TI beperkt draaien code op TI-84 Plus CE-T-calculator wegens spieken

Texas Instruments schrapt de mogelijkheid om Assembly- en C-code te draaien op de TI-84 Plus CE, een wetenschappelijke calculator die gebruikt wordt in het onderwijs. De wijziging moet het omzeilen van de examenmodus, en daarmee examenfraude, tegengaan.

Texas Instruments TI 84 Plus Color Edition TTexas Instruments heeft OS 5.6 voor de TI-84 Plus CE en TI-84 Plus CE-T uitgebracht en voor de Franse versie van de rekenmachine, de TI-83 Premium CE, is OS 5.5.1 verschenen. Naast verbeteringen wat betreft het draaien van Python, verwijdert de update ondersteuning voor Assembly, waardoor ook geen programma's in C meer kunnen draaien. Het is niet mogelijk om de update ongedaan te maken.

In antwoord op een vraag van een lid van het TI Planet-forum waarom de ASM-ondersteuning is verwijderd, antwoordt Texas Instruments: "Na zorgvuldige afweging hebben we de beslissing genomen om ASM-functionaliteit te verwijderen in onze nieuwste update van het besturingssysteem om leren voorrang te geven en beveiligingsrisico's te minimaliseren. We denken dat het studenten ook zal helpen om zich te concentreren op het leren van wiskunde en wetenschappen."

Een gebruiker van calculatorsite CemeTech meldt op LinusTechTips dat de populariteit van een video waarin getoond wordt hoe de Test Mode-restricties van OS 5.2.2 te omzeilen zijn, heeft bijgedragen aan de beslissing van Texas Instruments. In de video zou gesuggereerd zijn dat de workaround ook bij latere versies werkt, waarna TI zich genoodzaakt zou hebben gezien om maatregelen te nemen, om zo het vertrouwen in de examenmodus door het onderwijs te garanderen. In deze stand zijn de instellingen aangepast aan het examen en wordt het geheugen, en daarmee de toegang tot alle programma’s en applicaties van de grafische rekenmachine, geblokkeerd.

De stap heeft tot grote teleurstelling bij de homebrewgemeenschap voor calculators geleid. De maatregel maakt dat veel programma's en games voor de rekenmachines niet meer werken. "De gouden tijd, die meer dan twintig jaar heeft geduurd, is definitief over en het breekt de harten van veel leden van de gemeenschap", schrijft bijvoorbeeld TI Planet. De site lijkt te hopen op de mogelijkheid van een jailbreak, terwijl CemeTech een Developer Edition van de betreffende calculators, met ASM-ondersteuning, voorstelt. De TI-84 Plus CE-T is onder andere in Nederland goedgekeurd voor gebruik bij examens.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

25-05-2020 • 10:20

211

Reacties (211)

211
211
134
19
2
69
Wijzig sortering
'afkijken' op je rekenmachine is toch al zou oud als de weg naar Rome? Ik weet nog goed dat ik ooit hele samenvattingen invoerde in een TI-83. Resultaat was dat ik het tijdens het examen amper nodig had omdat ik het tijdesn het invoeren al leerde haha.

Dit gaat het probleem natuurlijk niet oplossen, want is gewoon symptoombestrijding en in mijn ogen hoort het ook gewoon bij het 'leren' en 'kennis opdoen' van jongeren. Het is veel belangrijker dat kinderen en jongeren leren hoe ze kennis moeten vergaren dan dat ze nutteloze theorie uit hun hoofd knallen die over 5 jaar alweer actherhaald is...
'afkijken' op je rekenmachine is toch al zou oud als de weg naar Rome? Ik weet nog goed dat ik ooit hele samenvattingen invoerde in een TI-83. Resultaat was dat ik het tijdens het examen amper nodig had omdat ik het tijdesn het invoeren al leerde haha.
Er zijn meerdere manieren om te spieken met je rekenmachine. Naast spiekbriefjes kun je ook programma's gebruiken om je werk voor je te doen. Het standaard voorbeeld is de ABC-formule, maar hetzelfde idee geldt voor elk standaard-probleem.

Er zijn talloze simpele versies die alleen het antwoord printen. Die simpele versies kunnen door een docent "verslagen" worden door de proefwerkenopgave zo te kiezen dat het antwoord geen integer is maar een wortel. Dan kun je wel controleren dat je antwoord goed is, maar alleen als je het antwoord eerst zelf gevonden hebt. (En... het is wiskunde, als je het antwoord gewoon invult in de opgave dan kun je die controle toch al uitvoeren.) Op deze manier heeft een proefwerk nog steeds zin.

Je kunt echter ook een geavanceerde versie maken die stap voor stap print hoe je bij het goede antwoord komt. Als je die output letterlijk overschrijft als antwoord, dan krijg je volle punten. Of je ook maar enig idee hebt waar je mee bezig bent...? Geen idee, dat valt met zo'n programma niet meer te testen. Met de wiskundedocent waarvan ik het meeste les heb gehad hebben we uiteindelijk de afspraak gemaakt dat in principe alleen de simpele programma's toegestaan waren, tenzij iemand zelf een geavanceerde versie schrijft.

Bij mij op school werkte die regel (we hadden ruwweg drie man met voldoende kennis om dat soort geavanceerde versies te maken en, voor zover ik weet, hebben wij simpelweg nooit "verboden" programma's aan andere leerlingen gegeven; in die tijd waren er ook nog geen USB-kabels voor je rekenmachine, dus wij waren ook de enigen die programma's van www.ticalc.org konden downloaden) maar dat zal niet voor alle scholen gelden en een paar jaar later was de situatie (vooral vanwege USB-kabels, maar de TI-83+ hielp ook niet) sowieso hopeloos.

Wat betreft de TI-83+ (en TI-83+SE en later de TI-84+; alle versies met Flash en dus met "Apps"), die maakte spieken een nog groter probleem. In Basic (programma's die je op de rekenmachine zelf in kunt typen) zijn je mogelijkheden nou eenmaal beperkt. Met Assembly kun je meer, maar pas met Apps (geen losse programmaatjes meer, maar dingen die geïnstalleerd moesten worden) werd het echt interessant, want toen ontstond de mogelijkheid om functionaliteit aan het OS toe te voegen. Het beste voorbeeld was Symbolic. Als je proefwerk vraagt om de afgeleide van een functie, dan kan de TI-83 hooguit een numerieke benadering geven; handig om te controleren of je antwoord goed is, maar het helpt niet om het antwoord te vinden. De Symbolic app had echter ondersteuning voor (een beperkte set van) symbolische bewerkingen, waardoor je simpelweg het correcte antwoord kreeg.

Docenten hebben nog een tijdje geprobeerd om voor elk proefwerk rekenmachines te laten resetten, maar (als de docent niet exact weet hoe de TI werkt), dan kan je zelfs in Basic een fake reset programmaatje schrijven. Als je docent wel precies weet waar ie op moet letten, dan is met Assembly een nagenoeg perfecte imitatie te maken. Met de TI-83+ is een reset perfect te faken als je een speciale App gebruikt.

Omdat TI deze lucratieve markt niet kwijt wou raken zijn ze toen gekomen met TestGuard. Met dat gedrocht kan de docent voor een proefwerk de rekenmachines van al zijn leerlingen resetten; niet op hun eigen rekenmachine, maar remote. De TestGuard app staat op de rekenmachine van de docent en stuurt het reset-commando, via de datakabel, naar de rekenmachine van de leerling. Dit is lastiger te omzeilen (oorspronkelijk mochten alleen docenten die App downloaden, zodat reverse engineeren nogal lastig is), maar ook dat moet vroeg of laat gekraakt zijn... het probleem is namelijk inherent onoplosbaar. De eigenaar van de rekenmachine heeft via Assembly in feite volledige controle over het apparaat. *) Daardoor is het simpel om te luisteren naar het remote reset commando van TestGuard, netjes de "commando ontvangen, ik ga resetten" bevestiging te sturen en je fake reset te activeren.

*) Bij het installeren van Apps en OS upgrades wordt een cryptografische hash gecontroleerd. De sleutel om gratis Apps te ondertekenen is door TI zelf vrijgegeven. De sleutel voor OS upgrades is door de community gekraakt (simpelweg via brute force). Voor zover ik weet is alleen de sleutel voor betaalde Apps niet gekraakt: daar had de community niets aan, dus beter om TI niet nodeloos te irriteren. De enige code die niet aangepast kan worden is één Flash page van het OS, maar die bevat alleen de routines om een nieuw OS te ontvangen (zodat je een mislukte upgrade simpelweg opnieuw kunt proberen, in plaats van met een gebrickt apparaat te zitten).
verwijdert de update ondersteuning voor Assembly
Weet je voor welke modellen de ondersteuning voor Assembly nooit verwijderd is... omdat ze die ondersteuning nooit gehad hebben? Onder andere de TI-81, TI-82 en TI-85. Maar zoals de links laten zien betekent dat nog niet dat je geen Assembly kunt draaien op die apparaten.

Over de TI-83 kunnen de meningen verschillen; ja, die had ingebouwde support voor het draaien via Assembly, maar alleen via een ongedocumenteerde easter-egg achtige truc. Ter vergelijking, op de TI-83+ start je een Assembly programma met "Asm(prgmABC)" terwijl je op de TI-83 "Send(9prgmABC" (en dus niet "Send(9prgmABC)"!) moest gebruiken.

Dus nee, ik geloof er niets van dat dit veel verschil zal maken. Dat de ondersteuning weg is is ontzettend zonde; dat maakte het veel makkelijker. Maar de mogelijkheid om Assembly te draaien is hooguit een weekje met vakantie, die komt binnenkort geheid terug... en vanaf dat moment gaan zowel TI als de community een idiote hoeveelheid tijd en energie verspillen aan een zinloze wapenwedloop. :(
Het is niet mogelijk om de update ongedaan te maken.
Daar geloof ik niets van. Ze bedoelen "we hebben het lastiger gemaakt om de update ongedaan te maken.., wie heeft er zin in een uitdaging?". :+
Het is veel belangrijker dat kinderen en jongeren leren hoe ze kennis moeten vergaren dan dat ze nutteloze theorie uit hun hoofd knallen die over 5 jaar alweer actherhaald is...
We hebben het hier over middelbare school wiskunde. Of die kennis in het dagelijks leven voor iedereen nuttig is kun je nog over discussiëren, maar aan die stof is al honderden (in sommige gevallen, duizenden) jaren niets veranderd. Ja ja, ik weet het, "in het verleden behaalde resultaten...", maar toch, ik zie het echt niet gebeuren dat die over vijf jaar opeens achterhaald zou zijn.

[Reactie gewijzigd door robvanwijk op 22 juli 2024 14:25]

Ik denk vast te simpel, maar volgens mij is de oplossing heel simpel:

Zorg dat je op school een berg van die rekenmachines hebt liggen en verstrek die bij de toetsen... Ben je meteen van al het gezeur af.

Kost misschien wat, maar verdient zich waarschijnlijk zo terug aangezien je met wat minder surveillanten uit de voeten kan en ook niet allerlei controles hoeft te doen die tijd kosten. Enige waar je rekening mee moet houden is planning zodat niet alle toetsen waarbij zo'n rekenmachine noodzakelijk is tegelijkertijd zijn.
mee eens. De kostenpost is zeker groot, maar met het gelimiteerde gebruik van de rekenmachines zullen ze prima 10 tot 20 jaar gebruikt kunnen worden.
Waarom bestaan rekenmachines nog? Iedereen heeft een telefoon, laptop, smartwatch of whatever.

Ik verwacht eerder dat de school reeds een stapel tablets/computers heeft, waarop ze zelf beheer kunnen uitvoeren? Anders wordt het allemaal wel erg lastig om spieken te controleren.

Wij mochten zelf rekenmachines uitkiezen. Je kon toen bij de speelgoedwinkel voor een paar tientjes (guldens) een basis PDA kopen. In dit ding zat een chatprogramma waarmee je via infra-rood kon chatten met mensen in dezelfde kamer. Je raadt het al, de hele klas heeft toen op mijn advies dit ding gekocht, en iedereen zat met elkaar te chatten tijdens de toetsen. Ja, dit was in de tijd dat de mobiele telefoon een novelty was met uitschuif-antennes etc.

[Reactie gewijzigd door PizZa_CalZone op 22 juli 2024 14:25]

Zeehond FP PowerMod / FP Admin / Moderator Wonen en Mobiliteit @PizZa_CalZone25 mei 2020 21:54
Voor simpele niet uit het hoofd op te lossen sommetjes is een telefoon prima (maar niet tijdens school examens).

Echter grafieken ploten en berekeningen op uitvoeren zoals de top van een parabool bereken of waar 2 grafieken elkaar snijden, gebruik ik toch veel liever een TI-84.
Waarschijnlijk gebruik je graag je TI-84 omdat je die gewend bent. Als je eenmaal gewend bent om te werken met online alternatieven zoals Desmos, GeoGebra of WolframAlpha voor de ingewikkelde dingen, dan zijn die alternatieven minstens even gebruiksvriendelijk. Probeer vooral Desmos eens uit als je het nog niet kent, ik durf te wedden dat je sneller je antwoord hebt gevonden dan met je GR. Wordt het wat geavanceerder dan zijn er genoeg specifieke programma's op de markt waar alles in zit wat je praktisch gezien nodig kunt hebben, maar dan zijn we de middelbare school wel voorbij.

Als wiskundedocent zie ik de GR het liefst morgen nog afgeschaft worden. Pak lekker een online tool op de laptop of desnoods een smartphone voor de momenten dat het meerwaarde biedt en houd het verder lekker op een gewone rekenmachine. Dan kunnen we ons weer focussen op de wiskunde, in plaats van op welke knoppen in welke volgorde gedrukt moet worden om het antwoord te krijgen, op de vier verschillende machines van drie fabrikanten die binnen dezelfde klas in gebruik zijn. Of dat ik tijdens het afnemen van een schoolexamen rustig kan surveilleren in plaats van op zoek te moeten naar een paperclip om de vastgelopen GR van een leerling te resetten. Of dat ik de schoolexamens zonder zorgen afgeef op het secretariaat, in plaats van me druk te maken over wie het surveilleert en hoe uitgebreid mijn e-mail met toelichting over de GR-examenstand-controlelampjes moet zijn...[/rant]
Zeehond FP PowerMod / FP Admin / Moderator Wonen en Mobiliteit @ari26 mei 2020 20:01
Dat zou ongetwijfeld kunnen. Iets anders heb ik nooit gebruik dan een TI-84. Al moet ik wel zeggen dat mijn reactie voornamelijk smartphone VS TI-84 was. voor desktop en laptops geloof ik graag da en betere opties zijn.
Een los apparaat heeft bij mij voor eenvoudige berekeningen ook de voorkeur boven de smartphone, echt knoppen en direct-klaar-voor-gebruik zijn twee heel handige features. Voor wat ingewikkelder dingen is het net wat ik op dat moment prettig vind. De GR-achtige apps zijn tegenwoordig best ver. Nadeel is dat al je andere minder-productieve apps daar ook op staan, maar verder werkt 't best prima.
Als je ervan uitgaat dat er niets geks along the way gebeurd, zoals dat iedereen 'normaal' ermee omgaat en de rekenmachines nooit op de grond vallen...

En zeker in deze Corona-tijden ook niet hygiënisch.

[Reactie gewijzigd door CH4OS op 22 juli 2024 14:25]

Dat is toch ook al jaren zo, bij de eindexamens in ieder geval. Wij mochten 15 jaar geleden al niet onze eigen GR gebruiken.
Dat hangt van de school af. Op zowel mijn eigen middelbare school als de middelbare school waar ik werk moet elke leerling zelf voor een werkende GR zorgen.
Het is veel belangrijker dat kinderen en jongeren leren hoe ze kennis moeten vergaren dan dat ze nutteloze theorie uit hun hoofd knallen die over 5 jaar alweer actherhaald is...

We hebben het hier over middelbare school wiskunde.
Volgens mij had ik geluk dat ik in het eerste jaar van wijdverspreid gebruik van de TI-83 zat (2000); wij hadden het niet alleen over "middelbare school wiskunde" maar zeer zeker ook over "middelbare school Frans" ;)

Wat toen ook hielp (in 2002 op de uni); was dat de docenten het verschil tussen een Ti-83 en een Ti-89 niet zagen; de 89 kwam meegeleverd met 2,5mm Jack-kabel en er waren mooie vector-calculus programma's te downloaden.

Het is wel leuk om te horen; hoe de boel nu geëvolueerd is; en dat TI hard bezig is om de boel dicht te timmeren. Zoals @RobbieB zegt: Met 26k geheugen moest je altijd goed nadenken over wat je erin zette; en als je het eindelijk had ingetypt op de rekenmachine zelf (ik haalde max 100 aanslagen / minuut) dan wist je 't vaak al wel.
in die tijd waren er ook nog geen USB-kabels voor je rekenmachine
Leerlingen konden er zelf een in elkaar solderen voor de seriele / parallele poort. Was stiekem best leerzaam. Helaas werkten die van mij nooit; en pas na 3 jaar kwam ik erachter, dat dit niet vanwege gebrek aan mijn soldeerkwaliteiten lag; maar omdat onze IRQ in Windows thuis verkeerd stond ingesteld; zo jammer want ik heb er drie gemaakt en weggegooid. Alternatief was dan, om eerst je ASM op de PC te compileren; dan handmatig hex-code intypen op TI83, en dan de Send(9Prgm-truc te gebruiken.

Ik weet nog dat je met "CD...." geheugen-locaties kon aanroepen; bijv "CD5547" verwees naar geheugen-locatie 4755 (iets met big / little endian of zo geloof ik) en was "ClrHome". Dus ik ben benieuwd, of het op de 84 CE-T ook mogelijk is; om ergens op zo'n ongedocumenteerde "Send(9" manier een geheugen-locatie op de een of andere manier sneaky op te roepen, die deze mode uit zet.

[Reactie gewijzigd door kidde op 22 juli 2024 14:25]

Volgens mij had ik geluk dat ik in het eerste jaar van wijdverspreid gebruik van de TI-83 zat (2000); wij hadden het niet alleen over "middelbare school wiskunde" maar zeer zeker ook over "middelbare school Frans" ;)
Welke legitieme reden is er om bij Frans überhaupt een rekenmachine te gebruiken op je proefwerk!?
Leerlingen konden er zelf een in elkaar solderen voor de seriele / parallele poort. Was stiekem best leerzaam. Helaas werkten die van mij nooit [..] zo jammer want ik heb er drie gemaakt en weggegooid.
lol, ik heb er zelf ook drie gemaakt; maar slechts één daarvan werkte betrouwbaar. Helaas had ik indertijd weinig aandacht voor hardware, dus het enige wat ik ervan geleerd heb is dat er zoiets als een zener-diode bestaat. Voor de rest heb ik het schakelschema zonder nadenken overgenomen; nooit uitgezocht wat er daadwerkelijk gebeurt.
Alternatief was dan, om eerst je ASM op de PC te compileren; dan handmatig hex-code intypen op TI83, en dan de Send(9Prgm-truc te gebruiken.
Ehm ja, maar één bug (hetzij in je code, hetzij in verkeerd overtypen) betekent dat je rekenmachine crasht en je hele programma weg is. Leuk voor een demo, maar voor serieus werk was een datakabel eigenlijk de enige optie.
Ik weet nog dat je met "CD...." geheugen-locaties kon aanroepen; bijv "CD5547" verwees naar geheugen-locatie 4755 (iets met big / little endian of zo geloof ik) en was "ClrHome". Dus ik ben benieuwd, of het op de 84 CE-T ook mogelijk is; om ergens op zo'n ongedocumenteerde "Send(9" manier een geheugen-locatie op de een of andere manier sneaky op te roepen, die deze mode uit zet.
Ik denk dat je een paar dingen door elkaar haalt.

Ten eerste is "Send(9" niet een rare bug die toevallig code begint uit te voeren, maar een "easter egg" die opzettelijk door TI is toegevoegd. Dat commando is stiekem zelfs nog redelijk complex. Het werkte alleen als het gebruikte programma geldige hex bevat (tekens 0-9 en A-F) en eindigt met "End 0000 End" (of een ander getal, je kon een extra blok geheugen reserveren). Ook werd het programma eerst "gesquished": op een vast adres (0x9327 of zo? is een tijd geleden!) werd een kopie van je code gemaakt waarbij elke twee hex nibbles in één hex byte werd omgezet. Toen duidelijk werd dat hier veel interesse in was, is de "Send(9prgmABC" van de TI-83 bij latere modellen omgedoopt in simpelweg "Asm(prgmABC)" (maar met dezelfde functionaliteit erachter). Als TI dat eruit haalt, dan is het ook echt weg.

Wat je verder beschrijft is hoe Z80 Assembly werkt; 0xCD is simpelweg een call instructie. Andere die me uit mijn hoofd te binnen schieten zijn 0x00 voor nop en 0xC7 voor ret. Maar weten hoe dat werkt zodra het eenmaal draait helpt je niet om Assembly op te starten. (Overigens kun je op de TI-83+ en verder geen 0xCD meer gebruiken om het OS aan te roepen. Op de TI-83 gebruikte TI al bank switching om alles in een 16 bit adresruimte te proppen, maar daar had alleen het OS zelf last van; code van gebruikers kon alleen vanuit het 32 kB RAM draaien en dat was altijd gemapped. Toen de TI-83+ Apps toevoegde kon user code opeens ook vanuit ROM draaien. Om meer dan een MB aan adressen in 64 kB adresruimte te krijgen én grotendeels compatible te blijven moest TI een speciale truc gebruiken, de "bcall macro", om de bank switching nog beter te verbergen. Netto lijkt het alsof er een andere opcode wordt gebruikt voor calls naar het OS, maar achter de schermen is het verhaal veel ingewikkelder.)

En ja, er gaat ongetwijfeld een manier gevonden worden om alsnog Assembly te draaien. Op de TI-85 (waar het nooit het idee was om Assembly te ondersteunen) is het immers ook gelukt. Daar was het een ontzettend gepuzzel om iets aan de praat te krijgen: pas als je code kunt draaien kun je een rom dumper schrijven om het hele OS te bekijken. Tegenwoordig kan je het OS updaten... maar daardoor zijn rom dumpers niet meer nodig: je kunt gewoon de nieuwste update downloaden en uitpakken als je naar bugs wilt zoeken. Mijn voorspelling is dat er een smerige truc wordt gevonden (net zoals indertijd bij de TI-85) om een eerste stukje Assembly te draaien en dat dat ding er vervolgens voor zorgt dat je eenvoudig al je andere code op kunt starten. Oftewel, wat "shells" (in de TI betekenis van het woord) altijd al gedaan hebben.
Welke legitieme reden is er om bij Frans überhaupt een rekenmachine te gebruiken op je proefwerk!?
Als onze schriftelijke overhoring Frans klaar was, moesten we in een keer heel nodig "Wiskunde huiswerk" maken, terwijl de schriftelijke overhoring nog op de hoek van de tafel lag; dat soort onzin-smoezen. Vooral de taal-leraren hadden in het begin geen flauw idee wat zo'n grafische rekenmachine allemaal kon.
dus het enige wat ik ervan geleerd heb is dat er zoiets als een zener-diode bestaat
Dat, maar ook dat je hem volgens iemand op ticalc.org-fora kon "opvoeren" van 6mHz nar 24mHz door gebruik van een "capacitor" van 0,1 nanoFarad. En dat bleek dan hetzelfde te zijn als een "condensator". Aangezien ik toen geen PC had, was m'n TI het enige wat ik kon Tweaken, dus ik ben jarenlang op zoek geweest naar die condensator. Helaas nooit gevonden want in de Conrad-catalogus van 1000 pagina's stonden alleen van 1nF of grotere capaciteit. Misschien was dit wel een grap van degene die dit bedacht had. Pas jaren later geleerd, dat je hetzelfde bereikt door een aantal condensators van 1nF in parallel te schakelen.
Ehm ja, maar één bug (hetzij in je code, hetzij in verkeerd overtypen) betekent dat je rekenmachine crasht
Dat deed ik altijd expres, gewoon random wat hex-data intypen en dan draaien als Assembly; en dan noemde ik het een "virus". Hiermee kreeg je de leukste dingen, soms wat karakters op je scherm waar je het bestaan niet vanaf wist; maar een enkele keer ook een bijna 'paarse' lijn op het zwart-wit beeldscherm ;)
(Overigens kun je op de TI-83+ en verder geen 0xCD meer gebruiken om het OS aan te roepen
Het is duidelijk geëvolueerd na mijn tijd (TI-83); ik wist niet dat alles zo verander is sinds de "Plus"!
een enkele keer ook een bijna 'paarse' lijn op het zwart-wit beeldscherm
Oh wow, dat was ik alweer helemaal vergeten. Indrukwekkend dat je dat voor elkaar gekregen hebt met zomaar random wat proberen. Dat was (naar verluid, ik heb het niet daadwerkelijk getest) de enige manier om met Assembly daadwerkelijk schade te veroorzaken; je geeft de display driver de opdracht om het scherm op een te hoog voltage aan te sturen.
Het is duidelijk geëvolueerd na mijn tijd (TI-83); ik wist niet dat alles zo verander is sinds de "Plus"!
Als je interesse hebt, kijk eens een keer rond in de archieven van Ticalc.org, daar staan (zeker onder Apps) erg mooie dingen. Of, als je alleen het neusje van de zalm wil: https://www.detachedsolutions.com/main/ (dat die naam me bijna twintig jaar later nog te binnen schiet... dat die site nog bestaat!). Mijn favorieten: Omnicalc, Symbolic en Graph3.
Ik had dus zelf zn geavanceerde versie geschreven die de complete kansberekeningen voor me deed zodat ik geen NPN ! of kwadraat hoef uit te vogelen. gewoon een paar meerkeuzen menu's, het aantal plaatsen en het antal deelnemers. bam hele berekening poepte die uit. ik raakte zelf alleen maar in de war als ik het zelf moest doen dus dat programma hielp me enorm. Kon je ook de hele examenmodus mee omzeilen als je hem in het andere geheugen opsloeg.
in die tijd waren er ook nog geen USB-kabels voor je rekenmachine, dus wij waren ook de enigen die programma's van www.ticalc.org konden downloaden)
Lang geleden ;) zat ik in het eerste jaar van de herziene tweede fase. Wij hadden al heel snel LPT kabels om programma's op de TI-83 te zetten, nog voor dat de leraren zich bewust waren van de mogelijkheden van de TI-83 tijdens de toetsen.
Wij hadden zo'n 20 jaar geleden al Ti rekenmachines die we met een zelf gesoldeerde compoort naar linkkabel konden verbinden met de pc.

Ook programma's met wachtwoord beveiliging, verborgen programma's die niet in de prog list te zien waren en anti reset programma's werden toen flink gedeeld tussen klasgenoten, elke pauze werd er wel even een programma'tje/game/samenvatting van ene ti naar andere gekopieerd.

mooie tijd.
Tegenwoordig hebben de rekenmachines een examenmode waarmee dergelijke functionaliteit beperkt wordt. Een ledje geeft aan dat de machine in die mode draait zodat dat door de surveillant makkelijk te controleren is. Om uit die modus te gaan moet je de rekenmachine verbinden met een andere of de computer.
Wel jammer dat deze toevoeging (een led van een paar cent) als reden wordt gebruikt om weer >€100 uit te moeten geven voor een nieuwe(re) rekenmachine. Die dingen waren toen ik in 2003 met het mbo begon al zo duur en nu nog steeds...
Ik kan me niet voorstellen dat een school leerlingen verplicht om een nieuwe rekenmachine te kopen als ze al een model zonder LED hebben. Het is wel mogelijk dat nieuwe leerlingen verplicht het nieuwe model moeten hebben. Dat is slecht nieuws voor de tweedehandsmarkt en ze kunnen die van hun oudere broer of zus niet overnemen, maar het is nog steeds een groot verschil met wat jij zegt.
Ik kan uit ervaring bij ons op school melden dat een versie zonder LED als niet geldig wordt gezien bij het eindexamen. Dus ja, dat kost inderdaad weer 100+ euro.
Zou je kunnen verduidelijken of jouw school ooit het kopen van een versie zonder LED heeft aangeraden? En zo ja, hoeveel tijd er zat tussen het moment waarop dat advies werd aangepast en het moment waarop degene zonder LED niet meer gebruikt mochten worden voor eindexamens?
In mijn jaren was direct de informatie bekend dat we er een met LED moesten hebben, en dat de oudere niet geldig zouden zijn bij het eindexamen, dus bij mij is er geen onduidelijkheid geweest. Als het goed is zijn bij de oudere leerlingen altijd diegene aanbevolen die geldig zijn bij het eindexamen. Wel zag ik in mijn leerjaar nog veel mensen met zo'n oude, waarschijnlijk van broer/zus/dergelijk, dus heel veel tijd zal er niet tussen gezeten hebben.
Vanuit het CvTE wordt ruim op tijd gecommuniceerd tot wanneer bestaande rekenmachines gebruikt mogen worden, zover ik weet minimaal twee jaar vooraf voor havo en drie voor vwo. Er worden wel aanvullende eisen gesteld aan de software, maar als je dus volgens plan je schoolloopbaan doorloopt dan zou je voordat je in de bovenbouw aankomt al moeten weten welk apparaat toegestaan zal zijn op je CE. Dat niet elke leerling of ouder dat kan betalen en daarom toch voor een ouder model kiest is een heel andere (maar wel terechte) discussie.
Heel veel geld voor zo'n simpel ding. Gedwongen winkelnering. Regulatory capture.
Overigens: docenten krijgen ze gratis.
Je moet natuurlijk niet hebben dat het schoolsysteem in opstand komt tegen je gedwongen upgrades...
Dat is bij ons dus wel gebeurd. Eerst mocht de 83 ook, toen opeens in het examenjaar mocht dat toch niet meer en moest je een 84 hebben, ook al hadden heel veel mensen het jaar daarvoor een 83 gekocht vanwege de compleet gestoorde prijs van een nieuwe 84. De school zelf had zelf geen eigen 84s die je tijdens het examen kon gebruiken, dus je moest er zelf één hebben.
En tegenwoordig kun je ook gewoon een emulator op je smartphone laten draaien (Wabbitemu bv.)...functionaliteit dezelfde, kosten 0€. Uiteraard niet handig voor examens en toetsen, aangezien je dan ook snel Whatsapp e.d. geopend hebt om je collega's het correcte antwoord te vraen of door te sturen.

[Reactie gewijzigd door Clemens123 op 22 juli 2024 14:25]

En tegenwoordig kun je ook gewoon een emulator op je smartphone laten draaien (Wabbitemu bv.)...functionaliteit dezelfde, kosten 0€.
Tenzij TI ooit besluit iets te doen aan het inbreuk op hun copyright; een romdump van je rekenmachine is strikt genomen namelijk een copyrightschending... En nee, zelfs met een beroep op thuiskopie kom je daar niet onderuit, want dat geldt alleen voor audio en video, software is expliciet uitgesloten. De verwachting is altijd geweest (en dat lijkt tot op heden te kloppen) dat TI er niet achteraan gaat als je alleen de roms van je eigen rekenmachines dumpt. Maar als je zegt "kosten 0€", dan wek je de suggestie dat je de rom ergens anders vandaan haalt.
Je moet niets dumpen...je kan de ROMs gewoon op de TI website downloaden.
Bv. hier: https://education.ti.com/...4pluscetoperatingsystem#!
Ok je accepteert dan vast bepaalde voorwaarden zoals het niet mogen draaien in een emulator...maar who cares.

[Reactie gewijzigd door Clemens123 op 22 juli 2024 14:25]

Je moet niets dumpen...je kan de ROMs gewoon op de TI website downloaden.
Dat is niet de gehele ROM, er ontbreekt één pagina, degene die je niet nodig hebt omdat ie al in je rekenmachine zit en niet overschreven kan worden. Op die pagina staat sowieso de code die een nieuw OS kan ontvangen, maar kennelijk ook nog iets anders belangrijks. Als je een OS upgrade downloadt en probeert te gebruiken in je emulator, dan vindt Virtual TI het prima (de emulator crasht niet), maar de virtuele rekenmachine doet helemaal niks.
(Bovenstaande geldt voor de TI-83+ en TI-83+SE; ik gok dat voor de TI-84+ iets vergelijkbaars geldt.)
Ok je accepteert dan vast bepaalde voorwaarden zoals het niet mogen draaien in een emulator...maar who cares.
Op dit moment: niemand. Maar wat ik zei is dat het risico bestaat dat dat antwoord in de toekomst zou kunnen veranderen in "TI". En zodra TI cares (hilarische grap die waarschijnlijk niemand begrijpt :( ), dan verandert het antwoord meteen nog een keer, nu in "TI en de rechter". Ik zeg niet dat het gegarandeerd fout gaat, ik raad je alleen aan om voorzichtig te zijn.
technisch gezien moet de school alle middelen verzorgen die je nodig hebt. als jij geen geld hebt om hem te kopen moet de school betalen. hetzelfde geld voor een laptop voor een grafische opleiding, en dan krijg je dr ook echt een met dGPU.
Ehm, citation needed!? Hier heb ik echt nog nooit van gehoord en het lijkt me totaal onrealistisch.
werk in het onderwijs, dit is wettelijk zo geregeld. scholen mogen niet meer eisen dan het lesgeld en mogen je niet buitensluiten van lessen.
scholen mogen niet meer eisen dan het lesgeld en mogen je niet buitensluiten van lessen.
Die twee statements klinken volkomen logisch. Maar geen van die twee betekenen dat ik, in ruil voor alleen maar het lesgeld, opeens een door de school betaalde laptop gratis cadeau krijg.
Ik zei ook niet dat je hem kadoo krijgt ;) misschien krijg je hem wel in bruikleen voor de 5 jaar dat je opleiding duurt, waarbij je hem ook naar huis meeneemt voor thuis werken.
Nee, maar als de school laptops verplicht stelt en jij kan die niet betalen, moeten ze er één (voor de duur van je lessen) beschikbaar stellen.

Zelfs buitenlandreizen etc. zijn sinds dit jaar op basis van een vrijwillige ouderbijdrage. Wil wel mee maar geen zin om te betalen? Dat kan. Wordt een mooie boel als veel ouders dat doen, trouwens, want de wetgeving compenseert scholen daar niet voor.
Dat zit ook al in de oude TI 83 (wel zonder led)
De TI-83 heeft niets wat ook maar op een examenmodus lijkt.

De TI-83+ en TI-83+SE hadden oorspronkelijk ook geen examenmodus. Dat is later enigszins toegevoegd via TI TestGuard (waarmee de docent de machine van de leerling in examenmodus kan zetten). Of er nog later ook een ingebouwde examenmodus is gekomen durf ik niet met zekerheid te zeggen, maar het lijkt me onwaarschijnlijk (de hele reden voor TI TestGuard was nou juist om fake reset programma's (en fake examenmodus programma's) te omzeilen.

Vanaf de TI-84+ zou ik het niet weten, da's na mijn tijd. ;)
Kan zijn dat ik me vergis wat betreft de 83, heb die niet lang gebruikt...de 84+ had het in ieder geval wel.
Maar goed dat mijn docenten dat niet wisten! :+
Ach, dan schroef je het ding een keer open en zorg je dat de led brandt buiten de bestaande hardware om...

Waar een wil is...
Beetje het Analog Hope + VeraCrypt fysieke toegang probleem....

Zolang er een apparaat is welke te programmeren is, en welke de leerling mee naar huis kan nemen, kun je nooit zeker weten of er mee gerommeld is.
Examinering is een toetsing van begrip en kennis van de stof die je geleerd hebt en het toepassen daarvan. "Nutteloze theorie" vindt ik dan ook een behoorlijke wrange mening en is nooit niet zo zwart-wit zoals jij het lijkt te stellen. Dat je afkijkt is een keuze met het risico gesnapt te worden. Wil je dat of wil je echt terug kunnen kijken met het gevoel dat je je slaging voor het examen toch echt helemaal "zelf" voor elkaar heb geknokt?

Enige nuancering: een ezelsbruggetje vindt ik dat dat (stiekem) moet kunnen, maar niet complete antwoorden of hele stukken uitleg.

[Reactie gewijzigd door SkyStreaker op 22 juli 2024 14:25]

Toch ben ik het wel met 'm eens. Het zou niet nodig moeten zijn om formules, jaartallen etc uit het hoofd te leren. Ik heb me daar tijdens mijn opleiding ook vreselijk aan geergerd. Sommige vakken mocht je gewoon het boek ernaast hebben, en bij sommige vakken moest je de meest onzinnige dingen uit je hoofd leren.

In deze tijd is dat helemaal niet nodig. Je kunt alles snel opzoeken. Als je een formule nodig hebt, dan heb je die binnen seconden gegoogled. Als je in het 'echte' leven onderzoek doet of iets ontwerpt, dan heb je ook altijd je boeken beschikbaar. Het is veel beter om bij opleidingen de nadruk te leggen op redeneren en afleiden dan om dingen uit je hoofd te leren.

Voor die TI-calculator geldt natuurlijk dat dit het zoveelste voorbeeld is van een fabrikant die na aanschaf functionaliteit uit een apparaat sloopt. Kopers die gebruik maakten van deze functionaliteit zouden het apparaat moeten kunnen terugbrengen en hun geld terugkrijgen. Het onderwijs is er nog steeds niks mee opgeschoten, want nu moeten surveillanten dus gaan controleren of leerlingen wel de nieuwste versie van de firmware draaien...
Eerlijk is eerlijk, het is ook gewoon een nare leervorm. Droge rotjaartallen en namen en oorlogen en verdragen. Maar doe je het niet, kan je een flinke lacune in de hersenontwikkeling veroorzaken. Ik zeg dit als arts die een tijdje in de kinderrevalidatie heeft gewerkt. Hersenontwikkeling zo goed mogelijk stimuleren, ook al is er schade, is iets waar Nederland echt leidend in is.

Als je goed onderwijs wil bieden, is er (IMHO) altijd een plaats voor het ouderwets "stampen" van feitjes, jaartallen, formules. Ongeacht leeftijd, ontwikkelingsniveau, en opleidingsniveau. Ten eerste biedt het een anker voor kennis die daaruit voortvloeit, ten tweede is stimuleert het hersenontwikkeling in hersengebieden die normaal vrij weinig gestimuleerd worden. Hersenontwikkeling gaat gewoon door tot je 21-22e.

De theorie zonder in details te verzanden, het semantisch geheugen (feiten, concepten) biedt een kapstok voor proceduraal geheugen (taken, skills). Beide ontwikkelen zich verschillend, maar hebben elkaar wel eigenlijk nodig (geldt ook voor de andere soorten geheugens / hersengebieden). Complexe taken kun je pas echt goed leren als je het semantische deel er goed in hebt zitten. Heb je het eerste wel, maar het tweede niet, kun je beredeneren en daarna nazoeken wat je nodig hebt om tot je conclusie te komen. Heb je het tweede wel, maar het eerste niet, ben je basale dingen steeds aan het nazoeken, ook al ken je het proces uit je hoofd.

Met het risico dat ik als een fossiel klink: in de huidige tijd is er in je ontwikkeling veel minder stimulans om feiten te leren. Da's het voordeel en het nadeel van vrijwel alle informatie binnen handbereik te hebben. Da's niets van de laatste 10 jaar, dat proces is al sinds de jaren 60 aan de gang. Er is ondertussen al best wat bewijs dat we als westerse samenleving gewoon slechter zijn geworden in het onthouden van feiten en basale (semantische) kennis, en we die lacune opvangen door het snel na te kunnen zoeken.

[let op - de volgende alinea is persoonlijke inkleuring en nog niet keihard bewezen, dus cum grano salis aub] Mij lijkt het grote probleem dat het niet ontwikkelen van bepaalde hersengebieden kan leiden tot levensbeinvloedende aandoeningen, in het meest extreme geval ADD, in minder extreme gevallen concentratieproblemen.

Edit: hetzelfde geldt eigenlijk voor wiskunde. De combinatie stampen + hele reeksen aan gelijksoortige, maar complexe procedurale problemen oplossen levert je hersenen een hele berg aan probleemoplossend vermogen op, en dat kan je later in je leven op heel andere manieren oplossen.

[Reactie gewijzigd door TheGreatAtuin op 22 juli 2024 14:25]

Beweer je hier nu dat aandoeningen als ADD aangeleerd zijn en niet aangeboren? Dat lijkt me onwaarschijnlijk, die aandoeningen worden vaak al duidelijk op een leeftijd dat dit onderscheid (welke hersengebieden gestimuleerd worden) nog niet kan worden gemaakt (4-5 jaar)...

Ik ben het wel met je eens dat je alle hersengebieden moet stimuleren en dat daar een verband tussen bestaat. Maar die gebieden kun je toch op een andere manier trainen dan door nutteloze feitjes te moeten leren? Door iets te leren wat wel nuttig is?
Nee, ADD is niet aangeleerd. Was het maar zo simpel (zie hieronder). Was ook niet mijn bedoeling dat te insinueren.

ADD heeft een etiologie ("ontstaansgeschiedenis") die grotendeels onbekend is, maar waarschijnlijk is het een combinatie van factoren. Bijvoorbeeld: genetische gevoeligheid (is een bepaald hersendeel al iets kleiner), ontwikkeling en onderwijs, vorming in vroege jeugd, hersenschade. Vaak zie je dat het zich uit als op meerdere gebieden kleine problemen ontstaan. Noem het een "perfect storm". Geldt overigens voor heel erg veel ontwikkelingsstoornissen, inclusief ADHD, en mogelijk ook autisme.
Zo zie je bijvoorbeeld mensen met ADD die wel/geen hersenschade hebben, met 1e uiting op verschillende leeftijden, en bij mensen met een IQ van 70 of 140 of alles ertussenin.

M.a.w. niet aangeleerd, maar (deels) aangeboren gevoeligheid en (deels) ontwikkelingsprobleem.

Ben het helemaal met je eens dat het wel een beetje interessant gemaakt moet worden. Niet alles hoeft ook nog eens leuk te zijn, want er zijn maar zeldzame mensen die een heel leven niets anders hoeven te doen dan leuke dingen. Ik vind dat je dus best wel wat tijd mag besteden aan droge en oersaaie wiskunde.
Ligt ook nog eens aan de lesstof, en ligt aan de leraar (helaas). Iedereen kent wel een gave leraar die zo'n enthousiasme voor zijn vak had, dat je toch net wat meer onthield, of beter je best deed, dan je eigenlijk zou doen. Andersom geldt dat ook, zo'n strenge zak of onbegrijpelijke mompelaar als docent maakt dat je er nul van onthoudt. Jammer, want dat heeft echt wel een invloed op je ontwikkeling.
Mijns inziens (maar ik ben geen psychiater, dus neem dit met een korreltje zout) is ADD ook een steeds groter probleem doordat ons leven vol met prikkels zit. Het leven is complexer, drukker, we zijn meer verbonden, allemaal dingen die voor iemand met ADD desastreus zijn voor de concentratie. Neem een ADD'er mee naar de middeleeuwen en niemand zal doorhebben dat hij/zij ADD heeft, omdat alle prikkels ineens weg zijn.

Het is bij mij nooit officieel vastgesteld, maar ik kan wel raden dat ik (een lichte vorm van) ADD heb en dat ik het heb gekregen van mijn vader, die het ook al z'n hele leven heeft. Pas op de universiteit kreeg ik moeite om 2x45 minuten aan hoorcollege te volgen, vooral als ik het vak niet interessant (te theoretisch) vond. Daarvoor heb ik vrij makkelijk mijn VWO gehaald, min of meer zonder ergens hard voor te blokken. Mijn vader was leraar (inmiddels gepensioneerd), maar door al zijn ervaring heeft hij nooit last gehad van zijn concentratiestoornis.

Ik zou het mooi vinden als er in het onderwijs rekening gehouden wordt met mensen met deze aandoeningen. Want eigenlijk is er niks mis met ADD'ers, ze kunnen tal van dingen die niet-ADD'ers niet kunnen. De vraag is dan "wat is normaal?"

[Reactie gewijzigd door Grrrrrene op 22 juli 2024 14:25]

Jep, meer en snellere prikkels, en het onbewuste weten dat je binnen een seconde een andere prikkel gevonden kunt hebben. Tiktok filmpjes á 4 seconden per stuk, eindeloos scrollen door porno, youtube/netflix/whatever met onbeperkt aanbod dat instant te zien is. Het is een omgeving die op maat gemaakt lijkt te zijn voor mensen met nul concentratievermogen. Of is het andersom? Kip-ei verhaal?

ADD an sich hoeft ook geen probleem te vormen! Genoeg ADD'ers die zich uren kunnen concentreren op iets dat ze interessant vinden. Dat betekent dus in ieder geval dat je je over die concentratie-drempel heen kunt tillen, mits er aan voorwaarden voldaan is. Dat vind ik nou gewoon leuk. En dat zonder medicatie.

Wat mijn mening betreft: het probleem zit 'm vooral in naamgeving (attention deficit disorder) en stigma. Het is echt zo'n schurftig domme term die in de jaren 80 gemunt is (samen met ADHD) en die helaas is blijven hangen. Toen moest alles dat zich ook maar een millimeter buiten de normaal bevond geduid worden met termen als disorders of syndromen. Heeft een erg nare bijsmaak gekregen, ook al is het op het oog correct.

Het enige dat het zou moeten aanduiden is dat de aandacht/concentratie en misschien semantisch geheugen slechter is dan gemiddeld, en dan zodanig slecht dat het onder een bepaald afkappunt zit. Wat daaruit zou moeten volgen is allereerst dat zowel degene die het heeft als de omgeving zich daarvan bewust zijn, en de tools krijgen aangereikt om er zo goed mogelijk mee om te gaan. Ook betekent het simpelweg dat studeren op een bepaalde manier gestimuleerd moet worden en dat daar wat meer aandacht voor nodig is. Nederland is daar al best goed in, maar wat ik soms hoor / zie / lees doet me denken dat we nog niet veel verder zijn gekomen sinds de jaren 40.

Overigens is het ook zo dat er veel intelligente studenten rondlopen met ADD-achtige problemen maar omdat ze veel zaken "op hun sloffen" halen het nooit echt een probleem vormt. Dan compenseer je de aandacht dus met ruwe intelligentie, en vormt het dus niet altijd een probleem. Dus wel AD, maar geen ADD :)
Jij bent het eens, ik ben het gedeeltelijk eens.
Ik heb me ook enorm geërgerd aan het van buiten blokken van stukken tekst en heb dat dan ook van niet gedaan met alle gevolgen van dien.

Maar nu ik een stuk ouder ben, zie ik er het nut wel van in. Het gaat, in mijn ogen, dan niet zozeer over de leerstof die je van buiten kent maar dat je je geheugen traint.

Als "van buiten leren" geen nut heeft, dan is de uitspraak voor mij "je moeten enkel nog mensen leren opzoeken" nog grotere onzin. Als je enkel dat laatste toepast, maak je domme mensen die geen zaken meer kunnen onthouden. Mooiste voorbeeld zijn natuurlijk telefoonnummers. Niemand onthoudt nog nummers omdat ze toch in je telefoon/cloud/... zitten. Maar als je "opzoekmethode" niet beschikbaar is, sta je daar. Al helemaal belachelijk is hoeveel mensen zelfs hun eigen nummer moeten opzoeken in hun telefoon.

Kort samengevat: van buiten leren heeft zeker zijn nut, al is het maar als hersen/geheugen training
Ik ben het met je eens dat iedereen die een opleiding doet, moet leren om z'n geheugen te trainen, maar dat kan ook op andere manieren. Door formules af te leiden en verbanden te zoeken. Het exact trainen van geheugen om bv telefoonnummers te onthouden is totaal onnodig. Telefoonnummers komen niet voor in de natuur, die zijn door mensen bedacht, daar is ons geheugen niet op gemaakt. Daarom hadden mensen vroeger ook telefoonklappers, telefoonboeken etc en nu telefoons.
Ik hoefde mijn geheugen niet te trainen om enige tientallen veelgebruikte nummers niet meer te hoeven opzoeken, dat gaat na een tijdje vanzelf. Nu in het GSM-tijdperk dat je altijd je klapper bij je hebt, vervalt dat nut dan weer.

Hoewel geschreven getallen in de natuur niet echt voorkomen, zal je ook als natuurmens gedurende je leven zeer veel abstracte concepten moeten onthouden om optimaal te overleven.
Je geval van telefoonnummers gaat niet op. Dat is een vrij achterhaalde techniek om iemand te kunnen bellen. Het gaat erom dat je persoon X te pakken krijgt, welk nummer die gebruikt zou eigenlijk niet relevant moeten zijn. Voor internet hebben we daar al sinds jaar en dag DNS voor, jij gaat ook gewoon naar tweakers.net om dit artikel te lezen, welk IP adres ze hebben zal je een zorg zijn.

Zie het telefoonboek of geheugen van je gsm als een DNS server. Het zou mooi zijn als we daar wereldwijd een standaard in kunnen implementeren in telefonie. Maar ja, telefonie en vooruitgang... We betalen in veel gevallen nog steeds per tik, de grens over bellen is om een wazige reden veel duurder en veel techniek erachter is zo prehistorisch als maar kan. Het is dat het zo retestabiel is...
Ik kreeg onlangs nog een telefoontje van iemand, maar de nummer waarmee die persoon belde stond niet opgeslagen in mijn contactenlijst. Maar ik kreeg wel de naam te zien van het bedrijf (die persoon is een recruiter). :P Bedoel je zoiets? Vond ik wel redelijk handig namelijk. Volgens mij werd er toen naar dat telefoonnummer gezocht op Google en kon er zo een (bedrijfs)naam aan gekoppeld worden.
Klopt op die manier kan google je belgedrag in de gaten houden, en als je veel door recruiters gebeld wordt kan dat ook handig zijn voor advertentie verkoop bij recruiters... (meer centjes voor "betere links").

Android vraagt bij google voor elk en na gesprek even snel iets bij google op. (ik heb dat uitgeschakeld door met blokada wat domainen te blokeren).
Door die vragen weet google impliciet OOK met wie en hoe lang er gebeld wordt. Je krijgt immers een naam ipv nummer en voor die service betaal je met je gespreks data.
E164 heet die standaard.

Alleen is al enkele jaren geleden de hele infrastructuur hiervoor weer opgedoekt. De domain naam (164.org) is inmiddels van een name broker/ verzekeraar.
In die DNS zou je domain namen en nummers op moeten kunnen zoeken.... inclusief voorkeur methode van contact...e

Zie ook: https://en.wikipedia.org/wiki/E.164
Het zou niet nodig moeten zijn om formules, jaartallen etc uit het hoofd te leren.
Ben ik niet helemaal met je eens. Tot op bepaalde hoogte is het m.i. wel belangrijk om dingen gewoon uit je hoofd te leren. Alles is tegenwoordig te vinden, en je kan ook leren hoe je alles toe moet passen, maar het uit je hoofd weten van bepaalde dingen leidt ook tot een bepaald begrip.

Voor een jaartal is het bijvoorbeeld relevant om te weten dat de tweede wereldoorlog 75 jaar geleden was, en niet 30, 10, of 150. Dat Waterloo een 200 jaar terug was en het Leids Ontzet al bijna 500 jaar terug was. Het is geen kennis die je dagelijks gebruikt, of niet kan opzoeken, maar het zorgt er wel voor dat je de geschiedenis meer in context kan begrijpen.

Of bij aardrijkskunde, waar liggen dingen? Ik heb de wereld in m'n broekzak, met een geschiedenis van elke denkbare stad, plaats, dorp en nederzetting. Maar als het nieuws het heeft over Belgrado en ik denk aan Latijns-Amerika, dan gaat het fout. Probleem is: ik denk aan een plaats maar heb niet de prikkel om het op te zoeken. Dan krijg je dit soort tafarelen: KOEN MET DE KAART #11, en niet alleen buitenlanders maken die fout: Waar ligt Nederland op de kaart?. Deze mensen konden de informatie gewoon opzoeken (bijvoorbeeld voor ze op vakantie gingen), maar dat hebben ze niet gedaan.

Wiskunde is misschien wel een lastiger voorbeeld, en het enige wat me nu te binnen schiet is pizza. 2 25cm pizzas voor 14 euro of 1 35cm 36cm voor 12 euro lijkt een nobrainer, tot je je de formule voor de oppervlakte van een cirkel herinnert en bedenkt dat er misschien een addertje onder het gras kan zitten (zoals in dit geval dat de 35cm 36cm meer pizza voor minder geld is).

Tijdens mijn opleiding heb ik meerdere open boek tentamens gehad. Ook tentamens waar de enige regel was "je moet het zelf door de deur mee naar binnen kunnen tillen". Maar ook in die tentamens werd er vanuit gegaan dat je sommige dingen gewoon wist. Stom uit je kop leren omdat het niet in het boek van dat vak stond, of omdat alles opzoeken gewoon te veel tijd kost, of omdat je moet weten hoe je een formule toe past en waar alles voor staat.

Mijn punt is: het uit je hoofd leren van bepaalde dingen heeft toegevoegde waarde, ook al vergeet je sommige dingen of raken ze achterhaald. Neemt niet weg dat het opzoeken van informatie en het goed gebruik maken van gevonden informatie erg belangrijk is.

[Reactie gewijzigd door GoldenLeafBird op 22 juli 2024 14:25]

2 25cm pizzas voor 14 euro of 1 35cm pizza voor 12 euro lijkt een nobrainer, tot je je de formule voor de oppervlakte van een cirkel herinnert en bedenkt dat er misschien een addertje onder het gras kan zitten (zoals in dit geval dat de 35cm meer pizza voor minder geld is).
Nu wil ik niet gaan mieren**** maar 2x 25 is meer dan 1x 35. nu is het wel zo dat de 35cm goedkoper is per cm² maar qua totale cm² is de 2x 25 ong. 980cm² en de 35 ong. 960cm².
Je hebt gelijk. Ik pas het even aan naar 36cm. Was zelf ook iets te kort door de bocht.
Was even vergeten naar de totale oppervlakte te kijken, en keek alleen naar m2/€.

[Reactie gewijzigd door GoldenLeafBird op 22 juli 2024 14:25]

Voor een jaartal is het bijvoorbeeld relevant om te weten dat de tweede wereldoorlog 75 jaar geleden was, en niet 30, 10, of 150. Dat Waterloo een 200 jaar terug was en het Leids Ontzet al bijna 500 jaar terug was. Het is geen kennis die je dagelijks gebruikt, of niet kan opzoeken, maar het zorgt er wel voor dat je de geschiedenis meer in context kan begrijpen.
Maar op verre-verreweg de meeste opleidingen moet je niet weten wanneer een gebeurtenis was, maar precies welk jaar, anders is je antwoord fout. En of Waterloo nou in 1815 of 1817 is nooit relevant in een situatie waar je niet de kans krijgt het op te zoeken. Hetzelfde qua formules van de quote die je aanhaalt. Wanneer je acceleratie moet berekenen is het handig dat je niet probeert te achterhalen wat de pH is, maar wanneer een daadwerkelijke berekening van belang is kun je de formule er altijd naast hebben.

En als ik op vakantie wil naar Peru dan doe ik dat niet omdat ik er gelukkig van wordt om te weten waar het op de kaart staat. Ik doe dat omdat ik er bv. interessante dingen over heb gehoord, mooie plaatjes van heb gezien, een leuke reis kon boeken, etc. Dat het niet in Rusland ligt en dat je er niet met duitse marken kan betalen is informatie die je opzoekt wanneer dat relevant is. Voor een aantal dingen zal dat voor het boeken van de vakantie zijn, voor andere dingen wanneer je denkt het nodig te hebben en voor weer andere dingen ga je handgebaren met een gids alsof je een beroerte hebt.

Als het voor de ontwikkeling van belang is dat je feiten leert stampen, prima, dan leer je dat. Als het voor een vak van belang is dat je bepaalde feitjes paraat hebt, prima dan leer je dat. Maar voor de rest is het overbodige hersenvulling. Terwijl veel kritiekere zaken, zoals kritisch lezen of bronnen beoordelen op geloofwaardigheid, in ieder geval in mijn tijd, op geen enkele VO-school onderwezen werd.
Het juiste jaar is wel van belang om dat het op dat moment gebeurde....
Als je er een verkeerd jaar bij leert dan heb je problemen met het opbouwen van de juiste index.
Er zijn een aantal mensen die het moeten leren voor hun beroep. Bij anderen wordt de kennis vanzelf verdrongen door op dat moment nuttiger feiten.

Een formule ongeveer kennen of min of meer weten wanneer je wat nodig hebt is ook niet zinnig.
Ook dat zijn behoorlijk strak afgezette terreinen.
Ja ik heb ook van die open boek tentamens gehad. Heerlijk was dat. En dat betekende, in tegenstelling tot wat sommige klasgenoten dachten, niet dat je niet hoeft te leren. Het betekent dat je al die pietluttige details van formules niet uit je hoofd hoefde te kennen. Maar je moet wel weten wanneer je welke formule toepast en welke valkuilen dat met zich meebrengt. Je kon altijd zien wie er paniekerig door dat boek bladerde omdat het letterlijke antwoord op de vraag er niet in stond. In het echte leven mag je het boek er ook altijd bij pakken, maar hoe je de inhoud daar van toepast is wat brood op de plank oplevert.
En je moet in het echte leven ook op tijd klaar zijn. Dus het is wel handig het boek tenminste een beetje te snappen.
Natuurlijk kun je alles opzoeken. Ook afleidingen zijn gewoon te vinden. Toch is het noodzakelijk dat leerlingen parate kennis hebben. Inzicht wordt niet verkregen door deelinformatie telkens op te zoeken, je moet een basis als parate kennis hebben om relevante verbanden te leggen en kennis te kunnen toepassen op problemen.

Een formule opzoeken en zonder begrip invullen is iets anders als de formule correct uitleggen in je eigen woorden. Het eerste is invullen als een aap, het tweede is echt begrip. Het is terecht dat daarop getoetst wordt.

[Reactie gewijzigd door ari3 op 22 juli 2024 14:25]

Precies, je moet tijdens je opleiding leren om een formule af te leiden of in ieder geval kunnen uitleggen. Maar je hoeft 'm vervolgens niet letterlijk te onthouden. Als je 'm nodig hebt kun je 'm altijd snel opzoeken of desnoods opnieuw afleiden. Op een tentamen heb je daar geen tijd voor, daarom mag je je boeken erbij.

Wat je denk ik bedoelt met parate kennis, is dat je natuurlijk wel moet weten DAT een bepaalde formule bestaat. Zodat je in je denkproces kunt werken met die afhankelijkheid. Als ik dit weet, kan ik dat berekenen want daar is een formule voor. Daar ben ik het uiteraard mee eens, maar ook daarvoor geldt dat je de formule dus niet letterlijk uit je hoofd moet kennen. De meeste mensen leren dit 'automatisch' als ze de betreffende formule leren kennen en gebruiken. Maar je hoeft 'm nog steeds niet letterlijk uit je hoofd te kennen.
Volledig met je eens. Dingen die je vaak nodig hebt zullen vanzelf in je geheugen komen. Op mijn middelbare school kende ik de ABC formule uit mijn hoofd maar nu zou ik hem niet meer kunnen vertellen omdat ik het niet meer nodig heb.
Zodra je het weer regelmatig nodig hebt komt het vanzelf weer in je geheugen te zitten. Het enige van de ABC formule wat ik nu nog weet is iets met "4ac" maar of ik nou iets moest delen door 4ac of iets moest aftrekken met 4ac en dan delen door wat anders is mij even onbekend.
Wij schreven het vroeger altijd met potlood in de deksel van de rekenmachine (Casio FX82-c), dan kon je het uitgummen als je het niet meer nodig had :)

[Reactie gewijzigd door BCC op 22 juli 2024 14:25]

Casio fx-82B FTW! Ligt hier nog steeds in de la en doet het ook nog steeds.
In de brugklas is tegenwoordig al een programmeer-ding nodig, terwijl wij vroeger met de Casio moesten rekenen (of die "andere", de TI32).

Maar ach, mijn vader heeft nog met de rekenliniaal moeten werken in zijn tijd. Het zal de vooruitgang zijn, al roept men ook al jaren dat "de jeugd niet meer kan rekenen".
Wat zijn dat voor modernismen... TI-25...
niets programmmeerbaars aan. Op het examen moest die zonder hoesjes op tafel liggen.
(of een reken liniaal, als je wist hoe die werkte ;-)

http://www.datamath.org/Sci/Slimline/TI-25.htm

[Reactie gewijzigd door tweaknico op 22 juli 2024 14:25]

De rekenliniaal ligt nog ergens in een la, met handleiding, maar ik mis hiervoor wat interne aansluitingen om te snappen hoe dat ding werkt. Wat is dat een ingewikkelde contraptie :+
Overigens heb ik (n.a.v. jou link) ontdekt dat mijn aanname van de "andere" rekenmachine bij mijn klasgenoten verkeerd was; zij gebruikten namelijk de TI-31 Solar. Beiden niet programmeerbaar en het leukste dat het ding kon, wat 707 + 707 (= 1414) en 7083170.
Optellen en aftrekken is een lineair proces dat kun je met een linieaal doen.

Vermenigvuldigen en delen is dat niet (herhaald optellen etc.) Logarithmes to the rescue....
Door een logarithme van een getal te nemen kun je met optellen en aftrekken van deze logarithmen feitelijk vermenigvuldigen.
De onderste schaal is altijd lineair terwijl de bovenste schaal logarithmisch is. Dus op de bovenste schaal kun je vermenigvuldigen. Alleen moet je zelf de Komma's goed in de gaten houden. ;-)
Simplistisch voorbeeld:
10 * 10 = 10^1 * 10^1 = 10 ^ (1+ 1) = 10 ^2
Daarnaast stonden er vaak wat vaste constanten voor omrekeningen op de lat voor veel voorkomende omrekeningen. (kW <-> Pk etc. etc.)

[Reactie gewijzigd door tweaknico op 22 juli 2024 14:25]

TI-25? Nee joh, pa's oude HP-25. RPN is zo veel fijner. En "waar is de = knop" is nooit niet grappig.
Maar ach, mijn vader heeft nog met de rekenliniaal moeten werken in zijn tijd. Het zal de vooruitgang zijn, al roept men ook al jaren dat "de jeugd niet meer kan rekenen".
Dat is toch ook zo? Zonder rekenmachine of telefoon niet in ieder geval, dat zie ik heel vaak bevestigd afgelopen jaren. Contant geld teruggeven uit een kassa kunnen ze ook niet zoals het hoort.
Goede oude tijd _/-\o_ Heb hem nog steeds liggen (met aantekeningen er op)
Herkenbaar, dan zat je met dat brakke toetsenbord alles letter voor letter in te geven. Een betere manier om formules van buiten te leren was er niet. De dingen die je niet wist op examen waren juist de dingen die je niet ingetypt had.
Edit: Overigens was dat wel een Casio, welke de voorkeur had van de middelbare school.

[Reactie gewijzigd door windows8fan op 22 juli 2024 14:25]

Ha, je kon ook een kabel maken door volgens mij een 3,5mm jack aan een parallel poort connector te verbinden. Dan kon je gewoon op je computer schrijven.
Dat was mijn eerste intro in programmeren, nu verdien ik m'n brood ermee :-)
Precies, daar was de machine ook nuttig voor, ik ben door het programmeren op de grafische rekenmachine enthousiast geworden om te programmeren, en ook programmeur geworden.
Nooit bij stilgestaan of uitgezocht dat je dat ding ook op de computer kon aansluiten. Ik had wel zo’n kabeltje (voor de TI) om twee rekenmachines op elkaar aan te sluiten en zo werden rekenprogrammaatjes en samenvattingen door de verschillende jaarlagen heen verspreid. En blackjack en het rad van fortuin. :+

Maar herkenbaar over het programmeren! :D Ik heb mijn scheikundelessen voornamelijk besteed aan het schrijven van simpele spelletjes en rekenhulpjes op dat ding. Logica uittekenen op papier en daarna uitwerken met die priegeltoetsjes.

[Reactie gewijzigd door Wouterkaas op 22 juli 2024 14:25]

Edit: Overigens was dat wel een Casio, welke de voorkeur had van de middelbare school.
Duh, Mario spelen in kleur was de bom in mijn tijd! 8-)
Ik wou het net zeggen. Als ultra luie leerling was mijn TI-83+ was mijn beste vriend op de middelbare school. Halve boeken overtypen op de PC en daarna op de rekenmachine zetten. Het lettertype was vrij groot dus het viel niet op dat je er op zat te lezen.

Dit soort rekenmachines zijn nu verboden bij examens behalve wiskunde. Maar wij hadden deze ook gewoon bij natuurkunde, economie en zelfs aardrijkskunde.

En niet te vergeten Mario and Phoenix haha.

Ik heb hem nog steeds en hij werkt ook nog.
Zeer herkenbaar, Drug Wars en King of Fighters ook. Ik had mijn TI verder beveiligd met codes en verborgen programma's. Was een leuke manier om vroeg een kijkje te krijgen in verschillende programmeer talen.
Precies. Ik heb ooit een docent voor natuurkunde gehad die ons aanraadde om spiekbriefjes te maken voor de toetsen. Die mochten we erg zelfs gewoon bijhouden.

Toen zij op de middelbare school zat, deed ze dat uiteraard nog met pen en papier (wij mochten het op de computer doen en printen). Doordat zij maar een klein formaat papier tot haar beschikking had destijds, moest ze zo klein schrijven dat het wel 10x over moest ,waardoor ze eigenlijk al voldoende geleerd had.
Spiekbriefjes maken - op papier, op je TI, op andere creatieve manieren, is anders een bewezen manier om goede informatieretentie te krijgen (aka je leert het beter, en je onthoudt het langer), en het is een goede oefening probleemoplossing !
Spiekbriefjes kopiëren is echter totaal nutteloos (progje van de TI van iemand anders kopiëren). Da's helaas hoe het merendeel aan hun spiekmateriaal komt.
'afkijken' op je rekenmachine is toch al zou oud als de weg naar Rome? Ik weet nog goed dat ik ooit hele samenvattingen invoerde in een TI-83. Resultaat was dat ik het tijdens het examen amper nodig had omdat ik het tijdesn het invoeren al leerde haha.
Herkenning.

Ik weet niet precies wat er tegenwoordig allemaal mogelijk is, maar soms moet je toch ook gewoon de techniek omarmen? Een jaar of 20 geleden had ik een programmaatje 'ionen' gemaakt met zouten e.d. Die moest ik toen eens verwijderen tijdens een proefwerk. De intrede van de grafische rekenmachine in het mainstream onderwijs was toen nog vrij nieuw (TI82/83/83+), maar ook toen al speelde dit, en moest je steekproefgewijs laten zien welke programma's je had gemaakt/geïnstalleerd.

Twee jaar later (ik had een hiatus) kreeg ik een programmaatje van mijn scheikundedocent. Bleek dat het mijn eigen programma was. Die had zich al die tijd dus verspreid onder leerlingen, en inmiddels was besloten dat het "extern bezitten" van deze kennis niet zozeer een probleem was; het ging erom hoe je deze kennis toepast bij een proefwerk.

Inmiddels ben ik professioneel developer en het beste hulpmiddel dat ik bijna dagelijks gebruik is Google. Iedereen heeft toegang tot Google, maar niet iedereen kan goed programmeren.

Zo herinner ik me een bedrijf waar ze een jong iemand zochten die kennis had van een bepaald nieuw CMS en alle vraagstukken kon oplossen. Dat was ik. Maar ik had die kennis helemaal niet. Ik had wel het vertrouwen dat ik er samen met Google wel uit kwam. Alles wat je wilt weten kan je vinden. Ik dacht: ben ik nu een cheater? Maar ik leerde wel dat het vrij seniore team toentertijd oprecht moeite had met het snel vinden van informatie. Tegenwoordig is dat moeilijk voor te stellen, maar het begint bij het mogen gebruiken van informatie.

Daarom vraag ik mij af in hoeverre de strijd tegen hulpmiddelen noodzakelijk is, of dat het misschien iets heeft van vasthouden aan een verouderd onderwijssysteem omdat mensen aan de top die beslissen over het onderwijs misschien zelf van een wat oudere generatie zijn die misschien minder goed kunnen bedenken wat de meest belangrijke skills zijn voor toekomstige generaties.

Is stampen nog van deze tijd? Zo heb je dat bedrijfje Neuralink van Elon Musk die met 96 threads en 3072 electrodes een soort van instant access tot kennis direct in de hersenen wil implementeren. Hij hoopt eind dit jaar een eerste versie in een patiënt te implementeren. Daar zal ongetwijfeld een muskiaanse factor aan toegevoegd moeten worden, maar dingen kunnen snel gaan opeens. 20 jaar geleden speelde ik nog Unreal Tournament '99. In 2013 was ik sceptisch toen Tim Sweeney (Unreal Engine) zei dat we binnen 10 jaar wel aardig fotorealistische realtime graphics zouden hebben. En vandaag hebben we demo's als Unreal Engine 5 en nVidia Marbles.

Ik draaf een beetje door. Excuses. Eigenlijk weet ik te weinig van de mogelijkheden van deze grafische rekenmachines. Maar ik heb wel een beetje een "je moet een staartdeling kunnen maken, want je zult niet altijd een rekenmachine in je broekzak hebben" gevoel.

En wat in deze context altijd leuk is om te vermelden, hoewel een beetje flauw, is de gemene deler tussen Bill Gates, Paul Allen, Steve Jobs, Elon Musk, Mark Zuckerberg, Thomas Edison en Albert Einstein. Namelijk dat ze allemaal voortijdige schoolverlaters zijn.

Overigens moet de school tijdens toetsen gewoon voor rekenmachines zorgen. Probleem opgelost.

[Reactie gewijzigd door Sando op 22 juli 2024 14:25]

Een jaar of 20 geleden had ik een programmaatje 'ionen' gemaakt met zouten e.d.
Mochten jullie geen Binas gebruiken?
Twee jaar later [..] kreeg ik een programmaatje van mijn scheikundedocent. Bleek dat het mijn eigen programma was.
En sindsdien heeft al jouw code een copyright-melding? :+
Inmiddels ben ik professioneel developer en het beste hulpmiddel dat ik bijna dagelijks gebruik is Google. Iedereen heeft toegang tot Google, maar niet iedereen kan goed programmeren.
Los van inzicht, als je elke keer de syntax van een if-statement moet googlen denk ik niet dat je ver komt. Google is handig om je te helpen met onduidelijke foutmeldingen, maar er is een heleboel dat gewoon in je hoofd moet zitten.
Maar ik heb wel een beetje een "je moet een staartdeling kunnen maken, want je zult niet altijd een rekenmachine in je broekzak hebben" gevoel.
Zelfs als je wel altijd een rekenmachine in je broekzak hebt (dat heb je: elke smartphone heeft een rekenmachine app), dan nog is het heel nuttig om te weten waar je mee bezig bent. In mijn eerste jaar op de TU legde de prof uit hoe je polynomen op elkaar deelt. Terwijl ie nog bezig was met het uitschrijven van het voorbeeld, was het al tot de meeste studenten doorgedrongen dat ie simpelweg een staartdeling aan het doen was. Voordat het voorbeeld helemaal op het bord stond wist de hele zaal al precies hoe het werkt. Als we nooit hadden geleerd hoe een staartdeling met simpele getallen werkt, dan zou daar veel meer uitleg nodig geweest zijn.
En wat in deze context altijd leuk is om te vermelden, hoewel een beetje flauw, is de gemene deler tussen Bill Gates, Paul Allen, Steve Jobs, Elon Musk, Mark Zuckerberg, Thomas Edison en Albert Einstein. Namelijk dat ze allemaal voortijdige schoolverlaters zijn.
Maar de vraag was niet waar je kennis op moet doen, maar of je dat moet doen. Van de ene kant heb ik nul onderbouwing, van de andere kant kan ik me niet voorstellen dat die jongens weinig parate kennis hebben en dat ze alles op Google opzoeken. (Zeker voor Gates en Allen, alles uit je hoofd leren is een stuk makkelijker dan een antwoord moeten halen uit Bing :+)
Binas is van na mijn tijd ;-), mijn broertjes hadden het wel ....
Kun je eens toelichten hoe dat er dan in de praktijk uit zou moeten zien? Naar mijn idee heeft het kunnen vinden van informatie weinig meerwaarde wanneer deze vervolgens niet (juist) kan worden toegepast.

Wat betreft de houdbaarheid van kennis op het gebied van wiskunde denk ik dat het wel mee valt allemaal.
Door vragen te stellen die mensen laten nadenken over de theorie en die op een ander vraagstuk toe te laten passen. Dus vraag bij Geschiedenis niet wanneer of hoe iets gebeurde, maar hoe dat reflecteert op de hedendaagse situatie. Dan kunnen ze de theorie prima opzoeken maar moeten ze nadenken over wat het nu precies inhoud. Zelfde strategie kun je toepassen bij vakken als economie en aardrijkskunde.

Natuurlijk, je zult nog altijd vakken hebben waarbij puur geleerd moet worden (bv woordjes bij talen), maar laten we aub stoppen met het examineren van informatie die tegenwoordig in 5 sec. op Wikipedia is te vinden.

Let wel: ik zeg niet dat basiskennis niet noodzakelijk is, maar het toetsen ervan is in mijn ogen echt nutteloos. Daar hebben we al pubquizzen voor...
Zie ook mijn uitgebreide reactie op PhilipsFan hierboven.

De TL;DR versie: al doe je de rest van je leven niets meer wiskundigs behalve ooit eens een driehoekje meten als je je buddy helpt met klussen, de manier van leren die je "leert" door wiskunde te doen, of door feiten te leren, stimuleert je hersenontwikkeling op meer manieren dan je doorhebt.
Onze school was bij het proefproject voor grafische rekenmachines betrokken. We kregen een TI-81 van het Freudenthal Instituut en aangepaste stof (en vermoedelijk examens) om hiermee te werken. Ook wij ontdekten al snel dat het een perfecte spiekmachine was. Om dit tegen te gaan moesten we onze rekenmachines bij proefwerken resetten, dan kwam er "MEMORY CLEARED" of zo in beeld, maar dan was je dus ook je blitse basic games kwijt. Resultaat: klein programmatje dat "MEMORY CLEARED" toonde, wat je vervolgens aan de leraar liet zien :D

Bij het examen moesten we de rekenmachine voor de ogen van de leraar resetten. We kwamen niet zomaar weg met onze fake reset. Maar zoals je zegt, als je de moeite neemt om spiekbriefjes te maken, ken je de stof meestal al goed genoeg om het examen te doorstaan. Iets wat een van mijn wiskundeleraar ook aanmoedigde, spiekbriefjes maken (maar niet gebruiken).
Ha, ik herinner me ook dat ik uren bezig was om formules en stellingen op spiekblaadjes in mijn TI-83 te zetten, achteraf gezien zou het efficienter geweest zijn om het gewoon te leren, in die tijd nog redelijk omslachtig.

Geweldig dat je er nu Python kon/kon op draaien, ik zou daarom en uit nostalgie gerust nog een TI-model willen kopen.
Niet voor niets dat één van de leraren vroeger zij dat hij het prima vond dat we spiekbriefjes maakten. Hoe kleiner en meer samengevat, hoe beter. Dan had je ze ook niet meer nodig.

Hij voegde wel toe dat, mocht hij je snappen tijdens het gebruik van een spiekbriefje, je een "0" zou krijgen.

Die haarscherpe printer op 6 punts font was een enorme uitkomst. Op een piepklein briefje complete samenvattingen.
Is "examenfraude" niet een beter woord?

Dat terzijde, ik vindt dit nét zo link als die update van Doom waar ineens een rootkit werdt geïntroduceerd: je koopt een product en achteraf wordt met een update de fundamentele werking ervan gewijzigd. Je zal als bedrijf maar een lading van deze dingen gekocht hebben omdat je onderzoekers ze graag gebruiken (ze zijn tenslotte gemeengoed in de opleidingen), dan mis je nu gewoon functionaliteit die mijn inziens best wel elementair is.

[EDIT]

Als je kijkt naar de homebrew community zie je dat er best wel nuttige dingen beschikbaar waren, zoals programma's om elektrische schakelingen te ontwerpen (blijkt BASIC, dus blijft wel werken), laat staan de gigantische hoeveelheid wrappers, forms en volledige programma's om wetenschappelijke problemen sneller op te lossen. Dit gaan een hoop consumenten echt niet leuk vinden.

@P1nGu1n linkje aangepast, ook in ASM zijn er een hoop nuttige resources, met name libraries om BASIC mee uit te breiden.

[Reactie gewijzigd door nst6ldr op 22 juli 2024 14:25]

[EDIT]

Als je kijkt naar de homebrew community zie je dat er best wel nuttige dingen beschikbaar waren, zoals programma's om elektrische schakelingen te ontwerpen, laat staan de gigantische hoeveelheid wrappers, forms en volledige programma's om wetenschappelijke problemen sneller op te lossen. Dit gaan een hoop consumenten echt niet leuk vinden.
Alle programma's waar je nu naar linkt zijn geschreven in TI-BASIC en blijven dus gewoon werken na deze wijziging. De wijziging betreft enkel assembly (en dus C).

[Reactie gewijzigd door P1nGu1n op 22 juli 2024 14:25]

[...]
Alle programma's waar je nu naar linkt zijn geschreven in TI-BASIC en blijven dus gewoon werken na deze wijziging. De wijziging betreft enkel assembly (en dus C).
Dat is leuk, maar het punt blijft. Als je een rekenmachine koopt, of een computerspel of een keukenweegschaal wat mij betreft, en ineens wordt bepaalde functionaliteit verwijderd of aangepast, dan heb je niet meer hetzelfde als wat je gekocht hebt. Wat mij betreft reden om de koopsovereenkomst te ontbinden en je geld terug te vragen. Ik weet niet of dit misschien onder conformiteit valt zodat je de verkoper hierop kunt aanspreken.

Waarschijnlijk zal er wel ergens in de kleine lettertjes iets staan als "wanneer we zin hebben kunnen we je rekenmachine met een firmware update reduceren tot een veredelde presse-papier".
Dat kunnen ze er best inzetten, maar dat betekent nog niet dat het rechtsgeldig is. ;)
Ik vind het bijzonder matig van TI dat ze dan niet gewoon voor de volgende lichting een School variant maken van deze rekenmachine. Ik ben het namelijk eens met jouw stelling dat dit voor onderzoeksinstellingen echt een enorme domper is. Op zich kunnen zij dan gewoon niet updaten natuurlijk, maar het is best wel heel raar eigenlijk.
TI houdt krampachtig vast aan een oud businessmodel.
Dit zijn de laatste stuiptrekkingen, en zullen het einde gaan inluiden van het "losse rekenmachine" tijdperk.

Gebrek aan innovatie splitst nu de doelgroep in tweeen. Ze worden gedwongen te kiezen tussen professionele gebruikers en schoolgangers. Je kan raden waar momenteel het geld zit.

[Reactie gewijzigd door Zynth op 22 juli 2024 14:25]

Ik neem aan dat je bedoelt dat het geld bij de professionele gebruikers zit.
Echter zit de toekomst bij de schoolgangers.
Het eco-systeem wat ze leren op school, is wat ze later gaan gebruiken in de praktijk.

Dat is een van de redenen dat bijv. Microsoft hard inzet op studenten (MSDN, goedkope/gratis licenties voor Office 365 en andere producten voor scholen en studenten). Hun gedachtengang is, jong geleerd is oud gedaan....
het geld zit abslouut niet bij professionele gebruikers. Kijk naar scholen en je hebt ieder jaar een komplete berg nieuwelingen die zo'n TI8x apparaat aanschaffen. Vaak worden die dingen tot in lengte van dagen geburikt. Ik heb er hier ook nog twee denk ik.

Maar je gaat niet zomaar ff een nieuwe machine kopen van TI. Als je dat namelijk op de middelbare school al hebt gedaan dan kon je in principe 10 jaar vooruit met zo'n ding. Koop je daarna een nieuwe BIEM dag ecosysteem. Hele nieuwe UI. Kun je weer opnieuw beginnen. TI heeft dat echt nog niet zo op orde als je denkt.
Heb even de lade opgetrokken. Ik heb hier een ti68 liggen, maar liefst 3 Casio FX82s van diverse generaties, en een HP 48GX.
Zodra je van school af komt ga je toch wel Matlab of open-source soortgelijken gebruiken. Veel krachtiger en sneller. Aanschafprijs wat duurder maar voor een bedrijf vanaf de eerste minuut rendabel.
Dat vond ik al toen ik op de middelbare school zat. Zo'n ding kostte doodleuk 80-90 euro, dat is echt een criminele winstmarge. Bij ons moest je er zo een hebben, of een Casio alternatief, andere waren niet toegestaan. Denk dat de rekenmachine wel uitgefaseerd kan worden, laat kinderen dan maar op een school laptop de examens maken met Wolfram Alfa.
Anoniem: 1322 @Zebby25 mei 2020 11:43
Het gaat allemaal om controle helaas. Of liever gezegt, de illusie daarvan.
Ook ik moest verplicht een Ti aanschaffen op school en dit was onze verplichte calculator ondanks dat er alternatieven waren of het lesmateriaal er niet eens op toegespitst was.

Maar toen kwamen de examens en men kwam erachter dat je notities kon maken op de calculator zelf. Onacceptabel natuurlijk, dus de calculator werd verboden tijdens examens. Ook weer onacceptabel voor de leerlingen natuurlijk gezien dit het apparaat was waar we alles mee moesten berekenen de laatste 4 jaar.
Uiteindelijk mochten we de calculator gebruiken en ja, er werd mee gespiekt.

Het hele probleem is dus niet zozeer de calculator maar het gebrek van controle over techniek en kennis.
Maar toen kwamen de examens en men kwam erachter dat je notities kon maken op de calculator zelf. Onacceptabel natuurlijk, dus de calculator werd verboden tijdens examens. Ook weer onacceptabel voor de leerlingen natuurlijk gezien dit het apparaat was waar we alles mee moesten berekenen de laatste 4 jaar.
Uiteindelijk mochten we de calculator gebruiken en ja, er werd mee gespiekt.
Voor zover ik weet mag het helemaal niet eens verboden worden.
Bij Economie en Management & Organisatie mochten we geen TI84+ gebruiken (volgens de examens zelf). Bij het wiskunde examen staat het bij de lijst van toegestane hulpmiddelen.

Daarnaast kan een school denk ik zelf bepalen hoe ze de schoolexamens afhandelen.
Ja oke de School moet expliciet aangeven wat er wel is toegestaan tijdens de examens en hierbij wordt onderscheid gemaakt tussen en normale calculator (wat een standaard Casio ding is van 15 eur) en de grafische rekenmachine (de Ti 83,84 en + varianten).

Staat er grafische rekenmachine dan mag alle functionaliteit daarvan gebruikt worden (tenminste. toentertijd iig).
Examens liggen landelijk vast, schoolonderzoeken worden door een school zelf georganiseerd.
Is het een illusie om tijdens examen smartphones te verbieden?
TI houdt krampachtig vast aan een oud businessmodel.
Dit zijn de laatste stuiptrekkingen, en zullen het einde gaan inluiden van het "losse rekenmachine" tijdperk.
Huh? Maar wat is dan de opvolger? Software op smartphones, tablets, laptops e.d. is ook niet waterdicht en hoe ga je die überhaupt allemaal controleren op valsspeelmethodes? Dus nee, ik denk dat de losse rekenmachine nog lang zal blijven bestaan.
Het geld zit in een verplichte rekenmachine voor schoieren. Die alleen een 'goedgekeurd model' mogen kopen, van Casio of van TI. En die door in ieder geval door TI gratis aan docenten wordt geleverd.
Tja, bepaal als fabrikant de regels, zorg dat alleen jij er (op tijd) aan voldoet.
Je zal als bedrijf maar een lading van deze dingen gekocht hebben omdat je onderzoekers ze graag gebruiken (ze zijn tenslotte gemeengoed in de opleidingen), dan mis je nu gewoon functionaliteit die mijn inziens best wel elementair is.
Sorry, maar dat scenario zie ik echt niet voor me. De mogelijkheden van de 82/83/84 serie zijn opzettelijk erg beperkt, juist omdat ze expliciet bedoeld zijn voor onderwijs. Als een bedrijf al TIs heeft voor medewerkers, dan zullen dat modellen uit de 89/92 serie zijn (of de moderne opvolger daarvan, hoe die ook heet).
Ik neem aan dat ik hem kan terugbrengen en mijn aankoopbedrag terug kan krijgen?
En nee, ik gebruik deze niet voor school, daar ben ik te oud voor (...) , maar wel privé en helpt mij zakelijk met snelle oplossingen, met eigen programma's, waarin ook veel tijd in heeft gezeten.
Op de middelbare had ik de zwart-wit voorganger van deze rekenmachine. Ik heb eerlijk gezegd nooit gesnapt waarom ze zo ongelooflijk duur moesten zijn, afgezien van het feit dat deze rekenmachines vaak verplicht werden en TI daarmee een monopolie had. Voor hetzelfde geld kan je een budgetsmartphone kopen en ik heb er niet veel meer van geleerd dan hoe die specifieke rekenmachines gebruikt moesten worden. Maar misschien zie ik hier iets verkeerd.
Nee hoor het is een in regelgeving verankerd monopolie/duopolie (Casio heeft ook goedgekeurde). Schandalig.
Anoniem: 1344348 25 mei 2020 12:19
Waarom is juist deze rekenmachine door scholen verplicht voor scholieren? Creëert een monopoliepositie voor TI. Zijn er zo weinig goede alternatieven?
Ja. Je hebt Casio en sinds enige tijd HP, dat is het wel. Zo groot is de markt nu ook weer niet om daar als nieuwe speler in te stappen.
Waarom zijn dit soort apparaten überhaupt zo algemeen aanwezig op scholen?

Om te leren hoe je complexe berekeningen doet met hulp van een computer zouden leerlingen veer meer hebben aan, bijvoorbeeld, GNU Octave of Scilab.

Om wiskunde en natuurkunde te leren begrijpen heb je meer aan ouderwets pen en papier, met eventueel een simpele (niet-grafische) rekenmachine als berekeningen met nare getallen nodig zijn.

Dit soort rekenmachines moedigt veel leerlingen aan tot het leren intikken van formules, in plaats van het leren begrijpen van de stof. Enkele programmeergrage uitzonderingen daargelaten. (Maar die uitzonderingen doe je denk ik ook meer plezier met een laptop met GNU Octave i.p.v. een GR)

Is het gewoon dat het onderwijs zo gewend is geraakt aan deze apparaten dat het lastig is afscheid te nemen?
Er is wel één voordeel, als de apocalypse komt kun je met een beetje geluk nog ergens zo'n ding vinden en op z'n super trage Z80 Collapse OS draaien (https://collapseos.org/)... ik bedoel wat moeten we anders doen als de 'winter komt' zoals die website het noemt (< 2030, nou tijd om TI-84's in te slaan ;)).
Ze worden nog gebruikt omdat het een eis is voor het centrale examen dat kandidaten een GR kunnen gebruiken, iets anders is simpelweg niet toegestaan...
Ik wet niet of de TI het kan, maar bij de Casio moesten we een factory reset uitvoeren voor een examen waardoor het hele geheugen gewiped werd en zelfgemaakt spul dus ook niet meer erin zat, misschien is dat een makkelijkere oplossing ipv een hele functie eruit slopen?
Deze TI-84 Plus CE-T heeft een examenmodus, waarin alle variabelen, ingevoerde functies en geschiedenis gewist worden, maar de programma's bewaard worden. Deze programma's zijn wel geblokkeerd tijdens de examenmodus, zodat ze niet uit te voeren zijn.

Tijdens de examenmodus is de statusbalk bovenin het scherm blauw in plaats van grijs. Bovendien gaat er aan de bovenkant van de rekenmachine een ledje knipperen. De rekenmachine kan uit de examenmodus gehaald worden door hem aan een andere computer of rekenmachine te verbinden met een USB-kabel en vervolgens iets over te sturen.

De examenmodus was op mijn middelbare school in de praktijk makkelijk te "omzeilen", in ieder geval tijdens normale toetsen. Er werd namelijk alleen gekeken of de rekenmachine in de examenmodus stond, dus leerlingen die hun rekenmachine thuis al in de examenmodus hadden staan en daarna nog dingen in het geheugen hadden gezet, meestal functies in het grafiekgedeelte, kwamen er mee weg, omdat de docent tijdens een toets alleen keek of het statusbalkje blauw was en niet de hele rekenmachine ging doorzoeken. Uiteindelijk bij de centrale examens moest je laten zien dat je de rekenmachine in de examenmodus zette, dus daar werkte dat niet meer.

Alle ASM-functionaliteit er uit slopen vind ik ook wel een hardhandige oplossing, TI-Basic is namelijk enorm traag en dus geen geschikte vervanging. Python zal dat dan ook wel zijn, alhoewel ik het zelf nooit gebruikt heb op de rekenmachine, dat is namelijk na mijn middelbareschooltijd toegevoegd. In TI-Basic is het mogelijk om simpele, tekstgebaseerde spellen te maken. Snake is het ingewikkeldste spel dat mij destijds gelukt was om te maken en dat nog enigszins vlot draaide. En dit was gedaan door iedere keer de staart uit te wissen door een spatie te tekenen en vervolgens de kop te tekenen door een "X" op de nieuwe locatie te tekenen. De hele slang iedere update opnieuw tekenen duurde simpelweg te lang.

Met Assembly kon je in ieder geval spellen maken die een beetje qua kwaliteit op het niveau gameboy kwamen. Daarover gesproken, er was zelfs een gameboy emulator beschikbaar die aardig goed werkte. Ook waren er klonen van Tetris, Donkey Kong en TITOL (This Is The Only Level) beschikbaar. Natuurlijk helpt dit niet met het leren, maar het was wel gaaf.

Zo was er ook een compiler genaamd ICE beschikbaar die TI-Basic code op het rekenmachientje zelf compileerde naar machinecode. Het had wel z'n beperkingen, zoals dat het alleen kon rekenen met positieve, gehele getallen, maar het had ook uitgebreide ondersteuning om op het gehele scherm te gebruiken en sprites te kunnen tekenen.

Ik snap vanuit TI's oogpunt de beslissing wel, ASM werd voornamelijk gebruikt voor spellen en ander geprul dat voor scholen niet belangrijk is voor het lespakket. Het is gewoon een gemakkelijke weg uit de situatie waar ze nu in zitten. De groep leerlingen die verplicht van school een grafisch rekenmachientje aan moet schaffen is waarschijnlijk een stuk groter dan de groep rekenmachine-enthousiasten.

Het leuke van programmeren voor die rekenmachientjes is namelijk dat de processor-architectuur relatief simpel is vergeleken met de architectuur van de processor in de hedendaagse computers. Ook het werken met de beperkingen van zo'n systeem zal waarschijnlijk wel iets hebben. Bovendien heb je ook nog een aanzienlijk publiek voor wie je de programma's kunt schrijven: verveelde middelbare scholieren die wat afleiding zoeken tijdens de wiskundeles.
Kun je een programma schrijven die een factory reset simuleert?
Ja, en je kunt theoretisch ook programma's schrijven die factory-resets overleven...

Immers, er is gewoon een backup kopie van alle code aanwezig die bij een factory-reset over de executie code wordt gezet. Op papier kun jij je super geheime examen-hackert-9000 op beide locaties installeren waardoor hij bij een factory reset gewoon wordt teruggezet alsof hij onderdeel is van de originele code.
Ik wil de leerling zien die de hele interface van de rekenmachine nabouwt en in dat deel dan een factory reset doet
Er zijn genoeg geïnteresseerden die dat als uitdaging zien, de rest kopieert het dan simpelweg weer.
Dat moest bij ons op onze CASIO Graph 35 ook. Er werd altijd een factory reset gedaan, dus heb nooit de moeite gedaan om er een eigen programma op te zetten.
En hoe gaat dit helpen, gaan de examencontroleurs dan firmware versies controleren op ieder device?
klinkt een beetje als wat Sony destijds heeft gedaan met linux op de PS3, je helpt een hele community om zeep, omwille van wat?
Dat is toch simpel op te lossen? Dan geeft de school iedere kandidaat een eigen rekenmachine voor gebruik bij het examen. Kost misschien wat geld maar dan weet je wel zeker dat de kandidaat niet heeft gefraudeerd
Dit zijn apparaten van ongeveer 100 euro per stuk. Stel er zitten 30 man in een klas en er zijn 3 klassen die tegelijk examen doen. Dan kom je op 9000 euro die de school even moet neerleggen voor en paar keer gebruiken per jaar.

Er is een reden dat de school deze aanschaf graag naar de leerling schuift ;)
Als je vervolgens meeneemt dat die dingen rustig 10 jaar meegaan valt het waarschijnlijk reuze mee in vergelijking met andere uitgaven, als meubilair en boeken.
Scholen hebben al zo weinig middelen. Wij betaalden in het middelbaar gewoon boekengeld voor huur van die dingen, als het boek het jaar niet overleefde kon je dat boek alsnog betalen.
Maar dat is toch ook een goede oplossing? Voeg de huur van de rekenmachine toe aan het boekengeld en zorg dat je er genoeg hebt om leerlingen tijdens de examens een geresette rekenmachine te geven. Waarschijnlijk goedkoper voor de leerlingen (ouders) nog ook.

Hier in Oslo lenen mijn kinderen een laptop dan wel iPad van school, met alle beperkingen die bij geleende apparatuur horen van dien. Ik geloof dat we daar niet eens voor hoeven te betalen, de overheid betaalt de schoolbudgetten (uiteindelijk betaal ik flink inkomstenbelasting, maar dat hoort er nou eenmaal bij).
Ik wil maar zeggen, het geld om die rekenmachines te voorzien is er hier letterlijk niet. Huren kan maar dan moet de school nog steeds eerst de investering doen, die dingen worden ook gebruikt voor huiswerk buiten examens. Voor de examens ga je nog steeds een aparte rekenmachine nodig hebben als ze niet gereset mogen worden.
Inderdaad. Bovendien: als het examen opnieuw gemaakt moet worden, is dat ook niet gratis. Iemand moet een nieuw examen maken voor de leerling in kwestie, dat moet dan weer worden nagekeken (en lerarer werken niet gratis), etc. Alles bij elkaar genomen (zowel jouw als mijn punten) lijkt me 9000 euro per 10 jaar dan een schijntje. En anders kunnen ze wellicht bij sommige ouders een kleine extra bijdrage lospeuteren om een deel van die 9000 euro te dekken. Of bij TI een lagere prijs bedingen omdat ze een grote reeks afnemen ;)

[Reactie gewijzigd door TheVivaldi op 22 juli 2024 14:25]

Dat kan nog steeds goedkoper zijn dan dat ze een examen opnieuw moeten maken / laten doen omdat er teveel examenfraude gepleegd werd. Kosten / baten.
En die dingen kosten ook 100 euro, als je ze in een groot aantal koopt?
Anders kunnen ze toch voor een ander merk gaan?

Voordeel daarbij is, dat de school te ook tegen kost prijs zou kunnen door verkopen aan de leerlingen.
Anders kunnen ze toch voor een ander merk gaan?
Wiskundeboeken leggen uit hoe je je rekenmachine moet gebruiken. Als je overschakelt op een ander merk moet je boekenfonds dus alle wiskundeboeken in één keer vervangen. Bovendien zijn er weinig opties (uit mijn hoofd: alleen TI, HP en Casio).
Voordeel daarbij is, dat de school te ook tegen kost prijs zou kunnen door verkopen aan de leerlingen.
Zodra de leverancier daar achter komt geven ze je nooit meer korting; zij willen ook winst maken. Korting op een grote extra bestelling van examen-rekenmachines is leuk, maar waarom zouden ze de kip met de gouden eieren (de aankopen van leerlingen) slachten?
Dank je voor de uitleg.
Als ik je goed begrijp is er dus spraken van koppelverkoop?

De boeken beschrijven hoe je een bepaalde rekenmachine, van een bepaald merk moet gebruiken?
Nee, dat is geen koppelverkoop.

Als ik me goed herinner (maar het is lang geleden) dan had ons wiskundeboek uitleg voor TI en HP. De school adviseerde om een TI te kopen (wat, voor zover ik weet, iedereen deed). Maar als je liever een HP wou gebruiken: prima (maar dikke kans dat de leraar het ook niet weet als iets niet werkt). Zelfs al heb je een Casio; tja, dan moet je helemaal zelf uitzoeken waar alle knopjes zitten, maar als je dat voor lief neemt dan is ook daar niets mis mee. Er zullen ongetwijfeld andere methodes geweest zijn die aansloten bij rekenmachines van de andere merken.
Op die manier, dank je.
Dat valt van twee kanten op te lossen door minder dure rekenmachines goed te laten keuren.

Het is toch van de zotten dat ik destijds 100 euro heb moeten betalen voor een TI-84+ die qua rekenkracht onderdoet aan een arduino. Nog steeds worden ze voor dezelfde prijs verkocht met dezelfde onleesbare LCD's en trage grafiekschermen. Voor dezelfde prijs koop je een budgetsmartphone die misschien wat stottert bij zware websites maar wel drie van die rekenmachines tegelijkertijd kan emuleren als het nodig is.

Er zullen genoeg Chinese klonen en concurrenten zijn die voor een vijfde van de prijs hetzelfde werk doen. Laat CITO die dingen ook goedkeuren, dan kunnen scholen ineens een lichting rekenmachines kopen.

Er zijn genoeg gezinnen waar men niet even 100 euro voor een rekenmachine kan aftikken, helemaal niet als zulke gezinnen meerdere kinderen hebben die niet een rekenmachine kunnen delen. Met dit soort overprijsde troep benadeel je de kinderen die het hardste hulp nodig hebben.
Ik mag het CITO ook al helemaal niet.
En inderdaad, die 100 euro is een soort geprivatiseerde belasting.
Schoolboeken laten betalen door school was wat dat betreft een prima zet. Single buyer zet de prijs onder druk.
Dat kon je ook al met de vorige firmware. Want je moest je eigen code uploaden om de examenmodus te omzeilen.
Met jouw oplossing is de examenmodus niet eens nodig. Je krijgt immers een blanco rekenmachine.
De examen modus is om toegang tot het geheugen te blokkeren, want daar kan je bijv spiekbriefjes in zetten.
En hoe gaat dit helpen, gaan de examencontroleurs dan firmware versies controleren op ieder device?
Lijkt me niet, maar het probleem zou zichzelf na verloop van tijd dan dus oplossen. Ik neem aan dat dat de gedachtegang is.
Linux is er op de PS3 uitgesloopt, omdat daar een beveiligingslek in zat dat ze niet konden fixen.

Heeft uiteindelijk averechts gewerkt omdat toen het hele internet de PS3 onder vuur nam op zoek naar gaten.
Ja, dit is wat er hoogstwaarschijnlijk gebeurd. Tijdens mijn examens moest je met je rekenmachine uit examenstand op school komen, leverde je hem in, controleerde ze de versie, zette ze hem in examenstand en kreeg je hem weer terug. Stond hij al in examenstand, had je een probleem (je kunt immers ook in de somhistorie allerlei dingen typen die je zouden kunnen helpen).
Dat probleem klinkt groot, maar zou in de praktijk gewoon opgelost worden door het ding uit de examenstand te halen en er dan opnieuw weer in te zetten. Uiteraard gecombineerd met het verzoek om dat niet nogmaals te doen omdat je de rij ophoudt...
Ik heb zelf nooit zo'n ding gehad, dus heb er totaal geen idee van.
Maar kun je deze update voorkomen? Hangt zoiets uberhaupt aan het internet of moet je deze zelf doorvoeren?
Is het erg als je hem nooit meer aan het internet hangt anders?
Wat ik weet van mijn kinderen is dat het versie nummer van het OS gecontroleerd wordt.
Als deze niet voldoet dan mag je de calculator niet gebruiken
Zijn we zover gezonken ja? Het is nu natuurlijk wachten op de eerste programma's die met de oude versie in assembly een stukje schrijven waarmee het versie nummer weer klopt ;)

Laat die kiddo's lekker "afkijken" het is materiaal wat ze zelf gemaakt hebben en er met moeite op hebben gekregen.
Dat is zeker waar. Maar het kopieren van het zelfgemaakte materiaal door een klasgenootje is ook zo gedaan, waar deze er dus weinig van leert ...
Dat onderwijzers zich met zulke onzin bezig moeten houden. Het versienummer van het OS op je rekenmachine controleren. My god man.

Als een leerling inventief genoeg is om op z'n rekenmachine formules te gaan kloppen, dan steekt ie er in ieder geval tijd in, en op veel vragen die iets verder gaan dan "wat is de correcte formule" gaat ie alsnog op z'n bek.
Tja, mocht iedereen eerlijk zijn examens afleggen, is het natuurlijk niet nodig om zo'n taken te geven aan onderwijzers.
In dezelfde denkwijze, waarom is het nodig dat agenten aan de grens staan? Tja, mocht iedereen zich houden aan de regel dat de grenzen gesloten zijn, zou het niet nodig zijn

Je tweede alinea is natuurlijk zeer gemakkelijk in het belachelijke te trekken.
Waarom een inbreker straffen? Hij gaat wel niet eerlijk werken maar hij steekt er toch zijn tijd in? Eigenlijk moeten we niet straffen maar belonen want eigenlijk zorgt hij er voor dat de economie blijft draaien omdat de "bestolene" nieuw moet open
Nee, want als je in examinering vragen stelt waardoor iemand met ingeprogrammeerde formules punten kan behalen, deugt je examinering gewoon niet.

De rekenmachine kan je het antwoord geven, maar bij wiskunde (iig hoe ik het kreeg) dient ook je redenering te kloppen. Dus per rekenstap krijg je punten.
Oh wauw, ik wist niet dat we al in dat stadium waren. Ergens begrijpelijk natuurlijk.
Kinderen zijn zo innovatief. Vooral kinderen die een vak volgen waarbij je zo'n grafische rekenmachine nodig hebt. Het zou me verbazen als er niet een aantal leerlingen zijn die de docent hier voor de gek houden.
Ik kan me heel goed voorstellen dat je zelf handmatig de update uit moet voeren en via deze weg de update kunt voorkomen. Alleen acht ik het ook goed mogelijk dat er vooraf bij examens een OS controle van de TI's uitgevoerd wordt.
Zo hadden wij vroeger voor de Casio een reset emulator gemaakt. Hoefde de leeraar alleen nog maar op yes te drukken :X
Wat uitstekend werkt, totdat je een docent hebt die het trucje doorheeft en je de situatie mag uitleggen bij de examencommissie. Hangt dus een beetje af van je docententeam.
Waarschijnlijk krijg je geen toegang tot het examenlokaal als je niet het juiste materiaal (de juiste software-versie) hebt.
Je hebt dan wel toegang, alleen zonder het apparaat. En als je de stof goed beheerst dan kun je daar zelfs nog een voldoende uit slepen. Kwestie van alles noteren zoals je gewend bent, onzin-gegevens bedenken en daarmee doorrekenen. Dan pak je bij elke GR-vraag wel een minpunt omdat je een 'overneemfout' of 'rekenfout' gemaakt hebt maar je hebt wel de punten voor de denkstappen.
Maar kun je deze update voorkomen?
Als je er nu al eentje hebt: ja. Als je (over een paar maanden) er eentje koopt in de winkel: nee, daar staat de nieuwe versie meteen op.

Plus wat de andere antwoorden zeggen: je school kan eisen dat je de update installeert (of je moet je proefwerk zonder rekenmachine maken).

[Reactie gewijzigd door robvanwijk op 22 juli 2024 14:25]

Ik vind dit dan ook echt heel jammer.

Ik snap niet dat scholen hier zo veel moeite voor doen met speciale examen modi. Ik heb vroeger op school ook heel wat keren bepaalde formules in die dingen gezet. Hele programma's om Wiskundige formules sneller te kunnen doorlopen.

Dit is exact hoe techniek gebruikt moet worden. Leren hoe je omgaat met bepaalde spullen en niet hoe dat spul er dan uit ziet. Blij dat ik toendertijd nog een TI-83 had. Daar kon je letterlijk niks mee anders dan factory reset. Vroeger was het echter niet toegestaan dat er een factory reset werd gedaan en was het expliciet toegestaan alle mogelijkheden van de grafische rekenmachine te gebruiken.
Ik maakte voor alle examens hele samenvattingen in mijn Ti-83, wat inderdaad goed hielp met leren. Natuurlijk alles met draw, want dan past er veel meer text op het scherm.
Maar nadat ik het niet kon laten hier over op te scheppen gingen die programma's ook de hele school door.

Waar ik ze zelf tijdens de examens niet nodig bleek te hebben omdat alle stof in mijn hoofd bleef hangen, zag ik om me heen genoeg mensen mijn programma's gebruiken. Dieptepunt was er één die niet snapte hoe hij mijn programma moest afsluiten, en hulp vroeg van de patrouillerende docent |:(

Het lijkt me verstandig dat ze dit proberen tegen te houden. Spieken ging te makkelijk lijken, waardoor er minder goed gestudeerd werd.
Tsja ligt er natuurlijk ook een beetje aan hoe je er zelf in staat. Mijn ouders hebben uiteindelijk een ti84 voor me gekocht omdat het met de 83 zo goed als onmogleijk was om snel uit te wisselen met mede scholieren die een 84 hadden. ik had het kabeltje wel, maar door het grotere geheugen hadden zij gewoon veel meer text wat er bij mij niet op paste XD.

Uiteindelijk is het allemaal goed gekomen en heb ik zelf heel wat programma's gemaakt en notities geschreven. Het gaf mij toendertijd al een goede blik op techniek. Erg handig als je het mij vraagt.

En inderdaad soms had je van die pannekoeken die eigenlijk te dom waren om te poepen, maar die toch graag ook eens een goed cijfer wilden hebben. Dat waren dan ook de gasten die vaak niet wisten hoe je dingen/formules moest gebruiken en derhalve zelfs met cheaten nog een onvoldoende kregen.
Als ik het mij goed herinner wilden sommige docenten bij mij vroeger de TI-83 wel een factory reset geven voor toetsen... Daar had ik toen een simpel programmatje voor gemaakt dat het menu deels nabootste, waardoor het leek alsof het ding een factory reset kreeg zonder daadwerkelijk iets te wissen B)
Dat kan dat docenten dat wilden doen, echter was dit niet toegestaan. Het was immers vanuit examenreglementen en vanuit ministerie van onderwijs niet correct aangegeven dat er geen programma's op mochten staan. De grap was namelijk dat een grafische rekenmachine onder hulpmiddelen viel en dat daar expliciet een uitzondering was gemaakt waarbij aangegeven stond dat alle mogelijkheden gebruikt mochten worden. dat heeft heel lang voortbestaan.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.