). Vervolgens wordt ik helemaal volgepland met die implementaties van nieuwe oplossingen, want dat heeft wel prioriteit. Pas als nieuwe functionaliteit niet mogelijk is zonder een upgrade, komt er eens ruimte voor die upgrade, omdat het dan gedaan moet worden om de nieuwe functionaliteit mogelijk te maken.

Het is bij mij dan ook niet per se een budgetprobleem, maar een verdeling van dat budget en welk werk daarvoor gedaan moet worden. Al zal ik ook niet ontkennen dat ik liever aan nieuwe dingen werk, dan de oude dingen verbeteren (kan me soms echt wel ergeren aan de zooi die in sommige legacy-applicaties zit).
Tja, ik moest het ook opzoeken hoor, had er als IT-er ook nog nooit van gehoord, maargoed MDM (Mobile Device Management) is maar een heel klein onderdeeltje van de IT sector.. En iemand die daar dus over praat zit waarschijnlijk dan in die sector van de IT sector..
Mobile Device Management klein? Nee, zeer zeker niet. Alle zakelijke laptops en telefoons dienen naar mijn idee onder een bepaalde vorm van MDM te vallen. Zelfs als je gebruik mag maken van een privé telefoon waar je zakelijke mail op mag lezen kan je MDM toepassen. Alle thuiswerkers maken gebruik van MDM, mag ik hopen. Alle endpoints beveiligd zodat wanneer een device verloren(gestolen) gaat het op afstand gewist kan worden.

Zelfs wanneer je in een bedrijf geen enkel device de deur uit laat gaan, kan je gebruik maken van MDM. Het is zeker geen klein deeltje van IT en wordt in de toekomst alleen maar groter.

Oh, en het is een stuk veiliger tegen cryptolockers etc, als je tenminste het gelukt hebt en geen legacy apps hoeft te ondersteunen met traditionele server/cliënt opzet ;-) (lees: on prem AD).
Laat me raden, jij zit dus in de MDM... Begrijp dan wel dat jij het als iets heel groots ziet.
Nee, ik zit niet in de MDM, ik maak er gebruik van. Ik beheer ongeveer 5000 eindpunten, en dit verlaagd mijn werkdruk :)
Dus dat het werkt en groter wordt ben ik het wel degelijk mee eens. Dat it’ers er nog niet eerder van gehoord hebben in de sectoren waar het zinvol is draagt bij aan de verhoging van de werkdruk. Maar dan is mijn mening uiteraard.

[Reactie gewijzigd door nimmolon op 21 augustus 2020 06:57]

tja, veel it-ers hebben er echt wel van gehoord, maar niet als de term MDM.. want in feite is het gewoon remote werken....
Master Data Management?
Ik ben ook niet zeker hoor
Neem aan dat je Master Data Management bedoelt.
Ja erg fijn. Naast standaard beheer werk krijg je er BI en MDM ook nog bij.
Genoeg ontwikkelingen om bij aan te haken echter killing als je geen Nee kan zeggen.
data-scientists die SQL of Python beheersen... python snap ik nog ergens, maar welke data-scientist kent nu geen sql?

Ken zelfs administratieve medewerkers die gewoon een degelijk begrip van sql hebben.
Data-scientists die niet werken met relationele data?

Toegegeven, de bulk van de data in de ICT is wel relationeel, maar juist in niche-onderwerpen kunnen een paar specialisten goed verdienen.
Zelfs al werk je met NoSQL...je basis is sql....je leert eerst relationale databases pas daarna NoSQL databasesystemen...dus een datascientist die geen sql kent dat is onzin.
"NoSQL" is dan ook in de praktijk een verzamelnaam voor alternatieven voor SQL. Jupyter Notebook is niet iets wat je onder dat label zou scharen, maar het is ontegenzeggelijk een tool van veel serieuze data scientists. Zelfs Excel is een voorbeeld dat "SQL vs NoSQL" geen effectieve tweedeling is. En genoeg mensen die Excel leren voordat ze SQL leren.
Mensen die enkel excel kennen en geen SQL komen bij mij ook niet ad bak... dat zijn dezelfde soort mensen die Msaccess gebruiken als een operationele database binnen een serieus grote firma. Die horen een pak rammel te krijgen.
Een serieuze datascientist kent de basis en de basis begint met ook relationele databanken te leren...en zodoende ook sql...hetgeen jij een datascientist noemt is hetzelfde als Max Verstappen een prima coureur vinden als hij enkel met een automaat kan rijden....ook al is de F1 gene handgeschakelde bak, geloof me die jongen kan prima met een handgeschakelde wagen rijden hoor.
Dit vind ik geen leuk bericht

Ook wij hebben dag en nacht doorgewerkt om onze collega's te ondersteunen. En sommigen van ons zijn compleet gesloopt. Het ineens mogelijk te maken om thuis te kunnen werken. En werkelijk waar alles aan de kant geschoven om de helpdeskcapaciteit enorm op te schroeven. Dan maak je handleidingen en dan lezen je collega's en de managers ze niet. Schandalig! Ict is erg onderbelicht terwijk dat wel de toekomst bepaald.

Ineens was het management overtuigd dat er na 5 jaar zeuren plotsklaps wel inversteringen gedaan konden worden. Helaas moest dat wel binnen 1 dag effect hebben. Tja dat kan niet.

Ik vind dat ICT'ers enorm veel druk ervaren, vaak wordt er niet geklaagd want het werk is geweldig maar het vak is erg onderbelicht.

Hetgeen wat duidelijk is geworden in deze crisis is dat we het samen moeten doen. Niet alleen met het virus, met alles. We hebben elkaar nodig. Zorg voor elkaar. De ik gedachte moet echt in de prullenbak worden gegooid. Buiten het vakje kijken. Niet meer kijken naar het proces maar naar hetgeen waarvoor het proces is bedoeld.

Daar gaan we nog een hele kluif aan hebben.
Maargoed, ICT is dan ook zeeer uitgebreid, jij praat vanuit systemmanagement, maar systemmanagement is ook maar een klein onderdeel van ICT.. Werk zelf ook in de ICT, maar dan als developer, en bij ons liep men ook tegen al deze problemen aan, maar wij zijn maar een klein bedrijf en hebben geen aparte afdeling die dit allemaal regelt, nouja, er is 1 iemand die het eigenlijk regelt, maar ondertussen ook de projectleider is van het nieuwe cloudpakket, en maar wel maar 2 dagen per week werkt (doet daarnaast nog een hoop thuis omdat die 'lastiggevallen' wordt maar is niet de bedoeling (de man doet wel goed en hard zijn best hoor, dat staat niet ter discussie)).. tja, en directie ziet hier blijkbaar geen probleem in......
Het kan natuurlijk ook komen door de ontelbare vele eisen die bij vacatures gevraagd worden. Waardoor potentiële nieuwe collega's worden afgeschrikt of geweigerd. Iedereen zoekt het gouden lot, terwijl er al een tekort aan loten is. Maar liever geen medior collega dan een junior collega die je nog iets moet leren.
Soms zijn er vacatures die zoveel onrealistische eisen. Laatst zag ik een vacature voor een netwerk securityspecialist die minimaal 10 jaar werkervaring moest hebben in de financiële sector, zelf moest kunnen programmeren, moest kunnen aantonen dat ze een netwerk architectuur hadden neergezet voor een multinational en nog een handvol eisen. Wat ze zochten was een ervaren team, maar dan in 1 persoon.

Uit nieuwsgierigheid belde ik en de salarisindicatie was 60K a 70K. Als die persoon zou bestaan dan zou die dat echt niet doen voor 60K a 70K.

Vacature blijf langer dan een half jaar open en werd meerdere keren geplaatst.
Aan de andere kant zou je ook kunnen stellen dat mensen zichzelf overschatten en dus vinden dat ze veel meer moeten krijgen (nou zeg ik niet dat dat ook voor de betreffende vacature klopt, maar ik zie het dus heel vaak).
Die zijn er ook. Mensen die zichzelf overschatten. Maar ook mensen die al jaren zijn blijven hangen bij 1 organisatie en inmiddels veel meer krijgen dan wat ze waard zijn en pas weggaan als ze met pension gaan.
Tja, waarom weggaan bij een organisatie als je vindt dat je daar genoeg verdiend en je het nog enigzins naar je zin hebt...

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.
Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee