'afkijken' op je rekenmachine is toch al zou oud als de weg naar Rome? Ik weet nog goed dat ik ooit hele samenvattingen invoerde in een TI-83. Resultaat was dat ik het tijdens het examen amper nodig had omdat ik het tijdesn het invoeren al leerde haha.
Er zijn meerdere manieren om te spieken met je rekenmachine. Naast spiekbriefjes kun je ook programma's gebruiken om je werk voor je te doen. Het standaard voorbeeld is de ABC-formule, maar hetzelfde idee geldt voor elk standaard-probleem.
Er zijn talloze simpele versies die alleen het antwoord printen. Die simpele versies kunnen door een docent "verslagen" worden door de proefwerkenopgave zo te kiezen dat het antwoord geen integer is maar een wortel. Dan kun je wel controleren dat je antwoord goed is, maar alleen als je het antwoord eerst zelf gevonden hebt. (En... het is wiskunde, als je het antwoord gewoon invult in de opgave dan kun je die controle toch al uitvoeren.) Op deze manier heeft een proefwerk nog steeds zin.
Je kunt echter ook een geavanceerde versie maken die stap voor stap print hoe je bij het goede antwoord komt. Als je die output letterlijk overschrijft als antwoord, dan krijg je volle punten. Of je ook maar enig idee hebt waar je mee bezig bent...? Geen idee, dat valt met zo'n programma niet meer te testen. Met de wiskundedocent waarvan ik het meeste les heb gehad hebben we uiteindelijk de afspraak gemaakt dat in principe alleen de simpele programma's toegestaan waren, tenzij iemand
zelf een geavanceerde versie schrijft.
Bij mij op school werkte die regel
(we hadden ruwweg drie man met voldoende kennis om dat soort geavanceerde versies te maken en, voor zover ik weet, hebben wij simpelweg nooit "verboden" programma's aan andere leerlingen gegeven; in die tijd waren er ook nog geen USB-kabels voor je rekenmachine, dus wij waren ook de enigen die programma's van www.ticalc.org konden downloaden) maar dat zal niet voor alle scholen gelden en een paar jaar later was de situatie (vooral vanwege USB-kabels, maar de TI-83+ hielp ook niet) sowieso hopeloos.
Wat betreft de TI-83+ (en TI-83+SE en later de TI-84+; alle versies met Flash en dus met "Apps"), die maakte spieken een nog groter probleem. In Basic (programma's die je op de rekenmachine zelf in kunt typen) zijn je mogelijkheden nou eenmaal beperkt. Met Assembly kun je meer, maar pas met Apps (geen losse programmaatjes meer, maar dingen die geïnstalleerd moesten worden) werd het echt interessant, want toen ontstond de mogelijkheid om functionaliteit aan het OS toe te voegen. Het beste voorbeeld was
Symbolic. Als je proefwerk vraagt om de afgeleide van een functie, dan kan de TI-83 hooguit een numerieke benadering geven; handig om te controleren of je antwoord goed is, maar het helpt niet om het antwoord te vinden. De Symbolic app had echter ondersteuning voor (een beperkte set van) symbolische bewerkingen, waardoor je simpelweg het correcte antwoord kreeg.
Docenten hebben nog een tijdje geprobeerd om voor elk proefwerk rekenmachines te laten resetten, maar (als de docent niet exact weet hoe de TI werkt), dan kan je zelfs in Basic een fake reset programmaatje schrijven. Als je docent wel precies weet waar ie op moet letten, dan is met Assembly een nagenoeg perfecte imitatie te maken. Met de TI-83+ is een reset perfect te faken als je een speciale App gebruikt.
Omdat TI deze lucratieve markt niet kwijt wou raken zijn ze toen gekomen met
TestGuard. Met dat gedrocht kan de docent voor een proefwerk de rekenmachines van al zijn leerlingen resetten; niet op hun eigen rekenmachine, maar remote. De TestGuard app staat op de rekenmachine van de docent en stuurt het reset-commando, via de datakabel, naar de rekenmachine van de leerling. Dit is lastiger te omzeilen (oorspronkelijk mochten alleen docenten die App downloaden, zodat reverse engineeren nogal lastig is), maar ook dat moet vroeg of laat gekraakt zijn... het probleem is namelijk inherent onoplosbaar. De eigenaar van de rekenmachine heeft via Assembly in feite volledige controle over het apparaat.
*) Daardoor is het simpel om te luisteren naar het remote reset commando van TestGuard, netjes de "commando ontvangen, ik ga resetten" bevestiging te sturen en je fake reset te activeren.
*) Bij het installeren van Apps en OS upgrades wordt een cryptografische hash gecontroleerd. De sleutel om gratis Apps te ondertekenen is door TI zelf vrijgegeven. De sleutel voor OS upgrades is door de community gekraakt (simpelweg via brute force). Voor zover ik weet is alleen de sleutel voor betaalde Apps niet gekraakt: daar had de community niets aan, dus beter om TI niet nodeloos te irriteren. De enige code die niet aangepast kan worden is één Flash page van het OS, maar die bevat alleen de routines om een nieuw OS te ontvangen (zodat je een mislukte upgrade simpelweg opnieuw kunt proberen, in plaats van met een gebrickt apparaat te zitten).verwijdert de update ondersteuning voor Assembly
Weet je voor welke modellen de ondersteuning voor Assembly nooit verwijderd is... omdat ze die ondersteuning nooit gehad hebben? Onder andere de
TI-81,
TI-82 en
TI-85. Maar zoals de links laten zien betekent dat nog niet dat je geen Assembly kunt draaien op die apparaten.
Over de TI-83 kunnen de meningen verschillen; ja, die had ingebouwde support voor het draaien via Assembly, maar alleen via een ongedocumenteerde easter-egg achtige truc. Ter vergelijking, op de TI-83+ start je een Assembly programma met "Asm(prgmABC)" terwijl je op de TI-83 "Send(9prgmABC" (en dus
niet "Send(9prgmABC)"!) moest gebruiken.
Dus nee, ik geloof er niets van dat dit veel verschil zal maken. Dat de
ondersteuning weg is is ontzettend zonde; dat maakte het veel makkelijker. Maar de
mogelijkheid om Assembly te draaien is hooguit een weekje met vakantie, die komt binnenkort geheid terug... en vanaf dat moment gaan zowel TI als de community een idiote hoeveelheid tijd en energie verspillen aan een zinloze wapenwedloop.

Het is niet mogelijk om de update ongedaan te maken.
Daar geloof ik niets van. Ze bedoelen "we hebben het lastiger gemaakt om de update ongedaan te maken.., wie heeft er zin in een uitdaging?".

Het is veel belangrijker dat kinderen en jongeren leren hoe ze kennis moeten vergaren dan dat ze nutteloze theorie uit hun hoofd knallen die over 5 jaar alweer actherhaald is...
We hebben het hier over middelbare school wiskunde. Of die kennis in het dagelijks leven voor iedereen nuttig is kun je nog over discussiëren, maar aan die stof is al honderden (in sommige gevallen, duizenden) jaren niets veranderd. Ja ja, ik weet het, "in het verleden behaalde resultaten...", maar toch, ik zie het echt niet gebeuren dat die over vijf jaar opeens achterhaald zou zijn.
[Reactie gewijzigd door robvanwijk op 22 juli 2024 14:25]