[...]
Dat hoeft inderdaad niet, maar het is waar de markt om vraagt.
Klopt, maar niet in voldoende mate om voor aanbieders een nieuw model op te zetten. Het huidige, versplinterde model levert ze genoeg op. Met licenties, uitzendrechten, etc is die versplintering wel een
ongemakkelijk maar meer dan dat is het niet. We moeten ons niet gaan aanstellen. Die aanbieders zijn, op iets abstracter niveau, gewoon Calvé en Remia. De een verkoopt ketchup, de ander mayo, beiden verkopen tafelsauzen en als consument kies je een van de twee of betaal je voor beide. Met media gaat de consumptie weliswaar iets anders, maar de entertainmentbehoefte is nog altijd aan te voldoen met andere media. Het flat-fee model waar de markt om vraagt, is vanuit het perspectief van contentaanbieders het opzetten van een supermarkt (of pretpark) met louter een toegangskaartje en dat is het. Daar moet alle winst uit komen. Nu betalen verschillende supermarkten (Netflix, Amazon, etc) voor die content en sommigen hebben ook content van hun huismerk.
En dan komt het echte issue uit de mouw: Niet de versplintering, maar de exclusiviteit van de content. Maar net zoals consoles hun exclusives hebben, hebben mediaproviders dat dus ook. Dat maakt nu eenmaal de USP (unique selling point) voor dat specifieke platform en daar is veel voor te zeggen. Dat laat mensen voor een platform kiezen. Wanneer je dan de vraag van de markt tegen het belang van de aanbieder afweegt, denk ik dat je als consument veel mag vragen, maar de aanbieders bepalen zelf wel hoe ze antwoorden.
Wil je toch een flat-fee model met alle content, dan moet er eigenlijk één monopolieplatform komen. Willen we dat?
Entertainment is nog altijd een commercieel luxeproduct. Ben je niet tevreden, geef feedback aan de aanbieder laat je daarna hoe dan ook met de portemonnee horen en vanaf dan is het geduld hebben. Als anderen niet hetzelfde doen, dan is de dienst van voldoende kwaliteit voor de consument om ervoor te betalen en gaat de aanbieder niks doen. Dat de markt ergens om vraag, is nooit een verplichting voor een ander om aan die vraag te voldoen. Hooguit wordt het een kans, indien er geld aan te verdienen valt.
@
CAPSLOCK2000 Kijk, zo gaan we inderdaad ergens naartoe. Ik zou ook veel liever platformspecifieke concurrentie zien, zoals inderdaad hogere bitrates, een betere player, etc.
De muziekindustrie heeft het nu al een tijdje door, echter zag je hoe moeizaam het ging toen bijvoorbeeld Taylor Swift een half miljoen van Spotify niet genoeg vond. Steve Jobs nota bene, noemde de muziekindustrie hebberig. Maar wat eerst weg moet, of aan banden, zoals je zegt, is die exclusiviteit.
[Reactie gewijzigd door PhatFish op 22 juli 2024 22:17]